- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- laskr99: Újrakezdem a processzor és videókártya szilícium magok fotózását
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
-
LOGOUT
Motorolaj és szűrő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
d4d
aktív tag
válasz
tibbike01 #15397 üzenetére
Amikor 170ft körül mozgott a dollár és szabadon, trükközés, áfa/vám nélkül tudtam az usaból, 9000km-ről rendelni 3voltos cr123as lithium elemeket 350ftos db áron, postaköltséggel együtt (6-10 munkanap alatt itt volt a csomag), ugyanazt vagy még jobbat, mint amit a 12km-re lévő media marktban 1500ftért adtak, na az volt nyitott világ nekem. Ma ezt már nem tudnám megtenni és nem csak azért mert azóta kétszer annyi az usd. Nem lett jobb a világ ilyen szempontból.
-
d4d
aktív tag
Ide nem fogom kiírni, de itt konkrét áfacsalásos történetek vannak amikre a börtön árnyéka is rávetül. Nem akarok senkit befolyásolni ki honnan rendeljen, csak a hivatalos infót osztom meg. Biztos vannak becsületes szlovák vagy más eus forrásból dolgozó boltok. Én nem szólok bele ha valaki őket is összeszedi.
-
bul07
nagyúr
Azért van az EU hogy bárhonnan beszerezhesse, és ha osztrák vagy szlovák Motul nagyker vagy maga a Motul olcsóbban adja és behozzák miért lenne az baj, vagy bármiféle csalás.
Ugyan úgy eredeti ugyan úgy a Motul a forrás, nem kamionról hullott cucc. Csak ép a magyar nagyker extra kapzsiságát nem fizetik meg.Mint airfryer esetén a Cosori
Magyarba áfakülönbségen felül is túlárazva árulja a magyar forgalmazó, ott az Amazon ahol sokkal olcsóbb még szállítással együtt is és garancia ugyan úgy van. -
d4d
aktív tag
válasz
tibbike01 #15392 üzenetére
Nem feltétlen az eredetiség a kérdéses, hanem a tiszta forrás. Van akinek ez is fontos, nem mindenki szeretne csaló bandákat támogatni, független attól, hogy eredeti. Biztos valahol még 1000 ftért is találni motult, eredetit. Lopottat. Van akinek ez se probléma én az ilyet úgy veszem, hogy aki ilyet átvesz, az is egy büdös tolvaj.
-
tibbike01
őstag
Miért van erre szükség? Úgyis árukereső legolcsóbb helyről vagy legkényelmesebb helyről rendeli az ember. Hamis olajat meg bárki árulhat, a hivatalos partner is (ha bekerül a rendszerbe) de szerintem kb 15 éve volt módi megkérdőjelezni az olajokat eredetiségét...a Castrolos időszakban. Ma már kikopott ez a dolog.
-
d4d
aktív tag
Jött válasz a Motultól, hivatalos direkt források itthon,
UNIX
Bárdi Autó
TISZK Kft
Intercars
AutoNetIlletve, ami minket talán jobban érint, összeszedtem nekik 14 hazai webshopot cégnevekkel, akik mind árulnak Motult (is). Elvileg kapok hozzájuk infókat a megbízhatóságukkal kapcsolatban. Gondolom azért a nagyobbakkal, kauffer, zsu, kovács félékkel nem lesz gond.
Kauffer.hu
Alkatreszek.hu (Kovács Autóalkatrész)
Zsu.hu
Motorolajbolt.hu
Olajmarket.hu
Olajshop.hu
Olajwebshop.hu
Filterabc.hu
Olajborze.hu
Olaj-partner.hu
Olajcentrum.hu
Olajsziget.hu
Olajmezo.hu
Fekmester.hu -
tboldi
nagyúr
Én tapasztalatból szidom a MOL olajat, a CB500X-nél nem mindig volt zökkenőmentes az 1-esből 2-esbe váltás, sőt időnként vissza is dobta üresbe, miután megvolt a 2-es. Motul 7100-zal sosem fordult elő ilyen, meg azért egy alig 2 éves, 1500 és 6200 km között használt motorkerékpárnál egyáltalán nem gyanakodnék mechanikai problémára.
-
Qru
MODERÁTOR
Amúgy a MOL cuccok nem olyan rosszak, csak divat szidni/lebecsmérelni őket. Ha végre áttérnek tengeri olajra az urali tipusúról akkor pláne élvonalban lehetnek. Amihez persze egy ütős adalékcsomag is kell(ene) de azt úgy sem teljesen maguk fejlesztik, hanem beszállítóktól tudnak venni kész adalékcsomagokat (egy csomó olajgyártó így csinálja).
-
Sajnáltam, hogy eltűntek.
Tudtommal az OMV átvette az itthoni kutakat. Németországban jelenleg nekik van a legnagyobb töltőhálózatuk (~2400 kút), viszont a tulajdonos 2002 óta a British Petrol. 127 éves cég egyébként, valamennyit azért már ők is tudnak a kenőanyagokról és az üzemanyagokról is. Finoman szólva a M0L-os benzinnél biztosan jobb az, amit ők gyártanak.
Jó volt a kék design is.
Az előző világoskék színű olajoskanna nekem nagyon bejött, most sötétkékre váltottak... Szerintem kevésbé szép, de biztosan a BP beleszólása volt, mert a kanna formája és kinézete igencsak hasonló a Castroléhoz. Amennyire tudom az olajat még ők gyártják, nem pedig a BP, viszont az általam kiválasztott HighTronic 5W40 eléggé hasonlít a Magnatechez, ha nem is ugyanaz.
-
A.Winston
tag
A 40 es 100 fokos viszkozitasi indexeit nezd. API besorolas tol/ig terjed, ami a kuszob aljan van szamit hignak. Egyebkent felhasznalas es tipus fuggo. Amennyire en eddig olvasgattam, vekonyabb olaj = kevesebb fogyasztas (igy lehet javitani flotta atlagot gyartoi szinten), illetve rosszabb vedelem (ez altalaban eleg ha gari idoszakot kihuzza specifikacioba irni…).
De nem erdemes ketsegbeesesbe se akarmeddig menni, a w30/40 es szint boven eleg akar versenyre is bizonyos fokig. Inkabb az ilyen w20 alatti olaj ajanlasoknal erdemes tudni valojaban milyen fokokat szokott elerni. Ugye ezek 110+ fok felett mar kvazi sokat nem segitenek, ha dizajn vagy hiba miatt a motor rendszeresen afelett jar erdemes vastagabbat megfontolni (persze csak ha szamit a motorelettartam). -
d4d
aktív tag
Én bírtam az Aral kutakat, M0ás szigetszentmiklósi lehajtónál volt egy óriás kútjuk annak idején. Jó volt a kék design is. Sajnáltam, hogy eltűntek.
Nem ide tartozik, de ha már kivonulás, a Cora áruház ami törökbálinton volt az M0 mellett, lehetett kapni egy erdélyi saláta nevezetű ilyen hidegkonyhás cuccot, azóta ha eszembejut verem a fejem a falba, hogy nem jegyeztem meg ki volt a beszállító. Annyira emlékszek, hogy magyar volt és biztos hogy valami vidéki cég nem bpi. Azóta se találok olyat sehol, 1kg-t be tudtam falni belőleami a sparba meg ilyen helyeken van annak köze nincs hozzá. A korhelyhez nagyon hasonló volt.
-
-
d4d
aktív tag
válasz
norrberth #15371 üzenetére
Nem ismerem, igazából nálam ez a mintabolt is úgy került képbe, hogy pont a mellettük lévő cégnél volt dolgunk, aztán, ha már volt időm, benéztem. Konkrétan ez a 8100 power meg nincs is fent akárhol, plusz mivel hivatalos motul partner és a kauffer se tudott segíteni így nem kutattam tovább. Alapból a kauffernél veszek ilyesmit mert viszonylag közel vannak és jobban szeretem a személyes átvételt. Igazából össze lehetne szedni jó pár netes webshopot és átküldeni a motulosoknak, hogy legyenek kedvesek tájékoztatni ki a hivatalos viszonteladó, ki nem.
Köszi Qru, Rowon. Igazából a dátum csak akkor fontos nekem, ha az itthoni készletbe veszek valamit, ahol nem tudom hogy 1-2 hónap vagy 1-2 év múlva lesz felhasználva az adott olaj. Akkor nem mindegy, hogy mínusz 2 v 3 évvel indulok.
Még néhány kép, ha megengeditek
-
d4d
aktív tag
válasz
norrberth #15367 üzenetére
Motorolaj mintabolt, csömöri út. A korábban belinkelt olajonline pl semmilyen kapcsolatban nem áll a Motullal, legalábbis a magyar képviselettel biztosan nem és ez elég friss infó, múlthéten beszéltem egy Motul fejessel telefonon. Kauffer is tudott volna hozni ebből az olajból, de csak egyetlen darabhoz volt hozzáférésük.
-
Qru
MODERÁTOR
Motul X-Cess Gen2 vagy a Shell Helix is viszonylag híg 5W40-esben. Ugye ezbben a szabványban tól-ig értéket vannak, szóval van mozgástér.
Az jó olaj, nem érdemes lecserélned, főleg tél előtt ne válts 5W40-re.Hiába azonos (5W) a hideg oldal az 5W40 sűrűbb mint az 5W30 hidegen.
-
d4d
aktív tag
Köszi, ez az amibe a szervizek már nem mélyednek bele. Jobban figyelek erre ha legközelebb psa dízelbe botlok.
Megjött a Motul (hivatalos helyről 100% original), 23.01-es gyártás, aggódjak emiatt? Lehet hogy az api performance sp már csak simán api sp így 2,5 év állás után?
Made in France
Most júliusban valószínű meg is lesz a csere, bár még csak éppen átlendültem a 4 ezer km-en a mostani olajjal. -
Qru
MODERÁTOR
Egy hígabb 5W40 mehet bele akár de igazából maradhatsz az 5W30-nál is.
Amúgy végre egy rendes manual ahol leírják, hogy ne öntögess mindenféle vackot az olajba. Pont nem rég volt gond az egyik Liqui Moly adalékkal, hogy több VW motort is hazavágott. A motorgyártó kivizsgálták a hibás motorokat és kiderült, hogy mind az adott adalék miatt ment tönkre. Szóval ezt a kitételt nem viccből írják bele.
-
gg72
veterán
Annyira mondja mindenki most ezt az 5W40 olajat, hogy lehet legközelebb én is ezt teszek a Colt-ba, a gépkönyv szerint mehet is bele:
Jelenleg Total Quartz Ineo LongLife 5W-30 van benne, amivel teljesen elégedett vagyok, a Total olajkeresőja amúgy most nekem ezt ajánlotta: TotalEnergies QUARTZ 9000 ENERGY 0W-40. Mit gondoltok?
-
A.Winston
tag
Nem tudom, most merult fel bennem h lehet-e kezdeni vele valamit. Gondoltam amugy h egyszer beprobalom 5w30-at, de amugy meg hideginditasnal lenne jelentosege? 5wX lenne az is, szoval hideg viszkozitasuk kvazi azonos kene legyen..
Mindenesetre megnezem ezt az LM adalekot hatha, aztan proba 5w30-al.
Mennyire kinos egyebkent ha csinalja? Elketyeg siman evekig ha hagyom jarni uresben amig abbahagyja vagy valoszinu szerelo lesz zaros hataridon belul? -
mamboo
tag
Sziasztok, maradt a múltkori es a tegnapi olajcserebol is par dl.
Osszeonthetem a kettot?
Koszonom a valaszt -
A.Winston
tag
Sziasztok,
egy olyan kerdesem lenne, hogy az LM fele “hidraulikus szelep emelo” adalekkal van valakinek tapasztalata?
Van egy rohangalos 2008-as Fabia mk2 1.4 mpi benzin motorral es egy kicsit csorog egy ideje hideginditasnal. 5w40 (a3) olajokat meg friss szurot (mann, mahle) kap 9-10 ezrenkent, de felmerult bennem hogy talan ettol elmulhat. Vagy hulyeseg, nincs ertelme? Esetleg inkabb art? Leiras alapjan csere utan lehetne adalekolni, de pl ha lehet tudni melyik olaj tartalmazza amugy az adalek tipusat is valthatok ra.. -
Qru
MODERÁTOR
Mert nincs mozgástér. Ez egy olyan olaj ami hidegen is jól ken és bírja az erősebb termikus terhelést is. A PSA B71 2312-es olaj specifikáció megkívánja a C2-es ACEA besorolást (közepes hamu, kén és foszfor tartalom) és a 0W30-as viszkozitást (noha a C2 általános viszkozitása 5W30). Ugye ha FAP-os akkor az ebben a 2312-esben meghatározott termikus terhelést is bírja tartósan, amit a FAP/DPF regenerálásakor kap az olaj (a szűrőből kiégeti a kormot amihez jelentősen meg kell emelni a szűrő hőmérsékletét ami kihat a kenési rendszerre is).
A 2290 az 2008-as PSA követelmény, igazából azzal sem lőnél mellé de 0W-vel előbb épül fel az olajnyomás és emellett kellő kenést is biztosít.
Itt is volt már szó róla, hogy a megfelelő olajnyomás nem jelent automatikusan megfelelő kenési biztosságot is. Ezért van pl, hogy bizonyos motorok esetén 5W20 az előírás nem a 0W20 (pl Ford 2.3EB motor).
-
d4d
aktív tag
Qru esetleg kifejted bővebben miért 0W30, ha FAP-os a motor? És miért nem jó ebben az esetben az 5W30?
Kb a 10. kereskedéssel beszélek és még mindig az 5W30-as 2290-es előírást ajánlják többségben. Igazából egy ajánlás volt csak a 0w30-ra konkrétan, meg Te amit írtál.
Hódmezővásárhelyi citronnél egy igazi tuskó vette fel. Ezt csak úgy lábjegyzetbe. Azt mondja nézzem meg a garanciafüzetet azon kívül menjek az xy kereskedésbe (hozzám közeli) el, majd ott megnézik, egyébként is ügyféllel van. Csak ezt olyan igazi gyöker módon előadva.
-
-
Asbee
veterán
Nem szakad meg semmilye. Ha a motorba megengedett, mindig érdemesebb a alacsonyabb viszkozitásút tenni. A motoroknak megvan a hűtés menedzsmentje, ami minden kritikus hőmérsékletre is tervezve van. + bírják a hőt ezek a modern olajak.
Igen a legmelegebb kritikus helyeken is.
Tavaly a golffal a nyári nagy melegekben meg amúgy is sok ezer km-ert pályáztam csapatva 120+ os olajjal. Soha semmi baja nem lett se a kocsiknak se az olajnak.
Sok nagy teljesítményű kocsinak gyári olaja 0w-30, 5w-25, semmi bajuk -
Qru
MODERÁTOR
5W30-on belül is van vastagabb és vékonyabb olaj (mert egy tól-ig határt ír le a szabvány viszkozitásilag) és 5W40-ből is. Ezek a viszkozitási osztályok pedig egymásba érnek. Szóval 30-asnak ott van vége ahonnan a 40-es indul. Egy sűrűbb 30-as olaj 35-40 fokig is jó lehet (de inkább csak 30-35 a jellemző). 40-es az már jellemzően 45 fokig is oké.
Persze nem mindegy, hogy a +40 fokban állsz a dugóban vagy egyenletes 110-el mész sík úton, ahol van kellő légáramlat.
Minden esetre én is áttértem már 5W30-ról 5W40-re pár éve. -
Forró égövről jut eszembe, nálunk nyáron már alap lesz az 5W40, mert a 30-as olajnak már az olajfilmje lehet, hogy megszakad ebben a 40-42 fokos melegben.
Szerk.: valamelyik nap beszéltem a szerelővel, akihez hordom az autókat, Ő már azt mondta, hogy láncosokba 5W40-et rakna. Tegnap egyébként olvasgattam az olajok műszaki adatlapját és az Aral HighTronic 5W40-nek nagyon jó a CCS viszkozitása (https://en.wikipedia.org/wiki/Cold-cranking_simulator), azaz hidegindításkor is jó kenést biztosít.
-
d4d
aktív tag
Ja csak ilyeneket jó lenne részletezni, bar eszem agában nem volt 10w40es olajat tenni ilyen autóba.
Most jön az 5. kereskedés infoja, azt mondta a srác, hogy nekik a FAP-os motorokhoz már a 2312-es 0w30as van előírva, amit a total oldala is ajánl. Már pedig ez is FAP-os..
7. kereskedés 5W30, szintén tapasztalatok alapján meg nekik is ez van előírva, nem volt még ilyrn témában problémajuk, faposokba is ezt töltik.
-
d4d
aktív tag
Mindegy köszi a tippeket, ebben az esetben asszem bőven jó a gyári.
Ehhez mit szóltok? 2010-es 1.6 hdi citroen 9hz motorkód.
Felhivtam két szervizt, egyik helyen psa b71 2290 5w30 es psa b71 2312-t ajánlottak, hogy ez a gyári. Masik helyen azt mondták a 2290es 5w30 a jó.. jó mondom tisztázzuk, harmadik szerviz emailben átküldött egy komplett karbantartási tervet alvázszám szerint pdfben. Ebben pedig ez szerepel az engedélyezett motorolajok után,
05W30 B71 2290 (C2) - EM:00W30 B71 2312 - EM:05W30 B71 2290 - EM:10W40 B71 2300 - 00W30 B71 2312 (C1C2) - 05W40 B71 2296
(A3B4) - 10W40 B71 2300 (A3B4) - EM:05W40 B71 2296Gyanítom a b71 2290 5w30 a nyerő, de mi ez a katyvasz megint? Főleg a 10w40 b71 2300...
Szerk. Visszahívtak egy negyedik helyről, ők is 5w30 b71 2290es olajat, konkrétan total quartzot tesznek bele. Tapasztalatok alapján is ez vált be nekik legjobban, attól független hogy láthatóan több viszkozitás, előírás is képbe kerül itt.
-
d4d
aktív tag
Toyota Engine Oil Fuel Economy, 5W-30,
Jóváhagyások és minősítések:
API SL/CF
ACEA A1/B1, A5/B5A fenti Avensishez ez a gyári ajánlás, amit Qru kolléga is írt, ettől újabb/jobb(?) olaj ami ajánlott esetleg? Nem mintha nem felelne meg a gyári, de mivel lehetne kiváltani? Ezt az a5b5öt eddig főleg fordoknál láttam
Gyári cikkszám az olajszűrőhöz: 90915-YZZM3 (made in china, denso) ára kb 6800 ft, van egy 3xos szorzó a mannhoz képest, de azért ez se olyan vészes.
-
Asbee
veterán
Ez egy hobbi, érdekesség, meg egy pici szakma. Erről szól ez a topik, akinek nem tetszik, ne olvassa, vagy ha jobban tudja minek kérdez….
Rengetegszer kiemeltem én is, hogy az időben olajcsere sokkal fontosabb, mint hogy a csúcsok csúcsát válasszuk.
A labortesztekből pedig nem csak ez a beszűkült túlzás derül ki, hanem milyen olajat hogy módosítottak, ár érték arányban melyik jobb, melyik rosszabb, stb stb.
Tények alapján lehet a legpontosabban olajat ajánlani. -
d4d
aktív tag
A polon 3 éven át télen nyáron firestone téli gumit használtam, az se egy nagy márka, bár van múltja, meg a bridgestonehoz tartozik, de nem egy felső polcos az biztos. Nem volt vele gondom, elővárosban mozgó autóra megfelelt. Igaz, hogy egyszer amikor nyálkás vizes úton ráfékeztem egy enyhén lejtős szakaszon, megállás nélkül ment tovább az autó, de ezenkívül szárazon nem volt gond. De akkor azért megállt bennem a szar. Kínai gumival van szintén olyan tapasztalatom volt, hogy pl esős időben körforgalomban már kisebb sebessegnél is kezdte kitúrni az autó elejét és nem egy slick gumivá kopott fosról volt szó.
A swiften jelenleg négy évszakos good year vector van, ami nagyon szépen vizsgázott nagyobb hóban is, nem nyekereg, nem akarja kifelé tolni az orrát húzósabb kanyarokban sem, eddig mindig megtudtam állni vele. Ráadásul nagyon frisset sikerült kifogni, amikor az autóra került volt kb 2 hónapos.Dot számmal kapcsolatban, amire szintén sokan figyelnek.. Ugyancsak kínaiaknal fordul elő olyan, hogy megkérdezik milyen dot számmal kell a gumi és azt nyomják bele.. te meg nyugodt vagy hogy kaptál egy "frissen" gyártott gumit.
-
d4d
aktív tag
Ne értsd szó szerint. Felhasználás függő, láttam olyan 1 milliót futott reanult mastert, ami megszólalt. Pályán kerültek bele a km-erek és volt gazdája. Még az ülés se volt, nem hogy kiszakadva, de kiülve se, pedig a vezető ülés széle mindegyik hasonló autónál elporlad viszonylag hamar. ~1millió 250e kmt futott skoda superb eredeti turbóval, motorral. Szintén pályázós autó volt, bár a futómű el volt hanyagolva. Motorikusan simán lehet, hogy egy 300 ezret futott pályázós autó jobb állapotban van, mint egy fele annyit futott városi, amivel naponta 16x elindultak, százszor kuplungoltak, váltottak, fékeztek vele és még azt a sok rövid utat is szar kátyús úton volt kénytelen megtenni.
-
Egy kocsiban, mire 700.000 km lesz, a legkisebb baja az olajminőség lesz benne.
A kasztni hamarabb szokott szétrohadni, nem beszélve a többi kopó alkatrészről, aminek a motorhoz semmi köze, pl. futómű, elektronikai rendszer, fékek, váltó, kuplung, kettőstömegű, adagoló, stb.
-
Flottás ügyintéző itt a cégnél nekem azt mondta, hogy ő a legolcsóbb kínai gumit veszi a saját autójára, mert abban még van kaucsuk. A vadiúj, top gumik már tele vannak mindenféle adalékkal és attól mállnak szét pár év alatt.
Kíváncsi leszek rá, hogy az idő végül őt igazolja-e majd? Én az Astrára Kumhot vettem nyárinak, a Corsán meg a nyári és téli is Nokian.
-
d4d
aktív tag
Te racionálisan állsz hozzá, más bújja a laborteszteket és csak az alapján dönt, hogy az adott olaj 2 tizedes értékkel többet tud valamiben, mint a másik és emiatt nem 748 ezer kmt megy el a motor, hanem 752 ezret. Én meg kicsit érzelmi alapon is döntök, a fent leírt okok miatt.
-
Miért, hogy állok hozzá a kérdéshez?
Ne érts félre, én nem kötekedni akarok...
Az A.Z.-ről egyébként nagyon titkolják, hogy ki a beszállító, pedig nyílt titok, hogy a MOL. Beállni szerintem nem állna be attól se, elég belegondolni abba, hogy hány Unikszos szervízben töltögetik az átcímkézett MOL olajat az autókba és mennek azok is tovább az úton. Ha nagyon félted a kocsit, akkor 8000-nél lecseréled. Én se raknék az enyémbe, de leginkább azért nem, mert biztosan nem teljesíti a gyártó által előírt olaj minőségét, azaz a Dexos 2-t.
mert azt gondolom, hogy ezektől majd beáll a motor
Annak szerintem gyorsan híre menni. Most próbálok objektíven hozzáállni a dologhoz, tehát ne legyek részrehajló egyik márka iránt sem. Ha ÁK-n megnézed az értékeléseket, akkor nem igazán panaszkodnak rá.
Persze egy dologban egyet fogunk érteni úgy gondolom. Mindenki olyan olajat vesz a kocsijába, amilyet akar.
Beállni azért az olcsóbb olajtól szvsz nem fog a motor, ha ismert gyártótól származik, tudja a specifikációt, akkor bele lehet önteni, csak a csereintervallumra és az olajszintre kell figyelni. Szupermarketből viszont már az ilyen kicentrifugált olajakat biztosan nem venném, az már tényleg a legalja.
-
d4d
aktív tag
"Az autó az egy gép, hogyan máshogy lehet még ezt nézni?"
Ezt a kérdést egy autós találkozón kellene feltenni. Nehéz elképzelni pl egy japán autós találkozón olyan tagot aki ilyen módon áll hozzá az autójához, pláne az olaj kérdéshez.
Én pl nem azért nem veszek mannolt vagy ázé májsztertájlét, mert azt gondolom, hogy ezektől majd beáll a motor. Azért nem veszek ilyeneket és azért rakok bele pl Motult, mert utóbbinak van egy 160 éves történelme és több, mint 60 éve ott vannak a hosszútávú autóversenyzésben, aminek a csúcsa a Le Mans-i 24 órás, ami pedig a legnagyobb kedvencem. Máris van egy emocionális szál a dologban. Én meg örülök ilyen apróságoknak, hogy ugyanolyan olajat használhatok, még ha a versenysport más világ is, meg ugyanolyan gumikat, mint amit ott látok. És nem érdekel hogy az ázé olaj meg az indiai apollo abroncs is ugyanúgy megfelelne a 20onéves gépnek.
-
Az autó az egy gép, hogyan máshogy lehet még ezt nézni?
Nem a gyereked. Egyébként a Corsa nálam ment egy darabig Mannollal is (Mannol Extreme 5W40). Még télen se zörgött benne a lánc hidegindításkor, amikor ilyen -10 fok és az alatt volt. Meglepő mi?
Amúgy a szerelő, mikor a szelepfedél tömítést cserélte rajta azt mondta, hogy szép tiszta a motor abból, amit lát és akkor sokáig tényleg Mannolt raktam bele. Az érdekesség az volt, hogy évente vagy sokszor már 10.000 km alatt cseréltem benne az olajat. Ennyi volt a titok.
-
tboldi
nagyúr
Alád akartam licitálni, de nem sikerült.
-
d4d
aktív tag
És nem szégyelted magad?
pont az avensishez néztem, talán már 990-től van olajszűrő.. meg nem mondom most a márkát, de pl a hengst 1600, mann 2600, mahle 1900 ft. Holnap, azaz ma, kiderítem a gyári szűrők cikkszámait, árait is. Azt még megértem, hogy mittudomén a gyári 10 ezres szűrő helyett vesz valaki mahle-t. Ok, jó márka, de hogy még egy 1600ftos hengst is "sok" és inkább veszi a 990-es noname valamit, azt nem tudom értelmezni. Akinek van egy épkézláb autója, eljut idáig, tudja tankolni, fizeti a biztosítást, nem fekete vizsga van rajta, most mindegy hogy 20on éves párszázezer ft értékű, az nem állhat annyira szarul, hogy nincs 600ft plussza egy normálisabb szűrőre vagy legyen 1-2
ezer. Ez oltári sóher dolog..Szerk. Nem 990.. már 600 fttol van sct mannol szűrő, akkó azt vesszük, így megspórolom egy doboz orbit rágó árát..
azt persze...
-
d4d
aktív tag
-
szerinte a motorolajra vezethető vissza, mármint hogy nem megfelelő, nem cserélik időben stbstb.
Jah, csak nem azért, amire gondolsz, hogy kődrága olajat kéne bele venni, hanem azért, mert az 5W30-ra optimalizált motort 10W40-nel járatják meg olajat se cserélnek benne időben. Meg, ha éppen eszi az olajat, akkor nem töltik utána és olaj nélkül kocsikáznak.
-
d4d
aktív tag
Lerugott szarba szerintem senki nem vesz csúcs olajat és valszeg azért is lett abból az autóból lerugott szar, mert a korábbi tulajdonosa vagy tulajdonosai sem szerettek még erre se költeni. Pedig ez kb aprópénz, ahhoz képest amit el lehet költeni egyéb szervizekre.. Éppen amilyen olaj volt kéznél, az ment bele. Van az az autóvizsgáló fószer, Varga Tibor, ő mondta a tapasztalatai alapján, hogy a motor problémák 80 vagy 90%-a szerinte a motorolajra vezethető vissza, mármint hogy nem megfelelő, nem cserélik időben stbstb.
-
Az az olajszűrő olyan száraz, mint a Szahara. Kíváncsi vagyok, hogy mit engedhetett le az autóból, valószínűleg az iszap nagy része a blokkban maradt.
Új hozzászólás Aktív témák
- PR-Telecom
- Bestbuy játékok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN (ELKELT)
- Bomba ár! Dell Latitude 5490 - i5-7GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest