Hirdetés

2024. június 19., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#25208) .Tito


.Tito
újonc

Sziasztok,

Az igény felmerülésétől hogy jutottál el a kivitelezésig?
Kicsit távolabbról kezdeném. Feleségem kiérdemelt céges autót, de a hozzá tartozó benzinkártya csak fél éves utazási költségeinket fedezte volna, ezért felmerült, hogy EV-t választ, és napelemet telepítünk, mint a hosszú távon gazdaságosabb megoldás. Az elhatározást tett követte, és december elején elkezdtem magam kigyúrni napelem-témából (technológia, kivitelezés, finanszírozás, stb). A 2021-es áramfogyasztásunk 4100 KWh volt (130 m2-es, vastag falazatú, jól szigetelt családi ház, kondenzációs gázkazánnal előállított melegvízzel és padlófűtéssel), ez volt a kiindulási alap, amit az EV energiaigénye fejelt meg. Benzines autónk éves futásteljesítménye 25e km, ezért az EV matekot nagyvonalúan 20e km-re taksáltam, 20 KWh/100 km fogyasztással, (ami a valóságban kevesebb) így kb. 4000 KWh jutott kocsira.

Hol kértél ajánlatokat?
Először kihívtam három értékesítőt, hogy a felmérések során tovább képezzem magam, de ez a módszer félsiker volt, mert háromból kettő inkább sales-ből volt erős, csak egynek volt tapintható műszaki vénája. Mindenesetre képbe valamennyire képbe hoztam magam, így vártam tőlük az ajánlatokat, közben kitöltöttem az MNNSZ ajánlatkérő formját, amit elképesztően hasznosnak találok. Az űrlapon csak a tavalyi fogyasztást jelöltem be, és feltűnt, hogy ilyen kis beruházásárt nem kapkodnak a cégek. A kivitelezők töredéke vette a fáradtságot, hogy rákérdezzen: tervezek-e bővítést, ezek mentek tovább a következő körbe.

Mi alapján szelektáltál?
Műszaki tartalom, ár, kommunikáció, ügyfélvisszajelzések, referenciák (ez utóbbi szándékom ellenére kis súllyal esett latba). Szomorúan láttam, hogy a versenytárs cégek és konkurrens termékek fikázása ebben a szektorban is nemzeti sport. Aki így kommunikált, kiesett a procedúrából.

Hol informálódtál? Kik segítettek (akár nyilvánosan, akár privátban)?
Két facebook csoportban, Youtube-on, referenciáktól, de a legtöbbet ebből a fórumból tanultam.

Mik voltak a fő szempontok?
Ár/érték arány, kompetens kivitelező. A szerelő csapatok általában alvállakozók, ezért az lutri volt, bíztam abban, hogy az anyacég jól tréningel és menedzseli a brigádokat.

Miért azt a műszaki tartalmat választottad, amit?
Egyszerű igényem volt, ezért a drágább és túlfunkciózott inverterek kiestek, ahogy az alsó szegmens is. Ár-érték arányban a Huawei 8KTL invertert találtam a legjobbnak, panelekből pedig igyekeztem az egyik legelterjettebbet választani. 18 db 390W Q-Cell panel fért fel a 30 fokos dőlésű, DK tájolású tetőre. Fa miatti árnyékolás csak télen van reggel és késő délután, ennyi termelési veszteség nekem belefért.

Miért azt a kivitelezőt választottad, amit?
Annak ellenére, hogy pont a kiválasztott cég referenciáit nem volt lehetőségem megnézni, hagytam magam meggyőzni a közösségi médiában olvasott felhasználói visszajelzések által amellett, hogy ők adták messze a legolcsóbb ajánlatot.

Mit csinálnál másképp? Mi volt, ami bosszantott?
Utólag visszatekintve, elégedett vagyok a folyamattal, tudomásul vettem a kondíciókat (pl. átfutási idő). Több cég is elég nyomulós volt (de nem tolakodós!), őket egy korábbi elutasítással hamarabb lerázhattam volna.

Mit tapasztaltált az ügyintézés során? Mennyi idő volt mindez?
Az előzetes tájékozódással sok időt elszórakoztam, nem kellett volna ilyen mélységig beleásnom magam a témába. Több referenciánál is láttam, hogy a megrendelő sokkal alacsonyabb tájékozottsággal is elégedetten szemlélte az eredményt. A kiválasztási folyamatot is elhúztam, még a befutó alatt is kértem külön ajánlatot egy beeső cégtől. Szerződéskötés után nagyon pattogósan ment minden, az ügyintéző végig fogta a kezemet, gyorsan és pontosan kommunikált.

Mérföldkövek:
2021.12.16-21. Három darab személyes felmérés
2021.12.26. MNNSZ űrlap kitöltése
2021.12.27-2022.01.10. Referenciák bejárása a közelben
2022.02.01. Szerződéskötés
2022.02.03. Tervdokumentáció benyújtása E.ON-hoz
2022.02.08. Terv jóváhagyva
2022.02.16. Kivitelezés, számla kifizetése
2022.02.21. Készrejelentés
2022.02.24. OFT igény benyújtása
2022.03.03. OFT támogatói okirat megérkezése
2022.03.04. OFT összegének megérkezése
2022.03.08. E.ON advesz óra csere, termelés indul

Mi volt, amit szerettél volna, de nem valósult meg?
Elsősorban több védelmet szerettem volna, de a kivitelező megnyugtatott, hogy a Huawei-ben lévő AC-DC túlfesz védelem nem igényel extra külső megoldást. A villámvédelemmel kapcsolatban pedig magamat beszéltem le, tekintve, hogy a villámok inkább a szomszéd magas fenyőfáját és meteorológia állomásának a póznáját találják meg. :)

Mik az elvárásaid? Stb-stb...
A PVGIS szerint az éves termelésünk picivel több lesz, mint a fogyasztásunk, bár az EV töltés egyelőre talány, mert csak most vettük át. Üzembiztos működést várok, legalább a garanciaidő alatt. Az elektromos fogyasztókat nem fogjuk bővíteni, marad a gázfűtés, és klímáznunk sem kell, mert bevált a ház hődinamikája.

A megtérülést kedvezőnek prognosztizálom, mert OFT-t vettem igénybe, és az elektromos autóval megtakarított benzinköltséget is ide számolom (talán helytelenül, de én ezt egy rendszernek tekintem, így jobban esik. :)

Az inverter garin túli meghibásodása miatt nem idegesítem magam, mert addigra már biztosan kitermeli az iparág azokat a szakembereket, akik a most javíthatatlannak ítélt eszközöket javítani tudják majd. Osztom egy korábbi hozzászóló véleményét, hogy ezekben inkább a kondenzátorok fognak csúnyán öregedeni, az pedig nem atomfizika egy hozzáértő számára.

Nem emlékszem, hogy itt a fórumban láttam volna leírva, ezért azt még megosztanám, hogy a három személyes felmérés során mindhárom területi képviselő AZONNAL felajánlott egy tekintélyes, 15-20%-os kedvezményt a rendszerre, így bátorítanék mindenkit, hogy erre kérdezzen rá. Ketten nagyobb cégektől jöttek, ahol a seniorságuk miatti tágabb mozgástérrel szemelyes szimpátiára (LOL) hivatkoztak, a harmadik pedig történetesen falumbeli volt, és ilyen alapon engedett volna a matekból. Bevált gyakorlat a külső körülmények által indukált áremelkedéssel sürgetni a döntést, erre a vonatra nem kell felülni, most nyugodtnak látom a piacot.

Köszönöm még egyszer a rengeteg itt olvasott hasznos hozzászólást, nélkületek sokkal nehezebb lett volna tájékozódni.

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.