Hirdetés

2024. május 8., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-03-15 13:37:03

LOGOUT.hu

ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Ajánlott billentyűzetek listája!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#73501) Alan[HUN]


Alan[HUN]
senior tag

Hejhó,

akit érint, megjött a Nascent és már nyúztam is pár napot, alább pár tapasztalat:

- viszonyitási alap egy Redragon K551 (fullsize), amit o-ring mountra alakitottam (rendes gasket, nem szóval ki lettek vágva a lábak, és megreszeltem a PCB-t is), az már sokkal jobb volt, mint alapból, de néha kicsit puhának éreztem (erősen taktilis, 68g-os U4 kapcsolók vannak benne)
- az í és hosszú ü hiányát még szokni kell, az i-nél már sikerült leszokni a jobb shiftről, az ü és a teljes blokk az enter felett még szoknivaló, igaz nem könnyitettem meg a dolgomat a split backspace-el, itt azért még gondolokozom nagyon, hogy kell-e ez nekem, vagy tanuljam meg rendesen a 60%-ot és próbáljak rá a Nue R2-re
- split backspace miatt néha ó helyett Home lesz, ezt remélem sikerül megszoknom, mert ha a Del van ott, akkor nagyon messze van a home/end (sokat dolgozom terminálban, úgyhogy nekem ezek majdnem annyit vannak nyomkodva, mint az alfák)
- nyilak kicsit kiesnek, de azért igy is kényelmesebb talán, mint layeren, de ennek azért adnék még 1-2 hónapot (utolsó 1 hónapban a Redragont kb. 60%-osként használtam, a többi key le volt tiltva VIA-ból)
- a mounting hibátlan, tényleg egyenletes mindenhol, merev, de pont annyit enged, hogy ne érezzem azt, hogy odaverem az ujjaimat (a mostani kapcsolók még taktilisabbak, U4 stemek kétszintes rugóval T1 házban)
- meglepően súlyos még súly nélkül is, kupakokkal mindennel együtt 1.3kg
- a hozzá adott tok elég durva, én elviseltem volna kisebbet is, konkrétan akkora, mint egy fullsize billenytuzet (cserébe mint mutatták, gyakorlatilag dobálni lehet benne a billencset és kibirja

Összességében mind a plateless, mind maga a billentyuzet hozta, amit vártam, a forrasztás sem volt vészes végül, Blacksimon videóját tudom ajánlani mindenkinek :))

(#73502) dqdb válasza Alan[HUN] (#73501) üzenetére


dqdb
nagyúr

Jó látni olyan 65%-ost, ahol odakerült az Fn, ahová való, és nem a szokásos négy billentyű lett odaerőltetve.

A Backspace helyére hogyhogy nem a HHKB kiosztásból megszokott pipe-Delete párosa ment?

Összességében mind a plateless, mind maga a billentyuzet hozta, amit vártam, a forrasztás sem volt vészes végül, Blacksimon videóját tudom ajánlani mindenkinek
Szépen sikerült a forrasztás a plateless nehezítés ellenére, nem látok ferde kapcsolót, igaz, ezen az is segít, hogy az XMI készlet is jó darab. Látom, nem bírod a Win95 ikont :DDD

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#73503) Alan[HUN] válasza dqdb (#73502) üzenetére


Alan[HUN]
senior tag

Félve kérdezem, hogy mi az a szokásos 4 billentyüzet? :D

BS azért ilyen lett, mert nincs viszonyitási alapom, ezek viszont kellettek, illetve annyira nem voltam májer, hogy a méret mellé a kiosztást is megváltoztassam, szóval ez most gyakorlatilag még mindig a nyunyu által (teljes joggal) oly megvetett altgr kombókra épülő kiosztással jeleskedik.

Őszintén szólva nem is értem, hogy lehet ferdén beforrasztani kapcsolót, nekem egyenesen állt az összes, nem igazán kellett őket igazgatni, egyedül a G billegett és emiatt csattogott is, de ma ráolvasztottam a kapcsoló lábait lyukra :DDD Amit bánok, hogy filmeket kellett volna bele rakni, mert a wobble az elég komoly sajnos, legalábbis a normál U4 házhoz képest. De nagyon örülök, hogy te sem, mert ha lenne, akkor nagy dilemma lenne, hogy mi legyen a második PCB-vel ;]

(#73504) dqdb válasza Alan[HUN] (#73503) üzenetére


dqdb
nagyúr

Félve kérdezem, hogy mi az a szokásos 4 billentyüzet? :D
Home-PgUp-PgDn-End szokott lenni, aztán az Fn kerül emiatt rosszabb helyre. Szerintem 65%-os billentyűzeten a jobb Shifttől jobbra van az Fn optimális helyre, ahová te is tetted.

BS azért ilyen lett, mert nincs viszonyitási alapom, ezek viszont kellettek, illetve annyira nem voltam májer, hogy a méret mellé a kiosztást is megváltoztassam
HHKB Backspace esetében, ami az Enter fölé kerül, mint nálad. a Backspace helyére a pipe kerül balra, és jobbra vagy Del (ha, grave escape-et használ valaki) vagy a tilde, mint HHKB esetében.

Őszintén szólva nem is értem, hogy lehet ferdén beforrasztani kapcsolót
Nem függőlegesen ferdén, hogy a nyákra nem merőleges, hanem felülről nézve elcsavarodva. Plate esetében ez nem probléma, mert az pontosan beigazítja a kapcsolókat (feltéve, ha nem gyártási hibás), plateless esetében már cifrább a helyzet. 3 lábú kapcsolókat kínszenvedés szépen beforrasztani, mert a kapcsoló fémlábai eléggé sok játékot engednek meg, így ott több körös igazgatásra is szükség lehet, mire egyenesek lesznek a sorok. 5 lábú kapcsolókat elvileg hasonlóan könnyű forrasztani, mintha lenne plate, hiszen a plusz két láb nem engedi elfordulni a kapcsolót, gyakorlatilag ha a nyákon a lyukak pontossága vagy a kapcsolóházon a plusz két láb gyártási pontossága nem megfelelő, akkor lehet egy kis játék, és igazgatni kell.

Így kell forrasztani 3 pines kapcsolót plateless billentyűzetbe, 5 pinesnél annyi a különbség, hogy az első pontban leírtakkal ellentétben a nyák általában megfogja a kapcsolót, de előfordulhatnak olyan együttállások, amikor 5 pinnél is kell a könyves trükk.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#73505) Alan[HUN] válasza dqdb (#73504) üzenetére


Alan[HUN]
senior tag

Home-PgUp-PgDn-End szokott lenni, aztán az Fn kerül emiatt rosszabb helyre.
Ja, PgUp/PgDn-t már a Redragonon elengedtem, QMK óta rájöttem, hogy feleslegese szivatni magam csak azért, mert más is azt csinálja, meg igazából a titkos fegyver a CapsLock Fn, a jobb oldalit főleg PrtScr-re szoktam használnni (Del layer 1).

pipe kerül balra, és jobbra vagy Del (ha, grave escape-et használ valaki) vagy a tilde
Sajnos az ANSI-hoz nem voltam már elég nagyfiú, ISO alatt meg ott a pipe a W-nél. De ha lecserélem akkor valami ilyesmi lesz, a már emlitett terminál miatt biztos, hogy kellene a grave Esc.

Nem függőlegesen ferdén, hogy a nyákra nem merőleges, hanem felülről nézve elcsavarodva.
Tudom, én is erre gondoltam, ez az oka, amiért végigsz..am az U4 stemek T1 házakba való beillesztését (néztem én is hogy 3 pineset lehet plateless forrasztani, de azért a jótól messze van az élmény :DDD), azért a linket elteszem, ki tudja mikor jön jól. Szerencsére T1-ből volt vagy 90, szóval a G-s fiaskót leszámitva sikerült olyanokat kiválogatnom, amik elég stabilan ülnek bent egyébként is :)

(#73506) Throme válasza dqdb (#73502) üzenetére


Throme
veterán

Egyéni dolog tudom, de nekem hiányozna az END.
Gondolom fn + home a megoldás, de ez xarabb, mint egy dedikált gomb.
Ilyen alapon a PgDn gombot is meg lehetett volna spórolni....
A Capslock helyett meg fn + shift....
A win helyett fn+ctrl (vagy alt).
Tulajdonképpen túl nagy lett ez a billentyűzet, van rajta pár felesleges gomb :P

(#73507) Alan[HUN] válasza Throme (#73506) üzenetére


Alan[HUN]
senior tag

Jó, de ezen a szinten már alap a QMK+VIA, amivel tényleg azt állitasz be, amit csak szeretnél, nekem pl. személy szerint a PgUp/Dn felesleges, viszont egyetértek abban, hogy ha nincs End, akkor botrány van. Egyébként Caps Lock-ot nem is tudom mire raktam, annyira nem használom :DD De egyébként a layered Home/End sem a világ vége, használtam IJKL nyilakat, UO Home/End-el és bár igazán nem tudtam megszokni két hónap alatt, azért a rettenetestől messze volt :)

(#73508) dqdb válasza Throme (#73506) üzenetére


dqdb
nagyúr

Gondolom fn + home a megoldás, de ez xarabb, mint egy dedikált gomb.
Nekem dedikáltan nem, de jól elérhető módon legyen ott rétegen úgy, hogy az olyan kombinációk lenyomása is, mint a Ctrl+Shift+End, kényelmes legyen. Page Up és Page Down többször kell dokumentum írása/olvasása vagy fejlesztés közben, így azok kaptak dedikált billentyűt, míg a Home és End mentek rétegre.

Ha egy olyan billentyűzeted van, aminél rétegeket használsz, akkor az egyik legfontosabb dolog, hogy az Fn billentyűk jól legyenek elhelyezve, azokat hibázás nélkül mindig eltaláld, ezért jó a Caps Lockra tenni ilyet (ha lépcsős a Caps Lock billentyűje, akkor még jobb), a Shift jobb oldalára, vagy 65%-osnál, ha nem használod a jobb Ctrl-t, akkor annak a helyére. És ezért rossz a Space-től jobbra három 1u billentyűre odazsúfolni az Alt-Fn-Ctrl hármast, mert azt a billentyűt ott középen nehezebb eltalálni.

A Capslock helyett meg fn + shift....
A win helyett fn+ctrl (vagy alt).
Egyik sem jó, mert 65%-osnál a funkcióbillentyűk Fn rétegre kerülnek, és ezekkel a beállításokkal nem lehetne lenyomni olyanokat, mint Shift+F2, Ctrl+F4 vagy Alt+F4.

Ha valaki kisebb billentyűzetre vágyik, akkor a TKL az a méret, ahol még nem kell újragondolni a billentyűzet kezelését, 75%-os már határeset, a 65%-os pedig egyértelműen a határon túl van. A következő lépés 60% alatt jön el, amikor a rétegek használata mellett hozzá kell ahhoz is szokni, hogy az alfanumerikus blokkból is kikerülnek billentyűk.

[link]
nálam így néz ki a tipikus 65%-os kiosztás, eléggé redundáns az egész, mert pár dolgot jobb és balkezes használathoz is optimalizáltam, valamint a 60%-ban bevált kombinációkat ide is áthoztam (ahogyan TKL-re is).

Alan[HUN]: egyébként a layered Home/End sem a világ vége, használtam IJKL nyilakat, UO Home/End-el és bár igazán nem tudtam megszokni két hónap alatt, azért a rettenetestől messze volt
Ha ISO-ra építed meg a billentyűzetet, akkor a PŐÚÉÁŰ hatosra a TKL-ek Insert/Home/.../Page Down blokkját szépen rá lehet kötni közvetlenül az Enter mellé. ANSI-nál egy billentyűvel messzebbre kell ezeket tenni, úgy már nem annyira kényelmes.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#73509) Alan[HUN] válasza dqdb (#73508) üzenetére


Alan[HUN]
senior tag

Nekem mondjuk pont az Insert a Pg-ek mellett olyan, hogy konkrétan sose használom, szóval megelégszem a Home/End-el, nekem most igy néz ki a kiosztás (bármilyen tippet szivesen fogadok, igazából az EN ANSI-tól az tart vissza, hogy ott elég macerás az ékezetes betuket előcsalni, valószinüleg melóra kéne EN és egyébként a HU):
L0: [kép]
L1: [kép]

[ Szerkesztve ]

(#73510) dqdb válasza Alan[HUN] (#73509) üzenetére


dqdb
nagyúr

Én ISO fizikai kiosztás mellett HU és US logikai kiosztást használok, az utóbbit fejlesztés közben, az előbbit minden más esetben. Mivel pár ritkábban használt karakter nagyon lehetetlen helyen van a magyar kiosztásban az AltGr rétegen (kapcsos és szögletes zárójelek, hashmark, et), ezért némi QMK bővítés után van egy olyan rétegem, ami a keycode beküldése előtt átvált a másik logikai kiosztásra és utána vissza, így a bal kezemmel a Caps+Tab billentyűket lenyomva tartva magyar kiosztáson le tudom ütni a { billentyűt és társait pontosan ott, ahol US kiosztásnál lenne. Azóa már leeset, hogy ezt pusztán VIA-ból is meg lehetne csinálni az AltGr kombinációkat bedrótozva arra a rétegre (egyedül a ^ béna, mert azt kétbillentyűs makróként kell felvenni), de úgyis kézzel fordított firmware-t használok, így nem érdekel.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#73511) Horvi válasza Horvi (#70704) üzenetére


Horvi
őstag

Egy kis update ehhez a problémához, hogy nem mindig ismeri fel a billentyűzetet bootnál a gép, illetve nem működik a GRUB menüben.
Ránéztem a Keychron oldalán és a Q3-hoz van újabb firmware(v1.5) azt felraktam és azóta hibátlanul működik a dolog.
Valamint a Caps Lock alatti fény is működik most már rendesen, azzal eddig probléma volt, hogy ha ki volt kapcsolva a világítás akkor hiába nyomtam be a Caps Lockot alatta nem világított a led. Most már ez is jó.

[ Szerkesztve ]

Hello darkness, my old friend...

(#73512) Throme válasza dqdb (#73508) üzenetére


Throme
veterán

Az Fn elhelyezés problematikájába belegondolva tényleg jobb, ha külön van a jobb alsó - nekem TKL-en - alt win fn ctrl négyes fogattól.
Nem egyszer fordult elő, hogy a hangerő módosításához a win + F12 (vagy F11, hangerőtől függően) kombinációt nyomogattam nagy bőszen ...
Ha ott lenne az irány gomboknál, akkor meg az irány helyett nyomnék Fn-t, akkor meg az lenne a gondom :)

Talán a job ctrl helyett kéne az Fn-nek a szélen lenni, TKL-en

Lehet visszateszem az eredetit, vagy valami másik színű kupakot az FN-re, hogy ne kelljen keresgélni és a szemem sarkából nézve is eltaláljam...
Csak megbontja a gombok harmóniáját...

[ Szerkesztve ]

(#73513) dqdb válasza Throme (#73512) üzenetére


dqdb
nagyúr

Osztott jobb Shift, és sosem téveszti el az ember.

Ha programozható a kiosztás, akkor az is tud segíteni, ha mindkét billentyűt Fn-re állítod. Ha nem programozható, akkor AutoHotkey segítségével elérhető, hogy a Win+F11 is jó legyen.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#73514) stellaz válasza dqdb (#73513) üzenetére


stellaz
addikt

Az első az milyen billzet? Az kb tökéletesnek tűnik.

(#73515) dqdb


dqdb
nagyúr

[link]
már jó ideje belefutottam ebbe, csak éppen a renderekről nem jött le, hogyan és miként lehet használni

tipikusan olyan eszköznek tűnik, amit vagy imád az ember, vagy el nem tudja képzelni, hogyan lehet kényelmes bárkinek is

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#73516) dqdb válasza stellaz (#73514) üzenetére


dqdb
nagyúr

Skog Reboot

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#73517) Molydeus válasza dqdb (#73513) üzenetére


Molydeus
senior tag

Az osztott jobb Shift jó lenne, ha szabványosodna. :K

Nálam a Q8 kísérletezgetés ott tart, hogy a két Fn a CapsLock (ez eddig is adta magát) és a jobb oszlop 3., alsó billentyűje lett, az SA-val utóbbinak még kupakja is van. :) Felette marad egyelőre a dedikált Ins és a Del, mert az osztott, bal Space-re lehozott BackSpace-t nagyon nem tudom megszokni, szóval marad az eredeti helyén. A Space-ek közé pedig lejött a Home-End páros, layer-en ugyanott PgUp-PgDwn. Ennek a kettőnek az összekötése már korábban is jól ment, mert utóbbiakat jóval ritkában használom, mint a Home-ot és az End-et. A kupakok mondjuk szinte mindenhol Pg-sek, mert ebből van ilyen páros a megfelelő sorban, de az End is lehet, csak akkor a Home-nak kell keresni egyet.
Meglepő - bár nem terveztem eredetileg, csak a így alakult - , hogy egyre kevésbé zavar az AltGr I/J, már TKL-en is használom. Így vissza tudom rakni az alsó alfa sor bal oldalát az eredeti helyére.
Még az nem tiszta, hogy végül mégiscsak két B-m lesz, vagy esetleg a Home-End nem egymás mellett lesz, hanem a jobb B-n és alatta, és akkor még mindig marad két szabadon felhasználható billentyűn a bal oldalon az osztott Space-szel és a mellette lévővel.
Enter, Tab...?

M.

[ Szerkesztve ]

(#73518) Mephike


Mephike
senior tag

Megjelent a Developer fantázianévre hallgató keycap szett a Keychron oldalán. Sajnos csak ANSI támogatás van.

(#73519) Domonkos válasza dqdb (#73516) üzenetére


Domonkos
Ármester

Ahh, klasszikus :DD

dqdb: *linkel egy fotot egy klassz billentyuzetrol
valaki: "Ez gyonyoru / tokeletes! Mi a neve?"
dqdb: <nev>
google: <nev> -> pre orderer + early bird discount: 400+ euro :D :D :D

imadom ezt a forumot.

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#73520) Molydeus válasza dqdb (#73513) üzenetére


Molydeus
senior tag

Vagy esetleg simán csak kirakni a szélére az Fn-t. Ha kell a jobb Ctrl, akkor mondjuk AltGr, Win, Ctrl, Fn sorrendben. Ha meg nem szükséges, akkor mondjuk AltGr, Win, ContextMenu, Fn is lehet. Ha kisebb layout-okat is használ az ember, akkor amúgy is érdemes leszokni a jobb Ctrl-ról.

M.

(#73521) Throme válasza Molydeus (#73520) üzenetére


Throme
veterán

nem tudok róla, hogy a K8-at át lehet variálni szoftveresen, az meg ugye kevés, hogy kupakot cserélek Fn <-> Ctrl :B

(#73522) dqdb válasza Domonkos (#73519) üzenetére


dqdb
nagyúr

A képet csak a split jobb Shift illusztrálására tettem be. A tegnap belinkelt és lényegesen olcsóbb Zoom TKL is tudja ezt, ahogyan a még annál is lényegesen olcsóbb Mysterium TKL is.

Amúgy a tökéletestől és a jótól is eléggé messze áll, legfeljebb átlagosnak nevezhető. Amiben mégis extra, az az, hogy a firmware-ével a Percent mai napig megsérti a GPL-t.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#73523) dqdb válasza Mephike (#73518) üzenetére


dqdb
nagyúr

Nyomokban látszik, hogy a GMK Dracula ihlette, de mind névben, mind színekben el tudtak tőle szakadni, hogy ne klónt gyártsanak, ezt hiányolom az olcsó aliexpresses kupakokból, és ez az, amire a Keychron mindig is ügyelt :K

Egy fontos megjegyzés: mivel ez dyesub és sötét alapon van világos felirat, így reverse dyesub segítségével oldható meg, amikor nem a feliratot égetik bele a műanyagba, hanem a felirat inverzét és még a kupak négy oldalát is ugyanígy megszínezik. Ez sokkal nagyobb hőhatással jár a kupakra, a PBT alacsony hőmérsékleten is hajlamos a deformálódásra, így olyan hatásai lehetnek, hogy a kupakok négy oldala enyhén párnásodik vagy extrémebb esetben a nagyobb billentyűk kicsit összemennek, vagy az élek környéke világosabb marad. Ez a technológia velejárója vagy legalábbis egyetlen gyártó sem tudta eddig teljesen leküzdeni, csak legfeljebb kevésbé látszik a jobbaknál, mint a kevésbé jobbaknál. Ha sötét alapú kupakkészlet a cél, akkor érdemes doubleshot irányba elmenni vagy számolni a fenti problémákkal.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#73524) Molydeus válasza Throme (#73521) üzenetére


Molydeus
senior tag

K8, igaz. Tekintsd gondolatkísérletnek. :)

M.

(#73525) dqdb válasza Throme (#73521) üzenetére


dqdb
nagyúr

Van rá nem hivatalos* QMK támogatás, amivel ez elérhető, de ezt nem egyszerű feltenni és a BT támogatás elbukod, szóval nem erőltetném. Ha kellene a teljes programozhatóság, akkor a K8 Próra történő csere a legjobb megoldás, mert ott hivatalos támogatást kapsz, de egy ilyen csere a mostani árak mellett igencsak drága lenne.

AutoHotkey a legkevésbé nyűgös megoldás, ha van kedved időt beletolni és segítség kellene, akkor kérdezz it.

* egy QMK forkba bekerült 3rd party fejlesztés, sem a Keychronnak, sem a QMK fejlesztőcsapatának nincsen köze hozzá

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#73526) Domonkos válasza dqdb (#73525) üzenetére


Domonkos
Ármester

Wow. ChibiOS + egy sajat fejlesztesu flash-er? Valaki tenyleg nagyon nem szeretne, hogy ezt masok is hasznaljak. :N

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#73527) dqdb válasza Domonkos (#73526) üzenetére


dqdb
nagyúr

QMK ARM változata ChibiOS alapú. A SonixQMK projektben egy új ARM chipet adtak hozzá az amúgy támogatott listához.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#73528) Domonkos válasza dqdb (#73527) üzenetére


Domonkos
Ármester

Tudom. Szoptam is vele rendesen, amikor a Cherry 0312 17x7-es matrixat probaltam vele eletre kelteni. Bar egy nap alatt sikerult; megsem jott meg a kedvem, hogy az avr vonalrol erre akarjak valtani... :N

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#73529) Alan[HUN] válasza dqdb (#73525) üzenetére


Alan[HUN]
senior tag

Azért ha valakinek van affinitása és kedve, akkor megoldható, meg egyszer kell végigszenvedni, aztán már megy a VIA is :) Legalábbis nekem a Redragont utoljára hónapokkal ezelőtt kellett flashelni, azóta csak VIA-ból álltottam mindent. Azt elismerem, hogy nem end-user friendly, de a maga módján hiánypótló a SonixQMK.

@Throme: Ha mégis belevágnál, akkor szivesen segtek, hogy mit érdemes követni és hogyan, de az tény, hogy ahogy ki is emelik, itt azért ha rosszul csinálsz valamit, akkor nem nulla esélye van a billentyüzet téglásitásának.

(#73530) dqdb


dqdb
nagyúr

[link]
rózsaszín + macska témában egy eléggé jól sikerült deskmat

Alan[HUN]: Azért ha valakinek van affinitása és kedve, akkor megoldható, meg egyszer kell végigszenvedni, aztán már megy a VIA is
K sorozatos Keychronnál a BT támogatás kiesése azért eléggé nagy ellenérv.

Domonkos: Tudom
STM32-t azért kedvelik (vagy kedvelték a chiphiány* előtt) sokan a tervezők közül, mert féláron nyújtott teljesítményben sokkal többet az AVR-eknél. És azért nem kedvelik sokan, mert a toolchain/szoftveres háttér nem annyira kiforrott.

* az elmúlt 6-9 hónapban sok group buy-ról lehetett hallani, ahol muszájból áttervezték a nyákot STM32-ről AVR-re, mert az utóbbit, ha drágán is, de legalább be lehetett szerezni

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#73531) racskobalazs


racskobalazs
senior tag

Sziasztok,

Az alábbiakban szeretném a segítségeteket kérni:

1.Mekkora összeget szánsz rá?
Majd kiderül, egyelőre nézelődnék, de nagyon max 40-50k
2.Használt szóba jöhet?
Állapotfüggő, újszerűen talán.
3.Milyen billentyűzetet használsz most? / Miért cseréled le?
Cooler Master MK550. Legfőbb oka a cserének, hogy iszonyat hangos. Eddig nem feltétlen zavart, de mostanában egyre inkább. Valamint ha olyan kedve van akkor 1-2 billentyűt duplán vesz be.
4.Mire használnád a billentyűzetet?
Sima alap dolgok, néha programozás, chat, fórum, stb stb.
5.Milyen típusú billentyűzetet keresel? (ollós, gumiharangos, mechanikus stb.)
Ha van halk mechanikus akkor tökéletes, ha nincs akkor valami amin azért kényelmesen lehet gépelni és HALK.
6.Van konkrét modell ami tetszik?
Nincs
7.Milyen kiosztást szeretnél? ISO (magyar, német, angol stb.), ANSI (amerikai), JIS (japán, koreai stb.)
ISO
8.Milyen méretű billentyűzetet szeretnél? (kell-e numpad, fn-sor, kurzorblokk, stb)
Numpad mindenképp, fn-sor nem fontos.
9.Extra igények (világítás, csuklótámasz, vezetéknélküliség, ergonomitás, programozhatóság, stb.)
Világítás jól jönne, csuklótámasz ha van jó ha nincs mindegy, vezetéknélküliség is jó, nem muszáj, valamint ha van olyan ami is-is akkor az a legjobb.

Miket tudnátok ajánlani? Létezik egyáltalán ilyen igényeknek megfelelő? :)

Előre is köszönöm! :)

[ Szerkesztve ]

Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.

(#73532) stellaz válasza dqdb (#73516) üzenetére


stellaz
addikt

köszi, asszem marad a K6 :)

[ Szerkesztve ]

(#73533) Throme válasza dqdb (#73525) üzenetére


Throme
veterán

és #73529Alan[HUN]

Köszönöm!
Nem nem nem nem mókolok. Jobb a békesség.
a BT opció elvesztés sem játszik, az kell nekem.
Pro-ra se váltok. Nem csak a zsé miatt, hanem az elv, hogy ha ott megvalósítható, akkor a sima verziónál miért is nem?!

Marad az, hogy 1., megtanulom hiba nélkül használni , hogy nem nézek oda, 2., felteszem az eredeti Fn gombot, ami "világítós" és nem kell odafigyelni.

A téglásításhoz végkép nincs kedvem, mert egyébként egy baromi jó billentyűzet, PBT sajátmárkás kupakokkal....

[ Szerkesztve ]

(#73534) dqdb válasza Throme (#73533) üzenetére


dqdb
nagyúr

ha ott megvalósítható, akkor a sima verziónál miért is nem?!
A nem Pro változatban olyan MCU-t használt a Keychron, amit a hivatalos QMK nem támogat, és a firmware kényelmes frissíthetősége sem volt fókuszban, amikor kiadták azokat a billentyűzeteket, valamint valószínű, nem is ők írták a firmware-t azokra a billentyűzetekre.

A külső ne tévesszen meg, a nyákot teljesen újratervezték. Azt mondjuk árulhatnák külön, mint olcsóbb upgrade opció.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#73535) dqdb válasza racskobalazs (#73531) üzenetére


dqdb
nagyúr

Valamint ha olyan kedve van akkor 1-2 billentyűt duplán vesz be.
Megrepedt forrasztás, forrasztópákával könnyen orvosolható.

Cherry G80-3000N német vagy UK változata
Varmilo VA109M silent red kapcsolókkal, de ez már kereten felül lesz

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#73536) jencsikdani


jencsikdani
tag

Sziasztok billentyűzetet keresek de már elég rég nézegettem és teljesen kijöttem a gyakorlatból hogy milyen márkát érdemes venni meg ilyenek.

-összegbe 10-14.000 max.
-használat nem szeretnék.

-a régi billentyűzeten már eléggé kopott, elég régi és a betűk/számok sem világítanak.

-legfőképp internetezésre használnám de néha fps shooter játékokra is.

-nagyon nincs megszabva hogy milyen fajtát keresek, szóval bármi szóba jöhet de inkább mechanikusat néznék elsősorban.

-Magyar kiosztású legyen.

-nincs túl nagy elvárásom , num gomb legyen rajta még az f1-f2

-világitson, és a betűk/számok is világitsanak ne csak egy háttérfénye legyen, vezetékes, legyen szoftvere és az sem gond hogyha márkás billentyűzetről beszélünk azért. Plusz nem volt még csuklótámasz nélküli billentyűzetem így nem tudom nagyon mennyit ad hozzá , szóval legyen rajta csuklótámasz , de ha nagyon tetszik és esetleg nincs rajta az sem gond szóval esetleg elhanyagolható lehet.

Huawei Mate 20 pro --> *Xiaomi 12T*

(#73537) Molydeus válasza jencsikdani (#73536) üzenetére


Molydeus
senior tag

Sajnos ebben az ársávban nem igazán vannak best-buy billentyűzetek. A belépő mechák (whiteshark, spc) is inkább 20 fölött kezdődnek. Ami ennél olcsóbb és mechanikusnak hirdeti magát, azzal nem árt az óvatosság, mert nem egy esetben kiderült róla, hogy valójában egy "hibrid" megoldás, ahol a mechanikus kapcsolók ugyanúgy egy membránt nyomnak meg, mint egy gumidómosnál.

M.

(#73538) Seep


Seep
senior tag

Megjott a kicsi olcso Alis PBT kupak keszletem az rk84-re. Egesz jol formazott, sokkal jobb mint az eredeti. Feny nem is kell neki annyira jo a lathatosaga este a monitor fenyeben.

[ Szerkesztve ]

(#73539) nyunyu válasza Seep (#73538) üzenetére


nyunyu
félisten

Ez az MX Keys Mini mennyire kényelmes?

Nem én vagyok az ollós billentyűzetek célcsoportja.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#73540) mAtech


mAtech
aktív tag

Sziasztok!
Rapoo K2800-ról mi a véleményetek?
Vagy inkább MS all-in-one? Bár árban van különbség.
Köszi!

Ha nem vigyázunk a természetre, ő se fog mi ránk...; De hát ugye aki akar az a betonba is beleköt...

(#73541) Seep válasza nyunyu (#73539) üzenetére


Seep
senior tag

Melos notebookhoz van az MX mini. Nyomaspontja nagyon jo, vilagit, jo az uzemideje. De nem szeretem, hogy nagyon gyorsan elalszik, aztan kell neki par masodperc mire folebred, az elso 4-5 karakter elmarad iras kozben. :((( Szerintem az apple magic keyboardja jobb. igaz az nem vilag, de az uzemide meg jobb, es nincs gond a csatlakozassal.

(#73542) Alan[HUN] válasza Throme (#73533) üzenetére


Alan[HUN]
senior tag

Jogos, és dqdb is a Bluetoothot nem néztem, mea culpa :R Hát igen, akkor marad a megszokás, jó eséllyell nekem sem ez lesz a végelges 65%-os kiosztás, csak egyelőre nincs időm kisérletezni, mert pörgetni kell a melót :(((

(#73543) NeOhu


NeOhu
csendes tag

Sziasztok,

Erről a Varmilo billentyűzetről van már valakinek tapasztalata? [link]
Miben különbözik a VA88M -től azon kívül, hogy ez már Type-C?

(#73544) Throme válasza Alan[HUN] (#73542) üzenetére


Throme
veterán

Próbaképpen visszatettem az eredeti FN kupakot mert az "világítós"
Annyira kicsi az "Fn" kivágás és gyér a fényerő, hogy nem tűnik ki a többi gomb mellől....
Szóval jah! marad a megszokás :)

(#73545) mrviceguy válasza NeOhu (#73543) üzenetére


mrviceguy
tag

Valamit igazítottak rajta, mert a silent red kapcsolókkal nem peng - és type-c. Ezen kívül teljesen azonos, ez az új verziója a VA88M-nek. Szvsz amíg van VA88M a piacon, és nem létszükséglet az USB-C, addig nem éri meg a másikat venni.

(#73546) ATI


ATI
senior tag

Az MT3-as szettekre van egy egyet veszel, kettőt kapsz akció a Drop-nál október 31-ig.

(#73547) copass válasza ATI (#73546) üzenetére


copass
veterán

huh van noctua! (nemnemnem...)
arra érdemes figyelni, hogy a legolcsóbbat kapod ingyen és a drágábbat fizeted. nem feltétlenül egyszerre küldik, de az ingyenest tényleg ingyen kaptam. tehát semmi áfa,vám semmi.

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#73548) ATI válasza copass (#73547) üzenetére


ATI
senior tag

Köszi!
Neked menyni volt a szállítás?

(#73549) copass válasza ATI (#73548) üzenetére


copass
veterán

az első 2 hét azt hiszem, a második az 1 hónap mert nem volt.

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#73550) ATI válasza copass (#73549) üzenetére


ATI
senior tag

Köszi!
Mennyibe került a szállítás? :)

Útvonal

Fórumok  »  Beviteli eszközök  »  Milyen billentyűzetet vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.