Hirdetés

2024. május 16., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#10900) mezis válasza nesa (#10742) üzenetére


mezis
nagyúr

Ma nagyon udvariatlan voltam két gyalogossal (nem szándékosan). A tanulság miatt írom le.
2 x 2 sávos, nem nagyon forgalmas út, zebrával. Gyér gyalogosforgalom, mindkét irányból megálltunk, engedtük a gyalogosokat, semmi türelmetlenkedés. Miután kiürültnek láttam a zebrát, elindultam. Már jócskán a zebrán voltam, mikor észleltem, hogy balról jön két gyalogos. Már csak továbbhaladni tudtam, remélem nem voltam veszélyes a gyalogosokra.
Aztán törtem a fejem, hogy miért nem vettem észre még azt a két gyalogost. A bal első oszlopom takarásában lehettek amikor elindultam és egy darabig még takarásban is maradtak, mivel haladási sebességük közel azonos volt ! Eddig csak kereszteződésekben mocorogtattam a fejem a holt térbe való betekintés céljából, de most bő 30 évnyi vezetés után kellett rádöbbennem, hogy ezt zebránál is alkalmazni kell !

Apróságnak tűnt akkor: furcsálltam, hogy a szemközti forgalom nem indul, holott észlelésem szerint nekik hamarabb kiürült a zebra. Nekik volt igazuk.

Egyszer régen már voltam veszélyes egy másik autóra, akkor a jobb első oszlopom holt teréből került elő. Este volt, fáradt voltam, azt gondoltam, hogy nem kell tornáztatnom a fejem, mert ha jönne valami, úgyis észrevenném a lámpáját. (Ki volt világítva.)

Még három adalék a "nem vettem észre" típusú dolgokhoz:

- Ezek az oszlopok az autókban egyre vastagabbak. Pár évtizeddel korábban egy Zsiguliból körben szinte mindent lehetett látni. Most egy szerpentinen nem tudok annyira előrehajolni a Citroen C3-ban, hogy belássam a kanyart, az oldalablakon kell kukkolnom. De egy Renault Megane-ban sem sokkal jobb a helyzet. Ezt nem mentségnek írom.

- Sajnos az autós elsősorban hasonló autókat próbál észrevenni egy kereszteződésben, a biciklis, motoros olyan emberszerűnek, gyalogosnak tűnik. Ezt mindkét közlekedő fél részéről kéretik tudatosan alkalmazni: biciklis, motoros legyen annyira feltűnő, amennyire csak lehet, autósok, ha már nem látunk egyetlen autót sem a védett úton közeledni, tessék még tovább keresni, lehet még ott egy bicajos, motoros !
- Egy védett úthoz közeledve azonnal észrevettem, hogy jön egy marha nagy kamion. Főként a tetejét láttam meg először a fák, bokrok miatt. De volt előtte egy autóbusz is....
Vagyis ne hagyjuk, hogy figyelmünket teljesen lekösse egyetlen mozgó valami...

Amiket felsoroltam, mind megúsztuk, néha a szerencse, néha a másik közlekedő partner segíthetett ebben.

mezis

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.