Hirdetés

2024. június 17., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#57125) dbius válasza molnartibor (#57106) üzenetére


dbius
veterán

Én nem vettem semmit, wifin keresztül kapcsolódik a HA az inverterhez/donglehoz modbus tcp kapcsolaton keresztül én onnan kapja az adatokat, ezzel nincs is gondom.

A gondom tehát nem az adatok kinyerésével van, azaz a HA tehát szépen logolja a modbus tcp kapcsolaton az adatokat és az inverter is elküldi fusionsolarba is, mert a fusionsolar a pillanatnyi adatokat látja és jelzi is.

Viszont:

#57107 Z_A_P:

A fusionsolar "felhőjében" nincsenek jól eltárolva az adatok, pedig látszólag minden megérkezik a felhőbe és mutatja is ha megnézem, de a napi, heti, havi, éves összesítésből hiányoznak január 8-a óta az adatok.

Pár kép:

Itt vannak a fusionsolar által jelzett havi termelési adatok napi bontásban, mint látható január 8-a az utolsó nap, amikor az összesített napi adatok megjelennek. Illetve mivel most épp van termelés, ezért a mai adatok is is megjelentek az összesítésben.


Január 8-i nap adatai helyesen jelennek meg:

Viszont ha megnézem a hiányzó napok adatait:

Január 9:
Január 10:

Akkor látható, hogy a fusionsolar megkapta az adatokat, ott van a teljes nap termelési görbéje, viszont a napi hozam rész üres, nincs adat.

Itt a mai nap eddigi adata:

Látszik, hogy az inverter most is küldi az adatokat és meg is jelenik az eddig összegzett napi termelési adat is. Azonban ez így volt tegnap és tegnapelőtt is, de ennek ellenére éjfél után a fusionsolar "elfelejti" ezen napok termelési adatait összegezni és nem jelenik meg a napi, heti, havi, éves termelési adatok között.

Ha még részletesebben akarom, akkor a fusionsolar látja a hiányzó napok megtermelt napi kWh adatait is, tehát az adat ott van a felhőben, nincs elveszve:

pl. Január 9:

Illetve a mai nap:

Akkor miért nem összegzi ezen napok adatait? Ez a gondom. Január 8-ig minden rendben volt, azóta nem történt semmilyen változtatás a rendszerben (azaz invertert és dongle-t, valamint fusionsolart érintően nem volt nálam szoftverfrissítés, sem áramszünet), nincs hálózati probléma sem. Hálózati probléma esetén az adatok eleve nem jutnának el a fusionsolarba sem, tehát valahol ott a felhőben kell legyen valami, szerintem legalábbis.

Bocs, hogy hosszú lett :B

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.