- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- Ingyen kellene, de tegnapra
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- Digitális Állampolgárság Program
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Egy újabb érdekes eset [Update HSZ-ben]
- Fűtés és hűtés klímával, napelem segítségével
-
LOGOUT.hu
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
avl
senior tag
ma EKB vagott is 0.25%-nyit: 3.0-rol 2.75%-ra
...ugyanakkor nem az aktualis esemeny mozgat, hanem inkabb az, hogy az aktualis valosag "hogyan volt már beárazva", hogan viszonyul a korabbi varakozasokhoz
a mai kapamtcsökkentes hatasa €/$-ra épp:
nyilvan, ha 2%-ot vagtak volna, akkor nem ez lett volna, vagy ha megnövelik 2%-kal :-)
-
ngaba
aktív tag
válasz aAron_ #14430 üzenetére
Nem, engem az érdekelt volna, hogy az UCITS bond ETF-ek világában ez egy vállalható USD kötvénypakk-e, akár rövid távra. (A visszaváltott PMÁP felét toltam be ide, elkezdtem devizásítani a kötvény lábat. DTLA meg VUCF már van.)
Az USD devizakockazázatot futom én. Tudom, hogy hosszú távon gyengülni fog az USD, de rövidtávon előbb lesz EUR kamatcsökkentés szerintem, és az EUR kamatok már most sem túl vonzók. Meg a kötvényláb inkább biztonságból van, és az USD tipikus menekülődeviza. EUR kötvényem nincs sok, ami lehet, hogy hiba, csak a PEMÁP beszántása előtt vett kisebb adag a Kincstárban.
[ Szerkesztve ]
Eladó 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
avl
senior tag
válasz Ixion77 #14423 üzenetére
erteni velem, amit irsz ...de nem tudom: nem olyan-e mint a rövidtavu "zajok" pl. reszveny-ETF arfolyamaban, hogy igen: van/lehet 1oras, 1napos, 1hetes, 1honapos, nehany éves romlás, de "ez mind zaj" vagy épp a hömersekletben: most Mo.-on meleg napok voltak, de valoszinü lesznek ennél hüsebbek 2-3 honap mulva is, de attol a tavasz melegebb, mint a tél, stb.
-
julius666
addikt
válasz bandus #14410 üzenetére
én pl. ezért vettem némi dax indexet, mert nem éreztem annyira jónak, hogy európában élek és szinte csak az usa-ba tolom - az egyébként jelentéktelen - tőkém
Ha ezt tudatos "szavazok a pénzemmel" döntésnek szántad, szerintem ez pont az ellenkezőjét okozza, mint aminek szántad.
Azzal, hogy te tőzsdén megveszed egy részvénytársaság meglévő részvényeit mástól, a cégnek (vagy a helyi gazdaságnak) nem sokat segítesz. Ugyanis abból a pénzből ők semmit se látnak, az az eladót gazdagítja, aki lehet akár USA befektetőcég is.
Meglévő részvények esetében az árfolyamnak egyedül annyi szerepe van a cég életében, hogy a vezetőség a részvényeseknek felel, feladatuk a részvényesek számára (hosszútávon) értéket teremteni. Ha te veszel a részvényből (=hozzájárulsz annak árfolyamemelkedéséhez) akkor arra voksolsz a pénzeddel, hogy jól mennek a dolgok, ugyanígy folytatódjanak, ugyanezzel a vezetéssel. Ha szerinted Európa/a DAX cégei bénák és lemaradófélben vannak, ezen pedig változtatni kéne, akkor pont inkább eladni lenne logikus, nem venni.
Az, hogy a kapitalizmusban nem morális alapon hozzák a döntéseket nem bug, hanem fícsör.
-
ngaba
aktív tag
-
User_2
tag
válasz julius666 #14406 üzenetére
valószínűnek tartom, hogy a következő chip-ek mil-grade minősítést kapnak és nem kerülnek kereskedelmi forgalomba, ezzel egy időben a publikusan elérhető chip-ek monroe ívét mesterségesen ellaposítják.
valószínűtlennek tartom, hogy egy akárcsak AGI közeli bármi nyíltan hozzáférhetővé váljon. felhőn keresztül sem.
publikusan megmaradunk a specializált agent-ek mentén, amiket hermetikusan zárt laborokban nemesítenek, és szerintem ez jó dolog.
el kell kezdeni beszélgetni arról, hogy egy kimagasló képességű inference modell kerülhet-e bárki kezébe, de inkább másképp fogalmazom: kerülhet-e ember közelébe.
ez nem egy kis gumicsúzli játék.
ilyen beszélgetés után olyan következtések kerülnek előtérbe, különösen a topik témájában: chip gyártó üzemek termelési kapacitásával kapcsolatban, amelyek nem értelmezhetőek a termékgyártás->értékesítés-> árbevétel felfuttatása vonalon.
---------------------------
vagy esetleg nem így lesz, hanem másképp -
Ixion77
Topikgazda
válasz atee_13 #14418 üzenetére
Szerintem eddig is nyílvánvaló volt hogy a ChatGpt-vel traingezték. Maximum az az újdonság hogy az OpenAI ezt bizonyítani is tudja.
Mivel kínaiakról van szó, merem feltételezni hogy minden mással is tréningezték ami elérhető volt számukra. Függetlenül attól hogy az lincensz szerint megengedett volt-e vagy nem. A kínai állam nem fogja önmagát beperelni. Ahhoz meg sok szerencsét, hogy egy amerikai cég kínai földön egy kínai céget pereljen...#14419 avl
Ezzel a listával az a fő gond, hogy minden esetben nagyon hosszú távot mutat. A problémák viszont az elmúlt 1-2 évtizedben kezdtek megjelenni. Pl. hogy évről évre egyre több 30 év alatti lesz rákos. Vagy hogy a fiatalok egyre nagyobb része esélytelen hogy valaha is saját ingatlant vegyen. Esetleg hogy Kínában már akkora a fiatalok munkanélkülisége, hogy lying down mozgalom lett belőle.
Szóval igen, volt fejlődés. Nagy. Csak nem mostanában. Most stagnálás van, vagy hanyatlás. Egyesek szerint a 90-es évek volt a csúcs, a 2000-esben stagnáltunk, mostanában meg már egyre inkább hanyatlunk. Nem véletlen hogy újra háború van Európában, Közel keleten, Afrikában.[ Szerkesztve ]
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Dendytv
senior tag
Haza megyek elolvasom
Semmi sem égeti úgy a szívet, mint az üresség, ha valamit, valakit elvesztünk, mielőtt igazán ráébrednénk, mennyit jelentett nekünk. Mostanában gyakran emelem kupán hiábavaló tósztra, hogy bocsánatot kérjek attól, aki már nem hall engem: Zakra, aki fölébreztette a bátorságomat.
-
-
avl
senior tag
-
atee_13
őstag
Azért érdemes lesz várni még kicsit a kínaiak nagyszerűségével.
-
Dendytv
senior tag
válasz Paxker315 #14416 üzenetére
Így van
Semmi sem égeti úgy a szívet, mint az üresség, ha valamit, valakit elvesztünk, mielőtt igazán ráébrednénk, mennyit jelentett nekünk. Mostanában gyakran emelem kupán hiábavaló tósztra, hogy bocsánatot kérjek attól, aki már nem hall engem: Zakra, aki fölébreztette a bátorságomat.
-
Paxker315
addikt
válasz Dendytv #14414 üzenetére
Hjaj, és milyen megszokott volt pl nem kívánt kölyökkutyák élve elasasa, macskákkal dettó, illetve kutyákkal szemben fizikai abuzus meg macskák számára tökéletesen alkalmatlan táplálék adasa. Régenbezzeg. Persze abuzaltak a gyerekeket, partnert is gyakran..
Ezért is vagyok alapvetően optimista a jövő társadalmi trendjeivel kapcsolatban, és hiszek az ezredforduló után született generaciokban is. És továbbra is jó irányba haladunk nagyrészt. Idő kell még
-
Mercutio_
félisten
válasz Oppenheimer #14372 üzenetére
Persze, csak nem másét desztillálják, hanem a saját nagy modelljüket ezt valahogy elfelejtették a kínaiak hangsúlyozni
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Dendytv
senior tag
Én ehez csak annyit fűznek hozzá, amig ilyen tudati szinten vagyunk, addig ez így is fog menni, és az emberiség tudati szintjét legjobban az elnökök mutatják ki.
Hisz mi választjuk meg őket.
De ahogy írták is több fejlődés is van, ami nagyon jó.
Már csak észre veszem, hogy én hogy állok, vásárlás/szemetelés/étkezés teréhez és hogy a nagy szüleim.
Egy más tudatossággal lévő társadalom szülöttei voltak, és már vagyunk mi is.Egyszer csak beérünk
-
félisten
> Ez igaz, amit írsz, de valahogy a jelenlegi társadalmi és politikai berendezkedésben az etika nem igazán szempont.
Egyebkent szempont, legfeljebb nem annyira, mint amennyire te vagy en szeretnem. Tehat ha bemesz egy Mekibe vagy Starbucksba, akkor szinte minden papir ujrafelhasznalt, nincs muanyag szivoszal (LOL, tudom), a kavek utja visszakovetheto a termeloig. Szoval csomo helyen van fejlodes.
while (!sleep) sheep++;
-
ngaba
aktív tag
válasz bandus #14410 üzenetére
Ez igaz, amit írsz, de valahogy a jelenlegi társadalmi és politikai berendezkedésben az etika nem igazán szempont. (A választó leszavazza a politikust, ha...)
Egy apró hülye személyes példa. Elromlott a szendvicssütőnk, ás kitaláltam, hogy veszek valami "egészségesebbet". Tudatosan. A probléma nagyságához képest elég sok időt beleöltem ebbe, és teljesen feleslegesen. Eleve, a legtöbbször mint vásárló alig tudod kideríteni, hogy pontosan milyen bevonat van rajta. Vannak mindenféle kamu elnevezések, de a Titanium bevonat nyilván nem titán. Stb. Utánaolvasol: se a teflon, se a kerámia nem igazán jó, más meg nincs, eldöntöd, hogy a leírás alapján Te melyiket találod "veszélyesebbnek". Végül egy "márkásat" vettem (a kínaihoz képest meglehetősen drágán), mondván, hogy talán a nagy gyártó nem engedheti meg a hírnevének, hogy a mai kínálathoz képest veszélyeset áruljon, de valószínűleg csak a marketingköltségét fizettem ki az árban.
És persze nem 1 db szendvicssütőn múlik a világ, de a hétvégi nagybevásárlásnál nem fogsz minden terméket átbogarászni, ahogy az sincs ráírva a pulóverre, hogy ezt most gyerekekkel gyártatták, vagy a világ legjobb munkahelyén. Stb. Na mindegy, ez csak ilyen rant-féleség. Egyszerűen olyan a rendszer, hogy te, a vásárló, aki tulajdonképpen döntesz egy cég jövőjéről, nem látod azokat az erkölcsi szempontokat, ami alapján te erkölcsileg is mérlegelhetnéd, hogy akarod-e, hogy ez a cég fennmaradjon.
[ Szerkesztve ]
Eladó 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
bandus
veterán
ennek egyéni befektetőként nem kell feltétlenül így lennie szerintem. a cégek feladata, hogy rohadt sok profitot termeljen a részvényesnek, aki azt majd oda teszi ahova akarja. a kormányok, szabályozó hatóságok feladata meg az, hogy a profittermelés közben igyekezzen az általuk/választók által helyesnek vélt irányba terelni a cégeket a játékszabályok irányításával, lásd pl. az esg reporting mániát.
szerintem teljesen rendben van, ha te egyéni befektetőként figyelembe veszel soft dolgokat, amik a saját értékrendedbe beleférnek. pl. nem ülsz rá a rheinmetall rallira, mert nem támogatod a fegyverkezést, vagy igen, mert szerinted európának meg kell tudnia védeni magát egy közepes csecsen hadsereg ellen. én pl. ezért vettem némi dax indexet, mert nem éreztem annyira jónak, hogy európában élek és szinte csak az usa-ba tolom - az egyébként jelentéktelen - tőkém. ha ez kevesebbet hoz, mint a vwce, azzal együtt tudok élni, de nyilván nem vettem volna bele, ha totálisan szar kilátásai lennének. a boltban is el tudod dönteni, hogy kell-e neked a termék. én pl. már egy ideje nem veszek semmi hétköznapi ruhát, ami nem természetes anyag, és azt is igyekszem használtan (pl. gyapjú, kasmír pulcsik). de ez csak a saját példám, a lényeg, hogy van a kezedben döntés, és attól még, hogy a cégeknek nincs szaglásuk (ami szintén nem teljesen igaz), neked még lehet ez egyéni döntés.
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
ngaba
aktív tag
válasz Oppenheimer #14407 üzenetére
A pénznek nincs szaga. Egyébként a tőzsde is elég demoralizáló; szépen megmutatja a mohó/önző emberi természetet...
Kitör a háború => Nyomás hadiipari céget venni, egymást tapossa a beáramló pénz.
Trump nyer => Tesla árfolyam, Trumphoz köthető dolgok az egekben.A kapitalizmus amennyire hatékony, annyira lélektelen:
Te a boltban is alapvetően a pénztárcáddal döntesz, és jó eséllyel a megvett (olcsó) pulóver az, ami a legkárosabb a környezetre és a munkavállalóra is; az olcsó serpenyő meg rád. De ez szépen el van rejtve előled egy "üzleti döntésbe" a kassza előtt.
Hasonlóan, amelyik cég túl széplelkű, az egyszerűen elbukik; már szerintem fel sem merül, hogy akármelyik cég erkölcsi okokból ne a neki üzletileg legoptimálisabb döntést hozza.
