- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- laskr99: Újrakezdem a processzor és videókártya szilícium magok fotózását
- Klaus Duran: 2025 dude
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- VoidXs: Tényleg minden játék optimalizálatlan?
-
LOGOUT
Motorolaj és szűrő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sziasztok,
Felmerült bennem egy gondolat a viszkozitással kapcsolatban. Mostanában elég kemények a nyarak, azért a 35-40 fok sem ritka. Nem lenne célszerű átállni 5W40-es olajra az 5W30-asról? Az autómba mindkettő gyári előírás, de a gyári olajat szoktam bele rakatni, az pedig 5W30-as.
Vagy ne gondoljam túl? -
szimi57
őstag
Nincs összefüggés az MPI és a szelephézag között. Van olyan MPI motor ami már hidrótőkés, elméletileg nem kell szelephézagot állítani. Gyakorlatban bizonyos idő után viszont szeretnek beragadni vagy épp elengedik a nyomást és hangoskodnak. Ezek általában csak cserével javíthatók. Konkrétan az 1.6 Golf is hidrótőkés, nincs állítási lehetőség. Felmerülhet még az olajszivattyú kopása vagy olajtartály tömítődés.
-
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
TommyY2 #15088 üzenetére
Vagy hidraulikus a szelep állítás vagy egy fém lapkával oldják meg (ezt a lapkát/lapkákat mozgatja a vezérműtengely bütyke(i)). Utóbbinál rendszeresen kell ellenőrizni a szelephézagot (van rá gyártói előírás mennyi km után kell). Ha ez túl kicsit akkor nem zár rendesen a szelep és kompresszióvesztés lesz, ha túl nagy akkor meg hangosan, csattogva jár a motor.
-
Az 504/507-es specifikáció is 21 éves már, és a 2019-es modellévtől gyártott autókban már kevés motorhoz ez az ajánlás, a többség esetében leváltották az 508/509-re
"VW-504.00
A 2004-es modellévtől gyártásba kerülő, meghosszabbított szervízciklusú VW/Audi benzinmotorokhoz alkalmazható motorolajok osztálya. Az osztály követelményei csak SAE 5W-30 viszkozitásosztályú, 3.5 mPas HTHS értékű teljesen szintetikus motorolajjal teljesíthetőek. Az alkalmazható olajcsereciklus max. 30 ezer km/2 év. (A fedélzeti kijelzés szerint). Jelenleg a legkorszerűbb VW benzines minősítés mely már alkalmazható a nagyteljesítményű (210 LE feletti) motorokban is.VW-507.00
Meghosszabbított csereperiódusú előírás VW PDE-TDI és az új generációs TDI motorokhoz. (PID) VW/Audi motorokhoz alkalmazható motorolajok osztálya. Az osztály követelményei csak SAE 5W-30 viszkozitásosztályú, 3.5 mPas HTHS értékű teljesen szintetikus motorolajjal teljesíthetőek. Ez az osztály 2004-2-ik hete óta van érvényben. Az alkalmazható olajcsereciklus 30 ezer km/2 év. (A fedélzeti kijelzés szerint)."Forrás: [link]
"VW-502.00
Általános benzines és dízel jóváhagyás néhány feltöltött, korábbi tervezésű motorhoz. Az 1997 márciusa után gyártott benzin és dízelmotorokhoz alkalmazható motorolajok osztálya. A tesztek követelményei szigorúbbak az 500 00 osztály követelményeinél, elsősorban az olajiszap képződési hajlam vizsgálatánál. A fentiekben felsorolt osztályú motorolajokkal érvényes olajcsereciklusok a következőek: Benzinmotoroknál: 15 ezer km Az 1994-es modellévtől gyártott, Golf/Vento és Passat TDI és 55 kW turbódízel motoroknál: 15 ezer km Egyéb dízelmotoroknál: 7500 km" -
d4d
aktív tag
válasz
focvis #15080 üzenetére
Ha ez igaz, akkor nagyon sokáig húzta ez az 502-es szabvány,
"A VW 502 00 olajspecifikáció az egyik legszélesebb körben alkalmazott motorolaj-specifikáció amelyet a Volkswagen a legtöbb benzines motorjához javasolt a 1990-es évektől egészen 2019-ig. Különösen ajánlott olyan VW benzines motorokhoz, amelyek nagy igénybevételnek vannak kitéve. Az OEM által jóváhagyott VW 502 00 specifikációjú motorolajok kompatibilisek a Volkswagen fix 15 000 kilométeres vagy évente egyszer esedékes olajcsere-intervallumaival."
-
MrSealRD
veterán
válasz
tboldi #15072 üzenetére
120W a ráírt teljesítmény. Mivel 3 lap van benne és általában nem szoktak 13,3333 g/h-s lapokat gyártani ezért élek a gyanúval, hogy a 40g/h-t nem tudja.
A legrosszabb esetben 15-öt tudnia kell... Ózon mérőt nem vettem, mert az horror... Cserébe 17K volt és nem 50K. A feladatát ellátja. A többit meglátjuk. -
norrberth
addikt
Az erő hatalmas. Az életből árad, ezért nagy, körülvesz valamennyiőnket, összeköt és megvilágosít minket, nem az izmaidban, magadban, magad körül kell érezned az erőt...
-
tboldi
nagyúr
válasz
norrberth #15073 üzenetére
Én ezt választottam, 10 g/h, 98 W. De az az érdekes, hogy a germicid lámpáról sehol nem tesznek utalást, meglepődtem, mikor szétcsavaroztam.
-
Hőguta
csendes tag
válasz
grizlisandor #15071 üzenetére
Köszönöm!
-
tboldi
nagyúr
válasz
MrSealRD #15064 üzenetére
Speci szerint 40g/h
Egy videó kommentjei között olvastam, hogy amolyan ökölszabályként vehető, hogy 100 W-onként tudnak ezek 10 g-ot termelni, és ha megnézed, az olcsóbbakra mind ilyen nagy számokat írnak, a drágábbaknál pedig már helyes ez az állítás. Kb. mint amikor a kis tenyérnyi hangszórókra hazudják, hogy 300 W.
-
grizlisandor
veterán
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
norrberth #15062 üzenetére
Jó tipp még mellé tenném alternatívának a Motul 8100 X-MAX 0W40-et az is 502.00*-ás.
*: Valószínűleg, amúgy tudja a 504.00-át is csak nincs rá minősítettve.
-
TommyY2
tag
válasz
szimi57 #15056 üzenetére
Igen, látszatra szinte ugyanaz a belseje (ózonlap, ózon generátor), csak mindössze annyi a különbség, hogy a Dedra-val ellentétben a 4db ózonlap helyett csak 2db van benne (amennyiben jól látom).
Ennek ellenére papírforma szerint ugyan annyi ózont termel, mint a Dedra (annyi pént mindenképpen megért).
TommyY
-
d4d
aktív tag
Kösz srácok! Közben megcsíptem az autóhoz adott saját kézikönyvét is, befotóztam, eltér az angol nyelvűtől, de itt is jelen van mindkét szabvány mindenféle üzemanyagra vonatkozó megjegyzés nélkül.
Plusz még két szervizzel beszéltem, ők is azt mondták mehet az 504 is, de nem kerülök hátrányba az 502vel azért mért régebbi spec csak évente cseréljem.Most ha az 502-nél maradnék, variálhatok a viszkozitással 5W helyett 0W40? Motul Xmax, Mobil1 FS stb
-
d4d
aktív tag
Kedves norrberth mi ez az Etka?
Másik topicban a VW-s kolléga csatolt be képet is a gyári programból és tényleg csak az 502 van feltüntetve. Kérdeztem mi az oka hogy a kézikönyvben szerepel alternatívaként az 504 is. Röviden. Akár használható is lehetne, de nem a legoptimálisabb és amíg elérhető az 502, addig nem tüntetik fel az 504-et.
Idézet a hivatalos instrukcióból,
"A Volkswagen az új minősítésű anyagok használatát régebbi motorgenerációkhoz nem ajánlja."
(Itt megint tévedett "a sose volt gyári beszállító a mann" kolléga, mert ő teljesen elutasította az 502-t, hogy az biztosan nem jó.)
-
d4d
aktív tag
Amúgy ha jól értelmezem, ha megfelelő minőségű üzemanyaggal járok (ez az EN 228 egy eus szabvány, Mo-n tudják a kutak) akkor mehet az 504-es is? Na most ha ez így lesz már csak kívancsiságból is visszahívok 1-2 szervizt holnap.. hogy akkor miért "erőltetik" csak az 502est.
Külön rákeresve is azt látom, hogy az 504 visszafele kompatibilis az 502-vel szóval még, ha csak az lenne az előírás, akkor is használhatónak kellene lenni.
Pár hónapja egy 2005/2006-os ötös golfba tettünk 504/507-es Eneost. Régi 1.4es 75LE, nem tsi.
-
d4d
aktív tag
Találtam egy ilyet az Up!-hoz, de ugye nekem, főleg ennyi idős autó esetén is csak támpont. Mert franc tudja mi változott azóta. Holnapra a vw fórumos vw mágus is csekkolja alvázszám szerint.
Amióta megjártam a J Astrával csak kiindulópontnak tekintem a kézikönyvet is, nem szentírásnak. -
d4d
aktív tag
Azt nem mondtam neki hogy pár évvel korábbam szintén őket kerestem fel csak emailben és semmi gond nem volt lekértem gyári infókat a 25 éves szutymákomra... De ma a második kereskedésben is simán megadta a srác a számokat. Egyébként van egy kis tapasztalatom csak nem VW-vel és ilyet semmilyen márkánál nem tapasztaltam. Itt is az összes többi kereskedésben kedvesek voltak, volt ahol kétszer is visszahívtak. Nem éreztem sehol még azt a "haggyámá a hülyeségeddel" hozzáállast.
-
Asbee
veterán
Simán elő fordulhat benzinnél, hogy az 502.00 is megengedett az 504.00 mellett. Nálam is a 2016-os CHHB-ba megengedett az 502.00. Lánc és okoskerekek miatt mondjuk nem raknám bele, de hivatalosan nem kellene baja legyen.
Sokszor van olyan, hogy a gyári minőséget már nem tudja az adott gép, szerszám, de utángyártottra még megengedett. Aztán vagy már a lenyomatot kiszedik vagy jöhet a kicsiszolás. A nem tájékozott user meg örül, hogy juhé gyárit kaptam csak kivan csiszolva....
Megértem, hogy nem adnak ki csak úgy cikkszámokat. A szoftverek, adatbázisok nem két fillérek, én is ismerőstől márkaszervízből, vagy Corsa-tól szoktam segítséget kérni ha elakadok. -
d4d
aktív tag
Ezen én is felhúztam a szemöldököm, de ne tudd meg milyen magabiztosan adta elő, eleve több mint 25 percig beszélt pedig csak két cikkszámra, árakra és az olajelőírásra voltam kíváncsi. Amúgy azért nem adhatja ki a cikkszámokat mert hogy akkor én majd fogom ezt az infót és besétálok valami autós boltba olcsóbban megvenni az alkatrészt...beszarok.
De látod pl te is megerősítetted, hogy itt más gyártósorok vagy gépek vannak, nem csak nyomnak rá egy vw logot. Azt is állította, hogy ami mondjuk a gyári részlegen megbukik még simán eladhatják utángyártottként..Ezért nem csak egy irányból gyűjtöm az infót. Lehet hogy ráment vagy 2 órám össz, de tuti hogy a megfelelő olaj fog kerülni az autóba.
-
Asbee
veterán
Elég felületesek és hiányosak az embernek az információi. Egyáltalán nem csak szúrópróba szerű ellenőrzések vannak. Folyamatos a minőségbiztosítás, megvan hány darabszámonként, vagy időközönként kell vizsgálatot csinálni. (heti, havi, éves stb) A kritériumok is szigorúbbak mint egy utángyártott terméknél. De még a gyártás során használt, gépek, szerszámok, stb stb élettartama is szigorúbbra van véve. Ebben igaza van, ezért is, nem ugyanarról jön le a gyári és az utángyártott alkatrész.
Ez akkor nem gyári olajszűrő?
-
bul07
nagyúr
Jó kis motor, jól viszi a Duster is
Jól is fogyaszt, bár nem nagy sebességnél mert ott azért előjön a forma hátránya, 100-110-ig 6liter alatt van
Ha jól tudom ezt a motort egyes Mercedes kocsikba is beleraktákAmúgy öcsém nem örült neki mikkor mentem utána ő meg sietett előttem egy Superb-vel
[kép] (természetesen nem magyar autópálya), egy két km/h több is volt néha, ezen adatok [link] alapján nagyon a vége volt
Nem szolt na, hogy ne menjek utánaMi a Debreceni Renault szalonba hordtuk meg a volt egy Kecskemét
Debreceniek rendesek voltak, de mondjuk Kecskeméttel se volt baj csak ott egyszer több hónap kellet mire megjött az ülés vas része(meg pár hívás hogy mi van) amit garanciába cseréltek mert billeget -
d4d
aktív tag
Ja, a fenti renaultnak (a motor nissan fejlesztés vagy közös munka), bár nem ismerem a szervizmúltját, de az is túl van a 300 ezren. Egy gramm füstje nincs se hidegen se melegen, nem világít az óracsoport környéke, mint egy karácsonyfa, érzésre minden ok, megy mint a barom és azért a hangja...mégis csak V motor, hiába diesel, azért lelket melengető. Mentem mögötte is full lehúzott ablakokkal semmi szaga nincs. A szervizbe menet pont egy nagy mercit követtem (cdi) füstöt nem nagyon láttam viszont majd megfulladtam és ez sajnos jellemző, de vw-re audikra is.. bár nyilván ezekből arányaiban sokkal több a lógóbelű példány.
És ha már francia, kis Peugeot 207, 2008 vagy 2009-es volt, 1.4 HDi majd 500ezer km-t futott, akkor került hozzánk. Hibátlan műszaki állapotban, ez is ilyen végig márkaszervizes 1 tulajos autó volt, soha még törve sem volt. Nagyon megkedveltem azt is, mondom ezt alapvetően japán fanként.
(nem a konkrét autó csak illusztráció)
-
d4d
aktív tag
Ezt csak ahhoz hogy 7 éves lesz a Duster.
Volt nálunk egy 2018-as Kangoo szintén 1.5 dCi ugyanaz a K9K, újkorától kezdve az utolsó km-ig végig ugyanabba a Renault márkaszervízbe járt és csak ezt az RN0720as Elf olajat kapta, már alulról súrolta a 400e km-t, a motor úgy járt mint egy Schaffhausen óra. Az egész autó olyan állapotban volt futóművileg, váltó, kuplung stb összképben, hogy letagadhatott volna 300 ezer km-t egész nyugodtan. Ilyen amikor megkapja egy autó amit kell és odafigyelnek rá. Nem is volt motor, turbo meg mittomén milyen problémája.
Itt is befigyel a szent tölcsér, az utolsó olajcserét már mi csináltattuk meg.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
BUZZLGHTYR #15033 üzenetére
Ugy emlekszem 3.5 liter kell bele de lecsekkolom.
3.75, eleg a 4 liter.
-
d4d
aktív tag
A viszkozitásig még nem jutottam el, egyelőre a szabvány legyen 100%.
Octaviaba emlékeim szerint 507-es előírás volt megadva, én akkor nem láttam ilyet teljesitő 5W40-es olajat csak 0W30/5W30. A csere intervallumot nem tartom be, de a gyári olaj előírással nem szeretnék variálni.
-
Qru
MODERÁTOR
A viszkozitás egy dolog a (szulfátos) hamutartalom meg egy másik... A turbó miatt jobb ha 5W40-et kap a 1.6 TDI, ha csak nem vmi leszedált nagypapa stílusban van használva.
502.00 elég régi szabvány meglepő... A literes UP-ba én (is) inkább 0W40-et raknék az 5W40 helyett. Castrol EDGE 0W40 vagy Mobil FS 0W40 pl ezek mind 502.00-ás olajok.
-
d4d
aktív tag
Valszeg megnézem, de egyelőre bármilyen okos volt az első fickó úgy néz ki nem volt igaza. Mondjuk ő volt az egyetlen aki az olajat nem alvázszám szerint nézte. Most az 502.00 áll nyerésre. A negyedik kereskedésben azt mondta a munkafelvelő, úgy nézi meg nekem mintha most bevinnem szervizre hozzájuk, nyert az 502.00. Másik kereskedés szintén 502.00. Ezek jellemzően 5W40es olajak. Az autóban is volt egy olajmatrica ami szerint 5W40 castrol került bele. Én akkor húztam a szám, nehezen tudtam elképzelni hogy ilyen kis benzines autóba, főleg már 2012-ben 40es olaj kellett volna, de úgy néz ki mégis.
Nekünk is egyszer egy szerelő 5W40est akart beleönteni 2015ös octaviaba 1.6 crtdi. Mondom nem létezik olyan 5w40es ami teljesíti a gyári előírást. Azt mondta ő a szerelő, jobban tudja. Ja mondom majd amikor megmakkan a részecskeszűrő mittomén 50e km után, majd térjünk vissza a kérdésre.. hagytam a francba.
-
szimi57
őstag
Megjött a Motul 8100 X-clean+ 5w30 Made in Belgium. Mann Filter HU 815/2, Bosnia Herzegovina.
-
d4d
aktív tag
Nálam, ha Renault akkor Elf, a fejemben annyira összefort a két márkanév, hogy nem is nagyon érdekel más ebben az esetben. Kb minden renault főleg, ha régebbi, hátsó ablakán ott díszeleg az elf matrica. Hivatalosan az Elf után jött a Castrol a Renaultnál most tudomásom szerint kb fél éve már a Total a hivatalos partnerük, de akikkel beszéltem márkaszervizzel, náluk még mindig Elfet tesznek az autókba és el is fogadják hivatalosan garanciás témában is.
Más. Friss infók. Adott egy VW Up! 1 liter benzin. Felhívtam egy márkaszervizt, kifogtam egy olyan fickót aki így első hallásra nem kicsit volt képben. Mondjuk rögtön azzal kezdte hogy gyári cikkszámokat nem adhat ki semmilyen formában, de árakat tud mondani.
Olaj elvileg 504/507, 5W30.
Olajszűrő ~12000
Levegő ~ 24000
Pollen (aktiv szenesnél jobb mindenféle szart szűr pluszban) ~ 31000Azért ez picit meredek, hozzáteszem, hogy a levegő és pollenszűrő csak ebben a típusban (vagy a skodás megfelelőjében) van jelen, teljesen egyedi cuccok, nem közös más vw csoportos típussal, pl a poloval. Nem is volt raktáron nekik ellentétben az olajszűrővel amiből 200+ db volt kéznél.
Szóba került az ezer éves polom mondom hát ott is a mann volt a beszállitó úgy tudom. Itt rögtön megakasztott, hogy a mann sose volt beszállitója a Volkswagennek, max légszűrőbe de olajban nem. Legalábbis belátható időtartamra visszanézve. Ok mondom mi az helyzet azzal, igaz e hogy a gyári szűrő átesik egy plusz minőség ellenőrzésen. Azt mondja ez igaz, de hogy ez ilyen szúrópróbaszerűen működik. Tehát egyszer csak megjelennek a gyártó oldaláról váratlanul és elkezdenek ellenőrizgetni ott dolgokat. Viszont ami még érdekesebb állítása volt, egyébként dolgozott szűrő gyárban konkrétan mann szűrőket is gyártottak nálunk Magyarországon.. szóval azt mondta hogy az se igaz, hogy az utángyártott mann (be lehet helyettesíteni más márkával is) és a gyártó számára készült "gyári" szűrők ugyanazon a gyártósoron készülnének. Vagy más a gyártósor a gyáron belül vagy konkrétan más gyárban készülnek az "original" szűrők. Olajszűrő témában elvileg az Ufi (olaszok) szállít a VW számára gyári alkatrészt.
Az gyári olaj a Shelltől jön jelenleg, az stimmel.Másik amire büszke volt itt a cikkszámos témában ugye hogy nem adhatja ki, hogy ők közvetlen a VW felügyelete alatt állnak vagy hogy mondjam, szóval ha feljebb megyünk a ranglétrán akkor neki a főnöke az tényleg a VW csoport feje. Nem minden márkakereskedés van ilyen státuszban az itthoni kereskedések között.
-
tboldi
nagyúr
Ilyenem is van 2-3 db, olajat csakis ezzel töltök be, a kis szilikont kizárólag az ablakmosóra használom.
Fecsi és cső is akad, van, amit anyummal hozattam az érsebészetről (gyomorszonda
), meg van egy másfél literes Sealey-m váltóolajhoz.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
BUZZLGHTYR #15013 üzenetére
PSA B71 2290 specifikációs olaj kell neked. Total Quartz Ineo ECS 5W30.
Ha valami drágábbat szeretnél akkor Motul X-Clean FE 5W30 vagy LiquiMoly TopTec 4200 5W30, esetleg Mobil ESP Formula P 5W30.
-
-
bul07
nagyúr
Öcsém Duster 1.5dCi K9KG656 is ezt az olajat kapja
Van benne vagy 60e Km és most augusztusba lesz 7éves.
Első 5évben évenkénti szervizes olajcsere volt, megvette előre a 5éves karbantartás és hordtuk is olajcserére, már ha egy forintba se került(fém olajszűrős és szépen karcoltam szerviz előtt hogy lehessen látni hogy tényleg cserélték)
Tavaly már szomszédba lett cserélve és ezt a Elf olaj ment bele, mondjuk nincs sokfajta RN0720 olajGázolaj szűrő csere egy kicsit több munka lesz, mert nem kevés bontással jár elől még fém lemez takaró is van
Na meg a szűrő se egy egyszerű darab MAHLE KX 338/26D [link] só sok alkatrészt is adnak hozzáÉn írom magamnak egy kis naptárba hogy mi lett beszerelve mikkor mennyi kilométernél.
-
Qru
MODERÁTOR
Pedáns, helyes. Eleinte én is fotózgattam de aztán pár év után elengedtem. Ennek a kocsinak 99%, hogy én vagyok az utolsó tulaja. Magamat meg nem verem át.
Mondjuk a memóm már nem a régi, így sprit-en vezetem mikor mi volt. Meg írtam egy karbantartási itinert is pár évre előre lebontva mikor mit kell majd tervezetten cserélni.
-
tboldi
nagyúr
Nekem van egy összenyomható szilikontölcsérem erre a célra, mert a merev műanyag nem fér el az üregben.
-
d4d
aktív tag
Saját autónal is így dokumentálom a folyamatokat. Megmondom miért. Egyrészt magam miatt is, de eladásnál szerintem ez egy jó pont. Ha én lennék a vevő és látnám hogy valaki ilyen módon kezel egy olajcserét is, az mindenképp bizalomgerjesztő. Nekem hiába mondja bárki, hogy ekkor meg akkor volt olajcsere.. de semmi mást nem tud felmutatni, se nem tudja milyen olaj került bele pontosan, milyen szűrők, a szerelő belerakott valamit és ennyi. Ez így számomra a nullával egyenlő információ. De még ha tudja is, nem láttam. Márpedig ma amikor egy márkaszervizben is képesek becsapni, nem hiszek senkinek el ilyet bemondásra. A fenti autónál is van képem még arról ahogy az emelőn van, jön ki az olaj stb
-
BUZZLGHTYR
senior tag
Hello, 2011 peugeot 308sw 1.6hdi be milyen specifikacioval rendelkezeo motorolajat javasolnak?
Koszonom elore is!
Szep napot! -
tboldi
nagyúr
válasz
norrberth #15011 üzenetére
Szívesen beszélgettem volna vele személyesen a füredi Concourson, de épp nem volt az autója és motorja közelében.
-
-
tboldi
nagyúr
válasz
TommyY2 #15001 üzenetére
Én ezt követtem, viszont 30 helyett 20 percig ment az ózongenerátor, majd miután megállt, újabb 20 percig hagytam még keringeni az autóban járó motorral, és csak ezután nyitottam ki az ajtót szellőztetni.
A bomba szinte ugyanaz a metódus, csak 10 perc keringetés, utána szellőztetés. -
d4d
aktív tag
Igen mondtam már a szerelőmnek, hogy kap tőlünk ajándékba egy menő tölcsért ne szégyenkezzünk
de végülis a célnak megfelel.
Jó fej amúgy és érti a dolgát elég jól képben van olaj témában is, ami sok kollégájáról nem mondható el sajnos. Nem egy kókány mester. Normális tiszta tágas műhely és ott lehetünk az autó mellett, látod fotózhatok mindent és vihetem a hozzávalókat is.
-
d4d
aktív tag
Megkapta a finom új olajat, gyári szűrőket, így lesz átadva az új tulajnak. Amúgy hivatalosan 30e km / 24 hónap a csere intervallum. Köszönjük ezt az egyet nem tartjuk be.
-
MrSealRD
veterán
válasz
TommyY2 #15001 üzenetére
Ózonos fertőtlenítés körülményeit illetően fontos megjegyeznem, hogy melegben és magas páratartalom mellett nem jó a hatékonysága, mert sokkal gyorsabban bomlik le az ózon... Tehát a klímát kapcsolni ezért is érdemes, mert 22-25 fok között és száraz levegőt produkálva nem esik össze a megtermelt ózon, hanem tényleg kifejti a hatását. Ezáltal rövidebb idő alatt is elérhető a kívánt működés.
A belső keringetés viszonylag egyértelmű... ha friss levegővel kevered a belső ózonos levegőt, akkor elég híg lesz... megint csak rontod a hatékonyságot.Az ózon a különböző textil anyagokban meg tud tapadni... De alapvetően ha jól átszellőzteted, illetve kicsit a napon hagyod, akkor megfelelően jártál el...
Én úgy fogalmaztam ezt meg, hogy olyan szag volt mint egy gyógyszertárban... nem cél, hogy ez sokáig megmaradjon. A lényeg, hogy a kezelés ideje alatt meggyilkoljon minden típusú élő organizmust.
-
TommyY2
tag
válasz
tboldi #14998 üzenetére
Én meg úgy csináltam, hogy beállítottam az időzítést 15 percre, majd 10 perc után ráadtam a gyújtást és csak a ventilátort járattam belső keringetésen 5 percig.
Utána még vártam egy kicsit, majd jól kiszellőztettem az autót. Az egész garázs tele lett ózonszaggal (mivel nem lehetett az autó ajtaját teljesen bezárni a hosszabbítótól), de az autóban még napok után is érezni lehet az ózonszagot.
Remélem elég volt neki ez a rövid kezelés (a klíma spray-s tisztítás sem tart hosszabb ideig)?
TommyY
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Samsung Galaxy A41 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár HP X360 11 G5 - Intel 4020 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest