Hirdetés

2024. június 5., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#60901) -szabi-


-szabi-
őstag

Ha ez nem ide vonatkozik akkor szánom-bánom:
"A csatlakozási pontot és a kiindulási pontot a hálózati engedélyesnek és a rendszerhasználónak közösen kell kijelölni a rendszerhasználó számára legkedvezőbb műszaki és pénzügyi szempontok figyelembevételével."
Ebből én mostanában csak azt látom, hogy legyen minél drágább az ügyfélnek hozzáállás van.
Ez még érvényes?

(#60902) edeleny válasza senki68 (#60893) üzenetére


edeleny
őstag

Ugyan ezt mondták nekem is!

Tegyek rá törölközőt a fedlapra, mert a nap majd megeszi, besárgul, és nem lehet leolvasni!

Mondom nekik, hogy nem vagytok túl okosak, az utcafrontra?
Ha besárgul, majd szépen ki esz titeket a fene, és leszeditek a plombát és szépen leszeditek a nagy ajtót, akkor le lehet olvasni!
Nem én akarom leolvasni, hanem ti!
Ezt az egész szabványos kurvadrága szekrényt ti akartátok, nekem ehhez semmi közöm!
Úgy, hogy oldjátok meg nélkülem.

Láttam rajtuk, hogy nem tetszett nekik! :) :)

[ Szerkesztve ]

Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.

(#60903) senki68 válasza leslieke (#60900) üzenetére


senki68
senior tag

Szabályos.
Nekem azt mondták, csináljak neki egy fakeretet ajtóval.
Mondtam nekik a régi olyan volt kár volt háborgatni :)

(#60904) hevepapa válasza edeleny (#60902) üzenetére


hevepapa
senior tag

Nálam vicces volt a helyzet. 1 fázis, 32A, tipikus fa szekrény a falban (az udvarban), a szerelvények is teljesen rendberakva, fi relé, túl fesz védelem OK.
Volt némi tili-toli, hogy kell szabványosítani (új szekrény az utcafrontra stb) vagy maradhat a napelemes óracseréhez.
Be lett adva egy mérőhely felülvizsgálati kérelem, elutaltam 19 ezer párszáz forintot.
Minden sima lett, utána már nem kötözködtek azzal, hogy kirakjuk az utcafrontra.

(#60905) HunChris


HunChris
senior tag

Távleolvasás van már egyre több helyen, ki se jönnek olvasni.

(#60906) PandaMonium


PandaMonium
őstag

Most volt éves fordulónk, 4.39Ft/kWh-t fizet az eOn (legutóbb még nem arról volt szó, hogy 5Ft/kWh?). Saját honlapjuk szerint majdnem 5MWh túltermelésem volt (2.8.0 és 1.8.0 különbözete), ebből a túltermelés visszafizetéséhez tartozó számlán 2.7MWh-t akarnak kifizetni. Kb. mintha valaki random számokat írogatna a számlákra, aztán hátha nem nézi meg senki.

What I cannot create, I do not understand

(#60907) senki68 válasza PandaMonium (#60906) üzenetére


senki68
senior tag

Területenként változó az áramár, kerekítve írjuk az 5Ft-ot. Filléres különbségek vannak, nem számottevő. Azt hiszem az Opusz Titász területén a legolcsóbb.

(#60908) BlackJack21


BlackJack21
tag

Tegnap volt, hogy egy éve üzemel a napelemes rendszerünk ( Huawei 5k 3f inverter, 2,4kWp K-ÉK, 2,4kWp D-DK iránnyal, 43°dőlés mindkét sztringen. Pesttől keletre, agglomeráció)
A számok pedig :
5,333.27kWh összesen.
Saját termelésből helyben elfogyasztott napenergia: 36%
Önellátás: 30%

(#60909) csemberlen


csemberlen
őstag

Szervusztok egy ismerősöm 10 év után átkerült bruttó elszámolásra az lenne a kérdés hogy ha Napelem háromszor 1 kW-tal termel be a három fázison és az egyik fázison 3kW fogyasztás van mondjuk a másik kettőn semmi akkor a mérő ezt hogy számolja el ?

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#60910) 4Grider válasza csemberlen (#60909) üzenetére


4Grider
nagyúr

Fogyasztott 2 kWh-t jó áron és termelt 2 kWh-t sz.r áron.

[ Szerkesztve ]

(#60911) snooze válasza csemberlen (#60909) üzenetére


snooze
veterán

mindent ugy számol mint eddig,csak a számlázásnál lesz változás..nem évente lesz leolvasás,hanem ha jol tudom havonta..

GO Gunners!!!

(#60912) Jolida válasza snooze (#60911) üzenetére


Jolida
tag

A mondat első felének első fele tévedés. :O

Mint a #60910-ben olvasható bruttó sz.pás (sic!) esete forog fenn, az eddigi összfázisú fogyasztás/összfázisú termelés (lánykori nevén szaldó) -éves- elszámolása -jelenleg- fázisonkénti havi elszámolásra változott.

(#60913) snooze válasza Jolida (#60912) üzenetére


snooze
veterán

ugy tudom,hogy nincs fázisonkénti elszámolás,csak az órán mért 1.8.0 és a 2.8.0 a mérvadó,ami nem fázisonként mér..de 313313 majd jön és megmondja mi a tuti..🤔🙂🙂

GO Gunners!!!

(#60914) gorbep válasza Jolida (#60912) üzenetére


gorbep
senior tag

Álmodik a nyomor.... bár úgy lenne...

Óra mérési ciklusai (ms-okban mérhető) szerinti fázisonkénti elszámolás van... és egyelőre hír sincs róla, hogy ettől el akarnának térni a későbbiekben.... :W

Aki eddig szaldóban 0 körül jött ki, az 20-80%-át fogja fizetni a HMKE nélküli teljes fogyasztásának.... ez becslés, és önfogyasztás függően változik a fogyasztási szokások függvényében

A hónap csak a pénzügyi elszámolás ciklusa... :(

[ Szerkesztve ]

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#60915) 313313 válasza snooze (#60913) üzenetére


313313
addikt

Nincs fázisonkénti elszámolás, az óra fázisonként mér 180-ba 280-ba.
Ha a te 3F invertered 3kW-al termel, akkor az fázsonként 1-1-1kw-ot termel (feltéve ha asszimmetrikusan nem tud termelni az inverter). Ha te egy fázison 3kW-al vételezel, a többin 0-0kW-al, akkor 1 óra múlva 180-ba belepörög 2kWh (3-1=2) 280-ba meg belepörög 2kWh (1+1=2). Amit hó végén forintosítanak, és úgy számláznak ki. 21x kWh-ig 36ft, felette 70 ft/kWh (a számok kerekítettek, szolgáltatóként a pontos összeg passz). A betáplált plusszért meg kap 5ft-ot kWh-ént, itt nem tudom mi van akkor ha 21x kWh felett táplálsz vissza, lehet kicsit többet fizetnek majd olyan 1x ft-ot (fórumba már volt aki írt hasonlót szaldónál)

Szerk.: Ma is volt törvényi kötelezettség miatti Smart óra cserém. A fogyasztó 7. hónaptól bruttóban van. Mondjuk kb kétszer annyi volt a 280-ban mint a 180-ban, szóval erősen túlméretes a rendszer....

[ Szerkesztve ]

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#60916) Jolida válasza gorbep (#60914) üzenetére


Jolida
tag

Jogos, csak az elszámolás havi alapú.

(#60917) axioma


axioma
veterán

Megjott az eves elszamolas, 304 Ft-ot kerhetek vissza [alapdijat meg fizetni kell ugye]. Nekem me'g 5,11Ft-tal szoroztak [Pest megye].
Tavaly ilyenkor rafizettunk, mert a rezsicsoki-cski elejen aramot hasznaltunk hmv-re, az durvan megdobta, iden ossz 80%-at hasznaltuk a tavalyinak [2 auto ingazasa is benne van, ott is lehetett elteres].

(#60918) edeleny válasza BlackJack21 (#60908) üzenetére


edeleny
őstag

Tegnap előtt volt két éves a rendszer.
Huawei 6 KTL M1 6,8 kWp

Ránézésre teljesen ugyan olyan, mégis teljesen más!
Az első évben december-január-február, március elején alig ment a klímás fűtés 600kWh túltermelésem volt.

A második évben volt a lakásnak olyan része ahol egész télen a klíma ment. Valamennyit minden hónapban fűtöttem. Gázból az előzőhöz képest 500 köbméterrel ment el kevesebb, úgy, hogy most a szaldóban előrébb vagyok, mint tavaly ilyenkor. :)

(kénytelen voltam venni egy jackuzzit, hogy fogyjon az áram)

Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.

(#60919) gaspa01


gaspa01
újonc

Régen volt szó a PEN reléről,ezt a csontot újból lerágtam.Inverter isolár sml II 3.5 kW, attól függetlenül,ha van vagy nincs külső hálózat és csak napelemről,akkuról külön vagy együtt működik,lebegő föld van, külső PEN relét bekapcsolva jól működik a Fi relé.Az inverterben nincs PEN relé és nincs kimenet,amivel kapcsolni lehetne a külsőt,legalább is a manuálban nem látok.Egyáltalán nem tűnik jónak egy relére bízni az érintésvédelmet,ilyen kis áramnál.Ha a hálózat és inverter nullát összekötöm szintén működik a védelem,bár a kettő között van potenciál különbség és pár mA áram folyhat.Vajon eredetileg miért nincs összekötve?A legfőbb gond viszont az ,hogy nálam 3 fázis van és csak egy fázison van az inverter,amire különböző helyen lévő terhelések vannak rákötve,mindenhol közös nulla van.Csak az inverter és hálózat nulla összekötése jöhet szóba,kipróbálva működik,de hosszú távon lesz-e gond?

(#60920) Bib


Bib
őstag

Sziasztok! Nem is értek hozzá, meg elég is a fájdalom. Ha elhunyt a ház tulajdonos aki nevén az ingatlan és a villany, napelem van, akkor azt hány nap alatt kell átírni az eonnál? Napelem lett telepítve tavaly májusban, de az évforduló szeptemberben lesz. Mire lehet számítani? Már az 1. évet is buktuk? Szaldót bukjuk örökre? Szeptembertől idáig ki kell fizetni az áramot és visszafizetik a termelést 5 Ft-al?
köszi

(#60921) senki68 válasza Bib (#60920) üzenetére


senki68
senior tag

Míg fizeted a számlát senki nem foglalkozik vele.

(#60922) tomi07 válasza Bib (#60920) üzenetére


tomi07
tag

Minél előbb irasd át, egyébként nincs következménye ha mégsem iratod át. Ha szaldóban volt az elhunyt az ugyanúgy megy tovább az örökösnél. Az átírás során viszont lesz egy záró számla a leadott óraállásokkal, onnan indul az örökös fizetnivalója.

(#60923) snooze válasza Bib (#60920) üzenetére


snooze
veterán

meg kell kérdezni az eont,az a biztos,de a napelem szerzödés ugy rémlik,hogy nem személyre van kötve,hanem fogyasztási helyre..

GO Gunners!!!

(#60924) snooze válasza tomi07 (#60922) üzenetére


snooze
veterán

de lehet,ha majd egyszer eladásra kerül az ingatlan..🤔

[ Szerkesztve ]

GO Gunners!!!

(#60925) 4Grider válasza tomi07 (#60922) üzenetére


4Grider
nagyúr

Van következménye (pénzbüntetés) ha nem írod át.

És abban sem lennék biztos, hogy ha átírják az órákat az örökös nevére (aki ilyenkor még nincs meg hiszen egy év minimum a hagyatéki), akkor nem ugrik a szaldó.

(#60926) tomi07 válasza 4Grider (#60925) üzenetére


tomi07
tag

Apám 20 éve halt meg, azon a házon még mindig az ő nevén van az óra. Nincs semmilyen következmény. A szaldó meg a bekötésre vonatkozik, a 10 év figyelembe vételével, akár többször is felhasználó váltható. Természetesen minden átírásnál lesz egy végszámla.

(#60927) asdf_ válasza 4Grider (#60925) üzenetére


asdf_
veterán

Van következménye (pénzbüntetés) ha nem írod át.

Ezt támogassuk meg egy idézettel plz.

Olyan lehetőség van amúgy, hogy várható örökösként be lehet jelentkezni és fizetni (gondolom olyan esetekre, ha elektronikus számla és csoportos beszedés volt, mert ha ehhez nincs senkinek hozzáférése, akkor kizáródhat az ember és nem tudja hogy hova meg mit kell fizetni és kikapcsolás lenne a vége).

[ Szerkesztve ]

(#60928) 313313 válasza tomi07 (#60922) üzenetére


313313
addikt

Aztán kimegy az eon,blejegyzőkönyvezi, hogy halott nevén van az óra, és lesz 8 napja átíratni, ha nem teszi meg ledobják a csatlakozót ;)
Én írtam már emiatt jegyzőkönyvet, mondjuk Démász területen....

Szaldó meg fogyhelyre szól, az megy tovább, bekapcsolástól 10 évig. Még máshogy nem dönt a király.... De választásokig biztos...

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#60929) tomi07 válasza 313313 (#60928) üzenetére


tomi07
tag

E-on -os voltam 😁 nem jönnek.

(#60930) snooze válasza 313313 (#60928) üzenetére


snooze
veterán

nem értem az ilyet,mindent el lehet intézni ügyfélkapun,nem kell menni sehova..ja,az tul bonyolult..🤔🙂🙂

[ Szerkesztve ]

GO Gunners!!!

(#60931) 313313 válasza tomi07 (#60929) üzenetére


313313
addikt

Nem jellemző, de mindig van egy kocka, aki mindent is betart és Julinénit is jegyzőkönyvezi egyből még lepkefingásra is :D

[ Szerkesztve ]

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#60932) tomi07 válasza 313313 (#60931) üzenetére


tomi07
tag

3 örökös volt, aki ott maradt azt várta, hogy majd én a nevemre iratom. De mivel ezt a gáznál eljátszotta /azóta is én fizetem/ ezért nem voltam hajlandó a nevemre iratni! Pláne, hogy hiába van ott tulajdonom de 8 éve nem is voltam ott.
Legyen annak a gondja aki használja! Nekem van más gondom is bőven.

(#60933) 4Grider válasza asdf_ (#60927) üzenetére


4Grider
nagyúr

Közben kiderült, hogy a vízóra átírás - halálesetet követő - elmulasztása miatt kellett büntetést fizetnünk. A villanyóra késedelmes átírása nem okozott gondot.

(#60934) tomi07 válasza 4Grider (#60933) üzenetére


tomi07
tag

Vizesek érdekesek tudnak lenni. Amikor vettem a házat hiteles tulajdoni lapot követeltek. Mondtam nekik az kb 6 hónap múlva lesz. Nem akarta átírni, de amikor közöltem vele, hogy csak akkor fizetek, ha a nevemen van mégis megoldható volt!
Természetesen nálam volt az adás-vételi ügyvédi ellenjegyzett szerződés, ami érkeztetve volt a földhivatalba!
Az áramnál viszont beszoptam, átvezetékeztük a házat, levágta a biztosítékot. A villanyszerelő azt mondta lehet, hogy belefúrt. Néztük, nem. De az óra megszakító is leoldott, viszont volt áram a vezetékben.
Egyből hívtam az ellenőröket mert gyanús volt, hogy a régi tulaj bűvészkedett.
Kiderült, hogy a régi vezetékek szigetelése volt sérült az órák mögött, de úgy már nem rakták vissza, szabványosítani kellett a mérőhelyet.
Úgy örültem a plusz kiadásnak! De végül jól jött mert a napelem szerelésnél kész volt.

(#60935) kardkovacsi


kardkovacsi
senior tag

Épp most jött szembe egy 10500+áfa áron TIGO TS4-A-O-700, úgy látszik ha már a panelek ára összecsuklott, megy vele az optimalizáló is.

(#60936) olli válasza HunChris (#60905) üzenetére


olli
tag

Igen, elvileg távleolvasás van. Az óraleolvasó ugyan úgy eljött mint az okosóra felszerelés előtti éves leolvasások esetén mindig.
Valahogy nem működik a távleolvasás, a saját P1 kiolvasás igen.
OPUS TITÁSZ terület.

By cool !

(#60937) tomi07 válasza olli (#60936) üzenetére


tomi07
tag

Van vezérelt mérő is?

(#60938) 313313 válasza olli (#60936) üzenetére


313313
addikt

Mert hivatalosan az okos óra kiolvasott adatait csak stafisztikai célra lehet felhasználni egyenlőre. Folyamatban van átállás/akreditálás/heggesztés... és időval sima smart óra adatai alapján is tudnak naprakész számlát adni. Démásznál elvileg 2025.01.01-től, addig maradok havi általányban, hiába van Smart órám....

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#60939) olli válasza tomi07 (#60937) üzenetére


olli
tag

Nincs.

By cool !

(#60940) olli válasza 313313 (#60938) üzenetére


olli
tag

Ezt értem, viszont a távleolvasási portálon sem jelenik meg semmilyen adat sem, mintha az egész távleolvasás csak egy bohóckodás lenne.

By cool !

(#60941) gorbep válasza 313313 (#60938) üzenetére


gorbep
senior tag

Ehhez képest nálam szerdán volt az éves leolvasás, a gázórát körbefényképezte, ahogy meglátta a villanyóra szekrényben az antennákat sarkon fordult, és elhaladt, hogy ja, Smart óra, azzal neki semmi dolga... :U

Eon - É Dunántúl

[ Szerkesztve ]

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#60942) 313313 válasza gorbep (#60941) üzenetére


313313
addikt

Évi elszámolásra jó a kiolvasás nálunk is, de leolvasott adatokból havi számlát nem tud kiállítani. Én appba diktálni nem tudok, csak ha hívnám őket, így marad az általány...

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#60943) tomi07 válasza olli (#60939) üzenetére


tomi07
tag

A régebbi smart mérőknél gyakori volt az olyan hiba, hogy a megszakító lekapcsolása után az ismételt bekapcsoláskor nem állt vissza az internetes kapcsolat. De ezeknél a mérőknél még nem telt le a 10 év, és a mérést a hiba nem befolyásolja, ezért csak visszatették leolvasásba.

(#60944) Balázzs


Balázzs
senior tag

SMA invertert használóktól kérdezem, sunny portál megy nálatok? Volt a napokban karbantartás, de azóta nem látok friss adatokat, villanyóra szerint működik az inverter.

(#60945) HIJ


HIJ
őstag

Sziasztok!

Ha most van egy Huawei 5KTL-M1 inverterem és szeretnék rá akkut tenni, akkor az mind a 3 fázison képes tölteni? Illetve az akku tud majd asszimetrikusan áramot adni a fázisok között? Tehát akár működne úgy, h ne kelljen felvenni áramot a szolgáltatótól, ha az egyik fázison (akár napsütés közben) megszalad a pillanatnyi fogyasztás? Vagy mi lenne a legoptimálisabb módja, hogy a burttó elszámolást kimaxoljam?

(#60946) HunChris válasza olli (#60936) üzenetére


HunChris
senior tag

Itt is opus terület, 3 éve nem is jönnek. Amikor távleolvasós lett, még 1x akart jönni, de mondtam hogy távleolvasós, így nem jött. Számlát is az alapján készíti.

(#60947) asdf_ válasza HIJ (#60945) üzenetére


asdf_
veterán

Ha most van egy Huawei 5KTL-M1 inverterem és szeretnék rá akkut tenni, akkor az mind a 3 fázison képes tölteni?

Igen, de csak szimmetrikusan. Már amennyiben a tölteni alatt azt érted, hogy az akkuból energiát követni úgy, hogy annak 3 fázisú áram lesz a másik vége.

Illetve az akku tud majd asszimetrikusan áramot adni a fázisok között?

Nem, mert a fázisok között az inverter adja az áramot, az meg szimmetrikusan termel. Akkuval csupán annyi a változás, hogy nem a napelemből, hanem az akkuból csinál hálózati feszültséget az inverter.

Vagy mi lenne a legoptimálisabb módja, hogy a burttó elszámolást kimaxoljam?

Invertercsere, vagy megvárod, míg a nagyokosok döntenek, hogy máshogyan mérjen a villanyóra és főleg azt, hogy legyen is ilyen villanyóra. Utóbbiak hiánya miatt lőhették vissza valószínűleg tavaly a szabályozást, ami szerint lényegtelen lett volna, hogy szimmetrikus vagy aszimmetrikus invertere van valakinek.

[ Szerkesztve ]

(#60948) d1d1 válasza Balázzs (#60944) üzenetére


d1d1
csendes tag

Szia, nekem február végén frissített, akkor jártam így. A sunny portálon újra hozzákellett adni a rendszert. Utána jó lett.

(#60949) Balázzs válasza d1d1 (#60948) üzenetére


Balázzs
senior tag

Korábbi adataid megmaradtak? Nem lenne jó, ha minden nulláról indulna.
Sunny portál a sima nem megy, csak az enneoxOS felület egy ideje, ez is egy frissítés óta.
Azóta az új felületen kétszer van fenn ugyanaz a rendszer és természetesen csak az egyik működik. Most a legutóbbi frissítés óta ez sem. Home manager online, de nem látok friss adatot. Vettem fel egy hibajegyet, vagy majd kedden hívom a support-ot. Ami fura, hogy korábban az inverter wifi-jét is láttam, most azt sem.

(#60950) d1d1 válasza Balázzs (#60949) üzenetére


d1d1
csendes tag

Az új felület van nekem is. Amikor nem csatlakozott az a pár nap nem látszik, de maradtak az előtte lévő adadok. A teljes termelésed megvan, ha belépsz az inverter felületére ott mindent látsz. Pl.:

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.