Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-10-10 15:19:20

LOGOUT.hu

Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#21651) Parci válasza UberMutant (#21648) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

nem is túl pontos, mert éppenséggel simán lehet ugyanannyi vizsgálat, amiből láthatóan kevesebb van, az az átláthatóság, publikus kontroll.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#21652) UberMutant válasza Parci (#21651) üzenetére


UberMutant
őstag

milyen vakcináról is írsz?

(#21653) Parci válasza UberMutant (#21652) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

mondjuk a sputnikról

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#21655) mozso


mozso
senior tag

Anglia:
Május elejétől egészen addig, amíg nem jött meg a delta, napi 100-107 embert vittek Coviddal kórházba.

Az adatok kis csúszással érkeznek, a legutóbbi június 30-i adat: 406 új Covidos került kórházba egy nap alatt.

Július 8-án fogják közölni a korcsoport bontást legközelebb, itt: [link] (eddig messze a 18-54 évesek voltak többségben, de sajnos nem részletezik jobban ezt a korcsoportot)

[ Szerkesztve ]

(#21656) mozso


mozso
senior tag

Pártos Balázs megfigyelések: [link]

Menjünk vissza 11 hónapot.
A dátum 2020. augusztus 5.

Pozitív eset: 33. Ma: 32.
Tesztpozitivitás: 0,72%. Ma: 0,77%
Halottak száma: 1. Ma: 2
CFR/OCC lokális csúcson, 88%. Ma: 95%
Kórházban: 74. Ma: 88.
Lélegeztetőgépen: 8. Ma: 21.
Aktív fertőzött: 534 !!! Ma: 37 269.
Karanténban: 7227 !!! Ma: 1852....

Tavaly ősszel még brit variáns sem volt, mutációk és variációk igen, de lényegében az eredeti, R0=2,5 vírus volt az, ami terjedésnek indult augusztus folyamán. Rányitottuk az iskolát, ismerjük az eredményt. .(A vírus a 65+ korosztályt támadta elsődlegesen.).

Jelenleg az R0 valahol 5 és 8 között van. Intézkedések nélkül (jelenleg gyakorlatilag nincs védekezés) ez 2-szer olyan gyorsan terjed minimum, mint az eredeti.

Vagy 3-szor olyan gyorsan. Ha ezt heti értéknek vesszük, akkor 10 hét alatt 2^10 a különbség a terjedésre. ez már ezerszeres szorzó... látszik szemre is, hogy túl sok.

Védekezés nélkül a delta 5-6 hét alatt végigfertőzi az egész országot. Kb. mostantól, de pár hét lehet benne, eléggé időjárásfüggő. .(A delta és deltaplusz vírus a fiatalokat támadja elsőként, mert nem is oltottak, új variáns is.)

Rányitjuk az iskolát?...

+1 Szerintem a fentiek miatt nem lesz tartható a végig nyugis nyár. Nyerhetünk 1 hónapot, ha nagyon süt a nap, és mindenki kint van a strandon, de a terjedés tavaly is nyáron indult meg, csak ősszel kaptunk észbe.

Sokan vannak kínaival oltva, aminek kérdéses a hatékonysága a deltára, a 18 év alattiaknak az 5%-a sincs beoltva, és beoltatlan felnőttből is van 3 millió, olyanból, akinek nem hatékony még mindkét oltása (mínusz a kínaiból a kétes) több mint 4 millió.

A tavaly ősszel megszerzett (természetes úton szerzett) immunitás mára igen kérdéses hatékonyságú....Tudom, hogy legyőztük a vírust, de ha visszamegyünk az időben 11 hónapot, árnyalódik ez a kép.

--------------
A helyzet az, hogy MOST kéne szénné tesztelni az országot.

Ez a mostani az a pont, ahol ezt meg lehet fogni. 32 pozitív esetnek LEHET követni a kontaktját, lehet izolálni, nagy lezárások nélkül kontrollálni. Nem akkor kell tesztelni, amikor több ezer pozitív eset van, az veszett fejsze nyele.

Most kéne 40-50 ezer teszteket csinálni naponta. Itt lehet beavatkozni. Szeptemberben már nem lehet.

El kéne lőni napi 50 ezer tesztet. Találnánk kb. 100 fertőzöttet vele. A következő nap is el kéne lőni 50 ezret. Ebből 30 ezret a 100 fertőzött összes kontaktjára (300 kontakt per fő; van, akinek csak 3 van, de van, akinek ezer), a maradék 20 ezret pedig területi, lakosságarányos bontásos random tesztre (Budapestre 4 ezret a 20 ezerből, stb.)

Ennek a napi költsége 500 millió forint maximum. (10 ezer Ft/teszt, de csak az extra költség számít, mert az állami alkalmazott amúgy is kap fizut.)

Ha ezt 100 napig csináljuk, az is csak 50 MRD Ft..
Cserébe: nem kellene lezárni és bezárni..Ha 36,5 ezer milliárd az éves gazdálkodási keret (valahol ott van, direkt választottam a számot), és a hitelfelvételt is beleszámítva évi 10% a gazdasági visszaesés, akkor az éves visszaesés 3,65 ezer milliárd.

Osszuk el 365-tel..Napi 10 MRD forint a veszteség, amit a járvány okoz. Napi 500 milliós költéssel lehet ellensúlyozni. 5%..Más szóval: 20-szoros, tehát 2000% ROI.

Április 29-én posztoltam egy olyat, hogy május 20-25 között számítok vátozásra.
Utána fejlesztettem a CFR/OCC-t, a Wii-Hii-t, majd a 3/21 napos hányadosokat és a wii-hii deriváltakat.

Amit most láttok, az igazából május 18-20 között kezdődött. Lásd Wii-Hii deriváltak. Most csak látszani kezd az, hogy elkezdődött, mert eddig a 3. hullám lecsengése eltakarta.

Lecsengett, már nem tudja takarni ---> elkezd látszani a napi adatban is..De ezek az emelkedések nem a 4. hullám kezdete. Annak a kezdete itt volt ni, a képen. (Csak pici volt.).

A tesztpozitivitás 3/21 napos arányának csökkenése május 20-25 között torpant meg, a Wii-Hii 3/21 pedig május 18-20 között volt a legmagasabb.

A mostani változások, amik elkezdenek a napi adatban látszani, csak validálják az elméletet. (Fel fogom tenni majd, hogy mik voltak a predikciók, és lehet ellenőrizni, hogy mekkorák a tévedések. A hét vége felé érdemes megcsinálni ezt.).

_______________________________________
A társadalmat nem fogja megrázni, ha meghal még 10-20 ezer ember. A mostani 30 ezer (46-47 ezer) se rázta meg. Sőt, kiváló járványkezelésnek érzékeli. Ha a társadalmon múlt volna, kétszer ennyi halott lenne, a kormány kicsit szigorúbb intézkedéseket hozott, mint a társadalmi akarat és elvárás (kivétel: tavaly március).

Ha ezt a megdöbbentő tényt illető változást szeretnél látni, akkor az a rossz hírem van, hogy ez a változás ugyan lehetséges, de akkor és csak akkor lehetséges, ha 25 év alattiak kezdenek sokan meghalni, és akkor igazán gyors, ha 15 év alattiak.

Minden egyéb esetben szerintem korlátozás sem lesz, nemhogy iskolastop. Újabb 15 ezer halottnál se. Már láttuk, nem érdekelt minket... most se fog.

[ Szerkesztve ]

(#21657) kw3v865


kw3v865
senior tag

Úgy néz ki ezt a vírust már el fogják engedni, Németország lazít az utazási korlátozásokon, a briteknél a 2 dózissal oltottak számára már nem is lesz kötelező a karantén: [link]
Aki nem oltatja magát, megszívhatja...

[ Szerkesztve ]

(#21658) mpo válasza t72killer (#21628) üzenetére


mpo
veterán

Magyarul ha leültetünk 100 embert 0 antitesttel 10db egyenletesen elosztott, magas víruskibocsátású deltással karaokézni, akkor se fog mindegyik megfertőződni.

Visszakerestem, a delta hatékonyabb.
A delta variánssal már mások a tapasztalatok, az új-dél-walesi illetékesek szerint most, ha egy háztartásba bekerül a vírus, annak minden tagja meg is fertőződik.
[link]

Ha érted, akkor már elavult.

(#21659) radi8tor válasza mozso (#21656) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Pusztán érdeklődésből: covid előtt is ennyire bele ástad magad az élet dolgaiba?

⭐ Stella

(#21661) fatal` válasza t72killer (#21628) üzenetére


fatal`
titán

Magyarul ha leültetünk 100 embert 0 antitesttel 10db egyenletesen elosztott, magas víruskibocsátású deltással karaokézni, akkor se fog mindegyik megfertőződni.

A delta sokkal hatékonyabban terjed, volt már cikk, hogy még boltban is elkaphatod, ha elsétálsz valaki mellett. Nem nagyon lesz olyan, hogy családon belül nem fertőz meg mást.

(#21662) mozso válasza radi8tor (#21659) üzenetére


mozso
senior tag

Ez Pártos Balázs anyaga. De igen, ha valamit csinálok, akkor szeretem alaposan körbejárni.

(#21663) Ringman válasza #20749568 (#21660) üzenetére


Ringman
nagyúr

ott eleve más az átoltottsági cél, ahogy látom: [link]

(#21664) radi8tor válasza mozso (#21662) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Tudom, hogy nem a te anyagod, de mégis töretlenül kutatod az ilyen alapos elemzős emberek munkáját.

⭐ Stella

(#21666) Hieronymus válasza Tigerclaw (#21646) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"Egy normalis orszagban."

Komolyan felkészült járványügyi szakemberek is csak a mesében vannak.
A régi vágású szakemberek csak a mesékben találkoztak pandémiával.
Kapásból tolták, hogy a cseppfertőzéssel terjedő vírus ellen nem jó a maszk, a kézmosás viszont nagyon fontos. Egy éve a sötét számok bűvöletében éltünk. Kiderült, hogy nem jellemző a tünetmentes gyógyulás.
A gyerekekre nem veszélyes, aztán mégis az lett.
Nyájimmunitás, az sem jön be. Persze lehet mondani, hogy elértük, amikor közel 100%-os lesz az immunizáltak aránya.
A most kezdő járványügyi szakemberek lesznek képesek tanulni ebből a pandémiából. Lehetséges lesz a jövőben megalapozottabb stratégiát követni és jobb döntéseket hozni.

Ez nem csak Magyarországra igaz. A többi európai ország is hasonló utat jár be.

A következő fázis az immunizáltak teljes körű jog visszaállítása lesz. A továbbiakban nem tartható a megszorító intézkedések megtartása velük szemben. Aki akart, már megkapta legalább az első adag hatóanyagot.
Aki nem akarta, azzal nem lehet mit kezdeni. Joga van nem akarni. De nem kell tekintettel lenni a továbbiakban rá.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#21667) radi8tor válasza Hieronymus (#21666) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Milyen korlátozások vannak még itthon az immunizáltakra?

⭐ Stella

(#21668) Hieronymus válasza radi8tor (#21667) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

A kérdés az, hol van az itthon.
Tekintsd a hozzászólásom tágabb, több országra érvényes, értelemben.
Én egy hozzászólás Magyarországról kitekintő részére reagáltam.

Tegnap néztem a riportot egy mozi tulajdonossal.
A lezárások idején egy kicsit rendbe tették a mozit. Mivel az ülőhelyek páros egymástól való távolsága 10 centiméterrel kevesebb az előírtnál, minden harmadik székre tudnak csak vendéget ültetni.
Igazolvánnyal, minden székre, elméletileg. Gyakorlatilag még működik nem lehetséges az immunitás figyelembe vétele.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#21669) Cs1csó válasza Hieronymus (#21668) üzenetére


Cs1csó
félisten

Ennek pl. örülök, a mozik sajnos mint ha NEM vennék figyelemben az emberi anatómiát, azt, hogy jellemzően minden embernek kettő azaz kettő karja van tehát minden széknek kellene kettő darab karfa de valamiért a székek között csak egy van amit sose értettem, pl. CinemaCity-ben így legalább kényelmesen elférnek a karjaim mivel szerencsés emberként nekem is kettő van.

(#21670) radi8tor válasza Cs1csó (#21669) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

:))

⭐ Stella

(#21671) Cs1csó válasza radi8tor (#21670) üzenetére


Cs1csó
félisten

Szerencsére jellemzően valakivel szoktam menni, tehát az ő oldala felől nincs gond, a másik oldalon pedig ha erősebb vagyok akkor enyém a karfa. ;]

(#21672) daneel_hu válasza Cs1csó (#21669) üzenetére


daneel_hu
addikt

"Ennek pl. örülök, a mozik sajnos mint ha NEM vennék figyelemben az emberi anatómiát, azt, hogy jellemzően minden embernek kettő azaz kettő karja van tehát minden széknek kellene kettő darab karfa de valamiért a székek között csak egy van amit sose értettem, pl. CinemaCity-ben így legalább kényelmesen elférnek a karjaim mivel szerencsés emberként nekem is kettő van."

Ez brutál szánalmas, tényleg.
Igaz. :(((

(#21674) Cs1csó válasza #32839680 (#21673) üzenetére


Cs1csó
félisten

:B 100kg felett vagyok... ;)

(#21675) Floyd80


Floyd80
addikt

A kormány nem tervezi, hogy országos ellenanyag-mérési programot indít – ezt mondta kedden újságírói kérdésre a családokért felelős tárcanélküli miniszter. Novák Katalin azzal indokolta a döntést, hogy bonyolult módszerről van szó, és aki kíváncsi rá, az megnézetheti, hogy védetté vált-e az oltások után.

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#21676) mozso válasza radi8tor (#21664) üzenetére


mozso
senior tag

Igen, mert nem akarok úgy járni, mint sokan. Akik felültek a központi tájékoztatásnak és pórul jártak, mert az alapján hoztak döntéseket.

Egy életünk van, de a gyereket sem akarom idén börtönbe zárni. Viszont csak komoly adatbányászattal lehet most reális képet kapni, hogy mikor legyünk ismét óvatosabbak. Nem akarok úgy járni, mint több “ugyanmár” család, akik most azért dühösek, mert nem lehet visszatölteni az elmentett játékállást.

Az adatokat meg mindig is szerettem elemezni, mókás és hasznos is, ha jó adatokkal jól számolsz.

[ Szerkesztve ]

(#21677) Cs1csó válasza Floyd80 (#21675) üzenetére


Cs1csó
félisten

Ló.aszt "kíváncsiság" kell ide, hanem pénz, mert drága mulatság, szerintem is fölösleges, kellene egy 100-as minta és ha ott mondjuk 10% vagy annál több akinek kevés akkor simán jöhetne egy 3. shot mindenkinek aki kéri.

(#21678) t72killer válasza Sir Pocok (#21635) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Tesztkapacitástól függ igazából, mert minden nyitva van és van egy turbóhatékony variáns.

#21661: ezt nehéz elhinni, mert egy deltával igencsak megszórt városban egy héttel ezelőttig 2naponta jártam tescoba-lidlbe, 0 antitesttel. Igaz, maszkot hordok és nem turkálok a szememben. Az igazság valahol a kettő között van (teleportáló szuperterjedő vs vuhani szint).

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#21679) Vesa válasza Karex (#21620) üzenetére


Vesa
veterán

"Illetve pár napig aspirin protect-et javasolt.."

Tapsvihar! :W Ezek nem olvasnak szakmai cikkeket? A mayar EÜ-ben kb. az lehet, hogy az igazán jól képzett szakembereket már régen elüldözték külföldre, akik meg itthon maradtak, azok egy része sajnos semmilyen szinten nincsen képben ezzel az egésszel, még most, 1,5év után sem. Szomorú.
Most tényleg az van, hogy inkább vagyok túl óvatos, minthogy ezeknek a kezébe kerüljek egy kórháznak becézett félkatonai intézményben.

A tudomány a valóság költészete!

(#21680) Tüzi

Én úgy gondolom, hogy felesleges a delta miatt sipákolni... mert mire ősszel megjön a negyedik hullám (ne legyünk naivak, jönni fog) addigra már lesz újabb.
Kíváncsian várom, hogy a keleti szentelvízzel oltott idős korosztály miként fog reagálni, főleg úgy, hogy tízből kilenc unoka nincs oltva.

#21448
Nagyobb a sötétség mint nálunk, ők pajszert rendeltek be sokat, aztán a sötétség miatt kezd rájuk rohadni.
Ha gáz van majd mennek a kolozsvári csodadoktornőhöz, aki szerint az emelt véroxigén-szint agyi ödémát okoz, ezért nem szabad lélegeztetni a kovidosokat :C

どんな時代だろうが、機械は決断しない、 戦闘は人間がやるんだ。

(#21682) Tüzi válasza #20749568 (#21665) üzenetére

München-i tősgyökeres bajor barátok panaszkodnak, hogy olyan fejetlenség van náluk, amit nem gondoltak volna, hogy Németországban lehetséges.
Egyikük sem (gyerektől nagyszülőkig) kapott még értesítést arról, hogy mikor és hova menjen. De az ő rokonságuk sem nagyon.

どんな時代だろうが、機械は決断しない、 戦闘は人間がやるんだ。

(#21683) Vesa válasza Ringman (#21636) üzenetére


Vesa
veterán

"Even mild cases can cause significant brain changes, research shows, making “living with Covid” a risky and dangerous strategy."

Erről volt egy sutdy, pár hete láttam PubMed-en. Nem linkeltem, mert kitagadtak volna károgásért.

A tudomány a valóság költészete!

(#21684) Tüzi válasza #32839680 (#21681) üzenetére

#senkitsemhagyunkazútszélén
#mindenkitmegfogunkgyógyítani

どんな時代だろうが、機械は決断しない、 戦闘は人間がやるんだ。

(#21686) Tüzi válasza #32839680 (#21685) üzenetére

abban már nagy rutin van állami szinten :DDD

どんな時代だろうが、機械は決断しない、 戦闘は人間がやるんだ。

(#21687) Ringman válasza #32839680 (#21685) üzenetére


Ringman
nagyúr

hát de, esetleg a modernát.

szerk: astrából nem nagyon van most, szputnyik kiesik, kínait szerintem az ukránok nem fogadják el.

j&j az logikus lenne (nem kell 2× utazni).

[ Szerkesztve ]

(#21688) Vesa válasza radi8tor (#21664) üzenetére


Vesa
veterán

Mi a baj azzal, ha valaki tájékozódik? Legyünk inkább birkák, mert a nemtudás "biztonságos" (ha csak érzetre is)?

A tudomány a valóság költészete!

(#21689) radi8tor válasza Vesa (#21688) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Ennyire nem lehetsz negatív hogy még ebben a témában is erre fókuszálsz. :U Érdekelt mi motiválja, ennyi.

[ Szerkesztve ]

⭐ Stella

(#21690) Vesa válasza Hieronymus (#21666) üzenetére


Vesa
veterán

Összekeversz fogalmakat! A szakemberek -egy része-, nagyon jó és felkészült, azonban ez egy teljesen új, ismeretlen vírus volt -még most is annak számít-, amiről nem tudott senki semmit. A tudás annyi volt, amennyit a rokon vírusnak számító SARS és MERS miatt eddig összeszedtek, de mivel a velük kapcsolatos kutatésok zömét közben leállítottak, azok sem voltak teljeskörűek.

A tudomány tapasztalati/adatalapú/kísérletes/méréses alapon működik, nem pedig úgy, hogy leírt egyszer valaki valami látomást 6000éve, aztán "az úgy van és kész" kb. az idők végezetéig (lásd: vallások).
Eltelt 1,5év, lett rengeteg adat és megfigyelés, ezért most már többet tudunk a vírusról. És még így is alig valamit...

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#21691) Parci válasza mozso (#21656) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

nehéz azért a két szitut összehasonlítani (illetve neki nem az :DDD), mert most a beoltottak/átesettek miatt tök más lesz a terjedés. maga az új variáns jobban terjed, viszont jóval kevesebb a megfertőzhető egyed, ami lassítja az egészet. akárhogy is, jövő tavaszra nemigen lesz ember, aki ne találkozott volna oltással vagy vírussal, tippre.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#21692) radi8tor válasza Parci (#21691) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Térjünk vissza erre tavasszal. Deal?

⭐ Stella

(#21693) Vesa válasza radi8tor (#21689) üzenetére


Vesa
veterán

Maximálisan pozitív vagyok! :D

A tudomány a valóság költészete!

(#21694) Vesa válasza Parci (#21691) üzenetére


Vesa
veterán

Erre már jó esély van...Hacsak nem jön közben egy vakcinakerülő förmedvény. Illetve ha jön is, akkor lesz ellene vakcinánk, mert jelen állás szerint az EU-ból nem, illetve a kínai linece SzittyaVAC pöcelére megy majd a kampánypénz. .

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#21695) Parci válasza radi8tor (#21692) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

oké. addig akkor zárjam is a topikot? ;]

[ Szerkesztve ]

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#21696) Cs1csó válasza Parci (#21691) üzenetére


Cs1csó
félisten

+1 egyetértek, ha betör ez a virulensebb variáns a sok beoltott - addigra tuti lesz vagy 6 millió - és átfedést (aki beoltott és át is esett rajta) is belevéve ami akár 1 millió is lehet simán van már 7 millió aki találkozott a vírussal a maradék 3 millió egy része gondolom fiatal akikre továbbra is csak reménykedhetünk, hogy kisebb hatással van a vírus. Tehát tavaszra már mindenképpen túl kellene esni ezen az egészen.

(#21698) Vesa válasza #32839680 (#21697) üzenetére


Vesa
veterán

Láz?

A tudomány a valóság költészete!

(#21699) Asbee válasza #32839680 (#21697) üzenetére


Asbee
veterán

Üdv a klubban. :D Én sosem éreztem magam annyira betegnek mint második pfizer után.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.