Hirdetés
- GoodSpeed: Mutasd magad topic!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- MasterDeeJay: Mi ez a pici videókártya? AMD E9173 teszt
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Andras-G: Az internet veszélyei [2. rész] - Facebook Marketpalce
- Klaus Duran: RCS
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Yutani: 20 év a Prohardveren
- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség!
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Moltiszanti
csendes újonc
válasz
forumpista
üzenetére
Nagyon érdekes volt olvasni amit idehoztál. Különösen, hogy talán pont a héten olvastam a problémáról valahol máshol, nem emlékszem, mindegy. Szóval a probléma, hogy az AI hatékonyabbá teszi az életünket gyorsabb, pontosabb, költséghatékonyabb... és ez utóbbi azt is jelenti, hogy nagyon sokunknak a munkaerejének az értékét devalválja. Kisebb bérek, tömeges munkanélküliség amely viszont egy fogyasztásra épülő társadalmi gazdasági modellben összeomlást okoz, ha nem sikerül elég gyorsan alkalmazkodni. Itt szeretném hozzáfűzni, hogy a modellünk AI nélkül is összeomlást okoz csak Földanya fog minket ki-lehányni és talán lassabban történne meg de még ez sem biztos. Szóval nagyon nagyon érdekesnek találtam és én is elkezdtem faggatni a "barátunkat" azzal kapcsolatban, hogy mi lehetne a megoldás. De a múltkor kaptam én is a pofámra, hogy miért hozom ide szóval kérdezzétek meg, gondolatébresztő. Ha ki kellene emelnem egy konkrét szükséges feltételt abból amit javasolt akkor az ez lenne: "Globális együttműködés (mert az AI nem nemzeti kérdés)" Sajnos látjuk, hogy mi a helyzet a globális együttműködéssel jelenleg, azt hiszem pont az ellenkező irányba haladunk futva.
-
Moltiszanti
csendes újonc
válasz
Vision
üzenetére
"Náluk nem opció az, mint mondjuk Bajnainál (aki szintén egy nímand), hogy oké, visszamegyek, és élek a piacról."
Visszamegy a piacra dolgozni mert van piacképes tudása és elég jó pozícióban valószínűleg szépen meg is él belőle akkor miért egy nímand?
Csak érdekelne, hogy miért gondolod így. -
Moltiszanti
csendes újonc
https://www.perplexity.ai/page/analysts-who-predicted-silver-UIBFx0N7Qa6RaHmbXwY0fg
-
Moltiszanti
csendes újonc
Ilyennel foglalkozik valaki? Mi ez?
https://www.facebook.com/share/1BpXcgjy1V/
-
Moltiszanti
csendes újonc
válasz
t72killer
üzenetére
Köszönöm!
Ugyanígy fogalmaz a chatgpt is a kockázatról.🧠 A döntő különbség:
Befektetés/Buborék:
Idő neked dolgozik/Idő ellened dolgozik.
Rossz időzítés is túlélhető/ Rossz időzítés végzetes
Kiszállás nem kritikus/Kiszállás minden
A probléma nem az emelkedés, hanem ez:
A kockázat nem lineárisan nő, hanem exponenciálisan.
Az utolsó 10–20% hozamért:
50–70% esést kockáztatsz
és ezt nem kompenzálja a várható hozam.Mit csinál egy „okos” befektető buborék esetén?
(nem fekete fehér)
Tipikus stratégiák:
Méretcsökkentés (nem nullázás)
Profit részleges realizálása
Stop helyett mentális exit-szint
Buborékos eszköz → trading bucket, nem core portfólió
❌ Amit nem csinál:
„Majd én időben kiszállok” önbizalom
Full all-in narratívára
Fundamentum nélküli hosszú távú tartásZárógondolat (ez Zsiday szemléletével is összecseng)
A buborék nem azért veszélyes, mert nem lehet rajta pénzt keresni,
hanem mert rossz kockázat/hozam arányt kínál a végén.
A profik nem azért kerülik, mert „félnek”,
hanem mert nem fizetik meg őket a vállalt kockázatért. -
Moltiszanti
csendes újonc
OK, ez talán nem passzív befektetés még ha passzív is vagyok.
Egyébként akkor mi van ha a piac nem pusztán szűken csak a geopolitikai bizonytalanságokat árazza hanem az elszállt államadósságokat a kezelhetetlenné válás rémével és úgy általánosan a fiat pénzek értéktelenedését? Ha így van akkor ez a buborék nagyon sokáig tarthat mielőtt tetőzne vagy kipukkadna. -
Moltiszanti
csendes újonc
De akkor mindjárt kérdeznék is tőletek, mint tapasztalt befektetőktől.
Van a Zsiday cikkben egy mondat amit nem értek, nem biztos, hogy jól értek.
De inkább tágabb szövegkörnyezetben idézem.
"...Vannak tehát jelei annak, hogy geopolitikai buborék, a kiszámíthatatlanság korától való félelem csúcsának közelében lehetünk, de természetesen egy ilyen buborék kipukkanásának időzítése lehetetlen, és már Jesse Livermore is jól tudta, hogy gyakran az utolsó pár napban lehet éppen a legtöbbet keresni vagy bukni az ilyen hatalmas felíveléseken. Fontos megjegyezni, hogy a világ maradhat egy bonyolult, veszélyes, akár háborúkkal terhes hely is, ha ezt egyszer a piac beárazza, akkor onnantól fogva csak akkor mennek feljebb az árfolyamok, ha még a vártnál is rosszabbá válik a helyzet. Nem is azért írom ezt le, hogy bárki rohanjon ezüstöt vagy hadiipari részvényeket shortolni, hanem inkább azért, mert tapasztalatom, és a gazdaságtörténet szerint alapvetően elég jól lehet passzív befektetésekkel, nem túl sok okoskodással reáleszközökbe fektetve pénzt keresni a piacokon – feltéve, hogy az ember a buborékokat (és a háborút/kisajátítást) elkerüli. Véleményem szerint ilyen buborék jelei láthatóak jelenleg a világban. Én a magam részéről próbálom elkerülni ezt a szegmenst és a vele kapcsolatos területeket – remélem nem az fog kiderülni 1-2 év múlva, hogy ez óriási hiba volt."
Én most benne ülök az arany és az ezüst buborékban és kedvemre való ahogy fújják. Nyilvánvalóan az igazi művészet az lenne ha tudnám, hogy mikor kell a nyereséget realizálni de ezt senki nem tudja. De miért írja azt Zsiday, hogy a buboréktól jobb távol maradni? Nekem már volt egy köröm ebben a buborékban. Akkor kerestem vele szépen úgy, hogy igyekeztem a biztonságra törekedni és később szálltam be, valamint egy követő stoppot beállítottam, hogy amikor korrekció jön akkor ne adja vissza a teljes profitot. Szóval lemondtam mind a beszállásnál, mind a kiszállásnál a profit egy jó részéről a biztonság érdekében. Most utólag okosként nem kellett volna kiszállnom sem mert némi oldalazás után újra irány a kék ég, de ezt sem tudhatjuk. Szóval ez, nevezzük stratégiának, miért nem működhet buborékban és miért kellene nekem vagy más befektetőknek pont a buborékoktól, ahol lehet keresni, távol tartanom magam? -
Moltiszanti
csendes újonc
válasz
HussarF
üzenetére
Nem tudjuk pontosan mik a tények.
Az ÁSZ 2019-től vizsgálódott, Ligeti Miklós szerint azért mert Windisch addig felügyelőbizottsági tag volt az MNB-nél. Ligetiék szerint a csalások 2016 óta folytak és ők már akkor feljelentést tettek amelyet a szervek egyszerűen figyelmen kívül hagytak. De azt hiszem Róna Péter is tett feljelentést. Hogy pontosan lássunk ahhoz szerintem itt szükség lesz némi változásra. -
Moltiszanti
csendes újonc
-
Moltiszanti
csendes újonc
Vakmajom
-
Moltiszanti
csendes újonc
válasz
Ixion77
üzenetére
Azt is remélem, hogy ez az amerikai ostobaság visszafelé sül el, és az EU és Oroszország egymásra találnak. Egyik félnek sincs szüksége a háborúra, viszont mindkét félnek szüksége lenne a másikra. Az EU-nak az orosz nyersanyagokra, az oroszoknak az európai tőkére és szakértelemre.
Én nem hiszem, hogy ez a reményed megvalosul, legalábbis rövid távon. És én reménykedem benne, hogy ne valosuljon meg addig amíg nem egy malomban orlunk, Oroszország területet akar, Europa pedig olcsó energiahordozokat. A mostani háborut, amelyet europai foldon viv oroszország, pont az alapozta meg, hogy egyes vezető politikusok ugy képzelték, hogy egy gázmolekula csak egy gázmolekula, majd kiderült, hogy ez nem igy van. Osszeségeben milyen drága lett végul ami annyira olcso volt, igaz!
Attol, hogy az egyik Amerikában százon futja a kétszázat még nem lesz automatikusan jo választás a másik aki Oroszországban százon futja a százat de ukrán gyerekeket reggelizik. -
Moltiszanti
csendes újonc
De még lehet 1-2 jó évünk amíg elkészül a kedves vezetőnek a bunki.
-
Moltiszanti
csendes újonc
válasz
bozsokiandra
üzenetére
Szerintem senki nem tudja, hogy ki van soron. Gondol egyet Gyozi és gyia!
Azon gondolkodom, hogy miért Kanada a 25 és miért Kina a 10. -
Moltiszanti
csendes újonc
Azt szeretném ha kamatozna a pénzem, de nem szeretnék túl nagy arfolyamingadozást mert a cél az, hogy ha történne egy komolyabb korrekcio akkor egy részből ETF-t vásárolnék. Ez a 24TBSZ-en lévő vagyonkám. A közben keletkezo megtakaritasaimbol terveim szerint vásárolni fogok majd folyamatosan ETF-t.
-
Moltiszanti
csendes újonc
Köszönöm szépen!
Ezek az ETF-ek hasonloan a magyar DKJ-hoz futamidő közben árfolyamingadoznak majd az év végi "lejáratkor" elérik az US alapkamat szintjét és hozzak az "elvártat"?
Azután ujra meg kell venni oket?
Vagy nem kell ujra vásárolni őket, hanem beépul a kamat az árfolyamba a kovetkező 1 éves periodus magasabb szintrol indul? -
Moltiszanti
csendes újonc
Új hozzászólás Aktív témák
- Battlefield 6
- Trollok komolyan
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- MWC 2026: Bajnoki címre pályázik a Xiaomi Watch 5
- MWC 2026: Kezünkben a Vivo V70, megvan a magyar ára is
- PlayStation 5
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad T14 Gen1 Ryzen5 4650U Refurbished - Garancia
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I3 14100F / RTX 3070 8GB / 16GB DDR4 / 512 Nvme SSD
- darkFlash ZR12 Darkstorm
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával! Upd. 03.05
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest