Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Öregszem
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
-
LOGOUT.hu
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ixion77
Topikgazda
válasz User_2 #13199 üzenetére
Tehát QT nem is történt meg, csak a korábban QE-ként betolt pénz hitelezője cimkét váltott?
Pontosan így van. Írtam is valamikor régebben. Ez az amit én is túl későn tudtam meg, és ezért faradtam én totál rá az elmúlt két évben a bear hozzáállásommal.
és így most más futja a hozamkockázatot nem a közpoti bankok?
Igen. Az államok.
A 2008-as válság megoldása az volt, hogy a nagy cégek problémái átkerültek a cégektől a jegybankokhoz. A Covid zárás megoldás meg az, hogy továbbkerült az államháztartásokhoz.
Most az a kérdés, hogy az államadósságok elszállásának mikor és mi lesz a következménye. Mindegy hová nézel - USA, EU, Kína, Japán, stb. - mindenhol sosem látott mértékben nő az államadósság. Világháborús mértékű államadósságok vannak, békeidőben."Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
User_2
tag
azt írja:
The balance sheets of the Fed, European Central Bank and Bank of England are all the smallest they've been as a share of their respective GDPs since early 2020, before the pandemic.ami nekem nagyon különös mondat, tulajdonképpen nem figyeltem mennyi az annyi,
de így, hogy kimondta, most érdekesnek tűnik.
Covid idején ugye a központi bankok tolták a pénzt a gazdaságba, ennek egy részét megette az infláció, másik része meg közpoti banki hitelezésből átment állami, intézményi és magánszektor hitelezésbe?Tehát QT nem is történt meg, csak a korábban QE-ként betolt pénz hitelezője cimkét váltott? és így most más futja a hozamkockázatot nem a közpoti bankok? ez nincs benne a cikkben, de mintha másképp nem lenne kerek a történet.
vagy megint túlkompikálok valamit
-
buherton
őstag
válasz Dare2Live #13197 üzenetére
Amikor az első hsz-t írtam, akkor elsősorban az fogalmazódott meg bennem, hogy akkoriban komoly ipari termelést volt kb mindenhol. Lásd:
- [Ózdi Kohászati Üzemek]
- [Diósgyőri Vasgyár]
- [Csepel Művek]
- [Ajkai Timföldgyár}
- [Ganz-MÁVAG]
- [Ikarus]
- Gyulai Húskombinát
stb.A másik, hogy akkoriban sokkal több munkáskorú ember volt, mint ma.
Szerintem az idealizácónak valahol van alapja, csak azt nem szokták hozzátenni, hogy a viszonylagos jólét hitelből volt finanszírozva.
A félreértések elkerülése végett nem vágyok abba a világba, mert úgy gondolom, hogy a szolgáltatásokkal lehet tovább fejlődni.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
Dare2Live
félisten
válasz buherton #13196 üzenetére
Ez így nehéz. Még hasonlítani is annyira más volt a gazdaság szerkezete. 85ben már egyértelmű volt, hogy az egész Szu/VSZ kommunista gazdasági modell egy csőd. Moon még hitelből jól étünk, de Szuban, VSZ nagyján max hétvégén volt hús. (MO nagyja azóta is idealizálja a 80as vidám barak éveket)
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
buherton
őstag
válasz Ringman #13195 üzenetére
Szerintem az 1985-ös termelési adatokhoz képest a mai termelés szerintem jócskán alacsonyabb lenne. Az összehasonlításkor vegyük figyelembe, hogy közben óriási technológiai ugrás volt.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
Ringman
nagyúr
Az akkugyárak már megint cserben hagyták a kormányt
A részletes adatokból kiderül, hogy bár a feldolgozóipari alágak többségében bővült a termelés éves alapon – leginkább a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása kategóriában –, a magyar gazdaság húzóágazatát jelentő autó- és az áttörésnek szánt akkugyártás továbbra is szenved:
A közúti gépjármű gyártása 12 százalékkal visszaesett,
az akkumulátor, szárazelem gyártásának volumene 31 százalékkal zuhant,
és csak a közúti jármű alkatrészeinek gyártása nőtt enyhén, 3,3 százalékkal.
minisztérium remélem tesz ki helyreigazítást, hogy az 1985-ös évhez kéne viszonyítani a termelési adatokat, nem a tavalyihoz.Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
nort_on
senior tag
Ebben nincs különösebb ötletem, nem mélyedtem még el benne, csak amit itt olvastam róla. Így valószínűleg olyat, amit itt a többiek, Zoli, Donát, aujjobba. De lehet marad a VWCE, mert általában szeretem leegyszerűsíteni a dolgokat.
Ha lesz még egy ciklus, akkor 2027-ben egy részéből úgyis BTC lesz, így meg nem igazán van jelentősége, hogy éves 9% vagy 11%-ot hoz. De először legyen meg egy jó exit, aztán a konkrét tervet ráérek még kitalálni, most egy 80% valószínűséggel VWCE-et mondanék.
De már egy 25-25% stock, bond, gold, cash portfólióban is gondolkodtam erre az átmenti időszakra. De még az is képlékeny, hogy mennék-e mégegyszer kriptóba. Ilyen kitettséggel biztosan nem fogok.
-
-
-
Ringman
nagyúr
válasz Vision #13183 üzenetére
egyéni szinten szerintem igen, de békéscsaba-gyula az kb a senkiföldje az arad-nagyvárad-szeged-debrecen négyszög közepén, tippre még jobban el fog jelentéktelenedni.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
buherton
őstag
válasz Vision #13185 üzenetére
A megye déli részéről elérhető Arad, az északi részéről valamennyire Nagyvárad. Békéscsabáról Arad ~1:20 csak oda.
Ez a megye felejtős . A II vh-val indult el a lejtőn és nincs mi segítsen.
-
veterán
válasz Tyler Durden #13184 üzenetére
Hja, én úgy értettem, hogy melózni.
-
addikt
válasz Vision #13183 üzenetére
Határ mentén így is rengetegen járnak át vásárolni ezt-azt, nem véletlen, hogy az áfabevételek is szépen elmaradtak. Kevés a pénz az embereknél és ami van, annak is egy részét nem itthon költik el.
"It's only after we've lost everything that we're free to do anything." Télen snowboard, nyáron bringa + LEGO® PSN ID: oORastaMaffiaOo
-
Ringman
nagyúr
Románia és Bulgária a schengeni övezet teljes jogú tagjává vált
szuper, jövőre egyszerűbb lesz romániába átjárni vásárolni
[ Szerkesztve ]
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
avl
senior tag
válasz nort_on #13176 üzenetére
de ráérsz (bitcoin mellett !! )
a linkelt cikkben is viccböl megnezte ezt:
es ebböl: "I need to call some Wall Street firms to see if they’re in need of a year-end forecast. I’m leaning towards S&P 7,200 (+20%) or S&P 5,400 (-10%).
Someone get me Goldman Sachs on the line." -
j0k3r!
senior tag
Forrás: [link]
some men just wanna watch the world burn...
-
Vesa
veterán
válasz aAron_ #13173 üzenetére
Lehetséges. De azon a szinten, ahol Ők játszanak, szerintem nem lehet szerepe ilyesminek, csak szakmai alapú döntéseknek. Már az sem tetszett, hogy ezzel a társasággal kokettált, sok mindent elmond róla is. Ne mindegy, azért csak megjött az eszük, gondolom vannak azért ott szakemberek is akik felhomályosították. Azt mondjuk akkor sem értem, miért utólag sikerült. Mindegy, szerencsére elhúztak innen.
A tudomány a valóság költészete!
-
Vesa
veterán
válasz Ixion77 #13163 üzenetére
"IB. Le merem fogadni hogy ők is valammi ilyesmi okból döntöttek úgy hogy mégsem M.o. lesz a közép-eu régió központja."
Azt a sztorit sosem értettem. Nem előre szokás ezeket vizsgálni? Erre bejöttek nagy tervekkel, aztán pár hónap után léceltek is le. Elég gáz lenne, ha abban a pár aktív hónapban jöttek volna rá, hova is tervezték a központjukat. Akkor a bizalmam is kb. ennyi lesz feléjük. Ha ezt mindenhol így csinálják és nem előre tájékozódnak, az nem túl bizalomgerjesztő.
[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
User_2
tag
miben "kell" fizetnünk eur-ban vagy rubelban?
ha eurban kellene fizetnünk, akkor nem strómanok lennénk valami keresztfinanszírozásos témával?
hüjye kérdés lenne ha felmerülne h vajon mekkora a 4/5-e? van-e rajta 10% kezelési kltsg? -
-
Ringman
nagyúr
ez nem olyan szerződésszegés, ami után pont nekik kellene kötbért fizetni? (költői)
-
ngaba
aktív tag
válasz Vision #13164 üzenetére
Azokat szeretik, amikről úgy gondolják, hogy ők nem tudnák csinálni (jóhiszeműbben fogalmazva: a magyar vállalatok). Pl. Mercedest nem tudunk gyártani.
Szerintük a "fejős tehén" szolgáltató szektor menne nekik/nekünk. Pl. a biztosítóknál kiderült, hogy mégsem.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Ixion77 #13163 üzenetére
Hát, úgy fogalmaznék, hogy vannak olyan multik, akiket szeret a kormány (autó és akkugyárak, egyéb termelő üzemek), meg olyanok, akiket nem. Na, utóbbiak kapják az ívet keményen.
Ez is rávilágít a magyar gazdaságpolitika természetére: inkább hűbéri rendszerű, mint transzparens.
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
Topikgazda
válasz Vision #13158 üzenetére
Én meg olyan multit, aki azért vonul ki Magyarországról, mert nem tudják tovább tolerálni a kiszámíthatatlan és aránytalan adózási környezetet.
Ez az a helyzet amit én úgy szoktam jellemezni hogy elértünk a falig. Bármely további adókavarás visszafelé süül el, mert már többen távoznak a hatására mint amennyi többletbevételt hoznak.
Jut eszembe hírből tudok legalább még egyet: IB. Le merem fogadni hogy ők is valammi ilyesmi okból döntöttek úgy hogy mégsem M.o. lesz a közép-eu régió központja.[ Szerkesztve ]
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
atee_13
őstag
válasz Tyler Durden #13160 üzenetére
" szuverén ország lennénk vagy miafene"
Legszebb mikor bejövő pénzről össze vissza hőbörögnek, hogy beleavatkoznak meg CIA meg mocskos EU. Aztán meg mikor Ruszkiland meg Kína a pénz forrása annyira szuverének, hogy a másik fél érdekében nem közlik a részleteket. A morzsiknak meg nem esik le a nagy szuverenitás kellős közepette, hogy a csürhének fontosabb a diktatúrák érdeke mint az állampolgároké. -
addikt
válasz atee_13 #13159 üzenetére
Szokásos fidesz kommunikáció, szuverén ország lennénk vagy miafene, de ha baj van, akkor a kormány sose hibás..
Llew: Bod Péter Ákos: Amit Nagy Márton mond, az elszakadt a valóságtól
nem véletlen, hogy egyik komoly közgazdász sem ért egyet Marcikával, Pogátsát se értem minek árt le vele beszélgetni.."It's only after we've lost everything that we're free to do anything." Télen snowboard, nyáron bringa + LEGO® PSN ID: oORastaMaffiaOo
-
atee_13
őstag
Áhh nem hinném hisz olyan komoly érvei voltak mikor megemlítették neki, hogy nem igazán jönnek be a jóslatai.
Nagy Márton az elmaradt növekedésről: Senki sem gondolta, hogy a német gazdaság ekkora bajban van
-
veterán
...az állam nem tud, a cégek pedig nem akarnak beruházni.
Ki akarna beruházni, amikor ott lebeg a feje fölött, hogy a NER egyszer csak elveszi a cégét? Megtörtént ez számtalanszor, személyesen ismerek ilyen vezetőt.A másik, hogy nincsenek EU-s források. Ami van, az a haverokra van szabva.
-
Ringman
nagyúr
[link]
2025 OUTLOOK
Strategist S&P 500 end-2025 targets have crowded into a tight window between 6,500 and 7,000.
This is one of the tightest consensus bands at the start of any year on record.
The last two years that began with tight target windows: 2017 (below) and 2008.
[...]
The lesson of history: A tight consensus is usually wrong. The question for next year: Is the mild optimistic consensus more likely to be too bullish (e.g. 2008) or not optimistic enough (e.g. 2017)?
persze ezt pont azt igazolja, amit te is írtál, túl véletlenszerű, nem igazán lehet következtetéseket levonni.Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Ringman
nagyúr
válasz aAron_ #13128 üzenetére
na megnyilvánult a hazai közgazdász-szakma üstököse: [link]
Azzal kapcsolatban, hogy az élelmiszerinfláció jóval meghaladta az NGM által közzétett, a gazdaság egészére vonatkozó inflációs adatokat, azt mondta, hogy egyrészről az áremelkedésért főként a hipermarketek a felelősek, másrészről, ez azért nem probléma, mert a reálbérek jelentősen növekedtek az elmúlt időszakban.
-
avl
senior tag
No one can predict what the stock market will do in any given year. It’s too random.
forrás: [link]
-
Stylewars_kp
őstag
A könyvet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, s az olvasó, aki olvassa. Kosztolányi D.
-
Ringman
nagyúr
-
veterán
válasz Ringman #13148 üzenetére
Persze, csak gyakran az idiótának tűnő intézkedések mögött az van, hogy valamelyik havert helyzetbe kell hozni. Mittomén, kitalálták, hogy megsarcolják az építőanyag gyártókat, ezáltal nőttek az árak. De a dolog mögött valójában az van, hogy simán csak fel akarják őket vásárolni.
Na most érted, így hogy lehet objektíven gazdaságpolitikát értékelni, amikor minden cselekedetük mögött ez a szándék? Valójában Magyarországon nincs is gazdaságpolitika, csak egyéni érdekkörök hazardírozása.
[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
válasz Vision #13147 üzenetére
mármint inkompetens szociopata tolvajok, mihelyt nem annak ellenére megy a gazdaság, hogy ők irányítanak, akkor beüt a krach.
a mártonminiszter és csatolt részei is biztos nagyon értelmesek és tehetségesek civilben, csakhát "If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck." -> joggal tartja ostobának és hülyének mindenki, mert úgy konzisztensen úgy viselkedik, fiatalvoltamkellettapénz.
-
veterán
Én nem úgy ítélem meg. Ha valaki úgy csinálja, az önmagát korlátozza.
Amúgy miért nem lehet azt elfogadni, hogy a régiek inkompetensek voltak, a mostaniak meg simán szociopata tolvajok? Nyilván az lenne az üdvözítő, ha kompetens, és független emberek ülnének ezekben a székekben, de szemmel láthatóan nincs erre igazán igény.
Erről is beszéltünk már sokszor. Szerintem fogalmunk sincs arról, hogy mik a képességei, mert minden a lopásnak és az uradalomépítésnek van alárendelve. Az egész rendszert ez mozgatja. Persze ehhez olyan embereket találtak, akikkel ezt meg lehet csinálni, de ez inkább erkölcsi, mint képességbeli kérdés. Amúgy ennek a haszonáldozatát minden pillanatban láthatjuk a számokon.
Csak arra akarok ezzel kilyukadni, hogyha NM helyére beraknád a világ legfaszább közgazdászát, akkor se változna semmi. Az egész rendszert kell elsöpörni. Ezért nem látom értelmét NM/bárki más lehülyézésének 2-naponta. Ez nem róla szól, ez egy ökoszisztéma, aminek ő egy fogaskereke.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz attiati #13143 üzenetére
Oké, akkor bemásolom még egyszer, a kedvedért kiemeltem a lényeget:
A 2008-as gazdasági világválság után az amerikai FED és az Európai Központi Bank is 1 százalékra vagy ez alá csökkentette a jegybanki alapkamatot a recesszió súlyos hatásainak csökkentése, a gazdaság mielőbbi helyreállása érdekében.[19] Ezzel szemben a Simor András vezette monetáris tanács a második Orbán-kormány első évében 5,25%-ról 7%-ra emelte az alapkamatot[20] inflációs aggodalmak miatt,[21]jelentősen megdrágítva ezzel az adósság finanszírozását miközben az infláció valójában egy százalékkal 3,9%-ra csökkent 2011-ben. Emiatt a jegybankelnököt folyamatos támadások érték kormányoldalról.[22] 2011 áprilisára többségbe került a kormány által kinevezett 4 külsős tag a 7 tagú Monetáris Tanácsban. Először 2012 januárjában akadályoztak meg egy további kamatemelést, majd 2012 augusztus 28-án 0,25%-os kamatcsökkentést szavaztak meg.[23] Ezt követően a tanács minden hónapban negyed százalékkal csökkentette az alapkamatot. Simor András minden egyes alkalommal a csökkentés ellen szavazott a két belső taggal Király Júliával és Karvalits Ferenccel együtt egészen a mandátuma megszűnéséig. Az infláció 2014-re -0,2%-ra csökkent, tehát az aggodalmak alaptalannak bizonyultak. Az alapkamat 2016-ra 0,9%-ig csökkent. Az egy főre eső GDP csak 2014-ben érte el a 2008-as értéket.
-
attiati
veterán
válasz Vision #13142 üzenetére
Felhoztál egy szakmailag fals érvelést az inflára kihegyezve. Most meg elmismásolod.
Pont az elmúlt 2 év bizonyítja be, hogy az a csere garnitúra nem több, csak hátszélben evező társaság.Ráadásul azt a hátszelet rosszul használták fel. Hátszél nélkül meg 3% reálkamatra képesek.
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz Vision #13131 üzenetére
+HussarF
Javaslom áttanulmányozni az alábbi chartot.
Simor elnökségi idejét mutatja. Kék és szürke egymáshoz képesti arányát nézd.
2011-ben a lengyel jegybank előttünk emelt.... azt követtük le.Békeidőben kb együtt mozogtunk a régió alapkamatával. Arról leválni nem tudsz, édes mindegy, hogy az infláció lehetővé tenné.
Két esetben váltunk le teljesen. Először 2008-ban, amikor védeni kellett az elszálló forint árfolyamot. Utána nagyon nehezen tudtak visszatérni az egyensúlyi kamatlábhoz... (ez ismerős esetleg Mato mutatványából az elmúlt 2 évből?)
Aztán másodszor 2011. végén váltunk le, amikor szintén elszállt a forint árfolyam.
(volt ott valami devizahiteles előtörlesztés? esetleg orbánnak köze volt hozzá?)Annyira naiv a gondolat, hogy egy ekkora méretű országban az infláció a fő kamatvezérlő.... Országkockázat? Politikai kockázat? Esetleg az abból fakadó célkereszt, amit az országra tett a kormány 2/3-al szabadságharcot indítva 2010 után?
Regionális kamatfelár smafu?Aztán azt is megnézhetnénk, hogy most mi a fenéért is fizetünk 3% reálkamatot 2024-ben? És Ilyen reálkamat mellett miért is bombázzák szét a forintot? Miközben a régió devizapiaca stabil?
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
válasz User_2 #13139 üzenetére
Nem tudom pontosan hogyan működik, de logikusnak tűnik, amit írsz. Nem a közbelépéssel van bajom (na jó, valamilyen szinten azzal is), mert a pénzügyi stabilitás általában ott van a jegybankok mandátumai között, hanem a titkolózással. Honnan fogja majd tudni a piac, hogy melyik biztosító volt prudens, és melyik az, akit már sokádjára kell kihúzni a bajból? Az ilyen jellegű információ hiánya szerintem piactorzító hatású. Illetve azért olyan hatása lehet, hogy pont emiatt fogják eltolni a falig a kockázatos(abb) ügyleteket, mert egyrészt ott van a BoE alattuk védőhálóként, szóval nem lesz kényszerlikvidálás és komolyabb fájdalom, másrészt titokban maradnak az ilyen mellényúlások, mert úgy sem derül ki.
[ Szerkesztve ]
-
User_2
tag
válasz j0k3r! #13138 üzenetére
ez valami olyan rendszer mint a kerbankoknak az overnight repo,
csak fordítva és kiterjsztve a nem bank alapokra, elsősorban biztosítókra ?
tehát nem korlátlan bail-out, hanem ha margin-call miatt szükséges,
azonnal kapnak egy levelet (pl váltót) az előzetesen bevallott gilt-ek előre meghatározzott áron történő megvételéről,
így azonnal cash-hez juthatnak és a margin call miatt nem kell irreális áron likvidálniuk
?
tekintva hogy a gilt tartás a central bank által kötelezett, így ez nem ammyira ördögtől való,
ha esetéeg még nincs ilyen folyamat. -
j0k3r!
senior tag
"(Bloomberg) -- The Bank of England will hide the identities of any pension funds, insurers or hedge funds bailed out under a new financial stability tool to prevent a wider crisis engulfing the economy, Deputy Governor Dave Ramsden said.
The BOE has accepted submissions by so-called “shadow banks” that “revealing too much information could create stigma” about using the bail-out tool, which would undermine any rescue effort and risk creating more financial instability, he said in a speech on Monday."
Ez mondjuk érdekes, mert gondolom ott is végősoron az adófizetők állják kimentéseket. Ráadásul a titkolózás egy pánik/bizalomvesztés esetén inkább kontraproduktív, nem?
Forrás: [link]
[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
[link]
Egy nemrégiben kihirdetett törvénymódosítás nyomán 2025 januárjától a tartós befektetési számlákhoz (tbsz) csak akkor kapcsolódik teljes kedvezmény a szociális hozzájárulási adó (szocho) megfizetése kapcsán, ha az eredeti célnak megfelelően használják: vagyis öt teljes évig a számlán van a pénz, nem törik fel korábban. A jogszabályban kikötötték, hogy a tartós befektetésből származó jövedelem csak abban az esetben nem lesz alapja a szochofizetési kötelezettségnek, ha azután egyáltalán nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetni. Minden más esetben a tbsz-ről kivett összegek után szocho is fizetendő (három–öt év közötti tbsz-tartásnál 8 százalékot, három év előtti feltörés esetén 13 százalékot). A változtatás a 2025. január 1-je után kötött szerződésekre, valamint az újrakötésekre vonatkozik.Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Ringman
nagyúr
ezt így hogy? [link] és [link]
The Bank of England will hide the identities of any pension funds, insurers or hedge funds bailed out under a new financial stability tool to prevent a wider crisis engulfing the economy, Deputy Governor Dave Ramsden said.
The BOE has accepted submissions by so-called “shadow banks” that “revealing too much information could create stigma” about using the bail-out tool, which would undermine any rescue effort and risk creating more financial instability, he said in a speech on Monday.Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
veterán
-
concret_hp
addikt
az megvan, hogy a telekom csinalt egy 4x-et 2 ev alatt? 2022 dec9 zaro: 324.5 , tegnap vegig 1300 felett volt.
vagy fullba vagy sehogy :D
-
veterán
válasz attiati #13122 üzenetére
A kolléga tök jól megválaszolta a lényeget. Teljesen egyértelműen elbaszták a kamatpolitikát, ezt a történelem is igazolta. Amikor végre le tudták cserélni a monetáris tanács tagjait, akkor állt egyenesbe a dolog. A professzorom már az elejétől tanácstag volt, folyamatosan közvetítette nekünk Simorék ténykedését. Még anno klaszter elemzést is csináltunk erről. És erre nem mentség az, hogy a mostani MNB-nek is vannak elkottázásai.
-
Ringman
nagyúr
Egyáltalán nincs megtakarítása a magyarok 40 százalékának – kutatás
[link]Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Ringman
nagyúr
válasz aAron_ #13126 üzenetére
Kapcsolodo, biztos a fogyasztoi kosar megint a baj, nem tudnak az ujsagirok vasarolni: [link]
-
aAron_
őstag
Kijött az új inflációs adat novemberre. Telekom akciója még mindig él KSH metodikája szerint.
Előző hónap = 100%
What is your ikigai?
-
válasz attiati #13061 üzenetére
A lényegen nem változtat. A jegybanknak mandátuma van, azt a munkát kell végeznie. Most nehogy azzal mentegesd már őket, hogy szegények egyszer már elestek a biciklivel, ezért nem mertek rá visszaszállni. Teljesen elhibázott monetáris politikát folytattak. Kamatot kellett volna csökkenteniük, ehelyett emeltek. Itt sokat nem segít a kontextus.
-
Ringman
nagyúr
[link]
Gold is making history: For the first time in history, both gold and the S&P 500 could post a +30% annual gain. While central banks call for a "soft landing," they are STOCKPILING gold which is on track for its best year since 2010. What is happening here? (a thread)Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
nort_on
senior tag
válasz attiati #13122 üzenetére
Igen, ilyen időszakot érdemes kihasználni. 1 óra alatt $800M+ ment a kukába, egész nap 1.4B. De most az ALT-okat verték el. Ilyen ez, ha mindenki túlontúl greedy, röpködnek a 3x, 5x, 10x-ek, aztán ez lesz a vége, sírás. De BTC is kapni fogja, minden ciklusban van egy -30%, és ebben még nem volt... Mármint a ciklus top előtt. Na az lesz szép móka, ALT-oknak kb rekt.
[ Szerkesztve ]
-
User_2
tag
válasz Dare2Live #13115 üzenetére
Ha arra utalsz, hogy nagy pofára esés a lukas, de szépívű megmondásom a nem szeparált oktatásról,
szerintem pont az ellenkezőjét említettem,
mert a bugyiba nyúkálást szerintem nem lehet megakadályozni azzal, hogy a védeni szánt lányokat fehér nem szegény szülők tehetséges gyerekei közé járatjuk.
Mert megtörténik ott is, a szegregáció erre nem megoldás. -
veterán
válasz Shadowbull #13114 üzenetére
Nem. Azt állítom, hogy a rendőrséget és az ügyészséget a kormány felügyeli (ez amúgy by definition így van), a kormány pedig össze van fonódva az autó (és egyéb) ipar vezetőivel. Az ítélet pedig a vádirat alapján születik.
Hja, tudom, kaptak egy csicska függesztettet meg egy pitiáner pénzbüntetést. 5 havi bónuszuk talán megvan. Az autóipar egyik legnagyobb csalási ügyében. Ha szerinted ez rendben van, akkor mást gondolunk a jó erkölcsről.
-
-
Shadowbull
addikt
válasz Vision #13112 üzenetére
Ezzel konkrétan azt állítod, hogy a bíróságok is az autóipar kezében vannak, ami konkrétan még nagyobb ostobaság, mint az hogy a politika az autóipar kezében van.
Amúgy meg:
Ruppert Stadler: 1 év 9 hónap, felfüggesztve, 1,1 millió euró pénzbüntetés.
Wolfgang Hatz: 2 év, felfüggesztve, 400e büntetés
Giovanni Pamio: 1 év 9 hónap felfüggesztve, 50e euró.
Martin Winterkorn: az eljárás még zajlik.https://marharepaszerint.blogspot.com
-
Ringman
nagyúr
MNB: hiba volt az akkugyárakat milliárdokkal tömni, máshonnan hiányzik a pénz
gyurka is jókor mond már ilyen merészeket
-
veterán
válasz Shadowbull #13111 üzenetére
Miért nincs még egyetlen VW vezető sem börtönben a dízelbotrány miatt? Ez nem lenne az állampolgárok érdeke? Miközben az USA-ban egy csöves mérnök 7 évet kapott. Elmondom, hogy miért. Azért, mert az üzleti és a politikai osztály teljesen összefonódott egymással mindenhol.
-
veterán
válasz Shadowbull #13099 üzenetére
Ebben mi a meglepő? Vajon miért szavaztak a németek a vámok ellen, miközben a franciák mellette? Nem a saját cégeik pillanyatni érdekeit vették figyelembe? Ugyanez a helyzet az USA-ban is, meg mindenhol. A vállalati lobbi ereje lenyomta már a népszuverenitást, többek között ennek köszönhető a társadalmi olló szétnyílása az elmúlt 30+ évben.
-
User_2
tag
válasz Dare2Live #13107 üzenetére
ez annál sokkal érzékenyebb téma,
minthogy egy random hsz-ben beszéljen róla az ember
nem kell rasszt vagy családot említeni,
sokkal közelebbi közegben is előfordul
még nem olvastam és nem hallottam
olyan mondatot, beszélgetést, amiben erről lett volna szó,
megnyugtató, kipróbált kezelési módszert említenek meg.
ne kenjük ezt romákra vagy szegényekre, mert nemcsak ott fordul elő.
ott van a Belga Ovi c. dala, ahol ugyanez nosztalgiázva jelenik meg.szerk:
a mondatokból talán az jön le, hogy velem történt meg,
de szerencsére nem, viszont sikerült látnom ilyesmit és azt is mivé lett felnőttként[ Szerkesztve ]
-
Ringman
nagyúr
válasz Shadowbull #13103 üzenetére
sajnos Mo-n nem erre vannak szocializálva az emberek, neki legyen jó, a többi le van szarva (tisztelet a kivételnek). aztán úgy néz ki az ország, ahogy.
Az viszont a társadalom szempontjából kiemelkedő jelentőségű, hogy senki se maradjon le a minőségi oktatásról.
igen! az egyenlő esély ezt is jelenti, hogy mindenhol megkapsz egy bizonyos szintű közszolgáltatást.[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
válasz User_2 #13104 üzenetére
"mindenkinek jobb az, ha a tehetségesek és a kevésbé tehetségesek fiatalként megismerhetik egymást"
Ez sok helyen így van de MOon nem. Ha a gyereked tehetséges MOon jellemzően bűn átlagosnál gyengébb iskolában iratni. Ott gyűlnek a csodák. Változó, hogy milyen kombóval fog 2-3 szétveri az osztályt SNIsbe, bulyingba vagy épp 8 évesen sexuális zaklatja a 10éves romába belefutni. Vagy ennek a keverékébe.
A legutolsó nem vicc e miatt hordják be faluról hozzánk az egyik kislányt. 8évesen rendszeresen a bugyijában turkáltak, simogatták...[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Shadowbull
addikt
válasz User_2 #13104 üzenetére
Abszolút. Sokkal egészségesebb világképe lesz egy olyan fiatalnak, aki a társadalom széles spektrumával tud találkozni és ismerkedni, mint annak aki kizárólag a saját szintjén lévőkkel van kapcsolatban.
A gyerekem egy osztályba járt például egy orvos házaspár gyerekével, akiknek magánklinikájuk van, meg egy iraki menekült gyerekével is. Csináltak együtt iskolai feladatokat, voltak egymás lakásán, megismerték egymás szüleit, a szülőknek is volt alkalma megismerni egymást.
Ettől függetlenül az orvos házaspár gyereke bejutott az orvosi egyetemre, az enyém pszichológiát hallgat az LMU-n, ahová szintén baromi nehéz bejutni. Vesztettek bármit is? Semmit az égvilágon, viszont nyerni rengeteget nyertek.https://marharepaszerint.blogspot.com
-
Dare2Live
félisten
kb kijelenthető, hogy MOon a legnagyobb a kontraszelekció az EUban. Ez az egyik oka ami miatt a tehetség nagyja elveszik.
Csak mert: Az elmúlt 12hónapban kisfiamnak egy darab négyese lett
(félreolvasta az egyik feladatot) matekból. Többi ötös.
Két hete "kengurú" matek tesztet irtak. Jellemzően fogalmunk sincs ilyeneknél mi az eredmény de most mondta, hogy övé lett az osztályból a legjobb. Erre az egy versenyre küldik el, Zrinyire.... nem.
Fura volt miközben vártunk gyerekre feldobtam ezt mellettem várakozó azonos osztály anyukájának. Konkrétan elsorolta, hogy a versenyre menők milyen kapcsolattal rendelkeznek.
Ott azért megfordult velem a világ és mégrosszabb legyen ezen a napon mentünk egy tanárhoz felmérésre, hogy mennyire való 8általános "versenyistállóba"... Én alapvetően nem látom a versenyistállónak értelmét de ha simán menne mért ne. És mert idegben voltam a felmérés végén szóba hoztam. Akihez vittem az adott megye legerősebb matek általánosában (Hétvezér) tanít metekot és sajnos csak megerősítette amit gondoltam.
Megint másik téma: Az megvan, hogy az iskolai tananyagnak köze sincs a 6/8osztályos felvételikhez? Ez kb magában biztosít egy nagyon masszív kontraszelekciót.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
User_2
tag
biztos láttad már a filmet:
A tehetség - 2017
https://www.google.com/search?q=tehets%C3%A9g&oq=tehets%C3%A9gmásik gondolat, amit még érdemes fejben tartani:
ha a tehetségesnek tűnő fiatalokat elválasztod a kevésbé tehetséges, de ugyanúgy fiataloktól, kasztrendszert hozol létre.
egy ilyen kasztrendszerben a kevesbé tehetséges felnőttek fogják meghatározni a tehetségükben kibontakozott felnőttek és gyerekeik életét.ez talán ismerős jelenség mindannyiunknak.
hosszú távon és már akár 20 év alatt is, mindenkinek jobb az, ha a tehetségesek és a kevésbé tehetségesek fiatalként megismerhetik egymást és barátokká lehetnek.
ha elválasztod őket elveszed tőlük a lehetőséget, hogy barátokká válhassanak. -
Shadowbull
addikt
"az eselyegyenlöseg igen hasonlo az egyforma (szinvonal) -hoz"
Abszolút nem, a kettőnek semmi köze egymáshoz.
Németországban senkit sem húznak le sehová, viszont nem csak az kap minőségi oktatást, akinek a szülei meg tudják fizetni a gimnáziumi felvételi előkészítőt, illetve tudják korrumpálni a rendszert.Az analógiád az F1ről teljesen hibás, a közoktatásban nem F1es pilótáknak megfelelő kivételes tehetségeket képeznek, nem is kell azokat képezni, semmi szükség arra, hogy állami erőforrásokat tegyünk ebbe.
Az viszont a társadalom szempontjából kiemelkedő jelentőségű, hogy senki se maradjon le a minőségi oktatásról.
Én láttam közelről a német közoktatás működését, ráadásul egy meglehetősen jó képességű gyerekkel, az égvilágon semmilyen hátrányt nem szenvedett el amiatt, hogy nem egy magyar típusú válogatott versenyistállóban nevelkedett, sőt, ebből kizárólag előnyei voltak.
Tehetséggondozás pedig a német közoktatásban is van, de ez annyira marginális jelentőségű, hogy a társadalmi haszna nulla.
https://marharepaszerint.blogspot.com
-
avl
senior tag
válasz Shadowbull #13097 üzenetére
de van, az eselyegyenlöseg igen hasonlo az egyforma (szinvonal) -hoz
raadasul nem érhetö el az esélyegyenlöség sosem, se a gyerekek, se a csaladok, se a szoc.környezetük, se a tanarok nem esélyegyenlöek; az "átlagra" húzástól sérül mindkét széle
szerintem egészségesebb a "fit", ne legyen senki túl unterfordert és überfordert sem (lasd Remo Largo "Misfit Konzept"), ennek megfelelöen terhelve, fejlesztve, ez azt is jelenti: a kimagasloakat nem lehet egybetenni az abban az atlag alattiakkal, mert egyik sem tud ugy fejlödni, ahogy kellene, szeretne, jo lenne neki, halálra bosszantják egymást; a tanár megőrül (vannak azon orszagokban gimi matektanar ismeröseim)én sosem fogok esélyt kapni F1 autot vezetni, BL döntöben jatszani, utasszallito gepet vezetni, Zeneakademin fellepni ...es talán jobb is igy :-) es ök sem kaphatnak esélyt cserére mert nagy baj lenne
mindenki a tehetsége kibontakoztatására kapjon esélyt ...ehhez igen különbözö intezmenyek vagy epp gimis osztályok kellenek
nem írok többet a témában e kérdésben
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest