Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-10-10 15:19:20

LOGOUT.hu

Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#6301) Z.É.T. válasza Teodor52 (#6292) üzenetére


Z.É.T.
őstag

Az első kérdésre:
Igen, a szervezet katonái kaptak kávét és csőretöltött fegyverre várják az ellenséget.

Másodikra: igen, bejuthat, igen, fertőzhet, de a gyorsabb és hatékonyabb immunválasz miatt rövidebb ideig és kisebb számban tud szaporodni. Ez hatalmas előny, a hátránya az, hogy ha ugyan rövidebb ideig is, de nagyobb eséllyel tünetmentesen tud továbbfertőzni az oltott egyén.
Mivel sokkal kevésbé és rövidebb ideig képes fertőzni az oltott, így epidemiológiai szempontból hatalmas szerepe van az oltásnak a járvány visszaszorításában, de egyben azt is jelenti, hogy minél magasabb arányú az átoltottság, annál gyorsabban szorul vissza a járvány. Az egyén többé-kevésbé (inkább többé) védetté válik, ha el is kapja, sokkal sokkal sokkal kisebb eséllyel lesz súlyos beteg, a társadalmat pedig azzal védi, hogy kisebb vírusdózist ürít rövidebb ideig.

Itt is hangsúlyoznám, hogy az első oltás után pár napig, 1-2 hétig viszont akár fogékonyabb is lehet a megbetegedésre, célszerű lenne az első shot után minimum pár napra kvázi karanténozni magát.

(#6302) daneel_hu válasza Kékes525 (#6300) üzenetére


daneel_hu
addikt

:)
4-5 hét múlva nem csinálnál egy antitest-tesztet? :) :R

(#6303) Krinyo válasza OPiiPO (#6258) üzenetére


Krinyo
senior tag

Az a negyedik nevem. :D

(#6304) Krinyo


Krinyo
senior tag

A csimpánz és az ember DNS-e 99,4 százalékban megegyezik, szóval 6% különbséget elég sokáig hoz össze az evolúció. Nem 8 év kellene hozzá...

(#6305) Csókolom válasza Krinyo (#6304) üzenetére


Csókolom
tag

nem is kell, hogy 100%-ban megegyezzen, mert akkor ember lenne ;) Egyebkent virusmutaciokrol volt itt szo, DNS helyett

(#6306) MuMa012 válasza bigdady (#6219) üzenetére


MuMa012
tag

Elsején voltam

(#6307) bigdady válasza MuMa012 (#6306) üzenetére


bigdady
nagyúr

Sejtettem. Írtam is az elején hogy tegnaptól.. és érettségi lesz az oka hogy nincs második időpont előre

[ Szerkesztve ]

(#6308) Teodor52 válasza Z.É.T. (#6301) üzenetére


Teodor52
senior tag

Köszi szépen az infót.

Ui: olvastam kvantitatív tesztről ami az antitestek mennyiséget is mutatja, melyik pontosabb az Elisa vagy a Centaur?

[ Szerkesztve ]

(#6309) FіkuszKukіsz válasza Krinyo (#6304) üzenetére


FіkuszKukіsz
őstag

Nekem az az érzésem, hogy vannak emberek akiknél 100%-ban egyezik. (laposföldes, konteós, vírustagadók és tsaik.) ;]

Romanes eunt domus

(#6310) Gothmog


Gothmog
aktív tag

Sziasztok!

Ma kaptam értesítést, hogy a jövő héten kaphatnék Astrazeneca védőoltást. Estig vissza kell jeleznem.
A gondom csak az, hogy kb. ez az utolsó az öt alap védőoltás típus közül, amit beadatnék magamnak.
Egyrészt jelenleg le van tiltva fél Európában, vagy legalábbis korlátozva van a használata (pl. 60 év alattiak nem kaphatják bizonyos helyeken) a trombocitákat érintő ritka (de nem elég ritka) és súlyos mellékhatása miatt. (Ha nem kapkodna Európa, nem lenne vészhelyzet, akkor a WHO is már rég letiltotta volna, míg tényleg alaposan ki nem vizsgálják, és meg nem szüntetik a problémát.)
Másodrészt - bár ember legyen a talpán, aki eligazodik a mindenféle hír között -, de úgy néz ki, hogy a különféle vírusmutánsokkal szemben (legalábbis pl. a dél-afrikaival, brazillal) finoman szólva sem hozza azt a szintet, ami megnyugtató lenne.
Harmadrészt: itt kell a legtöbbet (3 hónapot) várni a második dózisra, tehát a teljes védettség az első oltástól számított kb. 3,5 hónap után várható.

