- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- laskr99: Újrakezdem a processzor és videókártya szilícium magok fotózását
- Klaus Duran: 2025 dude
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- VoidXs: Tényleg minden játék optimalizálatlan?
-
LOGOUT
Motorolaj és szűrő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Érdekes történet az olajokról.
Mennyire túl van amúgy lihegve ez a téma is és teljesen igaza van az előadónak. Röviden, ha tudja a gyári előírás és a gépkönyvben javasolt viszkozitást, akkor mehet az autóba. A lényeg, hogy legyen benne és ELÉG legyen az olaj.
https://youtu.be/1GRGEadj-Bg?list=PLsyreVi3WjpTjmKI1YA7zc5kEYRuiJBk7&t=361
-
hads
tag
Sziasztok!
Az öreg hölgyben (Octavia 1 1.9 TDI 480000 km) most MOTUL 8100 X-CESS 5W-40 olaj van, de lassan már cserélnem kell.
A MOTUL 8100 X-CESS 2gen 5W-40 csak annyiban különbözik a gen1-től, hogy "vékonyabb", vagy van-e még valamilyen előnye (pld.adalékolás), hogy váltsak gen2-re? -
-
d4d
aktív tag
Ismerősnek kellene hozzá egy frankó olaj ajánlás. Ugye a Toyotánál nincs kifejezett gyári előírás csak általános, de még ez se világos, kéziköny nincs.
Toyota Avensis (2000) 1.6 VVT-i (3ZZ-FE) 81kW
-
d4d
aktív tag
Beszéltem négy márkaszervizessel, megerősítették, hogy mehet az 5W-30, egyik mondta csak hogy 10W30-at tennének bele a szervizben, esetleg 40-est, mert a 30-asnál megszakadhat az olajfilm ilyen melegben... Egy idősebb úriember volt, arra is hivatkozva, hogy már 100e kmt futott az autó és hát ilyenkor már kell a "vastagabb" olaj, ja mondom csak nem nekem.. főleg nem hidegoldali részen. (vajon az 5W40 miért nem szerepel a kézikönyvben?)
A ceglédi suzukis egyből helyeselt amikor szóba került a Motul neve, azt mondta, amikor igazán jót akarnak ők is ezt töltik. Már nem konkrétan ezt a 8100 powert csak általában motult. Meglátjuk, remélem bírni fogja amikor elszabadul a 37 kW. -
Megvettem a következő olajcseréhez mindent a két autóhoz. Motorolajnak Aral HighTronic 5W40 megy mindkettőbe.
Az Astrához Mann olajszűrő, Mann üzemanyagszűrő, SCT kabinszűrő és Hengst levegőszűrő lett.
A Corsához Bosch olajszűrő, Hengst üzemanyagszűrő, SCT kabinszűrő és Filtron levegőszűrő lett.
Személyes észrevételem, hogy én a Filtrontól nem vagyok hanyatt esve, a Hengst minősége ránézésre is sokkal jobb. Még a Hengst olajszűrőé is. A Boscht egyedül azért választottam most a Corsához, mert a tetején van egy kis műanyag szelep, ami valamennyire visszatartja az olajat a szűrőben, ha csak rövid távra állítanád le az autót.
-
Qru
MODERÁTOR
Motul 8100 Power 5W30? Nem is drága, 18k az 5 liter...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
grizlisandor #15268 üzenetére
Motul Powert neztem 5W40/30-ban.
A 40-es nekem vastag, de a 30-as esetleg jo lenne....
-
d4d
aktív tag
Suzukinál nincs nagy választék, ennél többet nem tudok, 2000-es évjárat, motorkód G10A, 993ccm, 39kW. Nem tudtam, hogy az olajdoki ajánlása vicc, viszont a kézikönyv már biztos jobb forrás és a márkakeres szervizes, aki fejből nyomja a gyári cikkszámokat se mondta azt, mint pl az iridiumos gyertyáknál, hogy ez nem lesz jó, mármint az 5W30.
A motorolaj mintaboltos egyébként pont az említett Motul Eco Lite-ot ajánlotta, bár nem tudta hogy pontosan miről van szó, csak hogy benzines suzuki. Másik az x-clean efe volt.
-
Asbee
veterán
Figyu ezt a játékot játszhatjuk, de semmi értelme. Ha nem írsz konkrét motor típust, évjáratot, akkor ne bohóckodjunk és raboljuk egymás idejét.
Ottvan pl a toyota 4zz 3zz, api előírása van csak, de mivel akkori korhoz képest egy műszernek számított, szereti a “hígabb” modernebb 5w-30 olajokat amik jól is adalékolhatóak. Pl Motul Eco Lite. Jó alapolaj, modern adalék, kálcium+ magnézium+ bór és egy nagyon szép adag molibdén. Ilyen motorokba jobb választás mint egy C3 low saps olaj. Igaz azzal is tökéletes ha időben cserélve van.
Olajdoki meg vicc kategória.Qru-nak pl 5w-40 vonalon, Ravenol Rup 5w-40 a legújabb 2025 ös gyártás API SP. Full Pao, szintén kálcium magnézium bór molibdén. Racingnek írja, de ahol elég az API nyugodtan mehet általános használatra. És használják is.
-
d4d
aktív tag
Kézikönyv szerint jó 5W30, 10W30, 10W40, suzukinál se tiltakoztak ellene. Illetve az "olajdoki" szerint is jó.
"Üdv,
Adott egy 2002 es Swift 1.0 haromhengeres motoral szerelt.
Nekem a 10w40 olajat ajánlották hozzá.
120.000km van benne.
Most cseréltem le az olajat 10w40 eneos prémium olajra és mann filter szűrőkre.
Érdemes lenne bele motorolaj adalékot tölteni, hogy védje a motort és kopó alkatrészeit?Üdv,
Motorolaj adalék - amely megfelelően védi a motort - van elegendő gyárilag is az Eneos 10W40-ben.
Ha szeretne az autónak mindenképpen jobbat, akkor inkább váltson egy teljesen szintetikus 5W30-as viszkozitású olajra. Ez minden szempontból jobb lenne az autónak.üdv.
Olajdoki" -
tibbike01
őstag
Az olajakra azt a specet irják rá, amiért képesek sok-sok pénzt fizetni a gyártó. Olyan kb nem létezik, hogy egy olaj csak egy specifikációnak felel meg. Lehetetlen ilyen olajat csinálni mivel a specifikációk között nagy az átfedés, de nyilván a flakonra csak az kerül rá, amiért fizet a gyártó. Tanusítások, bevizsgálások, auditok..stb, amire rákerül egy flakonra az adott spec.
Szóval semmivel sem jobb vagy rosszabb a specific olaj és kb 99% ugyanaz az olaj van benne, mint a nem specificben.
-
d4d
aktív tag
Űrechnika 1.0 swift, csak ne írd hogy annak mindegy, űrolaj kell bele.
Más.
Ha már szóba került a Motul, de akár a Castrolnál is van hasonló. Szóval a Motulnál vannak a specific olajok, amik csak az adott előírásnak felelnek meg. Ezek miben jobbak, ha jobbak, mint egy "átlagosabb" Motul olaj, ami ugyanúgy tudja azt az előírást, de még ezen kívűl 4-5 másik gyártó szabványának is megfelel? -
tboldi
nagyúr
Motult, de abból is a Gen2-t, én ezt használom az Alfa emblémás Grande Puntómban.
-
4D4M
senior tag
Mostanában sok videóban láttam, hogy a felni és a fektarcsa közé kennek valami zsírt. Korrózió és nedvesség ellen. Mi lenne az? Azt hiszem fehér cucc.
-
AIex
tag
Sziasztok !
Ismét erre vetett az élet,Édesanyám Fiat 500-asában kellene olajat cserélni (1.2 8V szívó, 69Le),
Eddig Motul X-Clean 8100-ast kapott, mivel tudja a gyári kézikönyv által kért Fiat 9.55535-S2 specifikációt, viszont Kaufer-nél elérhetőek már a Liqui olajai is, a Top Tec 4100 5W-40 is tudja a 9.55535-S2 specifikációt, teljes töltettel számolva 1500Ft-al drágább.
Melyiket választanátok, Motul, vagy Liqui ?
-
Olajszűrőkkel kapcsolatban Mann, Mahle-Knecht és Hengst trió között mozgok. Van esetleg jó ár-érték arányú ajánlatotok ezeken kívül is? Nem mintha, ezek drágák lennének, csak kíváncsi vagyok. GM motoros régi (20+ éves) Opelekbe nézegetem a kínálatot, de nagyon szkeptikus vagyok ezekkel a túlságosan olcsó szűrőkkel kapcsolatban. A Mannol SCT márkája nekem nem tűnik biztatónak, pedig kb. fele annyiba kerül, mint a Hengst (ami szintén nincs 2000 forint, szóval az se drága).
-
bul07
nagyúr
Én is KAMOKA 6080008 [link] raktam be, szerencsére körben szivacsos, mert nálam kizáró tényező a körben nem szivacsos szűrő
Ti nem érzitek túl könnyűnek más aktív szenes szűrőhöz képest?
Igaz használttal de DENCKERMANN M110112 szűrőhöz képest én fele olyan súlyúnak éreztem mikkor cseréltem, mintha nem lenne benne elég anyag. (Nem hinném hogy a kiszűrt kosz por nyomta volna meg a súlyt a használtnál) -
Asbee
veterán
Transporter csomag:
Nissan csomag:
Van itt minden gyártás (olajt nem néztem), német, lengyel, francia, kínai. GLS kicsit dobálós volt most, de minden egyben -
d4d
aktív tag
Ezt csak úgy itt hagyom, össze kellett szednem vkinek, hátha másnak is jól jön, dci motorokhoz elég széles körben alkalmazzák,
RENAULT RN0720-as előírást teljesítő olajok a teljesség igénye nélkül,
- Elf Evolution Full-Tech FE 5W-30
- TotalEnergies Quartz Ineo C4 5W-30
- Aral High Tronic R 5W-30
- Eneos Hyper-R 5W-30
- Eni i-Sint Tech R 5W-30
- Fuchs Titan GT1 Pro C-4 5W-30
- Liqui Moly Top Tec 4400 5W-30
- Meguin megol Motorenoel Mobility 5W-30
- Mobil Super 3000 Formula R 5W-30
- Motul Specific 0720 5W-30
- Motorex Profile R-XL 5W-30
- Castrol GTX RN-Spec RNO720 5W-30
- Shell Helix Ultra Professional AR-L 5W-30
- Petronas Syntium 5000 RN 5W-30
- Ravenol HDS Hydrocrack Diesel Specific 5W-30
- Valvoline Synpower MST C4 5W-30 -
-
Elgondolkodtató cikk a témában.
Melyik motorolajat szabad megvenni?
https://www.vezess.hu/magazin/2015/01/19/melyik-motorolajat-szabad-megvenni/
Laci, a szerelő szerint egyébként az olaj közel nem annyira mágikus kulcsa a motor hosszú élettartamának, mint sokan hisszük. Elrettentő sztorival egyáltalán nem tudott szolgálni, olcsó olaj miatt hamar megálló kocsi nincs a praxisukban, csak az olajcserét teljesen elhanyagoló, esetleg olaj nélkül autózó kocsik pusztulnak el időnként.
Kocsi gépkönyvében lévő kívánalmakat, ha tudja az olaj és ismert márkától is származik, akkor szvsz bele kell önteni és had menjen.
-
d4d
aktív tag
A fenti két olaj csak a példa kedvéért van feltüntetve, nem összehasonlításképp. A kiindulási pont az, hogy van egy benzines autó amihez csak API előírást ad meg a gyártó, semmi mást. Csak abból a szempontból érdekes a fenti két olaj, hogy az egyik csak benzines, a másik benzines és dízeles előírásokat is tud, viszont mindkettőn ott az api sp, ami engem érdekel, tehát elvileg mehetne mindkettő ebbe a képzeletbeli autóba gond nélkül. De, és ez lett volna a kérdés, számít e bármilyen szinten, hogy jelen esetben itt a mobil rendelkezik dízeles előírással is. Emiatt lehet e ideálisabb az autó számára, lehet e olyan összetevője ami miatt érdemesebb a két fenti vagy ezekhez hasonló olajok közül azt választani, ami tud dízeles előírást is, akkor is ha benzines autóba kerülne.
Ahogy Qru írta, hogy pl a katalizátort jobban kíméli. Ilyesmire gondoltam.
-
Asbee
veterán
Bocs de ennek az összehasonlításnak semmi értelme. Legalább kb kategórián belül kellene maradni. Oké, hogy api sp mindkettő de a dexos 1 gen 3 meg mezei c3 nem egy liga. A total egy ultra üzemanyagtakarékos olaj ami alulról súrolja a viszkozitási osztályt, kifejezetten lspi érzékeny motorkra fejlesztve, és megengedőbb az adalékolással.
A gyártói előírásokat kell követni, ha több minden megengedett, akkor lehet keresgélni mi a legjobb választás. Ebben a dologban nem kell okosabbnak lenni a mérnököknél és a gyárnál. -
Qru
MODERÁTOR
Nem lehet egyertelmu valaszt adni, mert ez nem fekete feher. Ha csak API van megadva akkor barmelyik kello (vagy annal jobb, mert ezek visszafele kompatibilisek) API olaj jo.
Itt a dizeles(be is jo) olaj alacsony szulfatos hamu tartalmu, ami kevesebb lerakodast eredmenyezhet (ha benne hagyond az olajat sokaig) es a katalizatort is jobban kimeli nem csak a dpf-et. Viszont ez azt is jelenti, hogy kevesebb adalek van benne. Tehat azonos adalekolat feltetelezve (ami nyilvan nincs igy) azt jelenti, hogy kevesebb tartalek van az olajban (oxidacio, savasodas, stb).
Ennek fenyeben en a dizeleabe is jot vennem egy nornal olajcsreperiodussal (1 ev vagy 10k km normal hasznalt eseten).
-
d4d
aktív tag
Újabb találós kérdes. Visszatérve erre a dologra, hogy mi van, ha csak API XY van előírva semmi más. Benzines autóról van szó természetesen.
Két példát hozok, Total Quartz 9000 Future FGC 5W-30 és Mobil1 ESP 5W-30.
Mindkettő tudja az API SP-t, viszont a Total elvileg csak benzines egyéb gyártói előírásokat teljesít, míg a Mobil1-nél van acea c3 és gyári dízel előírások is a benzinesek mellett.
Helyesen tanácsolták, hogy ilyen esetben érdemesebb azt az olajat választani, ami dízelekhez is jó? Mittudomén lerakódasok miatt vagy nem tudom, hogy szigorúbbak a dízel előírások(?) Van bármi igazság ebben?
-
szimi57
őstag
Azt gondolom ezzel simán elmehetek a Holdig és vissza, a következő cseréig: [link]
-
d4d
aktív tag
Ami jópofa náluk, van vmi fluoreszkálos adalék bennük vagy nem tudom pontosan mi, de uv fény alatt rögtön előbújik, azért hogy ha van vhol olajfolyás a motor környékén, rögtön ki tudd szúrni ilyen fény alatt. Ezen felül ami mutatott a nő, mindegyik flakonon volt egy qr kód ami, valami olyasmit magyarázott, hogy azért van rajta, hogy ha bármi gond lenne az olajjal akkor szó szerint ez alapján a kód alapján visszakereshető hogy személy szerint ki volt a felelős azért az olajért a gyártás folyamán meg gondolom minden egyéb adat. A flakonon is ott virít made in switzerland.
-
d4d
aktív tag
Sajnos nekem nem esik útba csak pont a mellettük lévő cégnél volt dolgunk, de normális kis hely.
Időközben az Octavia cuccait sos el kellett intéznem így nem volt idő az eredetileg tervezett gyári szűrőket beszerezni. Kauffernél volt minden készleten. Ettől független náluk meglehetett volna rendelni a gyári szűrőket is csak nem tudták 1000%ra garantálni a holnapi szállítást.
Tehát egy 2012es 1.6 crtdi octaviaról van szó,
A két mann szűrő made in germany, a hengst lengyel gyártás plusz van egy febi csavar alátéttel made in tökömtudja és végülis ha motullal kezdtem a napot, akkor maradtam is ennél, x clean+, vw 507.00, ami elő van írva.
A mintaboltos motul belga volt, a kauffernél 2 belgát és 2 spanyolt kaptam. Van némi különbség külsőleg, az hogy esetleg ez abból adódik, hogy a spanyolok már ideiek, míg a belgák 24esek vagy csak a gyártási hely miatt, nem tudom.
A gyártási időt a spanyoloknál a flakon front, alsó részén tüntetik fel, a belgáknál hátul lent. De a korábban vett olasznál is így volt, hátul lent.
Kicsit eltér a betűk, számok stílusa, bal spanyol, jobb belga
Bal spanyol, jobb belga, bal alsó sarokban a belgánál pl nincs olyan szemeteskukás figurás ábra.
Bal alul felül spanyol, jobb felül kaufferes belga, alatta a mintaboltos belga. A kaufferes és a mintaboltos flakon között nem látok különbséget.
-
d4d
aktív tag
Az üzletben voltak szűrők. Filtron asszem, mann filter is. Azt mondta az eladó amúgy hogy a legtöbb olaj márkát nem ellenőrzik itthon a gyártó részéről (még pl a totalt is beleértve), mármint hogy ki honnan, hogyan szerzi be.. tele volt a bolt is mindenféle motulos kiegészítőkkel, ahol ilyenek vannak az is jó jel mert ezeket a reklám cuccokat a gyártó adja nekik. Amúgy 4690ft volt az olaj, kauffernél max egy ezressel lett volna olcsóbb, nem vészes. Ez épp made in belgium.
-
norrberth
addikt
válasz
Tothgera30 #15203 üzenetére
Fekete autót többet soha, ahogy végzek a mosással már poros.
Fehér vagy ezüstmetál a nekünk való szín.
Mindegy hányszor ázik meg, poros.
Hátra lépsz kettőt semmi nem látszik.
Legjobb szín -
d4d
aktív tag
válasz
norrberth #15200 üzenetére
Köszi az infót. Akkor fuchsot vettem bele, érzésre jó volt, de az az autó azóta valahol egy bontóban pihen. Nem mintha annyira szar lett volna, de 3 évet kiszolgált becsülettel, megszolgálta a 150e ftos vételárát.
Motorex svájci olajokhoz mit szóltók?
Voltam a motorolaj mintaboltba, csömöri úton. Hölgy az eladó és érti is a témát, kedves volt. Vettem a gyűjteménybe egy motul xclean+-t, lehet hogy a skodába is ez megy majd. Volt belga, olasz, francia motul is. Ők tényleg hivatalos képviselet, nem himhumi kerülőutakon hozzák be.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen légkondit a lakásba?
- Óra topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- RAM topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- YouTube
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- ÖRÖK GARANCIÁVAL - OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - LicencAruhaz.hu
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- Mire Vágyik a Gamer Szíved? Mi tudjuk! Kamatmentes rèszletre is!
- Xiaomi Redmi 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest