Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Nikon DSLR topik (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:24:31

LOGOUT.hu

Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t! :)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#51501) Roachy válasza ph_5.5 (#51484) üzenetére


Roachy
senior tag

Továbbra sem tudok veled feltétlenül egyet érteni, szerintem most is általánosítasz és sarkosan fogalmazol.
Pl ezzel a mondattal:
Z9 tulajként meg olyat tudok elképzelni akinek a saját szakmai részében legalább a környezetében van némi ismertsége.
Miért ne lehetne egy 70 éves nagymaminak is Z9-e ha belefér a büdzsébe és tudja is használni, miért csak hivatásosnak lehet ilyen?
A számokat és munkákat meg végképp nem értem mit akarsz velük bizonyítani. Nagyon hasonló számokkal és változatos munkákkal én is tudnék dobálózni, de minek? Akkor majd jobban elfogadod a véleményem?
Miért kell feltétlenül egyet érteni?
Tehát Z6 II-vel fotózol, a D750 (amivel ugyebár, ugyanolyan jó képeket tudsz csinálni) pedig már csak a szekrényben porosodik. Vajon mi ennek az oka?
Igazából senkinek sincs szüksége a Z9 tudására, egy F5-el is meg lehetett oldani egy olimpia dokumentálását, de ha már létezik olyan technológia ami még több lehetőséget kínál és van is rá keret, akkor miért ne? Mindenki el tudja dönteni mi fér bele a büdzsébe is mi nem.
De a Z9 kétségkívül jelenleg a fotós munkát az egyik ha nem a legjobban támogató, segítő gépe.
Ha az a Z9 mondjuk Z7 II árban lenne, akkor sem gondolkodnál el rajta, akkor is azt mondanád hogy tök fölösleges, inkább a Z6 II?
Le merném fogadni, hogy engem még annyira sem érdekel a marketing és egyéb hírverés mint téged (bár ezen most próbálok változtatni) és meglepődnél ha összehasonlítanád a nevünkre indított keresési eredményeket (én mintha nem is léteznék :D ). Mégis számtalan fotós és videós munkám van, volt, lesz.
Nem írtam, hogy minden fotós saját vázat használ, de nagyon sokan igen, vagy ha nem akkor sem a munkáltatója, hanem leginkább a gyár, vagy egy bolt felszereléseivel megy. Kivéve pár ügynökséget, de ott is sokszor maga a gyár támogatja az ügynökséget felszereléssel és nem azok veszik maguknak. De persze akad így is azért jópár olyan cég aki tart saját felszerelést, de nem ez a jellemző. Bár valóban régebben még több cég tartott saját felszerelést és alkalmazotti viszonyban saját fotóst, most már ez utóbbira is a megbízásos alkalmazás az elterjedtebb.
Akiket meg lakásnyi áru felszereléssel látsz azok is jobb eséllyel amit már írtam vagy gyártói, vagy bolti felszerelést cipelnek. Pont az olimpián a Nikon, Canon, Sony hármas hatalmas mennyiségű felszereléssel készül amit a különböző fotóügynökségek regisztrált (nem feltétlenül alkalmazott) fotósai vehetnek igénybe.
Az F1 más téma, ott van mindenis. Gyári támogatás, saját felszerelés, az istállók felszerelései és persze akár ügynökségi felszerelés is.
De ez már nagyon messze van a sráctól aki Z6-ot akar cserélni Z9-re. :DD

(#51502) Roachy válasza pergabb (#51496) üzenetére


Roachy
senior tag

Én is fotózok néha hirdetéshez, de minden esetben ki van kötve, hogy ha fotózok, csak én tartózkodom az adott helyiségben. Nem vagyok hajlandó kerülgetni senkit.

(#51503) Rusher4587


Rusher4587
tag

Sziasztok! Egy rokonom gépével kapcsolatban kérek segítséget:
Adott egy D5300-as váz. Ha rárakok egy 18-105-ös obit, bárhova állítom a VR kapcsolót, az EXIF adatok szerint nincs aktiválva!
A menüben a beállítási lehetőség természetesen szürke, mert csak kapcsoló nélküli obiknál használható, ez tiszta sor. Kit obit felrakva menüben kapcsolható a VR, ha újra ráteszem a 18-105-öst, a legutóbbi beállítás értékét látom a kiszürkült menüpont után, hiába kapcsolgatom az obin a VR-t, a menüben látható érték ugyanaz marad, ez is érthető (ha a kit obi-val be volt kapcsolva, állanó ON-on van, ellenkező esetben állandó OFF-on).
Az az igazság, hogy én NEM érzékelem a vibráció csökkenését a keresőben max. gyútávon, a kit obi 55-ös végén sem, akármit állítok be a menüben, és a 105-ös végen sem, akárhova állítom a VR kapcsolót, aránylag stabilak a kezeim, mesterségesen rázva meg nem érzem relevánsnak, amit látok, tehát érzésre nem tudom megmondani, hogy működik-e a VR!
A kérdésem az, hogy az EXIF-nek minden esetben megfelelően tükröznie kéne a kapcsoló állását, vagy lehet, hogy hibás az obi, esetleg a váz?
Hogy lehet ezt megbízhatóan tesztelni? Nem ismerem ennek a DSLR-nek a rendszerét, illetve hogy mekkora mértékű, hány fényértékes és szabad szemmel mennyire látható (kéne legyen) keresőben a stabilizáció, Fujifilm-es vagyok, ott nagyon látványos a különbség, ha be- illetve kikapcsolom a stabilizációt egy objektívnél!
Ki akarom szűrni, hogy mi hibázunk-e, vagy rossz a 18-105-ös obi, mert akkor vissza akarom vinni.
Előre is köszi mindenkinek!

[ Szerkesztve ]

Si vis pacem, para bellum!

(#51504) pergabb válasza Roachy (#51502) üzenetére


pergabb
senior tag

nálam is ki van kötve, szerinted mennyire érdekli őket? ennyire :D

(#51505) pergabb válasza Roachy (#51468) üzenetére


pergabb
senior tag

az én voltam, de nem beszóltam :D gondolom az fb oldalra gondolsz, a nikon milc csopira. "Gábor" (én) reggel gyorsan rárepült, hogy wtf 15ezer :D

(#51506) tvamos válasza Roachy (#51501) üzenetére


tvamos
nagyúr

"Miért ne lehetne egy 70 éves nagymaminak is Z9-e ha belefér a büdzsébe és tudja is használni, miért csak hivatásosnak lehet ilyen?"

De miert kell ertsen hozza? Ha ki tudja fizetni, had vigye! Lehet, egesz eleteben maga kopulte a vajat, meg a kenyeret is otthon sutotte hozza. Akkor had legyen mar egy olyan gepe, amin nem lesznek bemozdultak az unokak! Gondolom a Z9 csak felismeri magatol, hogy mit akar fotozni!..

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#51507) pergabb válasza tvamos (#51506) üzenetére


pergabb
senior tag

Ti sosem jártok a városban nyáron? :D

Turizmus pörög, nézem a kezükben a legújabb, legdrágább váz.... közelebb mész.. még közelebb és próbálsz úgy kukkolni, hogy ne értse félre, hogy őt akarod felszedni, majd ... hopp, minden full automatán. Aztán jön 1 évre rá az újabb modell és leváltja. Öröm az ő gépüket megvenni utána harmad annyiért :) Itthon is vannak annyira tehetős emberek, akik mindenből a legjobbat, illetve inkább a legdrágábbat veszik (mert tuti az a legjobb és legmenőbb mentalitással), ki sem használja, ők is automatán tolják. Okoskodhatnék, hogy emberi hülyeség, gondolkozni kellene blablaba, de semmi közöm hozzá, hogy mire költi el a saját pénzét.
Olyan mint fotósnak lenni, vki nem tudja magát beárazni, vki szándékosan túllő, mert tisztában van vele, hogy van megrendelő aki megtudja csak 600e Ft az esküvő nálad, akkor tuti nem vagy elég jó és hiába a referencia, választ egy sokkal rosszabb 1 millást.
Maximum mi sírunk amikor csórók vagyunk, hogy a harmad annyiba kerülő dolgokra sincs pénzünk és irigység az egész, vkinek van rá pénze és ettől boldog, arra költi amire akarja.

Amúgy a z9 tudását én is elviselném, de a képminőségével nem vagyok megbékélve, finnyás vagyok a zajra és annak kezelhetőségére, egy z7 jobban teljesít, dinamikában is köröket ver rá, elvagyok a z6ii kombókkal és amúgy is itthoni körülmények között használni fogom még 5-6 évig, lehet több, nincs pénzem mindig váltogatni, nyilván a nyálam majd csorog amikor a majd nem tökéletes af rendszer belekerül ebbe a sorozatba is. Amilyen irányba jelenleg haladunk, minden nap egyre kevesebbet ér a pénzem és lassan oda jutok, hogy ha csak nincs annyi, hogy befektessek egy lakásba és kiadjam, akkor el kell költenem, különben magától elfüstöl a semmibe, persze nem cicababákra és iphone telefonra, ha nem a melóba invesztálni, ami vhol felfogható befektetésként. Középosztály meg fog szűnni, lesznek a gazdagok és lesznek az olyanok mint én :D :D de nem gond, gazdagékkal sem lesz bajom amíg etikus emberek és nem rabló rohadékok, vehetnek 10db z9-et is, örülök az ő boldogságuknak is pláne, ha haverok vagyunk és hozzám vág egyet ajcsiba :P

(#51508) Throme válasza pergabb (#51507) üzenetére


Throme
veterán

Irigykedős hsz . :((
Nem foglalkozom azzal kinek mekkora van... :N
Hidd el aki epénisz, pöcsméregetés végett vesz dolgokat (akármit), az se boldog, mert mindig van nagyobb pöcs (vagy ugyanolyan top level, csak több :K )
Ha megtanulsz örülni annak amid van, hidd el nem írsz ilyen hsz-eket
szvsz

(#51509) pergabb válasza Throme (#51508) üzenetére


pergabb
senior tag

én irigykedtem? :D :D :D minden okés? ezt nekem szántad, akkor fejtsed már ki mi az irigykedés abban, hogy azt írtam örülök más boldogságának, még ha nem is használja ki, mert ha van rá pénze miért ne és miért írtam volna pont én az irigykedést másokra, hogy főleg ezért lovagolnak ezen a témán még mindig, hogy ki mit vett 0 szakértelemmel. Szerintem nálad vmi nagyon félrecsúszott.

(#51510) rekid válasza pergabb (#51507) üzenetére


rekid
addikt

"De a képminőségével nem vagyok megbékélve, finnyás vagyok a zajra és annak kezelhetőségére, egy z7 jobban teljesít, dinamikában is köröket ver rá "

"No offence", de én nem látom a köröket főleg nem magasabb ISO-n ahol értelme lenne.


:U

[ Szerkesztve ]

Gyáva népnek nincs hazája!

(#51511) pergabb válasza rekid (#51510) üzenetére


pergabb
senior tag

dxo-t alapból ne nézzed, mert sokszor köze nincs a valósághoz.
Speciel saját tapasztalatokra hivatkoztam, ha meg oldal, akkor ennek valamennyi bizalmat meg tudok szavazni egyes pontjaik esetén:
https://www.photonstophotos.net/

(#51512) rekid válasza pergabb (#51511) üzenetére


rekid
addikt

Ez még csúnyább mint a dxO. :DDD

A gyakorlatban mit tapasztaltál?

Gyáva népnek nincs hazája!

(#51513) pergabb válasza rekid (#51512) üzenetére


pergabb
senior tag

van ott árnyék javító grafikon is.. ill színzajt is lehet csekkolni melyik szenzor mennyit köpköd.
Azt tapasztaltam, hogy expót emelem elkezd szétesni, de árnyékot húzom, akkor viszont z9 bírja jobban.
Mint írtam háklis vagyok a zajra, számomra eltérő a 2 váz közötti szemcsézettség, vagy nem tudom erre mi a megfelelő magyar szó.. :D sokkal könnyebben pucolom meg a z7ii képeit, mint amit a z9 kiköp, ott még canonos színpacák is megjelennek, z6ii pedig ismét tök más, azt a legegyszerűbb utómunkáznom még akkor is, ha ott iso 12800 volt, z7ii esetén meg csak iso 6400. D750 volt anno az, amivel még szívtam, magasabb iso esetén számomra kicsit kezelhetetlenné vált, míg iso 1600-on tökéletes volt. Oké, már vannak csoda szofterek is, akár egy topaz denoise ai, én is megvettem, de az is tökre válogatós és teljesen más eredményeket hoz össze különböző vázakkal. Igazából van amiben a z6ii, van amiben a z7ii, van amiben a z9 szenzora a jobb, amire én használom, ott a z6ii győz, bár az is a leginkább hajlamos a színzaj generálására és véletlen telítődik a mellette levő akár 7-8 pixel is, akkor az már egy akkora pötty lesz, hogy sima színzaj csúszkával nem pattan csak úgy le, de ez főleg a hosszabb expókat fenyegeti és ott sem mindegy mi merre mennyi. Minden iso értéken van egy határ, pl iso 400 5mp esetén még telegányolja a képet, de 20mp esetén már nem. Egyértelműen szoftveresen belenyul a nikon a raw fájlokba, különben nem így lenne. Éjszaka kimegyek és kieresztek 60mp-et, többet, akkor ismét nem lesz semmi, míg iso 100 25mp esetén simán.
Lelke van ezeknek a gépeknek, mindegyiket ki kell ismerni :) Az ilyen technikai jellegű dolgokat sokkal hamarabb ismerem ki, mint a váz tényleges működését, mindig ezekre a kis szarokra repülök egyből rá és tesztelem le a végtelenségig, hogy utána fejbe véssem és tudatosan úgy használjam.
z6ii vázad van, akkor iso 100 és 200 mellett 30mp-ig állíts be hosszú expós zajszúrést, iso 400 esetén már csak 20mpi-ig felette már csak.. így tovább. Nem hosszú expózol soha, akkor meg soha nem kell ezeket tudnod :D Nekem enteriőr miatt minden 10/5 kép hosszú expós lesz.

(#51514) Roachy válasza tvamos (#51506) üzenetére


Roachy
senior tag

Ja végülis igaz. Én is sztereotip voltam, mert rögtön feltételeztem, hogy aki Z9-et vesz az azért valamennyire ért is hozzá. :))

(#51515) Throme válasza pergabb (#51509) üzenetére


Throme
veterán

... minek írsz annyit, ha úgy is elfelejted? ;]

(#51516) Pendragon911


Pendragon911
aktív tag

Sziasztok! Nikon D5000-hez milyen olcsóbb fényerős, autófókuszos obit ajánlotok, ami portéra megfelelő lehet, akár 50mm is jó lehet. Köszi a választ előre is! :)

(#51517) rekid válasza Pendragon911 (#51516) üzenetére


rekid
addikt

50mm f1.8G
Olcsó és jó.

Gyáva népnek nincs hazája!

(#51518) Zoli bácsi


Zoli bácsi
őstag

Hali! Ide jövök, mert a D90 topik 3 éve leült..... :U Hátha tudtok okosságot mondani.
Van egy Nikon D90-es gépem, ha jól emlékezem 11 éves. Nem sok kilóméter van benne, az utóbi pár évben mióta a telefonok vállalható képeket készítenek, egyre ritkábban került elő, kb. 10e. expónál tart. Ma este elvittem egy kis csapatépítő évvégi buliba, mégis, jó ha van vaku. Szépen megvilágított terem, én meg alig bírtam pár képet lőni, mert egyszerűen nem talált fókuszt. Nagy nehezen, néha fél perc után megtalálta. Egyszerűen nem működött az automata élességállítás. Sajnos így 50 fölött a szemem sem az igazi, 20 éve még lazán áttettem volna manuális élességállításra a gépet ilyen szituba, de már nem ilyen egyszerű.... :B
Így visszagondolva előtte kinti fotózáskor is bizonytalan volt már az élességállítása, de bőven használható. De teremben, benti fénynél elvérzett.
Nikon D90 a kitben hozzá adott 18-105 VR obival. A fókusz segédfény világít, hallatszik a halk surrogás, hogy valamit dolgozik az objektív, legtöbbször hiába.
Itthon levettem az optikát, megpucoltam az érintkezőket, régen hallottam ilyesmi hibáról, hogy érintkezési probléma okozta. Semmi nem változott.
Akkumulátor fullra töltve.
Szervizeltetni nem hiszem hogy érdemes, lássuk be, eljárt felette az idő.
Tudtok ilyesmi típushibáról esetleg? Akkor nem keresem a hibát tovább.
Érdemes még valamit megnéznem?
Köszi! :)

[ Szerkesztve ]

(#51519) rekid válasza Zoli bácsi (#51518) üzenetére


rekid
addikt

Én felcsavarnék rá egy másik obit kíváncsiságból azzal mi a helyzet.

Gyáva népnek nincs hazája!

(#51520) A Zéé válasza Zoli bácsi (#51518) üzenetére


A Zéé
addikt

Nem lehet, hogy csak elszoktál tőle? Csak azért mert nemrég én is meglepődtem, hogy milyen lassú a 18-105, mert azért nem egy sebességbajnok, és benn tud huntingolni rendesen.
Egy átlagos telefon AF sebességben ma már simán veri. Középső fókuszpont volt aktív? Bár a segédfény talán csak annál világít.
Ha lesz rendes napsütés, akkor próbáld meg kinn, hogy mennyire gyors, mennyire pontos.

Just a simple Lineman...

(#51521) Zoli bácsi válasza rekid (#51519) üzenetére


Zoli bácsi
őstag

Köszi, úgy néz ki megoldódott a gond.A váz belsejében lévő érintkezőket tegnap elfelejtettem megpucolni, előbb ismét levettem az obit, fültisztító pálcikára fújt kevés wd40-el áttöröltem minden érintkezőt. Tegnap este csak az objektív érintkezőit takarítottam meg, nem figyeltem hogy a vázon belül ott a másik érintkező sor.
Ilyen zöld szutyok lett a vattán, talán valami védőzsír, amit a gyárba rákentek, nem igazán lett levéve a kitobi az évek alatt, nem volt takarítva sem belül. (Tervbe volt egy fix 35-ös, esetleg egy kisebb tele, de a telefon kamerák fejlődésével az egész tükrös gép háttérbe szorult).
Na, szóval valami zöld zsírszerű anyag jött le az érintkezőkről, összeraktam, jó. Bár olyan hangosan állít most élességet az eddigi szinte hallhatatlan surrogás helyett, hogy azt hittem elromlott az optika, de lehet ez a természetes, csak egy ideje már nem volt jó az érintkezés. :B Észrevettem egy ideje, hogy háklisabb az autofókusz, nehezebben áll be, de kültérben használhatóan működött. :U Valószínű hogy lassan romlott a dolog, és az ember megszokta, aztán most a ködös párás idő feltette az i-re a pontot. :)

(#51522) Zoli bácsi


Zoli bácsi
őstag

Ha valakit érdekel, a telefonos fórumba múltkor feltöltöttem egy képet, ugyanakkor ugyanott ugyanazt fotóztam. Egy 12 éve jónak számító, alsó középkategóriás Nikon tükörreflexes gép, és egy viszonylag új, mostani "százezres" kategóriájú okostelefon volt nálam. Végül is azt szemlélteti, amit alapból a két gép ad, végeredményt.
Szóval akit érdekel: [link] :)

(#51523) Lex Icon válasza Zoli bácsi (#51521) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Az a zöld "cucc" a réz levegővel való érintkezésekor jön létre idővel. Ha nem csavargatod le-fel az obit, akkor nem tisztul az érintkező.

#51522: Az a két kép nem összehasonlítható, mert egyrészt az obid a fenti probléma miatt nem működött rendesen, másrészt a teló HDR képe máshogy készül. A hozzászólásokban említik a fű színét is. A teló képe az erős SW-es utómunka miatt lett jobb és nem a körömnyi érzékelő miatt. Ha a Nikon képét ennyi utómunka érné, akkor lemászna a szikla a képről. Másrészt a telók olyanra gyúrják a képet, ami tetszik a nézőnek, de egyre kevésbé van köze a valósághoz.

[ Szerkesztve ]

(#51524) pergabb


pergabb
senior tag

Tudom hülye kérdés lesz, de eskü nem vágom :D Nappal szemben fotózva, ha tele lesz a kép sokszög alakú becsillanásokkal, az a hátsó lencsetagon levő porszemek miatt van, vagy a cp szűrő elején levőtől lesz?

(#51525) total90 válasza pergabb (#51524) üzenetére


total90
veterán

Mindkettő lehet, sőt a levegőben lévő pára vagy porszemek is tudnak hasonló effektet képezni.

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#51526) pergabb válasza total90 (#51525) üzenetére


pergabb
senior tag

hát én már a seggén, az elején, mindenütt megtisztítottam, de született egy olyan kép, hogy agyam leszállt a helyéről. Elméletben első elemeken, benne levő por nem okozhatná, hátsó lencsetagon levő igen, de lehet akkor itt vmi keményen szálldogált a levegőben, párás idő ugyan nem volt, de csak ezt az 1 képet retusálhatom vagy 2 órát, mert pont összetett részekre ment rá.

(#51527) Lex Icon válasza pergabb (#51526) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Nekem van ilyen csillagszűrőm, ami direkt ezt csinálja és az ugye a frontlencse elé megy és vékony karcok formájában van az üvegen.
A frontlencse karcos, poros állapota is okozhatja, de szerintem az obin belüli porosodás is okozhat ilyet, ha pumpálja a levegőt.
Próbáld meg cp nélkül ill. másik obival is elő jön-e, mert akkor a vázban van a por.

[ Szerkesztve ]

(#51528) szupermacs válasza Lex Icon (#51527) üzenetére


szupermacs
veterán

Poros obit hogyan lehet takrítani?

(#51529) pergabb válasza Lex Icon (#51527) üzenetére


pergabb
senior tag

vázban (szenzoron) levő por nem nagy sokszögeket hoz elő, az más. Frontlencsén levő por megint csak nem csinál ilyet, azóta kikupáltam magam :)Obiban levő por pedig a büdös életbe nem fog a képeken jelentkezni, f32 mellett sem. A ludas a cpl szűrő ami távolabb van mint a front lencse és az azon megtapadó porszemek képesek így becsillanni (mindent is tudok már :D).
Érdekes mód mindig a tetves cpl szűrő csinál csak ilyet, ahogyan szembe nappal fénycsóvát is húz, ennyit a 100 ezres szűrőről, mint ha libazsírt kentem volna a 2 elem közé, anyátok hoya mega pro izé. Black mistet teszek fel, akkor már nem jön elő a jelenség, ez vmi cpl átok amitől hülyét kapok, pedig kifejezetten hasznos lenne belső enteriőr esetén, hogy a földön ne csillanjon be a parketta.

[ Szerkesztve ]

(#51530) pergabb válasza szupermacs (#51528) üzenetére


pergabb
senior tag

belülről? szervízben, de a zsír új obiban is van por, soha semmi problémát nem fog okozni, kivétel ha annyi van mint, ha hintőpor lenne benne.

(#51531) Timer válasza pergabb (#51529) üzenetére


Timer
veterán

Ma is tanultam valamit . Nálam ez még nem jött elő valamiért, pedig hoya cpl-t, meg KF Black Mist-et használok kint én is.

(#51532) pergabb válasza Timer (#51531) üzenetére


pergabb
senior tag

gondolom nem is tolod telibe a napot :D én úgy komponáltam a képet, hogy a kerti bútorok és 2 épület között pont telibe verte szinte a kép közepén, mert így nézett ki jól. Nagyon sok ingatlant fotózom, külső képeknél a napot mindig oda teszem, bár nyáron már kap egy iso 800-at és inkább a kép széle felé húzom, hogy ne süsse meg nekem szegény szenzort, mivel f11-16 ilyenkor bejátszik.
Lásd:

(#51533) Timer válasza pergabb (#51532) üzenetére


Timer
veterán

Hát valóban nem, de szoktam napháttérrel portrét fotózni azért, igaz F7 felett ritkán.

(#51534) szupermacs válasza pergabb (#51530) üzenetére


szupermacs
veterán

Korábban nem figyeltem amikor a használt obimat vettem, de a hétvégén lőttem pár képet nagy rekesszel és ott már nagyon durván látszott a kosz a képeken. Nem is porszem volt, hanem vonal volt benne, előkeresem majd a képet és felrakom. Nem tudom mi lehet az.

(#51535) anaqer válasza szupermacs (#51534) üzenetére


anaqer
veterán

Nekem is volt 135/2.8 AI amiben konkrétan szőrszál-töredék volt valamelyik belső lencsetagon, de inkább eladtam úgy hogy "figyelj, az ott van, tudjál róla, így vedd meg" aztán kész. Néha megéri kitisztíttatni / kihealelni, néha meg inkább elengeded és veszel másik példányt vagy valami egészen mást. ¯\_(ツ)_/¯

And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You

(#51536) szupermacs válasza anaqer (#51535) üzenetére


szupermacs
veterán

Mennyibe kerül egy tisztítás? Igazából egy 20-30 ezres nagyságrendű obiról van szó, de nem szívesen adnék túl rajta mert könnyű és nekem tökéletes a minősége.

(#51537) pergabb válasza szupermacs (#51536) üzenetére


pergabb
senior tag

azért a porszem és egy nagy szőr/hajszál más :) Por lehet benne dögivel, nem fog látszódni és a hajszálad is csak akkor, ha a hátsó lencsetaghoz van közel. Van egy kis szerencséd, akkor némi ringatásra elmegy nyaralni, nincs mákod, akkor letapadt oda ahova. Nem tudom milyen obi, de ha 20-30 ezret ér, akkor sokszor a tisztítás akár több, mint amennyit ér, manuális dolog, akkor meg simán szét tudod te is kapni.

(#51538) rekid válasza pergabb (#51532) üzenetére


rekid
addikt

"bár nyáron már kap egy iso 800-at"

Miért?

Gyáva népnek nincs hazája!

(#51539) anaqer válasza szupermacs (#51536) üzenetére


anaqer
veterán

Majd persze kijavítanak, de saccperkábé egy AI obi szétdobása / kipucolása is belekarcol a pártízezres kategóriába, ha viszont AF és szalagkábeleket is kell kerülgetni akkor meg még drágábbra mondanám.

De részletek nélkül csak találgatunk, kéne tudni hogy milyen obiról beszélünk milyen vázon, meg mennyire ügyes a kezed lightroomban kihealelni.

And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You

(#51540) pergabb válasza rekid (#51538) üzenetére


pergabb
senior tag

mert nincs akkora dinamikatartrománya egyik szenzornak sem, hogy nappal szemben fotózol és eget is látod, meg a témát is, ezért ellövök egy expo sorozatot (hdr). Lesz túlexponált kép, hiába süt a nap ezerrel, becsúszik egy 1/5-ös záridő, miközben hülyére rekeszeltem az obit (f11-f16 ha csillag formát akarok a napból kihozni). Nincs kedvem kiégetni a szenzort :DTükrös gépek esetén láttam olyat, ahol a tükörakna megolvadt picit :) Nyilván kevesebb az esélye nagylátó esetén mint, ha 600mm-en tolnám telibe a napot, de inkább óvatos vagyok. Ilyenkor télen alacsonyabban van a nap, nem annyira erős, a kép közepére is mehet, amúgy jobb a kép szélére komponálni és nyáron napfelkelténél, naplementénél eljátszani ezzel, amikor még nem annyira erős. 2.8-on portrézol és az alany mögött a nap akkor semmi gond, viszont rekeszeléssel kb úgy működik mint egy nagyító, ennyi az oka, iso 800-on nyilván ha 1/5 lenne, akkor már 1/40-re nyúlik. Amúgy 24mm alatt vélhetőleg nyáron, telibe délbe sem történne semmi, de jobb vigyázni a felszerelésre.

(#51541) Byk01 válasza anaqer (#51539) üzenetére


Byk01
senior tag

Nekem úgy 3 éve Csurgó mester 15 ezresért kapta szét az AF 70-210/4 obimat, de azon a csigamenetet is javítani kellett, mert az előző tulaja leejtette az objektívet. Persze idén már biztosan nem ennyi lenne :)

"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn

(#51542) Kittó


Kittó
friss újonc

Sziasztok!
Tíz évvel ezelőtt szerelmes lettem a fotózásba. Az első gépem egy Nikon d90-es volt. Sikerült beszerezni egy tamron 150-600as objektívet is. Tíz év alatt sokat változott a világ és a doktorim írása miatt sajnos háttérbe szorult a fotózás. Most újra szeretnék visszarázódni, de már öreg a d90-es. Szeretnék egy Nikon z5-ös vázat és hozzá egy tamron 150-600 G2 objektívet. Odáig ügyesen eljutottam hogy mivel a tükörreflexes fényképezőgép más bajonettel dolgozik szükséges egy adapter. Odáig is eljutottam, hogy szükséges egy konzol is amivel frissíteni tudom az objektívet és akkor kompatibilisek lesznek egymással. Viszont az nem tiszta , hogy egy konzollal csak egy objektívet tudok frissíteni? Vannak tutorial videók a neten így a frissítés menete nem fog problémát okozni. Van esetleg valaki a fórum olvasói között akinek hasonló felszerelése van? Nem szeretnék mellé nyúlni, mert ez egy nagyobb befektetés lesz számomra.
A válaszokat előre is köszönöm! ☺️

(#51543) anaqer válasza Kittó (#51542) üzenetére


anaqer
veterán

Hivatalosan a TAP-in konzollal az összes G2 obi ÉS az újabb fixik is frissíthetőek olyan firmware-re, amivel egy FTZ adapterrel működni fog az obi.... de ha főleg nagytelézni akarsz, szerintem inkább gyűjts a Nikon 200-500ra, ami alig drágább és tutkó full kompatibilis lesz.

(Nekem a 70-300 elég, de persze megértem ha valaki jó hosszúra akar menni.)

And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You

(#51544) dualcore


dualcore
őstag

Sziasztok.
Beárazással foglalkozik itt a topik, vagy valaki?
Obik, vázak, kiegészítők.

(#51545) mazsi70 válasza dualcore (#51544) üzenetére


mazsi70
senior tag

[link]

Nyilván akinek a szenzorméret a fontos, az fullframet vesz. (igazából az apsc létét nem tudom értelmezni)

(#51546) dualcore válasza mazsi70 (#51545) üzenetére


dualcore
őstag

Köszönöm! :R

(#51547) rekid válasza pergabb (#51540) üzenetére


rekid
addikt

Ahogy írod ez leginkább telével ott is nyitott rekeszen lehet gond. Nagylátóval 1/5-el azért tényleg elég kicsi az esély. De még így is lehet azt játszani, hogy egy 5-ös expo sorozatból kihagyod a túlexponált 1-2 utolsót (Én 1FE közökkel lövöm) és és inkább az árnyékos részt felhúzod ISO100-on.

Gyáva népnek nincs hazája!

(#51548) pergabb válasza rekid (#51547) üzenetére


pergabb
senior tag

Nincs nekem semmi bajom az iso 800-al, úgy sincs semmi zaj a mostani vázakkal, tök 8 :)

(#51549) rekid


rekid
addikt

d750

Gyáva népnek nincs hazája!

(#51550) Lex Icon válasza rekid (#51549) üzenetére


Lex Icon
senior tag

8x D750.

Hiába, na! A tervezett elavulásba is becsúsznak hibák. :D

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Nikon DSLR topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.