Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-03-03 22:50:33

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#17901) zsolti_20 válasza fabula (#17900) üzenetére


zsolti_20
senior tag

Ezt találtam de nincs 3mm-es csak 4. Az nem gond?

(#17902) dugesz77 válasza zsolti_20 (#17901) üzenetére


dugesz77
őstag

Azt úgyis neked kell szintezned majd. Nem gond.

(#17903) Paserák Gőcs válasza Joshi (#17898) üzenetére


Paserák Gőcs
csendes tag

Szia,
A fenti probléma nálam is előjött.
A tanulságaim:
1. Maga a modell szerencsétlen, mert az oszlop egy rétegéhez kevesebb anyag kellhet, mint a retract távolság. Ettől még valós esetben szükséges lehet az 5mm. Tervezd át a modellt úgy, hogy az oszlopok átmérője legalább 5mm.
2. Érdemes lehet csökkenteni a retract sebességet. Nálam most 25mm/s a szokásos.
3. Jó lenne, ha egy menetben lehetne tesztelni különböző retract hosszokat. Ezt a Cura nem támogatja, a PS2 talán igen.
4. Minden mindennel - is- összefügg. Számít a hőmérséklet, a Flow, stb.

(#17904) fabula válasza zsolti_20 (#17901) üzenetére


fabula
őstag

Egyáltalán nem gond, a gyárilag ultrabase-el szerelt nyomtatókon is ilyen van. Nem a 3 vagy 4 mm a lényeg, az asztalfűtés max 10-20 mp-el lassabban fűti fel, de utána stabilabban is tartja a meleget a vastagabb.

[ Szerkesztve ]

(#17905) Joshi válasza Paserák Gőcs (#17903) üzenetére


Joshi
titán

"Maga a modell szerencsétlen"
Ez nekem kb olyan, mintha egy versenyző azt mondaná hogy azért mentem rossz időt a pályán, mert sz@r volt a pálya. What? :Y Esetünkben a modell adott, amit ki kell nyomtatni. Most akkor létezhet olyan modell amit nem is lehet jól kinyomtatni? Igazság szerint nem is az a gondom hogy a modellek beállítása egyedi is lehet, de mi alapján tudom meg hogy most ez jó lesz vagy nem? Így is egy időpocsékolás ez a 3D nyomtatás, inkább készítenék egy fröccsöntő formát de komolyan. :DDD

(#17906) blountex


blountex
senior tag

Aki használ 2,85 filament átmérőjű gépet megkérném írjon rám.

(#17907) fape válasza zsolti_20 (#17896) üzenetére


fape
senior tag

A sarki üveges vág neked párszár forintért, vagy ikeában is van hasonló méretű tükör: ikea LOTS az ajánlott aszem.

Nem ezeket a drónokat keresik!

(#17908) Saccco válasza Joshi (#17898) üzenetére


Saccco
nagyúr

Tedd fel 3300mm/min-re* és adj neki 5mm retract-ot.

*Ha nagyon hangos lenne, akkor menj le 3000-ig.
Egyébként utálat ez a mm/min. Szerintem értelmesebb a mm/s.

(#17903) Paserák Gőcs:
1. A modell egyébként egy kitenyésztett retract teszt. Nem szerencsétlen, ha ezt nem tudod nyomtatni, akkor nincs keresnivaló részletesebb modellek esetén.
2. Nem érdemes.

[ Szerkesztve ]

█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █

(#17909) imibogyo válasza Joshi (#17905) üzenetére


imibogyo
veterán

Ez nekem kb olyan, mintha egy versenyző azt mondaná hogy azért mentem rossz időt a pályán, mert sz@r volt a pálya. What?
Bár nem ide tartozik, de aki versenyzett már valaha is 10 percnél többet, az pontosan tudja, hogy a pálya akár pillanatról pillanatra is változhat. Ha tudsz igazán a géped határán autózni, akkor akár még a legapróbb faktorok is számíthatnak a köridőben (evidens módon ez kültéri pályára vonatkozik leginkább). Szerinted egy poros olajfoltos pályán ugyanolyan köridőt tud menni a versenyző, mint egy makulátlanon? Miért ne lehetne szar a pálya a köridő szemszögéből? :U

De pl. a Thingiverse is tele van olyan modellekkel amik nincsenek nyomtatásra optimalizálva, sőt én már találtam olyat is ami a részletessége és a mérete miatt maximum resin nyomtatóval készíthető el, de szerintem még ott is csak anyázva, miközben ez sehol sincs megemlítve. Sok modellből nem hiába készül remix, mert pl. az eredeti alkotó ki sem próbálta nyomtatni, csak feltöltött egy "frankó" modellt, ami neki tetszik. ;)

(#17910) Paserák Gőcs válasza Saccco (#17908) üzenetére


Paserák Gőcs
csendes tag

Játszottam már egy darabot a retract tesztekkel. Az érintett modellt az én Ender5 gépem a hosszú bowdennel kb. 3mm-es retracttal és 25mm/s retract sebességgel simán nyomtatja. Magasabb retract esetén az extruder már darálja az anyagot, és a sűrű retract miatt egy idő után már semmi nem jön ki a csövön.
Ezért nem tartom a modellt életszerűnek. Normál modellek esetén nekem is kell a 6mm a szálazás elnyomására, de ennél nem működik.

(#17911) izisz válasza Joshi (#17905) üzenetére


izisz
senior tag

#retract #szálaz #szőröz
Nem ismételném magam, korábban már írtam egy litániát erről. Nem kész megoldás, csak gondolatébresztő: [PH link]
kb csak a szellentésed metán tartalma nem befolyásolja a nyomtatvány minőségét, azon kivül kb bármi lehet ludas ;]

[ Szerkesztve ]

(#17912) Saccco válasza izisz (#17911) üzenetére


Saccco
nagyúr

Az is.

;]

█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █

(#17913) trialkornel válasza Saccco (#17912) üzenetére


trialkornel
tag

Ha burkolt a nyomtató akkor talán nem. De lehet kéne erről csinálni egy részletes tesztet, hátha fontos tényező a minőség szempontjából. ;]

(#17914) izisz válasza Saccco (#17912) üzenetére


izisz
senior tag

Akkor bizony a gyümiaszaló mellé be kell állítani egy fix takarmányos, PID szabályzott bocit, fixre kötött kimenettel a zárt nyomtató térbe, biztosítva a folyamatos gázutánpótlást s szabályzásnak hála a gázösszetétel sem fog túlságos kilengést mutatni az octoprint grafikonon.

;]

[ Szerkesztve ]

(#17915) Szabix01


Szabix01
tag

Halihó, sziasztok.

Fellépett egy olyan probléma nálam hogy eltömődik az extruderem folyamatosan. Már egy extruder sajnos ki is végeztem miatta mert valamilyen ragasztó szerűség belefolyt a fúvóka menetébe(gondolom a gyári hőálló riasztó szalag ragasztója, erre tippelek) és mikor hidegen ki akartam tekerni a fúvókat az bele tört... Nade megoldottam vettem egy másik extrudert ami tegnap érkezett, plusz hozzá egy teljesen új frissen kibontott Spectrum plat használtam és ismet eltömödött a fúvóka... Nem tudom miért lehet ez a hiba... Talán nem megfelelő hűtése az extruder alumínium házának amely bordás vagy miért lehet ez, valaki tudna ebben segíteni nekem? Egy Tronxy x1 nyomtatom van amit már upgradeltem tengelyek terén és hűtés a fejre , minden rendben volt eddig kb 2 hónapja használom.
Annyi változás volt még esetleg hogy a reptier programot lefrissitettem v1.6 vagy hányás helyett most a v2.4 et használom ami már sokkal jobbnak tűnik.
De igazából arra is gondoltam hogy az nem e lehet hogy az abban lévő anyag szállító beállítás a reptierben gyárilag (az ujban) túl gyorsan akarja kinyonatni az anyagot ami aztán fentebb folyik a kelleténél ahol mrgszilardul és így tomodik. Mert ahogy szétszedtem az extrudert azt láttam hogy az anyag bele van kemenyedve miközben a fúvóka 200Cra volt hevitve . Tehát olyan volt mintha túl sok anyag menne bele amely mivel ki nem tud jönni visszafelé folyt és tomodott el. Vagy nem tudom mi lehet a hiba... Gondolom az anyag nem lehet a baj ha már teljesen új frissen kibontott anyag(gondolok itt arra hogy régi és kiszáradt vagy ilyesmi amire a pla allergiás mert ez előtt egy régi anyagot használtam az előző extruder el ami kb kint állt 1 hónapot a szobában) , maga az extruder is új ugye és így már tippem sincs mi lehet a baj. Tud valaki segíteni?
Válaszokat előre is köszönöm :R :R :R

[ Szerkesztve ]

"Mindenki feszeng a kamura. Mindenki gengszter. Mindenki modell. Mindenki tökéletes."

(#17916) zsolti_20 válasza fape (#17907) üzenetére


zsolti_20
senior tag

Tukor eszembe se jutott de nagyon jo otlet! Mar megrendeltem ezt a csoda anyagot ebayrol kb 4ezer ft-ert. Sajnos itt Angliaban a szolgaltatasok kicsit dragabbak mint otthon. Es itt nincsenek ilyen uveges szakik mint otthon. Legtobbanyagot online kell rendelni.

(#17917) dugesz77 válasza zsolti_20 (#17916) üzenetére


dugesz77
őstag

Ne bánd. Sok macerától szabadít meg az ultrabase. Üvegre sem volt mindegy mit rak az ember például nálam a 3. féle hajlakkal volt csak jó(persze a legdrágábbal), kék festő szalag sem mindegy az olcsó 400 forintos nem volt jó. Próbáltam a papírragasztó stiftet ott meg túl letapadt az sem volt jó. Ahoz meg tényleg nagyon meg kellett takarítani a sima üveget,hogy arra letapadjon. A gyárilag kapott mágneses lap meg 90 fok körül elveszti a mágnesességét arra meg nem lehet ASA, ABS, HIPS filamentet nyomtatni. Az ultrabase-ről meg 40 fok felett szinte leszedhetetlen a nyomat 30-nál meg kisujjal megtolva felválik.

(#17918) izisz válasza dugesz77 (#17917) üzenetére


izisz
senior tag

ENERGETIC - ez már 140°-ról "mesél", vajon valós lehet?
Nem próbálta még valaki ezt az "energetic"' márkát 90°fölött esetleg?

(#17919) zsolt320i


zsolt320i
senior tag

sziasztok!

megérkezett az all metal hot ender a e3d-hez, de sajnos egy 5-10 perces nyomtatás után tömítődik.
petg
235C
4,5mm, 55MM/s retract
nem políroztam a heat breaket mert nincs polírpasztám. vajon ez lenne a gond?
polírpaszta helyett fogkrém szerintetek megtenné? :F

Thx!

(#17920) dugesz77 válasza izisz (#17918) üzenetére


dugesz77
őstag

Úgy nézem ők valami spéci mágnest használnak ami jól bírja a hőt maga a felület meg az acéllap+PEI réteg. Értékelések szerint jól működik.

(#17921) fape válasza dugesz77 (#17917) üzenetére


fape
senior tag

Én pl simán nyomtatok magára az üvegre pla-t, petg-t, meg párszor tpu-t is. Az a titka, hogy szappanos vízzel kell le mosni, nem szabod összefogdosni és jól be kell szintezni az asztalt, akkor tapad rendese. Kihűlésig el sem engedi. Sőt olyan is volt, hogy egy petg tárgy egy üveg darabbal együtt jött fel, úgy kell levésni róla :D

[ Szerkesztve ]

Nem ezeket a drónokat keresik!

(#17922) davidd196 válasza Szabix01 (#17915) üzenetére


davidd196
csendes tag

A bowden vége egyenesre van vágva?
Ha emelsz hőmérsékletet nem lesz jobb? (csak ötlet, hogy esetleg a gép által mért hőmérséklet messzebb áll a valóstól)

(#17923) Reggie0 válasza fape (#17921) üzenetére


Reggie0
félisten

Nalam is igy megy. Annyi a trukk, hogy az elso reteget 0.5-os falvastagsaggal nyomtatom ki a 0.4 helyett.

(#17922) davidd196: A tul magas homerseklet is lehet gond, felette elkezd kristalyosodni visszahuleskor es egy torekeny merev allapotba kerul a pla, ami szeret eldugulni. Gyors retracttal lehet szetdaralni a filamentet, amit aztan mar nem tud huzni, foleg ha nem is szoritja elegge a feeder karja.

[ Szerkesztve ]

(#17924) izisz válasza dugesz77 (#17920) üzenetére


izisz
senior tag

Uhm, igen, árulnak külön mágneseket is, azt jól látod. Viszont az acéllap-pei kombóhoz első sorban a "szokásos" fekete, asztalra ragasztható mágneslapot (kerek/négyszögeletes) küldik/küldenék ők is.

(#17925) Saccco


Saccco
nagyúr

Új 3Dsets autó... :Y


█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █

(#17926) zsolti_20 válasza dugesz77 (#17917) üzenetére


zsolti_20
senior tag

Akkor megnyugodtam hogy ez jobb lesz. Tehat pla nyomtatasnal az nem szabad 30 fok fole melegiteni?

(#17927) Saccco válasza zsolti_20 (#17926) üzenetére


Saccco
nagyúr

PLA általában 205°C körüli fej és 60°C körüli asztal hőfokkal nyomtatható szépen.

█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █

(#17928) fabula válasza zsolti_20 (#17926) üzenetére


fabula
őstag

Félreértetted, PLA-hoz 60 fokra szokás melegyíteni az asztalt, a fejet meg 200 fok köré, melyiknek mennyi kell.
Az ultrabase felület olyan, hogy 40 fok felett - tehát 60 foknál - szépen tapad hozzá a PLA (meg más is), ez kell ahhoz, hogy nyomtatás közben a nyomat ne tudjon elmozdulni az asztalon, majd miután kész a nyomtatás és hagyod visszahűlni 30 fok alá az asztalt, magától elengedi a nyomtatott tárgyat, nem kell levésni az asztalról.

[ Szerkesztve ]

(#17929) zsolti_20 válasza fabula (#17928) üzenetére


zsolti_20
senior tag

Így már értem köszönöm! :R Egész pontosan az ESUN PLA+ filamentet rendeltem. Ehhez van jól bevált hőfok?

(#17930) fabula válasza zsolti_20 (#17929) üzenetére


fabula
őstag

Minden anyag és nyomtató más, a nyomtatók hőmérő termisztora sem teljesen pontos.
Én ESUN-ból sima PLA-t nyomtattam 205 fokon, PLA+ még nem próbáltam egyik gyártótól sem.
Nyomtass vele egy hőtornyot és rögtön kiderül, milyen hőfokon lehet vele a legszebben nyomtatni.

(#17931) zsolti_20 válasza fabula (#17930) üzenetére


zsolti_20
senior tag

Hőtornyot? A hőtorony arra jó, hogy megmutassa mi az ideális hőmérséklet?

(#17932) moex1 válasza Saccco (#17925) üzenetére


moex1
tag

Nyomtatta már valaki valamelyik verziót?

Az Alone in the Darkban van multiplayer? :)

(#17933) fabula válasza zsolti_20 (#17931) üzenetére


fabula
őstag

Igen, nyomtass egy tornyot 5 foknként csökkenő hőmérséklettel, van többféle mintájú is. Tölts le egy PLA-hoz valót a thingiverse-ről, pl. ebből: [link].
A 190-230_PLA_Temp_calibration.gcode filet másold ki az SD kártyára, tedd be nyomtatóba és nyomtasd ki az ESUN PLA+ -al.
Amelyik hőfoknál a legszebb a nyomtatás, azzal a fúvóka hőmérséklettel nyomtass.

[ Szerkesztve ]

(#17934) zsolti_20 válasza fabula (#17933) üzenetére


zsolti_20
senior tag

Ez nagyon hasznos dolog most már értem. :C

A heat bedra is van hasonló dolog? Vagy ha nem válik fel akkor jó?

(#17935) Reggie0 válasza zsolti_20 (#17934) üzenetére


Reggie0
félisten

Minel kisebb homerseklet, ahol nem valik fel nyomtatas kozben.

(#17936) Saccco válasza moex1 (#17932) üzenetére


Saccco
nagyúr

Igen. :DDD

█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █

(#17937) moex1 válasza Saccco (#17936) üzenetére


moex1
tag

Nem rossz. :) Nekem már csak a két üléssor és a body hiányzik, a többi már nagyjából össze van rakva. A gearek is pla-ból mentek? Nem törnek? Én vettem pla tough filamentet biztos ami biztos.

Az Alone in the Darkban van multiplayer? :)

(#17938) Saccco válasza moex1 (#17937) üzenetére


Saccco
nagyúr

Néhány kör full gázas nyektetés után eltört az egyik a váltóban. A nyomtatása nem volt tökéletes, a fogak szellősek voltak. :D
Szerencsére könnyen ki lehet szedni.

A motorra fém fogaskereket tettem, terveztem hozzá egy M1 első fogaskereket, amit a motor hajt. Utóbbi jól bírja.

Arra figyelj, hogy a tengely szép egyenes legyen különben hülyén fog járni a kerék. :D

█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █

(#17939) KilgoreTrout


KilgoreTrout
senior tag

Sziasztok,

Lakkréteg után mi okozhatja a fehérre fújt alkatrész beszürkülését?

SLA technológiával nyomtatott alkatrészről van szó, több réteg Tamiya TS alapozó, rajta Tamiya Pure White festék. Tegnap lett lefújva Tamiya Clear lakkal, ma reggelre észrevehetően beszürkült a korábbi színéhet képest.

Mi okozhatja ezt?

(#17940) trialkornel válasza zsolt320i (#17919) üzenetére


trialkornel
tag

Attól függ honnan rendelted. Ha Triangle Lab féle a heatbreak akkor nem kell polírozni, azok jó minőségűek. Ettől függetlenül tud dugulni ha nem elég neki a hotend hűtése. Nálam is ez a helyzet, TL féle titánosat vettem de dugul. Én visszacseréltem teflonosra egyelőre, azzal simán nyomtat.

(#17941) davidd196


davidd196
csendes tag

Nekem most van úton a Trianglelab-os ptfe-s v6. Van valakinek tapasztalata vele, hogy a gyári ventije mennyire erős? Vagy célszerű rögtön cserélni?

[ Szerkesztve ]

(#17942) zsolti_20 válasza Reggie0 (#17935) üzenetére


zsolti_20
senior tag

Mennyiről érdemes kezdeni? És mennyivel érdemes lefelé haladni?

(#17943) dugesz77 válasza zsolti_20 (#17942) üzenetére


dugesz77
őstag

PLA-t 60 fokon érdemes, ott már biztosan jól tapad. HA felválik ott inkább zsíros koszos a felület de nem ördögtől való 65-70 fokig felmenni. A lényeg ,hogy letapadjon de az alja még ne olvadjon vissza.
Amíg megérkezik a gép érdemes ilyen leírásokat átfutni sokat könnyít a helyzeten ha valamilyen probléma van a nyomtatással. Ez is jó kezdésnek(pdf)

[ Szerkesztve ]

(#17944) imibogyo válasza KilgoreTrout (#17939) üzenetére


imibogyo
veterán

Másik lakkal is megpróbálnám. Igaz nem 3d nyomtatás, de én most jártam úgy lakkal, hogy a teljes száradás végére, nincs rá jobb szavam "befátyolosodott" a lakkréteg. Még mindig átlátszó maradt a réteg természetesen és aki nem tudja milyen volt előtte frissen kenve, az nem is veszi észre, hogy "baj van". Másik lakkal nem volt ilyen gondom, amikor a többi alkatrészt már azzal kentem le. ;)

(#17945) Reggie0


Reggie0
félisten

(#17946) zsolt320i válasza Reggie0 (#17945) üzenetére


zsolt320i
senior tag

Ehhez milyen fúvóka kell?

(#17947) Reggie0 válasza zsolt320i (#17946) üzenetére


Reggie0
félisten

0.4-es acel es dobonkent cserelni kell azt is. Az utomunkara allitolag van sajat szolgaltatas halozatuk, ha nem sajat magad akarod hokezelni es szinterelni.

[ Szerkesztve ]

(#17948) zsolti_20 válasza Reggie0 (#17947) üzenetére


zsolti_20
senior tag

Ez komoly?? Metal printing? Vagy csak olyan hatású és valójában műanyag?

(#17949) Reggie0 válasza zsolti_20 (#17948) üzenetére


Reggie0
félisten

Nem femet nyomtat, hanem kompozitot, amit utokezelni kell. Az utokezeles soran eltavolitjak a muanyagot igy 16-20%-ot veszit meretebol, majd ezt szinterelik es a vegen egy teljesen acel targy lesz belole.

(#17950) zsolti_20 válasza Reggie0 (#17949) üzenetére


zsolti_20
senior tag

Ha utokezelesnel 16-20%-ot veszit akkor hogy allapithato majd meg a pontos merete?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.