Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-10-10 15:19:20

LOGOUT.hu

Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#20501) mpo válasza mozso (#20488) üzenetére


mpo
veterán

Még a kezdet kezdetén volt animáció a zárt térben terjedésről.
- open officeban nem kell maszk, mert 1-2-3-4 órát is tudunk dolgozni, hogy van köztünk 2 méter
A légkondi elősegíti a terjedést, gondolom nálatok is van.

Nem hallottam még olyanról, hogy valaki halálos betegséget kapott volna 2-4 perc cigifüst belélegzés után.
Ha nem tévedek, csak 22 éve szigorítottak a dohányzáson, vendéglátó helyeken (étteremben is), irodában is lehetett dohányozni.
Vannak névnapos videóim, ahol 10-ből négyen dohányoznak, akárhol volt a névnap, még a nemdohányzók családi házában is.
Ma már nem engedik meg ők sem.

Ha érted, akkor már elavult.

(#20502) mpo


mpo
veterán

Hogy ne utólag kérjék tőlem a linket, most nem emlékezetből írok, inkább visszakerestem.

A delta terjedéséről:

Queensland's Chief Health Officer Jeannette Young has warned we are seeing "very fleeting contact" in some cases.
"If you remember at the start of this pandemic, I spoke about 15 minutes of close contact being a concern," she said.
"Now, it looks like it's five to 10 seconds.
"That's a concern.
"The risk is so much higher now than it was only a year ago."
[link]

Ha érted, akkor már elavult.

(#20503) Parci válasza Vesa (#20495) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

"Persze "civilikenél" az is teljesen érthető jelenség, hogy ha kapott XY fajtát, akkor utána kialakul egy abban való HIT, hogy az a legjobb."

ez micsoda hülyeség! miközben teljesen nyilvánvaló (kéne, hogy legyen), hogy a sputnik a legjobbabb!

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#20504) Parci válasza mpo (#20499) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

nem is a tábor a lényeg, hanem az elmúlt másfél év, meg a következő. mellesleg most alacsonyabb a kockázat, úgyhogy épp ezért megy táborba: mert közösségi program, ami nagyon fontos neki. de a fő kérdés majd az ősz lesz.

én azért úgy vagyok vele, hogy kockázatot muszáj vállalni, mert egy gyereket 1-2 évig közösség elől elzárni simán okozhat nagyobb kárt, mint a vírus. próbálunk egyensúlyozni.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#20505) Drizzt válasza Parci (#20503) üzenetére


Drizzt
nagyúr

En meg Astrat kaptam, de ezt a szarabbak koze sorolom, szoval a jelek szerint nem vagyok civil. :D

Amugy ettol az irodaban nem kell maszk dologtol most nem tartanek(, ha be kene egyaltalan mennem az irodaba ;]). Egyelore jok a szamok, amikor meg elkezdenek romlani, akkor ugyis mas lesz a leanyzo fekvese. A zart teri maszkviseles lesz az elso, amit visszavezetnek. Van ra esely, hogy hamarabb, mint kivezetnek. Meg az is lehet, hogy lesz par nyugis honapunk. Eltart egy ideig minden uj variansnal amig eleri a kritikus tomeget.

[ Szerkesztve ]

I am having fun staying poor.

(#20506) bigdady válasza Drizzt (#20505) üzenetére


bigdady
nagyúr

Irodában maszk? Pláne most? Az kéne…
3 hullám alatt egyszer sem volt senkin bent napi 8 órában (hatan 60m2) és pedig egy központi légkondin vagyunk a SPAR légkondival ami télen fűt nyáron hűt

[ Szerkesztve ]

(#20507) mozso válasza mpo (#20501) üzenetére


mozso
senior tag

Persze hogy van légkondi, ráadásul központi. A legjobb, mert az egész emeleten tud majd terjedni, ha valaki beviszi a deltát.

(#20508) Parci válasza mozso (#20507) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

nemtom, sok órás beltérben tényleg gázálarc kéne, hogy ne kapd el. nehéz elképzelnem, hogy ott ül 20 ember, mind gázálarcban, sajnos vagy sem.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#20509) Elektrosokk válasza mozso (#20507) üzenetére


Elektrosokk
addikt

Ha megvan az oltás szerintem többet nem tudsz tenni, egy ponton túl már csak feleslegesen nyomasztod magad.

"Bárcsak elviselnétek tőlem egy kis esztelenséget, sőt viseljetek el engem is." Szabadságot Aweriotnak! ️

(#20510) Ringman válasza Parci (#20508) üzenetére


Ringman
nagyúr

cdc kiadott már guideline-t légtechnikára/szellőztetésre (természetes/mesterséges).
a belgák meg itt tartanak épp: [link]

szerk:
How to lower risk of coronavirus spreading indoors
Each person sitting quietly needs at least 40 cubic metres of fresh (outside) air per hour. Looking at the concentration of CO2 or carbon dioxide in the air will show whether the air is sufficiently fresh.
“In outdoor air, this is about 400 ppm (400 parts per million). Inside, in a room where people are present, the concentration is higher because people exhale CO2. Air in which the concentration of CO2 is higher than 900 ppm is considered unhealthy,” Wouters explained.
Therefore, the Task Force recommends that the concentration of CO2 in indoor spaces should not exceed 900 ppm. In practice, it is not easy to measure the amount of fresh air in a room, but there are CO2 meters that can help measure this.

[ Szerkesztve ]

(#20511) Drizzt válasza bigdady (#20506) üzenetére


Drizzt
nagyúr

Akkor nincs is min csodalkozni, hogy brutal lett a harmadik hullam. A baj az, hogy meg a negyedik is az lehet. Bar oltottkent, fiatalon( most beszukitve <50-re mondjuk) annyira nem aggaszto, de az orszagnak ebbe a kategoriaba elegge kis szelete tartozik.

I am having fun staying poor.

(#20512) bigdady válasza Drizzt (#20511) üzenetére


bigdady
nagyúr

Félreértettél senki nem lett covidos itt az irodában ennek ellenére sem a három hullám alatt. Most meg mèg oltva is van mind a 6 ember.

[ Szerkesztve ]

(#20513) mpo


mpo
veterán

Izrael jövő héten akarta bevezetni a beltéri helyeken a maszkviselést, aztán péntek déltől kötelező lett.
---
A cseh Imunor gyógyszerről.
[link]

Ha érted, akkor már elavult.

(#20515) Drizzt válasza bigdady (#20512) üzenetére


Drizzt
nagyúr

Nem ertettelek felre. Ilyen korulmenyek kozott vegigdolgozva a harmadik hullamot, azt gondolom jo nagy mak, hogy nem kaptatok el. Ha egyikotok elkapja, akkor jo esellyel igy mindenki mas elkapta volna. Arra gondoltam, hogyha ez igy ment a munkahelyek nagy reszen, akkor nem csoda a nagy elterjedes. Es az sem lenne meglepo, ha a munkahelyeken lettek volna a nagyobb gocok, plusz iskola. De persze ezt itt sosem fogjuk megtudni, hogy hol voltak.

I am having fun staying poor.

(#20516) Csatravi válasza mpo (#20513) üzenetére


Csatravi
senior tag

WHO: két oltás még nem a biztonság, utána is viselni kell a maszkot

"Maszkviselésre, távolságtartásra és a többi óvintézkedés betartására szólította fel Mariângela Simão, a Egészségügyi Világszervezet (WHO) gyógyszer- és oltási igazgatóhelyettese azokat is, akik már mind a két koronavírus elleni vakcinát megkapták.
" "Az emberek nem érezhetik magukat biztonságban csak azért, mert beoltották őket. A vakcina nem állítja meg a közösségi terjedést " "
– indokolta a döntést a főigazgató-helyettes. A WHO szerint egyébként veszélyeztetett társadalmi csoportokat, például az időseket évente be kellene oltani."

Na majd mi megmutatjuk hogy nem kell hordani azt a maszkot sehol sem csak a eü. intézetekben.

(#20517) Asbee válasza Csatravi (#20516) üzenetére


Asbee
veterán

Köszönjük a who-nak a jó tanácsokat, megtarthatják maguknak. Talán a járvány legelején kellett volna ilyen buzgónak és okosnak lenni, akkor lehet nem jutunk idáig. Csak ugye a gazdával nem lehet szembe menni.... Ezzel egy fasza löketet adnak csak az oltáselleneseknek. Akkor mi a fenéért oltatjuk magunkat, ha nem érezhetem magam biztonságban vele? Nem arról van szó, hogy most akkor rólam lepattan a vírus, és szinte keresem, de azért na.... Nézz szét pl az usában, mennyire hordják sok helyen a maszkot. Vagy Izraelben mennyire hordták, csak ugye bezavart a delta. Most akkor elkéne végre dönteni, azért oltatjuk magunkat, mert talán nem halunk bele és éljük a maszkos, távolságtartós karanténéletet, sokan meg dögöljenek éhen, vagy hogy a normális élethez visszatérjünk. Megint beindult a riogatás ezerrel, de még azt sem tudjuk a delta oltottaknál mennyire veszélyes.
A who-nak arra kellene törekedni inkább, az új mutánsokat, variánsokat nem kéne engedni széthordani a világban. Enélkül még k...va sokáig fogjuk ezt az egészet szívni. Csak ugye ebben a nagy demokratikus, mindent is lehet luxus világban ez kb lehetetlen kategória.

(#20518) Lauda válasza Csatravi (#20516) üzenetére


Lauda
félisten

Mondjuk az sem állapot, hogy egy ország teljes lakossága azért szívjon, mert egy részük képtelen eljutni agyilag addig a pontig, hogy oltassa be magát. Lehetne egy idő után akár teljesen diszkriminálni a be nem oltottakat, csak az meg politikailag nem jönne ki jól. A kormánynak ez az 5,5 milliós lépése most végleg kizárta annak a lehetőségét, hogy érdemi módon növekedjen a beoltottak száma. A lényeg, hogy vagy szigorítsanak/ösztönözzék az embereket az oltás felvételére, vagy engedjék el az egészet, mert ennek így szerintem semmi értelme. Mondjuk ha innen nézem még nem is olyan rossz ez a jelenlegi döntés.

[ Szerkesztve ]

(#20519) Ringman válasza Lauda (#20518) üzenetére


Ringman
nagyúr

Elég egyértelmű hogy ez a turizmus miatt van, szükség van az antivaxxerek pénzére is.

(#20520) Lauda válasza Ringman (#20519) üzenetére


Lauda
félisten

Hát igen, tavaly is semmi gond nem volt a turistákkal amíg véget nem ért a szezon. Utána azonnal lezárták a határokat, mert kintről hordák be a vírust. :DDD

(#20521) radi8tor válasza Lauda (#20518) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Nem lehet mindent az oltást nem kérő egyének számlájára írni. Ezen egyének nagy százaléka otthon ül a fenekén. Azt meg már tudjuk 1 éve hogy szoba szellőztetéssel nem kapja el a szomszéd.

⭐ Stella

(#20522) mpo


mpo
veterán

Ma sem lettem optimista a hírektől:
- amit a #20502-ben linkelt cikkben olvastam a delta terjedéséről.
- a Robert Koch Intézet elnöke, Lothar Wieler: míg a brutális európai harmadik hullámot kirobbantó alfa variáns esetén a hospitalizációs ráta 5 százalék volt - a fertőzöttek huszada szorult tehát kórházi kezelésre -, a delta variáns esetén ez 11 százalék.
- Az UK és Oroszország görbéje se jól néz ki.
- Sydneyben is zárás van.

A két hónap nyári jövés-menés újra beindítja a hullámvasutat, aztán jön az egymásra mutogatás.
Az állam részéről soha nem fogom hallani, hogy elcsesztük.
------
Az oroszoknál egyes foglalkozásoknál kötelezővé tették az oltást.

Ha érted, akkor már elavult.

(#20523) Ringman válasza radi8tor (#20521) üzenetére


Ringman
nagyúr

Az otthonules és az oltatlansag kapcsolatáról milyen stat van?

(#20524) radi8tor válasza Ringman (#20523) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Nincsen stat mert nem arról szól a campaign, hogy maradj otthon (arról tavaly szólt).

⭐ Stella

(#20525) t72killer válasza Vesa (#20497) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Ez egy evolúciós folyamat, a deltára fejlesztett cucc még valszleg védene valamennyire a következő ellen. Így viszont csupasz s.ggel várjuk az őszi-téli variánsokat.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#20526) t72killer válasza Ringman (#20519) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Nem mindenki antivaxxer, európa felnőtt lakosságának nem kis része a Ny-EU sulinyitás után kapja a 2. adagját. (Nálam is ez lett vna a helyzet) Ők tehetnek róla?

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#20527) radi8tor válasza t72killer (#20526) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Ja igen és ott van az a népes tábor is.

⭐ Stella

(#20528) Csatravi válasza Lauda (#20518) üzenetére


Csatravi
senior tag

Addig nem lesz előrelépés míg a politika vonal van előtérben és nem a járványkezelés.
"Mondjuk ha innen nézem még nem is olyan rossz ez a jelenlegi döntés."
Persze, majd az eü megint lapátolhatja a sz@rt vissza a lóba mert őnekik ez a kötelességük. Ők bele is fulladhatnak a munkába (sz@rért-hugyért) csak azért mert mások jönnének-mennének, és semmivel nem törődnek mert ők élni akarnak.

(#20529) bigdady válasza Drizzt (#20515) üzenetére


bigdady
nagyúr

A másik irodában 12-en vannak ugyanezen a légkondin közös mosdóval ott egy hőemelkedés miatt tesztelték mindenkit 6 pozitív lett anno mint kiderült nem is tudtak róla. Légkondin nem jött be hozzánk semmi és sparból sem az is uez a kégjondi. Erre utaltam hogy légkonditól nem tartok

[ Szerkesztve ]

(#20530) Ringman válasza t72killer (#20526) üzenetére


Ringman
nagyúr

Onnan indult a beszélgetés, hogy van aki be tudná magát oktatni, de nem teszi, és nem eü okok miatt.

(#20531) Tüzi válasza t72killer (#20525) üzenetére

Introvertek elonyben :)

どんな時代だろうが、機械は決断しない、 戦闘は人間がやるんだ。

(#20532) Csatravi válasza Ringman (#20519) üzenetére


Csatravi
senior tag

A nemzetközi turizmus miatt ( Budapest) kellett elengedni megint mindent. Budapest turizmusa csak a külföldi turistákból él így leginkább emiatt "kell" kitárni a kapukat.

(#20533) Lauda válasza Csatravi (#20528) üzenetére


Lauda
félisten

Kiemelted ezt az egy mondatot. Esetleg olvasd el mire is írtam. :) A jelenlegi helyzetnek semmi értelmét nem látom. Most vagy korlátozzunk/ösztönözzünk, de akkor tökösen, vagy engedjük el az egészet.

[ Szerkesztve ]

(#20534) mpo válasza radi8tor (#20521) üzenetére


mpo
veterán

Az otthonülő is leviszi a szemetet és megkérdezi a postást, hozott-e levelet, meg a szomszédasszonnyal is összefuthat.
A deltához elég 10 másodperc (tegyük föl, hogy igaz), csak amit linkeltem, nem olvasták el.
"Rád ugrik, mint a bolha."

A maszkok között is van különbség hatékonyságban, itt is írta valaki, nem bírja az FFP2-est, ezért az olcsót hordja, ami nem zár annyira, de kap levegőt.
A csiki-csuki beindul, nem győzik a rendeletmódosítást, az emberek meg összezavarodnak, de csak az, aki tájékozott, a többi meg csodálkozni fog, miért kell maszk a boltban.