Egyetlen pozitívum szól mellette: ezt az oltást (szemben például a Sinopharmmal vagy a Sputnik V-vel) nyugaton is elismerik. Tehát ha az USA-ba szeretnék például utazni (tavaly pont akkor mentem volna pl. egy egyetem meghívására, amikor kitört a pandémia, és le is tiltották a beutazást Európa területéről), akkor egy orosz vagy kínai vakcinával a vállban lehet, hogy - geopolitikai okokból - elhajtanának. Viszont az Astrával vszg. nem lenne ilyen gond. De ez a pozitívum számomra elhanyagolható a negatívumok mellett.

Most azon gondolkozom, hogy mi legyen?
Valakinek ötlet? (Én persze Pfizert vagy Modernát részesíteném előnyben, de sanszos, hogy arra még tovább várhatnék, minthogy a második adag Astra a vállamban landoljon...)

[ Szerkesztve ]

Endure. In enduring, grow strong.

(#6311) Sir Pocok válasza Gothmog (#6310) üzenetére


Sir Pocok
őstag

Nézd az elmúlt napban nagyon sokat beszéltünk erről a témáról. Kicsit kellene csak visszaolvasnod.

A lényeg:

A legfrissebb kutatások szerint 70 százalékos védelmet ad 1.1.7-es brit variáns ellen (A v1.0 ellen az FDA szerint 76 száztalék), 100 százalékos védelem a súlyos megbetegedés ellen.

Gyakorlatilag a trombózis és vérlemezke szám probléma nőknél jelentkezett 90 százalékban. A nők sincsenek statisztikailag nagy veszélynek kitéve (kivéve fogamzásgátló szedése, trombózis hajlam stb.) de a férfiaknál gyakorlatilag 0 az esély.

Nagyon sok embert oltottak be, a dokumentáltsága nagyon jó. A natura, the lancet több cikket is leközölt (még most is nemrég 03.31.)

Ha biztosra akarsz menni szedjél egy-egy hónapig aspirin protect-et. Én is ezt csinálom engem 3 hete oltottak AZ-vel nincs semmi bajom.

Szóval összességében a megismert tanulmányok alapján és statisztikák szerint jelenleg egyértelmű több érv szól az AZz használata mellett mint ellene.

[ Szerkesztve ]

Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.

(#6312) Gothmog válasza Sir Pocok (#6311) üzenetére


Gothmog
aktív tag

Köszönöm a választ!

De azt hiszem, el fogom utasítani. Gyakorlatilag, ha mondjuk plusz egy hónapot is kell várnom, míg egy másik típusú oltást felajánlanak, azzal is gyorsabban leszek immunizálva, mint ezzel.

A topikot, amióta véletlenül rátaláltam, olvasgatom néhány napja, de azért nem ezt túrom egész nap. (Mielőtt beírtam volna, az "Astrazeneca" névre azért csináltam egy gyorskeresést itt, és megnéztem a kb. utolsó 30-40 hozzászólást, ami tartalmazta a keresett szót.)

Van egyébként egy olyan gyanúm (én 42 éves vagyok, krónikus betegség nélkül, mezei természettudományos (biológus) kutatóként, tehát nem kritikus infrastruktúrában dolgozóként), hogy baromira nem kell az embereknek az Astra, ezért találtak meg engem is ilyen hamar, miközben nyilvánvalóan bőven várnak még idősebbek is oltásra. (De a nálam négy évvel fiatalabb húgomat is ma értesítették, hogy mehetne Astra oltásra. Udvarias formában, de ő már vissza is utasította a lehetőséget. Egyébként Budapest, belső kerület, tehát nem kis vidéki falu, ahol esetleg az időseket már mind sikerült végigoltani.)

Csak lazán kapcsolódik, és sokaknak nyilván nem mondok ezzel újdonságot, de a sokat emlegetett 100%-os védelem azért egyik vakcinánál sem valódi 100%. Én tudok idehaza olyan orvosról, aki még januárban megkapta a második adag Pfizert, majd márciusban elkapta a betegséget, amiben még persze nincs semmi furcsa, ellenben sajnos bele is halt (ez már ugye "papíron nem történhetne meg"), mert a vírus gyakorlatilag ugyanúgy legyilkolta a tüdejét, mint az sok más (oltatlan) emberrel megtörtént.

[ Szerkesztve ]

Endure. In enduring, grow strong.

(#6313) Sir Pocok válasza Gothmog (#6312) üzenetére


Sir Pocok
őstag

Nézd ha nem sürgős és nem vagy kitéve a fertőzés lehetőségének, akkor felesleges kapkodni.
De
Öcsém háziorvosától tudom, akit szintén megkerestek az AZ-vel kapcsolatban és elutasította, hogy a 60 év alatti nem krónikus betegek esetében nincs az kimondva, mint a 60 felettieknél, hogy viszonylag rövid idő alatt másik oltást kell találni, ha elutasította. A dokija azt mondta, hogy ha Pfizert kér akkor arra készüljön, hogy legjobb esetben május.

Szerk.: Sajnos nem mindenkinél vált ki immun folyamatot az oltás, ezt az izraeliek is megfigyelték. Én ha doki lennék és COVID-osokkal foglalkoznék elmennék egy antitest vizsgálatra a második oltás után, főleg ha már idősebb vagyok.

[ Szerkesztve ]

Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.

(#6314) bigdady válasza Gothmog (#6312) üzenetére


bigdady
nagyúr

Astra szóra keress csak. Persze ha nem kell majd jön másik később úgy is. Nagy Britanniában 18m oltás alatt 7 vérrög miatti halál volt. Mondjuk kérdés nem oltottak esetén mennyi, tuti sokszorosa mióta oltanak...

[ Szerkesztve ]

(#6315) Sir Pocok válasza bigdady (#6314) üzenetére


Sir Pocok
őstag

Vagy AZ illetve át kell menni a laza koronavírus totyikba.

Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.

(#6316) seredy válasza bigdady (#6299) üzenetére


seredy
tag

Közben rájöttem miért nem kaptak második időpontot a tanárok.
Tuti tegnap esett le fent hogy a második időpontja éppen az érettségi hete lesz...
Ezt is jól összehozták

ha 19-én nyitnak, pontosan 2 hét fog lemenni az érettségi előtt. merem állítani én is, hogy halvány lila gőzük nem volt erről, amikor kitalálták ezt a visszatérős agyrémet. nem lenne nekem semmi bajom tanárként, ha minimális értelmét is látnám ennek az emberkedésnek a kormány részéről: a második dózist meg se fogja addig kapni a tanárok jelentős része, a gyerekek hónapok után először fognak visszatérni nagyobb közösségbe, két hétre rá érettségi, ja és középiskolákban november óta digitális tanrend van, tehát pedagógia szempontból semmi haszna nincs nem kivárni még két hetet. Értem, hogy a szülőkre hónapok óta hatalmas teher hárul, ráadásul március óta a kisebbek is otthon vannak, és igen, a kollégák közül jónéhányan jó magasról telibeszrják a munkájukat, de szerintem az eddigi korlátozásoknak semmi értelme nem lesz, ha most juszt is visszaküldenek mindenkit, és nem biztosítanak állandó tesztelési lehetőségeket.

[ Szerkesztve ]

(#6317) MuMa012 válasza seredy (#6316) üzenetére


MuMa012
tag

A pénteki Orbán interjú alapján szerintem jövő héten bejelentik, hogy beoltják soron kívül az érettségizőket. Ezzel lehet leegyszerűsítve kommunikálni, hogy a diákokat is oltják, így nem lesz semmi baj. Nekik meg eladható választás előtt, hogy szabadok lesznek...

(#6318) bigdady válasza seredy (#6316) üzenetére


bigdady
nagyúr

Pfizer egy héten belül 50% védettség körüli, 3 hét után meg 80% vagyis 2 hét után kb 70%. Astra kompletten ennyi... Szerintem nagyon korrekt a tanárok pfizerrel oltása ettől függetlenül és aki így sem akar dolgozni 70% védettséggel akkor ne is dolgozzon (más meg mindeközben maszk védelemmel dolgozik mindösszesen oltást várva)

[ Szerkesztve ]

(#6319) seredy válasza bigdady (#6318) üzenetére


seredy
tag

kíváncsi leszek, az érettségizőket beoltják-e előtte, másrészt értem, amit mondasz, de korrektségnek a pfizertől függetlenül kevés jelét látom, tervszerűségnek meg semmi jelét -- és megint mondom, nem a tanárok baja, hogy őket hamarabb oltják.

(#6320) Soulfly842


Soulfly842
addikt

04.06. -án mehetek szputnyikért :) második oltás 21 nappal utána. Most kaptam 4 órája én is e-mailt :) 37 éves vagyok egyébként, ilyen előzménnyel. A doki korrektül leírt mindent, idézem:

"A védőoltás felvétele ellenjavalt azoknál, akiknek a kórelőzményében daganatos betegség és pajzsmirigy betegség szerepel.Jól beállított, rendszeresen gondozott egyéb betegségek esetén a védőoltás felvehető! A védőoltás beadását azoknál is későbbre kell időzíteni, akik 3 hónapon belül igazolt COVID infekción estek át!

A Szputnyik védőoltás esetében a második oltás beadására 21 nap elteltével kerül sor!Kérem azokat, akik ezt a védőoltást szeretnék felvenni és az előbbiekben felsorolt kritériumoknak megfelelnek egy válaszlevélben jelezzék szándékukat!

Természetesen, akik a védőoltást már megkapták, vagy már behívásra kerültek, azok levelemet tekintsék tárgytalannak!"

Én az AZ-t élből visszadobtam volna, a kínain elgondolkodtam volna Pfizer-re meg kevés az esély. Így nagyon örülök, hogy a Szputnyikot kapom! :) Jobb, mint ha pl. egy 'fél szputnyiknyi fél oltást' akarnának rám erőszakolni :D

[ Szerkesztve ]

(#6321) Jablocskov válasza bigdady (#6318) üzenetére


Jablocskov
tag

Ekkora napi fertőzésszámok mellett nyitni az iskolákat őrültség. Ezen se a tanárok, se az érettségizők oltása nem változtat.

(#6322) Sir Pocok válasza Soulfly842 (#6320) üzenetére


Sir Pocok
őstag

Szerintem jó lesz!

Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.

(#6323) Soulfly842 válasza Sir Pocok (#6322) üzenetére


Soulfly842
addikt

Én is így gondolom! ;) Köszi a megerősítést :)

(#6324) Gothmog válasza Sir Pocok (#6313) üzenetére


Gothmog
aktív tag

Na, lemondtam az AZ-t, de jeleztem a háziorvosnak, hogy a jelenleg elérhető 5 vakcinából a 4 másik bármelyikét már elfogadom, ha felkínálják. Kíváncsi vagyok, mikor (mennyi idő múlva) keresnek majd meg legközelebb.
(A még "tárgyalás alatt álló" Covishieldet és a Cansinot azért megemlítettem a levelemben, mint amikkel még véletlenül se kínálgassanak, ha esetleg érkezne belőlük. A J&J-t mondjuk kifelejtettem. Amilyen "szerencsém" van, tuti, hogy azzal az egydózisos "csodával" fognak házalni nálam legközelebb.)

Endure. In enduring, grow strong.

(#6325) Parci válasza Gothmog (#6324) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

én kértem volna, viszont úgy fest, hogy én is sputnifikálódom jövő héten...

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#6326) Sir Pocok válasza Parci (#6325) üzenetére


Sir Pocok
őstag

:C

Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.

(#6327) Đusty válasza Kékes525 (#6300) üzenetére


Đusty
addikt

A tüdőgyulladás ellenit is évente ismételni kell?

(#6328) Lauda válasza Parci (#6325) üzenetére


Lauda
félisten

:DD :DD

(#6329) UberMutant


UberMutant
őstag

kíváncsi vagyok pár hét múlva mit csinálnak a hegyekben itt álló vakcinákkal.
lassan elfogynak a regisztráltak.

(#6330) TA68


TA68
senior tag

(#6331) Parci válasza Sir Pocok (#6326) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

közben itt van ez:
https://www.statnews.com/2020/05/22/early-study-of-covid-19-vaccine-developed-in-china-sees-mixed-results/
ne tévesszen meg senkit a cím, hogy a cansino biogics oltásáról szól, mert az egy ad5-alapú vektor vakcina. és hát, izé........ :(

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#6332) Lauda válasza TA68 (#6330) üzenetére


Lauda
félisten

Arra is néznék egy kimutatást, hogy akik szerint nincs gond a vakcinával (hivatalos csatornákra gondolok), azok közül hányan oltatták be magukat vele.

[ Szerkesztve ]

(#6333) Sir Pocok válasza Parci (#6331) üzenetére


Sir Pocok
őstag

nem véletlen variálnak a ruszkik két vektorral.....

Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.

(#6334) Parci válasza Sir Pocok (#6333) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

nem tudtam, hogy ekkora az ad5 fertőzöttség, ez picit elkeserít :(
(mondjuk legalább az ad26-tal kezd...)

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#6335) pit stop válasza Soulfly842 (#6320) üzenetére


pit stop
addikt

"A védőoltás beadását azoknál is későbbre kell időzíteni, akik 3 hónapon belül igazolt COVID infekción estek át!" - ennek semmi értelme. Pfizernél legalábbis azt olvastam, hogy 14 nappal túlesés után még lehet kapni.

Oroszlánszívű Richárd - az első szívátültetés.

(#6336) Parci válasza Sir Pocok (#6333) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

ez meg a sputnik phase 3, mótvá, de legyen megint:
https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS0140-6736(21)00234-8/fulltext

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#6337) Sir Pocok


Sir Pocok
őstag

Amcsik rendesen elkezdtek fosni.

Nagyon jön fel a B1.526 variáns ami New Yorkból indult. Egyre több államba azonosítják pluszban a brit mutáns is kezd egyre jobban terjedni. Március 20. óta az esetszámok jelentősen nőnek.
Szívás rohadt nagy szívás.

Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.

(#6338) TA68 válasza Lauda (#6332) üzenetére


TA68
senior tag

Szerintem soha nem fogjuk megtudni a teljes igazságot, hogy mi folyik az AstraZeneca körül.

#6334 Parci A csimpi adeno sem jobb.

[ Szerkesztve ]

(#6339) Lauda válasza Sir Pocok (#6337) üzenetére


Lauda
félisten

Hát ha ott is beindul a brit cucc, kő kövön nem marad. :U

(#6340) bigdady válasza Parci (#6325) üzenetére


bigdady
nagyúr

Mi lesz most a sok vakcina típus preferációs Parci hozzászólással? :DDD
Grat/Поздравления ;)

[ Szerkesztve ]

(#6341) Parci válasza Lauda (#6339) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

nincs az az isten, hogy ne induljon be, ez a mutációk lényege, létrejön egy fertőzőbb variáns, és mivel jobban fertőz, hát... elterjed. ha nem a brit, majd lesz másik.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#6342) Parci válasza bigdady (#6340) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

mindeggyé válnak :DDD

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#6343) Lauda válasza Parci (#6342) üzenetére


Lauda
félisten

Az lesz a gyanús, ha elkezdesz oroszul írkálni. :U

;]

[ Szerkesztve ]

(#6344) TA68 válasza Lauda (#6343) üzenetére


TA68
senior tag

Vagy elkezdi vedelni a vodkát. :DDD

(#6345) Soulfly842 válasza pit stop (#6335) üzenetére


Soulfly842
addikt

Magyarország kormányának általános, oltási protokoll szerint: covid fertőzés után 3 hónappal adható oltás. Addig jó eséllyel védett az adott személy - azért kapja meg addig más, aki jobban rászorulhat, annyival hamarabb érjük el az általános átoltottságot, védettséget és addig is legalább +1 fő védett. Ha már elértünk egy adott százalékot, akkor változhat az oltási protokoll.

(#6346) Lauda válasza TA68 (#6344) üzenetére


Lauda
félisten

Putyin lesz az avatarja. :DD :D

(#6347) Jablocskov válasza Parci (#6331) üzenetére


Jablocskov
tag

Ez megint egy tűzoltásra szánt vakcina, alacsony hatékonysággal és egyéb nem tisztázott problémákkal.

(#6348) Parci


Parci
HÁZIGAZDA

na, még infó. vannak kórházban userek pfizerrel immunizálva. astrával is. nem egy user. sputnikkal nincs, de ennek némi gondolkodás után könnyű a megfejtése: nagyon sokáig ültek rajta itthon és csak nemrég kezdtek el oltani vele, szóval rendesen immunizált user alig van.

egy a lényeg: sajnos oltás után ugyanazt kell csinálni, mint előtte, aki leveszi a maszkot és rohan az akciós horonymaróért, az bátor. vagy botor.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#6349) bigdady válasza Parci (#6348) üzenetére


bigdady
nagyúr

Egy imerősöm van aki mindkettőt megkapta már. Minden oké, 1 napos 38 láz fáradságon kívül semmi nem volt neki.

[ Szerkesztve ]

(#6350) Soulfly842 válasza bigdady (#6349) üzenetére


Soulfly842
addikt

Szputnyiknál az első vagy a második ütötte ki jobban? Olt. reakciókról tudsz még valamit az esetében?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.