- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: Samsung Galaxy SmartTag2-esek a tolvajok ellen!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Argos: Szeretem az ecetfát
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
User_2
tag
válasz
j0k3r! #18951 üzenetére
szerintem inkább bank mentés, mint QE.
nem látom értelmét visszavenni a kötvényeket,
ha a költségvetési hiány nem csökken, inkább növekszik,
tehát újabb kötvényeket kell kibocsátani, azaz eladni valakinek.de hogy minek visszavenni egy hosszú kötvényt lejárat előtt pár hónappal? talán a spread-et akarják megspórolni.
valószínűleg átstrukturálást hajt végre hosszúból rövidre, amit ígyis-úgyis végre kell hajtania, de így nyer vele egy egész kis cash-t pluszba.
lehet hogy csak ennyi van mögötte semmi más.
másik plusz, hogy kevesebb vagy relatíve kevesebb lesz a hosszú mennyisége a piacon, ami akár árnemcsökkentő hatást is okozhat, ha kivesszük a képletből azt, hogy egész kis infláció emelkedés hatására is nullázódhat a hosszú kötvény értéke. -
User_2
tag
szerintem ez félrevezető, egy olyan account-tól is, mint TKL
az utóbbi 6 évben pont kétszeresére növekedett az arany nyilvántartási értéke,
változatlan mennyiség mellett.a gond az, hogy ezzel nem csak másokat vezet félre, hanem önmagát is,
emellett elmondja magáról, mennyire megbízhatóak a következtetései.vagy megintcsak benézek valamit.
-
User_2
tag
válasz
kardkovacsi #18641 üzenetére
áá, kb értem,
virtuális terminál webshop-os működés esetén, és erre plusz relatív alacsony a napi utalanadó összeg.
azért ha van rá időd, energiád, próbálj meg keresni másikat, mert lehet, hogy még így is van jobb, mint a 15 napos jóváírás. -
User_2
tag
válasz
kardkovacsi #18639 üzenetére
értem, de ez mióta van.
csak mert a tények makacs dolgok,
ha a pénz megérkezik a kereskedőhöz legkésőbb 3 banki napon belül,
az nem támasztja alá ezt a 15 napot. -
User_2
tag
válasz
kardkovacsi #18629 üzenetére
ez a 15 nap mióta van?
legutóbb a tranzakciót követően 3 banki nap volt a jóváírás.
(American Express kivételével, az akkor összevissza jött) -
User_2
tag
csak egy gondolat kísérlet:
ha a US debt 36T, ennek 24%-át külföldiek birtokolják, és a teljes állomány kb 6% hosszútávú,
akkor kb 0,5T értékű a hosszútávú kötvények névértéke nem usa kézben.1 ha a hosszútávú kötvények hozama emelkedik, ez a külföldi 0,5T és az usa belső tulajdnlás 1,1T vagyon köddé válik,
ergo már kockázat nélkül lehet piacra dobni, hiszen már értéktelen. ezt tudja az usa, tudják a baggerek és tudja a kötvénypiac is. így kb 1,6T névértékű valamivel lehet riogatni és játszóspénzként chartra vonalakt rajzolni, gyakorlatilag befektetői következmények nélkül2 ezt a külföld által birtokolt kb0,5T névértékű hosszú kötvényt nagy valószínűséggel usa export bevételből finanszírozták.
3 ha az usa hozamok emelkednek az usa 0,5T számlázott értéken vásárolt import árukat gyakorlatilag mostmár ingyen. usa előre tudta hogy ez be fog következni az első covid stimulus -nál 2020-ban, de a második 2021-es stimulusnál már mindenképpen. persze ezt tudták az exportáló országok is. they treated us very badly, very very badly
4 az 1,1T usa belső hosszú kötvényt meg lehet nyugodtan szektor különadónak tekinteni. mi lesz a kormányzati kompenzácó?
5 nyuszi ül a fűben
számok emlékezetből és innen :
US Treasuries: Who owns US debt?
https://www.reuters.com/markets/us/who-owns-us-debt-2025-02-10/ez így még nekem nem jött szembe sehol
a kérdés az, hogyan lehet ezt egy megbeszélésen érzékeltetni,
ha a tárgyaló fél keveri a territorial és editorial szavakat. -
User_2
tag
azt állítják felveszik a láthatatlan sapkát,
nem tudom mi ez, nagyon fura,
jó lenne, ha nem nyomnák át a beszállítókra,
már középtávon is jelentős piackoncentráló hatása lennePreiskampf im Supermarkt: Was hinter den Preissenkungen steckt |
Handelsexperte bei ZDFheute live
https://www.youtube.com/watch?v=RHJj86EuZVoNachdem der Discounter Lidl am Wochenende überraschend angekündigt hat, bei rund 500 Produkten die Preise zu senken, haben zuerst Konkurrent Aldi und dann mehrere Supermärkte nachgezogen. Offiziell begründen Lidl und Aldi den Schritt damit, Kunden in wirtschaftlich schweren Zeiten entlasten zu wollen. Was steckt wirklich dahinter? Werden Lebensmittel auch langfristig günstiger oder ist das alles nur Marketing? Im Interview mit ZDFheute live beantwortet der Experte für Lebensmittelhandel Prof. Stephan Rüschen von der Dualen Hochschule Baden-Württemberg die wichtigsten Fragen.
-
User_2
tag
délelőtt olvastam olyan elméletet,
ami szerint az alacsonyabb usa import alacsonyabb usa kötvény értékesítést fog okozni.
de nem gondoltam, hogy ez jelentős mértékű tudna lenni, vagy jelentős hatással lenne bármire.
talán inkább az, hogy az emelkedő vámok miatt már számítható inflációs hatás miatt most kötvényt venni tuti bukó, vsz csak az teszi, akinek ez kötelezettsége. -
User_2
tag
nvda ma megint nagyot ígért, x0 mrd $ költést / akármi (talán factory vagy negyedév), ami nekik bevétel lesz. és már nemcsak chip-ekről beszél, hanem kulcsrakész, vezetékelt telepekről.
nem tudom a nagy AI cégek hogyan csinálják, ha a régi vasakat eladják és így csak a régi-új vasak árkülönbözete jelenik meg költségként náluk, akkor az inkrementál teljesítmény növekedés nagyobb, mint a költség növekedés.
ha eladják a régi vasakat, vagy akárcsak kiszervezik bérelhetőnek, - ami valószínűbb - akkor az alsóbb tier AI cégeknek belépési szint csökkenést jelent és emeli az egész szférát. -
User_2
tag
-
User_2
tag
válasz
Ixion77 #18095 üzenetére
a téma engem is érdekel, úgyhogy utána is néztem, ki adta el.
egyszerű pénzügyi befektető az eladó.
de hogy lehetett volna európában tartani?
ki vehette volna meg európából?
nem valószínű, hogy lett volna más, aki a samsung nál többet adott volna érte.
talán SAP vagy állami segítséggel valamihttps://www.flaktgroup.com/en/our-company/history/
https://www.triton-partners.com/media/news/triton-to-sell-flaktgroup-to-samsung/
https://www.triton-partners.com/portfolio/
https://www.triton-partners.com/about/ -
User_2
tag
válasz
t72killer #17901 üzenetére
market maker móka, minden nap megtörténik
le kellett mennie a ET 23:00 low alá egy tick-kel, ami szintén egy spike volt
+ a gyors elmozdulás,
a vix-et a számítási képlete gyors emelkedésbe kényszeríti, bár csak lokálisan és rövid ideig,
de ezzel más szereplők algoját cselekvéskényszerbe kerget.
+ előállít egy új kereszteződést a térképen,
más szavakkal: jövőbeli liquiditást állít elő egy adott pontra.
most már minden szereplő tudja, hogy az a pont a jövőben valamikor még a mai nyitás vagy zárás előtt majd fentről lefelé target lesz valaki számára.
ez nem jelenti azt, hogy ott mégegyszer megáll, vagy hogy ott megint újra majd fordulni fog,
és azt se jelenti, hogy mindenki beveszi a target dumát.ilyeneket olvasna ki a hamuból az, aki azt képzelné, hogy a hamu olvasható
-
User_2
tag
volt valami önvezető autó szabályozás könnyítés bejelentés
megis van:
https://hvg.hu/cegauto/20250425_enyhitettek-szabadabb-utat-kapnak-az-onvezeto-autok-Amerikabanszerk:
mondjuk az időzítés egészen biztosan véletlen.
04/24, azaz a tsla earnings másnapján. -
User_2
tag
youtube-n ha a feltöltő beállítja, yt elkészíti a kért audiotrack-et,
ha a pc vagy google account angol nyelvre van állítva,
a video-t autmatikusan angol audio-val kezdi el lejátszani.
ha nem figyelsz, nem számítasz rá, nemigen venni észre.https://www.youtube.com/watch?v=q-Q0WjzcCrQ
Garden trip to Andalusia | MDR Garden -
User_2
tag
válasz
j0k3r! #17470 üzenetére
miért beszél? úgy egyáltalán?
nem kell még egy ilyen mondat tőle és nem hisz neki se senki.
fegyelmezetlen csak azt bizonyítja.
kiírta magát a forgatókönyvből, akkor ki maradt?
kivel fog tárgyalni Xi bármelyik embere?
mondott két mondatot és full belokkolta az egész szitut. -
User_2
tag
a befektetői tőke elég hamar felfedezte,
hogy a munkaerő rabatt-on a szabad piac segítségével lehet keresni. (tőke és áruk szabad áramlása)
legelsőként a legnagyobb munkabér költség különbség, a legszabadabb gazdaság (leginkább financializált) indította el a kiszervezéseket, aztán fokozatosan a többi ország szereplői is.ezt visszairányba vagy szigorú elvek kellenek vagy a munkaerőköltség különbség megfordítása. biztos reális.
a témát tanították suliba, persze nem ezekkel a szavakkal és nem így összeszedve,
inkább az volt a mantra, hogy a gazdaság fejlettségét a termelő és szolgáltató szektor arányának változása jellemzi. hülyéségnek és hiányosnak tartottam az elméletet, persze nem értettem az egészet.éés nem tudom megmondani, hogyan minek írtam le ezt az egészet.
-
User_2
tag
válasz
aAron_ #16986 üzenetére
pszichés edzés
nem hüjeség, de nehezebb, mint gondolnád.
szoktasd magad a váratlanhoz,
és itt jön a glitch: a váratlan nem váratlanahogy az ismeretlen kis ember mondta:
- közvetlen visszacsatolás
- aktív figyelem és részvétel
- nagyszámú ismétlés
- valódi környezetez mind egyenlő súlyozással,
nem titok, de az aktív figyelem a legnehezebb,
leginkább azért mert azt se tudni miaz
a nagyszámú ismétlés tűnik a legkönnyebbnek,
pedig a garantált inkohorens viselkedés miatt
a legnehezebbnél is nehezebb ügy -
User_2
tag
Treasury Secretary Bessent, White House press secretary Leavitt address tariff news
kb 3:30-tól
https://youtu.be/4sQG7kjbgxM?t=212nem bírom dekódolni azt a mosolyt a fején
-
User_2
tag
90nap pause mindenkinek, csak a saját országát b*sza szét,
vállalkozások tízezrei mennek tönkre, mert nem tudják kivenni a vámszabad területről a korábban beérkezett árut, most még rávág +25%-ot immidetli, parcel szolgálat meg kiviszi az árut és a kapuban mondja be a meglepit, hogy akkor még 25%-ot tegyen rá.
beszarásvalószínűleg magyarországról kaptak telefonos segítséget valami gazdaságos minisztériumból
-
User_2
tag
válasz
j0k3r! #16811 üzenetére
a hozamnövekedés sebessége érzékenyebb, mint a mértéke.
ha esetleg kiderülne, hogy nem kína önti az UST-t, hanem globálisan minden állam minden szereplője (beleértve az USA bankokat is), az az USA regionális bankokat és a nagyobbakat is margin call-ba tudja kergetni, ahogy ez megtörtént nem is olyan régen.
ezzel a "minden állam minden szereplőjének" veszteség költsége alacsonyabb is lehet, mint az USA saját bankjainak megmentésének költsége az USA számára.ha így néznénk dolgokat a "majd 70 ország már tárgyalásba is kezdett velünk" mondat eléggé opálos, inkább naiv
vagy csak túl okosnak képzelem magam
-
User_2
tag
-
User_2
tag
kínából havi kb 30b$ értékben importál az usa termékeket,
usa saját statisztikája szerint.
https://www.bea.gov/data/intl-trade-investment/international-trade-goods-and-services
14. sheet
de érdekes még a 20, 20a és 20b is.ha valamivel csökken az import a kb 100% vám hatására, mondjuk 30%-kal,
akkor az usa lakosság és gazdaság havi kb 20b$-al fog többet fizetni a kasszánál mint eddig.
a mai készlet még kitart valameddig, de kb 1 hónap múlva a legkisebb kisember is megérzi a walmart és costco bevásárlókocsiban a kb 30-50%-os emelkedést.
feltételeze, hogy ezek a boltok superolcsón vesznek kínából és rátesznek 2-300% margint vagy többet.
(mielőtt valaki : nagyon valószínű, hogy a usa inland költségek jóval magasabbak, mint a termékek beszerzési ára akár vámokkal együtt is)ezt csak azért mert furcsállottam ma reggel hogy WMT miért nem esett nagyobbat, ha forgalmának kb 70%-a kínai eredetű termék.
-
User_2
tag
kérdés:
az "eurodollar" és "eurodollar system" alatt a beszélők azt értik, hogy olyan USA dollárról van szó, amit nem az USA fennhatósága alá tartozó bank bocsájtott ki, azaz olyan USA dollár pénz ami nincs az USA és a FED közvetlen befolyása alatt ?azaz ha a magyar kormány USA dollárban bocsájt ki államkötvényt akkor USA dollárt hoz létre az USA bármilyen közreműködése, jóváhagyása, láttamozása, bármilye nélkül?
jól értem?
és persze ugyanez lehetséges YEN és EUR viszonylatban is, ugyanaz a sablon.
-
User_2
tag
ha lesz disruption nem fogja tudni senki különválasztani a megtrumpolt gazdaságot az AI hatásaitól.
úgyhogy csak bátran, anythin goes
-
User_2
tag
válasz
HussarF #14924 üzenetére
a te szempontodból egyáltalán nem felülreprezentált a lakhatási költség a KSH statisztikájában,
mivel a munkatársaid egy részének van lakhatással kapcsolatos kiadása, a neked szolgáltatást nyújtók egy részének van lakhatási kiadása,
így nem mindegy hogy mekkora jövedelem igénnyel lépnek fel, amikor versenyhelyzetbe kerülnek veled a munkaerőpiacon, mekkora áremelkedést követelnek a fodrászok, vagy lesz aki levágja a hajad vagy nem, mekkora jövedelmet igyényelnek ahhoz, hogy kitakarítsák az eldugult wc lefolyódat.nem egyedül élsz a gazdaságban.
elsőre kényelmes azt hinni, hogy a világra ható hatásokból ki lehet mazsolázni az éppen kedveseket, a többi hatást meg majd viseli valaki más.
-
User_2
tag
szerintem ez igazságos, méltányos és helyes.
az átlag feletti jövedelemmel rendelkezők átlag feletti állami támogatást kapnak. -
User_2
tag
hát akkor a mai napon úgy néz ki
az AI a legkissebb rizikó a jövőre nézve -
User_2
tag
számít?
mekkora legyen a jövedelemtranszfer pmáp-on keresztül?
mondj egy számot.
a lényeg, hogy magas legyen az infláció -> adóemelés, árstopp, támogatások
de alacsony legyen a kamat -> mi statisztikánk
akkor lesz pénz mindenre
egész addig, míg valami el nem törik -
User_2
tag
van ez a Ricardo és a bérleti díj teóriája.
azt mondja, hogy mindig a legutolsó hozzáadott munka határozza meg a termék piaci árát.
tehát ha valamit eddig 100-ért lehetett előállítani, de a munka egy új fajtájának segítségével ezentúl 80-ért is előállítható, akkor a különbözet a 20 pénz bérleti díjba fog vándorolni és nem marad meg a termelőnél.
csak mert a piac így működik, a 20 pénzért be fog jelentkezni más termelő is, aki hajlandó lesz kifizetni a 20 pénzből valamennyit a bérbevehető valamiért, ez jellemzően föld éls ingatlan.bármennyire is fura és csavart logika:
a termelési hatékonység növekedése így inflációt okoz, mivel az ingatlan bérleti díja emelkedett és így ára is.
és ezt nem befolyásolja az a tény, hogy közben a termék ára csökkent.most tegyük erre rá az AI exponenciális igéretét.
azaz nem csak a QE és szépnevű változatai okoznak inflációt.
-----
vagy csak túl okosnak képzelem magam -
User_2
tag
válasz
julius666 #14406 üzenetére
valószínűnek tartom, hogy a következő chip-ek mil-grade minősítést kapnak és nem kerülnek kereskedelmi forgalomba, ezzel egy időben a publikusan elérhető chip-ek monroe ívét mesterségesen ellaposítják.
valószínűtlennek tartom, hogy egy akárcsak AGI közeli bármi nyíltan hozzáférhetővé váljon. felhőn keresztül sem.
publikusan megmaradunk a specializált agent-ek mentén, amiket hermetikusan zárt laborokban nemesítenek, és szerintem ez jó dolog.
el kell kezdeni beszélgetni arról, hogy egy kimagasló képességű inference modell kerülhet-e bárki kezébe, de inkább másképp fogalmazom: kerülhet-e ember közelébe.
ez nem egy kis gumicsúzli játék.
ilyen beszélgetés után olyan következtések kerülnek előtérbe, különösen a topik témájában: chip gyártó üzemek termelési kapacitásával kapcsolatban, amelyek nem értelmezhetőek a termékgyártás->értékesítés-> árbevétel felfuttatása vonalon.
---------------------------
vagy esetleg nem így lesz, hanem másképp -
User_2
tag
azt gondolom, ha lesz valamilyen mértékben használható AI
az analog vason fut. nem chip-en.
gyorsabb, kevesebbet fogyaszt, biztonságosabb,
valamivel nehezebb meghackelni a súlyokat.
cserébe nagyobb, de a méret sokadlagos. -
User_2
tag
a lustaport blogban linkelt cikkben írta a pali:
(R1)... they developed a clever rule-based system that combines accuracy rewards (verifying final answers) with format rewards (encouraging structured thinking).
Sam Altman mintha erre utalt volna szerintem hónapokkal ezelőtt, és már a chatgpt legelső publikus változata is ezt a sémát mutatta, engem akkor ez varázsolt el a leginkább.
a strukturált gondolkodás. élő emberektől nagyon ritkán vagy inkább soha nem láttam ennyire sűrűn alkalmazott gondolkodási elveket. annak ellenére is, hogy marha sokat hallucinált. -
User_2
tag
válasz
j0k3r! #14287 üzenetére
épp ez az hogy nem tudjuk, hogy töredék költségből hozták-e össze, azt sem tudjuk, hogy a sajátjuk-e.
és azt sem tudjuk, hogy az elv még nem volt ismert a nyugati parton, és nincs kész már vagy fél éve,
nem tudjuk, hogy a felügyelő bizottság visszatartotta-e a terméket, hogy a gradualitást biztosítsa az o3 után,
hogy az exponenciális görbét egy egész kicsit laposítsa.-
vannak pillanatok amikor azt képzelem hogy azokban a tw gyárakban már rég csak vattacukrot csomagolnak a látszat kedvéért. minden másra ott van nevada. többiek meg mesét mesélnek. -
User_2
tag
válasz
j0k3r! #14279 üzenetére
bérköltségen nem lehet sprórolni,
úgyértem ebben a szektorban lehetetlen.
nem tudsz smaragdot vásárolni egyenként, hogy aztán kevesebbet fizess neki.
megvehetsz egy jónak ígérkező kavicshalmot, átrostálod.
itt a rostálás a folyamat része,
nem helyes felesleges költésnek nevezni,
mert szükséged volt rá,
nélküle nem kaptad volna meg a smaragdot.ha egy kis létszámú csapatnak sikerül elérnie valami nagyot, az inkább istenadta szerencse, mint biztos kéz.
vagy valaki nem mond igazat.
befektetők szerencsés belenyúlással nem büszkélkednek,
ha igen, óvakodj tőle. -
User_2
tag
válasz
j0k3r! #14273 üzenetére
szerintem a befektetőknek tulajdonrészük van
a chipgyártókban,
és minden kapcsolódó cégben,
így ha a befektetésük AI vasra költ,
akkor csak morzsolódás költségük lehet.márcsak azért, mert nagybefektetők nemcsak abba az oldalba szoktak befektetni ahol a capex indul, oda is ahova a capex érkezik.
szerintem ezen a lábon már rég visszajött a befektetésük, különösebb számolások nélkül sejtem ezt,
nem nagyon van mit meggondolniuk. -
User_2
tag
nagyon fura ez, nemigazán értem,
deepseek-et miért publikálták? miért hagyta a KKP, h nyilvánosságra kerüljön?
az elv, ami alapján gyors, most ingyen olyan szereplők kezébe kerül, akiknek erőssebb, több vasuk van és még több lesz.
nem várhattak vele? mert már megismerték?
nem látom hogy mitől kerültek volna ettől hátrányba azok,
akik ezt le tudják másolni és még hatékonyabbak tudnak lenni.megmutatták a világnak,
hogy human alignment nélkül az AI mennyivel gyorsabb.
de hogy ez valóban jó is e? hogy ettől hatékonyabb lesz-e az alkalmazása vagy egyáltalán lehetséges-e az alkalmazása.
matekra igen, vektor predikcióra is, de más nem 0/1 témában is?
persze ez így-úgyis megtörténik, anélkül is hogy én ezt megkérdezném. -
User_2
tag
válasz
j0k3r! #14171 üzenetére
kizártnak tartom a bennfenntes kereskedést. pont.
a hangsúly az "agencies"-en van.
A FED-nek csak a kormányzótanácsa kormányügynökség.
Tehát a tagbankok folytathatják a fejlesztést és a koordinációt saját budget-ből, ha kiszervezik az eddigi munkatársakat.
amire majd persze jön egy kompenzció 4 év múlva.
szerintem.The Executive Order prohibits agencies from undertaking any action to establish, issue, or promote central bank digital currencies (CBDCs).
-
User_2
tag
válasz
j0k3r! #14109 üzenetére
valahogy nem értem,
hogyan miért jelenti be Trump is és OpenAi is nagy amerikai előremenésként
a Stargate projektet, amit a Softbank finanszíroz?
Amerikai bankot nem találtak?
egyáltalán hogy kerül közel a projekthez,
akár projektkoordinátorként is egy olyan társaság, aminek a felügyelőbizottsága nem az országon belül van.
nem tudom ez álköltői kérdés, vagy csak tudatlan vagyok -
User_2
tag
válasz
szabi__memo #14111 üzenetére
a külker deficit szerintem nem tartalmazza az osztalékként hazavitt/parkoltatott szolgáltatás értékesítési bevételt.
így csalóka az árukereskedelmi egyenleg emlegetése,
vagy csak ürügy -
User_2
tag
válasz
User_2 #14103 üzenetére
később jutott eszembe, hogy EM piacokon nem annyira érvényesek az USA tőzsdén kialakított tapasztalatok.
EM piacokon nem stabil a politikai és jogi környezet, ezért ha előnyösnek is tűnik a gazdasági bővülés és növekszik a GDP az nem tud részvényárakban is megjelenni, mert gyakorlatilag inkább csak bennfentesek tudják/merik learatni az árfolyamnövekedést.
csak asztalnál, klasszikus részvény értékelési technikákkal meghozott döntések itt vak rizikót jelentenek.
pontosabban az USA penny stock részvények jellemzőiből valamennyi még alkalmazható.ez most kivételesen nem csak saját kútfőből jött elő
-
User_2
tag
válasz
Paxker315 #14102 üzenetére
nem említ egy lehetséges spaced correlation-t.
az hogy az index nem emelkedik a gdp-vel azonos mértékben lehet hogy csak időtáv választás kérdése.ahogy a recesszió is késleltetve jelenik meg az earnings-ben,
egész addig, míg nem történik egy szakadás.nyilván hozzá teszem, hogy biztos nagyon ügyes a pali én meg nem. amúgy jókat írsz, de ez most bennem volt
-
User_2
tag
válasz
szabi__memo #13791 üzenetére
én az írásból nem tudtam levezetni a szigorúbb ESG szabályokat,
az írás alapján a változás az elvárt ESG megfelelőségi dokumentáció készítésének és a dokumentáció ügyfelektől számonkérésének részleteiről szól.
hacsaknem kifelejtett a portfolió valami olyan részletet is, ami határértékekről rendelkezik.
az írás inkább tűnik lobbitevékenységnek, - amit a bloomberg és a portfólió szívélyesen leközölt -, annak érdekében, hogy EU-t egy bürokraiikus valaminek állítsák be, szemben az USA-val, ami liberális és semmiképpen nem vadkapitalista, hanem előrehaladóan engedékeny.
furák ezek a mondatok
-
User_2
tag
válasz
Ixion77 #13784 üzenetére
lehet nem tudják megoldani,
hogy ne finanszírozzák a fosszilis ipart,
mert ha nem finanszírozzák,
majd ad hitelt más, pl Kína.fogyasztói, vásárlói oldalról csak elsőre tűnik nehezebbnek az átállás.
a vásárló tájékoztatása lehet,
hogy olcsóbb és gyorsabb is lenne,
mint a gyártói fekete listázás -
User_2
tag
Egy ország amely szívügyének tekinti a szabad világ demokratikus folyamatait,
el kívánja csatolni egy másik ország területének egy részét,
akár hadsereg bevetésével is,
ez az ország Nato tag és egy másik Nato tag területét kívánta meg.Az ország, amely megkívánta a másét,
meg fodja győzni egy napon belül a területfoglaló háború azonnali befejezéséről azt országot, amely megkívánta a másét és már felfoghatatlanul sokat tett azért, hogy a területet megszerezze.Az ország, amely megkívánta a másét,
meg fogja akadályozni egy sziget elfoglalását,
amelynek területét, lakosságát és technológiai potenciálját megkívánta egy másik ország.Persze Aranyhaj csak a mesékben létezik,
mindezt én is csak úgy kitaláltam. -
User_2
tag
válasz
attiati #13571 üzenetére
ilyesmi igen,
de ez a derivatív jellegéből is jön, egy vagy kettővel több dimenziós játék
pl backwardation/contango itt is van, annak ellenére, hogy nem def szerinti commoditiesaki akar szórakozhat és kereshet vele, de szerintem ha valaki egyedül és nem csapatban akarja megjátszani marhára spektrumon kell lenni
-
User_2
tag
válasz
aAron_ #13563 üzenetére
árjegyző nincs Globex-en,
azaz exchange szerű valami nincs,
Globex furures-nek ez egy oltári nagy előnye,
mert csak egy könyv van.
Fut likviditás nyilván akkor van, amikor egyébként forex likviditás is van.
mozgás kb normalizált, simított a natív forex-hez képest,
de indikátorpontok nem ugyanazokra a szintekre képesek esni, ezt érdemes figyelembe venni. -
User_2
tag
válasz
attiati #13561 üzenetére
Tudunk IBKR-en deviza határidős ügyletet kötni?
csak a CME futures-ről tudok, 10 major és néhány EM
https://www.cmegroup.com/markets/fx.html#productsde forintra határidős, szerintem az nem retail téma
-
User_2
tag
válasz
Ixion77 #13200 üzenetére
akkor nincs más hátra csak az előre, irány az infláció és az AI produktivitás növekedés
és kell még egy egyenlet ami kiszámolja, hogy mekkora infláció kell milyen időtávon,
ahhoz hogy optimális mértékben és minőségben élje túl az emberiség a kamatos kamatok hatását.
near impossible endeavour -
User_2
tag
azt írja:
The balance sheets of the Fed, European Central Bank and Bank of England are all the smallest they've been as a share of their respective GDPs since early 2020, before the pandemic.ami nekem nagyon különös mondat, tulajdonképpen nem figyeltem mennyi az annyi,
de így, hogy kimondta, most érdekesnek tűnik.
Covid idején ugye a központi bankok tolták a pénzt a gazdaságba, ennek egy részét megette az infláció, másik része meg közpoti banki hitelezésből átment állami, intézményi és magánszektor hitelezésbe?Tehát QT nem is történt meg, csak a korábban QE-ként betolt pénz hitelezője cimkét váltott? és így most más futja a hozamkockázatot nem a közpoti bankok? ez nincs benne a cikkben, de mintha másképp nem lenne kerek a történet.
vagy megint túlkompikálok valamit
-
User_2
tag
miben "kell" fizetnünk eur-ban vagy rubelban?
ha eurban kellene fizetnünk, akkor nem strómanok lennénk valami keresztfinanszírozásos témával?
hüjye kérdés lenne ha felmerülne h vajon mekkora a 4/5-e? van-e rajta 10% kezelési kltsg? -
User_2
tag
válasz
j0k3r! #13138 üzenetére
ez valami olyan rendszer mint a kerbankoknak az overnight repo,
csak fordítva és kiterjsztve a nem bank alapokra, elsősorban biztosítókra ?
tehát nem korlátlan bail-out, hanem ha margin-call miatt szükséges,
azonnal kapnak egy levelet (pl váltót) az előzetesen bevallott gilt-ek előre meghatározzott áron történő megvételéről,
így azonnal cash-hez juthatnak és a margin call miatt nem kell irreális áron likvidálniuk
?
tekintva hogy a gilt tartás a central bank által kötelezett, így ez nem ammyira ördögtől való,
ha esetéeg még nincs ilyen folyamat. -
User_2
tag
válasz
Dare2Live #13115 üzenetére
Ha arra utalsz, hogy nagy pofára esés a lukas, de szépívű megmondásom a nem szeparált oktatásról,
szerintem pont az ellenkezőjét említettem,
mert a bugyiba nyúkálást szerintem nem lehet megakadályozni azzal, hogy a védeni szánt lányokat fehér nem szegény szülők tehetséges gyerekei közé járatjuk.
Mert megtörténik ott is, a szegregáció erre nem megoldás. -
User_2
tag
válasz
Dare2Live #13107 üzenetére
ez annál sokkal érzékenyebb téma,
minthogy egy random hsz-ben beszéljen róla az ember
nem kell rasszt vagy családot említeni,
sokkal közelebbi közegben is előfordul
még nem olvastam és nem hallottam
olyan mondatot, beszélgetést, amiben erről lett volna szó,
megnyugtató, kipróbált kezelési módszert említenek meg.
ne kenjük ezt romákra vagy szegényekre, mert nemcsak ott fordul elő.
ott van a Belga Ovi c. dala, ahol ugyanez nosztalgiázva jelenik meg.szerk:
a mondatokból talán az jön le, hogy velem történt meg,
de szerencsére nem, viszont sikerült látnom ilyesmit és azt is mivé lett felnőttként -
User_2
tag
biztos láttad már a filmet:
A tehetség - 2017
https://www.google.com/search?q=tehets%C3%A9g&oq=tehets%C3%A9gmásik gondolat, amit még érdemes fejben tartani:
ha a tehetségesnek tűnő fiatalokat elválasztod a kevésbé tehetséges, de ugyanúgy fiataloktól, kasztrendszert hozol létre.
egy ilyen kasztrendszerben a kevesbé tehetséges felnőttek fogják meghatározni a tehetségükben kibontakozott felnőttek és gyerekeik életét.ez talán ismerős jelenség mindannyiunknak.
hosszú távon és már akár 20 év alatt is, mindenkinek jobb az, ha a tehetségesek és a kevésbé tehetségesek fiatalként megismerhetik egymást és barátokká lehetnek.
ha elválasztod őket elveszed tőlük a lehetőséget, hogy barátokká válhassanak. -
User_2
tag
válasz
Dare2Live #13091 üzenetére
ha az eur-t leértékeled, az usa-ban még mindig haszonnal adható el.
csak azt kell elérned, hogy ne hirtelen rakjanak rá nagy vámot.
ha ezt politikusként megszervezed-kiszolgálod, mindened megvan.
vele együtt az is, hogy az egész csalóka alapokon áll.
de azért ez ennél sokkal-sokkal összetettebb. -
User_2
tag
de az is furcsa, hogy nem forint hitelt is fel akarnak venni,
olyan időszakban, amikor a forint leértékelődik.
valószínűleg kényszerből, mert nem tudnak vagy nem mernek több forintot kihúzni az országból.de a nem forintban felvett hitelt miben akarják elkölteni?
euróban vagy forintban?
ha forintban akarják elkölteni, akkor hogyan fizetik vissza?
eurót vesznek erős forintért?
ha euróban akarják elkölteni, akkor mire?
számít az hogy magyar banktól vagy bankoktól vagy
külföldi bankoktól akarják felvenni?
lehet az intézmény alatt magántőkealapot is érteni?mire kellhet a 838 mrd forintnak megfelelő kb 2mrd eur?
akkor se értem, ha alátámasztott, akkor se ha benyögött hasszám -
User_2
tag
válasz
aAron_ #12971 üzenetére
szerintem azt jelenti, hogy a jelenlegi mennyiséghez
még plusz 1300 mrd-ot szeretnének behúzni.
vagy jut eszembe, más megtakarítási formát átcímkéztetni.ez egyben azt is jelenti, hogy fenntartható pályára kerül,
hiszen a következő évben még erre is kell majd kamatot fizetni.
de ó jajj, nem-e logikai bukfenc van a mondatomban.
persze lehet hogy nincs hiba, hiszen nem mondta el hogy milyen maturációval akarja behúzni.
de ó jajj nem jelent-e a rövid futamidő azonnali megszórítást is?
á nem, mert olyan nem létezik. -
User_2
tag
válasz
Ixion77 #12966 üzenetére
nem foglalkoztam soha cryto-val, úgyhogy nem tudom,
de az elvek:
ha egynél több tőzsde létezik az alaptermékre,
ha egynél több broker létezik az alaptermékre,
ha egynél több adatszolgáltató,
ha derivatív is létezik az alaptermékre,
az order book és a bárki által kimutatott bármilyen volumen indifferens a bármikori jegyzési ár szempontjábólakkora katyvasz lesz a sok megbízhatatlan adatból, hogy ááhh..
-
User_2
tag
válasz
nort_on #12964 üzenetére
inkább kételkednék abban, hogy egyéltalán létezik-e az alapadat.
nagyon könnyű azt mondani, hogy valahol sok forced liquidation lesz,
valami algoval megszínesítve, hogy breakout 2R/R
mondani nem tart semmiből
tegyük fel hogy létezik az alapadat, kiadná ingyen?
kiadná eredeti, nem megváltoztatott módon?szerintem ilyeneket nem szabad nézegetni,
elrontja a gondolataid, úgy hogy nem is veszed észre -
User_2
tag
válasz
#48584626 #12959 üzenetére
azért írtam, mert a cikk ezt írta, ilyen értelemben.
A lap szerint ennek az az oka, hogy a tervezett három helyett csak két Neue Klasse BMW gyártása zajlik majd Debrecenben: az iX3-é és az iX4-é, miközben a 3-as sorozat Magyarország helyett Münchenben készülhet.
de, persze oké hogy cáfolod, nem azért írom,
csak annyi, hogy nem én találtam ki. -
User_2
tag
válasz
attiati #12931 üzenetére
hja, később közben jutott eszembe:
mekkora arrogancia kell már ahhoz hogy egy gyakorlott, tapasztalt ügynökséget arra kényszerítsen valaki, hogy explicit kimondassa vele a diplomáciai lehetetlent.
mivel lehet így kihozni a sodrából valakit ahhoz hogy ne tudja szépen rejtő szavakba formálni a kettes alát.szerk:
évek óta nem bírom elfelejteni a jelenetet, mikor a BOE vezetője meséli a saját szavaival:
és ott ültünk hallgattuk a rádiót, vártuk, hogy bemondja a piac megnyugodott.
de a font egyre csak esett. és akkor még emeltünk, de a font még jobban esett.
-----
tokáját lengeti a szél, ujja az élet pulzusán -
User_2
tag
válasz
j0k3r! #12925 üzenetére
érdekes, amit mond a fonttal kapcsolatban,
és súlyosan analóg a magyar helyzettel,
9,8% államadósságnál könnyű elnyomni a falig,
hogy aztán forced unlimited buy lehetőség alakuljon ki,erre jön egy Moody's hirdetés hogy hé fiúk! itt hülyék vannak a kormánynál!
gyakorlatilag fölragasztották az országot a céltáblára
az is ide figyel, aki eddig nem tudta mi az a HUF.egy remek év lesz ez a 25-ös
-
User_2
tag
válasz
Ringman #12918 üzenetére
publikusan nem tudni kinek a gáza van a tárolókban,
nem tudni ki veszi ki onnan és ki tárol vagy nem tárol be oda
nem tudni ki szerződött oda gáz tárolásra, mennyi időre,
ha kitárolta onnan, a felszanaduló kapacitás eladható-e másnak tárolásra.csupacsupa normál bérrakárügyi téma
-
User_2
tag
lehet, hogy megint hülye és képzetlen vagyok,
de ha felveszünk 500m $ hitelt azért hogy
az "erős" vállalkozók hitelként felvehessék és
"felvásárlás" címmel kifizethessék azoknak a
vállalkozóknak akiknek a vállalkozása amúgy is csődbe menne,mert kis vállalkozások, vidékiek, nem foglalkoztak management utánpótlással,
ez kkv program így nem tart meg munkahelyeket, hiszen a felvásárló a megvásárolt telephelyeket be fogja zárni,
a felvett hitel nem hasznot hoz, hanem adósságot.az "erős" vállalkozó majd fizetheti a hiteltörlesztőt a bezárt telephelyre, ahelyett hogy saját maga fejlődésére koncentrált volna.
ez nem konszolidáció és nem növeli a versenyképességet a méretgazdaságosság növelésével.
ez egy elég fura tőkejuttatás program
-
User_2
tag
válasz
Ixion77 #12638 üzenetére
szerintem a "doge" az AI bevezetése program virágnyelven,
talán már írtam ezt valaholAI-al az adminisztrációban (beleértve az oktatást is) könnyedén hozható a beharangozott megtakarítás,
de valószínűleg nem valós lesz, csak költségátcimkézés, mert az emberi erővel hajtott adminisztrációt a reziliencia igény miatt nem lehet megspórolni.
ha van eszükvalószínűbb, hogy a public szektorban elért adminisztrációs költségcsökkenést, ügyintézés gyorsítást fogják kimutatni nyereségként.
-
User_2
tag
nem hiszem, hogy az egész társadalmat vagy a kevésbé képzetteket vagy a képzett de hallgatag valakiket kellene okolni.
vagy akár kellene és jogos lenne okolni bárkit is.ha megfigyeled, hogyan hatnak rád a sokszor ismtélt szavak, hogyan változtatják a gondolataid, megfigyelheted azt is, hogy ez a hatás másokra is hat.
csak azzal tehetsz, ha megfigyeled és észreveszed amikor történik,
és nem azt a nyelvezetet, nem azt az érvelést használod.
hanem a saját nyelvezeted, és a saját gondolat szerkezeteidet.nem biztos, hogy fel vagyunk készülve az információ ilyen mértékben könnyű elérésére, és egészen biztosan nem vagyunk felkészülve az információk és ingerek mennyiségére.
-
User_2
tag
a pasi nagyobb szégyen, mint ML.
olyan érzésem van vele, hogy egy-az-egyben szócső, ML meg egy névleges stróman.
könnyen tudom gondolni, hogy semmiben nem tér el a véleménye, de leginkább a szóhasználata, mondatszerkezetei, érvelési ívei azonosak.az economix interjúban képes volt azt mondani, hogy a kkv-ket ki kell nyírni, mert méretgazdaságossági okokból nem versenyképesek, ezért, ha pl a 3szereplős piacon az egyik szereplő odamegy hozzá hogy megvegye a másikat akkor ő majd - érted őő- ő majd ad pénzt, ha jó üzleti tervet mutat neki.
nem tudom ezt a gondolatvalamit hova tenni.
felvásárlási ügyeket nem az állam, hanem befektetési bankok visznek, privátpénzből.
nem egy állami hivatalnok állami pénzből. -
User_2
tag
válasz
attiati #12259 üzenetére
hogyan tudják mérni az illegális bevándorlók számát?
az egy másik CBO jelentésben van:
https://www.cbo.gov/system/files/2024-01/59697-Demographic-Outlook.pdfnem olvastam el minden mondatát, azt veszem ki belőle hogy más ügynökségek jelentéseiből vesznek át adatokat, mint pl határrendészet.
appendix B-ben írnak erről.
ami szúrja a szemem az két kijelentés:
People Not Encountering a CBP Official. CBO estimates that an additional 860,000 people
CBO’s estimate is based partly on testimony by the Secretary of DHS, who said that more than 600,000 such people entered
the United States in 2023.
remélem ez nem egy Colin Powell moment -
User_2
tag
válasz
attiati #12253 üzenetére
megbízható ez a chart?
valóban CBO a forrása?minden más kimutatás évi 2m lakosság növekményt mutat 2016-2020 között.
pl szinte deviancia nélkül 2m 1999-től.
adatokban nem látom azt a csökkenést, amit a chart mutat.https://www.google.com/search?q=usa+population+in+years&oq=usa+population+in+years
CBO szerint az illegális külföldi foglalkoztatottak száma 2016-tól 11m volt, korábban kevesebb. növekedett 2008-ig, ekkor csökkent, majd 2018-ban érte el újra 2008-as szintet.
https://www.cbo.gov/publication/56357vicces, van egy ilyen ábra egy 2023-as CBO riportban:
https://www.cbo.gov/publication/58939
egy ilyen mondattal:
b. Productivity increases partly because rates of innovation and entrepreneurship among immigrants are higher than average. -
User_2
tag
válasz
j0k3r! #12177 üzenetére
a pasi nem mondja ki, de a mondandójának lényege,
hogy túl nagy a dollár alapú elszámolások mértéke,
olyan országokban is, ahol alapvetően nem dollárt vagy dollárhoz kötött devizát használnak a hétköznapokban.
és így
a Milkshake hatásból az egyetlen kiút
a különböző devizával rendelkező országok közötti
dollár alapú árú és pénzáramlások csökkentése, azaz
a nemzetközi kereskedelem csökkentése?
(aminek elég sok formája lehetséges,
egyik szigorúbb, másik bonyolultabb)?
-
User_2
tag
jól emlékszem,hogy
ekkora gap-et a piac nem akceptál ?
tehát mindenképpen vissza fog térni a bázisra ?
és majd akkor eldönti, hogy ez egy spike volt ?
vagy konfirmáció lesz belőle ? -
User_2
tag
válasz
Dare2Live #12080 üzenetére
azt gondoltam leírtam szerintem mit okoz a korlátlanul sok ingyenpénz.
de akkor megpróbálom másképp:
az ingyen pénzen valóban vettek dolgokat,
ami felületes szemlélő számára a gazdasági stabilitást, vagy akár a növekedést támogatja.viszont itt maradt cserébe az ingyenpénz kamata,
ezt viszont nem annyira kellemes észrevenni.a mértékkel van a gond.
-
User_2
tag
válasz
Vision #12073 üzenetére
a QE, mint ingyen pénz szerintem nem konjunktúrát okoz.
szokásos és bevett gyakorlat a QE-t méltatni, de az akkor is csak ingyenpénz, vagy másképpen mondva fedezet nélkül felvett hitel.
szokásos és bevett nézet, hogy a hitellel nincs semmi gond, csak ki kell nőni.
de van az a mennyiség, aminek a kinövéséhez akkora paszuly kell, ami még nincs meg.vagy esetleg, már akkor látták, hogy az AI annyira hamar eljövend, hogy mindenkit megment?
2008-ban az AI ma alkalmazott nyelvészeti elmélete is csak szűk körben volt ismert, pénzügyesek nem voltak köztük.
na nem azért mintha én ott lettem volna, Geoffrey Hinton mesélt egy interjúban arról, hogyan dolgozták ki és kb menniyen voltak az intézetben. -
User_2
tag
amit írsz az gambling, semmi köze tőzsdei semmihez se.
ott, ahol ez a gondolat létezik garantált a bukás.Ha profitot realizált, akkor miért nem volt helyes a döntés? Minden más, tőzsdén kereskedhető termék így működik. Veszünk valamit, aztán vagy emelkedik, vagy esik.
------------------------------
az elmúlt években az arany nem igazán csinált semmit.
erre jellemzően a konszolidáció, akkumuláció, disztribúció kifejezések egyikét használják.
előre mutatja, hogy lesz valami. nem csak úgy magától történik.----------------
a múlt chartjai-ra egy hasonlat:
ha eltört a kezed, nagy valószínűséggel begipszelik,
a gipszelés valószínűségének "kitalálása" nem hókuszpókuszmusz. -
User_2
tag
válasz
aAron_ #12013 üzenetére
szerintem csak sima infláció,
plusz az hogy akiknek még nem volt,
ők is szeretnének learatni valamennyit az emelkedésből,
így további keresletet generálnak.a QE + stimulus mindenre hatással van.
azokra az országokra és piacokra is, amelyekben nem volt se QE, se stimulus.persze utólag könnyű látni
-
User_2
tag
válasz
julius666 #11825 üzenetére
az ürge létezik, nagyon jól hozza a zsenitudós sztereotípiát
Dwarkesh Patel csinált vele interjút
https://www.youtube.com/results?search_query=Aschenbrennerha olvastad az írást, az interjúban több nem hangzik el,
viszont az ember megismerhető,
és a ha van bias az írásban, az élőszó azt jól színezi. -
User_2
tag
nem sajnálnod kell, hanem megérteni az indítékait.
ne felejtsd el, hogy szavazni fognak és ők fogják meghatározni az életed.
ha már most utálod őket, akkor már most el is döntötted, hogy nem lesznek a barátaid.pedig valahogy barátságba kell kerülnöd velük,
ha másért nem akkor azért,
hogy legyen valami esély arra,
hogy ne a legrosszabbat szavazzák meg. -
User_2
tag
válasz
j0k3r! #11772 üzenetére
elnézést, de szerintem a pasi egy kókler
ez a honlapjának az about oldala:
https://brileyfin.com/capabilities/wealth/financial-advisor-directorya pdf-en láblécben megadott internetcím nem létezik vagy korrupt:
http://www.brileywealth.com/ha a cég valid is, ez egy oneman show
nem Ő az első, aki szuperül megmondja a frankót, ha van legalább 5m$-d,
és high value portfolióra vágysz.amúgy nem olvastam el a pdf-et, csak amit becopyztál, ennek tartalma akár valid is lehet,
jókat szoktál írni, de ez most talán inkább shine not funded. -
User_2
tag
válasz
Jolida #11756 üzenetére
hát ha ez valóban így van, tehát,
ha a Németo-ban eü járadékot fizető nyugdíjast Magyarországon látják el,
akkor az ellátás költségeit megtéríti Németországi eü biztosító.
ha ez valóban így van, akkor a Németországi eü biztosító használja ki az árkülönbséget.
(egész addig, míg nincs eseti államközi megállapodás a kompenzációra,
ami valami extrém bonyolult dolog lenne és nullához közelítóen lenne korrekt bármelyik szereplőre nézve is)ha elegendően sok nyugdíjas települ át és itt veszik igénybe az eü szolgáltatásokat,
akkor az a magyar lakosságnak hatalmas bukó,
addig amíg a magyar eü költségtérítés alacsonyabb, mint
a magyarországi bekerülési költsége és
alacsonyabb, mint a németországban elszámolható költség.
akkor ha állami eü szolgáltatásokat veszi igénybe.
ha nem veszi igénybe az államit vagy magáneü szolgáltatóhoz megy,
akkor persze jobb a helyzet,
de havi átlag 500 Eur-ból nem fog magán eü szolgáltatást igénybe venni,
az a sejtésem.szóval máris megdölt az hogy milyen jó lenne, ha
nyugati nyugdíjasok tömegével jönnének egy olyan országba, ahol
alacsonyabb az ingatlan ára, mint náluk otthon.mert nem csak azt az egy tényezőt kell nézni, hogy
jönnek és hozzák a nem itt megtermelt pénzüket,
emellett hozzák a nem itt fedezett költségeiket is,
amit viszont már fizethetünk mi.ha ki akarsz használni egy költség rabattot,
egyből keletkezik egy másik költség rabatt is,
hasznos, ha az ember ezt előre megkeresi, mert könnyen a fejére eshet. -
User_2
tag
válasz
concret_hp #11754 üzenetére
na igen, megemelné a német kisebbségi képviselők számát.
a kisfilm azt mondja tavaly 14 400 fő részére utalt a német nyugdíjfolyósító magyar címmel rendelkező részére
átlag 500 eur-t.
ez havi kb 7m Eur. -
-
User_2
tag
válasz
bandus #11748 üzenetére
a demográfiai hatás sokkal fontosabb
több lesz az idős, akiket az egészségügynek el kell látnia, nagy valószínséggel - nem tudom - , magyar eü költségre, nem tudom ezt év végén korrigálják-e bilaterálisan.emellett, örökhagyás útján az ingatlan, amiben lakik, az valószínűleg újra piacra kerül majd remélhetőleg már felújítva, ha nem dolgozik itt Magyaro.-n, akkor teljes egészében Németo-ból hozott pénzen.
ugyanakkor én úgy emlékszem, a No-ból ide települök átlagnyugdíja nem éri el az 1000 Eur-t. Ez No.-i stat adat, ők készítették.
meg is van:
tavaly készült kisfilm:
Deutsche am Balaton: Wie lebt es sich in Ungarn? | Umschau | MDR
https://www.youtube.com/watch?v=IIUrcX7MMw4
azt mondja a német 1 EUR Magyarországon 1,6-ot ér.de ugyanez megvan Lengyelo-ba is:
Eigenheim in Polen: Warum es Deutsche ins Nachbarland zieht | Umschau | MDR
https://www.youtube.com/watch?v=ljeyE6EaH2Y
azt mondja, otthon eladja a házát, mert már nagy nem bírja az adót, rezsit,
Lengyelo.-ban jobbat vesz belőle, kevesebbért és még marad napi megélhetésre hosszútávon is akár.--
szerk
na hát akkor igen, ahogy attiati írja:
ingatlanváltással jobb helyzetbe tudnak kerülni,
szemben azzal, hogy nem tesz semmit csak várja a postást.
mások kényszerhlyzetben vannak, mert a nyugdíjuk a saját országukban
nem elegendő a napi megélhetésre, de egy jobb ingatlan váltással tud gondoskodni magáról.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- E-roller topik
- Dell notebook topic
- OTP Bank topic
- Eredeti játékok OFF topik
- Házimozi belépő szinten
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- További aktív témák...
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 5700X3D /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 5 9600X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256SSD+1TB HDD
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- Samsung Galaxy S23 , 8/128GB, Kártyafüggetlen
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB Corsair 4000D Airflow 1000W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest