Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Plazma TV topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:08:33

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3951) madgie válasza DM-Fan (#3949) üzenetére


madgie
titán

Teljesen rendben van, de az egyszeri ember mit fog nézni HDMI kábel vásárlásánál? HDMI 1.4 van írva a tévé leírásában, akkor olyan kábel kell és kész. Szerintem is pontatlan, de nem lesz baj attól, hogy ráírják ezt is a honlapra. A 4K-t, a Deep Colort meg a többit sem szokták lespórolni a dobozról, miközben ugyanúgy a High Speedhez tartozik, nem kellene külön hirdetni.

(#3952) DM-Fan válasza madgie (#3951) üzenetére


DM-Fan
Topikgazda

Szerintem meg pont a verziószám nem mond semmit az átlag vásárlónak (pláne, hogy innentől mindenki 1.4-et írna rá) - hidd el, legtöbbjük azt sem tudja, hogy a TV-je milyen aljzattal van szerelve, csak annyit, hogy "olyan lapos, mint az USB" - saját fülemmel hallottam már nem egyszer. Ellenben, ha az van írva a kábelre, hogy high speed, deep color, esetleg 4k, az sokkal inkább érthető egy laikus számára és veszi azt, mert jobbnak ítéli, mint a sima standard speed-et, még ha nem is tudja, hogy ezek pontosan mit jelentenek, de érzi, hogy az egyik több a másiknál (pl. standard vs. high).

[ Szerkesztve ]

Get Moded!

(#3953) zsigus válasza DM-Fan (#3952) üzenetére


zsigus
őstag

Ez sajnos igaz.

[ Szerkesztve ]

(#3954) < CyberBob > válasza madgie (#3951) üzenetére


< CyberBob >
őstag

Még az egyszeri ember sem kell ha az inkompetens Aréna plázában lévő Pana márkabolt is 1.4-es hdmi kábelt osztogat Panaudió csomagolással. Aztán ha otthon rövid a kábel majd mindenki olyan kábelt keres hosszabban.

Ne próbáld! Tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld!

(#3955) madgie válasza DM-Fan (#3952) üzenetére


madgie
titán

Idézem a Pana 50c3 használatit:

"HDMI 1/2 bemenet:

"A" típusú csatlakozók
HDMI 1: HDMI (1.3 verzió Deep Colour és x.v. Colour funkciókkal
HDMI 2: HDMI (1.4 verzió visszirányú hangcsatornával Deep Colour és x. v. Colour funkciókkal "

Ebből pont nem fogja senki sem tudni, hogy High Speed kábel kell, ellenben Gyökkettő Ödönke számára is világos, hogy a nagyobb szám a tuti.

#3956: nincs benne ,hogy High Speed. Honnan tudná akkor? Gondolod utánagúgliz? Nem jellemző az átlagemberre, csak a miféle kockákra :) Ő elhiszi a használatinak, sőt el is viszi magával (dehogy viszi, felírja egy papírra) és ez alapján kér kábelt.

Ja, közben szerkesztetted. Mindegy, egyetértünk: a High Speed a hivatalos, de látod, hogy még a tévégyártók sem írják bele a használatiba :(

Gabor970: gyűrűvel kocogtasd, én mindig azzal nézem meg a behozott szemüvegeknél, hogy üveg-e, vagy műanyag.

[ Szerkesztve ]

(#3956) DM-Fan válasza madgie (#3955) üzenetére


DM-Fan
Topikgazda

Nehéz ügy. Mindenesetre szerintem sem helyes a szabványok szerinti megkülönböztetés. Ezért szoktuk javasolni, hogy mindenki arra figyeljen, hogy high speed kábelt vegyen és ezen felül inkább a külsőleg is látható minőségre figyeljen, mert azt azért a laikus is látja, hogy tyúkbéllel, vagy egy minőségi árnyékolású dróttal van-e dolga.

Mindazonáltal az 1.4-es aljzatok által hozott újításokat sem sokan használják ki - kivéve mondjuk az ARC-ot, az viszont a régi kábelekkel is működik. Az Ethernet channel az 1.4 olyan újítása, amihez újabb kábel kell, de erre a funkcióra meg az emberek 95%-ának semmi szüksége, tehát teljesen fölösleges új kábelt venniük - ezért is tiltják a verziószám szerinti megkülönböztetést, mert a gyártók ezzel a marketingfogással próbálják új kábel megvételére ösztönözni a vásárlót - amire egyébként semmi szüksége. Az 1.3-as szabványnál is high speed kábelre volt szükség a megfelelő átvitelhez, ha ezt akkor megvette, akkor tökéletesen elegendő lesz számára az 1.4-es aljzatokhoz is, mert az ethernet channel-t leszámítva minden 1.4-es funkció működni fog a régi kábelével is.

[ Szerkesztve ]

Get Moded!

(#3957) Gabor970


Gabor970
addikt

megkocogtattam a samu PS50C430 kijelzőjét. Szerintem ez műanyag. Nagyon tompán kopog. próbáltam kristálypohárral is, de nem cseng sem a pohár, sem a kijelző :D
feleségem azt hitte hülye vagyok, hogy koccintok a tv-vel.

[ Szerkesztve ]

Tanulj meg alkalmazkodni a körülötted levő világhoz, mert a világ nem fog tehozzád! /boda

(#3958) bigdady válasza madgie (#3955) üzenetére


bigdady
nagyúr

van jelentősége hogy én az 1.3-as kábelemmel melyikre dugjam a netbookot? hdmi1-re vagy 2-re?

(#3959) DM-Fan válasza bigdady (#3958) üzenetére


DM-Fan
Topikgazda

Most írtuk le, hogy nincs olyan, hogy 1.3-as kábel. Egyébként valószínű mindegy, melyikre dugod, maximum annyi a különbség, hogy a HDMI1 alapból vezérelt, így ha bekapcsolod a netbook-ot, akkor automatikusan odavált a TV-d.

Get Moded!

(#3960) zsigus


zsigus
őstag

Kíváncsiságból megnéztem az én kábeleim csomagolását, a 7,5m-es és a 2,5m-es HighSpeed (ezeket vettem), amit a tv-hez kaptam, arról nem találtam semmit. És volt egy régi kábel (kb. 2-3 éves), amit időközben odaadtam az egyik ismerősömnek nemrég, az tuti, hogy nem volt HS.

Minőségérzetre sem rosszak, szóval vagy szerencsém volt, vagy megérheti!! 2500 Ft alatt is HDMI kábelt venni.

[ Szerkesztve ]

(#3961) KTTech válasza zsigus (#3932) üzenetére


KTTech
veterán

Az adatátvitel digitális, de sérülhetnek az adatok a gyenge minőségű kábel miatt, főleg, ha hosszabb kábelről van szó... és egy bizonyos szint után bizony szétesik a kép (vagy átmegy stroboszkópba - van jel, nincs jel). Én sajna így jártam... bár 720p-t viszonylag sérülésmentesen átvitte... olcsó kábelnek jelvesztés az ismertetőjele.

www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon

(#3962) zsigus


zsigus
őstag

No, utánaolvastam ennek a dolognak, először is elnézést kérek a rossz feltételezésemért. A digitális videó-audió átvitel NEM tartalmaz semmilyen javító algoritmust:

"Sokan hiszik azt, hogy az SPDIF digitális audio vagy DVI digitális video hiba korrekciót alkalmaz. Mivel ezek a formátumok valós időben szállítják a tartalmat, nem tudnak hiba korrekciót használni, nincs idő újraküldeni az adatcsomagokat, amik nem érkeznek meg helyesen. Vagyis ha egy adat elvész, a veszteség végleges. Attól függően, hogy mi veszett el, az eredmény egy betoldás (kitalálni a hiányzó adattartalmat), egy hiba (amikor az adat olvashatatlan, és hibás tartalom kerül be a helyes tartalom helyére), vagy teljes bukás (ahol a jel teljesen eltűnik egy időre)."

Viszont ahogy a DVB-T-nél is, a HDMI-nél is az számít, hogy átmenjenek az adatok, mert vagy van kép, vagy nincs:

"Az egyik érdekes különbség a digitális és analóg jel között az, hogy más-más módon módosulnak. Mindkettő elektromos jel, elektronok szállítják őket a vezetékben, és megváltoznak a kábel elektromos jellemzői és a külső elektromos zajok hatása következtében. De amíg egy analóg hullámforma változása fokozatos és folyamatos - minél több zaj kerül a jelbe, annál több zaj jön ki a hangszóróból a hangokkal együtt - a digitális jel egészen másképp módosul.

Először is a digitális jel hullámformája az éles átmeneteknek köszönhetően sokkal jobban változik. Ezek az éles átmenetek egyenlőek egy hosszú - vagy inkább végtelen - alap frekvencia hangsorozattal, és minél magasabb a jel frekvenciája, annál több átviteli vonal módosul, úgy mint a kábel ellenállási jellemzői, és eredményként egyre több jel visszaverődés (veszteség) jelentkezik. Ez azt jelenti, hogy míg az eredeti jel egy négyszöghullám, sosem érkezik meg egészben. A kábel ellenállásától és kapacitásától, valamint az ellenállás forrás és vevő eszköze közötti egyezésétől függően a négyszöghullám sarkai kisebb vagy nagyobb szögben lekerekednek, és a hullám "sima" részei egyenetlenné válnak.

Minél jobban gyengül a jel, annál nehezebb a vevő eszköznek pontosan meghatározni a bitfolyam tartalmát.

Másodszor a digitális jel az információ tárolási módja miatt nagyon erős lehet. Mivel a jel mindig gyengül néhány fokot a kábelben, ha a vevő pontosan újra tudja építeni az eredeti bitfolyamot, a jel vétele végül tökéletes lesz. Nem számít, hogy mennyire kerekedik le a négyszöghullám sarka, vagy mennyi a zaj, ha a bitfolyam pontosan rekonstruálódik a vevő oldalon, az eredmény az, hogy semmilyen gyengülés sincs a jelben."

Szóval akkor ezért nem számít az, hogy milyen HDMI kábelt veszünk (kivéve a korábban kitárgyalt szabványokat), a lényeg, hogy a KTTech kolléga által említett esetbe (nagyon gyenge jel) ne fussunk bele, erre főként a hosszú kábeleknél érdemes nagyon figyelni, mert ha jól tudom minnél hosszabb egy kábel annál nagyobb az ellenállása, és annál több a veszteség is a jelátvitelnél.

[ Szerkesztve ]

(#3963) Gabesz128 válasza DM-Fan (#3943) üzenetére


Gabesz128
csendes tag

Feleségem is nekiesett a tudtom nélkül valami alkoholos ablaktisztítóval a G30-nak. Meg lehet azt valahogy állapítani, hogy milyen állapotban van a bevonat? Van -e még rajta egyáltalán?

Más: Vettél végül harmony-t? Melyiket vetted, vagy tervezed megvenni? Milyen szempontok alapján? Kösz

[ Szerkesztve ]

(#3964) DM-Fan válasza zsigus (#3962) üzenetére


DM-Fan
Topikgazda

Sok féligazságot tartalmaz a leirat, emellett sok hülyeséget is. Egyes HDMI-kábelek között zongorázni lehet a különbséget (és nem csak aszerint, hogy standard- vagy high speed), gondolva itt a képminőségre is. Kérdezd csak meg bátran BBéci kollégát, ő számos, minőségi kábelt is tesztelt. Ő sem osztaná azt a megállapításod, hogy "nem számít az, hogy milyen HDMI kábelt veszünk", ahogy én sem osztom, mert magam is láttam, hogy ez mennyire nem igaz.

Mindig jókat derülünk azokon, akik megveszik a 300-400 eFt körüli TV-ket, de egy minőségi, 10 eFt körüli kábelre már sajnálják a pénzt és egy 1-3 eFt-os, ceruzavastagságú Hama-t lógatnak ki a TV-ből. Aztán abba a hiszemben élnek, hogy tökéletes az adatátvitelük, miközben egyébként nem az.

Ugyanúgy jelentősége van a kábel minőségének a digitális átvitelnél is, mint az analógnál, ezt maga a cikkíró is kiemeli.

[ Szerkesztve ]

Get Moded!

(#3965) bigdady válasza DM-Fan (#3964) üzenetére


bigdady
nagyúr

Nexus milyen hdmi kábel márka?

(#3966) DM-Fan válasza Gabesz128 (#3963) üzenetére


DM-Fan
Topikgazda

A bevonatnak van egy jellegzetes színe, amit bizonyos szögű fénybeesésnél látnod kell. Egyébként is látod oldalról, hogy mennyire homogén a felület.

Nem vettem még Harmony-t, de ha fogok, akkor majd a 600-asnak a ráncfelvarrott verzióját fogom, csak mostanság nincs időm foglalkozni a dologgal.

bigdady: Gagyi.

[ Szerkesztve ]

Get Moded!

(#3967) pkaresz


pkaresz
senior tag

Sziasztok.

A Popbox V8 hoz adott HDMI megfelelő minőségű lehet vajon?
Még nem tudom kipróbálni, a tv még nincs meg.

Üdv: Karesz

"Könnyebb valamit jól megcsinálni, mint megmagyarázni, miért lett rossz!"

(#3968) DM-Fan válasza pkaresz (#3967) üzenetére


DM-Fan
Topikgazda

A Popbox-ét nem ismerem, de az A-210-hez adott kábel korrekt minőségű. Kellően vastag, megfelelően árnyékolt, "kígyóbőrözött", aranyozott csatis high speed kábel, semmi gond nincs vele.

Get Moded!

(#3969) bigdady válasza DM-Fan (#3966) üzenetére


bigdady
nagyúr

Pedig ez elég vastg és 1 méter az egész. Akkor mi alapján érdemes választani? A legdrágábbat? Pana c3-hoz kéne.
Más: az normális hogy a netbook képét 60 hz-en rakja ki?

[ Szerkesztve ]

(#3970) pkaresz válasza DM-Fan (#3968) üzenetére


pkaresz
senior tag

Köszönöm! :-)

"Könnyebb valamit jól megcsinálni, mint megmagyarázni, miért lett rossz!"

(#3971) Lenry válasza bigdady (#3969) üzenetére


Lenry
félisten

az normális hogy a netbook képét 60 hz-en rakja ki?

az.
mert mennyin szeretnéd?

[ Szerkesztve ]

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#3972) DM-Fan válasza bigdady (#3969) üzenetére


DM-Fan
Topikgazda

Nem, leírtam már, hogy mi alapján érdemes választani. Az ár csak irányadó legyen, amire figyelni kell, hogy high speed legyen, legyen legalább kisujjnyi vastagságú, láthatóan jól szigetelt/árnyékolt, a csatlakozók minőségiek legyenek, a hajlítgatós csatit az alsó árszegmensben inkább kerülni kell. Az ethernet channel nem lényeg, nyugodtan nézhetsz anélkülit! Ha mindenképpen márkát kéne mondanom, akkor Monster Cable, Audioquest és hasonlók. Lehet őket kifogni akcióban, én 2 méteres Monster-t is vettem már 7 eFt-ért akcióban, az igazán jó vétel volt és elég prémium kábel. A C3-hoz bőven elég, ha egy 4-5 eFt körüli minőségi kábelt választasz.

A netbook képét 60 Hz-en kell megjelenítse, ha mozifilmet játszol le, akkor kell 24p módba váltson!

[ Szerkesztve ]

Get Moded!

(#3973) Tomika1981 válasza DM-Fan (#3943) üzenetére


Tomika1981
tag

Nem akarok vitatkozni csak érdekel a téma!

Én így tudom: "A plazmatévéknél minden képpont három kisebb kamrából, részpixelből áll, amelyek a három alapszínre (piros, zöld, kék) vannak felosztva. Ezek a különleges nemesgázkeverékkel megtöltött kis kamrák két üvegtábla között kapnak helyet, ahol a megfelelő szín a hátulsó üvegtábla foszforrétegétől függ." (Prohardver)

Akkor te azt mondod hogy a elülső üveg előtt még van egy műanyag réteg?

A műanyag rétegre minek visznek fel tükröződésgátlót? LCD-n is van? Szerintem az igazán nagy baromság lenne mert akkor azt az üvegre kéne tenni ami előtt ha van még műanyag akkor nem tudod lemaratni sósavval sem.
Esetleg már nem üveget használnak? Akkor meg lehetne fekve szállítani mert ugye a fekveszállítás veszélye pont az hogy az üvegben lévő feszültség miatt az üveg megreped, vagy az üveg súlya kárt tesz a kamrákban.

G30 használatia ha jól emlékszem nem írta hogy nem lehet alkoholos tisztítóval tisztítan icsak azt hogy ne közvetlenül a felületre rakjuk hanem előtte hígítsuk.

Tomika

(#3974) Gabesz128 válasza DM-Fan (#3966) üzenetére


Gabesz128
csendes tag

Mit értesz "ráncfelvarrott" alatt. Várható, hogy a közeljövőben lecserélik ezt?
Vagy erre gondoltál?

[ Szerkesztve ]

(#3975) zsigus válasza DM-Fan (#3964) üzenetére


zsigus
őstag

Két cikket/véleményt is linkeltünk, madgie kolléga is említette, hogy nem látott különbséget, de ez sem elég. Én már nem tudok mit tenni. Nem akarlak megsérteni, de ilyen esetekben előfordul az, hogy beképzeli az ember, hogy jobb a sokkal drágább kábel, mert a boltban egy-egy TV között egyértelműen látni a különbséget, de egy kábel esetén elég a képzelet is.

Mindenesetre én sem ajánlottam a legolcsóbbat, de véleményem szerint 1000-1500 esetleg 2000 Ft-nál nem érdemes többet költeni rá, kivéve ha speciális igényeknek megfelelő kábel kell (derékszög, nagyon hosszú stb.).

(#3976) DM-Fan válasza Tomika1981 (#3973) üzenetére


DM-Fan
Topikgazda

Az üvegtáblák között található a kapillárisrendszer, de nem ez az üvegtábla az, ami a készüléked külső részén található, azt nem tudod megfogni, ez elé még kerülnek egyéb rétegek, így pl. az a műanyagfelület, ami a készülék külső része, amire a tükröződésgátló bevonatot is felviszik. Sosem értél még hozzá a panelhez? Nem érzed, hogy műanyag? Van műanyaglencsés szemüveged? Ott mire viszik fel a tükröződésgátló réteget?

A legtöbb LCD felülete eleve matt, ott nem alkalmaznak olyan réteget, amit a plazmáknál szokás.

Nem értem, miért kevered ide a fektetve szállítást! Annak semmi köze a frontoldalon található műanyag felülethez. Attól, hogy a külső része műanyag, még belül ugyanúgy üvegtáblák között található a kapillárisrendszer, ami ugyanúgy sérülékeny.

Tisztításnál igencsak hígítva lehet bármilyen vegyszert is használni, konkrétan szerintem bőven 10% alatti oldatról lehet csak szó, de én igazából erről is lebeszélnélek. Nagyon makacs szennyeződéseknél ajánlott ez csak, nálam igazából még vizet sem látott, mert poron kívül más nem kerül rá.

[ Szerkesztve ]

Get Moded!

(#3977) DM-Fan válasza zsigus (#3975) üzenetére


DM-Fan
Topikgazda

Hány olyan szakcikket akarsz olvasni házimozi magazinokból, vagy hány olyan ember véleményét akarod hallani, akik hosszú évek óta foglalkoznak a témával és homlokegyenest a véleményeddel ellenkező állásponton helyezkednek el? Mert fog jönni ide szerintem hamarosan jópár és nemcsak BBéci-re, vagy KTTech kollégára gondolok (akinek véleményét unblokk figyelmen kívül is hagytad).

Én sem fogok leállni veled vitatkozni, sokan vannak, akik el nem tudják képzelni, hogy a digitális átvitelnél is kulcsfontosságú a kábel minősége - egyébként ez tisztán kiolvasható az általad linkelt cikkből is. Ha nem akarsz többet szánni 3 eFt-nál egy kábelre, ne tedd, szíved joga, de ne terjessz olyat, hogy ez a kábel hibamentesen teljesít minden körülmények között és minden eszköznél és hogy a drágább kábelek ugyanezt nyújtják, mert ez úgy ahogy van nem igaz! Nem egy 2-3 eFt-os HDMI kábelt vágtam már ki az ablakon, tudom miről beszélek.

Sok laikus az audiótechnikában sem hajlandó az olvasottak alapján elfogadni, hogy hangzásbeli különbség van két kábel között ugyanazon rendszernél is, aztán mikor megmutatjuk nekik, akkor maguk is ledöbbennek és mentegetőznek, hogy ezt soha nem hitték volna, ha nem hallják saját fülükkel.

[ Szerkesztve ]

Get Moded!

(#3978) Tomika1981 válasza DM-Fan (#3976) üzenetére


Tomika1981
tag

Hát tényleg nem tpogattam még meg a panelt :)

1. Akkor már csak az a kérdésem hogy miért nem használják azt a felületet előlapnak mit az lcd-k? Nem lenne gond a tükröződéssel.

2. Nincs szemüvegem.

3. Azért kevertem ide mert nem gondoltam hogy a 2 réteg üveg elé még tesznek egy 3. nem üveg réteget is. Ezért is írtam hogy értelmetlen lenne tiltani a fekveszállítást ha nem üveglapok hanem műanyagok lenének. Így viszont már értem.

Azt viszont még mindig nem értem hogy az üveglap elé minek még 1 felület, de gondolom ennek is megvan az oka.

Tomika

(#3979) DM-Fan válasza Gabesz128 (#3974) üzenetére


DM-Fan
Topikgazda

Arra gondoltam, amit először linkeltél, annak a cikkszáma ez: 915-000158. Ez elméletileg a "refresh" modell.

Get Moded!

(#3980) bigdady válasza DM-Fan (#3972) üzenetére


bigdady
nagyúr

kösz.
Milyen különbség lesz a mostani 800 Ft-os hdkábelen kirakott miőséghez képest ha 4-5 e Ft-ossal rakom ki panac3-ra a 720p képet a netbookról?

[ Szerkesztve ]

(#3981) zsigus válasza DM-Fan (#3977) üzenetére


zsigus
őstag

Audióról nem volt szó, és várom a többieket, akik lehetőleg tényekkel cáfolják meg a korábban olvasottakat, mert eddig ilyet tőled nem olvastam.

A linkelt cikkből nem az olvasható ki, hogy jobb képminőséget nyújt egy-egy HDMI kábel, hanem az, hogy a vezetékek tulajdonságai alapján dől el, hogy átjut e az adat vagy nem (ellenállás és egyéb tulajdonságok).

KTTech véleményére pedig reagáltam, és nem hagytam figyelmen kívül.

[ Szerkesztve ]

(#3982) laszlo168 válasza Tomika1981 (#3978) üzenetére


laszlo168
senior tag

Ott a pont :)

(#3983) zsigus válasza Tomika1981 (#3978) üzenetére


zsigus
őstag

A panel elé mindenképpen tesznek egy szűrőt (filter), és valószínűleg ennek a külső oldalára viszik fel a tükröződés-gátló bevonatot. Te ezt a szűrőt látod kívülről.

(#3984) madgie válasza DM-Fan (#3976) üzenetére


madgie
titán

Üvegre is visznek fel antireflex réteget, sőt.

(#3985) hunika1


hunika1
tag

Egy 3 éves TH-42PV80 Panát nézek a hálószobában 2,7 méterről.
Kérdésem, érdemes lecserélni G30 ra ,amennyiben csak UPC digitális tv, és TS videoripeppeket nézek rajta?
Magyarul, az Sd adásoknál van e szignifikáns (hű, de szép) különbség?

Köszönettel

(#3986) tendetiti válasza zsigus (#3981) üzenetére


tendetiti
tag

Pedig DM-Fannak igaza van irgalmatlan különbségek vannak egy gagyi, egy középkategóriás és egy High-end kábel között a digitális kábeleknél is, nem csak az analógnál. Ha teheted menj el egy komoly házimozi bemutatóterembe, vagy High-end - házimozi showra. Le fog esni az állad, nem "Tyúkbeleket" használnak. Nyilván nem azt akarom mondani, hogy a 800 Ft/m-es kábel helyett egy 20.000 Ft/m-est vegyél, de ha már Lcd helyett plazmát nézel, add meg neki a megfelelő minőségű jelet, egy nem no-name gyártó kábele, biztos, hogy normálisan le van árnyékolva, nem fog összeszedni zajokat, rendesen be van forrasztva stb.
A Trabant, a Skoda és a Ferrari is mind autók, el lehet jutni velük A-ból B-be. Csak nem mindegy hogyan. Ez igaz a kábelekre is. :)

[ Szerkesztve ]

(#3987) hoffman_


hoffman_
nagyúr

Elveszett a sok hsz közt. Esetleg valakinek válasza/ötlete?

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#3988) Tomika1981 válasza zsigus (#3983) üzenetére


Tomika1981
tag

Nem akarok értetlenkedni de akkor egy kérdés amire ezidáig azt hittem tudom a választ!

Miért tükröződik a plazma?

Lehetne ugyanolyan matt előlapot tenni rá mint az LCD-re.

Tomika

(#3989) Ijk válasza Tomika1981 (#3988) üzenetére


Ijk
nagyúr

Azért mert üveglapot kell használni plazmánál, és az üveg köztudottan tükröződik.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#3990) zozó40


zozó40
csendes tag

Laikusként plazma tv-t szeretnék venni,azon belül is a Samsung PS 51 D 490 vagy 550-esre gondoltam.Meg is néztem egy üzletben őket működés közben ,egymás mellett voltak kitéve több másik készülék társaságában és arra lettem figyelmes hogy ha a kamera oldalmozgást végez mondjuk egy tájképnél akkor szaggat,ugrál a kép nem sima folyamatos a mozgás ami a többi készüléknél nem volt látható és nagyon zavaró volt pedig ugyan arra a lejátszóra voltak kötve.
Később egy másik üzletben is ugyan ezt tapasztaltam ezeknél a készülékeknél!
Kérdésem az lenne mi okozhatja,a két készülék sajátossága ez vagy valami más?
Pedig most e hónapban még jó áron lenne 200 000-ért vesztegetik mindkettőt,és ilyen problémát nem mondott még ezekről senki és inkább csak jókat olvastam róluk.
Fontos lenne tudnom mert árban ezek amik szóba jöhetnek ekkora méretben,LG-t nem szívesen választanék mert úgy látom nem dicsérik őket agyon a Samsungokról kedvezőbb a vélemény általánosan.
Tudna valaki segíteni ebben?

(#3991) zsigus válasza Tomika1981 (#3988) üzenetére


zsigus
őstag

Nem mindegyik plazmán van tükröződés-gátló bevonat.

És mivel a fény kijut a szűrőn keresztül a TV-ből, ezért valószínűleg be is tud jutni valamennyi belőle a panel üvegére. Valószínűleg ezt akarják kiküszöbölni a bevonattal, de tökéletesen nem lehet letakarni, mert a képet sem látnád (legalábbis szerintem így van).

tendetiti:

A korábban linkelt/idézett cikket olvasd el. Nem számít mennyi zaj jut be a kábelen, a lényeg, hogy a jel átjusson. És digitális átvitelnél valószínűleg jobban el lehet különíteni a zajt és a jelet. Analógnál nagyon számít az árnyékolás, de digitálisnál kevésbé.

[ Szerkesztve ]

(#3992) DM-Fan válasza Tomika1981 (#3978) üzenetére


DM-Fan
Topikgazda

Bocs, csak dolgom volt!

"1. Akkor már csak az a kérdésem hogy miért nem használják azt a felületet előlapnak mit az lcd-k? Nem lenne gond a tükröződéssel."

1. Pontosan azért, mert a plazmák eléggé sérülékenyek és egy keményebb előlappal kell őket védeni a külső behatásokkal szemben. Ezen felül a műanyag rétegre felvihetők különböző filterek és egyéb, képminőséget javító bevonatok.

"2. Nincs szemüvegem."

2. Örülj neki, de ettől még tudhatnál róla.

"Ezért is írtam hogy értelmetlen lenne tiltani a fekveszállítást ha nem üveglapok hanem műanyagok lenének. Így viszont már értem."

3. Örülök, hogy ez tisztázódott.

"Azt viszont még mindig nem értem hogy az üveglap elé minek még 1 felület, de gondolom ennek is megvan az oka."

Lásd 1-es választ!

madgie #3984: De ez ugyebár nem zárja ki, hogy műanyagra is felvihessenek. Mindazonáltal az üveg méginkább tükröződik, ráadásul drágább, még sérülékenyebb és a készülék súlyát is jelentősen növelné egy plusz, vastag üvegfelület.

[ Szerkesztve ]

Get Moded!

(#3993) Tomika1981 válasza tendetiti (#3986) üzenetére


Tomika1981
tag

Ha a foglalat amibe bedugod a kábeled egy 1$-os darab, akkor cseszheted az überszuper kábeled. Márpedig a gyártók nem építenek be ennél drágább foglalatot termékeikbe. Kivétel persze a csúcskategóriás cuccokat de azt ugye nem sokan veszik meg.

Tomika

(#3994) Ijk válasza Tomika1981 (#3993) üzenetére


Ijk
nagyúr

Igen, csak a foglalat mondjuk 1cm hosszú, a kábel pedig minimum 1-2m.

#3995: Attól hogy nem az üveg a legkülső réteg még tükröződik.

[ Szerkesztve ]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#3995) Tomika1981 válasza Ijk (#3989) üzenetére


Tomika1981
tag

Légyszives kicsit olvass vissza. Pont az a kérdés hogy ha nem üveg a legkülső felület akkor miért tükröződik.

Tomika

(#3996) Tomika1981 válasza zsigus (#3991) üzenetére


Tomika1981
tag

Ez ok.

Biztos így van csak nekem most fura hogy megvilágosodtam álltalatok hogy az előlap nem üveg, mégis tükröződik a plazma az LCD meg nem. (iiletve kevésbé mert az is tud!)

Tomika

(#3997) DM-Fan válasza zsigus (#3981) üzenetére


DM-Fan
Topikgazda

Nagyon biztos lettél a dologban ahhoz képest, hogy délelőttig még azt sem tudtad, hogyan kategorizáljuk a HDMI-kábeleket.

Amúgy kb. a Google első találatára kijött leirat is engem igazol.

Azt kell megérteni, hogy az olcsó 2-3 eFt-os kábelek gyakran nem is felelnek meg a HDMI által támasztott követelményeknek, írjanak rájuk akármit. Egyszerűen az ipari hulladék kategóriába tartoznak, maradék vagy olcsó anyagokból készülnek - ne legyenek illúzióid, ha neked 3 eFt-ért adják el, akkor kb. 100-200 Ft közötti a bekerülési költsége.

"A linkelt cikkből nem az olvasható ki, hogy jobb képminőséget nyújt egy-egy HDMI kábel, hanem az, hogy a vezetékek tulajdonságai alapján dől el, hogy átjut e az adat vagy nem (ellenállás és egyéb tulajdonságok)."

Pontosan, viszont abból, hogy átjut-e az adat, vagy sem, igen érdekes anomáliák születhetnek, meglepődnél, hogy milyenek. Volt példa olyanra az egyik fórumtársnál. hogy sávosodott a kép és a sávokon belül szúnyogzaj jelent meg, teljesen úgy, mintha analóg átvitelről lett volna szó. A kábel volt a ludas, pedig Hama volt, amit sokmindenki minőséginek gondol, de valójában nem az.

A kábel anyaga, összetétele, árnyékolása a digitális átvitelnél is kulcsfontosságú, legyen az USB-, optikai- vagy HDMI-kábel. A hosszról most ne is beszéljünk! Márpedig ebben iszonyatos szórások vannak a gagyi és a minőségi kábelek között. Aki fogott már ilyet a kezében, az tudja, hogy miről beszélek. De mondom: szemmel látható különbségek is adódhatnak a különböző kábelek közötti minőségből, ezt többen is meg tudjuk neked erősíteni, akik próbáltunk ilyeneket. Sok esetben a felhasználó nem is észleli, hogy probléma van, a hiba megnyilvánulhat minimális röcögésben is, amit betud 24p judder-nek, pedig nem erről van szó. A szabálytalan időközönként meg-megtorpanó képért is legtöbb esetben a kábel a felelős, a felhasználó pedig idegesen cserélgeti a VGA-driver-t és a lejátszószoftvert és nem érti, hogy ami a monitoron nem röcög, az a TV-n miért teszi mégis. A kép szétesése, villódzása már a hiba drasztikus kiütközésének formája, erre tényleg akkor kerül sor, amikor a kábel nyilvánvalóan nem tudja azt a sávszélt továbbítani, amit ráírtak. Hidd el, nem kétnapi olvasgatás alapján írom, amit írok.

[ Szerkesztve ]

Get Moded!

(#3998) Tomika1981 válasza Ijk (#3994) üzenetére


Tomika1981
tag

"Igen, csak a foglalat mondjuk 1cm hosszú, a kábel pedig minimum 1-2m."

ÉS?

Bármilyen jel, legyen digitális vagy analóg mindig a csatlakozónál veszít a legtöbbet a minőségéből!

Tomika

(#3999) Hsanyika1


Hsanyika1
senior tag

(#4000) DM-Fan válasza zozó40 (#3990) üzenetére


DM-Fan
Topikgazda

A D490-nél egyértelműen az okozza a leírtakat, hogy nem tudja a 24p megjelenítést. A D550-nek viszont elméletileg tudnia kéne, így arra gyanakodnék, hogy valamilyen beállítási probléma lehetett. A D550 elég jó készülék, azonban arra számíts, hogy a most üzletben levő példányokon valószínűleg már az új firmware van, ami viszont sokat rontott a készülék feketeszintjén. Ha nem kell a 3D, a beépített médialejátszó és a netes funkciók, akkor esetleg nézd meg a Panasonic 50U30 készülékét, ami már 180 eFt-ért elérhető és képileg is hasonlót nyújt, mint a D550!

[ Szerkesztve ]

Get Moded!

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  Plazma TV topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.