Hirdetés

2024. május 6., hétfő

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#14728) k1csi válasza I3EI\ICE (#14723) üzenetére


k1csi
senior tag

Bármilyen jobb váz ami legalább 12, de inkább több bites RAW-t tud megfelel neked.

A szintér ott kerül meghatározásra amikor pl. a RAW->JPG konverzió történik. Mivel a gépek 8 bites JPG-t adnak ki magukból ez a konverzió a színek veszteségével is jár. Azzal, hogy AdobeRGB-t vagy sRGB-t választasz eldöntöd, hogy milyen irányban minimalizálod a veszteséget. A RAW-ból kiindulva (mivel nem döntöttél el még semmit) minden lehetőség ott van még.

Ha nagy színteret választasz a JPG-nek akkor a ritkább/különlegesebb színek is ábrázolhatóak, viszont a színtérben a diszkrét pontok amit a bitek meghatároznak távolabb kerülnek egymástól. Azaz feláldozod az átmenetek pontosságát a nagyobb szintérért (különlegesebb színekért). Amikor sRGB-t választasz akkor a szintéren kívül eső (kevésbé tipikus, de adott esetben érdekes) színek a legközelebbi ábrázolhatóval lesznek leírva (ezt beáldozod), viszont a gyakori (színtéren belül eső) színek pontosabban leírhatók (mivel a bitekkel meghatározott pontok a kisebb színtérben gyakoribbak) azaz finomabb átmenetek lesznek lehetségesek.

Hogy egy egyszerűbb hasonlattal éljek: Vannak a konyhai mérlegek amik 5-10 kg-ig képesek mérni (nagy "súlytérrel" rendelkeznek) de csak 5g pontossággal meg vannak a ékszerész mérlegek amik csak tegyük fel fél kilóig mérnek (kis "súlyterük" van) de gramm vagy még nagyobb pontossággal. Kinek mi kell ugye.

Azaz ahhoz, hogy a nagyobb színtérnek értelme legyen
- Olyan formátumban kell rögzíteni/feldolgozni a képeket, hogy ott pontosan ábrázolhatóak legyenek (kiindulásként RAW)
- Olyan monitor kell hozzá ami ezt támogatja, nyomtatás esetén olyan nyomtató ami ezt támogatja (itt azért még a drága cuccok is el tudnak bukni)
- Megfelelő látás, hogy mindennek értelme legyen (már megint az ember a gyenge láncszem...)

Persze vannak a vérpistikék akik több sárgát tudnak megkülönböztetni mint ázsiában és látásuk minden szintéren túlnyúlik (de legfőképpen a pénztárcájukon/hozzáértésükön mert egye ezek nem olcsó dolgok).

Egyébként kiváncsi leszek mikor fognak olyan vázat kihozni ami a nem RAW-ban is megfelelő pontossággal fogja tudni a nagy színteret is kezelni vagy tud "out of gamut" részeket jelezni pl. villogtatni mint a highlight warning.

Rétegigényeket leszámíva jó kis mókusvakító feature-ök lennének ezek...

Viszaolvasva kezd kicsit agyamra menni ez a meleg, hogy olyanokat írok mint "súlytér" stb.

Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.