Ha érted, akkor már elavult.

(#20535) Csatravi válasza Lauda (#20533) üzenetére


Csatravi
senior tag

"A jelenlegi helyzetnek semmi értelmét nem látom."
Én sem!
Én nem töketlenkednék hanem kötelezővé tenném az oltást. Aztán akinek nem tetszik fel is út, le is út. Egy sorral több lenne a táblázatban.

(#20536) radi8tor válasza mpo (#20534) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

10 másodperc ja, ha végigsmárolja a postást. De mi gátolja meg Marinénét hogy maszkban nyisson ajtót (ha nem bízik a Sputnikban)?

⭐ Stella

(#20537) Csatravi válasza mpo (#20534) üzenetére


Csatravi
senior tag

A maszk témához.
Milyen logika az, hogy mindenhol eltörölnék a maszkviselést csak az eü intézetekben lenne kötelező?

(#20538) Drizzt válasza t72killer (#20526) üzenetére


Drizzt
nagyúr

És ha lesz a szerinted fontos delta-elleni vakcina, akkor azt szerinted mikorra kapnád meg? Mert szerintem mondjuk jövő tavasszal esetleg, abból kiindulva, amit a mostani sorban elfoglalt helyed alapján feltételezek. Tehát azzal, hogy nem vállalod ezt a kört, inkább fél évig a 0% védettséget választod a 8x% helyett. Racionálisan érvet erre nagyon nehezen tudnék találni.
Másfelől arra, amit sugallsz, hogy a delta elleni vakcina hatékonyabb lesz az utána levő variánsok ellen, garancia nincs semmi. Valószínűnek valószínű. De erősen atól függ, hogy hol és milyen mutáció következik be. Egyelőre úgy tűnik a mostani vakcinák többsége általi hatékonyságcsökkenés annyit jelent, hogy nagyobb mennyiségű antitest kell a delta semlegesítéséhez. Erre pedig én valószínűnek tartom, hogy egy harmadik dózis bőven elég valami masszív cuccból.

I am having fun staying poor.

(#20539) radi8tor válasza Csatravi (#20537) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Covidoshoz lehet menni látogatóba. Talán ezért, meg hogy ne térdeljen le az eü idő előtt.

⭐ Stella

(#20540) mpo válasza Lauda (#20533) üzenetére


mpo
veterán

A mostani módszer:
A kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon.

#20537 Csatravi:
Mert az eü dolgozókra szükség lesz.
Sokszor mondták nekem, ne keressek logikát az intézkedésekben.
Az eü dolgozó is mehet majd a boltba maszk nélkül.

[ Szerkesztve ]

Ha érted, akkor már elavult.

(#20541) BlackV válasza Csatravi (#20537) üzenetére


BlackV
senior tag

Egyszerű logika. Az eü intézetekbe beteg emberek járnak. A vírus a beteg emberekre a legveszélyesebb és egyszerre a legtöbb beteg ember itt gyűlik össze. Ezért.
Bocs, hogy nem túl izgi a válasz.

(#20542) Csatravi válasza radi8tor (#20539) üzenetére


Csatravi
senior tag

Az alap, hogy egy fertőző osztályra maszkba mész de nem csak Covid osztály van.
pld gyógytorna, fizikó, szemészet, sugárterápia, ortopédia, stb stb. Sok helyen nem is találkoznak mással csak azokkal akikkel az utcán a tömegközlekedésen, vagy az esti buliban együtt voltak.
Az eü dolgozó meg továbbra is maszkban aszalódhat függetlenül attól, hogy melyik eü ágazatban, osztályon van?

(#20543) Sir Pocok


Sir Pocok
őstag

Friss angol összefoglaló a delta tünetességéről. 2021-06-23

What are the symptoms of COVID-19 if you’re fully vaccinated?

Generally, we saw similar symptoms of COVID-19 being reported overall in the app by people who had and hadn’t been vaccinated. However, fewer symptoms were reported over a shorter period of time by those who had already had a jab, suggesting that they were falling less seriously ill and getting better more quickly.

Here is the current ranking of COVID symptoms after 2 vaccinations:
Headache
Runny nose
Sneezing
Sore throat
Other
The previous ‘traditional’ symptoms as still outlined on the government website, such as anosmia (loss of smell), shortness of breath and fever rank way down the list, at 11, 29 and 12 respectively. A persistent cough now ranks at number 8 if you’ve had two vaccine doses, so is no longer the top indicator of having COVID.
Curiously, we noticed that people who had been vaccinated and then tested positive for COVID-19 were more likely to report sneezing as a symptom compared with those without a jab.
If you’ve been vaccinated and start sneezing a lot without an explanation, you should get a COVID test, especially if you are living or working around people who are at greater risk from the disease.

What are the symptoms of COVID-19 if you’ve had only one vaccine dose?
The ranking changes again after one dose of the vaccination as observed below:
Headache
Runny nose
Sore throat
Sneezing
Persistent cough
As we can see, after the protection from only once vaccine, one of the original indicators of a persistent cough has made the top 5 symptoms, but still comes below sneezing and a runny nose in rankings, which were previously thought to be unrelated to infection.

What are the symptoms of COVID-19 if you’re unvaccinated?
If you’ve not yet been vaccinated, then the symptoms are more recognisable to the traditional original ranking, however we can still observe some changes from when COVID-19 first appeared over a year ago.

Headache
Sore Throat
Runny Nose
Fever
Persistent cough
Loss of smell comes in at number 9 and shortness of breath comes far down the list at number 30, indicating the symptoms as recorded previously are changing with the evolving variants of the virus.

Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.

(#20544) radi8tor válasza Csatravi (#20542) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Nem csak ember van az eü-ben hanem felület is. Ha maszk van akkor nem gond ha nincs egyfolytában takarítva.

⭐ Stella

(#20545) Sir Pocok


Sir Pocok
őstag

Na emlegettük.

Az Oxfordiak elkezdik az Ivermectin hivatalos vizsgálatát:

Ivermectin to be investigated in adults aged 18+ as a possible treatment for COVID-19 in the PRINCIPLE trial

Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.

(#20546) Sir Pocok válasza bigdady (#20481) üzenetére


Sir Pocok
őstag

jah jól jártál a 12 héttel, bár nekünk kevesebb antitestből kell megoldanunk azt ami másoknál ennek a többszöröse, ez mutáns szempontból nem a legjobb.

Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.

(#20547) Ringman


Ringman
nagyúr

[link]

Szabályt szeg az az orvos, aki harmadik vakcinát ad be azoknak a pácienseknek, akiknek a szervezetében nem termelődik elég ellenanyag a második oltás után sem - ezt a Nemzeti Népegészségügyi Központ közölte az RTL Híradóval. Amennyiben bekerülne egyes vakcinák gyártói alkalmazási előírásába a 3. oltás, akkor aszerint fognak eljárni - tette hozzá az NNK.

(#20548) BlackV válasza Sir Pocok (#20546) üzenetére


BlackV
senior tag

Majd ha kell, a b sejtek elárasztják antitesttel gyorsan a szervezeted. Volt immunválasz, lesz memória is, ne aggódj.
mRNS oltás utáni magas antitest amúgy is folyamatosan csökken.

(#20549) Ringman


Ringman
nagyúr

amúgy kevés helyen sikerült annyira elkúrni a vakcinabeszerzést, mint az ausztráloknál, valami 6% körül állnak oltottságban (fully vaccinated)

(#20550) BlackV válasza Ringman (#20549) üzenetére


BlackV
senior tag

Tajvan járt még így kb egy hónapja, most nem tudom hogy állnak, de érdekes cikk.

Visszájára fordult a sikeres védekezés, nagy bajba került a 23 milliós ország

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.