Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Nikon DSLR topik (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:24:31

LOGOUT.hu

Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t! :)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#51651) hotkar válasza Timer (#51650) üzenetére


hotkar
aktív tag

Megnéztem az AF-S 50 1.8G-t, és az enyémben is kotyog egy kicsit valami. Alig hallható, de kézzel jól érezhető.

A másikat nem tudom most próbálni, mert csurig fel van tölteve az akksim, pótakksi pedig nincs.

(#51652) t72killer


t72killer
titán
LOGOUT blog

Kérdés: okoz-e bármilyen, akár nagyon minimális adatvesztést, ha x színhőmérsékleten lövök egy képet, majd utólag az nx-studio-ban beállítom y-ra? Pont ugyanazt az eredményt kapom, mintha y lett volna már a gépen beállítva?

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#51653) rekid válasza t72killer (#51652) üzenetére


rekid
addikt

Ha rawban fotozol akkor igen.

Gyáva népnek nincs hazája!

(#51654) Timer válasza hotkar (#51651) üzenetére


Timer
veterán

Köszönöm! Akkor ez ilyen a jelek szerint.

(#51655) t72killer válasza rekid (#51653) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Mmint nem jpg-t akartál írni? Ott tuti adatbukta a wb átvariálás.

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#51656) HThomas válasza t72killer (#51655) üzenetére


HThomas
senior tag
LOGOUT blog (1)

RAW-ban lehet veszteségmentesen állítgatni utólag a WB-t, egy "apró" megjegyzéssel: a WB beállítás áttételesen hatással lehet az expozícióra. A live hisztrogram, túlexponált részek mutatása, stb mind JPG alapján működik, nem a RAW adat alapján. Emiatt egyrészt a helyes expozíciót félreviheti ha nem megfelelő a WB, másrészt utólagos állításnál elképzelhető, hogy állítás után már telítődne az egyik csatorna. (Ezeknek a problémáknak a megoldására lenne az UniWB, vagy ha adnának a gyártók valódi RAW histogramot).

(#51657) t72killer válasza HThomas (#51656) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

:R . Mindenesetre oda fogok figyelni ezután, hogy a vázon rendben legyen a beállítás. A feladat kényes: infra-átalakított d5100-al próbálom különböző égők színspektrumát összehasonlítani. Az awb egyértelműen zsákutca itt, uis az minden fényforrásból fehéret akar csinálni, azt találtam ki, hogy minden expónál fix izzószálasra (ha jól rémlik, 3000K) állítom. A színek természetesen messze nem lesznek valósak, de legalább nem mászkálnak szét, ha ugyanabba a koordinátarendszerbe rakom őket.

Igen, a raw histogram is jó dolog lenne, egyelőre a tervezett workflow: manuál expós, fix 3000K wb nef->módosítás nélkül (kivéve crop) nx studio-ban konverzió 16bites tiff-re->python adatfeldolgozás.

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#51658) Lex Icon válasza t72killer (#51657) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Én inkább 5600K-es napfényre állítanám, mert az a természetes, ehhez képest az izzó sárgás fényt ad (kevesebb a kék összetevő). Ha alacsonyra állítod a színhőmérsékletet, akkor a magasabb fények mind fehérek, kékesek lesznek és nem fér bele a színterjedelembe.

(#51659) t72killer válasza Lex Icon (#51658) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Mondasz valamit, úgy kell sakkozni, hogy egyik csatorna se telítődjön túl :R . Mivel a vörös az inframod miatt brutál többletet ad, duplán igaz, amit írtál, ez is egy kísérleteznivaló. Amin még gondolkodom az a manuális hdr-szerű összefésülés expósorozatból, bár az már a python fázis része.

[ Szerkesztve ]

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#51660) rekid válasza t72killer (#51659) üzenetére


rekid
addikt

Miért nem jó az auto WB? Jellemzően nem lő bakot, vagy legalábbis gond nélkül korrigálhatatlant.
Vagy ha ennyire nagyon kell a totál helyes WB akkor miért nem szürkekártyázol?

Gyáva népnek nincs hazája!

(#51661) kinghabi


kinghabi
csendes tag

sziasztok,
Barátnőm nagyon szeret fotózni és van is hozzá tehetsége. Örülnék, ha ebből tudna megélni hosszútávon. Jelenleg egy Iphone 13 PRO Max a társa a fényképezésben, de ahhoz, hogy tovább tudjon fejlődni, kelleni fog egy fényképező.
Ami elvárás lenne: jelenleg portrék, keresztelők, természet képek készítése. Hosszútávon mindenképp cél, hogy esküvőkön tudjon fényképezni.
Ehhez keresnénk egy vázat illetve hozzá tartozó optikát.
Mit ajánlanátok Nikonban, Z30 jó lehet erre a célra?
Még Fujit illetve Cannon néztünk.
Első körben szerintem olyan 500k lenne a keret.
Köszi előre is!

PS5: kinghabi89

(#51662) rekid válasza kinghabi (#51661) üzenetére


rekid
addikt

A fotózásból megélést szerintem felejtsétek el, legalábbis itthon. Maximum mellékes kereset. (Egyszerűen beszűkült a piac a fizetőképes keresletre nézve.)

A protré, esküvőfotózás illetve tájképezés más felszerelést igényel.

Portrénál kapásból -ha legolcsóbb megoldást veszem - akkor a váz mellé kell egy 50 mm f1.8 objektív ha több pénz van akkor 85mm f1.8. Ezen felül legalább egy pár rendszervaku, softbox derítőlap és vakuállvány. (Lehet mesterséges világítás nélkül is indulni, de hamar megjön az igény a leírtakra főleg ha beltérben fotózna.)

Tájképnél egy széles látószögű (pl. 17-35mm) objektív a minimum egy stabil állvánnyal az obit esküvőn is lehet használni csoportképekhez.
Ha netán madarazna a hölgy akkor jöhet a 70-200 vagy a még nagyobb gyújtótávolságú objektívek.

Váz tekintetében DSLR-t már nem vennék a MILC vonalon meg én Full framre lőnék, szóval minimum z5 de inkább z6II.

Ha megnézed az árakat akkor kb. el is tapsoltuk a keret minimum dupláját. Érdemes lenne szűkíteni a kört és apránként nekivágni. Az árak nem Nikon specifikusak, tök mindegy melyik gyártóhoz mész hasonló árfekvésre számíthatsz.

Gyáva népnek nincs hazája!

(#51663) t72killer válasza rekid (#51660) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Itt egész másról van szó, mutatom :R . A webcam helyén nálam egy d5100 van. Nagyon fontos, hogy semmilyen egyedi, képenként változó paraméter ne kerüljön a képekbe, mert akkor nem lehet a bennük lévő adatokat érdemben összehasonlítani.

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#51664) HThomas válasza kinghabi (#51661) üzenetére


HThomas
senior tag
LOGOUT blog (1)

Z30 komolyabb felhasználásra felejtős, még egy csoffadt kereső sincs rajta... Z50 kitek esetleg, viszont a jelenlegi Nikon Z DX rendszert elnézve az a fő baj, hogy nincs komolyabb váz és obi kínálat, később nincs igazán hova továbblépni, hanem lehet eladni szinte mindent FX-re váltáskor, ezzel érdemes már az elején tisztában lenni és ennek megfelelően tervezni.
Illetve akkor már egy Fuji X-S10 kit jobb lehet indulásnak, a Fuji elég komoly rendszert épített ki, aztán ahogy tanul és fejlődik, lehet szépen venni jobb vázat és obit, a régieket megtartva backupnak.

(#51665) rekid válasza t72killer (#51657) üzenetére


rekid
addikt

Most nézem csak. Hú ez jó móka. Jó lehet a fix wb így legalább van egy fix pontod amihez képest látod az egyes izzók közti különbséget.
Kíváncsi lennék még, hogy mi van ha DVD helyett egy rendes prizmát használsz.

Gyáva népnek nincs hazája!

(#51666) t72killer válasza rekid (#51665) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

A prizma nem az igazi, a szakik szerint nem lineáris (=a spektrumnál torzul a hullámhossz-vonalzó). A komoly műszerekben optikai rács van, csak nem görbe, mint a dvd-n. Bár mintha olyat olvastam vna valahol, hogy a görbület segít jó hosszú vonalakat gyártani.

Ilyen rácsot amúgy szintén óccón kapni, bár a fentebbi 500Ft-os prizmánál tényleg drágább egy kicsit :)) .

Tegnap éjjel egymás mellé hajigálva az alkatrészeket szórakoztam vele: wolframizzó spekzrumában szuper jól látszik, hol vág le a kínai 720 és 850 cimkés szűrőm! Szval szűrők ellenőrzésére se utolsó, ha az áteresztési karakterisztika a kérdés.

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#51667) Timer


Timer
veterán

Ide is berakom, hátha valaki nem olvassa az Azonnali fotóskérdések topikot:

Nikon tavaszi akció van obikra és vázakra, május 3-ig. Elvileg 10-15-30 százalékokat engednek sok mindenből. Csak hát, valahogy úgy esett, hogy a hivatalos hazai partnerek baromira drágábbak, mint az Alza vagy az emag. Például Alzán Z6II most 789.000 forint önmagában, FTZII-vel együtt vásárolva pedig 863.000 forint, 36 hónap garanciával. A tavaszi kedvezményes kuponnal 220voltnál és a hazai hivatalos viszonteladóknál csak a váz 833.000 forint, FTZII-re pedig nincs kupon, így a teljes pakk 942 ezer forint. Ez azért szép diffi. Arról nincs infó, Alzán meddig van egyáltalán ez az akció, mert jó eséllyel ez csak véletlen egybesesés a hivatalos nikon akcióval (vagy reakció arra), és nem annak a része, tehát a május 3-a maximum a többi helyre érvényes időpont, alzán lehet, hogy már holnap más árak lesznek (pláne, mert jól szokta követni az euro változásait) ó. Egyébként még 2 darab gép van, tegnap 4 volt, szóval aki ilyenben gondolkodik, csapjon le most, mielőtt bedobom a linket holnap reggel a bestbuy topikba. Ott tutira elkel majd a készlet... ;]

Egy ideje már eldöntöttem, hogy Z6 II lesz a D750 utódja, tucatnyi Z5 vs Z6II összehasonlítás megtekintését, átnyálazását követően. Nehezen szántam rá magam, meg sok a kétség még most is (EVF? Megérte a pénz beöntése? CFE kártya és markolat is kéne még...), de bízom benne, hogy jó volt a döntés. Más márka az obipark miatt nem jött szóba, ennyi pénzért még a Sony AIII jöhetett volna esetleg haza, de a Nikon szimpatikusabb. Plusz, egy darabig marad a D750 is, aztán majd döntök, hogy mi legyen a sorsa. Kicsit sajnálom eladni most, hogy kábé minden nyűgjére ráéreztem már, és megtanultam kizárni őket a munkafolyamatból.

Igazából einfinről terveztem a vásárlást, az még jelentősen olcsóbb lett volna, de beszari vagyok, 700-et el kellett volna utalni erre a pakkra, és PayPal ide vagy oda, túl nagy volt a rizikó. És ott ugyebár csak 1 év gari van, ha meg javíttatni kell, az konkrét szopó, mert nem lehet velük érdemben kommunikálni ezekben a helyzetekben a TrustPilot tanúsága szerint.

[ Szerkesztve ]

(#51668) pergabb válasza rekid (#51662) üzenetére


pergabb
senior tag

még szerencse, hogy ez az egyetlen melóm és tökéletesen megélek belőle :D

(#51669) Lex Icon válasza pergabb (#51668) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Akkor miattad nem tud megélni a többi fotós. :D Nekik már nem jut meló.

(#51670) Timer válasza pergabb (#51668) üzenetére


Timer
veterán

Biztosan kiemelkedő vagy a szakmában, mert lassan ott tartunk, hogy az emberek már elmenni is lusták egy fotóshoz, esetleg karácsonykor, amúgy meg telefonnal lövöldözik egymást és a gyerekeiket is, merminekezéfizetni'. Több ilyen példát is ismerek, pénze bőven lenne rá, de lusta rákészülni, felvenni egy inget, stb.

(#51671) rekid válasza pergabb (#51668) üzenetére


rekid
addikt

Nem sajnalja senki toled. Ettol meg a foros piac zsugorodik.

Gyáva népnek nincs hazája!

(#51672) pergabb válasza Timer (#51670) üzenetére


pergabb
senior tag

90%-ban enteriőrt fotózom, ergo olyan területet, amit nem annyira sokan fednek le, még is, akkor pedig irgalmatlan a szórás.
Fb-n rbnb csoportban egyik tulaj bekért ajánlatot egy kis lakásra, utána párunknak elküldte az árakat és a portfóliót. Legalja 10-20 ezerért mobillal készít képeket, de volt aki rendes felszereléssel is ennyiért, teteje pedig még fényfestést sem használ, de azért elkér min. 120 ezret egy lyukra. Igazából a fotózásnak sok olyan területe van, amit szerintem nem képviselnek olyan sokan, persze nem árt, ha az ember szereti is csinálni és nem a pénz miatt tolja csak, ráadás beépültél egyszer a köztudatba, akkor ajánlanak tovább és semmi szükség marketingre. Esküvőznék, teljesen más lenne a helyzet, de ott szintén horror az idei felhozatal, általam is ismert fotósok 1 misit kérnek el egész napra úgy, hogy inkább mondanám őket jónak, de középszerűnek. Szerintem ez már pofátlan, minden esetre egy darab szabad időpontjuk nem maradt.
Mindenkinek meg kell találni a saját célközönségét, van aki 20 ezret nem fizetne egy lakás befotózására, mert szerinte a mobil jobb, nem is olyan régen ment is erről egy vita szintén fb-n az ingatlanközvetítők csoportjában, ahol 50% szerint a mobil szebb képet csinál :D na ez az 50% nem lenne az ügyfelem, meg amúgy sem arról híresek, hogy szeretnek fizetni, külföldön teljesen más a szitu.
Amúgy meg itthon is van az a réteg, aki bekér egy árajánlatot, odanyomsz vmi jó zsírosat ami szerinted még reális, aztán elutasít, mert kevesli az árát és leszarja a portfóliót, mert azt hiszi a drágább jobb vmiért.
Az tuti, hogy felhígult a szakma, sok a kókler, de már az elit hülyékkel is Dunát lehetne rekeszteni, akik nem jó fotósok, de irgalmatlan összegeket szeretnének elkérni a semmire. Újként sem vágnék bele, azért 2 korszerű váz objektívekkel és minden egyébbel.. hát.. marha drága buli. Aztán ki kell termelni a köv árát, a számítógép sem lehet gyenge, azt is váltogatni kell, közben enni-inni, lakni és tök jó lenne félre is tenni. Amúgy összességében nem csak a fotósokról van szó, biztos nem fogok politizálni, mert gyűlölöm, de itthon pocsékul fizetnek mindenért, miközben ott az a jó magyar mentalitás, hogy mindenki mindenhez is ért, építő jellegű kritikát meg támadásnak veszik és utána lekaparják az arcod.

(#51673) rekid


rekid
addikt

(#51674) Viperator válasza rekid (#51673) üzenetére


Viperator
őstag

Nézd meg a hazai árat....

"Minél inkább eltávolodik egy társadalom az igazságtól, annál inkább utálni fogja azokat, akik kimondják azt." - George Orwell

(#51675) total90 válasza rekid (#51673) üzenetére


total90
veterán

Még is mire számítottál? Közel Z9 tudás Z7II árban? A Z7-es utódja jön majd ez alá... 500-1000 eurós szintekülönbségekkel lehet számolni szerintem. Ha jön egy Z7III, várhatóan 3500 euró körül lesz.

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#51676) pandur99 válasza total90 (#51675) üzenetére


pandur99
aktív tag

Jó hír viszont, hogy ingyen kiszállítják! :)

Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!

(#51677) rekid válasza total90 (#51675) üzenetére


rekid
addikt

Mondjuk egy d850 "utód" árra. Olyan 3500 dollár körül. A magyar ár meg nah... :N

Gyáva népnek nincs hazája!

(#51678) Byk01 válasza rekid (#51677) üzenetére


Byk01
senior tag

A D850 a megjelenésekor (6 évvel ezelőtt) 3300 dollár volt. A Z8 3999 dolláros ára nem egészen évi 3%-os inflációt jelent (úgy, hogy jelentősen többet kapsz a pénzedért). A magyar árak meg: 450 ezerrel van a Z7II fölött, és 600 ezerrel a Z9 alatt. Értem én, hogy drága, de hova pozicionálták volna?

[ Szerkesztve ]

"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn

(#51679) Timer válasza pergabb (#51672) üzenetére


Timer
veterán

Tényleg rétegigényt szolgálsz ki, így nem meglepő, hogy meg tudsz belőle élni. A többi műfaj kábé halott, pláne vidéken. Itt olyan dolgok vannak, hogy 30 perces fotózás, 20 ezerért, 3 napon belül átadott képekkel, méghozzá a teljes anyag. Végzett (igaz, csak OKJ-s, de akkor is szakmabeli) fotóstól. Szerinted, azon milyen retus van? :) Ha én meg azt mondom, hogy stúdiós fotó, két óra fotózással, 5 darab átadott kép magas minőségű utómunkával kidolgozva, 30 munkanapon belül, 30 ezerért, akkor kiröhögnek.

"Amúgy összességében nem csak a fotósokról van szó, biztos nem fogok politizálni, mert gyűlölöm, de itthon pocsékul fizetnek mindenért, miközben ott az a jó magyar mentalitás, hogy mindenki mindenhez is ért, építő jellegű kritikát meg támadásnak veszik és utána lekaparják az arcod."

+1.

[ Szerkesztve ]

(#51680) total90 válasza pandur99 (#51676) üzenetére


total90
veterán

Azért ez várható volt :DDD

#51677rekid

Én most 4153 CHF-ért rendeltem meg, cégen keresztül akcióval. Persze az még mindig több mint az USA 3999 dolláros ára, de jobb mint bármelyik más EU-s ország.

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#51681) Roachy válasza Timer (#51679) üzenetére


Roachy
senior tag

Meg lehet élni a fotózásból, annak bármelyik műfajában, csak meg kell találni a célközönséget. Ez a része nehéz, mert bátornak és magabiztosnak kell lenni hozzá. Amíg kókler kategóriában, kóklerekkel és ingyen, vagy szarért-hugyért dolgozókkal versenyzel, addig nehéz lesz megélni ebből.
Emelj árat, célozz meg másik réteget, legyél türelmes és ha a képeid megütik az adott színvonalat be fog indulni.
Ne 30 ezret mondjál, hanem minimum 50ezret. Senki nem fog kiröhögni, mert onnantól más kategóriában vagy. És amúgy az "olcsójános" aki kiröhögi a 30ezret az itt már le is morzsolódik, neki ez túl drága kategória egyszerűen tovább lép és a saját szintjén keresi aki 20ért is ad 5 képet neki.
Erről a szintről kell elmozdulni.
Vagy ha kénytelen vagy ott maradni, mert a környezetedben nincs más lehetőség, akkor bizony nehéz lesz leválasztani a te célközönséged, aki nem túl tehetős, de azért nem is kókler munkát szeretne. Ez sem lehetetlen egyébként, csak nehezebb kitűnni a tömegből. De ha mondjuk bejön egy munka akik mégis kifizetik a kicsit többet a minőségibb eredményért cserébe, na ott kell odatenni magadat, munka, és nagyon fontos(!) kommunikáció, kapcsolatápolás és hozzáállás terén. Ha szimpatikus leszel, visszatérők lesznek és tovább is fognak ajánlani és szép lassan beindul a biznisz. Semmilyen reklámkampány nem ér fel a személyes ajánlásokkal.

(#51682) Roachy válasza rekid (#51673) üzenetére


Roachy
senior tag

Ahogy a többiek is írták, semmi gond nincs az árazással, az EU vs USA viszont tényleg fájdalmas különbség, de ez meg sose volt máshogy.

(#51683) Timer válasza Roachy (#51681) üzenetére


Timer
veterán

Köszönöm a tippeket, igyekszem megfogadni őket. Én szerencsére nem ebből élek jelenleg, bár ez még változhat. Nagyon nehéz belőni a jó ársávot és közönséget, ebben igazad van. Nem találok magamhoz hasonlót a piacon a környezetmben (vagy magasan jobbak, vagy rosszabbak), így viszonyítani se tudok. Na majd meglátjuk, idén megpróbálok néhány rendezvényt és párfotózást, azokra jobban van igény, mint stúdiózásra. Csak ezekhez meg - sajnálatos módon - jóval hülyébb is vagyok! :C

(#51684) rekid


rekid
addikt

Nem azt mondtam, hogy rosszul pozicionálta a Nikon a z8-at hanem, hogy vastagon fogott a ceruza. (btw z7 illetve z9 sem épp egy "jóárasított" gép.)

Lehet amiatt savanyú a szőlő, hogy számomra ez az első milcük amit szívesen kézbe vennék. (Nem a majd z9 szintu tudás miatt hanem az ergonómia miatt. Mondjuk a stack-elt szenzor már azért érdemi előremozdulás.)

Gyáva népnek nincs hazája!

(#51685) Byk01 válasza rekid (#51684) üzenetére


Byk01
senior tag

Szerintem nem a Nikon a drága, hanem te vagy csóró (vagyis mi magyarok). A Z9 olcsóbb a Sony A1-nél és a Canon R3-nál is. A Z8 olcsóbb a Sony A9 II-nél (annyiba kerül, mint az A7RV), és ugyan drágább a Canon R5-nél, de ha azt nézem, hogy az már 3 éves típus, nem is olyan sok az árkülönbség (kíváncsi leszek, milyen áron jön majd ki a lassan aktuális MkII).
Szóval szokás szerint nem az árazással, hanem a bérezéssel van a gond errefelé.

"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn

(#51686) ph_5.5 válasza Roachy (#51681) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

A piac nem így működik.
Az tud áram emelni és nem "kókler" szinten árazni
- akinek van kellő referenciája
- akinek már vannak élő ügyfelei (és nem magáról állítja azt hogy jól dolgozik hanem másoknál látják a jó anyagot)
- van honlap, insta, fb oldal kellő színvonalú anyagokkal (nem számít a lájkolók száma... senki nem megy semmire 20.000 bangladesi követővel- kivéve ha Bangladesben fotózik)
- a megrendelői a fizetőképes körből származnak- és hanjandók is áldozni a minőségért
- ...
Sorolhatnám még, de az hogy valaki kiírja hogy 50ezer egy fotózás attól még sem a barátai sem idegenek nem fogják megkeresni.
Sok fotóst ismerek. Sokan sokfélét mondanak mind bevételi szinten, mind árazásban.
Ismerek olyat aki "húdetelevagyok" melóval kategória... de bármikor megnézed akkor épp fb-on lóg és ha keresnek bármilyen témakörben akkor ő pont ráér.

És mostanában van még egy bibi a melók kapcsán. Amig 2 éve simán felugrott valaki pestre vidékről fotózni a pesti fotósok átlaga alatt... az most a benzinárak és pályamatrica költség miatt már nem játszik. Minden drága lett... kivéve a fotózást, mert a kezdők 500 Ft/kép áron is megpróbálnak eladni valamit...

(#51687) Roachy válasza ph_5.5 (#51686) üzenetére


Roachy
senior tag

Akkor félreértettél, vagy csak nem voltál eléggé figyelmes, de kb ugyanazt írtam amit most te is.
Feltételeztem, hogy már van referenciája, és már valamennyire működő bizniszt akar belendíteni, erre utalva írtam, hogy "...ha a képeid megütik az adott színvonalat..."
Amúgy, az sem teljesen úgy van amit te mondasz, legalábbis van rá kivétel.
Nekem csak referenciám és élő ügyfeleim és kapcsolataim vannak, bár sosem csak fotózásból éltem, de megtehetném ha akarnám. Az viszont igaz, hogy ma már ha fő keresetként akarja valaki ezt csinálni, kell az online megjelenés, de egy idő múlva már az sem számít annyira, csak a személyes ajánlás.
De a lényege nem is ez volt a mondandómnak, hanem hogy kellő elszántsággal, türelemmel és igényes munkával el lehet jutni arra a szintre amiből megélsz még Magyarországon is, csak nehezített pályán.

(#51688) ph_5.5 válasza Roachy (#51687) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

Akkor az elejét valóban félreértettem- mert a kérdező most kezdené. És nem rendelkezik még referenciával. Én ebből indultam ki a tanácsodat illetően.
Aki most kezdi, hacsak nem valami óriási tehetség és szinte korlátlan anyagi (és kapcsolati) háttérrel, annak esélye lassan a nullához konvergál. Mármint a főállású fotós státusz eléréséhez. (egy kis matek- ami nem neked szól csak általánosságban... 500e Ft havi bevételhez kell ügyfélkör. KATA nem játszik már, mert cégnek nem tud melót vállalni.
Átalányadó (költséghányad "korrekt", a saját hátrányaival) esetén fizeti a könyvelőt (szinte lehetetlen megúszi). Szóval 500e-ből lejön a könyvelő -20e. NAV felé 120e körüli összeg. PS, LR előfizetés, tárhely, stb havi 20e átlagban. AZ 500e bevétel alapból sosem tiszta.
Utazás, otthoni áramszámla és net előfizetés... Szóval nagyon max marad 300.000.
És ezért már sokat kell melózni. Ha 500e fölé megy és átlépi a 6 millás bevételi határt akkor meg havi nem 110-120e körül lesz a havi fizetendő a nav felé hanem jelentősen emelkedik. És egy év 12 hónapból áll... plusz felszerelés is kopok, pc-t is fenn kell tartani meg egy halom mindent. Szóval érezhető bevétel az havi 1 milla. Amit nagyon nehéz összehozni.

(#51689) rekid válasza Byk01 (#51685) üzenetére


rekid
addikt

Nem tudom. Ha nagyon akarom nem dönt a földbe egy ilyen vásárlás, de valahogy bőven afölött az ingerküszöb felett van ami még számomra belefér "hobbi" szinten és meg tudom magyarázni magamnak. :D És akkor még egyetlen obit se vettem hozzá. (De ez az én nyomorom.)

Gyáva népnek nincs hazája!

(#51691) szupermacs


szupermacs
veterán

Sziasztok! Ma hozzájutottam egy félig hibás objektívhez (AF-S 28-70 f2.8) aminek széria hibája a szalagkábel elengedése amitől nem mindig működik az AF. Tudtok ajánlani egy jó szakit/megbízható szervizt ahol szét tudnák kapni és megnézni, hogy menthető még benne a SW motor?

(#51692) Roachy válasza szupermacs (#51691) üzenetére


Roachy
senior tag

(#51693) szupermacs válasza Roachy (#51692) üzenetére


szupermacs
veterán

Köszönöm, róla sokat hallottam! :R

(#51694) ph_5.5 válasza szupermacs (#51691) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

Ott jó eséllyel nem a szalagkábel lesz a hibás, hanem maga az alulméretezett motor. Ugyanaz a hiba mint a 80-200 AF-S telénél, a motorcsere nem oldja meg a gondot, mert pont olyan kerül bele mint gyárilag. (mármint működni fog, de addig amig megint el nem fárad) A termék mivel rég kifutott, hivatalosan ninc shozzá alkatrész. Jó eséllyel tud majd neked szerezni, de ő korrekt, és nem dolgozik drágán, de így sem biztos hogy megéri megcsináltatnod.

(#51695) szupermacs válasza ph_5.5 (#51694) üzenetére


szupermacs
veterán

Fókuszál az obi, csak nem minden gyújtótávolságot veszi be rendesen. Maga a motor tehát működik én azt vettem észre. Ha annyit költök rá, mint amennyiért a lencsét vettem és még 10 évet bír, nekem már megéri.

(#51696) ph_5.5 válasza szupermacs (#51695) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

Akkor valóban más a jelenlegi hiba. A Csurgó Laci feltehetően képes lesz csodát tenni... ha nem kell tesztpad az összerakás után, akkor még gazdaságos is lehet a művelet.

(#51697) szupermacs válasza ph_5.5 (#51696) üzenetére


szupermacs
veterán

Mi az a tesztpad?

(#51698) ph_5.5 válasza szupermacs (#51697) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

Optikai pad, a szetszedett objektiv, az osszerakast kovetoen elterhet af pontossagban, rajzolatban a korabbi verziotol. Ilyen pad pesten is csak keves cegnel talalhato.

(#51699) szupermacs válasza ph_5.5 (#51698) üzenetére


szupermacs
veterán

Na ezt sem tudtam, köszi! Szerintem a burkolaton kívül mást nem nagyon kell megpiszkálni (pontosabban a szalagkábelen kívül) így arra biztos nem lesz szükség.

(#51700) forest_ns


forest_ns
tag

Sziasztok!
Van Csepelen valaki, aki tudna segíteni egy Nikoin D80-as tesztelésében?

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Nikon DSLR topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.