- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- laskr99: Újrakezdem a processzor és videókártya szilícium magok fotózását
- Klaus Duran: 2025 dude
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- VoidXs: Tényleg minden játék optimalizálatlan?
-
LOGOUT
Motorolaj és szűrő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Természetesen nem szó szerint gondoltam, hanem olyan értelemben, hogy egy 20 évvel ezelőtti motorhoz és a bele előírt 20 évvel ezelőtti motorolajokhoz képest egy mai, modern motorolaj többet tud(hat), mint az akkori előírás. Én biztos nem írnék e-mailt a GM-nek, minek, nagyon gyakori típust vezetek, minden sarki szerelő ismeri a G Astrát, mert annyi van belőlük itthon. Egy Volkswagen Polo sem egy űrrakéta, mindenesetre pozitív az ügyfélszolgálattól, hogy válaszoltak.
Az elején amúgy a C Corsába én is Sustinát vettem... kérdés, hogy minek? Nem sportautó. Amit én észrevettem, hogy bizonyos ársáv felett már ha ismert gyártótól veszel olajat, akkor azzal nem lesz gond, nálam legalábbis nem volt, szóval mind hozza azt az ár-érték arányban jó arany középutat, a nagyon prémium olajoknál meg már szerintem minimális különbség lehet és azokat már tényleg csak olyan autókba érdemes venni, amik szélsőségesen vannak terhelve és sokmilliós értékkel bírnak.
Tehát, hogy értsd mire gondolok: BMW X5-be nem raknék Mannolt, ahogy egy Daewoo Ticoba se Royal Purplet. Volt anno egy tanárom, a mai napig megmaradt bennem, amit anno mondott, hogy beruházásnál adott feladatra mindig meg kell találni az adott ár-érték arányban legmegfelelőbb (tehát MEGFELELŐ) megoldást, tehát ne is túlozzunk, meg ne is becsüljük alá.
-
d4d
aktív tag
Pár éve a Porsche M5-ttel emaileztem, váltóolaj előírás ilyesmik miatt egy 97es ezres vw polohoz. Nem azt írták vissza hogy mindegy, hanem minden gyári infót megnéztek. A váltóolajnál pl kifejezetten egyfokozatú 75W-s olaj volt az előírás. Még olyan autóval nem találkoztam ahol azt mondták volna hogy mindegy milyen olajat teszek bele. Az biztos hogy ha van annak a korabeli előírásnak újabb, fejlettebb verziója akkor azt veszem. Akkor is ha amúgy az a 20 éves autó "bármivel" elmenne. A poloba is megvettem akkor a Motul olajat meg a Fuchs váltóolajat, a hűtőfolyadékból, fékfolyadékból is Motul ment bele. Pedig nyilván ilyen autónál "tök mindegy" a legolcsobb szar is mehetett volna bele. Olyan elvetemült voltam hogy még az ablakmosó folyadékból is motult vettem...
Qru köszi.
-
Qru
MODERÁTOR
Mindegy, mert amit a gyarto megkovetel azokat mind tudja az API/ILSAC eloirasa. Nincs ACEA minosites, sem egyeb gyari kovetelmeny. De ez egy osregi szivo MPI motor amit meg a 90-es evek legvegen kezdtek el megtervezni (persze ment kozben 3x is kapott fejlesztesi csomagot, majd vegul 2014-ben kivezettek).
-
Hát én Qruval értek egyet. 13 éves autónál én nem hívogatnám a márkaszervízt, hogy milyen olaj kell bele, na meg bocsánat... Egy Micráról van szó, nem egy Lexusról.
Felhívnám az Opel márkaszervízt, hogy a 20 éves G Astrába milyen olajat tegyek?
Már hallom is a választ: amilyet akarok, csak legyen benne.
-
d4d
aktív tag
Ilyen autónál ahol csak API van megadva, tök mindegy hogy az adott olaj azon felül még milyen előírással rendelkezik?
Legyen az eneos a példa, van az X Prime 5W30 amit használok, ez csak api sp, ilsac gf6a, semmi más nincs rajta, ugyanakkor ott a vw-s olajuk, az X 5W30 Ultra ami szintén api sp, de pluszban az acea c3at és vw504/507et is tudja.
Szóval van jelentősége egy csak api szintet megkövetelő autó esetében, hogy ezen felül még mit tud az olaj? Vagy ebben az esetben a kettő közül mindegy? Most azt ne nézzük, hogy elvileg az x prime magasabb kategória házon belül.
-
d4d
aktív tag
Viszkozitással nem szoktam foglalkozni, mármint elsősorban a gyári előírás érdekel meg szerencsére ilyen tág határok között nem kellett még dönteni. Ilyet még nem is hallottam hogy ugyanahhoz a motorhoz 0W20 meg 5W40 is jó. Ott volt a 3 ezres dízel renault, tök egyszerű RN0720, 5W30, kész, kangoo dci ugyanez. Általában a franciáknál elég egyértelmű és világos ez az olaj kérdés, psa-nál is. Nincs 5 féle viszkozitás még 2-3 előírás átfedésben egymással. Pl mint az opelnél hogy ugyanabba az autóba mehet 3 féle előírású olaj is, még akkor is ha egymással természetesen kompatibilisek.
-
d4d
aktív tag
Azért nem egyet hívok azokból se, volt hogy 5-6-ttal beszéltem. Renault, vw, opel ezekkel eddig jó tapasztalatom volt, hondába meg futottam bele. Azt nem engedem hogy okoskodjon, mindig adom az alvázszámot és legyen kedves a gépben megnézni. Vwnél is csak akkor volt kavarás amikor fejből próbálta mondani a fickó.
De amúgy ha ekkora ellentmondás van, azért szembesíteném őket vele, kívancsi lennék mi a reakció. -
d4d
aktív tag
válasz
zsolti1 #15186 üzenetére
Érthető és látom, hogy vannak itt igazi olajbubusok, minden tiszteletem az övék, de ettől függetlenül ilyen fontos kérdésben biztos, hogy több forrásból gyűjteném be az infót. És a gyári információ az elsődleges, amit csak a márkaszervíz tud naprakészen megadni. Mind az olajválasztók, mind más véleménye csak ezek után jöhet (szerintem). A google alapján túrt félinfók, a más piacokra kiadott, neten talált mindenféle kézikönyvek meg kb az utolsó helyen vannak ilyen szempontból. Nekem ezt sajnos (amúgy élvezem
) rendszeresen meg kell csinálnom különböző autókhoz, de aki a saját autójához nézi, annak csak egyszer kell nekiveselkedni a kérdésnek.
Én is valszeg egy Total Quartz Ineo Long Lifeot veszek a skodához, de a mobil1 esp is képben van, mindkettőből van 1-1 liter itthon, így csak +3 litert kellene vásárolni. Plusz valószínű gyári szűrőket kap (olaj, levegő, üzemanyag), remélem a kauffer be tudja szerezni azokat is.
-
d4d
aktív tag
válasz
zsolti1 #15181 üzenetére
Én mindig elmondom, ezt tanácsolom másnak is, nálam első lépés hogy felhívok 2-3 márkaszervizt az alvázszámmal és lekérem az adatokat. Pontosabban első a kézikönyv, ha van és utána megerősítésnek, pontosítás végett a márkaszerviz. Ha meg igy se tisztul a kép (ami azért ritka..), ide jövök tanácsért.
Épp ma egy 12-es Skodához kértem le az olajat és a gyári cikkszámokat a szűrökhöz. Nem esznek meg. Mondjuk az olaj nem volt bonyolult kérdés, korábban volt egy újabb 15ös dízel octavia, abba is VW 507.00 volt az előírás. -
zsolti1
tag
Akkor marad a total ineo long-life 5-30,
és ezt is fogja kapni félévente.
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget. -
válasz
zsolti1 #15179 üzenetére
3,2 liter olaj kell bele (szűrővel számolva). 4 literes kanna elvileg elég két olajcsere között, ha nem eszi, mert én olvastam itt olyat, hogy 1000 km / 0,5 liter a norma. Azt hiszem ebben francia motor van, szóval a Total totál jó lesz.
A Total honlapján van egy olajválasztó, én az alapján ezt találtam hazai piacon:
TOTAL QUARTZ INEO HTC 5W30 5L -
zsolti1
tag
A motul választó az xlean+ 5-30 as olajat adja ki.
Írnak mindenféle hths számot, szulfáthamu tartalmat
meg miegymást. Ezekbe én már nem akarok belemenni.
Ha ajánlotok eg konkrét olajat azt megfogadom, megköszönöm. -
válasz
zsolti1 #15174 üzenetére
Kéne valami közelebbi. Forgalmiban mi a motorkód? A szám nem kell, csak a kódja.
Nem tudom, hogy a Nissannál van-e valami belső olajspecifikáció, bár én 5W30-as olajat raknék bele, minél újabb szabványút.
Szerk.: közben találtam egy ilyent https://www-europe.nissan-cdn.net/content/dam/Nissan/gb/Ownership/Maintenance%20repair/NISSAN%20LUBE%20CHART%202017.pdfEszerint Micra K13-ba Nissan Motor Oil Fully Synthetic 5W30 A5/B5.
Azaz 5W30-as teljesen szintetikus olaj ACEA A5/B5 szabvánnyal. Ilyenből van azért nem kevés. -
zsolti1
tag
Sziasztok.
Kaptam egy bontatlan kanna total ineo long life 5-30 olajat.
Beleönthetem egy Nissan Micra K13 90.000km 2012 1.2 59kw hr12 autóba?
Javarészt napi 2x12km ingázásra van használva 2-3 havonta egy
hosszabb autópályázás.olaj fogyasztás nincs . Olajcsere félévente.
Illetve mi lenne az ideális olaj ilyen használat mellet a felső polcról?
Köszönöm. -
d4d
aktív tag
válasz
focvis #15169 üzenetére
Sikerült már összevadászni négyet pár hónapja, ez ami itt van a képen a "legcsúnyább" a négy közül. Persze ez is messze átlag feletti, ha megnézed milyen lerohadt kerekekkel mászkálnak már ezek az autók, de ha tudok, még egy garnitúrat beszerzek, meg ezt is cserélem, megy pótkeréknek. Szándékosan nem foglalkozok felújított dolgokkal, csak eredeti kell. Már bontóból sem egyszerű. Egyebként a mai napig rendelhető Esztergomból a felni, de valami 26e ft/db áron. Ezt amit a képen látsz 2500ftért vettük bontóban
még kettőt úgy sikerült szerezni, hogy márkakereskedésnél érdeklődtem és az alkatrészes idősebb fickónak volt otthon elrakva a padláson két pótkerék, még a fiának volt ilyen autója. Próbáltam a gyári OZ könnyűfém felniket is megnézni, de az tényleg a lehetetlen kategória, rendelni sem lehet, pedig az megérne egy nagyobb összeget is.
-
d4d
aktív tag
válasz
focvis #15164 üzenetére
Swift! Javítom, 993ccm. Amiről olyanokat írnak egyesek, hogy mozgó útakadály... Persze papíron mi az az 53LE, csakhogy nincs 800kg az autó. Bő 15 évvel ezelőtt volt nálunk pár napig egy 3 ajtós 1988-as Mazda 323 1.6 turbo, első kerekes. Hasonló súly csak közel 150 LE, az az érdi emelkedőn, nem lefele, hanem felfele ment 200-at óra szerint és nem az volt a vége. Hármasban még elforgatta a kerekeit. Ha megtehetném, begyűjtenék pár ilyen gépet, Swiftből a GTi-t természetesen. Az a baj hogy ez már nem is csak pénz kérdés szerintem, azt a mazdát akkor sem találtad meg minden bokorban.
Itt jelezném akinek van gyári Michelin acél felni vagy tud ilyet Swifthez, keressen privát. Csak kifogástalan új állapotú érdekel, amit autón már nem lehet találni, de ha valaki megválna a sose használt pótkerekétől, amin ugyanez a felni van, na az lenne nekem jó.
-
A vége nem tudom hol van, volt még benne némi tartalék, de padlózni sajnálnám
.Nem ismertem fel 100% az autót, Corsa B? Anno barátnőmnek vettem 1.0 Corsa C-t, egyszer autót cseréltünk pár napra, és nekem hirtelen azzal kellett Zalaegerszegre sietnem: sík úton 168 kmh, az érdi lejtőn 185 kmh.
-
Megnézve OK?
Jó értékelésű helyről rendelted, de vissza is lehet akár küldeni.Pont 2 éve, hasonló cikkeket olvasva elbizonytalanodtam a Kauffertől vásárolt gyári VW gyertyák miatt, egy hét múlva kicseréltem inkább Boschra. 99,99%, hogy feleslegesen. (25 ezret kidobtam az ablakon...)
-
válasz
grizlisandor #15160 üzenetére
Az enyém ötödikben már 3000 felett pörög, ha 90-nel megyek lol. Elég az ennek.
-
norrberth
addikt
válasz
Tothgera30 #15153 üzenetére
Faternak mindene az Opel.
2021 be vettük
2014 es volt 120.000Km
Patika volt belül kívül.Nagyon jó felszereltsége volt.
Hónapot óta keresi a következő jelöltet.
Én meg az elektromos rollereket nézem.
Vagy E bike ot. 🤣 -
d4d
aktív tag
Természetesen nem ez a jellemző sebesség amivel közlekednie kell, de ez a, ha nem is 150-160 (hova is kellene mo-n, ugye), de 130-140 környéke és <4 ezres fordulat, ami érzésre nem tűnik kínzásnak és folyamatosan tartható, ha szükséges. Max húzósabb emelkedőn kell visszakapcsolni 4-be és kicsit visszavenni. A vége nem tudom hol van, volt még benne némi tartalék, de padlózni sajnálnám. Így is megfogadtam az utolsó olajcserénél, hogy 25 évesen már nem kell így mennie csak, ha muszáj. Inkább 90-110, < 3 ezres fordulat, az már tényleg normális. Gumik (Good Year) még nincsenek egy évesek rajta (gyártási idejük sem), futómű is ok, elöl pl komplett új lengőkarokat kapott nemrég, új gyertyák, teljes full gyári hűtőfolyadék csere is volt, hátul új fékek. Olajfogyasztást a 6-7e kmes csereciklus alatt nem vettem észre. Olaj pontosan: Eneos X-Prime 5W-30, API SP / ILSAC GF-6A (ex Sustina, made in japan). W Base alapolaj, ZP technológia (jelentsen ez bármit)
-
d4d
aktív tag
Itt is 3 henger 998ccm van, a kikockázott autobahnon meg lett dolgoztatva az eneos. Benzinből meg csak omw maxxmotion 100plus mehet bele
Most néztem vissza, bő egy hónapja volt az olajcsere és már majdnem 3 ezer km belement. Pedig nem is volt napi használatban. 6-7e között újra csere. -
-
Qru
MODERÁTOR
Mikor felfutott a szurke importos olaj vasarlas ("afacsalt") itthon, akkor az itteni forgalmazo elkezdte terjeszteni, hogy hamis olaj jaj vigyazz (annyi a valosag alapja, hogy az oroszoknal tenyleg vt hamisitott olaj). Azt gondoltak, hogy majd akkor megveszik ugyanazt dragabban itt (27%-oa afa). De nem igy lett, mert inkabb globalisan kerultek a markat. Hiaba probalkoztak hologramos matricaval, meg ellenorizheto gyari sorszammal. Meg kevesebbet adtak el, mint elotte. Azota ez tananyag a marketing szakon...
-
Szerintem elég komoly tökönrúgás lenne bármelyik fenti forrásnak, ha kiderülne hogy hamis termékekkel seftelnek.
Véleményem a témában: ezeknek akkora a forgalmuk, hogy megbízhatónak KELL lenniük. Akkora a vevőkör, hogy nem lehet bohóckodni ilyesmivel, tisztességes munkával sokkal többet kaszálnak. -
tboldi
nagyúr
Én előszeretettel rendelek tőlük a MiTóhoz és az Ypsilonhoz, habár gyertyát eddig csak egy alkalommal ~2 évvel ezelőtt. A gyári dobozossal (Ricambi Originali) sose volt még gondom.
Mondjuk a gyáriból is van kétféle, japán és tájföldi NGK, viszont nem emlékszem, nekem melyik jutott. Ha megtalálom a csomagolást, referálok. Kiszedni hadd ne kelljen az autóból!
-
Hmm. Tisztázás végett leírom a helyzetet, mert szerintem félreértjük egymást, illetve én sem annyira egyértelműen írtam le a dolgokat, mert nem akartam túl sok infót megosztani szükségtelenül.
Két autóról van szó az esetemben, az egyik egy közel 1000 ccm3 űrméretű, 3 hengeres Opel Corsa C, benzines, láncos Ecotec. A másik pedig egy 1.7-es közös nyomócsöves Isuzu turbódízel Opel Astra G. Mindkét autó 20+ éves. Amikor ezek legördültek a gyárból, akkor náluk még a GM-LL-A-025 és GM-LL-B-025 olajspecifikációk léteztek sacc/kb, szóval bármi, amit azóta legyártottak az olajpiacra, az szerény véleményem szerint nem lett rosszabb. Aztán jött a Dexos 1, Dexos D, Dexos 2, Dexos 1 gen 2, Dexos 1 gen 3, majd az új Opel specifikáció, amit már a PSA berkein belül hoztak létre. Azt le se tudom írni, mert nem tudom azt a sok számot megjegyezni...
Szóval, ezért sem értem, hogy miért kellene nekem egy olyan olajat vennem az autó(k)ba, ami a 2017-től legyártott autókba jó? Attól, hogy modernebb, nem hiszem, hogy belevalóbb lenne, szóval én a jogos örökös Dexos 2 specifikációnak megfelelő olajat veszem beléjük, amik egyébként visszafelé is kompatibilisek a korábbi GM-LL-A-025 és GM-LL-B-025 olajspecifikációkkal.
A gyári Dexos 2 tudja ezt, eddig azt (is) vettem mindkettőbe, az Astra már második éve azzal megy. Nálam 1 év, vagy nagyon max 8-9k km az olajcsereperiódus. A Corsában most egy 5W40-es Shell olaj van, ami ráadásul nem is belevaló (vagy csak nem vették meg hozzá a Dexos matricát, nem tudom
), de ezzel is jól elvan.
Amire viszont mindkét motor esetében váltani fogok a következő csereperiódusnál az az Aral HighTronic 5W40. Ez lesz mindkettőben. Talán nyáron tényleg jobb már az 5W40-et belerakni, de igazából az autónak az a legjobb, ha van benne olaj. Az sokkal jobb, mintha nem lenne semmilyen sem, vagy betartanám a gyári előírást és 2 évente cserélném...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
grizlisandor #15142 üzenetére
Igen is meg nem is.
Manualban azt irja, hogy az NGK FR5AP11 kell bele. Markakerben is ezt kapod, csak 2x aron (az viszont tuti nem hamis).
-
bul07
nagyúr
Cikkben írták hogy más jel is volt pl hogy az alátétet le lehetett venni az eredetiken ez lehetetlen.
Unix/Bárdi-nál is rengeteg visszavett alkatrész van, már a dobozon is látszik. Simán megeshet hogy hamisra cserélnek egy gyertyát és azt adják vissza, és ha elég ritka előbb utóbb visszaküldik a központba onnan meg az ország bármely pontjára is kikerülhet.
És egy a csere berre más termékeknél is jelen van, mondjuk elektronikai termékek, megrendelik az eredetit de visszaküldésnél már hamisat küldenek vissza, a eladó cég meg nem ellenőriz ilyenkor, meg van olyan hamis cucc is aminél nehéz megkülönböztetni, aztán a hamisat újra eladják anélkül hogy tudná a cég hogy hamis, agyba dugós füleseknél olvasni sokszor ilyen esetekről
Sajnos vannak ilyen emberek akik ezt megcsinálják
-
d4d
aktív tag
Néztem, de ebben a cikkben benne volt az is hogy a cég elmondásuk szerint átnézte az összes többi gyertyájukat és nem találtak problémát. Egyébként gyári hibás nem lehet egy ilyen gyertya, az elképzelhetetlen?
Másik, nem akarom bántani a céget de sose hallottam róluk. De ha igaz is, ez egy eset, egy gyanús gyertya, pedig ha itt hamis gyertyákkal van tele a piac akkor sokkal több motorhalálnak kellene lennie.
-
bul07
nagyúr
Igaz 5éves cikk de megesik.
Te felismered a hamis gyújtógyertyát?
Cikkből:
''A motorolajat és kétféle gyertyából álló készletet egy Fiat és Alfa alkatrészekkel foglalkozó cég, a Natural Invest Kft. kereskedésében vásárolta két héttel korábban. Számlát is kapott, és a cég több mint másfél évtizede foglalkozik a két olasz márka kellékeivel, így atombiztos forrásnak tűnik.
Az összes gyújtógyertya cseréje után már az első próbaúton lerobbant az autó. A motor először torpanni kezdett, nem vette megfelelően a gázt, majd a műszerfalon világítani kezdett a motorkontroll lámpa. István leállította a motort, majd amikor újraindította, érezte, hogy egyenetlenül jár, mintha nem működne egy-két henger. Hazabicegett az Alfával, majd kiszerelte a gyertyákat, és megdöbbenve tapasztalta, hogy a hengerenként két gyújtógyertya egyike - amely a hármas henger működéséért felelős - megsérült. Hiányzott a középelektróda.'' -
norrberth
addikt
Aham
Én sajnálom a pénzt újabb autóra, pénztemetők amúgy mind.
Csak az üzemanyag pár év alatt több milla.
És a többi nyalánkságról ne is beszéljünk.
Itt a golf is ellesz adva, sokszor haragszok magamra.
Mert ígyis annyi faszságot veszek az autónak.
Ha nem lenne, akkor lesz pénzem. -
d4d
aktív tag
Normális hely alatt értem pl, kauffer, unix, bárdi, láng, zsu, kovács autó, filterabc, olajwebshop és társaik
Szerintem elég komoly tökönrúgás lenne bármelyik fenti forrásnak, ha kiderülne hogy hamis termékekkel seftelnek.
Amúgy meg ha tényleg ekkora probléma, az NGK esetleg nem szeretne ezügyben tenni valamit? Nem lehet annyira megnehezíteni a hamisítást, hogy ne érje meg a ezzel foglalkozni? Pl lehetne minden gyertyának egy egyedi kódja, amit ellenőrizni lehetne az ngk oldalán. Nem tudom..
Érméknél van ilyen hogy lézerrel belegravíroznak egy apró egyedi azonosítót a verdében, ezt ott is nyilvántartják természetesen és aztán egy spec olvasóval lehet ellenőrizni hogy eredeti e, bárhol a világon.
-
d4d
aktív tag
Biztos vannak hamis gyertyák, de ezt elsősorban fekete afrikában, Bangladeshben és hasonló fejlett ipari régiókban tudom elképzelni. Az is gyanús amikor pont egy ilyen márkát, gyertyát forgalmazó cég dob be egy ilyen hírt és aztán jön azzal, hogy természetesen nála csak eredeti kapható. Ez megint ilyen hamis Castrol szagú. Vagy itt találkozott már valaki hamis gyertyával amit itthon hivatalos, normális helyről vásárolt?
Én, ha tényleg tudomásom lenne ilyenről itthon és forgalmazó lennék, az biztos, hogy abban a pillanatban megnevezném és lehoznám nyilvánosan, hogy ki árul kamut. Addig amíg ilyet nem látok, nem nagyon félnék.Neked honnan jött?
-
d4d
aktív tag
válasz
norrberth #15124 üzenetére
Asszem az volt, nem saját csak pár napig volt itt, meg ugye az olajcserébe folytam bele.
Na, de nem pont a fenti dolog az oka, hogy betegágynak tartják? Vagy van más időzített bomba ezeknél?
Ott van a Toyotának az 1.33-as motorja, ott is az volt hogy még a márkaszervizek is a nem belevaló 5W30-as olajjal töltötték őket, a 0W20 helyett, aztán persze mindenki szidja azt a motort hogy ilyen szar olyan szar, nehogy megvedd. Kérdés, hogy tényleg konstrukciósan fos, vagy egyszerűen itt is az olajjal baltázták el?
-
d4d
aktív tag
Ez nem urban legend, létező jelenség és nem csak az Opelnél van jelen, de bizonyos motorokra jellemző csak, bővebben itt olvashatsz erről a témáról,
"Mely járművekben fordul elő az LSPI?
Az LSPI jelenség elsősorban a modern turbófeltöltős, közvetlen befecskendezéses benzinmotorokat érinti. Az ilyen motorokat az autóipar egyre gyakrabban alkalmazza, mivel hatékonyabb üzemanyag-felhasználást és nagyobb teljesítményt biztosítanak kisebb motorok esetén is. Azonban ezek a motorok hajlamosak az LSPI-re, különösen alacsony fordulatszámnál és nagy nyomatéknál, amikor a nagy nyomás és hőmérséklet kombinációja előidézheti a korai gyújtást."
"A GM / Opel OV 040 1547 / dexos1™ Gen 2 és dexos1™ Gen 3 motorolaj szabványokat a General Motors (GM) és az Opel fejlesztette ki, kifejezetten a modern, közvetlen befecskendezéses, turbófeltöltős benzinmotorok igényeinek megfelelően. Ezek a motorok különösen hajlamosak az LSPI (Low-Speed Pre-Ignition) jelenségre, ezért a dexos1™ Gen 2 szabványt az LSPI megelőzése érdekében fejlesztették ki."
-
Vannak, akik hosszű évek óta Dexos 2-vel üzemeltetik az autót, mégse lett dugattyúrepedésük. Szerintem ez urban legend.
Sőt azerintem inkább betartották a 30k km-es gyári csereperiódust, az lehetett a gond. Egy 20+ éves autónál pedig kb. majdnem mindegy mit rakok bele, mert ennek a Dexos 2 is csúcs olaj.
-
d4d
aktív tag
Amúgy ha már Corsa, pár hónapja az Opel di-fernél áll(t) bent a szalonban egy citromsárga 1995-ös évjáratú 3 ajtós 1.2-es Corsa 5 ezer vmennyi kmerrel, nem 50e, 5 ezer... gyakorlatilag új állapotban volt kívül belül. Most nem néztem meg fent van e még a hirdetés, de 1m700e ftot kértek érte.
Azt tudod hogy az opelnél már nem a dexos 2 a legfrissebb előírás?
A te esetedben Opel OV 040 1547 - G30 (xW-30-as osztály) és ebből van 0W-s is. Visszafele kompatibilis a Dexos 2-vel. Legutóbb egy benzines D corsaba cseréltünk olajat, abba már Total Quartz 9000 Future FGC 5W-30 került, API SP ILSAC GF-6A és tudja a Dexos 1 Gen 3-at, valamint az előbb említett OV 040 1547 - G30-at. Ez csak benzines opelekhez jó, a xW-40es olajokat G40-nel jelölik a dieseleket D30/D40. Van olyan olaj ami tudja mindkettőt. Dexos 2 azért sem maradhatott mert furán nézne ki egy most már PSA tulajdonban lévő márkánál egy GM előírás. A total szállítja a gyári olajat is.Ezt meg csak így találtam, megint egy túl okos szerelő (probléma volt, ami megint az okoskodás eredménye)
"Az Opel 2003-as évjáratú, Z16XE motorkódú volt, 98000km -el, ritkán használták hosszabb távra. A tulajdonossal való beszélgetésből kiderült, hogy rendszeresen viszi szervizbe. Kb. 15-18000km -enként cseréltet olajat. A szerelője tanácsára félszintetikus 10W40-es viszkozitású motorolajat tesznek az autóba, mert az Ecotec motorok megeszik a jobb olajakat.
Bumm... !!!
Tanácsom minden Opel tulajdonosnak, hogy legalább egyszer szánjon rá időt és vegye elő az autó szervizkönyvét tanulmányozásra! Nem mindegy, hogy milyen olajat tesznek az Opelbe! Olyan motorolajat kell beletölteni, ami belevaló! Csakis az és nem más!
A régi (98-as - 99-es) Ecotec motoroknál sajnos valóban volt egy konstrukciós hiba, mely miatt magasabb olajfogyasztása volt az előírtnál, de ezt a hibát a gyár már réges-rég kiküszöbölte. Manapság ennek már abszolút semmi nyoma és jelentősége. A Z-s motorokhoz ( amelyiknél "Z"-vel kezdődik a motorszám ) teljesen szintetikus 5W30 v. 5W40 motorolaj tökéletes az előírás szerint, GM-LL-A-025 szabványú kell bele."
Ehhez csak annyi kiegészítés, hogy szervizkönyv és nem egy, hanem min 2-3 márkaszerviz és alvázszám legyen kéznél. Plusz ez a fórum
Talán említettem, egy J Astrával jártam úgy hogy a kézikönyv Dexos 2-es olajat írt, mire később kiderült hogy rohadtul nem felel meg az az olaj a motornak és változtatott az opel, ezért volt érdemes ebben az esetben is felhívni pár szervízt hogy jelenleg mi a legfrissebb előírás hivatalosan. Helyette Dexos 1 Gen 2 / Gen 3 kellett vagy most már a fenti OV 040 stbstb G30 az ajánlott, mivel benzines volt. Azó szerint azt mondta a szervizes fickó hogy ideiglenesen sem ajánlja, hogy benne maradjon az az olaj (dexos 2).
Ehhez kapcsolódik (j astra, k astra)
"Az Opel a gyártás kezdetekor nem megfelelő olajspecifikációt határozott meg, ezért előgyújtási probléma lépett fel a használat közben. Ez az LSPI-nek nevezett hiba kopogásos égést produkált a motorban, hosszabb távon pedig dugattyúrepedés lép fel. Utóbbi esetben csak jelentős összegű motorfelújítással, esetleg motorcserével tudunk életet lehelni az autóba. 2017-ben változtattak a specifikáción, ezzel a probléma szinte teljesen meg is szűnt."
Itt azért érdekelne, hogy akiknek emiatt ment tönkre az autója, azt milyen módon kompenzálták az opelnél...vagy így jártak? -
A Corsában előző télen 5W40-es Shell volt. Nem volt nagyon hideg, de egyik reggel olyan lánchangja volt indításnál... megállt bennem az ütő. Még az 5W40-es Mannolnál se emlékszem ilyenre, hogy csörgött volna benne a lánc télen, pedig azt is szidják, hogy milyen fika olaj.
-
Az api világos mert visszafele kompatibilis, de mi van a viszkozitással, elméletben a 0ás még jobb lenne indításnál.
Van egy 20+ éves Opel Corsám, ahhoz a gyári előírás még a GM-LL-A-025 specifikáció volt 0W30-as olajjal. Azt váltotta a GM Dexos 2 az európai autóknál és ennél már 5W30 van csak. Hát, mivel a Corsa gépkönyvében szerepel ez is, így... Ezt kapja. Viszont a vezérműláncnak lehet jobb lenne a 0-s olaj, nem tudom... -
Qru
MODERÁTOR
Igen letezik. Ford pl egyes EB motorokboz 0W20 helyett 5W20-at ir elo. 0W-vel elobb lesz olajnyomas de attol meg nem biztos, hogy a kello kenes is meglesz.
Sokat filoztam ezen, nekem is API SM es/vagy ILSAC GF4 kell (vagy jobb) 5W30 vagy 5W40. Vegul nem mertem az 5W40 helyett a 0W40-et bevallalni. Amugy is tobbnyire melygarazsbol indulok igy a hidegoldal annyira nem fontos esetemben (plane, hogy hobbi auto ami telen eleve keveset fut).
-
d4d
aktív tag
Mi a helyzet olyankor, ha van egy gyári előírás jelen esetben nekem api sm (vagy még az előtti, mindegy) semmi más és a viszkozitás is megvan határozva, 5w30 10w30 10w40. Ebben az esetben használhatok API SP/SQ 0W30as olajat? Az api világos mert visszafele kompatibilis, de mi van a viszkozitással, elméletben a 0ás még jobb lenne indításnál. 25 éves autó. Létezik hogy a hidegoldali rész is "elő van írva"? Vagy ez hülyeség?
-
Plane hogy -10 is ritka nem hogy az annal hidegebb.
Legyen igazad! Még 2016 körül azért volt olyan tél, hogy -20-at mutatott a hőmérő. Emlékszem az akkori francia főnököm feltöltött FB-ra egy képet az autójában lévő digitális kijelzőről, aztán egy másik francia odakommentelt a kép alá, hogy hol van éppen? Szibériában?Hát na...
A felkapcsolt klíma amúgy tovább melegíti a motort? -
Qru
MODERÁTOR
Azt jol csinalod.
Nekem is engedi forro egovre az 5W40-et. Na most nem megyek csak azert 110-el a palyan mert eppen 40 fok van kint, vagy kapcsolom le a klimat a varosban, mert amugy lefo a blokk. Na most ez 2000-es evek elejen tervezett motor, akkor meg itt nem vt 40 fok...
Telre nyilvan jobb lenne az 5W30 de mivel tobbnyire melygarazsbol indulok az nem olyan gaz. Plane hogy -10 is ritka nem hogy az annal hidegebb. -
válasz
grizlisandor #15103 üzenetére
Évente cserélem, az alatt megyek 6-7000 km-t. Szerintem ezt a részét jól csinálom.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- RAM topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- YouTube
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Google Pixel topik
- Hardcore café
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- AKCIÓ! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA MSI 650W
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari!
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest