Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-03-03 22:50:33

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#16851) Joshi válasza CHIPman (#16848) üzenetére


Joshi
titán

Ok, biztosan így van, de ettől még nem találtam olyan progit ami kezelné a sab-ot. :B

ui.: magyarul egy lefordított állományt kellene visszafordítani hogy kezelje valami. De akkor mi kezeli ezt az állományt? Érthetetlen számomra. Az érthetetlen, hogy ennyire nincs program ami kezelné ezt a formátumot.

[ Szerkesztve ]

(#16852) Reggie0 válasza Joshi (#16851) üzenetére


Reggie0
félisten

Minek hasznalsz ilyen formatumot?

(#16853) Joshi válasza Reggie0 (#16852) üzenetére


Joshi
titán

Mert van egy modell amit csak ebbe a formátumba tudtam beszerezni.

(#16854) izisz válasza Joshi (#16851) üzenetére


izisz
senior tag

Éppen akad, de fizetős :)
[link] (esetleg megkeresheted őket, hogy volna egy ilyen fájlod, nem-e konvertálnák ehető formátumba valamennyi jattért)
[link] itt még van valami iromány arról, hogy külön a converter pakkjuk összeházasítható Maya-val is.

[ Szerkesztve ]

(#16855) Grent.08


Grent.08
csendes tag

Sziasztok!

Teljesen gyári Ender 5 géppel rendelkezek, semmi kalibrálás, semmi állítás nem történt összerakás óta.

Nem tudok rájönni mi lehet a problémám megoldása, "utazáskor" olyan mintha nem húzná kellő mértékbe vissza a PLA-t, pedig mind a 2 nyomtatás azonos beállításokkal lett nyomtatva.
Egyiknél elfogadható a support minősége, másiknál meg kritikán aluli.
Van esetleg valami tippetek? 205C / 60C lett nyomtatva

[KÉPEK]

Segítségeteket előre is köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#16856) azbest válasza Grent.08 (#16855) üzenetére


azbest
félisten

Ha csak supportok közt csinálja, az nem probléma. Olyankor lehet direkt nem retractol. A line support is gyengébb fajta zigzag-nek néz ki curával szeletelve.

Ha olyan helyen is, ahol nem kéne, akkor a szeletelő progidban kéne a beállításokat megnézni. Hogy most kifejezetten a nyomtatóhoz készített profillal generálod -e. Ha nem, akkor a bowdenes-hez nagyobb retraction kell, mint a direct drive megoldáshoz.

[ Szerkesztve ]

(#16857) fabula válasza Grent.08 (#16855) üzenetére


fabula
őstag

Miután mindazt megnézted, amit azbest írt, olvasd el ezeket:
[link]
[link]

A retraction mértékénél - bár az is számít - sokkal lényegesebb a megfelelő nyomtatási hőmérséklet és a travel speed helyes beállítása. A retraction - bár visszahúzza az anyagot - nem csinál vákumot, tehát a fejben lévő olvadt anyag már nem fog visszahúzódni, csak a nyomás fog csökkenni. A túl magas retraction érték oda vezethet, hogy a filament részben megolvadt végét visszahúzza a hűtött tartományba és ott meg dugulást okozhat.

Azt írtad, nem volt semmi kalibrálás. Azért én a helyedben megnézném az extrudert és kalibrálnám, mert ha túl sok anyagot tol ki, azaz túlextrudál, az is növeli a szálazás esélyét.

[ Szerkesztve ]

(#16858) TheProb


TheProb
veterán

Kezdek agyf@szt kapni ettől az ABS nyomtatástól... A szöveg mitől lehet ilyen gusztustalan? ooze? Illetve mivel lehetne javítani rajta? PETG-vel is ugyan ilyen lett. Mondjuk ott tudom, hogy kell még finomítani a beállításokon.

"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d

(#16859) Joshi


Joshi
titán

Megjött az Anycubic Kossel Delta plusz a BMG extruder is. :C Ma szerelés lesz ezerrel. :))

(#16860) dugesz77


dugesz77
őstag

Szerintetek melyik anyagból lenne a legtartósabb a napóra?
PLA, PETG, HIPS van jelenleg itthon de most csak ezért nem vennék ASA anyagot.

(#16861) Saccco válasza dugesz77 (#16860) üzenetére


Saccco
nagyúr

PETG, de ha szőröz, akkor nem biztos, hogy szép lesz. :D

█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █

(#16862) Joshi


Joshi
titán

Most építem a Deltát és lenne egy kérdésem, mert erre vonatkozóan nincs infó a user manualban. A képen látható lineár vezeték ütközője mennyire legyen az aluprofil végétől? A csomagban minden aluprofilon máshol voltak az ütközők, amiket természetesen már elállítottam ha ennek volt is szerepe akkor cumi.

(#16863) izisz válasza Joshi (#16862) üzenetére


izisz
senior tag

Ha "ütközőn" a kis pöcköt érted, ami a kocsi lecsúszását akadályozza, akkor az nem kell normál üzem során.
Csak a szállítás során akadályozza meg, hogy a kocsi lecsúszhasson a sínről (kelletlen lehet a kis golyókat összevadászni, visszarakni a helyére)

(#16864) dugesz77 válasza Saccco (#16861) üzenetére


dugesz77
őstag

:) majd azt mondom a predátor érkezésének az idejét mutatja.

(#16865) Joshi válasza izisz (#16863) üzenetére


Joshi
titán

Nem a kis fekete dugókra gondolok, hanem amire a végállás kapcsolót kell szerelni. Nincs megadva hogy az aluprofil végétől milyen távolságra legyen rögzítve a profilhoz. Ott a kérdőjeles méret. Vagy ezt annyira kell felcsúsztatni amennyire engedi a felső záró Delta profil?

(#16866) compi.hu válasza Joshi (#16865) üzenetére


compi.hu
senior tag

Szereld ra a mikrokapcsolot es ugy szerereld fel hogy amikor a kocsi megnyomja (kattan) akkor a kocsi felso vege a linearis sin felso vegevel legyen szintben.
Nem tudom a jelenlegi manual szerint kell-e meg csavart hajtani a kocsi tetejebe hogy majd azzal allitsd be a pontos endstop poziciot, de ha igy is van, akkor is felejtsd el, az auto calibration kijatssza az endstop difiket szepen (persze nem a gyari fw-t kell hasznalni hanem valami rendes up to date Marlint feldobni).
Ja es megegy tip: A rudvegi "izuleteket" ellenorizd le. A legkisebb kottyanas, vagy jatek eseten (barmely irenyban) azonnal irj a supportnak es kerj csere rudakat.

[ Szerkesztve ]

(#16867) TheProb


TheProb
veterán

Spectrum PETG-vel kinek milyen hőfok volt az optimális? Tesztelgetem, de kikapcsolt venti és 250°C mellett is törnek, szétválnak a rétegekek...

[ Szerkesztve ]

"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d

(#16868) norbert1998


norbert1998
veterán

Hajlakkon és ABS juice-on kívül van más megoldás arra, hogy ne jöjjön fel egy pici ABS darab sarka? Nemhogy a nagyé... :W

Üvegen nem ment a hajlakk, még az inital réteg sem tapadt meg, 105 fokon. Próbltam celluxot (arra a tpu pl nagyon faján tapad), nem jó. Próbáltam a gyári buildplate-jét az ender-nek, arra letapadt az első réteg, de feljött a sarka a 20*10-es téglalapnak a hetedik réteg körül :F

[ Szerkesztve ]

(#16869) MASSlag válasza Joshi (#16865) üzenetére


MASSlag
tag

Told fel annyira a sineket, hogy a kapcsoló kábele ne törjön meg, bőven elég hosszú. Legyenek 1mm-en belül azonos távolságra, kalibráció közben úgy is kompenzálja a firmware. Az átlók és a háromszögek oldalai legyenek annyira egyformák amennyire mérni tudod. Plusz próbáld középre igazítani a sineket a profilon, ha azok keresztbe mennek azt az életben nem fejted vissza a nyomatból csak azt látod, hogy nem tudod stabilan bekalibrálni.

[ Szerkesztve ]

A bizonyíték hiánya nem a hiány bizonyítéka

(#16870) TheProb válasza norbert1998 (#16868) üzenetére


TheProb
veterán

brimm?

"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d

(#16871) norbert1998 válasza TheProb (#16870) üzenetére


norbert1998
veterán

Esztétikailag nem tetszene annyira :B

(#16872) Mr.Csizmás válasza TheProb (#16867) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

süsd ki.

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#16873) Saccco válasza TheProb (#16867) üzenetére


Saccco
nagyúr

245 first layer és 230 utána. Korábban 240-en használtam, úgy is rendben volt.

█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █

(#16874) TheProb válasza Mr.Csizmás (#16872) üzenetére


TheProb
veterán

Én is már csak arra tudok gondolni, hogy tele szívta magát vízzel. Bár akkor tényleg hygroscopic, mert eddig még csak teszteket nyomtattam vele...

(#16873) Saccco: Bevágom a sütőbe 60°C-ra 1-2 órára, remélem utána jobb lesz...

Más: PS2-ben tényleg nem lehet több modellt egymásra pakolni/igazítani vagy csak én vagyok vak? konkrétan temp towert akarnék összelegózni, de sehogy sem tudom a fokok szerinti modelleket/lépcsőket egymásra halmozni...

[ Szerkesztve ]

"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d

(#16875) 2thletme2day válasza MASSlag (#16869) üzenetére


2thletme2day
őstag

Egy korábbi posztban láttam, hogy berd air hűtést használsz a Kosseledhez. Mondanál róla pár szót, hogy hogy szuperál a dolog? Most készülök kiépíteni egy ilyen rendszert. Már megvan majdnem minden. Sikerült végre nagynehezen meghajtanom a rézcsövet, 4-es festo levegőcső szállítja majd a levegőt, megvan a kompresszor már csak a mosfet-re várok. Próbaképp összeraktam mindent és járattam egy darabig. Nem tűnik rossznak a dolog de hangos az biztos. Nem tudom, hogy hatékonyabb-e ez a fajta hűtés mint a hagyományos blower ventis megoldások de reménykedem benne, hogy így van.

[ Szerkesztve ]

(#16876) Joshi válasza MASSlag (#16869) üzenetére


Joshi
titán

Végül úgy csináltam ahogy írtad, vagyis addig toltam fel az ütközőt a végállás kapcsolóval, amíg még gond nélkül elfért. Milliméteren belül vannak, szóval azzal nem lesz gond. Viszont az egész váz kicsit mozog, ahhoz jobban merevíteni kellene hogy tized millimétereket méregessek. Meg most az se mindegy hogy a három profil amin a lineárvezetékek vannak, azok egyáltalán függőlegesek-e, és hogy egymáshoz képest párhuzamosak-e. Ezt mérni szinte lehetetlen. Azt meg tudtam mérni, hogy az egymáshoz való távolságuk okés, de azzal nincs gond. Max ha nem lesz jó, újból beállítom.

Legelső indításnál kalibrálni kellene a fejet, elég ha követem a user manual utasításait? Az adagoló extrudert kicseréltem BMG-re, azzal van valami dolgom?

Ja és a tálcát nem kell csavarral rögzíteni? Nem láttam erre vonatkozó leírást.

[ Szerkesztve ]

(#16877) Mr.Csizmás válasza Joshi (#16876) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

nyomtass tuningokat, merevítőket elsősorban, aztán lehet átépíteni bmg-re.

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#16878) Joshi


Joshi
titán

Összeraktam a holmit, de kalibrálás nem megy. Lemegy középre szépen felveszi a pontokat, majd kimegy hátra a szélére és túlmegy az asztalon. Ilyenkor gyorsan kikapcsolom a gépet mert kijjebb és lejjebb akar menni. Egyébként a user manual szerinti kalibrálást végezném el, de nem igazán sikerül. Tanácstalan vagyok.

(#16879) Joshi válasza Joshi (#16878) üzenetére


Joshi
titán

Ebben a videóban 4:10-től elöl kezd tapintani és szépen halad hátra. Nálam középen kezd és gondolom menne ugyan annyit hátra, de már lemegy az asztalról. What? :F :O

(#16880) Joshi


Joshi
titán

Felraktam a Marlin 1.1.9 firmwaret, de azzal se jó. Valami itt nem stimmel az biztos.

(#16881) Mr.Csizmás válasza Joshi (#16878) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

valamelyik kábel nincs fordítva bekötve? kézzel navigálva lent megvan a 0-0-0?

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#16882) Pitti11 válasza TheProb (#16867) üzenetére


Pitti11
tag

Én most már 225fokon fogok egyet próbálni, mert szerintem nagyon meleg a 240, és a 235-vel sem vagyok megelégedve. 230-al már egész szép lett, nagyon kevés string most már csak a layer start látszik azt meg áthelyezem olyan élre amin nem feltűnő annyira.
Retraction 4mm retraction speed 50mm/s.
60mm/s a def nyomtatási sebesség. 100%fan 0.4nozzle 0.2layer simplify3d a szeletelő.

[ Szerkesztve ]

(#16883) Joshi válasza Mr.Csizmás (#16881) üzenetére


Joshi
titán

Azt vettem észre, hogy csak a Z tengellyel akar menni pl Home pozícióba, a másik két tengellyel nem. Valahol itt lesz a hiba. A kábelek természetesen jó helyre vannak bedugva, ráadásul a motorok kábelei gyárilag be voltak dugva és oda ahova írja a leírás. A végállás kapcsolók kábelei is a megfelelő tengelyhez van csatlakoztatva az alaplapon.

Mondok egy példát. Ha pl aránylag lent van a fej és nyomok neki egy Home pozíciót, akkor csak a hátsó Z tengellyel megy fel ami azt eredményezi, hogy belemegy a hátsó oszlopba, mert a többi tengellyel nem megy.

(#16884) izisz válasza Joshi (#16883) üzenetére


izisz
senior tag

M119 - ezzel meglesném, mit reportálnak az end stop-ok alapból.

(#16885) Joshi válasza izisz (#16884) üzenetére


Joshi
titán

Nekem kínai ez még, hogy tudom kiadni ezt a parancsot? :B

(#16886) izisz válasza Joshi (#16885) üzenetére


izisz
senior tag

Repetier host / octoprint / S3D / pronterface / bármi - valamelyik terminálján keresztül, kiadható a parancs (vagy fapadosabb, Putty és csatlakozol a COM portra)
Nyilván a nyomtató legyen USB-n a gépre kötve :)

[ Szerkesztve ]

(#16887) Joshi válasza izisz (#16886) üzenetére


Joshi
titán

Itt kellene bevinni az M119-et? Ezt próbáltam, de nem történik semmi. Elvileg a Cura-ban is van ilyen funkció, de ott se csinál semmit, pedig az a progi ismeri a Kossel Pro-t.

(#16888) Joshi


Joshi
titán

Ebbe az állásban azt írja Z értéknek hogy +262,1 ami sok, ha lemegyek a tálcáig, akkor még van ~+60. Az X és Y tengelyek jónak tűnnek, de az se biztos hogy jó.

(#16889) Joshi válasza Joshi (#16888) üzenetére


Joshi
titán

Teljesen felmegyek Z-be, akkor 334,9mm-t ír ami nagyon sok. Csak azt nem értem, hogy a kalibráló mikrokapcsoló fej miért nem működik. Miért nem akar belemenni a tálcába? Honnan vette ezt az értéket amikor eleve a max nyomtatási méret ~300mm. :F Kézzel nem lehet átállítani ezt az értéket és elmenteni a Marlin firmwarebe?

(#16890) izisz válasza Joshi (#16887) üzenetére


izisz
senior tag

Visszaad az (ha csatlakozva vagy a nyomtatóhoz), csak a terminál/output/napló (nemtom, ilyen magyar felületeken én nem igazodok el) ablakot nyisd ki (alul szokott megjelenni). De a nyomtató beállítás se jó, a képen látszik, hogy négyszög asztalt mutat, kör helyett :D
[link] - nézd végig (meg kicsit guglizz is légyszi)

Amíg nem sikerül home-olni, addig ne lesd, hogy mennyit mutat Z magasságnak az LCD, nem releváns, míg nincs home-olás.
Majd ha megvan a home, utána lemész a tálca szintjére és meglátod, ~ helyes Z értéket fog kijelezni.
Az M119-et azért javasoltam, mert megmutatná, hogy az end stopok triggerelve vannak-e vagy sem. Tipikusan pl. ha rosszul van kötve vagy rossz a kapcsoló, lehet TRIGGERED state-t ad vissza X-Y-ra, így azok a motorok nem fognak elindulni, hisz úgy veszi, hogy home állásban vannak már.

[ Szerkesztve ]

(#16891) Joshi válasza izisz (#16890) üzenetére


Joshi
titán

A Repetier-Host progit csak azért raktam fel, hogy futtatni tudjam az M119-et, a Cura alapból kezeli a Kossel Pro-t. Egyébként ez alapján kötöttem be úgy, hogy a motorok már gyárilag rá voltak dugva az alaplapra és a rajz szerint jó helyre. Elvileg még az is mindegy hogy a fej milyen pozícióba van felrakva, mert láttam több állásban működőt is.

Ez az info másik fele, mert elég hosszú lett.

(#16892) MASSlag válasza Joshi (#16891) üzenetére


MASSlag
tag

látszik is a probléma. XY kapcsoló folyamatosan meg van húzva. Nézd meg, hogy, ha benyomod a kapcsolókat akkor is ezt csinálja ezt. Ha igen akkor vagy rosszul van bedugva a kapcsoló (megfordítva?, NO helyett NC érintkezőn van) , vagy a firmware-ben kell invertálni az X,Y végállást. Ha nem, akkor vagy rossz az alaplap, vagy rossz a a kapcsoló.

[ Szerkesztve ]

A bizonyíték hiánya nem a hiány bizonyítéka

(#16893) Joshi válasza MASSlag (#16892) üzenetére


Joshi
titán

Balfasz voltam. :W Fel volt cserélve az X és Y végálláskapcsoló. :O

(#16894) izisz válasza Joshi (#16893) üzenetére


izisz
senior tag

:DD

de legalább rájöttél, hol a hiba, haladás :K

(#16895) Joshi válasza izisz (#16894) üzenetére


Joshi
titán

Igen, de még nem merek nyomtatni :B A vonalzós tesztet megejtve, az érték úgy hogy a fúvóka alatt a vonalzót még éppen tudom mozgatni 38,5mm-t ír. Az sok nem? A Delta Calibrationt megcsináltam, szépen végig is ment. Ezután mi a teendő?

[ Szerkesztve ]

(#16896) TheProb válasza Pitti11 (#16882) üzenetére


TheProb
veterán

100% fan? :Y

"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d

(#16897) Joshi válasza Joshi (#16895) üzenetére


Joshi
titán

Na. A helyzet a következő. Ok hogy minden rendben van, vagy annak tűnik, de a Z érték még mindig nem frankó. Ha lemegyek a fúvókával a tálcáig, akkor 0 értéket kellene mutatnia a Z-n, de nem így van. Hogy tudom kalibrálni a Z tengelyt?

(#16898) gerleimarci válasza Joshi (#16897) üzenetére


gerleimarci
aktív tag

(#16899) Joshi válasza Joshi (#16897) üzenetére


Joshi
titán

Alakul a dolog. Azért ez a 3D nyomtatás nem olyan Plug and Play dolog. :DDD De hogy ezt a menüpontot ha valaki írta volna már az elején, akkor rengeteg bosszúságtól megkíméltem volna magam. Most nyilván a kábel félrekötözés az én hibám, azt nem akarom senkire hárítani. ;]

Itt beállítjuk a Z értéket (papírlappal)

itt meg elmentjük. Ennyi.

(#16898) gerleimarci köszi. :D :R

[ Szerkesztve ]

(#16900) Saccco válasza Joshi (#16899) üzenetére


Saccco
nagyúr

Ezt azért leírtuk párszor (nem P'n'P).
Azt is, hogy a delta tud kellemetlen perceket okozni. ;) ;]

█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.