Hirdetés

2024. június 12., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Micro Four Thirds (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#97672) aginor válasza lugosi (#97670) üzenetére


aginor
veterán

Néha igen, néha nem. Elég sok olyan cikk született már, ami a témát feszegeti és eléggé vegyesek a tapasztalatok. Nem mindegy, hogy milyen objektívet, nem mindegy, hogy milyen vázra, nem mindegy, hogy milyen adapterrel és az sem mindegy hogy a gépváznak és/vagy adapternek milyen a szoftvere. Elég sok változó van a kérdésben. Volt olyan cikk, ami eléggé leszólta az A7km2 fókuszrendszerét, aztán kiderült, hogy adapterezett Canon lencsékkel próbálta a csóka, és amint váltott natív darabokra, azonnal helyreállt a rend.
Nem azt mondom, hogy nem jelentős az adapterezhetőség ténye, és még csak azt sem, hogy adott esetben nem ad natív élmény. Inkább csak arra próbálok rávilágítani, hogy azért annyira nem univerzális és nem is annyira hétköznapi dolog. Előnynek előny lehet adott esetben, de azért ne tekintsünk rá megváltóként sem. :)
Mondjuk kíváncsi lennék, hogy E-M1-en egy Metabones mit tud a valóságban.

CharlieFirpo: kicsit fordítva ülsz a lovon, amellett, hogy tök sok dologban igazad van. A jelenlegi objektívparkot nagyon nem lehet fejleszteni hardveres beavatkozás nélkül. A váz persze már más kérdés, és nekem is nagy fájdalmam, hogy lényegi fejlesztéseket csak a csúcsvázak kapnak, és azok is sokszor elég korlátozott formában. Sajnos jelenleg a meglévő gépvázak szoftveres utógondozását veszélyesnek tartja minden gyártó az új eladásokra. Ez mondjuk részben igaz, de ugyanakkor erősíti a márkahűséget is, és meglátásom szerint kaszálni nem a vázakon lehet (kell) igazán, hanem az objektíveken, abból úgyis mindenki többet tart egyszerre, mint vázból. Működhetne valahogy úgy is a dolog, mint a nyomtatóknál, hogy a kelléken akarnak keresni, nem az alapgépen. Ez ugyan a belépő kategóriában nem működne, de afelett elképzelhető (bár látom a megoldás gyenge pontjait is).
Nézd, egyelőre (értsd. rövid távon) biztosan nem lesz egyedi tervezésű lapka. Valamit rendelni fognak a Sonytól, ami már készen van, csak az igényekhez kell igazítani. A jelen helyzetben ez egyelőre nem baj, mert van honnan fejlődni, tehát bármilyen univerzális megoldás előrelépést jelentene. A termékek eldrágulása reális veszély, de azzal a rendszert tökönlövik, és szintén zsákutca. Már most is jelentős az elvándorlás, a további áremelkedés katalizálhatja ezt a folyamatot. Akkor csak a régi tulajokban reménykedhetnek, aki a kiépített objektívparkot nem akarják elbukni ezért maradnak, de azért én erre nem alapoznék egy vállalkozást. Lehet egy olyan út is, hogy hipszter rendszerré fejlesztik az m43-at, de akkor fel kell vállalni, hogy lényegében új belépőként az erős bástyákkal rendelkező Fujit kezded el ostromolni a csőd széléről..

[ Szerkesztve ]

Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Micro Four Thirds (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.