Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  macOS PC-re (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!

Tartalomjegyzék:

1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#33851) Máté94 válasza ThuG4LifE (#33850) üzenetére


Máté94
addikt

Tony és társai eszközöket erősen hanyagolni, és ellenjavalni bárkinek, aki Hackintosh-t szeretne. Azzal nem tanul semmit sem az ember az egészről, és hibakeresni se tud, mert csak kattingatott egy telepítőben.

Csak a vanilla :K

(#33852) Perbal1


Perbal1
tag

Köszönöm a segítséget!
Ha elkezdem biztos lesznek még kérdések!
Windows 10 rendszeren tudok készíteni olyan jó USB telepítőt, mint Mac Os alatt?

(#33853) Máté94 válasza Perbal1 (#33852) üzenetére


Máté94
addikt

(#33854) Perbal1 válasza Máté94 (#33853) üzenetére


Perbal1
tag

Köszönöm

(#33855) tlac


tlac
Topikgazda

a friss 15.5-ös vmware workstation player-hez ez a 3.0.3-as forkolt unlocker működik

itt meg egy script, ami a hivatalosan letöltött catalina-ból iso-t csinál macos alatt
[link]

[ Szerkesztve ]

(#33856) rsanya87


rsanya87
tag

Ez így működik tényleg? Clover bootscreenen csak f4 és ennyi?
"First...If you need DSDT edits...-Extract tables with F4 key in Clover boot screen!-Run it and send me files!RunMe.app"
[LGA775]

[ Szerkesztve ]

(#33857) Máté94 válasza rsanya87 (#33856) üzenetére


Máté94
addikt

Olarilla is hanyagolható.. :B

Ráadásul azt sem tudod mit csinál vele, vagy hogy egyáltalán szükséged van e rá. :))

(#33858) Smiley válasza rsanya87 (#33856) üzenetére


Smiley
őstag

High Sierra es felette a regi 775 lapoknal gondok okozhat ha nem tudod kikapcsolni a bios-ban a SATA Hot Plug-ot. Ha jol remlik erre van valami clover patch.

Én mondol, Maga mondol, Én mondol. Így kell normál beszélgetni...

(#33859) rsanya87 válasza Máté94 (#33857) üzenetére


rsanya87
tag

Valahonnan el kéne indulni.
99%ban az volt, hogy ez sem jó az sem jó amaz sem jó. A guide-ok 99%ban leirják hogyan telepitsd fel, de egyikben sincs elmagyarázva, hogy az inditó parancsokat hogyan add be. Pl nekem ugye kéne a radpg=15, hogy menjen a hd7750, de mivel 2hét keresés sem hozta meg a választ, hogy ezt hova a repedt fenébe kéne beírni boot közbe, és az esetleges többi inditóparancsot, így feladtam. Kerestem egy olyan gépet, ami olyan hardverekből áll amiből az apple is összerakta a sajátját (nativ támogatott hardverek, vagy azok voltak), de arra is azt mondjátok felejtős. Na akkor most az a megoldás, hogy vegyek 500ért egy macet hogy megismerjem? Vagy nem értem ezt a minden szar dolgot.. Valahogy más is felrakta, és gondolom nem a lentiek kihagyásával csak simán legyártott egy usb telepitőt vpc-n mac alól és érintetlenül feltelepítette egy nem mac gépre...

(#33860) Máté94 válasza rsanya87 (#33859) üzenetére


Máté94
addikt

A radpg=15 az egy boot argument/flag. config.plist-be kell beirni Clover/OC esetében. De az oldalon, amit linkeltem ha nem is konkrétan mellette, de feljebb leírják más kártyáknál, hogy micsodák ezek.

(#33861) kushwavez válasza rsanya87 (#33859) üzenetére


kushwavez
Topikgazda

az indítóparancsok a bootarg-hoz mennek, ez config.plist-ben:
PlistEditorral nézve:

TextEditorral nézve (pl Win alatt notepad++, mac alatt TextMate):

vagy lehet a Clover bootmenüből is: ha a numpad-on megnyomod a 0-t, vagy alul kiválasztod a "Boot options"-t (teljesen nem emlékszem rá), előjön egy rész ahol a boot argumentumok vannak, oda is be lehet írni őket manuálisan.

Én megértem, hogy nehéz, én még régen a chameleon bootloader-nél voltam úgy, hogy semmit nem értettem belőle kb. Clover után kezdtem jobban megérteni és jobban utánanézni a dolgoknak. Sajnos legtöbbször türelemjáték ez a dolog, nagyon sokat kell próbálgatni\változtatgatni, hogy működjön. Ha valamit nem értesz miért van a config.plist-ben érdemes wikiket olvasgatni a Clover működéséről pl.https://sourceforge.net/p/cloverefiboot/wiki/Configuration/#configplist-structure
Érdemes kezdés előtt csinálni egy keresést az adott gép típusra, processzorra, vidikarira hogy esetleg volt-e már valaki akinek sikerált a dolog (lehetőleg minél újabb). Ha van egy kész EFI ami az illetőnek működött, szerintem egyáltalán nem gáz ha azt használod.Tanulmányozni így is lehet (pl ha nem tudom mi a fityfenét csinál a Lilu vagy a Whatevergreen akkor utánanézek, hogy mi az és mit csinál, vagy a config.plist-ben van egy Kexttopatch vagy egy DSDT Patch amiről nem tudok, szintén utánanézek).
Nagyjából amik eszembejutnak leírom neked ide:

DSDT Fixes/patches: Az adott laphoz/chipsethez nélkülözhetetlen "rename" patchek amik nélkül néhány funkció nem működne pl.: HDAS to HDEF (hangeszköz patch) -> itt a DSDT-ben megkeresi a HDAS-t és átnevezi HDEF-re, ezáltal észleli a macOS a hangeszközünket. a HDAS az alap PC-s neve a hangeszköznek, ezzel nem tud mit kezdeni a macOS, mert nem tudja mi az, ezért szükség van az átnevezésre. Az átnevezés HEX-ben történik (vagy ha notepad++-t nézzük akkor base64).

DSDT, SSDT: Ezek a gép működéséhez nélkülözhetetlen "táblák" amik ACPI (Advanced Configuration Power Interface) "nyelven" vannak íródva. Annyira nem megyek bele, a fizikai hardwerekhez szükséges utasításokat, identitásukat, stb. tartalmazza.

KernelToPatches: kernel szintű patcheket tartalmaz, ezzel nem nagyon kell foglalkozni, ide ált. nem megy semmi.

KextToPatches: Kext(driver) szintű patcheket tartalmaz, pl ha hozzá kell adnunk egy hangkodeket ami alapból nem szupportált, itt hozzá tudjuk adni, módosítani tudjuk. Leggyakoribbak az USB port limit patchek, Framebuffer patchek.

A kexteket telepíteni személy szerint én csak a Clover/kexts/Other-be szoktam, de valakik azt állítják ez hülyeség és a /Library/Extensions-ba (L/E/) kell. Szerintem egyáltalán nincs jelentősége, te döntöd el, hova telepíted. Ha a L/E-be telepíted, utána kell egy kext cache (kext gyorsítótárazás) rebuild. Ez a sudo kextcache -i /
majd egy restart után jó vagy.

SMBIOS: Fontos a jó power management-hez, és az iMessage működéséhez is. Ajánlott Clover Configurator-ral kikeresni a leginkább procihoz illő modellt (megnyitod a config.plist-et CC-vel, majd SMBIOS fül és két kis nyíl asszem. (Pl Skylake generációhoz Skylake, Ivy Bridge-hez szintén Ivy, stb)

SIP (System Integrity Protection): Egy biztonsági beállítás ami a nem engedélyezett hozzáférést és a nem aláírt kext-eket tiltja. Hacklinál ez általában mindig ki van kapcsolva. (0x67)

ig-platform-id: pl nekem 0x191b0000 -> az integrált grafikádnak az azonosítója, procifüggő, CC-ben ez is megtalálható a "Graphics" fülön az ig-platform-id-t kinyitva.

Most így hirtelen ezek jutottak eszembe. talán segítségedre lesz valamennyire a megértéshez.

Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13 

(#33862) tlac válasza rsanya87 (#33859) üzenetére


tlac
Topikgazda

Na akkor most az a megoldás, hogy vegyek 500ért egy macet hogy megismerjem? Vagy nem értem ezt a minden szar dolgot..

igazából igen, amit mi itt csinálunk az elég szürke zóna egyébként és akár azt a rossz következtetést is levonhatod, hogy szívás a macos, mert rengeteget kell hackelni hozzá
valójában meg egy igazi apple gépen meg nem, hanem csak működik és kész

ha nem megy a hackeles, vehetsz használtan 100-150k körül egy mac mini-t is
megismerni a rendszert az is jó, ha meg nem tetszik, eladod kb. annyiért, amennyiért vetted

ha ragaszkodsz a hackintosh világhoz, akkor sajnos nem igazán lehet megúszni a szívásokat
a doksik, tutorial-ok meg nem lesznek 100%-osak valószínűleg egyik sem, aminek több oka is van:
pl. amit már említettem, hogy szürke zónában járkálunk, vagy, hogy ezekkel szinte mindenki a szabadidejében játszik, meg fejleszti az eszközöket, pénz nem igazán van belőle
aztán az is ott van, hogy nem egyformák a konfigurációk, egy dologra több megoldás is lehet, aztán kinek mi jön be

[ Szerkesztve ]

(#33863) kushwavez válasza tlac (#33862) üzenetére


kushwavez
Topikgazda

valamilyen esetekben iszonyat könnyű a telepítés, valamikor nem. Viszont ami biztos, az az, hogy a Unibeast meg a Multibeast az elavult, és sokszor nem is működik (legalábbis én pár konfigon kipróbáltam kiváncsiságból, de vagy be sem bootolt, vagy nem volt grafika, hang stb.). Ezek után nincs is igazán "one-click" installer. Emlékszem még a Lion és Mountain Lion időszakban volt egy app ami rendesen megpróbálta belőni a konfigot a saját gépedhez, na az volt az igazi 1click telepítő. Konkrétan egy gombot kellett csak megnyomni majd bebootolni. myHack volt a neve és iszonyat jól működött. :D persze ugye a legnagyobb hátránya, hogy fingod sincs mit csinál.

Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13 

(#33864) Máté94


Máté94
addikt

Aki esetleg bizonytalan, annak szívesen ajánlom felkeresni az r/Hackintosh Discord szervert, főleg a kései órákban, ha segítségre van szüksége. Angol nyelv kötelező természetesen. :)

(#33865) rsanya87


rsanya87
tag

Köszi mindenkinek :)
Kicsit visszajött a lelkesedés :)
Igazából "szeretek szopni" az ilyeneken, főleg ha látom a fényt, amit jelen esetben nem lát/ok/tam. Ez főleg annak tudható be, hogy egy ipaden kívül semmi mac nincs itthon, és a guide-ok 99%-a macos alól készült.
Nekiesek újra lassan :D

[ Szerkesztve ]

(#33866) kerobi


kerobi
senior tag

Sziasztok. Vettem egy i9-9900k-t, gigabyte z390es mini itx alaplapot. 170x170. Tudnstok olyan házat ajanlani, ami kicsi, mobilis? Vizhutessel lenne megoldva a procihutes. Mivel elég nagy kiadas volt ezért nem engedhetek meg magamnak dedikált vga t. Később lesz ext vga szoval olyan haz kellene amiben nincs vga hely, csak alaplap, proci vizhutes.

Macbook Air M1, Asrock Z390 phantom gaming mini itx, I9-9900K, 32GB 3600MHz G.Skill, Pro-ject Pre Box S2 Digital DAC+PreAMP, Raijintek Metis plus ház, Noctua NH D15 cooler, Radeon Pulse 5700Xt

(#33867) kerobi válasza kerobi (#33866) üzenetére


kerobi
senior tag

Ja a tápot kihagytam. Ennek is bele kellene fernie.

Macbook Air M1, Asrock Z390 phantom gaming mini itx, I9-9900K, 32GB 3600MHz G.Skill, Pro-ject Pre Box S2 Digital DAC+PreAMP, Raijintek Metis plus ház, Noctua NH D15 cooler, Radeon Pulse 5700Xt

(#33868) tradeelek11 válasza kerobi (#33866) üzenetére


tradeelek11
aktív tag

Igaz nekem “csak” 8700K-ám van réz kupakkal és Gb z370n- wifim
de ez most méret szempontjából mellékes, tehát ITX.
Én ezt választottam feketében:

https://www.arukereso.hu/szamitogep-haz-c3085/raijintek/metis-plus-0r200055-56-57-61-p354378323/?gclid=CjwKCAiAjrXxBRAPEiwAiM3DQuD9_MYr6PkfqKwwCewkJkQACjdHJWA7hZjgHPBWXKD_jcg8BLhvRxoCVYsQAvD_BwE

Azt nem tudom hogy milyen vízhűtést szeretnél, valamikor én is azt favorizáltam de
ezt a házat direkt azért vettem mert ebbe bele fér a 2 leg brutálisabb léghűtő
a Noctua NH-D15 SE-AM4, illetve Be quiet! DARK ROCK PRO 4 (nekem ez van mert fekete)
Illetve a későbbiekben bele tudsz tenni egy kis kompromisszummal VGAt is.
Ennek a 2 léghűtőnek a zaj szintje sokkal kisebb mint a gyári vízhűtők bármelyike!
Igaz “Mac” alatt nincs agyon hajtva de szinte “kussban” itt az aktuális érték.

Egy link, hogy mit hoznak ki mások belőle: https://pcpartpicker.com/b/xrRJ7P

És egy kicsit szubjektív, de engem emlékeztet a Macek kinézetére.
A tápod is simán befér.

(#33869) tradeelek11 válasza tradeelek11 (#33868) üzenetére


tradeelek11
aktív tag

Ami kimaradt, még így is belefér egy 270 mm hosszú VGA.

(#33870) tlac válasza kerobi (#33866) üzenetére


tlac
Topikgazda

van egy itx-es topik, ott biztosan tudnak segíteni a házkérdésben
inkább ott beszéljétek meg, ez nem ide tartozik

(#33871) kerobi válasza tradeelek11 (#33868) üzenetére


kerobi
senior tag

Hú köszönöm, nagyon jókat irtál! A ház nekem kicsit nagy. Kézipoggyászban szeretném hurcolászni és fontos a méret és a súly. :) Vizhűtés

tlac: Igen teljesen igaz, én is hackit szeretnék a gépre, majd később biztos lesz kérdeésem.

[ Szerkesztve ]

Macbook Air M1, Asrock Z390 phantom gaming mini itx, I9-9900K, 32GB 3600MHz G.Skill, Pro-ject Pre Box S2 Digital DAC+PreAMP, Raijintek Metis plus ház, Noctua NH D15 cooler, Radeon Pulse 5700Xt

(#33872) tradeelek11


tradeelek11
aktív tag

Jelen pillanatban BCM94352Z DW1560 wifi-bt kártya van a lapomon,
viszont ma megjött az adapterem a BCM94360CS2 (APPLE) kártyához ezt szeretném cserélni.

A kérdésem itt ha jól olvasom nem kell semmi okosság ugye, réginek a 4 kext-jét törlöm, a kártyákat cserélem és ennyi?

(#33873) kushwavez válasza tradeelek11 (#33872) üzenetére


kushwavez
Topikgazda

AirPortBrcmFixup és BrcmBluetoothInjector az ha jól tudom kell hozza Catalinan

Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13 

(#33874) Smiley válasza tradeelek11 (#33872) üzenetére


Smiley
őstag

Meg generald ujra a kernel cache-t, ha torolsz vagy hozzaadsz valamit.

Én mondol, Maga mondol, Én mondol. Így kell normál beszélgetni...

(#33875) bbmt


bbmt
senior tag

Ez most nem biztos, hogy idevaló, de ha már van egy jól működő hackintosh-om, akkor bele tudom pakolni a régi power Mac g5-ös házba? Vagy nagyon speckó a belseje?

A kanál a gyengék villája

(#33876) tlac válasza bbmt (#33875) üzenetére


tlac
Topikgazda

moddolni kell hozzá
[link]

van modos topik is
[link]

(#33877) Smiley válasza tlac (#33876) üzenetére


Smiley
őstag

En majdnem vettem egyet a mult heten, de sajnos meg volt nyomva az egyik fule. Nekem ha egyszer lesz, akkor a kivezetesek is meg lesznek csinalva normalisan :)

Én mondol, Maga mondol, Én mondol. Így kell normál beszélgetni...

(#33878) bbmt válasza tlac (#33876) üzenetére


bbmt
senior tag

Köszi :R

A kanál a gyengék villája

(#33879) r3dsnake


r3dsnake
nagyúr

Sziasztok!

Vettem egy RX580-at a hackintosh buildembe, működik is teljesen jól. Viszont furcsa módon a memória órajele folyamatosan 2.000mhz, terhelés nélkül. Így az idle fogyasztás is 90-100W, ami nem túl ideális. Van valami ötlet, mi lehet a gond? A whatevergreen-t és a Lilu-t felraktam már, nem segített.

Köszi!

(#33880) Máté94 válasza r3dsnake (#33879) üzenetére


Máté94
addikt

Ennyi infóból nehéz kitalálni, de talán SMBIOS csere segíthet. :DD

(#33881) tlac válasza tlac (#33855) üzenetére


tlac
Topikgazda

linux (Debian 9) alatt egyszerűen nem bírtam feltelepíteni vmware alá a Catalina-t
legalább 20-szor megpróbáltam, de mindig elakadt ott, ahol a régiót kellett volna beállítani
semmi hiba nem volt verbose módban, de egyébként meg az apple logó ott maradt a kijelzőn és ha billentyűzetet nyomkodtam, akkor hallatszódott a szokásos macos pittyegés, de ezen kívül semmi

ugyanazzal az iso-val, vmware verzióval, meg unlocker-rel, win 10 alatt simán végig ment
aztán áthoztam linux alá is a telepített image-et, az ott is működik
fura

[ Szerkesztve ]

(#33882) fiATHaLON


fiATHaLON
őstag

Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata, hogy milyen pcie nvme kártya működik hibátlanul,
egyből, Mojave alatt?
Előre is köszönöm!

(#33883) fiATHaLON


fiATHaLON
őstag

Megtoldanám még egy kérdéssel.
Próbálok leszedni egy Blackmagic Disk Speed Test nevű appot a store-ból,
de csak forog körbe a mutató, ha rányomok a "felhőből lefelé nyílra".
Ugyanez volt az első alkalommal is, amikor még a get-install gombokra tudtam
ott nyomkodni. Mást fel tudtam telepíteni innen, ez valahogy nem megy.
Mojave alatt nézem.
Egyébként jó lenne bármi más program is, ami kifejezetten az ssd-k sebességét
teszteli.
Köszönöm

(#33884) Máté94 válasza fiATHaLON (#33883) üzenetére


Máté94
addikt

Samsung 970. Evo Plus csak a legfrissebb firmwarerel.

AmorphousDiskMarkot próbáld.

(#33885) fiATHaLON válasza Máté94 (#33884) üzenetére


fiATHaLON
őstag

Nagyon köszönöm, a benchmarkos tippet kipróbálom, a másikban
félreérthető voltam. Egy bővítőkártyát szeretnék betenni, mert elfogyott
az alaplai 5 lehetőség (egyet lefoglal egy 970PRO)...

Köszönöm a remek tippet, ez az Amorphous pont az amit kerestem,
egy CrystalDiskMark MacOS-re! :R

[ Szerkesztve ]

(#33886) Divinity


Divinity
őstag

Sziasztok!
Lehet hülye kérdés, csak ahogy látom rég volt frissítve az összefoglaló, de az alapján telepíthető? Céges gépnek egy Mac mini-m van és a saját, jelenleg Ubuntus, laposom is meghekáznám :D
Konkrétan egy Dell Latitude 7480 (i7 7600U, 16gb ddr4, Samu nvme ssd) lenne az alany, tudom tudok pc a téma de direktben laposokra való témát nem találtam.
Ha esetleg lenne bármilyen egyéb irány esetleg érdekesség amire figyelnem kéne akkor megköszönném ha megosztanátok velem
:R

[ Szerkesztve ]

return Mono.fromCompletionStage(client::resolve).map { it.sign }

(#33887) tlac válasza Divinity (#33886) üzenetére


tlac
Topikgazda

az alapelvek nem változtak, kiindulásként jó

(#33888) r3dsnake válasza Máté94 (#33880) üzenetére


r3dsnake
nagyúr

Kiderült mi a gond. Ha rá van kötve egy DVI monitor is, instant felugrik a memória órajel 2000mhz-re.

Ez a kisebbik gond, majd megoldom valahogy másképp. Viszont a pixelek kirenderelése nekem kicsit fura a kártyával. Ha textet olvasok rajta, és arrébbhúzom az ablakot, fura, változó színű körvonal jelenik meg a betűk körül. Mindig másképp. Ha kikapcsolom a font símítást nem látszik annyira, de így is előfordul. Erre esetleg van valami ötletetek? Korábban nvidia kártya volt a gépben. Lehet érdemes lenne újratelepítenem teljesen, csak már az AMD kártyával? A whatevergreen és a lilu fenn van már. Windows alatt minden jól néz ki. High Sierra van fenn, SMBIOS Mac Pro 5.1. Valami ötlet?

Köszi!

[ Szerkesztve ]

(#33889) Máté94 válasza Divinity (#33886) üzenetére


Máté94
addikt

Ha PM961-es Samsung, akkor felejtős csere nélkül.😅

Force RGB módot lehetne megpróbálni beállítani. Ha angolul rakeresel látni fogod, hogy ez régi jelenség. De így kép nélkül nehéz megmondani pontosan mi is lehet.

[ Szerkesztve ]

(#33890) Máté94 válasza Máté94 (#33889) üzenetére


Máté94
addikt

*PM981

A második bekezdés pedig redsnake-nek ment. :)

(#33891) rsanya87


rsanya87
tag

Hali!
Egy ilyen iMac-re fel lehet operálni (kevés sz.pással) újabb rendszert?

Sanya

(#33892) r3dsnake válasza Máté94 (#33889) üzenetére


r3dsnake
nagyúr

Köszi, szombaton kipróbálom.

(#33893) Máté94 válasza rsanya87 (#33891) üzenetére


Máté94
addikt

http://dosdude1.com/catalina/

A compatibility alatt olvashatsz róla. Penryn alapú CPU kell neki, illetve nem biztos hogy minden tökéletesen működni fog. De ez már nem ennek a topiknak a témája. :)

(#33894) kushwavez válasza Smiley (#33877) üzenetére


kushwavez
Topikgazda

Ez aztán nagyon clean. Kiváncsi vagyok hogyan csatlakoztatta az előlapi panelt. Nekem is van egy amit elkezdtem de idő hiányában még nem fejeztem be, igazából ez az egy amit még nem derítettem ki. Vannak jumper kábeleim (anya-apa), csak a helyüket kéne megtalálnom.
Meg az original táp helyére én a sajátom szétszedném és beletenném az powermac táp házikójába, de nem igazán merek nagyon hozzányúlni, lehet rosszul tudom de tud elég veszélyes is lenni.😅

Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13 

(#33895) lizdav


lizdav
csendes tag

Hali!

Nem tudja esetleg valaki mi okozhat véletlenszerű újraindulásokat, illetve indítás utáni szaggatást, fagyást?

Dualboot-os szettem van, Win10-el + Mojave. Nemrégiben a Windowsos meghajtót újrahúztam egy frissebb build miatt, az a gyanúm hogy azóta viselkedik furán... Hallottam rémhíreket, hogy a Win és MacOS nem feltétlen fér meg egymás mellett, de gondoltam külön meghajtóra telepítve, másikat kihúzva nem lehet baj. Leginkább Windows használat után újraindulva produkálja a jelenséget ahogy észrevettem. De teljesen random, igazából ezt a bejegyzést is a hakliról írom, jelenleg semmi baja. Fél órája viszont újraindult normál használat mellett.

Szívesen utánajárnék a problémának én magam, csak sajnos fingom sincs hol kezdjek kutakodni(már a rendszeren belül).

Előre is köszönök bármi hasznos infót!

(#33896) Máté94 válasza lizdav (#33895) üzenetére


Máté94
addikt

Console-ból tudsz logokat olvasni.

(#33897) kushwavez válasza kushwavez (#33894) üzenetére


kushwavez
Topikgazda

végül rávettem magam és beletettem az original powermac táp házába az én tápom, előtte ellenőriztem hogy maradt-e a kondenzátorokban áram, majd bekötöttem. Minden faszán működik, az eredeti 2 venti is, viszont azokat lehet idővel le fogom cserélni mivel szerintem kicsit zajosak. Sajnos a plexilapot el kellett hagynom az oldaláról (pedig szerettem volna meghagyni) mert a vidikari túl nagy és miatta nem fér oda. Már csak az előlapi panel és +1 hdd tartó maradt.

Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13 

(#33898) Smiley válasza kushwavez (#33897) üzenetére


Smiley
őstag

Kepeket dobjal majd fel :)

Én mondol, Maga mondol, Én mondol. Így kell normál beszélgetni...

(#33899) bbmt válasza kushwavez (#33897) üzenetére


bbmt
senior tag

jaja képeket én is megnézném :)

A kanál a gyengék villája

(#33900) lizdav válasza Máté94 (#33896) üzenetére


lizdav
csendes tag

Van egy pár shutdownStall, aminek dátumai megfelelnek az előfordulásukkal... Terminalban megnéztem az elmúlt 48 órában történt leállások kódjait, mindegyik '5' ami tudtommal azt jelöli, hogy minden rendben volt.

Igyekszem még jobban utánajárni a dolognak a magam útján, de a probléma feltárásához tudnom kéne konkrétan mit keressek. Táp problémát írtak néhány helyen ilyesmire, bár az újraindulások sokszor első bejelentkezést követően is előjönnek, illetve volt mostanában 3D benchmark is futtatva, attól meg tutira kipusztult volna ha a táp a gond.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  macOS PC-re (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.