- Fűzzük össze a szavakat :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- SCYROX V8 gamer egér
- Samsung Galaxy SmartTag2-esek a tolvajok ellen!
- Érdekes történések a hardveraprón...1.
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Egy Biztonsági őr kalandos útja 2
Új hozzászólás Aktív témák
-
sherlock82
senior tag
Véleményt írjanak legyenek szívesen az érintettek . :
https://magyarnemzet.hu/belfold/2025/01/megerkeztek-az-elso-mozdonyok-amelyekre-lazar-janos-vallalast-tett
Iphone se 2, Hoka Arahi 7, Garmin Instinct 2
-
Narxis
nagyúr
Na ettől félek én: [link]
Nyilván azért gondolom nem ez a gyakori, hogy ilyen pályán ilyen vonattal kell menni de legalább jót nevettem.
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
Narxis
nagyúr
válasz
galervin93 #37873 üzenetére
Szeged és környéke, mondtak még egy harmadik mozdonytípust is de már elfelejtettem a nevét. Nekem arról semmit nem mondtak, hogy az orvosit fizetni kell bármilyen esetben is.
A tanfolyamot már igen, mondták is a számokat, ahogy haladsz előre és minél később esel ki ugye annál többet kell visszacsengetni, de pl. ha több számonkérést elbuksz egymás után már akkor szerződést bont a MÁV tehát el se enged vizsgáig. Ha hívnak lehet rákérdezek erre a fizetős orvosira. Amin nem gondolkodtam el az az éjszakai munka, dolgoztam én éjszaka de az messze nem igényelt akkora felelősséget mint egy mozdony vezetése, szóval ettől azért be vagyok tojva.
#37872 nagyon köszönöm, bár nem tudom lesz-e ebből valami.
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
galervin93
addikt
válasz
Narxis #37871 üzenetére
Hát ha telephelyileg nem tartozik oda a Jeti, akkor tényleg csak álom maradhat a vezetése.
Legalábbis egy ideig.
Szili meg Uzsgyi? Csak nem Nyíregy, Debrecen környéke? Mert arrafelé tényleg nem igazán várható, hogy a közeljövőben akár pl. modern motorvonatok (Kiss, Flirt) jelenjenek meg tartósan és nagy számban (amiken legalább a munkakörülmények 21. századiak)... Ha ez - moderm járgányok - a cél, akkor a főváros térségét érdemes megcélozni (pl. Hatvan telepállomás, Ferencváros).
Nem mondom hogy egyszerűek a vasúti vizsgák, de azért tegyük a szívünkre a kezünket, nem egy NASA.Meg lehet ugrani, a logika és a józan paraszti ész sokat segítenek, persze a vasúti szakszöveg ettől még nehéz, de tényleg nem kivitelezhetetlen - különben nem lenne senki a vasúton.
Az orvosival óvatosan, legjobb tudomásom szerint ha sikeresen átmész az orvosin és ennek ellenére nem kezded el a tanfolyamot, akkor neked kell kifizetned. Ugyanez van a tanfolyamnál is, ha belekezdesz de önhibádból nem fejezed be, annak is ára van... Ezt legkésőbb a szerződés aláírásakor tisztázd, nehogy kellemetlenség érjen.
Amúgy mondjon bárki-bármit, a munkakörülmények ellenére szép szakma, bármelyiket is választod a vasúton.Olyasmi mint tanárnak lenni, nem köszöni meg senki, de ha nem lennél...
[ Szerkesztve ]
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!
-
sherlock82
senior tag
válasz
Narxis #37871 üzenetére
Gratulálok neked hogy idáig eljutottál és egyben kitartást kívánok hozzá.
Aki ma az állami szektorban dolgozik szerintem nagyon meg kell becsülni bízom benne hogy te is fogod ezt érezni a vezetés részéről.
Én bár nem a MÁVnál dolgozom de állami szektor szintén akadva akaratlanul megtapasztaltam már pár dolgot.
-
Narxis
nagyúr
Ha van tanácsotok akkor szívesen fogadom. [link]
-
sherlock82
senior tag
válasz
Narxis #37869 üzenetére
Ne is mond, reggel olvastam. Pár napja rohanok kelenföldön hogy elérjem a vonatot, de még az előző ami 6 percel korábban indulna az sem jött be a vágányra.
Majd bemondták hogy a 10 percet késik a vonatom műszaki probléma miatt.
Nem tudom mi lehet az oka a gyakorlatban h el sem indult volna a vonat vagy mi, ?!Kíváncsi vagyok a kormány a választásikig hogyan tudja ezt orvolsni, mert hát szerintem muszáj lesz valahogy.
-
Narxis
nagyúr
Egy vasutas füstmérgezést kapott azok közül, akik harminc személykocsit mentettek ki a tűzből [link]
Mi lesz itt még?
-
samu2062
senior tag
válasz
sherlock82 #37867 üzenetére
Velem már úgyis megcsinálták, hogy konkrétan ismertek és tudták, hogy arcképesem van. Felszálltam Pécsen, jött jegyvizsgáló, mutattam, oké. Erre 20 km múlva Szentlőrincen váltottak és az új jegyvizsgáló is elkérte mindenkitől, köztük tőlem is. 10 perc telt el a kettő között és mindketten ismertek. Ezt már nem bírtam szó nélkül hagyni, aztán meg volt sértődve.
-
sherlock82
senior tag
válasz
samu2062 #37866 üzenetére
Értem, köszönöm a választ. Korrekten leírtad.
Van amikor végigsétál, hogy kezeletlen jegyeket....Máskor meg hiába mondtam h már lekezelték ő kb ragaszkodott hozzá h megnézze. Nem vagyok csaló, nyilván megmutattam neki.
Holnap hajnalban indul az újabb vonatozás.Iphone se 2, Hoka Arahi 7, Garmin Instinct 2
-
samu2062
senior tag
válasz
sherlock82 #37865 üzenetére
Szerintem csak jegyvizsgálótól függ.
Ha úgy akarják, megfigyelik, hogy adott állomáson kik szállnak fel, ez esetben ugye az ő váltási helyéről van szó, és célzottan csak azokhoz mennek ellenőrizni. Ez persze csak akkor működik, ha nincsenek túl sokan. 50 embert nyilván nem fog megjegyezni.
Ha úgy akarják, meg végig mennek az egész vonaton és elkérik mindenkitől.
Nem tudom pontosan hogy rendelkezik az utasítás erről, szóval ne vedd készpénznek. -
sherlock82
senior tag
Jó reggelt, B.Ú.É.K.
Igen ugyanúgy mint az ezt megelőző években.
Próbálok haza fele meló után minél többet aludni a vonaton így majd nem teljes az a nap is.Kérdés.
Máv vonaton személyzet váltás esetén mitől függ hogy ismételten ellenőrzik e a jegyet, vagy sem ?
Teljes más a gyakorlat a vonaton dolgozó jegyellenőrök közt tapasztalatom szerint.Iphone se 2, Hoka Arahi 7, Garmin Instinct 2
-
Narxis
nagyúr
Búék. Na hogy álltok az új évvel? Megy az éjszakázás?
-
samu2062
senior tag
válasz
Narxis #37860 üzenetére
Van igen, de nem sokáig. Jövőre újból vesznek fel embereket, ezért toboroznak már most.
Van tervben néhány vonalon köfi kiépítése, vagy egyes állomások oda bekötése, de ez lassú folyamat. Egyelőre nem kell tartani tőle szerintem, hogy kevesebb forgalmista kell. Sokan mennek el, ki nyugdíjba, ki máshova és sajnos végleg is távoznak néhányan idő előtt.
Kell a pótlás. -
Narxis
nagyúr
válasz
samu2062 #37859 üzenetére
Ajaj akkor már el is vetted a kedvem.
Amúgy itt elég részletesen le írva sok dolog, igaz 2019-es írás [link] De azért nem sok szakmának van blogja, látszik, hogy népszerű.
Láttam egy 3 hónapja írt MÁV FSZ dolgozótól egy kommentet miszerint létszámstop van a MÁV-nál szóval ez is érdekes illetve, hogy tervben van valami a legforgalmasabb vonalon/vonalakon ami miatt lehet, hogy kevesebb FSZ kell majd a jövőben.
-
Narxis
nagyúr
válasz
galervin93 #37856 üzenetére
hűha
kösz, ez komoly összefoglaló volt. Ha jelentkezek rá akkor gondolom úgyis az első az orvosi vizsgálat? Szóval nem vesztegetek időt feleslegesen ha alkalmatlan vagyok és igen hallottam, hogy a tananyag bitang nehéz már csak azért is mert magolni kell.
Amúgy jelenleg 3 helyre lehet jelentkezni mint foraglmi szolgálattevő. Keleti, Déli és Budapest-Ferencváros Kelet rendező. Mindegyiknél a határidő december 31. Melyiket ajánlanátok? Vagy mindegy? Keresnek rendelkező forgalmi szolgálattevőt Budapest(Rákos állomásra) de írja is, hogy kell az a 2 vizsga amit említettél és vagy érettségi vagy legalább 3 hónap gyakorlat.
-
sherlock82
senior tag
válasz
Narxis #37855 üzenetére
galervin93 szépen összefoglalta.
A fő kardinális kérdést is említette az éjszakai melót.
Ha nem pihensz rá nappal és éjjel nem tudsz pihenni pár órát, akkor érdemes megfontolni bármilyen éjjeli melóról is van szó.
Nem biztos hogy ér annyit, komoly tünetei lehetnek ami az egészséget illeti egész rövid idő alatt.
Mindenesetre egy kalappal neked, bármelyik pályát is választod.Iphone se 2, Hoka Arahi 7, Garmin Instinct 2
-
galervin93
addikt
válasz
Narxis #37855 üzenetére
Így. Bár nekem az a 3 hónap kevésnek tűnik. Úgy néz ki, hogy rögtön az elején van egy 2 hetes "Vasúti alapismeretek" tanfolyam, ahol kb. azt tanulod meg, hogy nem a sínt húzzák a vonat alatt, meg hogy mi az a mozdony, betonalj, biztosítóberendezés stb., szóval egy nagyon egyszerű is felkészítő, mi is az a vasút. Ez vizsgával zárul, aki sikeresen veszi, az bekerül az ún. "Általános forgalmi" képzésre, ez jó pár hónap, bár nem tudom most éppen pontosan mennyi. Ez már hardcore vasút, rengeteg vasúti utasítás, szakfogalom stb. Ez egy hatósági vizsgával zárul. Ha ezt is sikeresen veszi az ember, akkor van még egy "Önállósító forgalmi" tanfolyam, ami kb. ugyanaz, mint az előző, rövidebb, összefoglaló jellegű, az oktató(k) segítenek elmélyíteni a tudást. Ez szintén hatósági vizsgával zárul. Szerintem itt már vagy 5-6 hónapnál jár az ember, ha minden elsőre pipa. Ezután lehet kezdeni forgalmi szolgálattevő gyakornokként, azaz még mindig nem vagy önálló, hanem valaki mellé beosztanak, és a felügyelete alatt dolgozol. Minimum 160 órát (azaz egy hónapot), de inkább többet.
Attól függően, hogy hová jelentkeztél, két opció van:
- külső forgalmi szolgálattevő: ő nagy állomásokon dolgozik, alapvetően egy feladata van - szépen kiöltözve, vörös tányérsapkáva la fején, kezében a zöld tárcsával elindítja a vonatokat.Meg némi papírmunka.
- forgalmi szolgálattevő: kisebb állomásokon a fenti munkán túl ő kér és ad telefonon engedélyt a vonatoknak, kezeli a biztosítóberendezést, tartja a kapcsolatot a szolgálati felsőbbségével (pl. forgalmi vonalirányító), különböző szakszolgálatokkal (pályafenntartás, felsővezetéki szakközeg stb.), szóval neki már többrétű a munkája és több felelőssége vanA rendelkező forgalmi szolgálattevő - nagyobb állomásokon alapvetően a vonatoknak ő kér és ad engedélyt, valamint engedélyezi az állomási tolatási mozgásokat. És/vagy adott esetben biztosítóberendezést kezel.
Itt azért nem lehet egyértelműen elmondani mit csinál, mert minden hely, minden állomás más és más.
Az hogy valaki az utcáról bekerülve rendelkező forgalmi szolgálattevői székbe kerüljön, tanfolyammal együtt alsó hangon 1-2 év, de nekem van olyan ismerősöm, akivel lassan 10 éve jártam tanfolyamra, és ő még mindig külső forgalmi szolgálattevő, mert olyan helyen van, ahol kihalásos alapon lehet feljebb jutni. Én meg olyan helyen voltam, ahol lasszóval kell fogni az embert.Külsősként kezdtem, aztán a 7. hónapomban már tanultam rendelkezni, 8.-ban meg már önálló is voltam.
Fun fact, erre az állomásra jelen pillanatban is keresnek dedikáltan rendelkezőt.
Az orvosi is érdekes, helye válogatja, de alapvetően ha nincs valami komolyabb egészségügyi problémád és nem vagy tömeggyilkos, akkor át fogsz menni.
Mag a vasúti munka, főleg a nagyobb, forgalmasabb állomásokon stresszes valami. Bioritmust felejtsd el, éjszakázás is kemény tud lenni, ha nem szereti/nincs hozzászokva az ember. Csúnyán fogok fogalmazni, de egy rendelkező, főrendelkező már egész nagy kiskakas a maga szemétdombján, és ez már az a pozi, ahol egy rossz döntés, rossz mozdulat akár emberéleteket is jelenthet. És néha másodpercek alatt kell ezeket meghozni. És a szolgálat legvégén, amikor már mennél haza, ugyanolyan élesnek kell lenned, mint az első percben.
Én voltam kb. minden is a fentiek közül, meg még fölötte is, szóval kérdezz bátran.
[ Szerkesztve ]
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!
-
Narxis
nagyúr
válasz
Narxis #37854 üzenetére
Közben meglett, forgalmi szolgálattevőnek kell jelentkezni és elvégezni a 3 hónapos képzést. Ezzel kezdődik. Hmmm 🤔 Most már csak azt kellene tudni, hogy az orvosi alkalmassági van -e olyan szigorú mint a mozdonyvezető esetében...
-
Narxis
nagyúr
válasz
galervin93 #37853 üzenetére
Hogy lehet eljutni oda? Hol kell kezdeni?
-
galervin93
addikt
válasz
Narxis #37852 üzenetére
Így van, becsületes nevén rendelkező forgalmi szolgálattevő.
A forgalmi szolgálattevőségnek vannak fokozatai, a rendelkező már egy egész magas fokozat, jellemzően nagyobb, forgalmasabb állomáson dolgozik.[ Szerkesztve ]
-
Narxis
nagyúr
Ha jól tudom itt vannak MÁV -nál dolgozók? Létezik olyan pozíció, hogy rendelkező forgalmista?
-
sherlock82
senior tag
fant0mi
Köszönöm szépen a választ.
samu2062
Szilveszterkor mi átmegyünk ismerősökhöz a szomszéd lépcsőházba aztán ha álmosak leszünk valamikor haza jövünk.
Karácsony meg a szokásos, ajándék, halászlé, meg rántott hús stb..Iphone se 2, Hoka Arahi 7, Garmin Instinct 2
-
samu2062
senior tag
válasz
sherlock82 #37848 üzenetére
"Nektek hogy alakul az évvége?"
24-e nappal, 25-e éjjel, 28-a nappal,
29-e éjjel és bár az már újév, de 1-je nappal.
Szilveszteri buli így offos, de amúgy sem terveztem nagy "vérontást".
Ami a karácsonyt illeti, szenteste még marad szolgálat után egy kis idő fát állítani, díszíteni ajándékozni...
Aztán 26-án lesz a családi összejövetel.
Nekem ennyi elég is. Nem igazán vagyok a karácsonyi őrület híve.[ Szerkesztve ]
-
fant0mi
őstag
válasz
sherlock82 #37848 üzenetére
Ugyanaz a megálló, csak áprilisban át lett nevezve.
-
sherlock82
senior tag
Egy ideje nem utaztam hajnalban Siófokról - Bp-re tegnap reggel igen.
Egy érdekessége lettem figyelmes, egy új megálló került a menetrendbe - Maroshegy néven - a Székesfehérvár - Repülőtér megálló pedig megszűnt?
Tudjátok esetleg mi lehet az oka?Karácsonykor 26 án melózok 24 - ben, szilveszter és a 01.01. hosszú idő után szabad.
Nektek hogy alakul az évvége?Iphone se 2, Hoka Arahi 7, Garmin Instinct 2
-
Narxis
nagyúr
válasz
sherlock82 #37845 üzenetére
Remélem elérted a vonatod.
-
sherlock82
senior tag
-
Narxis
nagyúr
válasz
sherlock82 #37839 üzenetére
Sose adjuk fel az éjszakázást, én nem járok perpillanat de lehet visszatérek.
-
sherlock82
senior tag
válasz
galervin93 #37840 üzenetére
Megértelek, ha helyben akkor mindenképpen.
Én sokáig jártam kizárólag nappalra, csak a melóban annyi minden volt, hogy komoly problémáim volt lelkileg és alvás zavaraim is lettek, sok volt a stressz és inkább váltottam erről 24 - 72 nyugis melóról.
Tegnap és az előtti szolgálatban is vonattal voltam melóban, szerencsére nem volt semmi gond az úton.Télen meg eleve nincs kedvem éjszaka vagy kora hajnalban autózni a pályán, reggel meg 20-25 percet bent ülni pesten a dugóban.
-
galervin93
addikt
válasz
sherlock82 #37839 üzenetére
M3 ugyanez, állandó terelgetés... Tegnap az egyik terelt szakaszon, a külsőben 90-nél levillogott egy kamion. 80-as a terelés végig... Amúgy se szeretek vezetni, de a sok idegzsába csak fokozza az élményt.
Én elengedtem az éjszakázást, pár hete irodai munkára váltottam, ami "terepmunkát" is magába foglal ellenőrzések formájában. Egyelőre kényelmes, meg nyilván nagyon furcsa, hogy minden este a saját ágyamban alszom. Cserébe nyilván jóval több alkalmat kell bemenni, mint 12 vagy akár 24 órás műszakban... Valamit valamiért.
Kipróbálom, megnézem hogy fekszik, aztán majd alakul.
-
sherlock82
senior tag
Gyerekek, m7 en annyi úton folyó munka van, hogy nekem éjszakás melo után nincs kedvem haza vezetni, visszatérek a vonatra, tavaszig mindenképpen. Szóval péntek és vasárnap irány a vonat.
Jár még valaki éjszakára?
-
sherlock82
senior tag
Ma reggel melóból vezettem haza, és borzasztóan éreztem még volt vissza 100 km de nagyon fáradt voltam. Haza tudtam vezetni azzal nem is volt gond, de simán aludtam 2 órát még.
Lehet vissza kellene szoknom a haza fele vonatozásra azon mégis pihenek annyit hogy nem vezetek. Baromira megterhelőnek érzem a haza vezetést.
-
sherlock82
senior tag
Rendszeresen úgy járok egy ideje hogy melo után hazajövök, dél körül alszok egy picit aztán este időben lefekszek, majd másnap Hajnalban 4 kor már fent vagyok mert kialudtam magam.
-
Tomasz72
aktív tag
válasz
galervin93 #37832 üzenetére
Kollégák mondták, hogy hétfő este a 3 vonatnyi embert összesöpörték, odaadtak nekik egy KISS-t.
Aki nem tudott a 2. vágány mellett előre csámpázni, az hátul nyomorgott.
Tartottam ettől, mindenholmegállósként hosszú Szolnokig az út, így irány köki, ingyé icézek...
Persze nyugati - köki között az is összeszedett plusz 15-t, maradt a 6108-as IR, az is vagy 110%-ra megtömve.
Egész elfogadható időben hazaértem... -
sherlock82
senior tag
válasz
galervin93 #37832 üzenetére
Én a 24 óra munkás napján korán kelek és más nap délelőtt 10.30 körül érek haza. Ilyenkor azért kb egy órát tudok aludni. Ez úgy elég szokott lenni. A meló legalább könnyű a fizetés jónak mondható a korábbihoz képest.
Úgy hogy amíg ebben formában megy a meló addig enm váltok.
Az szól mellette hogy a négy óra pihenőt kilehet venni azzal meg valahogy ki lehet bekkelni.Iphone se 2, Hoka Arahi 7, Garmin Instinct 2
-
galervin93
addikt
válasz
sherlock82 #37827 üzenetére
Nekem sajna nem lett annyi a szabadidő, mint gondoltam, annyira későn van a váltás, hogy X nap már 6-kor elmegyek otthonról dolgozni, de másnap csak délelőtt 11 körül érek haza... Nyilván aznap gatya, ahogy észrevettem egy 24-et nem is kehet egy nap kipihenni, így még a második nap is gatya, a harmadik nap vagy teljesen kipihent, de akkor meg már azért nem emberkedhetsz, mert másnap újra meló...
Ráadásul nálunk a 24 óra az jellemzően 24 óra, nem igazán pihensz, ellenben rengeteg telefon, email...
Összességében nekem kényelmesebb* volt a 12, de nem kizárt hogy teszek még egy próbát a 24-gyel, hátha másutt lightosabb. Ha nem, akkor vissszamegyek 12 órába.
*inkább úgy fogalmazok, hogy 12 órát végig bírók nyomni mindme további nélkül, a 24 már szenvedős, ha tényleg faltól-falig ki kell dolgozni. (Ráadásul azt ígérték, hogy 2-en leszünk a melóra, és hát eddig jóval többet voltunk egyedül, vagy csak a 24 óra felében naolal volt segítség stb., szóval na, leginkább ez öli meg a dolgot, mert amúgy munka meg van dögivel, csak meg a spórolás a létszámon...)Tomasz72
Igen, volt egy kis buli.Őszintén szólva hiányzik, most már lassan akasztott ember is voltam a vasúton, de az ottani rendelkezői meló nagyon hiányzik.
[ Szerkesztve ]
-
Narxis
nagyúr
válasz
sherlock82 #37830 üzenetére
Hivatalosan nem, nem hivatalosan meg megoldottuk.
-
Narxis
nagyúr
válasz
galervin93 #37826 üzenetére
Én 1 évig csináltam a 24-et, elég volt egy életre.
-
Tomasz72
aktív tag
válasz
A 24-ezők előtt én mindig emelem kalapom!
Tudom, hogy utána van egy halom szabadidő, de nekem már a 12 is sok!
Bazira kezdek kiégni, húzom a váltást, ami miatt szarnak érzem magam, csak hát az a rohadt pénz...!Ui: Rákoson kimaradtál a hétvégi, hét eleji jóból...
-
sherlock82
senior tag
válasz
Akkor remélem jól tudsz váltani.
24 órában a sok szabadidő tényleg jó és az hogy nem baxxtatják az embert minden nap a cégnél mint hivatali munakrendben.Iphone se 2, Hoka Arahi 7, Garmin Instinct 2
-
galervin93
addikt
Én januárban váltottam munkahelyet, kipróbáltam a 24 órázást, és végül nem ezért, de újfent váltok (nem igazán azt kaptam amit ígértek, a meló sem tetszett stb.).Bár még nem tudom merre tovább, van sok opció, egyelőre képlékeny, merre az arra...
-
sherlock82
senior tag
válasz
samu2062 #37824 üzenetére
Igen, a 24 órás melóban ez valóban jó. : )Szeptembertől többet járok ismét dolgozni vonattal, ( Balaton partról ) Bízom benne vissza áll a nyár előtti rend és megszűnnek a késések. Éjszakás után annyira nem időben haza érni.
-
samu2062
senior tag
válasz
sherlock82 #37823 üzenetére
Én nem aggódok ezen. Elég sok szabim van és néha csak a csúszók, pihenőnapok által is otthon tudok lenni több napig is. Ha csak két egymás utáni szolgálatot kivesz, már 6 napig vagyok otthon, egyhuzamban.
-
sherlock82
senior tag
válasz
samu2062 #37822 üzenetére
Nálunk is 3 hónap van időkeretnek meghatározva, így nagyobb a vezénylés írójának a mozgás tere és könnyebben kijön a vezénylés a 3. hónap végére 0 órára.
Megkérdezik az előző negyed évvégén mikor lenne szükségem szabira ( disznóvágás, futóverseny, szüret stb ) és oda beír szabit vagy ha keletkezik csuszó az ünnepnapok miatt akkor azt. És így nagyjából lehet tervezni mindenkinek.
Mondjuk az legalább kicsit enyhíti a fájdalmadat hogy év elején kiadják azt amit tavaly kellett volna.
Az előző munkahelyemen azért nem így mentek a dolgok. : /Iphone se 2, Hoka Arahi 7, Garmin Instinct 2
-
samu2062
senior tag
válasz
sherlock82 #37821 üzenetére
Mármint a szabadságra nézve?
Ha jól tudom 3 havi, ami a törvényben meghatározott, így elvileg időarányosan kell kiadnia. De ugye enged a törvény, kollektív szerződésbe foglalva, egyebeket is a szabadságot illetően, a MÁV-nál pedig elég komoly kollektív szerződés van összességében, nem tudom pontosan miket tartalmaz a szabadságot illetően.
Annyi biztos, hogy ha a munkáltatói jogkörgyakorlóm és én, írásban megállapodunk, akkor át lehet vinni következő évre bizonyos mennyiségű szabit. Amit aztán igyekeznek minél előbb kiadni. Idén Januárban és Februárban két részletben le volt tudva a 11 nap. -
samu2062
senior tag
válasz
sherlock82 #37819 üzenetére
Igen, ez az egyik, hogy nem igazán vagyunk elegen. Nem egyszer előfordult, hogy kiadott szabit, mert azért azt tartja, ami elő van írva, de aztán pont a szabi alatt valaki lebetegedett és pótolni kellett. Ilyenkor felhívnak, hogy be tudok-e menni egy-két szolgálatot, aztán a szabiból visszakerül egy-két nap.
A másik, hogy tavaly nem sokat vettem ki én sem. Idén többet fogok.
A harmadik része pedig, hogy nálunk nem feltétlen csak szabis napokból áll a kikért idő. Ebből a 3 hétből is, amit most otthon voltam, 8 nap szabadság volt konkrétan. Közé rakhat pihenő napokat is és ha van csúszó, akkor azt is. Így nem fogy olyan gyorsan el a szabadság. Ez az előnye mondhatni. -
sherlock82
senior tag
válasz
samu2062 #37818 üzenetére
Igen, beszéltük már ezt korábban is hogy " a tavalyi szabimat veszem ki " dolog mennyire szürreális.
A szabadság egy napári évre szól amit akkor kell kiadni. Egy korábbi főnököm maradéktalanul ragaszkodott hozzá hogy nincs olyan hogy szabadságot viszünk át.
Ha van megfelelő létszám akkor nincs is ezzel baj, de ha vannak lyukak a rendszerben akkor azért ez nem mindig könnyű.
-
samu2062
senior tag
válasz
sherlock82 #37817 üzenetére
Nem valószínű, hogy ki tudja adni mindet. Most is azért van ilyen sok, mert 11 napot áthoztam tavalyról. 41, plusz 2 a gyerek után, 43 nappal indítottam az évet.
-
sherlock82
senior tag
Látom akkor náltaok is megy az éjjeli meló.
Multkor elbóbiskoltam, úgy hogy a fejem támasztottam a kezemen majd kicsúszott könyökömön, majdnem leestem a székről .samu2062
Ezt a 17 napot ebben az évben kiadják neked ?Iphone se 2, Hoka Arahi 7, Garmin Instinct 2
-
samu2062
senior tag
válasz
sherlock82 #37814 üzenetére
3 hétig voltam szabin, most kezdtem pár szolgálattal ezelőtt. Elég xar volt kezdeni a pihi után, de már visszarázódtam nagyjából.
Jövő hónapban ismét lesz kis szabi, mert sok van még bent. 17 napom marad még azután is. -
Tomasz72
aktív tag
válasz
sherlock82 #37814 üzenetére
Szia!
Utóbbi hetekben olyan mikroalvásokat nyomok a műszakban, hogy csak!
5 másodperces alvás alatt, álmomban hallom, ahogy sípol a gép, és a következő pillanatban ugrok is.
Nem kéne már sokáig csinálni...Szeptember elején leszek egy pár napot itthon, mikor az iskola kezdődik.
-
sherlock82
senior tag
Üdv mindenkinek,
augusztus 20 án meloztam, azóta pihenőn vagyok, 09.01. az első napom.
Jól megvagyok most a szabin az éjszaka nélkül is.
Ti hogy álltok ?Iphone se 2, Hoka Arahi 7, Garmin Instinct 2
-
sherlock82
senior tag
válasz
galervin93 #37811 üzenetére
Tavaly v pont előtte évben újították fel a déli balatoni állomásokat. Azok szépek lettek.
Összességében értem amit írsz és egyet is értek veled.Kedd vasárnap 24 óra meló nekem is utána szabi.
Elmegyünk Sopronba autóval onnan, vonattal Bécsbe.
Kíváncsi vagyok milyen lesz azaz utazás ? : )Cégen belűl váltasz vagy elhagyod azt végleg ?
-
fant0mi
őstag
válasz
galervin93 #37809 üzenetére
Ó, én még emlékszem a mizsei oldalban tartott több hónapos nyári vágányzárra, ami hogyhogynem pont kapóra jött az északi partnak.
-
galervin93
addikt
válasz
sherlock82 #37810 üzenetére
Igen, ez sajnos simán elképzelhető, én a Dunától fekvő elővárosban is látom, ráadásul nem csak elővárosi, de regionális vonatoknál. Dupla Flirt helyett szimpla Flirt, jellemzően ez a spórolás módja.
Sajnos itthon az egész vasútnak nincs koncepciója. Úgy infrastruktúra, mint jármű-ügyileg, de alles zusammen az egész vasútra, mint közlekedési módra sem. Pontszerű beavatkozások vannak, ha éppen csurran-ceppen EU-s pénz, akkor felújítunk egy állomást (Kelenföld, Fehérvár, Győr etc.), vagy egy-egy vonalat, vonalszakaszt (elővárosban az esztergomi, fehérvári, pusztaszabolcsi, hatvani stb.), de ezek megint csak ad-hoc, sietősen, koncepció nélkül, ráadásul sokszor az "olcsósítás" jegyében olyan hiányosságokkal, amikkel "féltökű" munkát végeztek, sokszor apró nüanszok, de nagyon fontos apróságok lennének ezek, pl. egy jó helyen elhelyezett kitérő, egy plusz vágány valamelyik állomáson stb.---
Na de ha már erre járok, legyen egy kis éjszakázás is.
Fél éve dolgozom 24 órás szolikan. Papíron... Ráadásul több tekintetben sem úgy alakítja a cég a dolgokat, ahogyan azt megígérte... Szóval záros határidőn belül kinéz egy újabb munkahelyváltás...
Önmagában a 24 órázás tetszik, nem gond, tetszene, de más bajok vannak sajnos...Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!
-
sherlock82
senior tag
válasz
galervin93 #37809 üzenetére
Szia !
Örülök, hogy látlak.
Köszönöm a részletes leírást és helyreigazítást.
Budapestre kevesebb a vagon amiben emberek utaznak, nekem ezt mondták, bocs a rossz megfogalmazásért.
Véleményem szerint a buszsofőr jofejségén hogy ezt megengedte a bicikliseknek.
Szerinted arra nincs lehetőség h egy két dízel mozdony legyen tartalékban a balaton partján h ilyen esetben belehessen vetni azokat?Iphone se 2, Hoka Arahi 7, Garmin Instinct 2
-
galervin93
addikt
válasz
sherlock82 #37804 üzenetére
Egy kis fogalom magyarázat az érthetőség jegyében.
A vonat az magát az egész eszközt jelenti. Legyen az egy emeletes Kiss motorvonat, vagy az 50 éves Szili plusz a mögé kapcsolt Intercity kocsik, egy Railjet-szerelvény, vagy a kis piros Bzmot.
A fenti kérdésed ugyanakkor érzésem szerint arra irányul, hogy kevesebb a vagon, kevesebb járművet használnak fel ugyanannak a vonatnak a kiadására a balatoni forgalom miatt. Azaz kisebb férőhely kapacitással közlekedik egy adott járat. Pl. amikor téli időszakban dupla Flirt motorvonat jön, akkor most nyáron csak egy darab egység.
Erre a válasz az, hogy igen, a nyári balatoni forgalom többlet járművek bevetését teszi szükségessé, és ezeket bizony más helyről vonják el. Azaz kevesebb vagon, kevesebb motorkocsi, kevesebb személyvonati kocsi kerül az adott vonatba.Az, hogy "kevesebb vonat és vagy járat" az azt jelenti nyelvtanilag, hogy egy adott óra-perckor induló vonat egyáltalán nem közlekedik. Ez rendkívüli helyzetben (gázolás, felsővezeték-szakadás, járműhiba stb.) előfordulhat és elő is fordul sajnos elég gyakran. Viszont olyanról nem tudok, hogy azért nem közlekedik valahol X számú vonat, mert a Balatonra átvezényelték azokat a járműveket.
Szóval a "vonat, járat", és a "vagon, kocsi, egység" stb. közötti fogalomzavart tisztáztam kicsit.
A kérdés az volt, hogy van-e amiatt férőhely kapacitás csökkenés, mert a Balatonra mentek bizonyos járművek - a válasz igen, van ilyen jelenség (sajnos).
Olyanról viszont nem tudok (és csúnya is lenne), hogy valahol egyáltalán nem közlekedik vonat, mert a Balatonon van az a jármű.---
Buszos pótlás: amikor vonatot kell pótolni busszal, akkor az ilyen, relatíve "speciális" igények, mint pl. a bicikli szállítás, háttérbe kerülnek. Ha megfigyelitek, akkor ilyen helyzetben tájékoztatják is az utast, hogy bicikli szállítás, csoportos elhelyezés stb. nem garantált.
