Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#8951) kymco válasza JJános (#8949) üzenetére


kymco
veterán

Hát... nekem most sok más dolgom van :)

www.refujvaros.hu

(#8952) kymco válasza Dalai Láma (#8921) üzenetére


kymco
veterán

Gondoltam, hogy kiegészítem a korábbi hozzászólásomat egy rövid Pál apostolii önéletrajzi idézettel.

2Kor 11,23b-28
"többször börtönöztek be, igen sok verést szenvedtem el, sokszor forogtam halálos veszedelemben. Zsidóktól ötször kaptam negyven botütést egy híján, háromszor megvesszőztek, egyszer megköveztek, háromszor szenvedtem hajótörést, egy éjt és egy napot hányódtam a tenger hullámain. Gyakran voltam úton, veszedelemben folyókon, veszedelemben rablók között, veszedelemben népem között, veszedelemben pogányok között, veszedelemben városban, veszedelemben a tengeren, veszedelemben áltestvérek között, fáradozásban és vesződségben, gyakori virrasztásban, éhezésben és szomjazásban, gyakori böjtölésben, hidegben és mezítelenségben. Ezeken kívül még ott van naponkénti zaklattatásom és az összes gyülekezet gondja."

Az az érdekes, ha az ember elolvassa ezt a szenvedélyes részt, meglepődhet azon, hogy ez nem panasz Páltól, hanem dicsekedés... és ő sem a szerencsének tudja be a történteket, hanem minden, ami vele történik céllal történik.
A későbbi letartóztatásában is meglátja, hogy Isten így akarja őt Rómába küldeni a császár elé...
Egy idős testvérem megszédült vérnyomásproblémái miatt a kerékpáron, elesett és nagyon megütötte magát... talán csontja is tört. Kórházba került és párhónap múlva, mikor találkoztam vele örömmel mondta, hogy akkor Isten beküldte őt a kórházba vigasztalni és Jézusra mutatni. Nem szerencsétlenség érte őt, hanem lehetőséget kapott a szolgálatra....
Szerintem nem létezik szerencse. Nem a vak szerencse kezében van a sorsunk, hanem nekem legalábbis Isten kezében, Jézus kezében...

[ Szerkesztve ]

www.refujvaros.hu

(#8953) Dalai Láma válasza kymco (#8952) üzenetére


Dalai Láma
őstag

És akkor okkal nyer valaki egy társas szerencsejátékban? Oka van annak is, hogy a lapok hogyan keverednek? És miért van az, hogy ha az ember elég sokat játszik a játszótársakkal, akkor mégis csak a matematika győzedelmeskedik?

Nagyon sokszor van olyan, hogy valaki balesetet szenved, és nem történik utána vele, és a környezetével sem semmi jó. Talán nem is volt, és nem is lesz vallásos. Akkor most Isten okozta a balesetet?

Nem lehet, hogy az ember szabad akarata, szabad döntéseinek sorozata, sőt 7milliárd ember szabad akaratának és döntéseinek szövevényei a bekövetkező események okozói? És nyilván a balesetet szenvedettek x százalékának végül jóra fordul az élete, és lehet, hogy egy nagyobb rosszat kerülnek el ezáltal. De ezek törvényszerűségek.

Ugyanígy, ha nem kapcsolom be a biztonsági övet, lehet, hogy megmenti az életem. Ekkor Isten avatkozott be? Vagy az én szabad akaratom és döntésem kimenetele az adott szituáció? Ha az ÉN felől közelítünk, akkor úgy tűnhet, hogy csoda, és Isten megmentette az életem. De ha az összes ilyen esetet nézzük, azt látjuk, hogy sokkal több esetben nem ment életet a be nem kapcsolt biztonsági öv, és teljesen jól kijönnek a számok, hogy hány esetben élik túl bekapcsolt, és nem bekapcsolt öv mellett.

Nem gondolom, hogy Isten nincs velünk kapcsolatban, csak nem tudom, hogy ez hogy működik. És azt nem gondolom, hogy ha késik a buszom, annak Isten az oka, és azért van ,hogy ezzel hatást gyakoroljon az életemre. Sokkal inkább a buszosok szabad akaratából, és egyéb összetett okok miatt nem jött időben az a busz.

Ha társasjátékban egy mezőről csak 6-os kockadobással léphetek el, akkor sem gondolom, hogy Isten irányítaná a dobásom erejét, azt meg végképp nem, hogy a kockára ható fizikai erőket manipulálná.

És még izgalmasabb téma lehet a kvantummechanika, ahol a jövőben mindent csak valószínűségekkel tudunk jellemezni (a részecskék jövőbeni helyzetét).

Pál önéletrajzi idézete így kiragadva csak egy felsorolás, hogy miken ment keresztül. Amit írtál róla, az már értelmezés.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#8954) kymco válasza Dalai Láma (#8953) üzenetére


kymco
veterán

2Móz. 28,30
"Azután tedd a döntések közlésére való hósenba az úrímot és tummímot! Legyenek azok Áron szíve fölött, amikor bemegy az ÚR elé. Hordozza Áron mindig a szíve fölött a döntéseket, amelyeket Isten színe előtt fog adni Izráel fiainak!"

Nos ezzel keresték Isten akaratát, mikor nem volt egyértelmű, hogy merre meddig....
Biztos hülyeséget tettek, mert egyszerűen csak a szerencsére bízták magukat Isten helyett...
Nyilván Isten soha nem tett olyan csodát, ahol a fizika törvényei nem teljesülnek... az összes ilyen rész kamu....
:)

www.refujvaros.hu

(#8955) Dalai Láma válasza kymco (#8954) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Most nyilván terelsz. Nyilván nem mondtam, hogy az összes ilyen rész kamu.

A fizika törvényei Isten törvényei, úgyhogy ezzel kicsit óvatosabban bánjunk szerintem. Szerintem Isten meg tudja oldani úgy is a dolgot, hogy a saját törvényeit ne kelljen áthágnia.

Egyébként pedig ügyesen kikerülted azokat a dolgokat, amiket én írtam. Kiváncsi lennék, te hogy látod például a szerencsejátékokat ebben a szerencse nélküli világban. Vajon egy kaszinó arról szól, hogy Istent dolgoztatjuk?

Isten ad iránymutatást, de nem gondolom, hogy úgy teszi ezt, hogy imádkozom: " Istenem, ha 1 percen belül egy piros Ford Escort elhalad előttem, akkor ezt teszem, ellenkező esetben azt. Dönts, Istenem!".

Arról halvány lila gőzöm sincs, hogy Isten mégis miképp teszi, amit tesz. Elfogadom, hogy teszi, és abban is biztos vagyok, hogy van szerencse és valószínűség is.

Isten belül van, itt bent munkálkodik. Nem gondolom, hogy kockákat tologatna. Legalábbis nem úgy, hogy beleütközzön a saját maga által alkotott törvényekbe. Szerintem elegánsabban teszi. Nem tudom, hogy hogyan, de van néhány dolog, amit nem ismerünk még.

Ez a Mózes idézet pedig nem nagyon volt meggyőző, lehet, hogy a régies nyelvezete miatt, de itt sem találtam utalást arra, hogy a szerencsejátékoknál Isten dönt.

Ja, és az jutott még eszembe, hogy ne feltétlenül úgy olvasd a hozzászólásaimat, mintha mindenáron ellent akarnék mondani neked, és neked pedig hadakoznod kéne velem emiatt. "Biztos hülyeséget tettek, mert egyszerűen csak a szerencsére bízták magukat Isten helyett..." <- mert ez a mondatod pl. erre utal. (Hiszem ismerem én is az emberi reakciókat, mert én is emberből vagyok, és fórumozok eleget, hogy ezeket a reakciókat felismerjem).

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#8956) kymco válasza Dalai Láma (#8955) üzenetére


kymco
veterán

Nem terelek... ha az lenne a szándékom, inkább hallgatnék....
Csak most ennyire telik...

www.refujvaros.hu

(#8957) Dalai Láma válasza kymco (#8956) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Oké. Végülis úgysem az számít, hogy melyikünk mit okoskodik itt össze :))

Néha nagyon is zavar, hogy hogy jövök én ahhoz, hogy Istenről bármit is írjak. Ki vagyok én, hogy itt osszam az észt az aktuális véleményemtől függően?

Jobb a hitet megélni, mint beszélni róla.

De ez az egész már kezd túl személyessé válni részemről.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#8958) kymco válasza Dalai Láma (#8957) üzenetére


kymco
veterán

Még annyit akartam írni, csak tegnap nem volt alkalmas (most sem nagyon, csak eszembe jutott), hogy nem véletlen, hogy etikai jellegű, Isten-ember és ember-ember viszonyokat átvilágító parancsolatok jutottak el hozzánk a Biblián keresztül. És az itt alkalmazottak eléggé "kőbe vannak vésve". Ha valaki vétkezett, jött a büntetés, stb.... Jézus sem azt mondja, hogy elvetni jött az ócska törvényeket, hanem betölteni jött.
Ellenben olvassuk, hogy a tenger szétvált, a jerikói fal leomlott, a nap megállt, sötétség lett a földön a föld megnyílt és elnyelte a bűnöst, halott támadt életre, vihar lecsendesült Jézus szavára, kenyér és hal szaporodott hihetetlen mértékben, a vízből bor lett stb....
Ezek a szabályok nincsenek "kőbe vésve". Isten látható módon nagy szabadsággal lép túl ezeken a törvényeken. Viszont azt is látjuk, hogy a bűn büntetését nem engedi el....
A mai kor relatívnak tekinti az erkölcsi törvényeket, és köbe vési a természeti törvényeket... látható módon Isten pont az ellenkezőjét teszi....
Most rajtam a sor, hogy elhiszem-e azokat, amikről a Biblia ír, vagy egy részét elvetem a mai kor szemlélete miatt.
Anno az "úrim és tummim"-mal való sorsvetés Isten akaratát mutatta meg, Isten egyfajta "kockajáték" szerűséggel tudatta szándékait. Ha ez igaz, akkor a valószínűségekkel is képes operálni... Ha a valószínűséggel kapcsolatos dolgokat Istenre is kötelező törvényszerűségnek tartom, akkor el kell vetnem ezeket a bibliai részeket.... de van más út is :)

[ Szerkesztve ]

www.refujvaros.hu

(#8959) Dalai Láma válasza kymco (#8958) üzenetére


Dalai Láma
őstag

A fizika törvényei nem csak a mai kor szemlélete miatt van kőbe vésve. Azokat Isten alkotta, de nem csak az emberre hatnak, hanem a világegyetem minden részecskéjére. És sokkal régebb óta, mint az ember megjelent a földön.

Vajon meg tudja-e tenni Isten, hogy úgy avatkozik be a világba, hogy a saját törvényeit ne sértse meg? Tudott-e Jézus úgy a vízen járni, hogy közben ne sérüljenek a fizika törvényei?

A kockajátéknál is az a baj, hogy nagyjából a dobás milyenségétől függ, hogy melyik felére esik a kocka. Na meg, hogy milyen volt a kiindulási állapot, valamint milyen a felület. Ha az ókoriak számára elég számítási kapacitás állt volna rendelkezésre, kiszámíthatták volna, hogy adott típusú dobás adott magasságból, stb. milyen eredményt fog hozni.

Nem tudom, hogy van. Még a fizikáról sem tudunk mindent, Istenről meg még annyit sem. Én ezeket a kérdéseket nyitva hagyom, ráhagyom Istenre. Az ateisták haja pedig ettől áll égnek :)

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#8960) kymco válasza Dalai Láma (#8959) üzenetére


kymco
veterán

Az etikai vonatkozású törvényeket csak azért tudjuk az emberi léttől származtatni, mert emberek vagyunk... de ez nem jelenti azt, hogy egyidősek lennének az emberrel...
Sokkal régebbiek annál...

www.refujvaros.hu

(#8961) Dalai Láma válasza kymco (#8960) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Lehet, hogy régebbiek, de amíg nem volt ember, nem lehetett értelmezni. A többi élőre és élettelenre ezek nem vonatkoznak. Csak az ember megjelenésével nyertek értelmet.

De ne érts félre, ezek fontosságát nem becsülöm le, és nem gondolom hogy a fizika törvényeihez képest alárendelt szerepük lenne. Kiegészítik egymást, és nem feltétlenül kell alá-fölérendeltségi viszonyt felállítani köztük, ugyanis az élet - és az élettelen - más más területére vonatkoznak.

Az etikai törvényeket azért fontosabb észben tartanunk, mert a fizikai törvényekkel ellentétben ezeket meg tudjuk szegni.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#8962) kymco válasza Dalai Láma (#8961) üzenetére


kymco
veterán

Szvsz van értelme az ember léte nélkül is, mert egyrészt létezik szellemvilág, másrészt Jézus Krisztus, az engesztelő áldozat az ember teremtése előtt létezett már....

www.refujvaros.hu

(#8963) Dalai Láma válasza kymco (#8962) üzenetére


Dalai Láma
őstag

És a szellemvilágban kellenek ilyen etikai szabályok? Nem tudhatjuk, hogy ezek a törvények az embereken kívül másokra is érvényesek-e.

Jézus Krisztus pedig Isten, és nem tudom, hogy mennyire van értelme egy önmagától eredő önmagára vonatkozó 'külső' szabályrendszernek, mikor ő a szeretet.

Ez az egész nekem bonyolult, és annyit tudok, hogy teljesen soha nem leszek képes megérteni. Ebben biztos vagyok.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#8964) kymco válasza Dalai Láma (#8963) üzenetére


kymco
veterán

Azt, hogy van látható és láthatatlan világ a Biblia több helyen is említi, bár ritkán részletezi. Az is tény, hogy a láthatatlan világ is Isten teremtése, és megelőzi az ember teremtését.
A "bukott angyal" kifejezésnek is csak etikai háttér mellett van értelme.

www.refujvaros.hu

(#8965) Dalai Láma válasza kymco (#8964) üzenetére


Dalai Láma
őstag

A bukott angyal is csak valami, emberi szavakkal kifejezett dolog, amivel próbálunk közelíteni a valósághoz, amit nem láttunk, nem ismerünk, és emberi szavainkkal nem lefedhetők.

Megint csak az jut eszembe, hogy ott ugye nincs idő. Ahol pedig nincs idő, ott az egész emberi gondolkodásmódunk csődöt mond.
Legjobb szándékkal is max azt mondhatom, hogy az ottani történéseket ilyen szavakkal tudom valamennyire megfogni, habár még így is messze vagyok az igazságtól.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#8966) kymco válasza Dalai Láma (#8965) üzenetére


kymco
veterán

Azt azért el kell ismerni, hogy a helyettes áldozat dolog megoldásáért Isten "kapart" ezerrel, nem az ember. Istennek fontos az etikai parancsolat betöltése alapvetően és sajnos nem az embernek... A láthatatlan világ tuti, hogy Isten etikai rendszerében létező valami....
Isten legjellemzőbb jelzője, hogy jó.... ez pedig teljes mértékben etikai meghatározás.....

www.refujvaros.hu

(#8967) Dalai Láma válasza kymco (#8966) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Most már nem tudom, hogy miből indultunk ki, de amit most leírtál, abban szvsz igazad lehet.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#8968) t3rm1nat0r válasza Dalai Láma (#8959) üzenetére


t3rm1nat0r
csendes tag

Na meg, hogy milyen volt a kiindulási állapot, valamint milyen a felület. Ha az ókoriak számára elég számítási kapacitás állt volna rendelkezésre, kiszámíthatták volna, hogy adott típusú dobás adott magasságból, stb. milyen eredményt fog hozni.

Kis korrekciót kell idevésnem.
A szuperszámítógépek és nagysebességű videókamerák világában EGYETLEN EGY KISÉRLETET SEM TALÁLSZ erre vonatkozóan. A jelenlegi technológiával is kiszámíthatatlanul viselkedik a dobókocka.

(#8969) Dalai Láma válasza t3rm1nat0r (#8968) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Miért teszi ezt? Mert még nagyobb számítási kapacitás kéne hozzá, vagy, mert végtelen? Ez nem mindegy.

Nagyon egyszerű esetben számítógép nélkül meg tudom jósolni az eredményt. Sőt, tudom úgy dobni, hogy megfelelő oldalára essen. Ha én, ill. az agyam képes erre, akkor számítógéppel is lehet számítani az eredményt. Belevehetjük a gravitációt, a légköri viszonyokat, a felületek jellemzőit, a dobás erejét, és irányát.

Matematikailag nem egy lehetetlen feladat, mert csak egy 6 oldalú pénzérme. De az egyszerűség kedvéért maradhatunk a pénzérménél, aminek 2 oldala van, plusz az éle.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#8970) t3rm1nat0r válasza Dalai Láma (#8969) üzenetére


t3rm1nat0r
csendes tag

Ma délután rááltam a témára, egyetlen olyan kisérletet sem találtam, ahol mondjuk nagysebességű kamerával felvettek volna egy kockadobást, és a képekből meghatározható kezdőértékekből ki tudták volna számolni, hogy mi lesz a dobás eredménye.

Az ember azt gondolná, elvileg lehetséges.
De mindettől függetlenül nekem az a gyanum, hogy lehetetlen 90% pontosság felé menné.

A válószínűségeket most ne keverjük ide. Itt arról volt szó, hogy vajon PONTOSAN ki lehet számolni egy kockadobás eredményét előre, vagy nem.

(#8971) t3rm1nat0r válasza Dalai Láma (#8969) üzenetére


t3rm1nat0r
csendes tag

A matematikai része egyszerű, ma délután össze is dobtam egy szimulációt.

Az érdekesebb az, hogy a végeredmény a szögsébesség 1/5000 részére már érzékeny. Ez pedig azt jelenti, hogy a dobás kimenetelét olyan apró dolgok is befolyásolhatják, mint a légörvények, a kocka és az asztal felületének szabálytalansága, vagy ugyan ezen felületek rugalmassági tényezőinek apró változásai.
Ezeket lehetetlen mind számításba venni. Nem azért, mert nem lehetne lemodellezni, hanem azért, mert nem tudod megmérni.

(#8972) Dalai Láma válasza t3rm1nat0r (#8971) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Nem is kell tudni megmérni. Elég tudni, hogy léteznek. És elvi akadálya nincs annak, hogy ezeket mind megmérjük. Ugyanis minden ilyen paraméter mérhető. És az, hogy hova esik a kocka, ezeknek a paramétereknek a függvénye.

Az, hogy mi nem tudunk 100% pontossággal becsülni, nem jelenti azt, hogy nem is lehetne, és a jövőben valamikor ne tudnánk megjósolni. Nagyon egyszerű szituációban most is menne. Légüres tér, megfelelően sima felületek, jól ismert anyagból, egyszerű forma, ismert tömegek, pontosan beállítható erők, stb. egy ilyet képesek vagyunk igen pontosan megjósolni.

Tehát azt mondom, nincs benne csalás. Isten vagy a kockát eldobó ember dobásának ereját és mikéntjét szabályozza, vagy... az már túl bonyolult lenne, mert a másik lehetősg, hogy a világ túlsó felén beindít valami folyamatot, amitől az adott helyen pont olyan lesz a légáramlat, az asztal fáját is szándékosan úgy intézi, hogy ott lesz egy hepehupa rajta, stb. És ezt minden egyes kockadobásnál megteszi. Ez az, amit én kétlek.

Mod: A szimulációt nem akarod átküldeni, vagy valami? Miben írtad?

[ Szerkesztve ]

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#8973) t3rm1nat0r válasza Dalai Láma (#8972) üzenetére


t3rm1nat0r
csendes tag

Nagyon egyszerű szituációban most is menne.

A tudomány nem így működik, hogy lehetne így is meg úgy is. Megcsinálták már ezt a kisérletet? Nem.

Tehát a tudomány arra is képtelen jelenleg, hogy egy egyszerű dobókocka mozgását előre kiszámolja pár másodpercre úgy, hogy az 97 százalék felett egyezzen a valósággal.

És akkor még nem beszéltem a kvantum fizikáról, ahol már semmiféle módszerrel nem tudsz egy adott pontosság felett mérni.

(#8974) Dalai Láma válasza t3rm1nat0r (#8973) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Nem tudom azt mondani, hogy nem történt ilyen kísérlet. Én tudok úgy dobni dobókockával, hogy mindig az adott felére essen. elég bizonyos magasságból bizonyos szögben fogva a kockát bizonyos felületre ejteni. Ezt lehet mérni, bizonyítani is. Aztán jöhetnek a bonyolultabb formációk.

A kvantumfizika meg egy egészen érdekes dolog, és ha onnan nézzük, akkor abban sem lehetünk biztosak, hogy a kocka egyáltalán földet fog érni. bár ez a legvalószínűbb forgatókönyv. És én itt látom a kiskaput is Isten számára, hogy hasson a világunkra. De lehet, hogy csak azért gondolom így, mert a kvantumfizikáról nem sokat tudok, alig 1 félévet hallgattam róla, és kb. a 4. előadáson végleg elakadtam :)

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#8975) t3rm1nat0r válasza Dalai Láma (#8972) üzenetére


t3rm1nat0r
csendes tag

Ime a program.

http://prohardver.hu/tema/processzorok_2/friss.html#msg54

//I[0] += I[0]/5000.0;
//I[0] -= I[0]/5000.0;

Ezekkel a sorokkal látható, hogy igaz, amit írtam.
Mint mindig.

(#8976) t3rm1nat0r válasza Dalai Láma (#8974) üzenetére


t3rm1nat0r
csendes tag

Én is le tudom tenni úgy a kockát, hogy mindig az 1-es legyen felül. lol

Kockadobásról beszélünk.

(#8977) t3rm1nat0r válasza Dalai Láma (#8974) üzenetére


t3rm1nat0r
csendes tag

A kvantumfizika segítségével jól leírhatóak bizonyos részecskékkel végzett kisérletek.

A kockadobáshoz mint kisérlethez semmi köze.

(#8978) t3rm1nat0r válasza t3rm1nat0r (#8977) üzenetére


t3rm1nat0r
csendes tag

Hiába lassú a kezdeti forgás, a megpattanásnál úgy felpörög, hogy a kezdeti kis külömbség az idő múlásával akkorára nő, hogy egy teljes oldallal arrébb ér földet a kocka.

Ezt hívják a szakirodalomban pillangó-effektusnak.

(#8979) Horka1


Horka1
tag

Üdv mindenkinek!

olvasgatom a topikot, de nem mertem hozzászólni, mert komolyabb vitába torkollt volna, az én véleményem a kereszténységről ugyan is nagyon lesulytó a keresztények számára, és ilyen viták miatt már több nickem is ki lett tiltva.

A pillanatnyi elgondolásom a kereszténységről ez Ha volna hozzáfűznivalója valakinek akkor az oldalhoz tartozó fórumon ahol egyébként sok más témával is foglalkozunk, felesleges moderáció nélkül kifejtheti bárki a véleményét!

Teremtsd meg az okokat, az eredmények pedig majd természetes módon következnek! http://hajdufighting.blogspot.com/

(#8980) kymco válasza Horka1 (#8979) üzenetére


kymco
veterán

Beleolvastam... Kiragadsz bibliai történeteket és hozzáformálod az összeesküvés elméletedhez...
Én vsz nem fogok vitatkozni veled, mert nem akarok abba az indulati, érzelmi felindulásba beleörvényleni, ami süt a linkedből és nem szándékozom flamezni senkivel. Én keresztényként el tudom mondani, hogy nagyon rosszul fogtad meg a kereszténység lényegét...
Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy milyen személyes érintettség váltotta ki ezt az indulatot benned... de ez csak költői kérdés volt.

www.refujvaros.hu

(#8981) Horka1 válasza kymco (#8980) üzenetére


Horka1
tag

Milyen indulatról beszélsz?

Nincs semmiféle indulat.

Tények vannak összehasonlítva.
A kereszténység struktúráját hasonlítom a demokrácia struktúrájával, domináns megegyezések vannak. Ebben tulajdonképpen egy emberiség ellenes szándék húzódik meg, nem összeesküvéselmélet, hanem ha nyitott szemmel jár valaki a világban, egyértelműen felfedezheti és nyomonkövetheti.

Ez a fórum a moderáció miatt nem alkalmas ennek a nagyon nagy és komoly témának a kitárgyalására, de itt több olyan topikot is találsz, amely a kereszténységgel foglalkozik, javarészt egyébként hívők írnak a fórumra. Magam sem vagyok hitetlen, csak átértékeltem kissé a tanításokat, és azt vettem észre, hogy nem fogadható el 100%-osan, mint igazság, sajnos nagyon sok bele írás fordításból eredő tévedés, és szándékos félrebeszélést tartalmaz. Igen szelektíven kell olvasni, és jól átgondolni, mit tulajdonítunk Istennek, Jézusnak, és mi az amit mondjuk semmiképpen nem mondhatott.

Teremtsd meg az okokat, az eredmények pedig majd természetes módon következnek! http://hajdufighting.blogspot.com/

(#8982) kymco válasza Horka1 (#8981) üzenetére


kymco
veterán

Valami eltorzítja benned a bibliai üzeneteket... én az indulatra tippeltem jóindulatúan, de természetesen lehet szó tudatos és szisztematikus félreértelmezésről is, de ez más eset... egyik verzió sem indít arra, hogy vitatkozzam veled...

[ Szerkesztve ]

www.refujvaros.hu

(#8983) JJános


JJános
addikt

Visszaolvasgattam.
Részemről véletlenek nincsenek. Szerencse számomra, csak a jószerencse.
Isten szerencséssé tett mindent,József kezében. Látta ezt Putifár is, és becsben tartotta Józsefet. József bármihez nyúlt, szerencséssé lett.
Izrael fiai miatt megmenekült Egyiptom, mondhatnám.

2007-05-06 óta itt!

(#8984) Horka1 válasza kymco (#8982) üzenetére


Horka1
tag

"lehet szó tudatos és szisztematikus félreértelmezésről is,"

Mihez képest, félreértelmezés? Milyen referencia ponthoz képest? És ha az én értelmezésem a helyes? És ti értelmeztek félre? Ki dönti el, hogy melyik értelmezés helyes?

Pár éve olvastam egy könyvet:
Dr Bánki M. Csaba, Az életünk és az agy címmel, most megint a kezembe került és néhány oldal elolvasása után abba hagytam az olvasást, nehogy túl haladjak azon a néhány igen fontos mondaton, amit most veletek is meg fogok osztani.

A könyv egyébként a pszichiátria témakörét fejtegeti, igen olvasmányosan és emészthetően.

Néhány idézet, korábbi tudósoktól:

"Az emberi haladás örök akadálya a szokás zsarnoksága, lévén ez szüntelen ellentétben a szokásosnál jobbra vágyás hajlamával... John Stuart Mill (1806-1873)"

"Minél előbbre halad a tudás, annál jobban megkettőzi erőfeszítéseit a butaság, hogy fenntartsa az előítéletek hatalmát... (Nicolas-Sebastian Roch de Chamfort-1741-1794)"

"A tehetség kihívás, amelyet, gyűlölettel és rágalmakkal büntetnek (Anatole France 1844-1924)"

És néhány gondolat a könyvből:

Agyunk, egyes régebbi hiedelmekkel szemben egyáltalán nem "tükrözi", vagy "észleli" a külvilágot, hanem azt keresi, amit már eleve oda képzelt...

A körülöttünk zajló világot mi soha nem a amaga teljes és fennséges közömbösségében látjuk, hanem abból jobbára csak a számunkra jelentéssel bíró dolgokat vesszük észre. Nem csoda, hogy elvárásaink beigazolódnak: A pesszimista valóban mindenütt veszélyt, bajt és kudarcot lát, a gyanakvó ember mindenféle hazugságot, csalást és rossz akaratot, a spiritiszta hívő pedig égen és földön mindenfelé a szellemek és kísértetek keze nyomát...

Ezt az ember központú világot, mi teremtjük a saját hiedelmeink képére. Éppen ezért teremthetnénk akár egészen másmilyenre is...

És a nagy igazság:

Hitünk szerint látjuk ugyan a világot, de ez fordítva is igaz: idővel a hitünk is módosul attól, amit látunk, Onnan fogva pedig új színben tűnnek fel a régi dolgok. Létezik valóságos tudás: Ott kezdődik, amikor kételkedni kezdünk, a "magától értetődő" hiedelmek igazságában...

Önállóság

Teremtsd meg az okokat, az eredmények pedig majd természetes módon következnek! http://hajdufighting.blogspot.com/

(#8985) Dalai Láma válasza Horka1 (#8984) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Bánki M Csaba könyvei jók és érdekesek. Ajánlom az Agy évtizedében-t is, amit előbb írt, de szintén nagyon érdekes.

Olvastam, és hívő, keresztény vagyok. Nem találtam ebben semmi rosszat. amiket idéztél, azok is rendben vannak.

Az utolsóra reagálnék most. Valóban, a kételkedés nagyon fontos, és a hit fejlődésének egy alapvetően meghatározó szakasza kell, hogy legyen. Igazi érett, felnőtt hite csak annak lehet, aki végigjárta a kételkedés fázisát. Amikor rákérdezett dolgokra, akár el is bizonytalanodott, és el merte engedni az eddig beidegződött Istenképét. Akár az sem kizárt, hogy azt mondja az ember, hogy ő jelen pillanatban egyáltalán nincs meggyőződve arról, hogy Isten létezik. Az igazi érett hit ebből a kételkedésből tud kinőni.

"Az emberi haladás örök akadálya a szokás zsarnoksága, lévén ez szüntelen ellentétben a szokásosnál jobbra vágyás hajlamával... John Stuart Mill (1806-1873)""

Most idézzem Jézus Krisztust, vagy tudod, mire gondolok? tulajdonképpen Jézusnak ugyanez volt a baja a farizeusokkal is. Az ősök hagyománya fontos volt nekik, a lényeg meg sehol. Jézus pedig kézmosás nélkül is evett. És csinált hasonló dolgokat, ezzel megmutatva, hogy a szokás egy dolog, de az igazán fontos dolgokra kell fektetni a hangsúlyt. Kereshetek konkrét igehelyet.

""Minél előbbre halad a tudás, annál jobban megkettőzi erőfeszítéseit a butaság, hogy fenntartsa az előítéletek hatalmát... (Nicolas-Sebastian Roch de Chamfort-1741-1794)""

Itt a fórumon is láttam erre példát, de ez nem keresztény, vagy vallás specifikus. De természetesen vallásos emberek sem kivételek.

Azt hiszem, Bánki M. Csaba könyve kitűnő olvasmány, és keresztény embereknek szinte kötelező is, mert segítheti őket a hitük fejlődésében. Jól tetted, hogy szóltál róla itt a fórumon.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#8986) JJános válasza Horka1 (#8984) üzenetére


JJános
addikt

Ne haragudj, ezt a kifejezést hol szedted össze, hogy "spiritiszta hívő"?

Spiritiszta szót, az okkultságokhoz hallottam hozzárendelni.

2007-05-06 óta itt!

(#8987) Horka1 válasza JJános (#8986) üzenetére


Horka1
tag

Nem haragszom, de nyilván észrevetted, vagy ezekszerint nem, hogy a könyvből idéztem.

A spiritiszta szó mit jelent? Mit jelent a spirituális kifejezés? Te hívőként spirituálisnak tartod magad? Mert ha igen, akkor spiritiszta vagy!

Kutakodj kicsit a szavak értelmezései körül, és ahogy az egyik idézet is, és lám Jézus példamutatása is tanítja, ne ragadj le a szokásoknál, azok csak visszahúznak a fejlődéstől.

Teremtsd meg az okokat, az eredmények pedig majd természetes módon következnek! http://hajdufighting.blogspot.com/

(#8988) Horka1


Horka1
tag

Tegnap faterom fent volt nálunk, mert megkért, hogy készítsek egy weblapot neki, az új elképzeléséhez, mely keretében speciális, úgynevezett, teljes spektrumú lámpákat fog árusítani. Erre kicsit gúnyosan nevetve, mondom neki: Tehát fehér fénnyel világít? :))) Mert a sarkon az elektromossági boltban 120 Ft egy izzó, és az is ugyan azt csinálja, amit ő akar értékesíteni, az meg 8000 Ft, mondjuk lámpatesttel együtt, de akkor is drágának találom.

De amikor kimondtam, hogy tehát fehér fénnyel fog világítani, akkor döbbentem rá, hogy a fény maga a teljesség. A spektrum. A spektrum, ami az összes frekvenciát, tehát rezgési tartományt tartalmazza egyidőben. A fény a végtelen teljesség.

Érdekes dolog a fény, ha annak fizikai tulajdonságait nézzük, de még érdekesebb, ha az ember érzékelési képességét és annak határait vesszük górcső alá.

A látás, tehát a fénynek nevezett frekvencia tartomány érzékelése, úgy jön létre, hogy a körülöttünk lévő tárgyak, bizonyos frekvenciákat elnyelnek, bizonyos frekvenciákat pedig visszavernek. Az ember által látott, érzékelt tárgyak tehát a visszavert frekvenciák által válik láthatóvá, és, attól függően változik a színe, az adott dolognak, hogy a látható tartományból éppen milyen frekvenciát vert vissza az adott tárgy. De itt jön az érdekesség. Hogy ezzel párhuzamosan, létezik az a világ, amely abban a frekvenciatartományban létezik, amit a mi világunk tárgyai nem vernek vissza. Hogy hogy nem jelentenek akadályt ezek a mi számunkra, hiszen attól, hogy nem látjuk, még léteznek, összeütközhetnénk velük. Arra gondolok, hogy mi magunk is abban a frekvenciatartományban létezünk, amiben a tárgyaink, tehát azért nem ütközünk össze, mert teljesen más rezgésszámon létezünk, a különböző frekvenciák pedig, semmi hatással nincsenek egymásra. Ezért lehet, hogy például, annyi rádió és tv adás létezik párhuzamosan, úgy, hogy egymást egyáltalán nem zavarják be.

Vagyis ugyanilyen világból, mint a miénk, más rezgéstartományokban végtelen számú létezik, amelyek a különböző rezgési tartományok elkülönülése okán, nem hatnak ránk egyáltalán se mi ő rájuk.

Azért sokszor van az embernek olyan érzése, mintha állna valaki a háta mögött. Szerintem ez egy olyan világ jelenléte, amely a mi rezgési tartományunkhoz nagyon közeli és az emberi test, mint nem fizikai véges lény, hanem energiasűrűsödés, együtt rezeg, az érzékelt tartománnyal, amelyben más frekvenciák sűrűsödnek, és ugyan ilyen "fizikai" világok jönnek létre, mint a miénk.

Mivel minden energia, az energia "részecskék" kvantumok? Azt hiszem, a saját erőterükkel hatnak egymásra, így az egy végtelen mozgást létrehozva, mint billiárdnyi kis mágnesek, amik hol vonzzák, hol taszítják egymás így fenntartva a rezgés szüntelen teremtő munkáját.

Igen. A végtelenben vagyunk. valahol a végtelenben, ahol minden egyszerre létezik ami van. csak mi nem érzékeljük egyszerre mindezt.

Azt hiszem, hogy itt az ideje felülbírálni, azt az elképzelést, hogy aminek kezdete van, annak vége is van. Nincs kezdet és nincs vég sem. Létezési tartományok vannak, ezekben tartózkodunk és valamilyen oknál-fogva átkerülünk egyik tartományból a másikba. Ez nevezzük, életnek, halálnak. De amit mi életnek nevezünk, az egy tartomány, a létezésünk, nem ott indul, és a halállal nem szűnünk meg létezni.

Ha feltételezzük, hogy van olyan lehetőség, hogy a tartományok közötti "vándorlás" irányítható, akkor magyarázható lenne a Bibliai feltámadás, és a holtak, " "anyaga" eredeti rezgési állapotának" visszaállítása.

A fizikai világ így nem különíthető el valami szellemitől. Így oda jutunk, hogy nincs test-lélek-szellem felosztása az embernek, és ha ez így bizonyítást nyer, nem csak a kereszténység, de minden külső teremtőt hirdető vallás fundamentális megsemmisülésen megy keresztül

Teremtsd meg az okokat, az eredmények pedig majd természetes módon következnek! http://hajdufighting.blogspot.com/

(#8989) cucka válasza Horka1 (#8988) üzenetére


cucka
addikt

Atyaég, ezt a sok sületlenséget egyedül találtad ki?

(#8990) Horka1 válasza cucka (#8989) üzenetére


Horka1
tag

Bizonyítsd be, hogy sületlenség. Amíg nem megy, addig hallgass.

Éppen annyi realitása van, mint bármilyen misztikának. Sőt okosabban tennéd ha barátkoznál kicsit a fénytannal meg a mágnesesség jelenségével.

A témát itt tárgyaljuk bővebben

[ Szerkesztve ]

Teremtsd meg az okokat, az eredmények pedig majd természetes módon következnek! http://hajdufighting.blogspot.com/

(#8991) Dalai Láma válasza Horka1 (#8988) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Ez nem teljesen világos. A nem látható "fény" tartományokat is hasznosítjuk, és attól, hogy nem látjuk, még visszaverődnek, elnyelődnek, stb.

A mobiltelefon, a tv, rádió, mind-mind "fénnyel" működnek. Nem tűnik más világnak, csak azért, mert az ember szeme csak egy szűk sávban képes észlelni. Másik állatok kicsit eltérő frekvenciasávban képesek érzékelni. Az elektronikus eszközeink meg igen széles spektrumban képesek rá.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#8992) cucka válasza Horka1 (#8990) üzenetére


cucka
addikt

Mit cáfoljak rajta? Az irományodban nincs egyetlen logikailag értelmezhető gondolat sem. Például x a kiinduló állítás, ebből y állítás következik z és w állítások miatt. Ez egy logikailag értelmezhető gondolatmenet, amiről érdemes lehet vitázni. A te írásod nem tartalmaz ilyeneket, az ilyet cáfolgatni kb. olyan lehet, mint szerves kémiát tanítani egy aranyhörcsögnek.

[ Szerkesztve ]

(#8993) Horka1 válasza Dalai Láma (#8991) üzenetére


Horka1
tag

Így van! Ez a mi "fizikai világnak nevezett " Tartományunk.
És mi lehet a spektrumnak azon tartományaival, amit a mi élővilágunk, egyáltalán nem érzékel, amit éppen dimenzióknak is neveznek, tehát egyéb világoknak tekinthetjük, olyan rezgésszinteken, amikkel mi nem találkozunk, éppen azon az elven, hogy tudniillik éppen interferencia lépvén fel adott hullámhosszok erősítik, kioltják egymást, vagy éppen egyáltalán nem találkoznak.

"A mobiltelefon, a tv, rádió, mind-mind "fénnyel" működnek"

Illetve energia terjedéssel, ami éppen rádiófrekvenciás jeleknek nevezünk, és éppen hang, fény, íz, illat, és tapintás érzetként (szél fuvallat) jut el hozzánk.

És ha az amit mi spektrumnak nevezünk, nem spektrum, hanem egy nagyobb világnak egy hullámhossza, ami a mi méreteinkben és felfogóképességünk szintjén, spektrumként értelmeződik. A végtelenség koncepciójába ezt tökéletesen illeszkedik.

Teremtsd meg az okokat, az eredmények pedig majd természetes módon következnek! http://hajdufighting.blogspot.com/

(#8994) Horka1 válasza cucka (#8992) üzenetére


Horka1
tag

Nem azt mondtam, hogy cáfolj valami, hanem, hogy bizonyítsd a saját állításodat.

Ha az én írásomat találod logikátlannak, akkor fejtsd ki melyik gondolatból nem következik logikusan a másik, hol találsz problémát a logikában.

Ezen túlmenően pedig bizonyítsd, hogy a koncepció amit felvázoltam, éppen nem volna- e lehetséges! Vagy lehetetlenebb-e mint bármely más elképzelés a világ létrejöttével, létével kapcsolatosan.

Teremtsd meg az okokat, az eredmények pedig majd természetes módon következnek! http://hajdufighting.blogspot.com/

(#8995) Dalai Láma válasza Horka1 (#8993) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Ez kezd egy kicsit kaotikus lenni, és eszembe jut egy gyerekkori barátom elmélete a játékmackókról. Azt mondta ugyanis, hogy simán lehet, hogy a játékmackók élnek, és számukra mi vagyunk a játékok. És ők gondolják ugyanazt rólunk, mint mi róluk. Inkább nem írom le, hány évesen mondta ezt.

Ez is kicsit ilyen. A frekvencia mi: egy szekundum alatt hány periódust tesz meg. ha 0-t, akkor 0Hz a frekvenciája. Egy mikrohullámú sütő 2,4GHz-en megy. zóval elég széles spektrumot ismerünk, és még használjuk is. A THz-et meg még látjuk is. Sőt, még e fölött is jócskán hasznosítjuk az em sugárzást.

"Illetve energia terjedéssel, ami éppen rádiófrekvenciás jeleknek nevezünk, és éppen hang, fény, íz, illat, és tapintás érzetként (szél fuvallat) jut el hozzánk."
A hang nem rádiófrekvenciás jel, ahogy a tapintás sem.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#8996) cucka válasza Horka1 (#8993) üzenetére


cucka
addikt

És mi lehet a spektrumnak azon tartományaival, amit a mi élővilágunk, egyáltalán nem érzékel, amit éppen dimenzióknak is neveznek
Nem, nem nevezik dimenziónak, a két fogalomnak semmi köze egymáshoz.

tehát egyéb világoknak tekinthetjük,
Aha. Tehát a rádióhullámok egyéb világban vannak. Meg nagymamám szempontjából nézve a 10kHz fölötti hanghullámok más világban vannak, mivel idős kora miatt ezeket nem érzékeli. Én fiatalabb vagyok, ezek szerint én képes vagyok más világokat /dimenziókat érzékelni, pusztán azért, mert fiatalabb vagyok és hallom a 10kHz fölötti hanghullámokat?

olyan rezgésszinteken, amikkel mi nem találkozunk, éppen azon az elven, hogy tudniillik éppen interferencia lépvén fel adott hullámhosszok erősítik, kioltják egymást, vagy éppen egyáltalán nem találkoznak.
Mivan? Tehát az elv, hogy vagy van interferencia, vagy nincs (ez mitől elv?), és ebből következik, hogy léteznek más világok?

Illetve energia terjedéssel, ami éppen rádiófrekvenciás jeleknek nevezünk, és éppen hang, fény, íz, illat, és tapintás érzetként (szél fuvallat) jut el hozzánk.
Mivel a rádiófrekvenciájú hullámokat nem érzékeljük, ezért azok sehogy nem jutnak el hozzánk. Készítettünk egy gépet, ami ezt a hullámot átalakítja hanghullámmá, na azt érzékeljük. Hogy ebből hogyan lesz fény, íz és tapintásérzékelés, az rejtély.

És ha az amit mi spektrumnak nevezünk, nem spektrum, hanem egy nagyobb világnak egy hullámhossza, ami a mi méreteinkben és felfogóképességünk szintjén, spektrumként értelmeződik.
És ha az, amit mi hosszúságként érzékelünk, az nem hosszúság, hanem egy nagyobb világnak egy sebessége?

Na, az van, hogy leírsz mondatokat, amelyeknek egyszerűen nincs értelmük. Olyan, mint ha a különböző szénsavas üdítőitalok gyorsulásáról beszélnél, amelyek egy párhuzamos univerzumban tulajdonképpen a mikrohullámok térfogatát jelentik. Egyszerűen nincs értelme annak, amit írsz. És hiába írod, hogy cáfoljalak meg, mert értelmetlenek a mondataid, mint ha értelmes mondatokban néhány szót véletlenszerűen kicserélnél más szavakra.

[ Szerkesztve ]

(#8997) Dalai Láma válasza cucka (#8996) üzenetére


Dalai Láma
őstag

És ha az, amit mi hosszúságként érzékelünk, az nem hosszúság, hanem egy nagyobb világnak egy sebessége?

Na, az van, hogy leírsz mondatokat, amelyeknek egyszerűen nincs értelmük. Olyan, mint ha a különböző szénsavas üdítőitalok gyorsulásáról beszélnél, amelyek egy párhuzamos univerzumban tulajdonképpen a mikrohullámok térfogatát jelentik.

LOL, ROTFL! :DD :DD :DDD
Bocs, de ezt olvasva tényleg hangosan felnevettem. :DDD

[ Szerkesztve ]

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

(#8998) Horka1 válasza Dalai Láma (#8995) üzenetére


Horka1
tag

"A hang nem rádiófrekvenciás jel, ahogy a tapintás sem."
Valóban, azt rosszul írtam.

Valahogyan szeretném modellezni az elképzelésemet, hogy ti is azt lássátok bele, amire én gondolok, nem sikerült ez túlzottan, úgy látszik.

Valahogyan azért megpróbálom kifejezni.

Tehát az érzékelésünk, mindenképpen, valamiféle energiaáramlás a környezetünkből. Ezt érzékeljük. Ez minden érzékszervünkre igaz, ha jól gondolom. Azért ragadok le a rezgésnél, mert ugye az energia hullámformában terjed, tehát rezeg, de ugye nem csak le-föl ahogy síkban szokták ezt ábrázolni, hanem minden irányba. Vagyis az ember nem állíthatja magáról, hogy ő egy független valami, hanem ennek az energetikai rendszernek a része. Azt próbálom megérteni, és a bibliai tanítást valamiképpen egységbe hozni a tapasztalattal, tehát a "fizikai" valósággal, hogy Isten mindenütt jelen van, és az az elv, miszerint önteremtővé, és végtelenné alakította a világot. Csakhogy itt máris logikai bukfencbe jutok, hiszen ha ez a mindenség, szerintem legalábbis, maga az Isten, és nem egy külső Isten teremtette a világot, hanem a Világ maga az Isten, aminek mi szerves részei vagyunk, akkor elképzelhető, az örökkévalóság is és a végtelen fogalma is modellezhetővé válik. Viszont ez teljesen ellentmond egy külső szuverén Teremtő Isten teóriájának. Viszont ha az Isten, egy "olyan energetikai rendszer" amely intelligenciával rendelkezik, és befolyásolni, irányítani képes önmagát, akkor ez tökéletes magyarázata lenne azoknak a bibliai tanításoknak, amelyeket most valamiféle misztikus szimbolizmusként fogunk fel. És persze nem csak a bibliai, hanem a hasonló más tanítások is ide tartoznak.

Nekem egyébként is fixa ideám, hogy a sokféle vallás, nem konkurensei egymásnak, hanem azok valami módon egy rendszert alkotnak, és a külön külön, valamiféle sajátos leképeződései, egy ős-eredeti tudásnak, ami az idők során, a vándorlások okán szerteágazott, és területenként, más-másféle evolúción ment keresztül

Teremtsd meg az okokat, az eredmények pedig majd természetes módon következnek! http://hajdufighting.blogspot.com/

(#8999) Horka1 válasza cucka (#8996) üzenetére


Horka1
tag

Jók ezek a válaszaid, mert szépen tisztul bennem a koncepció.

"Olyan, mint ha a különböző szénsavas üdítőitalok gyorsulásáról beszélnél, amelyek egy párhuzamos univerzumban tulajdonképpen a mikrohullámok térfogatát jelentik."

Ha az általad leírt koncepción elgondolkodnál, lehet, hogy nagy igazságokra derülne fény. De persze nem a gúnyra kellene felhasználni a gondolatot. Így értéktelen.

A rend a káoszból alakul ki. Nem igen lehetséges másként, ahogyan a szobrász előtt is előbb csak egy formátlan kő darab van, de némi megmunkálás után, előtűnik belőle a szobor.

Érdekes, hogy minden kőben benne van, minden szobor. Legfeljebb a méretek változnak.

Teremtsd meg az okokat, az eredmények pedig majd természetes módon következnek! http://hajdufighting.blogspot.com/

(#9000) Dalai Láma válasza Horka1 (#8998) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Amit leírsz, azzal az a baj, hogy se a bibliával, sem a megfigyelt világgal nincs összhangban. Ugyanis a világnak kezdete volt, ez a bibliában is benne van, é a tapasztalatok, megfigyeléseik is ezt támasztják alá. A biblia szerint pedig egyszer vége is lesz. tudományos szempontból csak a Földről tudjuk, hogy megsemmisül rajta majd minden élet, az univerzum esetén ez a tömegétől függ. Azt meg pontosan nem ismerjük.

Az univerzumnak pedig vannak méretei. Nyilván mi benne ezt végtelennek éljük meg, de ez csak valami olyasféle dolog, hogy a földnek sem érsz soha a határára, mert akármennyit sétálsz, nem tudsz róla lesétálni. Ilyen értelemben az univerzumnak sem tudod elérni a határát, csak itt a föld 2D-jéhez képest az univerzum esetén 4D-ben történik ugyanez. Erre mondják, hogy véges, de határtalan.

Persze gondolkozhatsz ilyesmiken, tovább is fejlesztheted. Csak ne várd el tőlünk, hogy elsőre elkezdjünk hinni neked úgy, hogy bizonyítéknak még morzsáját sem adod. Csak egy ötlet, amit persze más gondolkodók nálad sokkal magasabb szintre fejlesztettek, de most te kitalálod megint. Jézus legalább tanújelét adta, hogy ő ki, és leírások maradtak fent róla, valamint a létezésére is vannak bizonyítékok. De ha szűken értelmezzük, akkor legalább az akkori emberek látták Jézus csodáit.
A tudomány dolgai pedig megfigyelhetők, tapasztalhatók. A te elméleted pedig csak egy elmélet. Ezrével lehet kitalálni ilyeneket, és ezrével találnak is ki. Jellemzően a gyerekek, akik még kevésbé vannak ráállva a racionális gondolkodásra, és a realitásokra. Persze sok esetben ilyen szabad gondolkodású emberek voltak képesek észrevenni azt, hogy a ilág nem úgy működik, ahogy évezredekig gondolták.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.