Hirdetés

2024. június 12., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#60801) HunChris


HunChris
senior tag

(#60802) Strezi válasza hevepapa (#60785) üzenetére


Strezi
őstag

Simán mehet egy fázison az akkus rendszer a jelenlegivel párhizamosan.

Használt LiFePo 15kWh akuk eladóak! ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...

(#60803) senki68 válasza asdf_ (#60799) üzenetére


senki68
senior tag

Bármihez mehet.
A piros symo az egy vakvágány volt.

(#60804) hevepapa válasza Strezi (#60802) üzenetére


hevepapa
senior tag

És milyen árban??? Ahogy írtam is: nem érzek ambíciót arra, hogy kifizessek MEGINT! egy nagy kalap pénzt - aminek a megtérülési ideje enyhén szólva homályos. Lassan szemmel látható távolságban van a nyuggerség és ilyenkor az évtizedes megtérülés már nem annyira lelkesítő :) Csak akad olyan befektetési lehetőség ahol reálisabb a megtérülése. Önző módon a "zöld energiára" csak South Parkosan azt mondom: "Kabbe gyíkok én lelépek!"

(#60805) Strezi válasza hevepapa (#60804) üzenetére


Strezi
őstag

Ja, kis rendszerre rezsikeret megb@ssza a számokat.
amúgy napijellemző kWh * 50EFt akku + kb500EFt alapköltséggel lehet számolni.
+lesz szünetmentesed a házra.
nekem is kvázi nyugdíj előtakarékosság volt, a rendszerméret miatt jobb a megtérülésem, hiszen maga a rezsilimit a reálisan megcélozható minimum fogyasztás bruttóban. Minden afeletti 65 forintal térül meg nekem.

Használt LiFePo 15kWh akuk eladóak! ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...

(#60806) hevepapa válasza Strezi (#60805) üzenetére


hevepapa
senior tag

A fene se költ már erre pluszban 7 számjegyű összeget... lesz ami lesz. Emberi számítás szerint nem fog földhöz vágni, ha 5 év (vagy akkor amikor) múlva emelkedik a villanyszámlám. Nagyobb fejvakarást okozna, ha a ház felújítás idején bedőltünk volna a propagandának és gázosról elektromos fűtésre váltottunk volna.
Szerencsére errefelé nagyon-nagyon ritka az áramszünet, szóval ez az oldala az aksis megoldásnak elhanyagolható plusszal járna.

(#60807) tomi07 válasza hevepapa (#60806) üzenetére


tomi07
tag

Szerintem addigra lemegy az akkuk ára. Plusz várhatóan lesz rá támogatás is. De addig amíg van szaldó nincs rá szükség.

(#60808) hevepapa válasza tomi07 (#60807) üzenetére


hevepapa
senior tag

Majd kiderül megéri vagy sem. Egyelőre minden csak spekuláció arról hogy mi lesz 1-5-10 év múlva. Ahogy írtam: ebben az országban még az sem biztos ami elmúlt... Amikor odaérünk, kiszámoljuk és döntünk. Pénzügyi vonalon mozgok évek óta, a számoknak hiszek és nem az álmoknak. :)

(#60809) Parci válasza hevepapa (#60806) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

"Nagyobb fejvakarást okozna, ha a ház felújítás idején bedőltünk volna a propagandának és gázosról elektromos fűtésre váltottunk volna."

ez propaganda? hogy véges (és szovjet..) gáz helyett árammal fűtsön az ember, ami kb. mindenből is előállítható? szerintem ne a valóságot igazítsuk a torz hazai árképzéshez. 1700 m3 gázt adnak ákcijósan, az >15000 kwh áram.

nálunk 10000 kwh-ból kijön a minden is, benne a villanyautóval (kb. 25%-a fűtés, 25%-a hmv, 25%-a minden más, 25%-a az autó). röhej, hogy ezért mennyit kell fizetni szemben azzal, ha behúztam volna a minden szempontból rosszabb gázt.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#60810) tomi07 válasza Parci (#60809) üzenetére


tomi07
tag

Ha mindenki átállna elektromos fűtésre és elektromos autóra akkor honnan lenne annyi áram? Utána meg logikusan amiből több kell mint amennyi van az árak felmennek.

(#60811) asdf_ válasza tomi07 (#60810) üzenetére


asdf_
veterán

Az egy dolog, hogy honnan lenne áram, de még ha lenne is, kb. leolvadna a trafó, utca végén 200V alattira esne a feszültség meg hasonlók.

(#60812) hevepapa válasza Parci (#60809) üzenetére


hevepapa
senior tag

2500 kWh-ből kijön a fűtés egész télen? Hááátttt..... ha te mondod akkor elhiszem.
Egyébként furcsak érvelés a gáz ellen a torz árképzés, hiszen ha valaminek, akkor az áramnak torz a hazai árképzése. Megjegyzem: a legtöbb normális országban megoldották a függetlenedést az orosz gáztól és mégsem fagytak meg.
Még egy apróság: köztudott hogy az ország kb 30% importra szorul az áramból. Ha mindenki átálnak elektromos fűtésre és még több elektromos autóra, + beindulnak a szintén áramzabáló aksi gyárak is, borítékolom, hogy ez a 30% inkább 60-70%-ra ugrana fel. Most azt tegyük is zárójelbe hogy a magyar áramhálózat milyen állapotban van...
Paks II indulása meg még igencsak a ködös jövőben várható - ha lesz belőle valami egyáltalán.

(#60813) Parci válasza hevepapa (#60812) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

ártunk és ormányunk meg sem akarja oldani a függetlenedést... :(

viszont picit távolabb nézve akkor is az tűnik laikusként logikusnak, hogy egy megújuló erőforrásra támaszkodjunk inkább, ne a gázra. nálam meg adottság volt egyébként, nem ilyen "sötétzöld" lelkesedés: a gázt messziről kellett volna hozni a telekig, utána pedig kémény, az összes terv, engedély stb., mindezt azért, hogy legyen plusz egy közmű. ehhez képest egy lg monoblokk hőszipka akkor bitang olcsón megvolt, mindenféle turbó gépészet nélkül öt éve teszi a dolgát (a padlófűtés betonja a puffer, fagyállóval van töltve a sima, buta rendszer, a hmv-t pedig sima villanybojler csinálja).

a 25%-ok becslések, nem mérem külön a fűtést, de a hmv-t igen, a villanyfogyasztásunk kb. tudjuk a korábbi helyünkről, az autó meg szintén jól mérhető. szóval lehet, hogy 3200 és nem 2500, de ott van kb. jól szigetelt ház.

no, de, napelemre vissza: tök laikus vagyok, szóval elnézést, ha suta kérdés: egy ilyen deye inverter a mostani mögé kötve akksival részben megoldaná a nyűgöm, ezt értem (azért részben, mert mostanra simán 4-5 órán keresztül áll a solaredge, amennyi idő alatt termelne vagy 30 kwh áramot a rendszer, ergo elég nagy akksi kéne). a kérdésem, hogy ha egy épületnél tiszta lappal indul az ember, akkor ugyanerre az inverterre mehetnének a napelemek is? magyarán önállóan is megállja a helyét?

van egy nyaralótelkünk, kb. soha nem lesz rajta épület, de álmodozni ingyen van: az amúgy is külterület és amúgy is sziget üzemben használnám álmaimban. ergo, oda simán át tudnám vinni innen, ha úgy alakul.

[ Szerkesztve ]

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#60814) kardkovacsi válasza hevepapa (#60812) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Ha mindenki hőszipkával fűtene akkor is megérné inkább előállítani gázzal az áramot és azt hőszipkába tolni. Feltéve ha a gáz hulladékhőjével tudsz mit csinálni mert amúgy csak minimális a haszon.

Én amúgy pont ezért erőltetném mindenütt a hibrid kazánokat, amikor csak erősebb mínuszoknál váltanak gázfűtésre amúgy meg hőszipka.

[ Szerkesztve ]

(#60815) weiss válasza kardkovacsi (#60814) üzenetére


weiss
addikt

Én amúgy pont ezért erőltetném mindenütt a hibrid kazánokat, amikor csak erősebb mínuszoknál váltanak gázfűtésre amúgy meg hőszipka.

Aha, tehát fizessem mindkét technológia költségeit? :W

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#60816) Vision válasza weiss (#60815) üzenetére


Vision
veterán

Ez meglévő infra pótlása esetén releváns. Gáznál a költség nagy része maga az infra kiépítése, a kazánon belül a gáz-specifikus részegységek száma viszonylag alacsony, komplexitásuk se nagy, ezáltal a költségük sem. Mondjuk egy hibrid kazánban legyen 50 ezer forint a felár. Ezt érdemes meglépni.

Új telepítésre természetesen nem megy ez a dolog, oda úgyis tiszta hőszivattyú kerül (már most is).

Ha mindenki hőszipkával fűtene akkor is megérné inkább előállítani gázzal az áramot és azt hőszipkába tolni.

Szerintem ez nincs így. Az áramtermelésnek bőven van vesztesége, a hulladékhőt se tudod igazán hatékonyan hasznosítani. Miközben egy modern kondi kazán hatásfoka kiemelkedően magas. És még1x, meglévő infra esetén.

[ Szerkesztve ]

(#60817) asdf_ válasza hevepapa (#60812) üzenetére


asdf_
veterán

A lakásállomány 40%-a gázzal fűt, mennyi villany is kéne ennek kiváltására?

(#60818) weiss válasza Vision (#60816) üzenetére


weiss
addikt

De minek raknál fel hibrid kazánt 1 700 000-ért /gyors találat guglin/, ha rakhatsz fel simát is 300 000-ért? Egy normálisan szigetelt házban mikor térül az meg? És akkor még ott van, hogy dupla annyira komplex a rendszer.

[ Szerkesztve ]

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#60819) gorbep válasza Strezi (#60800) üzenetére


gorbep
senior tag

És erről a hálózati engedélyes is tud? :U Engem elhajtottak, hogy az bővítés... de legyen igazad...

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#60820) axioma válasza asdf_ (#60817) üzenetére


axioma
veterán

Rossz hozzaallas. Elobb az energiavampiroknal szigetelessel harmadara csokkenteni az igenyt, utana atallni.

(#60821) senki68 válasza weiss (#60818) üzenetére


senki68
senior tag

Egy gázkazáncsere hivatalosan nem nagyon van 1 milla alatt.
Milyen 300 ezres gázkazáncserét álmodtál?

(#60822) weiss válasza senki68 (#60821) üzenetére


weiss
addikt

Teljesen mindegy mennyi a csere, mert a munkadíjat mindkét esetben ki kell fizetned, tehát csak az anyagköltség a releváns.

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#60823) Vision válasza weiss (#60818) üzenetére


Vision
veterán

Erre nagyjából ugyanaz a válasz, mint arra a kérdésre, hogy miért rakjak az újonnn épülő házamba 2 milláért hőszivattyút 300 ezres gázkazán helyett? Az EU-ban ez szabályozói oldalról fog jönni.

Az mondjuk már inkább releváns lehet, hogy tűzzel-vassal üldözzük a gázt úgy, hogy a disztribúciójához elképesztő tőkebefektetéssel épült ki a hálózat, amit így hagyunk elsüllyedni.

(#60824) asdf_ válasza axioma (#60820) üzenetére


asdf_
veterán

Persze, ezért is volt marhaság a 100%-os pályázat hőszivattyús része szerintem. Hogy hány éve nem volt panelprogram, abba meg bele se menjünk (az egységár elvileg ott hasznosul a legjobban). Meg majd az első tél után is rákérdeznék a nyerteseknél, hogy, na, milyen volt a félnoname klíma fúvását hallgatni? És megnéznék egy statisztikát, hogy a H-s órájukon mennyi fogyott és mennyinek "illett" volna.

[ Szerkesztve ]

(#60825) asdf_ válasza Vision (#60823) üzenetére


asdf_
veterán

Erre nagyjából ugyanaz a válasz, mint arra a kérdésre, hogy miért rakjak az újonnn épülő házamba 2 milláért hőszivattyút 300 ezres gázkazán helyett?

Folytatom a mondatot: ...amikor az éves gázszámlám lesz talán 100-150 ezer forint.
És hogy mennyit kell még arra a 2 millára rádobni, az sem mellékes (rögtön fél misi alatt meg sem állsz egy H tarifa bevezetéssel).

[ Szerkesztve ]

(#60826) Vision válasza asdf_ (#60825) üzenetére


Vision
veterán

Nálam személy szerint az indok a hűtési igény, illetve az, hogy a hőszipka áramát úgyis napelemmel fogom megtermelni. De objektíve, ha csak fűtenem kéne, nem érné meg.

Meglévő rendszernél viszont a hibridet a gazdasági racionalitás nem indokolja. Ha komfortot emelsz (hűtesz is), az már más.

(#60827) gorbep válasza asdf_ (#60825) üzenetére


gorbep
senior tag

Akinek van már hőszivattyúja, legyen szíves írja be mekkora költség az éves kötelező klímagáz felülvizsgálat.... valamint, ha kellett, nagyságrendileg mekkora a karbantartási/javítási költség.... :R

[ Szerkesztve ]

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#60828) Reggie0 válasza gorbep (#60827) üzenetére


Reggie0
félisten

Azt csak akkor kell, ha nincsen felugyeleti rendszer?

[ Szerkesztve ]

(#60829) snooze


snooze
veterán

mai napon lett 2éves a rendszerem,248kWh-val több lett a hozam..👍 12838kWh..

[ Szerkesztve ]

GO Gunners!!!

(#60830) hevepapa válasza asdf_ (#60817) üzenetére


hevepapa
senior tag

Háááttt.... ennyi ingatlan elektromos fűtéséhez kéne pár atomerőmű vagy egy nagy halom gázalapú erőmű. Mivel reális idő alatt nem lesz itt 1 új atomerőművi blokk sem, ezért vagy gáz vagy szén erőművek kellenének. Borítékolom, hogy összességében nem lenne szignifikán eltérés a gáz fogyasztásban, csak nem a lakossághoz menne a már kiépített vezetékeken hanem az új erőművekbe.
De legalább a zöld lelkű lakosság elégedetten térne nyugovóra, hiszen nem helyben szennyez a gázfűtés, hanem valahol távolabb ahol a gázerőmű felhasználja. Természetesen ne épüljön a településére erőmű mert az környezet szennyező. 100 km-rel távolabb már persze lehet - és kell is - építeni.
Szerintem baromira képmutatóak és önzőek vagyunk, amit környezetvédelembe és a "zöld" papírba csomagolunk.

(#60831) hevepapa válasza hevepapa (#60830) üzenetére


hevepapa
senior tag

De ez már teljesen off-topic! Elnézést mindenkitől.

(#60832) Parci válasza hevepapa (#60830) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

van igazságod, de: áramot rengeteg módon lehet termelni. szóval azt valóban lehet menet közben is javítani, de ha a lakosság gázzal fűt, ahhoz gáz kell.

de egyébként a nulladik lépés a hőszigetelés, hogy negyedannyi kelljen, akár gázból, akár áramból.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#60833) Reggie0 válasza hevepapa (#60830) üzenetére


Reggie0
félisten

De legalább a zöld lelkű lakosság elégedetten térne nyugovóra, hiszen nem helyben szennyez a gázfűtés.

Mar ez is boven jo eredmeny, de igazabol meg jobb az lenne, ha az egyeb kazanokat tiltanak be a falvakban es varosokban. Masfelol, ahol nincs gaz bevezetve, ott azert villany valoszinuleg lesz. Ha mar az ocska futeseket le akarjuk csereltetni, akkor inkabb villanyra menjen, mint gazra.

[ Szerkesztve ]

(#60834) hevepapa válasza Reggie0 (#60833) üzenetére


hevepapa
senior tag

Nem olvastad tovább a mondatot?
"De legalább a zöld lelkű lakosság elégedetten térne nyugovóra, hiszen nem helyben szennyez a gázfűtés, hanem valahol távolabb ahol a gázerőmű felhasználja. Természetesen ne épüljön a településére erőmű mert az környezet szennyező. 100 km-rel távolabb már persze lehet - és kell is - építeni."

Az "ócska fűtés" csere elméletileg talán OK is, de itt is mint mindennél az a kulcs kérdés hogy ki fizesse meg az árát? Gondolom nem örülnél pl. egy SzJA emelésnek ami ehhez fedezetet nyújtana. Mert aki eddig pet palackkal fűt, az nem fog hőszivattyút telepíteni saját zsebből. Tudom... majd az EU ad erre is pénzt... :)

(#60835) asdf_ válasza Reggie0 (#60833) üzenetére


asdf_
veterán

Ha mar az ocska futeseket le akarjuk csereltetni, akkor inkabb villanyra menjen, mint gazra.

Még egyszer:
Egy kondenzációs kazán kb. kisker ára 400e Ft.
Egy levegő víz hőszivattyú kb. kisker ára 2,1M Ft.
Mindkettőhöz jön még sallang bőven, ha nincs még H tarifa, akkor nagyon bőven.

Ha (hőszigetelés utáni) gázszámlára fizet az ember évi(!) 100-150e Ft-ot, magyarázzuk meg nekem a hőszivattyús rendszer három-négyszeres bekerülési árának (azaz úgy 2-2,5M Ft ártöbbletnek a megtérülését, előnyét). És ekkor ez még csak a kedvező helyzet, amikor lób*szó radiátorok vannak fent, és elmegy majd alacsonyabb hőfokkal (ha nem, csak érezhetően alacsonyabb SCOP árán mehet csak a magasabb fűtőviz) és nem kellett hőleadókat cserélni.

[ Szerkesztve ]

(#60836) HunChris válasza asdf_ (#60835) üzenetére


HunChris
senior tag

Plusz ha a hőszvattyú kültéri zajos és a szomszédot/tulajt zavarja... :DDD

(#60837) Reggie0 válasza hevepapa (#60834) üzenetére


Reggie0
félisten

De elolvastam, csak nem ideztem be az egeszet. Azzal egyutt ervenyes amit mondtam: jol latjak, jobb a szennyezest mashova tenni. A problemat nem oldja meg, de legalabb nem kapsz tudorakot/tagulatot.

A PET palackos futesre pedig volna par otletem: gyamhivatal+borton. Alapvetoen a vacak alatt a fa/vegyes/szen/stb. tuzelesre ertettem. Tanyan az csinalja maganak, aki akarja, de ahol van szomszed, ott nem engednem.

#60836 HunChris: Akkor telen ne nyitott ablaknal aludjon a szomszed :D

[ Szerkesztve ]

(#60838) axioma válasza asdf_ (#60835) üzenetére


axioma
veterán

Megegyszer: elobb hoszig, aztan futo klima, ugy mas a matek. De barmi gepeszeti felujitast muszaj szigeteles elozzon meg [meretezes].

(#60839) asdf_ válasza axioma (#60838) üzenetére


asdf_
veterán

Miért lenne más a matek? Ezek kb. a legalapabb árú készülékek. Ennek allatta már kb. nincs (hacsak le nem megy az ember dzsunkába), tehát kb. ez a minimumkonfig (jó, a hőszivattyú lehet, hogy nem 2M, lehet, hogy megáll 1,7-1,8-ból is, de ekkora árkülönbségnél ez sokat nem javít a helyzeten). Ha nincs hőszigetelés, annyiban változik, hogy lehet, hogy a kétmillás hőszivattyú teljesítménye kevés és félmillióval drágábbat kellene választani.
Akinél radiátoros fűtés volt, ott kb. eleve nem (eleg jelentős komfortérzetcsökkenés), de ahol mondjuk 3 szobánál több van, oda a levegő-levegő nem pálya, annak is úgy 250e/darab az ára a normálisabból.

[ Szerkesztve ]

(#60840) hevepapa válasza Reggie0 (#60837) üzenetére


hevepapa
senior tag

"Azzal egyutt ervenyes amit mondtam: jol latjak, jobb a szennyezest mashova tenni. A problemat nem oldja meg, de legalabb nem kapsz tudorakot/tagulatot."
Erről beszélek! Ez az probléma fő oka. Mindenki lesz.rja a másik életkörülményeit, csak neki legyen jó.
Addig jobb amíg a te szennyezésed mást "boldogít"?
De ha valamiért te kerülsz a rossz oldalra akkor nem hiszem hogy felhőtlenné válik a mosolyod amikor a müncheni jó levegőt biztosító elektromos autó elhasznált aksiját a kerted végében megépített üzemben dolgozzák fel újra. A debreceniek se hitték el sokáig, hogy pont hozzájuk kerül pár aksigyár.

A fa/vegyes/szén fűtés érdekes kérdés. Nem vitás, hogy több a káros anyag kibocsájátása mint egy norvég panelnek. De hidd el: akik így fűtenek 99%-ban nem azért teszik ezt mert gonoszul ki akarnak szúrni a könyezetükkel, hanem mert nincs pár milliójuk egy komplett fűtéskorszerűsítésre. Valahol ez ördögi kör, mert ezek a fűtési módok ráadásul éves szinten sokkal drágábbbak is mint a gázfűtés.
Mellékszál, de én is laktam olyan házban ahol csak cserépkályhával lehetett fűteni fval és szénnel. Mit nem adtam volna egy (ma már elavultnak számító) konvektoros gázfűtésért... Csak hát... money, money, money.

[ Szerkesztve ]

(#60841) axioma válasza asdf_ (#60839) üzenetére


axioma
veterán

Rengeteg helyen tulzo hotermelesi kapacitast telepitenek - okolszabaly szerint azonnali visszapotlasra szamolva -15 foknal, kozben a lakas kis tulzassal heti szinten kiegyenlit, na meg rengeteg a 20-50 evvel ezelottihez kepest a hulladekho termeles is. Az meg a futesi eszkozt is modositja, nem csak az energia milyenseget. De ez mar nagyon off, abbahagytam.

(#60842) kardkovacsi válasza weiss (#60815) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Alapvetően amit nem fizetünk meg sehol (én sem, nekem is gázkazánom van), az a CO2 beöntése a levegőbe, csak úgy. Mert ha ez mint költség megjelenne akkor teljesen más lenne mindennemű számítás.
Ahogy írták ezek az eszközök szinte alig kerülnek többe mint egy hőszivattyú magában viszont jelentős CO2 megtakarítás érhető el velük, főleg az átmeneti időben.
Az is látható, ha a gáz árát megfelelő szintre hozzuk akkor azért egyből "megéri" mindenkinek a fenti móka. Mert jelenleg olyan féláron megy a gáz a valós piaci árához képest 1700 m3 alatt.

(#60843) kardkovacsi


kardkovacsi
senior tag

Holnapi áram árak: -150 euró két órán keresztül.

(#60844) Reynaldo válasza hevepapa (#60812) üzenetére


Reynaldo
junior tag

a legtöbb normális országban megoldották a függetlenedést az orosz gáztól és mégsem fagytak meg.

Ja, megoldották(???) :N , sokszoros áron veszik ugyanazt az orosz gázt, csak sűrítve, ezzel még több bevételhez jut az orosz medve. Így, hogy közvetítőkön keresztül jön, ez már mennyivel jobb érzés lehet.

Vagy a szintén drága, és brutál környezetrombolással felszínre hozott , és méregdrágán szállított usa palagázt. Gratulálok nekik. A hollandok meg leállították a gázkitermelést, mert az is káros volt a környezetre. Így még több sűrített gáz kell Európában.

[ Szerkesztve ]

(#60845) senki68 válasza kardkovacsi (#60842) üzenetére


senki68
senior tag

Évekig meg sokkal drágább volt a lakossági rezsicsökkentett gázár, mint a piaci ár.

Nagyon nem sajnálom őket.

(#60846) hevepapa válasza Reynaldo (#60844) üzenetére


hevepapa
senior tag

A németek meg leállították az egyébként jól működő atomerőműveiket a zöldek miatt, most meg megy a fejvakarás hogy kéne még áram....

(#60847) kardkovacsi válasza Reynaldo (#60844) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Azért ennyire nem durva a helyzet.
[link]
USA palagáz 19,4%, orosz LNG 6.1%.

(#60848) hevepapa válasza kardkovacsi (#60843) üzenetére


hevepapa
senior tag

Akkor kapcsoljuk le 2 órára a napelemeket hogy ne okozzunk kárt az országnak? Megszoktuk már, hogy minden áram problémáért a HMKE tulajdonosok a felelősek.

(#60849) hevepapa válasza Reynaldo (#60844) üzenetére


hevepapa
senior tag

Értem én hogy aggódsz a környezetért, de gondolom az már nem hat meg túlságosan hogy az aksikhoz szükséges kobaltot egy részét gyerekek kaparják ki a kongói bányákban....
A cikk szerint: "Sokszor akár négy éves gyerekmunkásokat dolgoztatnak, napi 12 órában. Felmérések, illetve inkább becslések szerint 35 és 40 ezer közé tehető a számuk"
[link]
De amikor a laptopodban aksit kell cserélni akkor azt szeretnéd, ha még olcsóbb lenne. Ja... a büdös kölkök dolgozhatnának naponta 16 órát is napi pár dollárért. Akkor olcsóbb is lehetne az aksid.

(#60850) Reynaldo válasza hevepapa (#60846) üzenetére


Reynaldo
junior tag

Igen, de nem üzemelik be egyiket se, pedig még úgy tudom, van olyan, amit még lehetne. De, nincs ott már fejvakarás, a zöldek mindent megoldanak. Lakott településeket tarolnak le, hogy külszíni szénbányákat csináljanak a helyén, és aztán nyílván szenes erőműben elégetik, elfüstölik, vagy veszik a franciáktól az atomerőművi áramot, a lengyelektől a szénerőművel termeltet, stb. Na, és építik a terminálokat a cseppfolyósított földgáznak, vagyis LNG-nek. Mert ők ZÖLDEK! :D

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.