Ez egy faramuci helyzet, mert szerencsétlen utas nem tehet róla, hogy bármely ok miatt nem vonat, hanem busz közlekedik, és ő emiatt nem tudja pl. a biciklijét szállítani. A másik oldalon viszont egyrészt a vasút (és az utasok is) örülnek, hogy legalább busz van, ha már vonat nincs. Másrészt ott vannak az útitársak, azaz hány ember helyét foglalja el egy bicikli... Nehéz kérdés ez, nincs rá jó megoldás - de, olyan állapotban tartani az infrastruktúrát, járműveket stb., hogy a lehető legkevesebb ilyen eset forduljék elő. Na ez az, ami Magyarországon határozottan nem működött sosem jól.[ Szerkesztve ]
-
válasz
sherlock82 #37806 üzenetére
Ú, tényleg, ilyen esetben mi van a cangákkal? Az hová rakják a pótló buszon?
-
sherlock82
senior tag
válasz
Pulsar #37805 üzenetére
Győri ill Orosházán lakó ismerőseim mondták, hogy szemmel látható az hogy kevesebb a vagonok száma.
Múlt héten 8.40 kor a kelenföldi pályaudvarról vonat kb 30 késéssel indult mert az egyébként Déli pályaudvarról induló vonat elsem startolt. ( A pályaudvaron tartozkodó fiatalember elmondása szerint aki " segíthetek " máv os felsőt viselt ) Ehhez jött hogy Siófok és Balatonszemes közt buszokkal szállították az embereket mert a Balaton parján felsővezeték szakadás volt.Siófokon állt bent egy busz a pályaudaron azt megrohamozták a táborozni induló gyerekek és a többi utas is, annyian voltak rajta mint a heringek. Majd pár perc múlva jött még 3 busz ahova kényelmesen felfért mindenki egyébként. Nyílván jöttek kutyákkal, biciklikkel mindennel. : )
-
válasz
sherlock82 #37804 üzenetére
nem vagyok nagy vonatos, de amikor jött a sok flirt, és egyéb új vonat, akkor mi lett a régi kocsikkal? Leselejteztek egy csomót? Csak mert ha mind megvan, akkor nem értem, hogy van hiány belőlük
De persze MÁV, mindenre képes
-
sherlock82
senior tag
Sziasztok, szerintetek azért van kevesebb vonat és vagy járat az ország egyéb vonalain mert azok a kocsik a balaton partjára lettek irányítva ? vagy nettó marhaság.
-
sherlock82
senior tag
Köszönöm mindenkinek a választ vonat késés ügyben ami a nemzetközi járatokat érinti.
Most láttam a videot a napokban hogy Bécsbe régió v rail jettel milyen olcsó lehet elutazni .
Kíváncsi vagyok az milyen lehet 15 éve voltam ott utoljára. Előtte pedig kb 1990 ben.Iphone se 2, Hoka Arahi 7, Garmin Instinct 2
-
sherlock82
senior tag
Sziasztok, múlt héten 2 éjszakám volt egymás után.
A második előtt délelőtt tudtam aludni 3 órát délután meg még 1.5 t.
Szóval éreztem a 2. éjjel végére h elég fáradt vagyok. Szóval nem hiányzik hogy egymás után kettőt legyek éjjel.Legközelebb csütörtökön megyek éjjelre. : /
-
galervin93
addikt
válasz
sherlock82 #37799 üzenetére
Óh hogyne... Románia felől nagyon gyakori a késés, akár több órás is. Most ugyan nem járnak, de Belgrád felől is mindig volt az ottani vonatokon. Ukrán közvetlen kocsik szintén sokszor "maradtak le" az adott vonatukról, egy-két-három vonattal később kerültek továbbítása stb. Horvátok felé a fürdős vonatoknál elő szokott fordulni, talán már kisebb hányaddal. Osztrák/német irányból alapvetően pontosak a vonatok, de az elmúlt egy-két évben én negatív irányba érzek változást. Ebben voltak mondjuk havaria helyzetek is (baleset, vis maior), de a pályaállapotok is romlanak pl. a német vasúton (nyilván nem a magyar szintre kell gondolni, de mivel ott eleve az egész vasút rendszere egy sokkal jobb infrastruktúrára van kiszámolva, nyilván a kisebb romlások is nagy hatásokkal tudnak lenni). Szlovákia az jellemzően a német irányokat szolgálja ki, szóval az ugyanaz mint az előző, kivéve a Hidasnémeti határátmenet, az ugye kassai vonatokat jelent, ott a szokásos "magyaros" betegségek szoktak lenni, "nincs kocsi", "nincs mozdony" (szlovák részről) etc... Lengyel irány (szintén Szlovákián keresztül) valahol a "német-osztrák" és a "miénk" között van, alapvetően rendben, de azért néha előfordulnak késések.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest