Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#13301) kardkovacsi válasza senki68 (#13291) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Csak az inverter nem adatközpont, nem fogják benne megoldani a több évi adatok tárolását, mert értelmetlen. A Fronius is csak pár adatot tárol lokálisan mint az aznapi termelés, max, min adatok évre, teljes időtartamra.

(#13302) stickermajom válasza senki68 (#13291) üzenetére


stickermajom
addikt

SE-nél pedig kell internetkapcsolat a monitoringhoz, ha ez szempont, akkor mást kell keresni sajnos. :( User szempontból jó, hogy már nem ők az egyetlen cég a piacon panelenkénti monitorozási lehetőséggel, bár nem tudom, hogy a Huawei elérhető-e helyi hálózaton.
Amúgy az appban sem valós idejű adatot fogsz látni, 15 percenként frissíti magát, szerintem a görbét is átlagolja.

(#13303) kiliti válasza kardkovacsi (#13300) üzenetére


kiliti
csendes tag

Mert vagy az RS-485-ös porton akarom monitorozni, vagy/és az AC és DC oldalakra rakott saját szenzorokkal. Mely adatokból nem küldök semmit a Fronius cloud szerverekre, de tetszés szerinti felbontásban/ideig tárolom. Nincs szükségem erre a webszerverre.

(#13304) joghurt válasza kardkovacsi (#13299) üzenetére


joghurt
addikt

Napon belüli termelési görbét csak 3 napra látsz, régebbre nem.

Ellenben beledughatsz az inverterbe egy USB pendrive-ot, amire tök ingyen felkerülnek a részletes adatok, későbbi elemezgetésre.

A tej élet, erő, egészség.

(#13305) kardkovacsi válasza joghurt (#13304) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Ezt írom már le harmadjára, hogy ez nem igaz.

Most csináltam ezt a screenshotot 2 perce és a tavaly karácsonyi napi termelés. De ha kell van feszültség, áramerősség, stb.

Ami nem fair, hogy ha simán rámész az adatokra szól, hogy fizess :), meg kell keresni a historyban a részletes adatokat és ott elérhető minden.

[ Szerkesztve ]

(#13306) Fifi válasza kardkovacsi (#13299) üzenetére


Fifi
őstag

Viszont ha az inverterből kinyerhető adatokat el lehet érni local API-n és én a saját PC/Server/NAS/stb eszközömön tárolom és majd megoldom magamnak, hogy azokat feldolgozom és azt az eszközt amin az adataim vannak távolról is elérem - tehát semmi szükségem az inverter gyártó ezen szolgáltatására és az adatok el sem hagyják a helyi hálózatom - akkor náluk semmilyen költség nem merül fel.

Azzal van a baj, hogy ennek még csak a lehetőségét sem kapod meg ...

Persze ebben az esetben sem az SE, sem a többi gyártó nem tud pénzt kérni azoktól, akik ezt házon belül megoldják.

[ Szerkesztve ]

(#13307) tothbe válasza Fifi (#13306) üzenetére


tothbe
addikt

SE-nél a helyzet még kacifántosabb igazából. Valójában a monitoring az SE tulajdona. Te hivatalosan csak 25 év jogosultságot kapsz arra, hogy neten keresztül hozzáférj és használd (mondjuk azt legalább ingyen). De utána nincs fizetős opció sem. Persze az ritka, hogy egy inverter eddig elmenjen, és ha veszel másikat ahhoz másik 25 év jár.
Vszleg ezért is tiltották le a lokális lehetőséget, mert azt nem tudják kontrolálni. Viszont magukat az adatokat a webes felületről utólag bármikor le lehet szedni a legnagyobb részletességel (heti bontásban még letölti az összeset, afeletti nézetben viszont csak az adatok egy része látszik az exportban), ergo mindent el tudsz tenni bármikor magadnak, ha elemezgetni akarod. Más előnyét viszont nem sokat látok egy API-s felületnek a szélessávú internet korában, hiszen az SE felületén eddig minden olyan funkciót és grafikont megtaláltam készen amikre szükségem lehet és nem kellett fejlesztgetnem sem hozzá. Egy smart home rendszeren pedig widget-tel meg tudom jeleniteni akár folyamatosan is a termelést és ehhez sem kell saját app.

By(e) Tothbe

(#13308) Chal válasza kardkovacsi (#13299) üzenetére


Chal
addikt

Félreértesz, engem nem érdekel a cloudjuk (bár arra írtam érveket hogy miért is gáz az, hogy a saját adataidért pénzt kérnek, és hogy ők hogy csinálnak belőle pénzt ezen kívül is). Nem arról szólt amit írtam, hogy miért limitált a cloud api, és ne legyen az. Hanem hogy nincs más opciód. Azt sem várja el senki, hogy az inverterben legyen storage, ilyenről sem volt szó. Az igény csupán csak annyi, hogy amit a cloudba beszolgáltat, azt adja oda localban is, tárolni nem kell semmit.

Az egészet kompletten értelmezd: akkor érzem problémának, ha nincs választásod. Ez pedig csak az SE-re érvényes, a Froniusra nem.

[ Szerkesztve ]

(#13309) Chal


Chal
addikt

Még annyi kiegészítés, aztán befejezem, hogy roppant káros jelenségnek érzem az ilyen jellegű témáknál, hogy sokan bállnak a gyártó mögé, és elkezdik megvédeni. Minek az neked? semmi értelme, ők tudják, manapság már minden cloud, úgyis van neted, stb...

Szerintem meg nagyon gáz, hogy ilyen irányba halad a világ. A funkció maga rendben van, és előremutató, én is azzal keresem a kenyerem, hogy ilyen megoldásokat tervezek és működtetek. Ugyanakkor ebbe belekényszeríteni valakit választási lehetőség nélkül.... nos az az egyik legnagyobb kapitalista gyökérség.

Ha a gyártókon múlna, akkor pár éven belül egy netkapcsolat megállásnál szarhatnánk a sötét wc-ben, hidegben, mert se a fűtést, se a világítást nem tudnánk bekapcsolni. Ne támogassuk már ezt a trendet. Max mondjuk azt, hogy minket ez nem érdekel, de meg tudjuk érteni azt, akinek ez fontos. És itt senki nem dollármilliókat igénylő plusz funkcióért sír, hanem azért, hogy a meglevő és eddig alapértelmezett kontrollt ne vegyék ki a userek kezéből, pláne nem úgy, hogy ők tartják el a gyártót.

[ Szerkesztve ]

(#13310) Fifi válasza Chal (#13309) üzenetére


Fifi
őstag

Minden szavával egyet értek! :K

(#13311) tothbe válasza Chal (#13309) üzenetére


tothbe
addikt

Azért érzem, hogy ezt most nekem szántad, pedig nem volt szándékom a gyártó mögé beállni, csak nem látom, mi az, ami miatt nekem jobb lenne, ha ezt a szolgáltatást ki tudnám váltani egy lokális saját fejlesztgetésűvel, amire nincs szükségem. Miért akarnám a kereket feltalálni, ha az már ott van és csak fel kell használnom?
És értem, hogy te minden tizedmásodpercben akarod tudni ott helyben mennyit termel a rendszer, csak nem látom értelmét a dolognak. Mivel lesz ettől jobb, mint ha 5 percenként vagy akár 15 percenként van adatod? Miben jelent ez többet, mert anyagiakban biztosan nem, hiszen úgyis az óra alapján van az elszámolásod és nem az inverter alapján.
És azért mert találtál olyan példát, amiben a lámpa vagy a fűtés csak net esetén elérhető, az nem jelenti, hogy nincs olyan, aminél simán lokálisan is működik. Persze, nem lesz fancy, telefonról meg a Thaiföldi nyaralásról irányítható, de világítani és fűteni fog. Mint ahogyan az invertered is tökéletesen teszi a dolgát és termel tovább akkor is ha nincs internet. És ne értsd félre, de te nem adatokat vásároltál, hanem egy invertert. Annak az a dolga, hogy DC_ből AC-t csináljon. Folyamatosan és biztonságosan, ennyi, semmi több. Csak ezért sosem fog megállni, sem ha Fronius és nem fizetsz, sem akkor ha az SE Cloud nem kap tőled adatot, mert te nem akarod. Egyszerűen ez egy többletszolgáltatás, amit az eszköz mellé adnak. Opciós a használata és eldöntheted, hogy szükséged van-e rá. És úgy adják, ahogy nekik is a legegyszerűbb, ez igaz, de ettől még az emberek igen nagy részének ez megfelel, hiszen vszleg a Fronius sem tartaná fent a fizetős opciót így, ha senki nem venné meg. SE esetén pedig nem kérnek érte semmit pluszban, ez az alap rendszer része. Ha lenne kellő igény pl egy fizetős direkt logoló rendszerre, aminek a kijátszását is el tudná kerülni a gyártó, akkor már lenne olyan. Nem hülyék, hogy amiben pénz van azt ne aknáznák ki. De valamelyik oldal vszleg nem stimmel, vagy nincs rá elég ember, akinek szükséges, vagy nem lehet kellően védeni a csalók ellen vagy esetleg csak pénzért már nem akarja senki ezt a szolgáltatást.
Lehet tovább lázadni ezért, de nem itt és nem nekünk. Írd meg az igényed a gyártónak vagy szervezz fogyasztói csoportot és írjátok meg együtt az igényt, hogy ti igenis fizetnétek ezért és szeretnétek ilyen szolgáltatást. Kellő mennyiségű igény esetén egy gyártó sem fog nemet mondani, hanem kitalál valami megoldást.

[ Szerkesztve ]

By(e) Tothbe

(#13312) Chal válasza tothbe (#13311) üzenetére


Chal
addikt

Nagyon elbeszélünk egymás mellett. Nincs itt semmilyen plusz funkció, amit kérni kellene, egyszerűen csak nem kellene letiltani ami adott volt, alapértelmezetten, és kevesebb mint a remote cloud-os megoldás, hiszen annak a működéséhez is ez kell. Az meg hogy neked nincs rá igényed tök érthető, és elfogadom, azt kellene megérteni hogy rengeteg ember van, akik viszont szeretnék elérni a lokális adatokat, és nem tetszik nekik ha bezárják. Abban meg remélem egyetértünk, hogy az inverter megvásárlásakor nem csak azért az alkatrészekért fizettél amik a DC-ből AC-t csinálnak, sőt...vastagon kifizetted a többit is.

Szomszédos smarthome csoportban pontosan jól tudjuk, hogy van ilyen világítás és fűtésvezérlés, és azt is hogy milyen nehéz naprakésznek lenni abban, hogy melyik az a gyártó aki nem szivat szét a cloud only baromságaival.

(#13313) kardkovacsi válasza Chal (#13309) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Én azért beállok gyártó mögé :)
Egyet senki se felejtsen el, hogy ez mind a pénzről szól. Egy local api-t karban kell tartani, kell rá dokumentáció, meg kell írni. Ha kinyitod akkor nem módosíthatod csak úgy, mert akkor jön rengeteg felhasználó és panaszkodik, hogy valami ami működött az most már nem megy.
Ha berakod cloudba és csak a UI-t adod oda a felhasználónak minden zárt, azt módosítasz és akkor amikor csak akarod. Ugye most is pont egy ilyen miatt megy a panaszáradat :)
Mellesleg tegyük hozzá azt is, hogy a felhasználók 99%-nak nem kell ez a funkció, az 1%-ért meg nem fog senki sem fejlesztgetni mert az nagyon drága. Csak viszonyításképpen egy fejlesztő ára kb 3 millió forint Ausztriában de már itthon is 2 alatt van picivel minden költséggel együtt. Ezért próbálnak minden ilyen költséget faragni.

[ Szerkesztve ]

(#13314) Fifi válasza tothbe (#13311) üzenetére


Fifi
őstag

A probléma ott van, hogy olyan lehetőséget szüntetnek meg az SE-nél - local API - ami a készülék megvételekor rendelkezésre állt. Tehát ez a cégnek nem kerülne a továbbiakban semmibe, de Te mint felhasználó már nem azzal a termékkel rendelkezel, mint amit megvettél, kifizettél.

(#13315) Fifi válasza kardkovacsi (#13313) üzenetére


Fifi
őstag

Persze, hogy ez mind a pénzről szól. :(

Ezen már nem kell fejleszteni. Adott egy API, ami működik. Had döntsem már el én, hogy maradok ennél vagy kötelezően használnom kell a gyártó újabb és újabb FW-jét a megvásárolt inverteremen, aminek árában megfizettem a cluodos dolgait is vastagon, de ha lenne local API én nem is kérnék belőle. Így a rám kalkulált és vételárban megfizetett adattárolás, szolgáltatás stb díjával csak nyernek is rajtam, hisz nem használom az erőforrásaikat. Aki meg igénybe veszi a cloudot, azon meg még többet ...

(#13316) Chal válasza kardkovacsi (#13313) üzenetére


Chal
addikt

Najó, egy utolsó:

Nem volt se dokumentáció, se karbantartás az SE-nél. Bár a Fronius ad, de igazából nincs rá szükség. Ha egy böngészővel megnyitod az Inverter IP-jét, és kihány neked plaintextben 30 sornyi adatot "kulcs:érték" formában, az bőven elég, gyakorlatilag önmagát dokumentálja.

Nem azért zárták be, mert drága (mitől lenne az, de komolyan? :) ), sem pedig azért mert nem biztonságos. A sztori egyszerű: nem oké nekik, hogy az userek nem adják oda nekik az adataikat, hanem megoldják maguknak a dolgot, netán valami más céghez, vagy opensoure community szolgáltatásba drótozzák be, akik adnak ehhez támogatást.
Az gondolom nektek is megvan, hogy a google meg az FB a személyes adatainkból él. Ez minden piacra érvényes, a napelemesre is (persze itt nem ebből élnek), csak itt éppen adott háztartásokra vonatkozó termelés/fogyasztás információk adják az értéket. A világ minden részéről, időbélyeggel, koordinátával, hozzá párosítható időjárásadattal. Remélem értitek hogy ez mekkora aduász. És a hozzáállásuk az, hogy nem teheted meg hogy ezt nem adod oda nekik. A cél csak ennyi, semmi más nincs mögötte. Illetve persze megteheted, hogy lerúgod a wifiről, de na....

[ Szerkesztve ]

(#13317) tothbe válasza Chal (#13312) üzenetére


tothbe
addikt

Igen, értem. De azt az egyet írd már le légyszi, hogy pontosan mire jók neked ezek az adatok.
Én csak azt látom, hogy kell és kész, de ez nem indok, ez csak szimpla lázadás a rendszer ellen. Ha írnátok végre valami igazi érvet is az sokat segítene az igény megértésében.
Sarcasm on
A bezártság ellen amúgy nem adatok kellenek, hanem pszichológus. :DDD
Sarcasm off
Viszont a vastagon kifizetted a többit is mondatodba pontosan mit értesz bele? Egészen pontosan mit fizettél ki? Ha én holnap azt látom, hogy a Fronius-nál látható a rendszerben egy frissítés után a napos órák száma, akkor reklamálhatok, hogy ezt kérem visszamenőleg is, mert én kifizettem?
És amikor sok emberről beszélünk, akik erre vágynak akkor pontosan mennyi az a sok? Egy? Tíz? Ezer? Egymillió? Egymilliárd? És van köztük ipari szereplő is vagy csak lakossági? Melyik nagy célpiacon a legjellemzőbb ez az igény?
Az az igazság, hogy mi emberek szeretjük kicsit felnagyítani a saját problémáinkat és akár világméretűvé is tenni őket, ha már találtunk 10 másik embert akik hasonló problémával küzdenek. Pedig ettől még a problémánk továbbra is csak egy elenyésző kisebbséget érint. Akik persze nem érnek kevesebbet a többségnél csak épp másképp gondolkodnak vagy mást szeretnének, mint ami a többségnek éppen megfelel. Nos az ilyen embereknek általában kétféle lehetőségük van. Vagy lázadóak lesznek és örök életükben némán vagy hangosan lázadnak. Vagy kezükbe veszik a saját sorsukat és megoldják maguk a problémát. Ezzel maguknak is örömet okozva és így születnek pl a feltalálók is, akik aztán előrébb viszik ezt a mi kis bolygónkat.
Szóval akár magad uram, ha szolgád nincsen kell egy megoldást csinálni erre, ha szükséged van rá és ezt utána szépen megosztani a többi érdeklődővel (a mód már rád van bízva, lehetsz jótékony felfedező, de akár újgazdag is ezen felépítve).

Fifinek pedig csak annyit, hogy nem értek egyet a mondatoddal. A termék továbbra is az amit vettél. A mellé csatolt és addig ingyenesen nyújtott szolgáltatást vették el. Ami persze ettől még nem szép dolog, mert ha már ott volt, as is alapon tényleg meg lehet hagyni, de nem ismerjük a hátteret, lehetett akár technikai oka is, nem csak üzleti, hogy egy esetleg a fejlesztét már visszatartó elemet kivettek az egyenletből, pl. hogy a másik (cloud alapú) monitoring jobb lehessen. De mint írtam, csak találgatni tudunk, és mivel inverterként továbbra is működik, így még perelni sem biztos, hogy éremes lenne érte, bár az sem kizárt, hogy vissza kellene tenniük, mint ahogy az Apple-nek is a töltőt a francia iPhone-ok dobozaiba.

By(e) Tothbe

(#13318) axioma válasza tothbe (#13317) üzenetére


axioma
veterán

Ne csinald mar hogy nem tudod, mire kellenek az adatok. Es mikor: szaldo utan. Akkor viszont penzt fog erni vastagon, ha tudsz azoktol fuggo vezerlest csinalni. A mostani inverter viszont tul fogja elni a szaldo hatarait (plane SE eseten), szoval en is szomoruan olvasom mint SE-tulaj (bar nem biztos hogy ebben a hazban erjuk meg a szaldo veget).

(#13319) tothbe válasza axioma (#13318) üzenetére


tothbe
addikt

és arra nem elég egy sima mérő-vezérlőkapcsoló az AC oldalon bekötve? Ha megjelenik kellő mérékű áram akkor kapcsol és indul, ha pedig alámegy a szint akkor leáll. Ilyeneket kb egyben is lehet találni már, de aki okos otthont farigcsál otthon annak is kb egy-két óra alatt összeáll DIY módszerrel.

[ Szerkesztve ]

By(e) Tothbe

(#13320) Chal válasza tothbe (#13317) üzenetére


Chal
addikt

A bezártság ellen amúgy nem adatok kellenek, hanem pszichológus.

Csak sikerült a személyeskedésig és a sértegetésig eljutni :( Hát kösz. Persze tudom, sarcasm tag-el nem ér a neved.

[ Szerkesztve ]

(#13321) tothbe válasza Chal (#13320) üzenetére


tothbe
addikt

látom a Szarkazmus-ra kitett tag-et nem vetted figyelembe. Pedig szándékosan odatettem, hogy ne érezd sértőnek. Tényleg nem bántásnak szántam csak annyira adta magát.

[ Szerkesztve ]

By(e) Tothbe

(#13322) kardkovacsi válasza Chal (#13316) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Az inverter adatából nincs meg a fogyasztásod csak a termelésed. Semmi más nem tud belőle.
Kicsit túltolod az összeesküvés elméletet. Ez szimplán arról szól, hogy nem akar vesződni a local api fenntartásával mert pénzbe kerül. Nem a fejlesztés, a fenntartás is. Bármit módosít a szoftveren belül akkor az apit is utána kell húznia. Mellesleg teljesen megértem, ez egy akkora horgony amit húznod kell a tenger fenéken, hogy senki sem akarja vinni magával.

[ Szerkesztve ]

(#13323) tothbe válasza axioma (#13318) üzenetére


tothbe
addikt

amúgy szaldó utánra sztm nem a vezérlés a legkézenfekvőbb megoldás, hanem a battery-ben tárolás. Minden más országban is főképp azt használják.
És szerencsére SE tulajként pont nem kell annyira letörtnek lenned ez ügyben, mert az SE eléggé az élmezőnyben mozog ezen a fronton is. Most is lehet kapni hozzá battery vezérlőt (vagy akár eleve olyan invertert) és már saját battery-t is csináltak (igaz, az még korlátozottan elérhető, de addig működik LG Chem és Tesla battery.-vel is). És igazából ez még erősen fejlesztés alatt lévő üzletág, tehát 3-4 év múlva simán lehet elérhető megoldás, hogy elkerüljük a szaldó megszűnésének negatív hatását. És persze, a közben megismert info-k alapján akár sokkal több évünk is lehet erre a végleges szabályzástól függően.

By(e) Tothbe

(#13324) Geresics


Geresics
Topikgazda

Srácok, én tökre örülök az ilyen diskurzusoknak, mert előre viszi mindenki gondolkodását, és olyan szempontból is olvas kommentet, amire eddig lehet, hogy nem is gondolt! :K
Egy apróságot szeretnék kérni Tőletek: lépjetek egyet hátra, vagy épp menjetek ki a napsütéstől picit feltöltődni, mert azt látom, hogy olyan dolgokat vesztek bántónak, vagy épp érdekvédelemnek, amit senki nem annak szánt. Ez a közösség eddig úgy működött, mintha leülnénk egy asztal köré beszélgetni, ami tök jó! Sajnos azonban írásban nem megy át az a hangsúly, és nonverbális kommunikáció, ami egy asztalnál ülve átmenne.

Mindenki álljon ki egy picit a napra, higgyétek el, utána másképp fogjátok olvasni a többiek mondandóját, mert itt tényleg "brainstorming" megy, és nem egymás zrikálása! :K

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#13325) kardkovacsi


kardkovacsi
senior tag

Szerintetek egy Fronius 6-os 3 fázisú light inverter másfél évesen mennyit érhet?
Szomszéd eléggé elszámolta a fogyasztását (kb. 1.5x annyi kéne) és gondolkodik az upgraden egy 10-esre.
Mennyire lehet ezeket eladni?

(#13326) #81475328


#81475328
törölt tag

A kulcsszó szerintem: RS485 és SunSpec
A saját független megoldáshoz...

https://sparc.solaredge.com/pdfviewer/viewer/viewer.html?v=ResourcesLibrary&portalType=v%2FResourcesLibrary&column=document&id=3cki301n0926rbsj3j2dudsm4f&suffix=pdf

(#13327) axioma válasza tothbe (#13319) üzenetére


axioma
veterán

Szerintem pont ott van a kutya elasva, hogy mit kell merni ahhoz (es ez a 15 percnel jobb gorbekbol kiderulhet), hogy "jokor" kapcsoljon (szamolva az indulas/leallitas negativ hatasaval).

(#13328) tothbe válasza #81475328 (#13326) üzenetére


tothbe
addikt

Szuper vagy FeZso. Akkor hölgyeim-uraim ezek szerint van megoldás azoknak akik saját logolást akarnak lokálisan.
amúgy így ránézésre ez pont az ipari felhasználáshoz készült megoldásnak látszik de átvihető a residental felhasználásra is ha valakinek ez kell. :R

[link] és működik Froniussal is ugyanez a SunSpec logger.

[ Szerkesztve ]

By(e) Tothbe

(#13329) Geresics válasza kardkovacsi (#13325) üzenetére


Geresics
Topikgazda

Egy idegen telepítésű ember kb. 2 hete keresett meg egy Symo 5.0 szervizelésével, de az ajánlatra azt mondta, hogy nem kéri, mert 300 körül már kap használtan invertert.

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#13330) #81475328 válasza kardkovacsi (#13325) üzenetére


#81475328
törölt tag

Nagyjából a mostani új árának a 2/3*át... meglehet kapni érte szerintem.

Az egy másik kérdés, hogy akad-e vevő belátható időn belül.
Avagy egyelőre inkább annyi amennyit valaki kínál érte.

(#13331) kovlo válasza Bakterx (#13203) üzenetére


kovlo
csendes tag

Kérlek linkeld be, hogy melyik leírást készítetted el (áramkör, esp kód)!
Természetesen szívesen veszem másnak a működő leírását is (pl. #13108 Chal, #13266 senki68)!
Én egyelőre sajnos elvesztem a talált különféle leírások tengerében.
Köszönöm előre is!

(#13332) Leho_89


Leho_89
csendes tag

Sziasztok,

EON-nal valaki rakatott már fel napelemet? Kaptam tőlük ajánlatot 4.125kWp teljesítményű rendszerre (JA solar panel, fronius inverter) 1,8M forintért teljes körű ügyintézéssel. Ez jó árnak számít?

(#13333) Chal válasza kovlo (#13331) üzenetére


Chal
addikt

Ami itt találsz az tökéletes: https://github.com/bram2202/esp8266-dsmr

A file-ok között ott a kapcsolási rajz (scheme.pdf). A kondi nálam nem kellett, a kínai szar sokkal többet ad le a P1 porton mint amit a szabvány megenged :)

A saját kódom: https://pastebin.com/QpV2yTTR Nagyon összeollózott móricka kód, ezért tettem is a paste-re 2 hetes lejárati időt, újra fogom majd írni, lesz majd benne http szervert is, ez csak arra jó, hogy valahogy, de működjön, és küldjön minden adatot ami nekem kell. Van benne egy OTA funkció (tudod wifin frissíteni a kódot), illetve mqtt-n küldi az adatokat.

Ha a végén megnézed a DSMR ids részt, akkor abban benne vannak az ELMŰS id-k, ezeket átcopyzhatod tetszőleges neten található kódokba, ha találsz szimpibbet, vagy nagyobb funkcionalítással bírót.

(#13334) Bakterx válasza kovlo (#13331) üzenetére


Bakterx
újonc

Én Wemos D1 mini alappanelt haszáltam Tasmota rendszerrel [link]
Alábbi elektronikával körítve [link]
A linken található SX631-hez tartozó scriptet a Tasmota web felületen egyszerűen csak másolni és menteni kell.

(#13335) Chal válasza Bakterx (#13334) üzenetére


Chal
addikt

Igen, Tasmota-val egyből kaptok egy csomó servicet ami jól jöhet, én azért kerültem ki első körben, mert a saját kódban akartam látni a raw adatfolyamot, hogy egyáltalán tudjam, hogy jó e az elektronika. Volt a kódnak egy olyan változata ahol nem mqtt-n küldött, hanem kihányta csak egy TCP portra ami a serialon bejött. De erre így már semmi szükség, szóval lehetne Tasmota is, viszont mivel működik, ezért az is lehet hogy örökre így marad :D Mindenesetre a végén levő ID-ket és karakterpozíciókat használjátok nyugodtan a Tasmotahoz is akár, ugye ez a része egyedi ELMŰS dolog, máshol tudtommal nincs meg, csak én fejtettem egyelőre vissza (aztán persze lehet hogy nem így van).

(#13336) Geresics válasza Leho_89 (#13332) üzenetére


Geresics
Topikgazda

az EON alvállalkozókkal dolgoztat, nem az EON telepít. Sajnos a minőség rettenetesen változó, és általában nem a pozitív irányba. Érdemes visszaolvasni itt a topikban. Az ár a leírt műszaki tartalomra ráadásul nem igazán kedvező.

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#13337) mauimagic


mauimagic
aktív tag

16-17 kwh termelés a mai napon egy 3.3 kwp-es rendszernél nagyjából OK? Max fél órára figyelt be egy felhő, mondjuk pont a legrosszabbkor :)
Reggel 7 körül kapcsoltam be, most pedig már csak 300W körül ketyeg a DK- fekvése miatt.

Jól sejtem, hogy kompatibilis okosmérő nélkül nem látom az appban (Huawei) a ház fogyasztását?

[ Szerkesztve ]

(#13338) b. válasza Geresics (#13324) üzenetére


b.
félisten

feltöltődni ? :DDD
Nincs esetleg információd az MFB- hitel vidéki újranyitásáról? hátha halottál valamit, te más körökben mozogsz :)

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#13339) Geresics válasza b. (#13338) üzenetére


Geresics
Topikgazda

Mióta ez a pandémia van (3 gyerek otthon) HMKE őrülettel fűszerezve nem igazán beszéltem az elnökség többi tagjával (Baranya megyét leszámítva természetesen), szóval tök tájékozatlan vagyok :O

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#13340) tothbe válasza mauimagic (#13337) üzenetére


tothbe
addikt

nekem is kb ilyesmi lett ma arányaiban. 5,36-os rendszeren lett 28,34KwH eddig ma és most olyan 0,5 kW-on ketyeg még, de nekem pár fokkal délnyugati.
És igen, a ház fogyasztását meg a visszatermelést azt egy külön okos mérőt betéve látnád ugyanott az appban.

[ Szerkesztve ]

By(e) Tothbe

(#13341) Coc@s


Coc@s
őstag

Ma végre megkaptam a hozzáférést az SE monitoringhoz.
Ha valakit érdekel, itt a nyilvános linkje:

Aki SE-t használ, ahhoz kérdés:
Létezik többféle jogosultság tulajoknak/usereknek?

[ Szerkesztve ]

18 éve itt

(#13342) Voice24


Voice24
őstag

Hali!
Biztosan van többeknek folyamatban igénylése, telepítése Eon területen, milyen határidőkkel dolgoznak mostanában? Február 10-én nyújtotta be a kivitelező az igénylést, amit egy február 15-én küldött válaszlevélben nyugtáztak, abban azt írták, az előzetes áramszolgáltatói tájékoztatót március 10-ig megküldik. Nos, azóta semmi nem jött tőlük, többször is telefonáltam már, ahol mindig megígérték, hogy megsürgetik az ügyintézőket, de ennyi. Természetesen az online folyamatkövető szerint nincs nyomon követhető folyamatom. Tudom, hogy sok lehet az igénylés, de valaki itt a fórumon nem olyan régen 2-3 hetes ügyintézést említett.

(#13343) Elemental válasza Voice24 (#13342) üzenetére


Elemental
addikt

Nem tudom pontosan a dolgokat, de nálunk a kivitelező feb 5-én küldött be valamit, és pont ma érkezett meg a csatlakozási szerződés. Aláírtam, ma készre is jelentették elvileg, várom az óra cserét.
Mvm next démász.

(#13344) kirkri


kirkri
addikt

Ma felkerült az egyfázisú, 4.6kW-os rendszerem. Miután levonultak a szerelők, akkor vettem észre, hogy a korábban megbeszélt 3x6mm2-es AC kábel helyett csak 3x4mm2-es kábelt húztak be a doboztól a lakáselosztóig. Pedig határozottan emlékszem a villanyszerelőjük kijelentésére, hogy 3x6-os kábelt húzunk és akkor nem kell külön EPH-t vezetőt behúzni. A külön EPH vezetőt azt valóban nem húzták, viszont a kábel nem a megbeszélt 3x4-es. Hozzáértőktől kérdezném, hogy ez mennyire probléma?

21 éve a Prohardveren! ™

(#13345) Elemental válasza Coc@s (#13341) üzenetére


Elemental
addikt

Én ott voltam a srácnál, amikor küldte a meghívót, elvileg a legmagasabb tulajdonosi "teljes hozzáférés" státuszban vagyok.

Ezek a menüpontok vannak pc-n.

(#13346) #81475328 válasza Voice24 (#13342) üzenetére


#81475328
törölt tag

Nem telefonálgatni... emailt írni...

(#13347) mauimagic


mauimagic
aktív tag

Készre jelentéshez nekem, mint megrendelőnek alá kell valamit írnom?
Kicsit kaotikus a dolog a kivitelezőmnél, feltették a paneleket, munkalap nem volt, beüzemelő majd gondolom jön, elérni őket meg azóta nem tudom.

Elvileg készre jelentették az üzletkötő szerint, de semmit nem írtam alá... :F

[ Szerkesztve ]

(#13348) Coc@s válasza Elemental (#13345) üzenetére


Coc@s
őstag

Ez érdekes akkor.
Nekem műszerfal, elrendezés és admin van.
Viszont nincs a nálad lévő másik három.
De az Admin alatt nem látok olyanokat, mint nálad.
Azt hiszem, lesz még akkor variálás. :K

18 éve itt

(#13349) #81475328 válasza Coc@s (#13348) üzenetére


#81475328
törölt tag

Nos,

(#13350) mauimagic válasza tothbe (#13340) üzenetére


mauimagic
aktív tag

Na akkor fajlagos nem is olyan rossz az enyém, ahhoz képest, hogy elég rossz a tájolásom, köszi!
16.31 lett a vége, de reggel pár óra kimaradt.

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.