- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Samsung Galaxy SmartTag2-esek a tolvajok ellen!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Argos: Szeretem az ecetfát
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
User_2 #19168 üzenetére
+1, ezek benfentes trédek. Ha kisbüffencsként belevágsz, 99%, najó, 75% bukta. Ha 75% bukta, akkor honnan van 2., 3. napon is megjátszani?
Persze, akinek megsúgták, az pakolt rá pár misi dodót. Ez sokkalinkább a szutyok politikát jellemzi, mint a piacot.
#19171: pár feles és 1 óra ráduma után olyan szerződést írunk a páleszos Józsabátyámmal, hogy az összes vagyona mellett még a kocsmába járó bringáját is rámiratja egy törött köcsögért cserébe. Tanúkkal.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
User_2 #18640 üzenetére
Én "árulok" szoftvert, online már 15 éve (tőzsdeit, haha
) és ez így van már mióta leszerződtem a payment providerrel (anno többet is megnéztem hasonlóak voltak a feltételek). Itt havi egy fizetés van az is a hó vége után 15 nappal. Azért amit mondtam, mert rengeteg pénz visszahúzás van. Jön refund aztán esetleg a chargeback mert nem elégedett az ügyfél, Paypal esetén bármikor vissza lehet húzni a lóvét. Ez mind kockázat a kártya tranzakciót végző cégnek. Fizikai kártyás vásárlásnál más a helyzet, ott szerintem azonnal lemegy a tranzakció.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
User_2 #18637 üzenetére
A legtöbb online elfogadó helyen, ha te vagy az eladó csak 15 nap után kapod meg a pénzt. Itt nem arról van szó, hogy mikor vonják le a vevő számlájáról a pénzt. A payment providerek fogják egy ideig, pont a chargeback és hasonló dolgok miatt. Ezzel próbálják magukat védeni a csalás ellen.
-
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
User_2 #18096 üzenetére
Komplex a kérdés, nyilván nem tudom megítélni valójában hogy mennyire jó dolog hogy ez történt, vagy hogy ez az összeg sok vagy kevés.
Maga a tendencia az ami nem tetszik. Miközben pl. Kína keményen védekezik hogy ne juthassanak külföldi tulajdonba a vagyonelemei, addig Európa eladó. Nem kellene létezzen olyan törvény, hogy pl. max. 49% lehet EU-n kívüli tulajdonban? Legyen az német cég, görög kikötő, portugál erőmű, vagy bármi hasonló. -
Tesztelo.hu
senior tag
-
julius666
addikt
válasz
User_2 #16924 üzenetére
There has been reports that the battle around tariffs in the White House has pitted Treasury Secretary Scott Bessent against trade hawks like Peter Navarro.
With a pause on tariffs announced and Bessent speaking to the media, it seems that Bessent ‘won’ the battle inside the White House.Ezért somolygott.
-
forumpista
aktív tag
válasz
User_2 #16918 üzenetére
Engem speciel az is erdekelne hogy ez az egesz hogy szolgalja a “vissza az ipart” celkituzesuket (ami persze baromsag).
Most minden vallalat azt lathatja hogy van vam, nincs vam, van vam, nincs vam, hat ez engem biztos nem motivalna semmire.
Aki visszaviszi es nem lesz vam az jol rab@szik azokhoz kepest akik nem vittek oda a gyartast.
Ha lesz vam akkor meg forditva.
Na de ha ez ketnaponta valtozik, en biztos nem tennek semmit. -
Ringman
félisten
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
User_2 #15717 üzenetére
Ha kötvény kibocsátasz azzal nem hozol létre pénzt. Az egy eszköz,kb. mint egy autó amit valaki megvásárol dollárért. A dollár létrehozását valamilyen banknak kell megtennie, na és ez az ami szerintem az amcsi bankok kiváltsága. Nem tudom pontosan milyen szabályok vonatkoznak erre de szerintem ez nincs kiszervezve a világba.
-
Mercutio_
félisten
válasz
User_2 #14574 üzenetére
Ez valami ingatlanban érdekelt arc?
Kicsavart és erőltetett, nem túl életszerű és így a leírtak alapján összemos 2 külön dolgot.A többlet nyereséget csak akkor tudod másba fektetni, ha nincs versenytárs, mert különben ő ezt árcsökkentésre, és ezáltal piacszerzésre fogja fordítani.
Ha monopol-/oligopol területen realizálodik a többlet ott sem fog feltétlenül befektetődni és ha igen se földbe/ingatlanba, rengeteg más mobilisabb/likvidebb formája van a befektetéseknek. -
j0k3r!
őstag
válasz
User_2 #14299 üzenetére
Hirtelen alig esett le mire gondoltál szerda zárás után alatt
Ja, majd az earnings transcripteket át kell futni. Viszont szerencséjük van, mert annyira nem éri őket váratlanul a kérdés majd, bőven ki lesz találva addigra a tökéletes válasz előre. Ügyesen kell egyensúlyozni a "mi már bőven a DeepSeek előtt járunk" és az "implementálni fogjuk a DeepSeek féleg megközelítést" között
#14298 Ixion77: Nem ismerem ezt a céget, simán lehet, hogy túlreagálás
-
j0k3r!
őstag
válasz
User_2 #14289 üzenetére
Én azt olvasom ki a hozzászólásaidból, hogy ha amerikaiak csinálnak valamit 100 millióból, amihez hasonlót összehoznak a kínaiak 1 millióból, akkor egyrészt a kínaiak hazudnak, másrészt az amerikai költség az utolsó centig a lehető legjobb helyre ment, mert ezt nem lehetett volna megspórolni. Szerintem kicsit elfogult vagy
"és azt sem tudjuk, hogy az elv még nem volt ismert a nyugati parton, és nincs kész már vagy fél éve,"
Ez igaz Kínára is. Biztos, hogy a csodafegyvert a párt engedélyével csak úgy open source projektként kiadják? Tuti nincs ennél még fejlettebb náluk? Lehet, hogy csak az amerikai gazdaság sikerét a részvénypiaci indexek magasságában mérő, vámokkal fenyegetőző Trump orra alá törtek borsot, mert tudták hogyan fog a hírre reagálni a részvénypiac? Végtelen a konteók tárháza
-
j0k3r!
őstag
válasz
User_2 #14285 üzenetére
De lehet, hogy pont most derül ki, hogy amire azt hittük, hogy smaragd, az nem az. Sőt, ha van is, akkor azt töredék költségből hozták össze az óceán másik oldalán. Nekem is vannak kétségeim a DeepSeek-kel kapcsolatban, de bízok az open source közösségben, hogy ha van valami turpisság, akkor az ki fog derülni hamarosan.
-
attiati
veterán
válasz
User_2 #14269 üzenetére
Hogy Tajvan kevésbé tűnjön rendszerkritikus elemnek? Mondjuk ez is sántít. Mert TSM ide vagy oda, USA-nak megéri feltartóztatni Kínát Tajvan segítségével. Akkor is, ha nem lesz szükségük a chipjeikre.
De Tajvannak nem mindegy, hogy mennyi bevétele van chipekből, hogy fegyvereket vegyen.
Illetve Kínának chipekben van a legnagyobb elmaradása. Megérné visszarántani ezt a szektort, mielőtt még túlzó részesedést szereznek a többiek. -
j0k3r!
őstag
válasz
User_2 #14276 üzenetére
Nem csak chip költségre gondolok, amit NVDA tartással "hedgelsz". Én biztosra veszem, hogy a három felhőszolgáltató között komoly verseny volt, hogy legyen elég kapacitás és történtek túlfizetések máshol is. Biztos vagyok benne, hogy van olyan költség (pl.: bérek), ami ezáltal nem jön vissza. Ettől függetlenül én is szeretem/próbálom magam úgy pozícionálni, amit írsz, de nem lehet tökéletesen. Emlékszem, hogy a tech cégeknél 2022 a hatékonyság éve volt, ott is kiderült, hogy felesleges költések voltak és ki kellett elégíteni a részvényesek igényeit (pl.: Zuckerberg lecsavarta a Metaverse projektet)
-
attiati
veterán
válasz
User_2 #14131 üzenetére
Álköltői, de azért rávetődök. Mindenkit teljes nevén mutatott be, de a Softbank CEO-t először keresztnevén: my friend Masa
Sam Altman az egyik, aki szakmailag érdemben tudna nyilatkozni a projektről.
De ő alig várta, hogy rövidre zárhassa és már ment is volna. De Trump gyorsan visszaszólította, hogy beszéljen a projektről és direkt a szájába adott egy populista témát, hogy mindez miért lesz jó a lakosságnak.#14132ngaba
Nem gondolom, hogy bukó lesz a sztori. Inkább úgy tűnik, hogy egy mézes mázas réteggel bevont, de kevesebb kontroll és szabályozás alá eső projekt lesz belőle, mert sok mindent kell megoldatni az AI-al.Altman gyorsan kiemelte a leginkább cukormázas területet, hogy majd mindenki számára eljön az egészség. Miközben két kézzel tömik az amcsik a fájdalomcsillapítót és a szénhidrátot.
#14127Llew
Tök jó hír. Lehet, hogy már ennek is örülni kell itthon. -
User_2
tag
válasz
User_2 #14103 üzenetére
később jutott eszembe, hogy EM piacokon nem annyira érvényesek az USA tőzsdén kialakított tapasztalatok.
EM piacokon nem stabil a politikai és jogi környezet, ezért ha előnyösnek is tűnik a gazdasági bővülés és növekszik a GDP az nem tud részvényárakban is megjelenni, mert gyakorlatilag inkább csak bennfentesek tudják/merik learatni az árfolyamnövekedést.
csak asztalnál, klasszikus részvény értékelési technikákkal meghozott döntések itt vak rizikót jelentenek.
pontosabban az USA penny stock részvények jellemzőiből valamennyi még alkalmazható.ez most kivételesen nem csak saját kútfőből jött elő
-
attiati
veterán
válasz
User_2 #13564 üzenetére
+aAron
Hat.idősre gondoltam. Ha nincs retail számára, akkor mindegy is.
Intézményiben szoktam látni kötéseket és az árfolyam elég közel van a kamatkülönbözettel számolt árfolyamhoz.Retail számára a napi elszámolású, CFD jellegű termékben nagyon rossz a kamatswap.
Általában +3% szokott lenni az O/N kamatkülönbözeten felül. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
User_2 #13199 üzenetére
Tehát QT nem is történt meg, csak a korábban QE-ként betolt pénz hitelezője cimkét váltott?
Pontosan így van. Írtam is valamikor régebben. Ez az amit én is túl későn tudtam meg, és ezért faradtam én totál rá az elmúlt két évben a bear hozzáállásommal.
és így most más futja a hozamkockázatot nem a közpoti bankok?
Igen. Az államok.
A 2008-as válság megoldása az volt, hogy a nagy cégek problémái átkerültek a cégektől a jegybankokhoz. A Covid zárás megoldás meg az, hogy továbbkerült az államháztartásokhoz.
Most az a kérdés, hogy az államadósságok elszállásának mikor és mi lesz a következménye. Mindegy hová nézel - USA, EU, Kína, Japán, stb. - mindenhol sosem látott mértékben nő az államadósság. Világháborús mértékű államadósságok vannak, békeidőben. -
j0k3r!
őstag
válasz
User_2 #13139 üzenetére
Nem tudom pontosan hogyan működik, de logikusnak tűnik, amit írsz. Nem a közbelépéssel van bajom (na jó, valamilyen szinten azzal is), mert a pénzügyi stabilitás általában ott van a jegybankok mandátumai között, hanem a titkolózással. Honnan fogja majd tudni a piac, hogy melyik biztosító volt prudens, és melyik az, akit már sokádjára kell kihúzni a bajból? Az ilyen jellegű információ hiánya szerintem piactorzító hatású. Illetve azért olyan hatása lehet, hogy pont emiatt fogják eltolni a falig a kockázatos(abb) ügyleteket, mert egyrészt ott van a BoE alattuk védőhálóként, szóval nem lesz kényszerlikvidálás és komolyabb fájdalom, másrészt titokban maradnak az ilyen mellényúlások, mert úgy sem derül ki.
-
Dare2Live
félisten
válasz
User_2 #13104 üzenetére
"mindenkinek jobb az, ha a tehetségesek és a kevésbé tehetségesek fiatalként megismerhetik egymást"
Ez sok helyen így van de MOon nem. Ha a gyereked tehetséges MOon jellemzően bűn átlagosnál gyengébb iskolában iratni. Ott gyűlnek a csodák. Változó, hogy milyen kombóval fog 2-3 szétveri az osztályt SNIsbe, bulyingba vagy épp 8 évesen sexuális zaklatja a 10éves romába belefutni. Vagy ennek a keverékébe.
A legutolsó nem vicc e miatt hordják be faluról hozzánk az egyik kislányt. 8évesen rendszeresen a bugyijában turkáltak, simogatták... -
törölt tag
válasz
User_2 #13104 üzenetére
Abszolút. Sokkal egészségesebb világképe lesz egy olyan fiatalnak, aki a társadalom széles spektrumával tud találkozni és ismerkedni, mint annak aki kizárólag a saját szintjén lévőkkel van kapcsolatban.
A gyerekem egy osztályba járt például egy orvos házaspár gyerekével, akiknek magánklinikájuk van, meg egy iraki menekült gyerekével is. Csináltak együtt iskolai feladatokat, voltak egymás lakásán, megismerték egymás szüleit, a szülőknek is volt alkalma megismerni egymást.
Ettől függetlenül az orvos házaspár gyereke bejutott az orvosi egyetemre, az enyém pszichológiát hallgat az LMU-n, ahová szintén baromi nehéz bejutni. Vesztettek bármit is? Semmit az égvilágon, viszont nyerni rengeteget nyertek. -
Dare2Live
félisten
válasz
User_2 #13092 üzenetére
Maradjunk annyiba amit írtál. Ez ennél sokkal-sokkal öszetettebb.
Sima, Tapsi rajta van a témán én pont mert végtelen téma nem. Nekik írj.szerk: más
[link] Mire itt kormányvátltás lesz már minden de tényleg minden alapitvány és haver kezébe kerül.Közben a magyar gazdaság jövőre még mehet egyet aztán ld beruházások olyan szinten fog leseggelni amilyet még nem láttunk.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
User_2 #12972 üzenetére
még plusz 1300 mrd-ot szeretnének behúzni.
Ami szerintem erősen kérdéses akkor, amikor már az utcaseprő is egyből euróba váltja a fizetését, nemhogy a megtakarítással rendelkezők.
És akkor arról még nem is vettem figyelembe, hogy
Magyarország költségvetési tervei – amelyeket Brüsszelhez is eljuttattak kiértékelés céljából – megbízhatatlan információkon alapulnak
#12970 Tyler Durden
Kb. nyár óta prédikálom, hogy szerintem elértük a végjátékot.
1, Adókat már nem lehet tovább emelni, mert több cég távozik vagy megy tönkre a hatásukra mint amennyi növekedést okoznának.
2, A költségvetési hiányt már nem lehet tovább növelni, mert így is egyre súlyosabban nehezednek az államháztartásra a kamatok.
3, Forintot nem lehet tovább gyengíteni, mert lassan elveszti a jelentőségét, plusz inflációt okoz mikor már a magyar társadalom egyre nagyobb része amúgy is a csőd szélén áll.
4, Ingyen pénzt nem kapunk többé, mert az EU-nak is megvan a saját súlyos gondja.
+1, A pontot az i-re pedig azt teszik fel, hogy vezetőink jól láthatóan képtelenek irányt váltani.
Tehát megyünk tovább padlógázzal a szakadékba.#12974Ringman
Az is kiderült, hogy nem tartanak attól, hogy kiáramlana a pénz a lakossági állampapírokból.
Hogy ne úgy történjen az bizony nagyon sokba fog kerülni. Az én pénzem ott tartásához például kezdjék azzal hogy az EURHUF kerüljön a bejelentett 397-re vagy az alá. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
User_2 #12965 üzenetére
Ha jól gondolom, és ez a stop lossok mennyiségét mutatja a különböző árszinteken, az nagyon hasznos. Amit én nem értek, hogy honnan lehetne ezeket tudni. Úgy tudom hogy a kereskedési könyvek ilyen mélységben nem nyilvánosak, de lehet hogy tévedek.
Bár még ha nyilvánosak is, akkor is azt gondolom hogy ez csak a kisbefektetők adatai, akik simán beállítják az SL-t aztán mennek dolgozni. A szofisztikáltabb befektetőknek a programjaik figyelik az árfolyamokat, és adják ki a megbízásokat pontosan abban a pillanatban amikor annak eljön az ideje. Tehát az ő "potenciális SL"-jeik nem látszanak, mert csak az ő programjaik ismerik őket és pont akkor kerülnek kiadásra amikor az árfolyam odaér.
-
törölt tag
válasz
User_2 #12961 üzenetére
Az újságírók hülyék. Egyszerűen beleképzelnek nyilatkozatokba dolgokat, amik nincsenek benne, és nem kötik össze a különféle nyilatkozatokat, amik időben eltérően jelennek meg.
A BMW teljesen koherensen és következetesen kommunikál az NCAR-ral kapcsolatban (is). De annyi baromságot magyaráznak bele az újságírók hogy az már fáj.
Soha senki sem állította hogy az összes NCAR típust Debrecenben fogják gyártani, nem is utaltak hasonlóra. Sőt többször elmondták, hogy sok tipus lesz, az első két évben 7, utána még több, és a teljes globális termelési lánc kap típusokat, logikusan, hiszen a termelési darabszámot igyekeznek a célpiac közelébe tenni, a kínai piacra szánt autókat főleg Kínában fogják gyártani, az USA piacra szántakat az USAban és Mexikóban, az Európába szántakat meg főleg Európában. Így működik ez már vagy 20 éve, ebben sincs újdonság... -
törölt tag
válasz
User_2 #12956 üzenetére
Soha nem volt az 3as Debrecenben tervezve, az első pillanattól kezdve, amikor 2020ban lerakták az NCAR alapjait, úgy volt tervezve hogy Debrecen az X modelleket fogja gyártani, a limuzint soha nem akarták ott, nem tervezték és nem vizsgálták.
Arról volt sokáig vita, hogy München kap-e NCAR típust és ha igen akkor melyiket. A szakszervezet kiharcolta hogy kapjon, de ennek az volt az ára, hogy leállították a belsőégésű motorok gyártását, és szétszórták a meglévő másik gyárakba, a hathengerest Steyr-be, a V8-ast meg Hams Hall-ba, és a motorgyárat lebontották.
Viszont ezért München kap egy teljesen új NCAR gyárat, amit építenek is már egy ideje.De ez a vita Debrecentől teljesen függetlenül zajlott. A tervezett debreceni típusok és darabszámok semmit sem változtak.
-
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
User_2 #12636 üzenetére
Szokj hozzá, ilyen időket élünk. Az USA-ban egy 78 éves, álomvilágban élő médiasztár az elnök, aki a szexbotrányairól hírhedt többször letartóztatott Matt Gaetzet jelölte az igazságügyminiszternek, az oltásszkeptikus és konteós Robert F. Kennedy Jr.t egészségügyi miniszternek. Elon Muskot, a világ leggazdagabb emberét spórolásügyi miniszternek, aki többet tervez lefaragni a költségvetésből mint az összes állami alkalmazott együttes fizetése. Trump most idősebb mint Biden volt a beiktatásakor, és már mindenkit elűzött a közeléből aki hajlamos lett volna nem érteni egyet vele bármiben. Hogy alakul majd a világ sorsa amikor az USA elnöke konkrétan meghibban?
Ha ez lehet, akkor egy kis keleteurópai országban abszolút bármi lehet.
Szomorú, de ez itt tartunk. -
j0k3r!
őstag
válasz
User_2 #12210 üzenetére
Nem teljesen. Inkább a FIAT pénzekről szól, és hogy azok közül a dollár lesz továbbra is a "legerősebb" (persze az aranyhoz képest mindegyik a 0-hoz tart) relatív a többihez képest. Én a kezdetek óta követem a csatornát (meg még előtte is máshol), és nem nagyon tudnám összefoglalni egy hozzászólásban a teljes képet. Talán egy olyan gondolatot még leírok, hogy a tartalékdeviza státusz miatt az USA olyan dolgokat is megengedhet magának büntetlenül, amit más nem tehetne meg, ezért nehéz analógiát találni sokszor.
-
Dare2Live
félisten
válasz
User_2 #12077 üzenetére
Nem irod le szerinted mit okozott.
Szerintem pl subprime idején QE nélkül 99% bedőlt volna az US gazdasága az meg vitt volna magával mindent.
@ngaba
Ez ezen nagyon nagyón túlmutat. A hálózatkutatás+social media+ai kombólya az brutál más, mint ami csak 15éve volt, nem hogy az hogy szimpatikus. Persze szimpatikus is.... Azt és
úgy mondja amit hallani akarsz, megfelelően stimulálja az érzelmeket...@Tapsi
Zseniális, abszurd, hogy azért mert nuku, nincs szoc védőháló... és ha télen gyerek megint 3-4* beteg lesz (ami a 4-5éves ovis gyerekek nagyjánál összejön) kirúgják és mehet anyaotthonba azért a háborúpárti baloldal... a hibás. -
j0k3r!
őstag
válasz
User_2 #11773 üzenetére
A második link, amit írtál engem átirányít ide: https://brileyfin.com/capabilities/wealth , de való igaz, nem ellenőriztem le a figurát. Szerintem is lehet valóságalapja, azért másoltam be pár bekezdést. Szerintem teljesen logikus, hogy a választás előtt a lehető legjobb színben tetszelegjen a gazdaság, majd utána jöhet a valóság, a romlás, ami miatt lesz legalább hivatkozási alapja a FED-nek, hogy kamatot csökkentsen, ami kihat a kamatkiadásra is (FED-Treasury win-win). Nem véletlen bocsájt ki a boszorkány is inkább rövid távra 5-5.25%-os "kötvényt" (amire rövid távon többet kell fizetni), mint hogy 10 vagy 20 évre "lockolja" a 4-4.5%-ot, mert tudja hogy lesz az lejjebb is, vagy legalábbis reméli. #napikonteo
-
Jolida
tag
válasz
User_2 #11750 üzenetére
"magyar eü költségre, nem tudom ezt év végén korrigálják-e bilaterálisan"
Ha nincs magyar TB kártyája, az EU-s alapján ellátják.
Az elvégzett vizsgálatokat -most már az EESZT-n keresztül- havi elszámolásban forintosítva megküldik az ellátott (egészségügyi) biztosítójának, amely fizet mint a katonatiszt....mondjuk harsány röhögések közt, látva az itteni és az ottani ellátási árak különbözetét. -
concret_hp
addikt
válasz
User_2 #11751 üzenetére
evente 6000 millio eur volt az utobbi evekben, az havi 2000 euronkent szamolva 24K / ev alig negyed millio nyugger lenne, mar ha az utolso centig itt koltenek el + nem vennenek igenybe semmilyen allami szolgaltatast (egeszsegugy).
nem tudom mennyi lehet most, de az a tippem, hogy par ezer max. meg hat abbol, hogy par ezer euronkent elkoltik, nehezebb ami milliardokat lopni
-
attiati
veterán
válasz
User_2 #11751 üzenetére
Rámentek, de inkább elvekkel:
"Gyere a biztonságos és migránsmentes Magyarországra!"Korlátozott a célcsoport nagysága.
De tök jól lehet őket mutogatni a hazai választóknak, hogy lám lám, Mo. vonzó hely a németek számára. Csak az arányok nem stimmelnek. Hasamra ütök: 10 magyar helyére jön 1 német.
" akiket az egészségügynek el kell látnia"
Valószínűleg a magáneü is ráment az egészségturizmusra. Az önmagában nem is lenne gond, hogy az eü ellátásra váró korosztály jön ide.
HA a gazdagabb réteg jönne, nekik viszont nogo Magyarország. -
-
válasz
User_2 #11515 üzenetére
Igen, ez az elmélet mögötte, valahogy így kéne lennie. De a gyakorlat meg, hogy a jelen állapotból (vagy ahol 2010-ben voltunk) eljutni ide, az már nem olyan egyszerű kérdés. Ugyebár, magában az, hogy kiosztjuk a földeket a "kicsiknek" még nem hozza magával a tudás terjedését. Máshol sem úgy történt, hogy a kormány beleállt és elintézte, hanem így alakult ki történelmileg. Itt meg a TSZ meg a kolhoz időszaka szépen tönkretette az egészet.
#11526 ngaba
Ha nem kapna támogatást, akkor lehúzhatná a rolót mindenki. Az EU olyan feltételekhez köti a termelést, ami nagyban drágítja és versenyképtelenné teszi a termelést másokhoz képest. Ezt kompenzálja a támogatás.A moratórium meg azoknak fáj, akik spekulálnánk a föld árára, de nem mezőgazdasággal foglalkoznak. Gondolom, ha megörökölted a nagyszülők földjeit, te annak örülnél, ha jó drágán el tudnád adni a külföldi, tőkeerősebb vásárlónak. De még egy nagy gazdának sem lenne érdeke az eltörlése, hiába nőne a földjei értéke, ha a további bővítés ellehetetlenülne miatta.
-
evilskati
aktív tag
válasz
User_2 #11531 üzenetére
Amit írsz arra úgy tudom vannak példák az USA-ban, ahol a GMO kukorica használata hosszú távon megölte a talajban lévő hasznos élőlényeket is, ami ahhoz vezetett, hogy már nem termőképes a talaj. (Most nem találom a képet róla.)
Európában ez nem megengedett, csak a nemesített fajták használata.
Megint eljutunk oda, hogy mi a dózis, és hol húzzuk meg azt a határvonalat, ahol azt mondjuk, hogy többet árt, ha védekezünk, mintha nem tennénk.
Kaphatók egyébként baktérium készítmények, amiket a talajba lehet juttatni, de sokan szenteltvíznek tartják.BIO gazdaságban a termesztést és annak környezetét is ellenőrzik nem csak a terméket.
A földalapú alaptámogatások követelményrendszerébe egyre jobban bekerülnek az ökológia dolgok is, szóval az nem (lesz) elég, hogy földdel rendelkezem és termelek valamit...
-
Simia
junior tag
válasz
User_2 #11253 üzenetére
Köszönöm! Ha tényleg ez a szabályozás, akkor vszínűleg tényleg nem tudnak velülk mit kezdeni. Mondjuk ilyen "meta" érvelés lehet az álláspontod mellett, hogy ha tényleg be lehetne szedni az illetéket, akkor nem kellene Nagy Mártonnak kérni a szolgáltatókat hogy fizessék be az illetéket, hanem egyszerűen behajtanák rajtuk...
-
válasz
User_2 #11172 üzenetére
Hát, szerintem ezt nem kell elmondani, úgyis tudja mindenki. Említettem Esztergomot, ott ezt csinálták anno, pedig annak már tizenéve. Szerintem Győrben aki a fideszes képviselőre szavazott, az szintén fideszes polgit akart, csak ugye abból valójában kettő volt (egy polgi, egy meg a kegyvesztett). Nem volt itt választói akarat a váltásra.
-
Szada85
aktív tag
válasz
User_2 #11017 üzenetére
Annyival árnyalnám, hogy ezeket a cikkeket azért érdemes megfelelö "távolsággal" kezelni, föleg mivel nem a cég adta ki, hanem ilyen-olyan mende-mondák alapján beleköltenek "kattintásvadász" részeket is, nem egyszer látjuk a mai médiában.
Már a lenti mondat is úgy forgatható, ahogy akarjuk, nem utolsósorban viszont a telephely már évekkel ezelött is elég elökelö helyen volt a tisztaságát tekintve a konszernen belül, ami egy elektronikákat gyártó gyárnál ha jól tudom elég alapos sztenderdek alapján definiálva is van.
Csak egy fenti szösszenet mennyivel több kattintást hoz, mintha azt írnák, hogy "elektromos kontakt stabilitása" például..
-
-
A költség több tételből áll össze: kártyatársaság, kibocsátó bank, kereskedő bankja. Ez biztosan nem lesz soha 0,36% a nap végén. Mi most vezetünk be elektronikus fizetést, vállaltunk valami 5-6 milliárd forgalmat, és erre kaptunk 1,5%-os ajánlatot. De lehet, hogy 1.
Na most ilyen ajánlatot a sarki fagyis biztosan nem kap.
-
Igen, ebben is van sok igazság. Az se véletlen, hogy igazán versenyképes tech cég az EU-ban nem tudja kinőni magát. Túl fragmentált még így is a piac, nagyon jellemző a protekcionizmus, a bürokratizmus. Erre legjobb példa a Keleti tagállamok csuklóztatása az egyetlen iparágban, amiben versenyképesek, a fuvarozásban.
Meg hát ott van a centrum elkényelmesedett jóléte. Egy ismerős most kezdett egy amúgy globális, de Németországban termelő cégnél. Elkezdték az operációt kiszervezni Magyarországra, nyilván brutális ellenállás mellett. Aztán kiderült, hogy pénteken 1-kor már mindenki lelép a gyárból, és a termelő operátor most jött haza egy 2-hetes szingapúri nyaralásból. Fizetések persze az egekben. Németeknél amúgy piszok erősek a szakszervezetek.
Na, így elég nehéz lesz Kínával versenyezni. -
j0k3r!
őstag
Úgy néz ki az első versenyzőt már beküldte a ringbe a Microsoft: [link] Nem gondolom, hogy cél lenne az Nvidia chipek kiváltása, de ha bizonyos felhasználóknak ez is megfelel és jóval olcsóbb az AMD, akkor az nekik win. Szerintem erről fog szólni a jövő év, az összes nagy felhőszolgáltató be fog jelenteni valamilyen (saját) chipet, hogy a monopolhelyzetben levő Nvidia árképzést kicsit letörjék (ugye most egymásra licitálás megy a kereslet-kínálat aránya miatt, viszont ha a "nagyok" kicsit hátrébb lépnek, akkor a soron következő "közepes" vállalatok már nem fognak tudni valószínűleg ugyanannyit fizetni - ezt most fejből írom, de mintha az Nvidia megrendelések 40%-át a három nagy felhőszolgáltató adná). Ebből adódóan romolhatnak 1-2 év múlva az Nvidia marzsok és a növekedés mértéke is, mert lesznek valamilyen szintű "helyettesítő termékek".
-
Mercutio_
félisten
Amiről te írsz az az Indiába kiszervezhető, tört angollal is végezhető szakterülettől függetlenül L1 (max. L2) szintű service.
Azt, hogy ebből mennyi van és milyen %-át teszik ki a hazai SSC-knek nem tudom, mert mint a példámból sejtheted nekem másik szegmensre volt rálátásom -
goccer
aktív tag
Lásd #9272, ez egy bizonyos tipusú SSC-nél igaz csak. Lehet, hogy darabra ezek szívják fel a legtöbb munkaerőt, ezért alakult ki ez az általános vélekedés. Viszont rengeteg olyan multi van BP-en, ahova igen magas hozzáadott értékű üzleti / IT folyamatok vannak kiszervezve, ezt szakképzettség nélkül nem lehet csinálni. Tény, hogy általában ezek nem szívnak fel 1000+ munkaerőt/cég.
-
attiati
veterán
Szerintem stratégia alatt már régóta mindenki ugyanazt érti: pártérdek (kényszer) elsődlegesen.
Ami nyomokban rímel a beszállítói lehetőségeinkkel.Attól, hogy az akkugyár kényszerpálya (a vezetésnek), attól még az iparosítást növeli és oda köti le a forrásainkat (pénzügyi támogatás, munkaerő, természeti erőforrások).
Pontosan ezt a kényszerpályát akarják eladni gazdasági köntösbe csomagolva, hogy milyen jó lesz. Ezért született nagymarci víziója. Nehéz erre azt mondani, hogy nincs mögötte megvalósítás és szándék (kényszerpálya) és csak egyetlen ember meggyőzésére szolgál, de majd a fiókban végzi. Az üzleti élet és az EU józanságában lehet bízni. De egy jelentős része így is meg fog valósulni.
Ha történik egy EU, kelet (kényszer)átsúlyozás, akkor nem a szolgáltató szektort fogják idehozni keletről.
Egyébként 2020-as statok alapján nem (volt) vészes az ipar súlya.
[link]
[link] -
attiati
veterán
A végeredmény akár még ez is lehet.
De nem ilyen 1 az 1-ben történik szerintem.
Hanem jelzik az üzleti életből nagy multik, hogy ez így nem lesz jó.
Vagy akár hazai cégek (mint ahogy a Videoton vezér szokta megtenni).Plusz EU-s jogrendszerben élünk (szerencsére).
Nem hiszem, hogy a politikusok jó belátásán múlik, hogy nem csapják falhoz az országot ilyen őrült tervekkel.
Ha valóban csak előadásra készült, akkor nem látnál akugyár alapköveket elhelyezve.
Ez egy valós vízió, amit megfúrnak és a fele valósul meg.
Amúgy általában nem hsz-re válaszolsz, így nehéz tudni, hogy mire reagálsz pontosan.
-
avl
senior tag
persze, nem olyan cucc, aminek nincs forgalma, hanem van forgalom, es megis különböznek picit az arak, aktualis pelda:
Xetran pedig:
azaz 09:13:35 Xetran 199.32-ert;
es 09:13:44-kor gettexen meg 199.44-ert ,
tradegate-en meg 09:13:54-kor 199.42-ert volt kötesa papir a Xetran is naponta több millio €-nyi forgalmu:
-
PredatorZoli
senior tag
Szerintem nem érted. Ha egy papír amit egyébként is szeretnél venni, több tőzsdén elérhető (mint ahogy ez sok esetben igaz...), de az egyik tőzsdén a minimum díj magasabb mint a másikon, de az alacsonyabb min jutalékún nagyobb a spread, akkor az avl által felvetett kérdé egy jogos dolog, mert ennek van egy optimuma.
Ennek akkor van különösen nagy jelentősége, ha valaki kisebb részletekben vásárol, mert mondjuk egy 50 vagy 100 ezer forintnyi befektetésnél ez jelenthez 0,5-1% költség különbséget. -
Oppenheimer
nagyúr
Aranynál közrejátszott a felfutásban az, hogy olyan új tőkét helyeztek el benne, amit előtte nem.
Természetesen ez igaz bitcoinnál is amit írsz, de az már látszik a spot etf-ekből, hogy ebben az esetben is új tőke áramlik az eszközosztályba.
Azt tudjuk hogy az aránynál az új tőke közreműködött az utána következő bikapiacban, és látjuk ennek megvalósulását a digitális aranynál is.
-
Oppenheimer
nagyúr
Csak opciókat tudtál adni-venni, vagy azokra épített szintetikus ETF-et. Aranynak akkor kezdődött az igazi tőzsdei karrierje amikor a Spot ETF-ek megjelentek, hisz az ad tényleges, fizikai kitettséget a mögöttes termékre. A spot ETF-ek forgalma nagyságrendekkel megnövelte az arany tőzsdei forgalmát és egy évtizedes bikapiacra indította.
Ugyanígy, szintetikus BTC ETF is létezik már évek óta...
-
julius666
addikt
33 lépésből 10szeres fölé kell érkezni.
Dehogy kell. A 60/40 eloszlás csak akkor jönne ki garantáltan, ha végtelenszer dobnád fel az érmét. Véges lépésszámnál ez csak várható eloszlás, amitől jelentősen eltérhet a valóság, szerencse függvényében.Sisco2 ha jól számolom 17 fejet dobott 24 dobásból, az kb. 70/30-as eloszlás, magyarán igen, szerencséje volt.
-
WasabiTrsr
csendes tag
Eleg sokan csinaljak ezt, hogy ha az az elvaras, hogy valami todo-val jonnek el a meetingrol, vagy kihatassal van a meeting a munkajukra.
En is ezt csinalom, pedig en meg csak CEO sem vagyok.Amugy en a Huberman podcastokban vettem eszre, hogy O nagyon csinalja.
Bar a kerdesed eleg fura, ki tudja mit csinal, lehet csak beallitottak vegokepezni.
-
Oppenheimer
nagyúr
"azt gondolom, kereskedelmi hiány nem lehetséges hitel felvétel, azaz pénzteremtés nélkül."
Ez vegulis helyes. Bar lehetseges lenne dollart exportalni money supply bovulese nelkul, de akkor a dollar egy nagyon scarce valuta lenne es elszallna az ara a picsaba. Abba pedig idovel belerokkanna az amerikai gazdasag.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Diablo IV
- Milyen monitort vegyek?
- Milyen okostelefont vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Xbox Series X|S
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Mazda topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- További aktív témák...
- IdeaPad 3 15ACH6 15.6" FHD IPS Ryzen 5 5500H RTX 2050 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Gigabyte G6X9KG 15.6" FHD+ IPS i7-13650HX RTX 4060 16GB 1TB NVMe gar
- Samsung S24 Ultra 12/256 GB titanium kék 3 év garanciával
- ThinkPad T490 14" FHD IPS i5-8365U 16GB 256GB NVMe magyar bill IR kam gar
- ASUS RX 6750 XT 12GB GDDR6 ROG STRIX OC Eladó!
- Új Apple iPhone 16e 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L380 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD / MT I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9800X3D Processzor!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest