Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Nikon DSLR topik (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:24:31

LOGOUT.hu

Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t! :)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#51601) rekid válasza Timer (#51598) üzenetére


rekid
addikt

Irány a használt piac. Sima életképnél is élből sorozatot lövök a pislogás és egyebek miatt, hát még ugrabugránál.

A z5 így egy tök jó low budget tájképfotós gép lett, esetleg műtermes portré.

[ Szerkesztve ]

Gyáva népnek nincs hazája!

(#51602) Timer válasza rekid (#51601) üzenetére


Timer
veterán

"esetleg műtermes portré."

Ééééééés én pont ebben utazom hobbi szinten, ezért is jött szóba a Z5 alapból. Viszont van egy izgő-mozgó Törpicúr itthon, emiatt meg a Z6II lenne optimális. Nehéz az élet. Mindenesetre, a hazai árakat nézve E-Infinity lesz ebből.

(#51603) VivienR válasza Papa-Het (#51589) üzenetére


VivienR
tag

Egy ideig én is mérlegeltem ezt, hogy megéri e nyomtatót vanni. Ha jól van kalibrálva, vagy kalibrálod egy relatív olcsó tintasugaras nyomtató is tud jó képeket nyomtatni. Ugyanakkor, ha nem nyomtatsz rendesen hamar be is száradhatnak. A másik meg az otthon rendelkezésre álló falméret... A3 és a feletti méretben meg egy jobb nyomtató alapból 300k-ról indul, és még jönnek hozzá a tinta költségek, amit, hogy ha rendesen életben akarod tartani a nyomtatót akkor legalább kéthetente, hetente érdemes vagy karbantartó funkciót használni, vagy nyomtatni, amivel megintcsak fogyasztja a tintát. Hamar költségessé tud válni. Persze lehet venni utángyártott pigment tintát, kérdés, hogy rá tudod e venni a nyomtatót, hogy elfogadja, ha utántöltöd, megfelelő minőségű, hogy ne süljön be. Esetleg még kalibrálni is kell.... Úgy voltam vele (Cannon Pixima Pro 10-ben gondolkoztam), hogy ez hamar megenne egy rakat pénzt, és annyiból sokáig tudnék nyomtatgatni máshol is, végül inkább járok el nyomtattatni.
Üveg mögött meg egy nem pigmentes és felület kezelt nyomtatvány is relatív jól bírja. Nyilván a pigmentes, felület kezelt nyomtatványok sokkal jobbak, de még mindig olcsóbban lehet kijönni, ha nem nyomtatással szeretnél üzletelni, hogy eljársz nyomdába mégha pigment nyomatot készítenek. És akkor még a papírok világa....

Ha nagyon bele szeretnél mélyedni a nyomtatók világába, akkor tudom ajánlani Jose Rodriguez Photo Printing Techie youtube csatornáját, meg Mitch Boyer videóit is kedveltem, de már nem foglalkozik vele.

(#51604) pergabb válasza Timer (#51584) üzenetére


pergabb
senior tag

Z5-re most jött egy frissítés, amivel javult az af, jobb a szemfelismerés és már videóban is elérhető.
Bárhol, ahol alacsony iso-t használok és nem kell sok-sok megapixel, a z5 kerül elő, mert jobb a jel-zaj aránya alap ison és a dinamikatartománya is.
Más írta D750 jobb magasabb iso-n, szerintem nem. Más a zaj és annak kezelése, de ez az összes milcre igaz, expo-t halál nyugodtan lehet a csillagos égbe tolni, árnyékokat kevésbé lehet olyan őrülten huzigálni, az egész képszerkesztés folyamata megváltozik és más, nekem is fura volt D750-et után. D750 iso 12800 mellett már színpacás lett, fakult is minden, ebben z5 mindenképpen erősebb és jobb, ugyan olyan vibráló színeket kapok, ráadás az egész színkezelése más lett a gépekben, igazából D500, D7500, D850 óta megszűnt ez az üveges és sárgás színvilág.Amit más az af rendszerre írt, az igaz, egy esküvőn af-c számomra felejtő, hiába mozognak, af-s és tuti éles lesz minden, míg követő esetén néha félre megy, de ez igaz a z6ii-re is, azzal viszont iso 25600 is vígan megy, sőt, sokszor feljebb is :)
Expo szimulációt én alapból offoltam, mert szeretem a csúcsfényeket menteni, inkább rántok rajta 2-3 expót és visszahúzom a világos részeket, viszont expo szimuláció be van kapcsolva, akkor félhomályt mutat és úgy is viselkedik, pedig csak szimuláció, szóval nem értem, de nem talál élességet :D ellenben ugyan olyan világos képet látok, miközben úgy alulexponáltam, hogy kb fekete a kép, akkor tökéletesen és azonnal megtalál mindent.
Őszintén szólva, ha az objektívek nem sikerültek volna annyira jól, akkor eszem ágába nem jutott volna váltani, tök jó egy tükrös gép, viszont itt még egy "kit" obi is olyan minőséget képvisel, hogy hajam leteszem. Használtam sigma art obikat.. de itt tárva nyitva egy 24-70, 50, 85, 70-200mm simán übereli, én imádom.
Nem tudom mennyi a büdzsé, de a 85mm szerintem alap, rohadt jól sikerült, még az 1.2-1.4 sem hiányzik és hiába magasztalják az egekig a Viltrox megfelelőjét, ég és föld a kettő között a különbség. A nikon z 35mm 1.8 a leggyengébb az összes közül, még is ezerszer jobb mint a régi és nálam az egyik vázon mindig rajta van, igazi mindenes.
Az elektronikus redőnyt szerintem felejtsed el, z9 esetén.. mondjuk más választási lehetőségem nincs.. :Dde oké, amúgy z6, z7, z5, z50 vonal.. csak is mechanikus zárral használok/használtam mindent. Hot pixel az lesz hosszú expónál, mivel a szenzor folyamatosan megy, de ott van vmi szoftveres fícsör, erről írtam már korábban, minden iso értéken van egy adott idő ami alatt szépen csinálja, felette pedig megszűnik, azaz belepiszkál a képbe. Én iso 100/200/400 és 20mp alatti képek esetén kötelező szerűen bekapcsolom a hosszú expós zajszűrést, azaz várhatok még egyszer annyi időt :) na ilyet nem kellett a D750-ek mellett, soha nem láttam semmit.
Érdekel a színe, sötétben és világosban mennyire zajos, akkor szólj és a kért témáról adott fénykörülmények között lövök neked képeket a z5 vázzal.
Amúgy amennyire f*stenger a kitárgyalt luminar és Neo, annyira jó a topaz, én erősen ajánlom a topaz denoise alkalmazást, nem minden esetben, de sokszor csodákra képes, pláne, ha van időd és külön-külön rétegen alkalmazod, majd lokálisan átmaszkolod PS alatt, így viszont tényleg totál zajtalan és részletgazdag képet tudsz összehozni egy laza iso 16000 mellett is.
Amúgy meg egyszer felvet a pénz, akkor szeressed meg a fényeket :Dén régen utáltam, de ad200 és ad400prok + pár fényformáló mellett megváltozott a véleményem, imádom, neked már egy ad200pro és a hozzá vásárolható kis oktobox is csoda lenne, a filléres dolgokról nem is beszélve, lásd cto fóliák, vagy ksi rgb-s lámpák és tényleg nem kell nagy dologra gondolni, én is év végén még 9900ft-ért vettem pár ULANZI VL49 RGB LED lámpát, csodás dolgokat lehet vele művelni, nyilván nem nagyszabású rendezvényen :)
Bármit is veszel idejében tedd, mert perpill épp picit olcsóbb lett néhány dolog, amúgy folyamatosan emelnek, de már pofátlanul és úri huncutság lesz pár éven belül ez az egész, miközben a mobilosok úgy is le fognak fröcsögni, hogy dugd fel magadnak a 24 megapixeled az ő nem tudom hány százukkal szemben. Közben úgy is kijön még pár csodagép is, de újabb és jobb mindig lesz, már egy D750 tudásának a 60%-át nem használtam ki, most ez egy z5,z6 stb esetén már 80%, z9 esetén meg 95 :D
Ráadás viccen kívül én néha vissza vágyom a jó kis D850-re, lehet egyre kevésbé trendi egyeseknél, amúgy amit azzal nem lehet, azt semmivel sem és ez így lesz 10 év múlva is, ezek az automatikusan rááll a bolha p*csére is af dolgok nem izgatnak annyira fel. Persze amíg nem volt, kellett, most hogy van, már tudom, hogy... hogy az obik izgatnak csak fel, a többi nem annyira izgi, vagy csak x ideig. Macbookal is ez volt, de azt már konkrétan bánom, hogy megvettem, pedig szükségem van hordozható gépre.

(#51605) Timer válasza pergabb (#51604) üzenetére


Timer
veterán

Uhh, köszönöm a részletes beszámolót. Az írásod nyomán megnéztem az új firmware-ről néhány videót, és úgy tűnik, jó munkát végeztek a mérnökök, bár ha jól értettem, volt olyan vélemény is, hogy a mozgáskövetéses szem AF most se pntosabb, mint eddig volt, csak most nagy keret helyett kisebbet húz a szem köré! ;] Mindenesetre, az jó, hogy fejlesztenek, csiszolnak rajta, az Expeed 6 elvileg azonos, mint a Z7 nagytesóban, bírnia kell (tudtommal csak a Z6II és a Z9 dolgozik kettővel, de most nincs kedvem guglizni emiatt).

Köszi a tippet a vakukra, igazából annyi van itthon, hogy ha az összeset elsütném, leégne a tapéta. A gond az, hogy a gyereket rendszerint félhomályos szobában fotózóm, miközben rohan egyik helyről a másikra, itt semmi értelme rendes vakut használni, a gépre tehető kisvaku meg csak megöli a kép hangulatát (nekem), így nem használom. Van AD200, kábé az összes fényformálójával, 4 darab MS300 stripekkel és 120-as oktával, meg egy TL30 cső is. Szóval, nem azért nem vakuzok itthon, mert nincs mivel! :) Ezért számít a jó zajtűrés, nekem a D750 képei kábé 800-ig vállalhatók, már ott is tisztességes zajszűrés kell. A gondom az, hogy a Z5 szenzora elvileg ugyanez, szóval nem tudom, mit és mennyit tudtak pöckölni ahhoz, hogy élvezhető képet adjon, ez egy hatalmas érv a Z6II mellett, a Sony szenzor azért ezen a téren durván odab@sz. Egyébként a DeNoise is biztos jó, most vettem meg a Sharpenert, az megdöbbentően jó tud lenni, ésszel használva, de nem sok kedvem van ennyit utómunkázni a családi képeken is, elég a stúdiós hobby projektek után a 2-3 óra / kép.

Amit a színekről mondasz, az viszont érdekes. Kicsit nekem is mindig opálosnak tűnnek a Nikon színek, ezek szerint ez a Z5-ben is más már, hiába oldschool a szenzora? Egyébként ezt, és pláne a zajtűrést leszámítva mindenben adná magát nekem ez a váz, mert kétkártyás (ráadásul jók a meglévők), ha jól olvastam, már támogatja az MB-N10 markolatot is, ami szintén fontos nekem és eddig dealbreaker volt, ráadásul az obiparkom jobb darabjai használhatók maradnak, sőt elvileg javulnak az IBIS és az FTZ2 miatt. 85 1.8, 50 1.8, tamron 70-200 USD G2 a mag, ezeket használom napi szinten, és bármennyire is jók a Z üvegek, ezeket nem cserélem egyelőre semmire.

[ Szerkesztve ]

(#51606) pergabb válasza Timer (#51605) üzenetére


pergabb
senior tag

azért vedd figyelembe, hogy z6ii iso 6400-on már 200%-on izéé.. aha, kicsit jobb és felette jön ki a hátulról megvilágított szenzor előnye. D750-en személyes tapasztalatom alapján iso 800 rosszabb volt, mint iso 1600 :Dmegmagyarázni nem tudom... No de z6ii esetén feljebb tekerted és látod az előnyt, akkor a zajt is :) jobb, de attól még zaj van, ergo ha D750 800 zavar, akkor ez sokkal rosszabb. Szerintem a zajjal nincs gond, nem egységes lásd hosszú expós stuck pixeles izé ami árnyékokban megjelenik, amúgy azok hot pixelek és a környező pixelek is átveszik az infót, ezért lesz belőle göb és néha 10-15 pixel is telítődik, vagy szimplán színzaj van, akkor ronda, önmagában semmi gond vele egy ésszerű határig, még csinos is lehet tőle a kép. Van olyan váz, aminél annyira eltérő a zaj minősége, formája, nem tudom mije, hogy az én szememnek sem tetszik, de van ez is, amire azt mondom, hogy no problem, szép ez így.
Lehet a D750 szenzora van a z5-ben, de mindenképp tovább fejlesztett.. a színvilág már firmware fejlesztés is, vélhetőleg inkább annak tudható be, hogy nem egy sárga paca iso 12800-on egy fej a távolban, ha nem a helyükön vannak a színek és árnyalatok, az össz. színhatás pedig simán csak helyrepofozása a dolgoknak, lásd d700-nak is szép színvilága volt, aztán jött ez az üveges sárga izé, sony vázak meg mai napig szenvednek a zöld taknyos fátyoltól, kivétel videó üzemmódban, ott nyoma sincs és még ha utálom is őket, videóra tutira sony-t ajánlanék és vennék. Ja.. meg ha jpg-be fotózol, akkor sincs ilyen, sőt, akkor náluk áll a legközelebb a színvilág a valósághoz.
Ellenben vakuzni tudsz úgy, hogy kiexponálja a háttérfényt, maradjon az eredeti hangulatból és hss mellett a kis villám kölkök is élesek legyenek.
Milyen obikat használsz? megint nincs semmi tudományos háttere, de én anno azt tapasztaltam, hogy volt obi aminél a zaj más volt, erőteljesebb, de erre végképp nem tudok magyarázatot adni, lehet a felbontóképesség miatt van, vagy túl sokat drogozom :D

(#51607) Deconst válasza Timer (#51586) üzenetére


Deconst
csendes tag

Hali,
Tavaly novemberben sikerült behúznom refurbished z5-öt, követlenül a Nikontól, annyiért, mint mint most egy z50. A zúj fw frissítés is nagyot dobott rajta, múlt héten próbából átkapcsoltam szemkövetésre, és vissza se kapcsoltam, nagyon jól sikerült. A sorozat gyorsaság nem az erőssége, de nekem belefér. Bérelni nem tudsz valahol kipróbálni?

(#51608) Timer válasza Deconst (#51607) üzenetére


Timer
veterán

Köszönöm, hogy megosztottad ezt velem, igazából csak megerősített, pergabb hozzászólásai után (neki pedig pláne köszönöm!) egy raklap tesztet és videót megnéztem, és döntöttem. Váltok rá, csak nem tudom még, mikor. A normális markolat hiánya fájni fog (ez a kábeles hákolás, háááááát...), de a tesztek szerint ISO 3200-ig tartja a lépést a BSI szenzoros tesókkal, nekem ez már elég az esetek 99 százalékában, az AF rendszer meg bika. Most már megvárom a március végét, mert bejelent valamit a Nikon...

(#51609) Katicza


Katicza
tag

Szeretném megkérdezni, hogy D3500-hoz létezik portrémarkolat? Sajnos én sehol nem találtam :(

[ Szerkesztve ]

(#51610) Peczek válasza Katicza (#51609) üzenetére


Peczek
aktív tag

Nincs alul csatlakozás hozzá, tehát nincs (D7500-höz hasonlóan, ott a D7200 volt az utolsó, amihez volt portrémarkolat). Max kínai mókolás, de az nem tölt, és az exponálás is távirányítóval megy át.

[ Szerkesztve ]

(#51611) Katicza válasza Peczek (#51610) üzenetére


Katicza
tag

:(( Köszi az infót. Töltenie nem is kellene, hanem benne a két aksi dolgozik. Sajnálom, hogy nincs, reménykedtem, hogy hátha csak én nem találok. :(

(#51612) ph_5.5 válasza Katicza (#51609) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

Találsz a neten olyan videot, ahol bemutatják hogy a D5300 markolata felrakható a 3500-ra.
40 dolcsi környékén elérhető a Amazonon.

#51610Peczek Alsó csatlakozók megléte nem feltétele a markolatoknak. Már a D80 D200 idején is a Nikon úgy oldotta meg a csatlakozást, hogy az akkut kivéve annak a nyílásába kellett betolni a markolat egy részét. A D300/700 esetén vették elő az alsó csatlakozókat, és maradhatott akku a vázban is plusz a markolatban. A Z6II - Z7II esetén most megint a D80/D200 vonalhoz téretk vissza és a váz alján nincs csatlakozó. (Z6I esetén pl van markolat, de nem lehet vele exponálni, kvázi csak elemtartóként funkcionál)

(D80 alja, és akku részen a gyári markolat belső csatlakozói)

(#51613) Katicza válasza ph_5.5 (#51612) üzenetére


Katicza
tag

Köszönöm szépen. Azt kipróbáltam már, hogy az akkufedél levehető, visszarakható. És az állványcsavar helyére lehet rögzíteni. Csak kifejezetten 3500-ashoz nem találok. Gondolom azért jó, mert csak 1mm az eltérés a két gép között és ugyanolyan akku kell bele. :) Köszi még egyszer a segítséget.

(#51614) Katicza válasza ph_5.5 (#51612) üzenetére


Katicza
tag

A D5600 pedig miliméterre egyezik. Megnéztem a videót, pont ilyet keresek.

[link]

[ Szerkesztve ]

(#51615) Timer válasza ph_5.5 (#51612) üzenetére


Timer
veterán

Éppen én is markolatokat nézek a jövőbeni Z5-re, de nincs csak a gyári MB-N10, amin nincs expo gomb. Anélkül nekem semmi haszna nincs őszintén szólva. Utángyártottakban találok olyat, hogy az expo gomb működéséhez kábellel kell összekötni a gépet a markolattal, ezt elég nehezen emésztem meg, akkor már miért nem BT a kioldó?! Vagy legalább annyi eszük lenne, hogy méretre vágott kábellel értékesítik , mindkét oldalon 90 fokos csatlakozóval, de nem... Ha jól látom, a Z6 II/ Z7 II vonalhoz is ilyen megadások vannak csak, ha az ember nem akar 190 ezret kiadni az MB-N11 verzióért. Őszintén szólva én kiadnám, ha lenne Z5-höz, mert a D750-et is szinte kizárólag portré állásban fogom , és már néhány óra után szétszakad a vállam, ha nincs fent a grip .

[ Szerkesztve ]

(#51616) ph_5.5 válasza Timer (#51615) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

Tizenéve csak gyári markolatokat veszek, mert még 2008 környékén fotós havernak alaplap hibás lett a gépe egy külsős cég markolatától. Arányaiban akkor is ennyi volt a vázhoz képest egy portrérkolat, és gyári még nem hagyott cserben. A Z6II-höz is az elején sikerült beszerezni, és a két akku nagyon kell ezekbe a milcekbe. (dslr után fura volt hogy minden fotózás után tölthetem vagy az egyik akkut vagy mindkettőt)

(#51617) Timer válasza ph_5.5 (#51616) üzenetére


Timer
veterán

Hát igen, hallottam én is olyanról, akinél lassulást és extra merülést okozott D750-en a rádiós MEIKE, de nálam a nem rádiós verzióval egyik se jelentkezett. Régi fotós ismerősömnek valami ezeréve a csavar menete tört bele a vázba, úgy kellett lefúrni a markolatot. Egy WS-en voltam együtt egy sráccal, akinél egy utángyártott markolat D850-en zavart okozott, ha jól rémlik, félúton elakadt a tükör néhány kattintásonként. Mondtam neki, hogy vegye le a markolatot, és ez megoldotta a gondot. Én mindig úgy használom, hogy nincs benne akku, inkább cserélem a vázban, annyi idő mindig van. Viszont az a fogás, amit ad, az baromira kell, csak hát expo gomb nélkül az egész nem ér semmit, a tárcsák nélkül megvagyok, ha egyszer beállítottam az expót.

[ Szerkesztve ]

(#51618) matumik


matumik
csendes tag

Sziasztok! Szeretném lecserérlni a d7200-amat. Most kezdtem sportot is fotózni, ehhez kéne egy parádés ff gép. Van tapasztalatotok? d5, d850, (Z6 II), obi: 70-200, f2,8 köszönöm Miklós

[ Szerkesztve ]

(#51619) ph_5.5 válasza matumik (#51618) üzenetére


ph_5.5
aktív tag

Hobby, vagy munka?
Milyen sport?
Mert hobby és pl rally, egészen mást fog igényelni mint F1 és fizetős állásként.
D850-t nem vennék. A váz tökéletes, de feleslegesen sok megapixel- nem erre van optimalizálva. D5 megint egy olyan befektetés, ami jó eséllyel vagy túl sok vagy túl kevés (hobby vs meló) Mert ha meló akkor már Z9-ben gondolkodnék, és akkor egy ideig a technika nem fog korlátozni. A 70-200 meg túl általános. Mert egy Sigma 70-200 OS stabis verzió pl már nem működik milcen, de ha ez a 70-200 VR P, akkor tükrösön és milcen sem lesz gondod. De ha eladod és van 850e Ft-t egy S szériás telére, akkor az időtállóbb megoldás.
Sok sporthoz viszont a 200mm kevés lesz. És nem hiszem hogy 400/2.8 vagy 600/4-re örömmel fektetsz be. Főként a milc szériás obik árai mellett. (Z9 2.5 milka, 400/2.8 6.3 milka- ehhez képest a milcek CF expressz kártya árai és pótakkuk kiadásai szinte ingyen vannak :) )

(#51620) matumik válasza ph_5.5 (#51619) üzenetére


matumik
csendes tag

Szia! Hobby célra keresem, de szeretném, ha a sorotatfelvétel gyorsasága, a magas iso tűrése és a villámgyors autófokusz meglenne a gépben. Ezért gondoltam egy d5re. Az obival elvagyok egyenlőre. Foci a sport, teremben is és akár lámpafénynél is. Köszönöm, ha együtt gondolkodunk!

(#51621) Timer válasza matumik (#51620) üzenetére


Timer
veterán

Mennyi rá a keret egyébként? Egyszerűsítene a dolgon, ha tudnánk.

(#51622) matumik válasza Timer (#51621) üzenetére


matumik
csendes tag

Szia! Max. 700-800eft.

(#51623) Timer válasza matumik (#51622) üzenetére


Timer
veterán

Ha ennyibe csak a váznak kell beleférnie, akkor Z6II szerintem optimális választás Ez alatt FF MILC sportra nem nagyon van Nikonon belül, a felette lévő Z7 meg felesleges lenne a célra szerintem (árban meg sokkal drágább is a keretnél).

Objektív tekintetében (ha még nincs) a Tamron 70-200 G2 elvileg MILC-en is jól megy, csak manapság 600 körül vesztegetik azt is (és ha használtan veszed, egy tap-in konzol is, a legfrissebb szoftverhez).

[ Szerkesztve ]

(#51624) total90 válasza Timer (#51623) üzenetére


total90
veterán

Én ha jól értem, akkor egy 70-200-a van neki D7200-hoz, akkor meg egy Z gép nem nagyon alternatíva, ha nem akar adapterezni. Ha nem így van és obi is kell neki, akkor 800k-ért kb. esélytelen amit szeretne.

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#51625) matumik válasza total90 (#51624) üzenetére


matumik
csendes tag

Szia! Jól érted, F-es obim van. FTZ adaptertől sem zárkózom el, de valóban jobb lenne egy dslr. Esetleg d750 vagy 780?!

(#51626) Timer válasza matumik (#51625) üzenetére


Timer
veterán

780-at semmiképp, annyival drágább, hogy akkor már inkább FTZ-vel dolgozz. D750-ből most már Dunát lehetne rekeszteni a használt piacon, de mivel én is ezt használom már egy ideje, nehezen tudom elképzelni, hogy annyira jó lenne sportra. A fókusz mező szűkössége szerintem nem a legjobb erre a célra, de gyorsnak gyors, az biztos. Majd valaki még erősítse meg, mert nem vagyok sportfotós, de a fókuszrendszer szerintem nem erre van belőve ennél a váznál.

(#51627) total90 válasza matumik (#51625) üzenetére


total90
veterán

Nem tudom melyik 70-200-ad van, de nekem annó volt egy Sigma 70-200 f2.8, amit Z7-en FTZ-vel használtam. A képminőség nagyon jó volt, de az AF lassú. Ezen okból és az adapterezés miatt váltottam az akkor megjelent Nikon Z 70-200 f.8-ra, ami azóta az egyik kedvenc obim.
Minden esetre ha Z vázon gondolkodsz, akkor az F-es obi felejtős sportra. Szerintem.

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#51628) HThomas válasza matumik (#51625) üzenetére


HThomas
senior tag
LOGOUT blog (1)

D500 esetleg? Nem FF, de hobby célra szerintem ésszerű kompromisszum (+ AF pontok lefedettsége még jobb is az FF-hez képest).
Ha FF, akkor meg D850 + MB-D18 az FPS boost miatt szerintem jó választás lehet; a D850 kb a legjobb mindenes DSLR, azzal nehéz mellé lőni, a D7200-hoz képest minden szempontból komolya előrelépés lenne.
A D5 meg más liga, ha tényleg a sport a fontos és van jó állapotú, jó áron, akkor nem kérdés. Persze nagy és nehéz, szóval én biztos megtartanék mellette egy kisebb vázat is.

(#51629) matumik válasza HThomas (#51628) üzenetére


matumik
csendes tag

Szia, köszönöm! A d500 is képben volt, de részletgazdagságban, jelentsen ez bármit is :), nem veszi fel a versenyt egy ff-el. A zajt is jobban tolerálja magas iso-n a ff váz. Szóval ff vázban gondolkodom, de a d500 a d5 kistestvére aps-c mérettel.

(#51630) Roachy válasza matumik (#51629) üzenetére


Roachy
senior tag

D5. Ár/érték arányban, sporthoz, azzal jársz a legjobban. Minden szempontból bitang gyors gép. Annál csak a Z9 lesz érezhetően sokkal jobb sportra. De a Z6II még lehet értelmes alternatíva, ha MILC vonalon indulnál inkább és ha a hétköznapokra is kellene egy gép. De az Ftz miatt az sem a legideálisabb, ha tisztán sportról beszélünk.
D850 nem sport fotózásra való. Nyilván meg lehet oldani vele a feladatot, de csak akkor van értelme, ha más ahhoz a géphez jobban passzoló témákat is fotózol.
D750, csak ha nincs keret a fentiekre.
D780 az meg egy elég speciális kategória, az sem erre van kihegyezve.

(#51631) matumik válasza Roachy (#51630) üzenetére


matumik
csendes tag

Szia, ami a d5 "ellen beszél", nincs kihajtható lcd-je, illetve méret, súly. Mindenes gép kellene, nyaralós, cserkelős wild lifehoz. De gondolom mindenért kárpótol a sebessége illetve a képek minősége. F 70-200, VR 2-es obim van. Nem lenne jó, ha az ftz adapter lassítaná vagy bármi minőségromlást okozna. Viszont van lcd, kihajtható, NDK :) . És egy érdekesség, a Z6 II váz olcsóbb egy százassal mint a d780. Pedig egyidősek, én azt hittem a milc drágább, újabb technika.

(#51632) Roachy válasza matumik (#51631) üzenetére


Roachy
senior tag

Ha mindenes gép kell, akkor viszont a mérete és súlya miatt Z6II mégiscsak jobb lehet a D5-nél. Nem annyira gáz egyébként az adapter, csak nem minden obi kompatibilis vele, illetve amelyik igen ott előfordul, hogy lassul valamennyit az AF, de együtt lehet élni vele. De a VR 2-vel nem lesz gond. Csak akkor is ott egy adapter... Később viszont bármikor lecserélheted egy Z obira, amit viszont biztosan nem fogsz megbánni, elképesztően jók a Z optikák.
De így már a 850 is jobb lehet a D5-nél. Vad és természetfotónál nagyon hasznos a nagy felbontás, nincs Ftz, viszont nagy és nehéz, de még mindig nem annyira mint a D5 és kihajtható a kijelző. Mellette szól még, hogy sokkal jobban bírja az aksi, mint a Milceknél. No meg az aktuálisan legjobb Dslr és ez már lehet így is marad örökre.
A D780-nak szerintem csak egy szűk közönsége van, aki ragaszkodik az Ovf-hez, de használná a Milc előnyeit is, és nem akar 2 gépet tartani.

(#51633) VivienR válasza matumik (#51631) üzenetére


VivienR
tag

Ha nem szeretnél mindenáron MILC-et, és maradnál FF-en, akkor szerintem egy D850-es megfelelő mindenes gép. MB-D18-al, hoz 9FPS-t 47MPx-en, vagy 7-t a nélkül. Nyilván lejjebb lehet venni a felbontást, ha nem kell. Megbízható gépezet, az utolsó nagyágyú. Lehet a DSLR-es FF optikák, nem hoznak olyan minőséget a kép sarkában, mint egy új MILC-es, de cserébe nem is kerül 2* annyiba. -17 és 40 fok között próbáltam eddig, nem hagy cserben. Részemről biztos, hogy sosem fogom eladni. A hosszú záridős képek nem hotpixelesednek, magas ISO-t is jól bírja, persze ez egyedi hogy mennyire zavar a képzaj, hol mondod, azt, hogy ez a vége. Én a 3200-ast simán elfogadom normál helyzetben. 6400-at meg asztrofotózásnál is használok, igaz arra, megvannak az eljárások, hogy csökkenjen a zaj.

(#51634) nesa


nesa
veterán

Tudom kicsit off, de hátha valaki tudna segíteni, flickren hogy tudom megváltoztatni az e-mail címem?

(#51635) Roachy válasza VivienR (#51633) üzenetére


Roachy
senior tag

850 nekem is marad örökre.

(#51636) anaqer válasza Roachy (#51635) üzenetére


anaqer
veterán

D850 eléggé mindentvivő DSLR, de MILCre váltva én egy megkímélt D810-et néznék ki megfizethető "olckúl, pihis" második váznak.

And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You

(#51637) matumik


matumik
csendes tag

Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Külföldről vásároltatok már fényképezőgépet? Ebay, MBP, esetleg egyéb források? Köszönöm Miklós

(#51638) Roachy válasza matumik (#51637) üzenetére


Roachy
senior tag

Ebay-ről már vettem többször is aukción.
Mbp-nél meg olcsóbb a magyar használt piac, vagy ugyanannyi, szóval annál jobban megéri itthon venni. Persze megint más ha speckó cucc kell ami itthon nincs használtan.
Van még az e-infin meg a rhinocamera, ott új cuccokat lehet venni tényleg jó áron, de szürke import. Ha nincs baj ok, ha gariztatni kell ki tudja hogy oldják meg, már hallottam hideget, meleget is róluk. Vázat nem vennék ilyen helyről, obit egyszer már vettem.
Szoktam nézegetni az idealo oldalakat, ez olyan mint az árukereső, több európai országban van érdemes végig nézni őket (.de; .at; .fr; .es; .it), futottam már bele nagyon jó akciókba (nem csak fotós cucc, bármi) amik itthon sosincsenek, sose voltak és soha nem is lesznek.
Meg néha a kinti használt árus oldalakat nézegetem (mint a jófógás), főleg a németeknél tudnak nagyon jó árak lenni, de sajna nagyon ritkán hajlandóak külföldre és főleg Magyarországra küldeni, ez igaz a magán hirdetőkre és a használt cikket forgalmazó üzletekre is. Ide még belefér ha nagyon perverz kedvemben vagyok vpn-en keresztül a facebook marketplace külföldi hirdetői. Azt azóta nézem, hogy egyszer tök véletlenül Hollandiából így vettem zsír új, 2 napja vásárolt, bontatlan, gyári garis okosórát, az itthoni használt ár feléért.

(#51639) anaqer


anaqer
veterán

Sziasztok,

használ valaki itt 3rd party pántot? Z5 mellé nagyon flimsy kis vackot adtak és vágja a nyakamat - eddig kibekkeltem azzal, hogy kapucnis pulcsi fölé hordtam, de jön a nyár aztán az nem igazán lesz megoldás, szeretnék valami alapból jobban párnázottat.

(Blackrapid meg hasolnó sling típus nem annyira játszik, azért fontos lenne hogy hátizsákba is valamennyire behajtogatható legyen.)

And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You

(#51640) total90 válasza anaqer (#51639) üzenetére


total90
veterán

Peak Design cuccai eléggé jók, tudom ajánlani.

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#51641) Roachy válasza anaqer (#51639) üzenetére


Roachy
senior tag

Bizony, Peak Design. ;)

(#51642) VivienR válasza anaqer (#51639) üzenetére


VivienR
tag

Magam részéről a Manfrotto MB PL C Strap-ot használom. Számomra megfelelően párnázott, és eléggé hosszú is, így jól variálható. A D850 önmagában 1kg, plusz obbi, és még néha portré markolat is, könnyen össze tud jönni 2.5kg vagy több... Egyetlen hátrányát mondanám ami mostanság jön ki, hogy nem lehet könnyen lefejteni a vázról (gyorscsere), ki kell fűzni, vagy a nyakpántott lecsatolni. Aztán korbeteketem az obit a maradékkal, ha nem szeretném hogy lifegjen.

(#51643) Roachy válasza VivienR (#51642) üzenetére


Roachy
senior tag

Pont hogy a súly miatt is még inkább a Peak Design ajánlott. Az elsősorban vállpánt ezért sokkal kényelmesebb és a terhelés is eloszlik. Nem a nyakadat húzza, villámgyorsan lehet állítani a hosszát és lecsatolni a gépről.

(#51644) Papa-Het válasza Roachy (#51638) üzenetére


Papa-Het
aktív tag

Én eddig az MPB-t használtam csak, igaz nem otthonról. Ugye sokat jelent az euró-forint árfolyam. Az tény, hogy valóban picivel a piaci ár fölé lövik be a termékeiket, de elég nagy választék van és nagyon jókat ki lehet fogni. Egyetlen egy Sigma obit vettem eBay-en, pontosabban kettőt. Ez még UK-ban volt. Teljesen rendben volt mindkettő. Az otthoni piacot és eladási megbízhatóságot nem ismerem, de ismerve más használtpiaci tendenciákat tuti megy a pofátlanság itt-ott ami az árakat illeti. Akkor már inkább cégtől veszem drágábban mert az MPB legalább ad 6 hónap garanciát és EU-n belül Berlinből postáznak és mint írtam is iszonyat mekkora választék van.

A MILC témához annyit reagálnék, hogy én is dilemmáztam DSLR vs MILC kérdésem rengeteget. Talán még ide is beírtam főleg a Z6 kérdést. Én a Panasonic S1 vonalra mentem volna, de nem mentem mert rájöttem hogy szimplán nem éri meg a rendszerváltás, plusz az összes obim Nikon és használhatatlan lett volna. Így hát beújítottam egy D800-ra, D810 volt még képben, de számomra annyival többet nem ajánlott hogy megérje a többlet. Plusz tájföldi gyártás már és nem Japán. Nekem valahol ez is fontos volt. Amúgy pont az MPB-től, és az első tulajdonos számlája is benne volt a dobozban az összes kezelési útmutatón és papíron felül. Sőt, sikerült kapcsolatba lépnem a tulajdonosával is akinek megköszöntem hogy ennyire jó állapotban tartotta a gépet (pedig esküvőfotós).

Próbáltam a Z6-ot is, de nekem valahogy nem jött át az érzés... plusz még hozzá adapter, és mivel nem ilyen csilivili obijaim vannak/voltak csak szívás lett volna a vége. De ez személyes sztori.

@matumik - D4 vagy D4s-ben nem gondolkodsz? FPS-ben azok is erősek, egy leheletnyivel olcsóbb is mint a D5.

... és egy general kérdésem lenne. Tether - nem tudom a magyar megfelelőjét - HDMI kábellal is kivitelezhető vagy csak és kizárólag USB vonalon keresztül működik? Gondolkodnék ilyenben, csak a jelenlegi kábelem elég rövid és 50 ezret nem szívesen adnék ki egy Tether pro kábelért ha adott esetben HDMI-vel is megoldható. Ha megoldható, akkor ugyanazon funkciók elérhetők mintha USB-n keresztül menne? Capture One az applikáció gépen.

[ Szerkesztve ]

(#51645) matumik


matumik
csendes tag

Sziasztok!

Azt olvastam, hogy az XQD kártyák a modernebbek, gyorsabbak. lehet, hogy rosszul látok valamit, de nekem a feliratok nem erről árulkodnak. Mintha a CFexpress kártya sokkal gyorsabb volna, legalábbis papíron.

Köszönöm

Miklós

(#51646) mazsi70 válasza matumik (#51645) üzenetére


mazsi70
senior tag

CFE az újabb

Nyilván akinek a szenzorméret a fontos, az fullframet vesz. (igazából az apsc létét nem tudom értelmezni)

(#51647) VivienR válasza Papa-Het (#51644) üzenetére


VivienR
tag

Szerintem felesleges is kiadnod 50 ezret Tether Pro kábelért. Szerintem nem más, mint sima (kamerának megfelelő) USB-s kábel jelerősítővel, amit olcsóbban is meg lehet venni.

(#51648) t72killer


t72killer
titán
LOGOUT blog

sziasztok, régi d5100-al próbálom beüzemelni a webcam módot a nikon webcam utilityvel, de nem megy. A skype-ban megjelenik a webcam utility logója, de anyag 0, gimp-ben felajánlja a lista a gépet már típus szerint, de kép nem jön. win10 2022h2 verzió. Mi a trükkje? Esetleg egy 3rd party progi? Ha a hdmi kimenetre vadásznék valami usb-s hdmi recorderrel, az jobb minőséget adna?

[ Szerkesztve ]

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#51649) t72killer válasza t72killer (#51648) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Félsiker: sikerült USB-n képet kinyerni a gépezetből a digiCamControl nevű programocskával, a felbonás soványka 640x426. Skype pl felismeri, szóval ha más proginál nem megy, akkor az a progi baja nem a kamerakapcsolaté.

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#51650) Timer


Timer
veterán

Két láma kérdés, szokás szerint:

1. Ha valakinek van AF-S 50 1.8G-je, megnézné, hogy gépről levéve, csak úgy szimplán rázva, lötyög-e a tubusban a lencse? Az enyém csinálja, vagy az AF motor hangja ez, de nem tudom, mióta ilyen, ilyen volt-e, vagy csak a rázkódás tett be neki. Ütést nem kapott, a fókuszmotor megy, képi problémát nem látok, csak furcsa, rossz érzésem van emiatt.

2.Akku. Találkozott már valaki olyannal, hogy D750 vázon (vagy bármi máson) az alacsony akku szint (1-es, de még nem villog) olyan jelenséget okozott volna, hogy quiet módban - és csak abban - behúzott a zár természetes fénynél? 60-100-160-200-400 értékeken is végig próbáltam, és ott volt a zár a képen, nem akartam elhinni, azt hittem, kezd bedögleni a gép. Ugyanolyan értékekkel "'S" manual módban semmi gond nem volt, de ugye a quiet mód miatt játszik a zárral valamit a gép. Kicseréltem az akkut egy töltöttre, a jelenség megszűnt. Nem is ez az aggasztó, hanem két dolog: ha az alacsony akku szint ilyesmit okoz, milyen más anomáliát okozhat még? Ugye én végig szívtam / szívom a fél DLSR pályafutásomat az AF inkonzisztens működésével, és rögtön ez ugrott be. Visszatettem a lemerült akkut, és ismét jelentkezett a gond, quiet sorozatban folyamatosan, de single quiet képeknél is rendre. S-nél továbbra sem. Másik két akkuval (az egyik gyári, full töltött, a másik jupio, két egységgel) nem tudtam előidézni. Lemerítettem teljesen a Jupio-t, 1-es akkuval lőttem a quiet sorozatokat, semmi hiba. Visszatettem a másik Jupio-t, megint előjött a hiba. Rátöltöttem, a hiba eltűnt. Egy kérdésem van: WTF?!

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Nikon DSLR topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.