Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Micro Four Thirds (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#45101) Tin_Shield válasza Dolphin (#45100) üzenetére


Tin_Shield
őstag

"Egyébként a 14mm nekem sem jött be, nem hozta azt az élességet és tónusokat, amiért megtartottam volna."

Az én 14-esem teljesen rendben volt, meg is tartottam volna, de szembejött egy Oly 12 f2 "kihagyhatatlan" áron (persze ez a kihagyhatatlan relatív, háromszor annyiba került mint a 14-es). Akkoriban belefért, a látószöget is sokkal jobban kedvelem, és hát szerelem volt első látásra, ami azóta sem múlt el.

[ Szerkesztve ]

(#45102) Joao


Joao
tag

Nem tudjátok az Oly mintaboltban meddig tart a PL5 tavaszi akciója?

(#45103) Mercutio_ válasza Dolphin (#45100) üzenetére


Mercutio_
félisten

14-esben nagy a gyártási szórás, ahogy már előttem is írták, a 25/1.4-böl meg valami hibás darabba futhattal bele, arról az obirol eddig csak jót olvastam, és amit próbáltam egyiket se kellett rekeszelni :N

Amit még érdemes az ajánlott kitzoomok esetén figyelembe venni az, hogy milyen vázra teszed, ha pana akkor az új pana 14-42 a stabija miatt jobb választás.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#45104) Szulita28 válasza Dolphin (#45100) üzenetére


Szulita28
senior tag

Nem kötekedésképpen, de ha a 25-ös nem volt megfelelő, akkor 3 probléma lehetett:

1. Sérült volt az obi.
2. Szar váz volt alatta (hozzá képést)
3. Júzer error

;)

Kis segítség: CSAT, dicsér, egyelőre, hadd, hagyj, higgy, hirtelen, kulturált, kisebb, lesz, légy szíves, mindig, muszáj, itthon/otthon, sulykol, szerviz, tökély, tudnék.

(#45105) Dolphin válasza Szulita28 (#45104) üzenetére


Dolphin
tag

Hehhe (:
Nemtudom mi volt, mondom, tiszta homály volt 1.4--en, és nem a mocsoktól... G5 volt alatta, nemhiszem hogy az szűk keresztmetszet lenne neki. Ez esetben szívesen kipróbálnék egy másikat, mert most így nemigazán értem a dolgot...

Ezekszerint nem mellém állt a szerencse (14mm, 25mm) :((

(#45106) Dolphin válasza Joao (#45102) üzenetére


Dolphin
tag

Általában készlet erejéig szoktak tartani... de javítsatok ki,ha tévednék.

(#45107) arn


arn
félisten

Barmelyik obit lecserelnem masikra a rendszerben, kiveve a pana 25ost :-) egyebkent ezt is lehet rekeszelni, de nem az elessege miatt jo.

[ Szerkesztve ]

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#45108) TayRol válasza arn (#45107) üzenetére


TayRol
veterán

hanem a buké miatt?

(#45109) arn válasza TayRol (#45108) üzenetére


arn
félisten

Is +szin +tonusok - nehez megfogalmazni, hogy miert van egy obinak jo rajza. Szvsz a legegyedibb a rendszerben.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#45110) TayRol válasza arn (#45109) üzenetére


TayRol
veterán

Köszi!

Egy cimbi keres egyébként 25-ös Panát, ha van valakinek eladó dobozos, minden gyári tartozékkal az keressen már meg pls.

[ Szerkesztve ]

(#45111) Mercutio_ válasza TayRol (#45108) üzenetére


Mercutio_
félisten

Van egy olyan fajta krémessége ami utánozhatatlan.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#45112) Gondwana válasza Mercutio_ (#45111) üzenetére


Gondwana
addikt

Lehet, hogy utánozhatatlan, de szerintem megmagyarázható: mint minden üvegnél, ez is a közepén a legélesebb, viszont nem a szélén a leghomályosabb, hanem kb. 1/3 félképpel beljebb, amitől a fókuszon kívüleső részek máshogy kenődnek el, mint ahogy megszoktuk.

... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )

(#45113) arn válasza Gondwana (#45112) üzenetére


arn
félisten

Ilyet nalam a 12es oly csinalt, nem is volt meg sokaig.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#45114) Mercutio_ válasza Gondwana (#45112) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ez azért nem csak ennyi, hiába hasonló egy obi élességben, ha a "ideges" a bokeh.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#45115) Mercutio_


Mercutio_
félisten

madgie: Akkor az odaát írtakat itt folytatnám.

Én amitől még agybajt kaptam (igaz az e-pm1 nem keresős váz)....... ehh, egyszerűbb, ha azt írom mit és hogy használok és te leírod belőhető-e hasonló az e-M10-en:

- Tapicska q-menüből: jpg/raw+jpg váltás (bár ez ritka) , időzített/normál expó, meg még amik ott elérhetőek gyorsan
- Fn-gombon témamódok
- 4 irányú gombokkal elérhető funkciók (bár ez gondolom/remélem Oly-n is ugyanaz :U ) főleg az i-ISO/AutoISO és a pinpointAF
- Menü gombra ott vagyok ahol utoljára voltam
- fókuszpont és élő hisztogram pakolgatása a kijelzőn bárhova nekem tetsző méretben (hisztogramm lehet, hogy fix méretű, már nem emlékszem :B )

- Oly-nál láttam valami olyan beállítás, amivel egy gombnyomásra a hátsó kijelzőn mozaik-szerűen előjöttek a főbb paraméterek, ez nem tudom mennyire testre szabható?

Ja és ami még érdekel, mennyire lehet átszokni a panás gombkiosztásról, én állandóan az azonos helyen lévő, de más funkciójú gombok nyomkodásától kaptam agyf.szt :D

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#45116) .: JuSzT :. válasza Mercutio_ (#45115) üzenetére


.: JuSzT :.
addikt

Egy dolog engem nagyon idegesít, amire lehet hogy valami beállítás, csak épp még nem találtam meg a kezeim között mozgó oly vázakban, hogyha a menübe lépsz vissza, nem ott van ahol az előbb voltál, hanem mindig az elején. Aztán irány a pokol bugyra.

Egyébként nekem a G6 után is szembetűnő volt a Sony szenzor előnye(pl5), vagy Oly képvilága. És amikor láttam a kész képeket, nem érdekelt hogy mennyivel nehezebben készült mint a panán.

És mostanában fotóztam többször metróban. G6+ stabis obi vs PL3+kitobi = 0:1 Oly vázzal sokkal több részlet megmaradt az emberek arcából, hasonlóan f/sötét obikkal.

[ Szerkesztve ]

(#45117) madgie válasza Mercutio_ (#45115) üzenetére


madgie
titán

- Q Menu szerintem itt olyan, testre szabható formában nincs. OK gombra jön fel alapesetben beállításfüggően vagy az oldalsó elrendezéses, Q menu-szerű, de fix elrendezésű gyorsmenü, vagy a mozaikszerű, sokbeállítós menü (ami szintén nem testreszabható, de minden sz*r benne van).

- Fn gombon témamódok: nem hiszem, sose néztem, van rajta egyáltalán témamód? :D

- négyirányú egész jól testre szabható, de pinpoint AF asszem eleve nincs. Panán se használtam, az interpolált érzésű nagyítás inkább zavart, mint segített volna.

- menü gombra ott lehetsz ahol vagy, legalábbis van a menüben ilyen beállítás. én még nem lőttem be, egyelőre próbálom betanulni, mi hol van (csillagfotónál gyakran kell az eldugott menüben mászknálni... bár valami Set-be akár el is menthetném)

- fókuszpontot szinte akárhová pötyögtetheted, szinte legszélre is. Live Histogramm furamód nem hiányzik, mert a keresőképnél tudja mutatni az bebukott/kiégett részeket, amit fenemód megszerettem. csak kikapcsolt Live Boost-tal ér valamit persze, de ezzel együtt tök, jó, hogy a Pana mondjuk mindig nyom egy LV Boost-ot, itt ez kapcsolható.

Gombátszokás: a gomdok fele minimum testre szabható, de ami nem, az is elég jó helyen van. A play kicsit elszeparálva, fogásváltást is igényel... elsőre fura volt, most már megszoktam.

Ja, az EVF szemüvegeseknél továbbra is elég gázos,

(#45118) gorgo válasza .: JuSzT :. (#45116) üzenetére


gorgo
őstag

Ne érts félre nem kötözködésképp de azért az ellentmondás, hogy a régi 12mpixes pana szenzorral több részletet (jobb jel/zaj viszonyt feltételez) kaptál el mint a sokkal újabb G6 szenzorával. :F Állványról azonos témát és beállításokkal, vagy csak úgy "érzésre"? Azért a szeretem/utálom faktor mintha bejátszana nálad.

"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"

(#45119) .: JuSzT :. válasza gorgo (#45118) üzenetére


.: JuSzT :.
addikt

Kézből, csak úgy mászkálva. A jel/zaj viszonyhoz nem sokat értek, amit írtam azt próbáltam a stabi működésére fogni :) A lényeg, a végeredmény számomra jobban tetszett.

Szeretem utálom faktort nem nagyon ismerem ilyen szempontból, mert a szemem nem elég jó hogy meglássam az eltéréseket. Illetve elég sok váz jön megy nálam, ezért főleg nem vagyok elfogult semelyik váz/márka iránt.

(#45120) MrChris válasza .: JuSzT :. (#45119) üzenetére


MrChris
nagyúr

ez elég fura lenne, hogy a 12megás nem épp acélos szenzorú gép képén több a részlet mint a 16megás fejlesztett kivitelűn. Inkább user error/jpg konvertálás...

(#45121) .: JuSzT :. válasza MrChris (#45120) üzenetére


.: JuSzT :.
addikt

Ez simán benne van :)

(#45122) Parci


Parci
HÁZIGAZDA

elekronikus első redőny für da e-p5!

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#45123) madgie válasza Parci (#45122) üzenetére


madgie
titán

E-M10-re is ráférne egy kis bogárirtás.

(#45124) .mf válasza Parci (#45122) üzenetére


.mf
veterán

Na...na... ha sorban haladnak, akkor most az EM5 következik :DD

Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

(#45125) Studi válasza Parci (#45122) üzenetére


Studi
addikt

Nagyon bejött ez a hibrid redőny megoldás, kíváncsi vagyok mely vázak kapják még meg.

De az igazán érdekes gondolat a cikkban az az E-P6 nyári érkezése! Ránéztem, az amazon.com-on valóban minden P5 kit akciós, és mindnél ott van az "only x left in stock" felirat. Itthon nincs E-P5 akció sajnos, de a PM2, PL5 dupla kitek nagyon jó áron vannak, kíváncsi leszek, hogy alakul át a Pen kínálat.
Gyanítom, hogy (az amúgy gyönyörű) P5 nem volt egy sikersztori eladásokba, lehet, hogy lejjebb hozzák a csúcs Pent tudásban és árban az E-M10-hez? Szerintem a 3 Pen vonal megtartásában sincs sok ráció, elég lenne 2 is...

(#45126) HollyBoni


HollyBoni
veterán

Na most valaki világosítson fel hogy működik pontosan a redőnyzár MFT-nél. Másodperces expónál látom hogy expó elején gyors fel-le, aztán expó végén megint, rövid záridőnél hogy van? Itt csak egyszer látom fel le menni és ennyi.

(#45127) Lassú Víz válasza MrChris (#45120) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Vagy csak egy másik objektívnek köszönhető.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#45128) Parci válasza Studi (#45125) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

reménykedem azért mostani e-p2 árú e-p5-ökben idővel, nekem a titkos favorit a váz (majd, annyiért)

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#45129) Studi válasza HollyBoni (#45126) üzenetére


Studi
addikt

Míg látod az élőképet, addig nyitva van, majd az expogomb lenyomásakor gyorsan zár, míg zárva van ürít a szenzor, majd azonnal indul is az expo nyitás-zárás. Rövid záridőknél ugye ez oly gyorsan megy egymás után, hogy egyszerre csak egy "csíkot" exponál a képterületből.
Az elektromos első redőnynél az expo gomb lenyomásakor már nem megy le az első redőny, nincs a képkészítés előtt zárva teljesen a zár. Csak töltést ürít a szenzor, és mehet is az expo. Az ürítés sem egyszerre történik, hanem nagyobb sebességeknél csak épphogy a második redőny előtt.

(#45130) Studi válasza Parci (#45128) üzenetére


Studi
addikt

Csatlakozom a reménykedők táborához. :) De csak mértékkel, már a P3 se túl gyakori jószág, a P5 még ritkább lesz, mert az ár/érték arányban erősebb E-M5 nagyon elvitte a vevőket a csúcs Pen-ektől.

(#45131) jjeahh válasza Studi (#45125) üzenetére


jjeahh
nagyúr

volt trip35 pletyka, meg volt szuperfényerős kompakt pletyó is, szal lehet jön egy f1.0 digitrip35 jó drágán, a nép meg meghülyülne, teljesen odalennének érte főleg ha kukucskás lesz...egy évig tele lesz vele a net meg a fórumok + kijön egy halom bőrtok rá, és ha benézek a flickr-es camera porn group-ba oldalakon át színes műbőrborítású trip-ek lesznek régi analóg trip, lomo, meg leicák mellett lekapva, mint ahogyan most a sony a7 ;] nameg canikon topikokban lesz amit fikázni :DDD

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#45132) TayRol válasza Studi (#45125) üzenetére


TayRol
veterán

az a bő 1000 dodós ár a P5+17/1.8+VF4-re elég jó.

(#45133) jmakk válasza TayRol (#45132) üzenetére


jmakk
őstag

Hol? Csak mert a mintaboltos ár 489.990-ja elég vad huf/usd aránnyal jönne ki 1000 dodóra. :)
Már megint ámeriká?

Tayrol: ámeriká monnyon le!!! :O

[ Szerkesztve ]

(#45134) TayRol válasza jmakk (#45133) üzenetére


TayRol
veterán

ja, igen, azért írtam dodót, mert amerika.:)

(#45135) ezisjo válasza .: JuSzT :. (#45119) üzenetére


ezisjo
tag

Ezért most megint kapni fogok.... :)

Nem lehet hogy az objektív miatt marad több részlet a PL3-nál? Pana vs. Zuiko :D

(#45136) Mercutio_ válasza madgie (#45117) üzenetére


Mercutio_
félisten

Lehet nem témamódnak hívják, az amiben az FF-et is ki lehet választani.
Tényleg az Oly FF-módja tud legalább annyit, mint a G3-é? (A GF1-é volt az igazi, de az azóta a panákban is más kicsit)

Na, majd, ha kezemben lesz a G3 még brainstorm-olok, hogy mi még amit jó lenne, ha Oly-nál is megkapnék.

Juszt: A színvilágban nem csoda, hogy az Oly jobban tetszik, már a rettenet E-PL1 is elég karaj színvilágú képeket köpködött, volt olyan fotó amit az mentett meg, egyszerűen jólesett ránézni.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#45137) madgie válasza Mercutio_ (#45136) üzenetére


madgie
titán

Ja, hogy az! Az van egy raklapnyi, a gyorsmenüben könnyen el is érhető, a beállításokban mélyen eldugott helyen meg testre is lehet szabni, hogy melyik legyen választható és melyik nem.

A BW-je nem olyan rossz, sajnos nem Dynamic BW by GF1 szint, de kis piszkálással egész jó (csak a mű-zaj sok rajta). A Pinhole mód egész jó még, ha az ember Instagramos színvilágra vágyik.

szerk: utólag is lehet raw edittel mókolni, két presetet el is ment ott, nekem az egyes asszem a BW, a második a Pinhole (és azon belül eljátszhatsz az expókorrekcióval, shaodew/highlight-tal, WB-vel, stb).

Ami miatt mégis raw+jpg-ben lövök: az E-M10-nek kellően nagy felbontású az LCD-je ,hogy belenagyítva jobban lehessen élességkontrollt gyakorolni a raw+jpg teljes felbontású jpg-jén, mint a sima raw beépített jpg thumbnail-jén.

[ Szerkesztve ]

(#45138) madgie válasza madgie (#45137) üzenetére


madgie
titán

Telefonos hsz, helyesírásellenőrzéssel, sorry :(

(#45139) schawo válasza Mercutio_ (#45136) üzenetére


schawo
titán

A PL1-nek jobb a képi világa, mint az új szenzorosoknak. Ez pont a múltkor tudatosult bennem, amikor az M10 tapinapról hazajövet a "mi ez a szar" felkiáltással üdvözöltem a képeket. A színek egyszerűen nem olyanok, amilyennek én szeretem. Most már azért nem azt mondom, hogy szar, csak annyit, hogy nem az igazi. Persze minden másban köröket ver a régi szenzorra az új.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#45140) madgie válasza schawo (#45139) üzenetére


madgie
titán

A PL1 meg fényévnyire van mondjuk az E-1, E-300 féle színektől :P

szerk: más, de rendeltünk pár SD karit és ez elég bitangnak tűnik ár/érték/sebesség arányban. Ócsó, 33 MB/s-sel írható, 87 MB/s olvasható (és jár hozzá visszaállító szoftver!). A hasonló árú Lexar (amihez több reményt fűztem ,annak idején a Nikonban szinte csak Lexarokat használtam) majdnem csak feleannyi sebességet tud.

[ Szerkesztve ]

(#45141) schawo válasza madgie (#45140) üzenetére


schawo
titán

Lehetséges, azt én nem ismertem. :)

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#45142) madgie válasza madgie (#45140) üzenetére


madgie
titán

Lemaradt: ez a Transcend jobb RW értékeket hozott, mint a 30 MB/s SanDisk Extreme SDHC-m!

(#45143) ati3x válasza madgie (#45140) üzenetére


ati3x
senior tag

Én meg meggondolatlanul odaajándékoztam a pl1-et öcsémnek...

(#45144) madgie válasza ati3x (#45143) üzenetére


madgie
titán

Nekem van E-P1-em, épp most ment tornáztuk feljebb az árát :))

(#45145) arn válasza schawo (#45139) üzenetére


arn
félisten

Ugyanolyan beallitassal ment mindketto? Pl warming colors meg ilyesmi. Pl2nel hasznaltam, de em5nel elcseszett szineket hozott. De irhatnam az auto dinamika kontrolt, ami szinten osszevissza exponal em5on. Gyanitom a funkcioja hasonlo, csak eppen az em5 dinamikaja korberohogi a pl2ot.

Persze ettol van elteres, de nem egetvero, a lr pl teljesen mast hoz ki belole egy exportnal (a sonye jobb) - ha jo szineket akarsz, c1. Az olyszinek utana szurkeszoldnek tunnek majd, a lr meg doglottnek :)

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#45146) schawo válasza madgie (#45144) üzenetére


schawo
titán

Attól tartok, hogy a béka segge még mindig megugorhatatlan magasságokban tornyosul felette.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#45147) TayRol válasza TayRol (#45110) üzenetére


TayRol
veterán

ezek szerint nincs senkinek eladó 25-öse? vagy vegyen cimbi 25/1.8-ast? :F

(#45148) jube7 válasza madgie (#45142) üzenetére


jube7
tag

Csak zárójelben, nekem a Sandisk sosem jött be, a Transcend sokkal inkább.

"Minden jó valamire, ha másra nem, hát elrettentő példának."

(#45149) arn válasza TayRol (#45147) üzenetére


arn
félisten

Az uj oly aran tuti kap egy hasznalt panat.

facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld

(#45150) TayRol válasza arn (#45149) üzenetére


TayRol
veterán

ha segítek neki az oly kártyával, akkor is? most egy sincs eladó...

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Micro Four Thirds (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.