Tehát a piszkos munka egyik részét a CEO-k és igazgatótanácsok végzik, a másik részét a kisemberek a kassza előtt, de utóbbiak legalább nem tudnak róla.[ Szerkesztve ]
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz j0k3r! #14403 üzenetére
Ezt már írta a múlt heti posztjában, de megint megerősítette hogy idén jön a coding AI agent. Ez nagy változások előszele. Ha egy ilyet elkezd a meta használni, akkor szép lassan elindul a szingularitás ösvényén.
A legviccesebb rész meg ez volt:
Már azt hinnéd hogy elég volt a politikai helyezkedésből, de úgy tűnik nem, minden negyedévben simogatni kell Trump egóját hogy jó legyen a viszony lolhttps://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
User_2
tag
azt gondolom, ha lesz valamilyen mértékben használható AI
az analog vason fut. nem chip-en.
gyorsabb, kevesebbet fogyaszt, biztonságosabb,
valamivel nehezebb meghackelni a súlyokat.
cserébe nagyobb, de a méret sokadlagos. -
julius666
addikt
Én nehezen hiszem, hogy _hosszú távon_ megmarad ez a monopolhelyzet.
Mi számít neked hosszútávnak és mennyi értelme van róla beszélni ezen a területen?
Az mindenesetre szerintem nem túl jó jel, hogy Kínában, ahol elemi érdeke lenne a versenyzőknek, hogy ne a nehezen beszerezhető nVidia gyorsítokra építkezzenek is inkább régebbi zöld logós volt bányászgépeken meg becsempészett zöld kártyákon trainelnek, inkább máshol próbálják behozni a hátrányt.
De egy AMD-nek szerintem ez nem megugorhatatlan.
Ez most vicc akart lenni? Az AMD-nek tizensok éve megugorhatatlan, hogy érdemben utólérje a zöldeket GPGPU vonalon.
Engem inkább az érdekel, hogy az AI-nak milyen hatása lesz a többi (nem tech) cégre. A small cap faktorban amúgy is egyre kevésbé hiszek, de ha bejön valami új, forradalmi dolog, azt először a nagyok tudják hatékonyan beépíteni az üzemmenetbe, így inkább a big cap cégekre fogadnék első körben.
Szerintem ez nem triviális. Nagy cég nagy szervezeti overheadet is jelent, nehezebben mozdul.
AI-ra épülő szolgáltatások terén már van 1-2 évnyi tapasztalat, ott is vegyes a kép. Hyperscalerek durva mérethatékonysági előnyök és magas belépési költségek miatt nyilván ott maradnak a lánc végén, de pl. 2 éve valszeg mindenki úgy gondolta szoftverfejlesztésben, az OpenAI modelljeire épülő Github Codepilot rajtmezőnél nyerte meg az AI coding versenyt. Ehhez képest most egyértelműen az Anthropic féle Sonnet + Cursor editor a többség favoritja.
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
válasz j0k3r! #14398 üzenetére
Meta Reports Fourth Quarter and Full Year 2024 Results: [link]
"We anticipate our full year 2025 capital expenditures will be in the range of $60-65 billion. We expect capital expenditures growth in 2025 will be driven by increased investment to support both our generative AI efforts and core business. The majority of our capital expenditures in 2025 will continue to be directed to our core business."
[ Szerkesztve ]
some men just wanna watch the world burn...
-
attiati
veterán
Emberszerű AGI?
Van egy csomó érzésed, ami nem logikus. Lesz szégyenérzete, udvarias lesz, le tud mondani valamiről, hogy a másiknak jobb legyen?
Lesz bűntudata?
Mindezeket csak betanulja, színészkedik?
Önmagától arra jut, hogy ezek számára fontos dolgok, mert emberi közösségben él és érdemes elsajátítania?500-as IQ-ba ez belefér?
Mi történik, ha nem emberi közösségre kondicionálja magát, mert AGI-k veszik körül?
Mondjuk lehet, hogy ez már inkább ASI.Egyébként az érzés nem program, legalábbis nem tudatos. Hanem inger.
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Asszociációs játék. :)
- Futás, futópályák
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- BMW topik
- Három kamera lesz a következő Nothing telefonon
- Filmvilág
- Automata kávégépek
- További aktív témák...
- Dell XPS 13 7390 2in1 - 13.3" 4K UHD Érintó - i7-1065G7 - 32GB - 1TB - Win10 PRO - MAGYAR
- ZBook Firefly 16 G10 16" FHD+ IPS i7-1355U RTX A500 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Precision 5560 15.6" FHD+ IPS i7-11800H T1200 32GB 512GB NVMe magyar vbill ujjolv IR kam gar
- HPE StoreEasy 1450/DL60 Gen 9 + egyéb apróságok
- XPS 9720 17" 4K+ érintő i7-12700H RTX 3060 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest