Hirdetés
- talmida: Változások 2. rész
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: MárkaLánc
- sziku69: Szólánc.
- DeFranco: Tanuljunk angolul játékosan! - Duolingo
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- hmzs: Fujitsu Futro S920 csúcsra járatva
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
aAron_
őstag
válasz
Moltiszanti
üzenetére
Alapjövedelem egy tök jó megoldás lenne, csak mivel egyes országokba koncentrálódik az AI infrastuktúra, így erre nem lesz lehetőség a legtöbb helyen (globális együttműködés hiányában).
Pedig ebben az esetben nem kéne aggódni szerintem a munkanélküliség miatt sem. Szolgáltató szektorban rengeteg lehetőség van még (gondolok itt személyi edzőtől a masszőrig bármire, well being kaphatna nagyobb fókuszt).
Egyébként még mindig nehezemre esik ezt az AI domináns scenáriót elfogadni (ránézésre piac sem ezt árazza még). Van itt olyan, aki tényleg ezt várja, vagy csak jobb felkészülni, mint megijedni alapon áll hozzá?
(Másik cikk, ami nagyot ment nem rég: https://ai-2027.com/)
-
válasz
Moltiszanti
üzenetére
Csak zsigeri averzióm van a hátszéllel pozícióba kerülő menedzserektől. Bajnai jó helyre született, ennyi. Egy normális országban nem lett volna belőle több mezei irodistánál. Végtelenül karizmátlan, és gyenge képességű fickó.
-
Joe123
senior tag
válasz
Moltiszanti
üzenetére
Opciós kereskedés. Úgy lehet vele nagyon gyorsan sokat keresni, ha eltalálod az irányt és nagyon pontosan eltalálod az időzítést. Amit a posztban leírt, az kb. a lottóötös kategória, bennfentes infók nélkül nagyjából lehetetlen így eltalálni, hogy pont jó irányba és ami még fontosabb, pont jókor játssz meg egy extra nagy elmozdulást. (Persze ha a Trump slepp tagja vagy, az más, úgy nem olyan nehéz.)
-
válasz
Moltiszanti
üzenetére
Muszáj minden ChatGPT-s véleményt bemásolni (költői kérdés)
Szerinted mások nem jutnak hozzá, csak neked adatott meg ezen ajándék, amit egyből meg is kellett osztanod, mert mi nem ismerjük a ChatGPT-t
-
t72killer
titán
válasz
Moltiszanti
üzenetére
Igen, ez jó gyűjtemény
. Még egy "buborékkereskedésre", nem tudom honnan van: mindig az utolsó dollár a legdrágább. -
t72killer
titán
válasz
Moltiszanti
üzenetére
Bár kb Zsiday mesterrel kb egykorú vagyok, igen messze volnék a "tapasztalt befektető" kategóriától - viszont hozzá hasonlóan láttam már 1-2bubit úgy is, hogy poziban ültem.
A mondat megértéséhez egy gondolatkísérletet javaslok: töröld az agyadból az Intel részvény 1998 utáni teljesítményét és a 90es évekbeni árgörbe alapján hozz döntést mikor, mennyit veszel belőle, eladod-e xy céláron. Majd ha ezeket leírtad, összegezted, nézd meg a papír későbbi szereplését. Tedd mellé a korabeli kilátásokat, piaci részesedést, profitot, stb.
TLDR: ezzel a mondattal ugyanazt mondja, amit Buffett: értéket veszünk értelmes áron. Az ár hullámzik, egy nagyon jó eszköz is lehet rossz/nagyon rossz befektetés, ha túl drágán veszed - ezek az időnként óhatatlanul feltűnő lufik.
#22629: +1. A magas béta vagy/és(!) a tőkeáttét átkai.
#22631: nem kell mindent egyben eladni. Ha felezed az 1év alatt megduplázott pozit, máris óriásit csökkentetted a kockázataid. Az abszolút kockázati szintre érdemes odafigyelni: ahogy elszáll a csillagos ég felé egy magas bétás vagy tőkeáttétes pozink, ez nagyon jó, de az abszolút kockázat (hány Ft-ot buksz egy 10%-os korrekció esetén) is növekszik. Ezért van az, hogy "végtelenre"/évtizedes hosszan kitartásra csak index ETF-eket veszünk, tőkeáttét nélkül.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
Moltiszanti
üzenetére
De miért írja azt Zsiday, hogy a buboréktól jobb távol maradni?
Szerintem azért, mert a legtöbb befetkető nem úgy éri el hogy alulteljesítse a piacot hogy folyamatosan kicsit alulteljesíti (mintha mondjuk állampapírban ülne), hanem hogy a felívelésekben megy vele vagy akár felül is teljesíti, de aztán az eséseknél többet veszít mint a piaci átlag.
Ezért ha bármi úgy tűnik hogy már irracionálisan nagyot ment, akkor érdemes eladni. Ami azért nagyon-nagyon nehéz, mert ilyenkor elégedett leginkább az ember saját magával, látva hogy milyen jó lóra tett. Ez az érzés pedig eltorzítja a gondolkodását. Először azért, mert beértek azok a tényezők amelyek az emelkedés alapját adták már a várakozási fázisban, tehát sikeres jósnak érzi magát az ember. Másodszor azért, mert ha elindul az esés, akkor úgy van vele hogy "ez csak egy korrekció, nekem amúgy sem fáj mert kellő időben vettem". Végül pedig amikor már esik rendesen, akkor "pont most adjam el, ahelyett hogy a csúcson adtam volna? Inkább bízok benne hogy megfordul".
Az elmúlt években ilyen volt a bigtech és AI, tavaly a nemesfémek. Nincs egyételmű ok ami miatt fordulnia kellene a tendenciának, de ránézve mondjuk az ezüst grafikonjára, nyilvánvalóan exponenciálissá vált az emelkedés. Ha a világ az elmúlt évszázadban megszokott módon fejlődik tovább, akkor előbb-utóbb ezeknek korrigálnia kell. Pl. ezüstbányászatot eléggé fel lehet pörgetni, csak eddig nem érte meg.
-
atee_13
őstag
válasz
Moltiszanti
üzenetére
Róna Péter 14 ben már jegyzőkönyvezte a bajt, traszparebcy 16 ban feljelentést tett a rendőrségen és az ügyészségen. Akkor még vissza lehetett volna szerezni a lovét, csakhát ugye fityeszlandon az volt a válasz, hogy nincs itt semmi látnivaló morzsik meg benyalják.
Lehet ilyen hülyeségekkel haknizni, hogy nem lehet tudni, meg zajlik vizsgálat meg hasonló. 14-es MNB-s jegyzőkönyvben ott van a baj jelezve.
-
ngaba
aktív tag
válasz
Moltiszanti
üzenetére
Nem. Ez nem így műkődik, ez nem jár le, hanem az alapban (kb.) minden időpillanatban olyan USA kötvények vannak, amelyek 1 éven belül járnak le, folyamatosan vesznek újakat, ahogy telik az idő. (Ha például 7-10 year bond ETF-et vennél, ott még dobnak is ki olyan kötvényt, aminek túl lerövidül - 7 év alá esik - a futamideje.) Itt az a hozamod, hogy drágábban adod el, mint ahogy vetted (közben a kifizetett kamatokat visszaforgatta magába + ugye a kötvények árfolyama is változik közben).
Ha olyat szeretnél, ami egy adott időpontban lejár, azaz az ETF megszűnik, és megkapod az értékét, akkor arra keress rá az ETF keresődben, hogy iBonds. Ezeket 2025 Dec, 2026 Dec stb. lejárattal lehet venni. (És ezek működnek jobban úgy, mint egy igazi kötvény: Minél közelebb a lejárat, annál kisebb volatilitás képzelhető el.)
-
ngaba
aktív tag
válasz
Moltiszanti
üzenetére
Mondok néhány szempontot, de dönteni neked kell:
Pro: A Vanguard-osnak kisebb a TER-je (0.05% vs. 0.07%). De nem csak ez számít (vannak rejtett költségek is, sőt akár bevétel is lehet), és ahogy nézem, justetf-en az iShares hozamban egy picivel mégis veri a Vanguard-ost épp, kb. minden időintervallumon.
Contra: Az iShares verzió nagyobb ETF, nagyobb lehet a likviditása is, az általad favorizált tőzsdén nézd meg, melyiknek kisebb a bid-ask spreadje. (De ebben szerintem nem lesz érdemi különbség, mindkettő hatalmas.)
Pro: A Vanguardot kisebb címletekben lehet venni, kevesebb maradék pénz marad a számlán.
+1: Nekem Vanguard ETF-em nem volt, amikor vettem, BlackRock (iShares) pedig már igen. Kicsit diverzifikáltam a szolgáltatók között.
+2: A justetf tévesen írja, hogy a VUCF full replication, az is csak sampling. Ebben nincs látható különbség köztük.
Új hozzászólás Aktív témák
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- iPhone-t használók OFF topikja
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- KODI (ex-XBMC) Android alapokon, Androidos media-boxok
- Google Pixel topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Linux Mint
- VGA kibeszélő offtopik
- Formula-1
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- í kilenc! AKCIÓS PRECÍZIÓS KÉSZÜLÉK! 7560 i9-11950H 32GB RAM 1TB SSD Nvidia RTX A3000 6GB 1 év gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 220 - Lenovo LOQ (15ARP9) - AMD Ryzen 7 7435HS, RTX 4070
- ÚRIS10!!! RAMÁRON! LEGION 5 i7-13650HX 16GB RAM 512GB SSD RTX 5070 8GB 2K OLED 165Hz 500NIT
- HP Elitebook 850 G8 15,6" i5 1135 G7, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Szerinted mások nem jutnak hozzá, csak neked adatott meg ezen ajándék, amit egyből meg is kellett osztanod, mert mi nem ismerjük a ChatGPT-t
. Még egy "buborékkereskedésre", nem tudom honnan van: mindig az utolsó dollár a legdrágább.
Ixion77