Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  macOS PC-re (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!

Tartalomjegyzék:

1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#34151) kushwavez válasza aszti75 (#34150) üzenetére


kushwavez
Topikgazda

A Mac-ed UEFI és GPT módban van?
Akkor a Windows telepítőnek is UEFI, GPT módban kell lennie. A Legacy az azt jelenti MBR (BIOS)-ban van. Szerintem a telepítő képe meg azért lett ilyen össze-vissza mert a BIOS beállításaidban a CSM be van kapcsolva.

Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13 

(#34152) aszti75 válasza kushwavez (#34151) üzenetére


aszti75
senior tag

Most irom ujra. A Mac UEFI modban van igen es GPT particion, de a HDD-t megformazta a boot camp NTFS-re ujtainditas elott.
A mellekelt kepen lathatoan irtam ki elozoleg is. Igaz, alapbol a GPT fajl rendszert adta be UEFI modban, de en at allitottam a kepen lathato modokra. Windowson ez igy mukodott.Most is Windowsrol irom a notbookrol.
CSM!? Nem is emlekszem, hogy van-e ilyen beallitasom a bios-ba. Egyebkent meg vissza allitottam a biost a gyari beallitasokra. Ezekkel a beallitasokkal mukodik a Mac es elotte a Windows is.

(#34153) kushwavez válasza aszti75 (#34152) üzenetére


kushwavez
Topikgazda

Képet nem látok, de ha jól emlékszem rufusban olyan beállítást kell választani, hogy UEFI (nem CSM).
Egyébként csak a félreértés elkerülése végett nem összekeverni ezeket:

Partíciós térkép (az egész lemezre\SSD-re értendő):
- MBR (Master Boot Record) -> Legacy BIOS (Régebbi BIOS only rendszereken használták/ják, nem képes 1 TB-nál nagyobb méretet kezelni, nincs EFI rendszerpartíciója, VESA módban bootol tehát a legalapvetőbb megjelenítést használja (800x600 vagy kisebb felbontásban))
- GPT /GUID (Guid Partition Table) -> UEFI gépeken használt (újabb alaplapokon, Ivy Bridge és újabb rendszerű gépeken már ilyen van, jobb kompatibilitás érdekében jobb ezt használni, 1 TB-nál nagyobb méretet is képes kezelni, könnyebb az élet vele ha Cloverről van szó pl., van EFI/ESP azaz EFI System Partition rendszerpartíciója (ezen belül van a Clover, Windows boot manager, stb. ami kell a rendszer indulásához))

Partíció formátum:
- A lemezen található különféle partíciók formátuma pl.: NTFS, APFS, HFS+, FAT32, exFAT stb.

a CSM: azaz Compatibility Support Module: azt jelenti, hogy képes kezelni UEFI és MBR (Legacy BIOS) lemezeket is. Ha nem muszáj nem kell bekapcsolva tartani, tud problémákat okozni. Felesleges használni ha nincs MBR bootlemezünk.

[ Szerkesztve ]

Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13 

(#34154) aszti75 válasza kushwavez (#34153) üzenetére


aszti75
senior tag

Bocs.Nem engedte feltölteni a képet.Meghaladja az 5 mb-ot(telefon) :U
Most GPT partíciós sémával írom és UEFI(nem CSM).Gondolom így már menni fog.Legalábbis remélem.
Hát igen.Sajnos sokszor keverem még ezeket a dolgokat.Mac nekem még újdonság.Windows-al elvoltam cca 25 évig :DDD
Most is csak a gyermekek végett teszem fel,noti nem egy erőmű :D

[ Szerkesztve ]

(#34155) tlac válasza aszti75 (#34154) üzenetére


tlac
Topikgazda

ha jól értem azzal van a problémád, hogy a win nem települ
ennek nincs köze ahhoz, hogy korábban volt hackintosh a gépeden, főleg, hogy a bios is vissza lett állítva, meg benne sincs az az ssd, amire telepítve van

tehát ha marad még kérdésed, légyszi menjetek át a win10 topikba ezzel a témával

köszönöm

[ Szerkesztve ]

(#34156) aszti75 válasza tlac (#34155) üzenetére


aszti75
senior tag

Nem maradt kérdésem. Megoldottam.
Kösz viktor001 :R

Elnézést az off-ért :R

(#34157) BeZol


BeZol
őstag

Már nyár óta bökte a csőrömet, hogy egy 2014-es macbook pro-val "kódolok" (tanulom még), és idegesített, hogy 2-3 böngészőablak után (chrome, tudom zabálja a memóriát) rendesen lehetett érezni h belassul, meg a fordítgatások sem mentek olyan hú de gyorsan, és azért lehetett érezni, h lassú minden az asztali gépemhez képest (win10).

Hát szombat reggel elhatároztam, hogy a 0-ról megtanulom, hogyan kell PC-re felrakni a MacOS Catalina-t.

Természetesen a tutorialok többsége sem volt magától érthetődő... Meg sok minden nem is ment, de elég hamar sikerült feltelepíteni az oprendszert. Persze kaptam áthúzott karika jelet (nem írták sztem 1 tutorialban sem, h előlapi usb portba ne, csak hátlapiba tehetem az usb telepítőt), de előtte az USB telepítőt sem sikerült elsőre jól elkészíteni, mert nem volt olyan opció a formázásnál h "GUID", aztán emiatt nem is ment a későbbi a telepítő (kiderült, h 2 sorja van a meghajtónak és nem az alsóra, hanem a felsőre kell kattintani, akkor megnyílik a GUID mint opció, addig csak 2 dolgot lehet állítani, nem 3at), aztán szépen betöltött az oprendszer (fura volt, h mindig bootmenüzni kellett különben kékhalál), és mikor betöltött, akkor ugye be kellett állítani, hogy tudjon magától bootolni. A tutorial ami alapján haladtam a multibeastet ajánlotta Catalinához is, hát sztem itt csúszott el a dolog nálam, mert ugyan az integrált videókártyát működésre tudtam bírni h 144Hz-en menjen, de a hangot nem tudtam megoldani (de ezeket sem a multibeast oldotta meg). Az sem volt egyértelmű, hogy hogyan lehet utólag a config.plist-et módosítani, milyen terminal-os parancsok kellenek előtte ("sudo mount -uw /"), mit kell mountolni, utána hogyan nyitom meg, miket állítgatok, mi mihez kötődik bla-bla.

Egész mai napom a hang helyreállításával telt, végül egy friss telepítés (telepítés végeztével multibeast-et mellőzve csak clover bootloader és clover configurator használatával) a boot beállítását követően láss csodát, egyből ment a hang... Csak az igpu-t kellett behangolni.

Na meg persze boot-ba be kellett állítani a "-disablegfxfirmware"-t, különben apple logónál 90%-os csík környékén újraindult a gép.

Szóval végignyomtam 3-4 tutorialt meg egy rakat fórumpostot (ide csak most találtam), és úgy kellett a teljes képhez összekukázni a "tudást". Tök gáz, viszont most már 1-2 óra alatt meglennék tutira, ezt is "megtanultam". :DDD

ASRock Z370 Professional Gaming i7
i7-8700K @4.7GHz 1.245V
2x8Gb G.Skill Flare X 3200MHz CL14 -> 3866MHz 17-17-17-38-374 1.41V
és jó kis integrált vga -> UHD Graphics 630

A proci és a memória már 2 éve így vannak beállítva, elég sokat kockultam és streamelgettem is néha haveroknak (gtx 1080 Ti-t használtam), ezek már a betonstabil 24/7 beállítások, ameddig van értelme elmenni.

Holnap jó kis home office mellett haladok tovább, hogy XCode megy-e egyáltalán, ahhoz is majd jópár dolgot fel kell tegyek majd ha emlékeim nem csalnak, aztán ha ott is minden baba, akkor marad a rendszer és települ fel mellé a win10 is.

RX580-as vagy RX 5700 XT kártyával terveztem volna a mac-ezést (2 hete eladtam haveromnak a nvidia kártyát), de per pillanat inkább önfejlesztek mintsem kockuljak, kódoláshoz pedig nem kell gpu erő.

Annak viszont nagyon örülök, hogy nem kellett egy mac mini/iMac/MB Pro trióból vmire beruháznom, legalábbis holnap kiderül, meg majd még elvileg az is egy külön story, ha dedikált videókártyát tennék a rendszerhez, de azzal már biztosan megvárom az új generációkat.

Bocsi, h ide ömlengtem, de mindeképp ki akartam írni magamból a dolgokat :))

(#34158) RaZroX válasza BeZol (#34157) üzenetére


RaZroX
addikt

Azért ez elég pozitív példa, grat hozzá :C

This is the way

(#34159) BeZol válasza RaZroX (#34158) üzenetére


BeZol
őstag

Köszi :B

(#34160) Smiley válasza BeZol (#34159) üzenetére


Smiley
őstag

Annyi, hogy a jovoben erdemes lenne kerulnod a multibeast es a hasonlo dolgokat. Akkor lesz igazan fasza a rendszered, ha csinalsz tenylegesen a gepedhez egy jo clover config-ot, es akkor egy csomo felesleges kext nem fog kellene, plusz tudni fogod hogy tenylegesen milyen patch-ekre van szukseged. Ha van egy jo config a gephez, akkor minden os update es os upgrade olyan mint ha eredeti lenne a geped.

Én mondol, Maga mondol, Én mondol. Így kell normál beszélgetni...

(#34161) kushwavez válasza BeZol (#34157) üzenetére


kushwavez
Topikgazda

grat hozzá! még nagyon az elején én is szívtam vele viszont mára mivel már én is megtanultam a dolgokat kb a legidegesítőbb az egészben a várakozás, hogy a telepítés végezzen. :D Sose használtam a *beast dolgokat pont azért mert abból nem tanul semmit az ember, meg teljesen outdated. De egyszer kíváncsiságból kipróbáltam, hogy milyen is ha egy mezei felhasználó nekiáll csak Uni/Multibeast-el. A telepítőig sem jutottam el velük.

("sudo mount -uw /")
(read-write) Ez akkor kell amikor a System/Library/Extensions mappát szeretnéd "mókolni". Kerülni kell, nem szabad semmit sem mókolni ott, vagy totál disaster lesz belőle. Helyette a Library/Extensions-t kell használni, vagy a Clover/kexts/Other-t

Egyébként jómagam is kódolgatok, nagyon jó és gyors az Xcode, virtual iOS is megy meg úgy minden nagyon gyors és stabil. (i7-6700K OC 4.6 GHz)
Még gamelgetek is Mac-en (RX 5700) bár mivel Catalina-n semmi nem fut el amivel játszanék ezért jelenleg így erre marad a Windows, de elég jó teljesítményt kapok Mac alatt is.

tipp még: ha full "natív" Mac élményt szeretnél akkor szerezz be egy BCM94360 Wifi+BT kártyát, lesz vele Airdrop & Handoff funkciód (én 2 iPhone-al és +2 Mac-el nem bírnék már nélkülük meglenni)

tipp Win dual-bootnak (ha egy lemezen lenne): Sokmindent találtam róla a neten de mind fullba tolta a mókolást (szerkesztgették a Win bootmanager-t meg ilyenek) és nem nagyon értettem miért. Én máshogy csináltam, erről nemigen találtam sehol semmit.
Átméreteztem a Mac partíciómat, hogy legyen hely a Win-nek, létrehoztam egy FAT32 partíciót neki, bebootoltam a Win telepítőt, formáztam a partíciót, majd rátelepítettem. (érdemes azért az EFI/Clover-edről backup-ot készíteni mert a Win telepítő képes teljesen romba dönteni). A telepítés után mindig a Win kezd bootolni, ahhoz, hogy a Clover legyen elsőnek, cmd admin módban és:
bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\CLOVER\CLOVERX64.efi
Restart aztán kész is.
Ha Clover helyett OC-t használsz akkor a fenti értelemszerűen Clover helyett OC, bár abban nem tudok további segítséget adni mert annak nem vágom a működését.

Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13 

(#34162) BeZol válasza kushwavez (#34161) üzenetére


BeZol
őstag

Köszi, clover van fent. Már telepítésnél kettészedtem az 1TB-os nvme ssd-t, azzal nem kell most mókolni majd, viszont kicsit félek én is, hogy elromlik a bootolás, de majd meglátjuk, egyelőre a mac-et akarom belakni :U

(#34163) RaZroX


RaZroX
addikt

Sziasztok!

Ugyan a hackli építés elmarad most egy darabig, de a jelenlegi lapomba ha vennék itt a Hardveraprón egy procit akkor mennyire lenne alkalmas a hackli telepítésre ?
Illetve milyen procit lenne érdemes ?
ga-h61m-s2pv

[ Szerkesztve ]

This is the way

(#34164) Máté94 válasza RaZroX (#34163) üzenetére


Máté94
addikt

Ha iGPU-t akarsz használni, akkor valamit HD4000-el, vagy ha dGPU akkor mindegy.

[ Szerkesztve ]

(#34165) RaZroX válasza Máté94 (#34164) üzenetére


RaZroX
addikt

i3 3225-öt találtam HD4000-el.
Ha majd neki esnék hol találok korrekt, naprakész leírást hozzá ? Nem szeretnék itt kérdezősködni.

This is the way

(#34166) Máté94 válasza RaZroX (#34165) üzenetére


Máté94
addikt

(#34167) kushwavez válasza BeZol (#34162) üzenetére


kushwavez
Topikgazda

nagyon sok gépen alkalmaztam már a fent leírt dual-boot módszert, tönkretenni nem tesz semmit a Win telepítő de előfordul, hogy random hibát dob formázásnál és felülírja a már meglévő EFI-t (törli a bent levő Clover-t). Ilyenkor egyszerűen telepítés után felmásolom a backup Clover-t a helyére és minden megy tovább ahogy kell. igazából nem nagy dolog, csak kellemetlenség.
oh így hozzá: Ha dual-boot van akkor a Clover másolásnál a BOOT mappát nem kell másolni, csak és kizárólag a Clover mappát. a BOOT mappa kicserélésével a Win nem fog bebootolni.

Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13 

(#34168) rsanya87


rsanya87
tag

Sziasztok!

Megint én.
AMD vanilla telepítőt akartam megpróbálni megint a gépemen, Eddig volt clover-es elkészítés, amivel valameddig eljutottam régebben (hagyományos BIOS-os gépen sikeres telepítés), de most csak opencore-os leírás van, amivel egyszerűen nem bootol el a gép (nem bootolható az usb a gép szerint). Valakinek nincs meg a régi guide lementve valahol? Nincs itthon apple gép, szóval csak windows alól tudom megcsinálni, és a régi módszerrel ment minden, de az opencore az egy határfos.
Köszi.
Sanya

(#34169) Smiley


Smiley
őstag

Valaki feldobta mar az uj update-et? Ha igen volt vele valami szivas?

Én mondol, Maga mondol, Én mondol. Így kell normál beszélgetni...

(#34170) aszti75 válasza Smiley (#34169) üzenetére


aszti75
senior tag

Nekem szépen felment.Én egyedül a Clover-el szívok, mert be van fagyva.Érdekes,hogy USB-ről bootolva meg működik.Még ez a jó, mert frissítés után prebootba indul ugyan automatikusan, de a következő resatrtnál már az adatok kell neki és oda valamilyen oknál fogva nem ugrik automatikusan.Ezért kell ilyenkor USB-ről botolnom.
Nekem ennyi a szívás vele :DDD

(#34171) kushwavez válasza Smiley (#34169) üzenetére


kushwavez
Topikgazda

Clover v5107-re kellett frissítenem, meg a lilu+whatevergreent. régi whatevergreennel iGPU stall volt.

Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13 

(#34172) BeZol válasza kushwavez (#34167) üzenetére


BeZol
őstag

Közben beszereztem egy RX 5700 XT-t :U
1 óra mókolás után (igazából csak bootoptionökön kellett változtatni, párat kivenni, párat meg betenni) megy is vele a macOS. Tegnap este nyomtam is egy civilization 5-öt. Nem is tudtam, hogy ott csak macesek játszanak macesek ellen, windows-osok nincsenek ellenük. Ez meglepett.
Persze pubg és cs:go miatt kell a windows, úgyhogy amint ment minden a mac-en, izzítottam a windows telepítőt. Simán beraktam prioritásnak a wintelepítőt, utána felraktam mint úgy amúgy szoktam, majd mikor minden baba volt megint beléptem biosba, kikértem a mac-es bootot, ott bejött a clover ugye, és ott ki lehetett kérni ismét a windowst. Közben rákerestem hogyan lehet lecsökkenteni a bootopciókat cloverben (bár nálam 2-nek nincs semmilyen neve, azt nem tudom hogyan kéne eltüntetni, mert név alapján lehet), úgyhogy most nem is zavaró, és akkor van mac-ra állított főbios bootal 3 másodpercem cloverben, hogy most windows vagy mac induljon. Minden pöpec :B

Én még az iGPU-val frissítettem a macOS-t, meg ugye friss telepítésem volt múlt héten, nem kellett lilu+whatevergreenhez nyúlnom, de akkor gondolom a jövőben majd ezek lehetnek a ludasak ha vmi nem mükszik. Most lementettem pendrivra az iGPU-us és a radeonos EFI-ket is, egyszer még jól jöhetnek emlékeztetőül, ill. sokkal nem kell újra utánajárni most épp miket is kell átírni, úgyhogy én most nagyon-nagyon elégedett vagyok :DD

(#34173) kushwavez válasza BeZol (#34172) üzenetére


kushwavez
Topikgazda

Hát igen, az RX széria az oob és nem kell vele vesződni semmit hálistennek, max egy whatevergreen kell hozzá. a régi rx 580-am olyannyira oob volt, hogy egy üres kexts mappával ment teljesen natívan (kivéve FakeSMC és lilu). CS:GO-t én Mac alól is tolom ha épp van időm, azért nem bootolok át Win-re, elég jól fut itt Mac-en is (bár nyílván ha a legjobbat akarom akkor Win). még a SIP is be van kapcsolva! (szeretek olyan környezetet teremteni egy app késztésekor mint egy mezei felhasználónál, így nem ütközök random permission denied visszajelzésekbe) :D úgyhogy én is nagyon elégedett vagyok. minden lazán ment a notimon is.
Gratula amúgy hozzá!

Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13 

(#34174) BeZol válasza kushwavez (#34173) üzenetére


BeZol
őstag

Köszönöm! :B

(#34175) csattila01


csattila01
tag

Sziasztok,
Ma 1 hét vesződés után sikeresen telepítettem a Catalina-t. (OpenCore) Olyan hibával találtam szembe magam, hogy az Asus Cerberus MK2 billentyűzetem sehogy nem működik mac alatt. A szomszédtól kaptam kölcsön egy Hama uRage billentyűzetet, azzal hibátlan minden. Az Asusom sem OS telepítés alatt, se az oprendszeren belül nem megy, az OpenCore betoltéséig még világit és veszi a gombokat. Olyan mintha nem kapna tápot az USBből. Próbáltam mindegyik USB portot, egyikben sem villan fel a ledje, miután elhagyta a gép az OpenCore fázist. Ugyanekkor a Hama minden portban működik.

Szerintetek mi lehet erre a megoldás? Létezhet hogy nem kompatibilis az Asus mac rendszerrel? Vagy esetleg egy USB hub segíthet?

Köszönöm

(#34176) kushwavez válasza csattila01 (#34175) üzenetére


kushwavez
Topikgazda

elég nehéz sajnos megmondani.
Nekem pont egy Hama uRage billentyűzetem volt még régen, Windows alatt tökéletesen működött, viszont Mac alatt bugos volt és "Ismeretlen USB eszköz"-nek volt írva. Működött, csak nem úgy ahogy kéne. Úgyhogy meglehet, hogy nem kompatibilis.

Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13 

(#34177) csattila01 válasza kushwavez (#34176) üzenetére


csattila01
tag

Van valamiféle lista, hogy melyek az ajánlott billentyűzetek, amik tuti támogatottak?

(#34178) BeZol válasza kushwavez (#34176) üzenetére


BeZol
őstag

Na ilyesmire nem is gondoltam, örülök h a corsair strafe cherry mx silent-es billentyűzetem tökéletesen megy :U (igaz, nekem még az mk1 van).
Mondjuk én előtte használtam úgy a billentyűzetet, hogy a macbook pro-ba volt bedugva, ott is ment rendesen.

(#34177) csattila01:
Original mac-cel vajon mükszik? Nem mintha sokat segítene ha igen.

(#34179) kushwavez válasza BeZol (#34178) üzenetére


kushwavez
Topikgazda

nekem original mac-en sem volt jó, az sajnos egy nem kompatibilis billentyűzet volt. Megjegyzésképp a Windows jól kezelte, viszont ott is ismeretlen USB eszközként volt jelen az eszközkezelőben.

@csattila01: Sajnos nem találtam semmi ilyen listát, nekem is zsákbamacska volt. És ráadásul hiába kerestem megoldásokat, egy darabot sem találtam. Talán ez elég ritka és másodjára nem esik bele az ember. A jelenlegi mechanikus Redragon billentyűzetem kiválóan működik, felismeri a Windows is és a Mac is név szerint. Úgy voltam vele amikor megkaptam, hogy kipróbálom és ha nem lesz jó visszaküldöm és cserélem. Hála istennek nem kellett még ezzel szórakozni.

[ Szerkesztve ]

Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13 

(#34180) csattila01 válasza kushwavez (#34179) üzenetére


csattila01
tag

Mármint az Asus Cerberus nem volt neked sem jó macen? Amit most néztem helyette az ez lenne: Cooler Master CK530 TKL RGB

(#34181) kushwavez válasza csattila01 (#34180) üzenetére


kushwavez
Topikgazda

Nem, a Hama uRage nem volt jó.
Segítenék ebben de sajnos nem tudok. De nem hiszem, hogy egy drágább "neves" billentyűzettel bármi gond lenne.

Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13 

(#34182) tlac válasza csattila01 (#34177) üzenetére


tlac
Topikgazda

inkább arról lehetne listát írni, hogy mi az, ami nem megy, sokkal rövidebb lenne
nem is találkoztam még ilyennel

az összes standard usb-s billentyűzetnek működnie kell
általában a speciálisabb eszközökkel szokott gond lenni

(#34183) kushwavez válasza tlac (#34182) üzenetére


kushwavez
Topikgazda

igazad van, amíg nekem nem volt ilyen gondom még csak nem is sejtettem, hogy ilyen egyáltalán létezik.😂

Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13 

(#34184) csattila01 válasza tlac (#34182) üzenetére


csattila01
tag

Végül 2 billentyűzet között vacillálok. Cooler Master CK530 és Modecom Volcano Hammer. Egyiknél sincs ott a macOS a támogatott oprendszerek listáján, bár szeritnem ez olyan, mint monitornál a Win10 support. :)
Van bármelyikről tapasztalat, hogy megy-e mac alatt?

(#34185) kushwavez válasza csattila01 (#34184) üzenetére


kushwavez
Topikgazda

Ha ebből a kettőből én választanék akkor Cooler Master már csak azért mert ismertebb, meg így külsőre is prémiumabb. Én Modecom Volcano LanParty-t nézegettem még anno, csak az a baj, hogy addig nézegettem amíg teljesen ki nem ürült a készlet. pedig szerintem jól jártam volna vele.🤔
Ahogy @tlac is írta szerintem nem lesz egyikkel sem probléma. Ez így a ritkábbnál is ritkább, hogy nem működik. Egyszerűen belefutottunk, paff. Max ha nem működik és online veszed, van 14 (ha jól emlékszem) napod visszaküldeni, vagy cserélni.
De egyébként ha van valamelyik ismerősödnek Mac gépe akkor dugd rá és nézd meg ott is a jelenlegit.
OpenCore driverek között mik vannak? Nálam a notimnál képes volt "befagyasztani" a billentyűzetemet egy bizonyos "Keyboard-Dxe.efi" vagy valami ilyesmi, sajnos annyira már nem emlékszem a nevére, de azt tudom, hogy boot-nál még működött, majd bootolás után nem lehetett használni. Fun fact, hogy még Windows alatt is befagyott. Az .efi driver törlése után minden normális volt, és biztosra is mentem, hogy az okozza.

[ Szerkesztve ]

Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13 

(#34186) csattila01 válasza kushwavez (#34185) üzenetére


csattila01
tag

Pont úgy van, ahogy te is írtad. Opencore boot elején még megy. Utána kialszik az egér és billentyű ledje, de csak az egér jön vissza. Holnap ránézek egy újabb teszttel .

(#34187) Smiley válasza csattila01 (#34186) üzenetére


Smiley
őstag

Hasznalod az SSDT-EC patch-et?

Én mondol, Maga mondol, Én mondol. Így kell normál beszélgetni...

(#34188) Lanash válasza csattila01 (#34186) üzenetére


Lanash
aktív tag

Szerintem a hiba az opencore-al lesz. Nálam ugyan ez a billentyűzet ment Mojave alatt, Clovert használva.

(#34189) csattila01 válasza Smiley (#34187) üzenetére


csattila01
tag

Dumpoltam egy SSDT-EC-t, de biztos nem patchelt, hanem a saját konfigomon alapuló fájl. Kéne ezt még továbbpatchelni valahogy?
Ezek vannak dxe végződéssel a driver mappában: AppleUsbKbDxe, XhciDxe. Próbáltam ezekkel, ezeknélkül,egyik opció sem volt jó. Meg akkor gondolom vagy mindkét billentyűzet menne vagy egyik sem.

(#34190) csattila01


csattila01
tag

Érdekesség, hogy most megnéztem a rendszerinformaciokban, ha begudom az Asus-t, akkor felismeri és írja is hogy USB Gaming Keyboard, gyártó E-Signal, a Megfelelő áramot is megkapja ezek szerint, viszont maga a bill. meg se mukkan.
A Hama-t PS2+USB Keyboard néven listázza.

[ Szerkesztve ]

(#34191) kushwavez válasza csattila01 (#34190) üzenetére


kushwavez
Topikgazda

BIOS-ban próbáltad állítgatni az USB opciókat?

Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13 

(#34192) csattila01 válasza kushwavez (#34191) üzenetére


csattila01
tag

Csak 4db van:
-USB és USB3 controller
-USB legacy és USB3 legacy support
Ezek közül egyik sem vezetett megoldásra, hiába kapcsolgattam ki-be őket.

(#34193) kushwavez válasza csattila01 (#34192) üzenetére


kushwavez
Topikgazda

hmm. sajnos nincs ötletem mégis mi okozhatja akkor.
Ha esetleg van működő Clover-ed akkor megpróbálhatod azzal is bebootolni hátha lesz változás.
Vagy megpróbálhatod patchelni az USB portokat SSDT-vel, bár nemhiszem, hogy lesz változás tekintve, hogy a port működik.

Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13 

(#34194) csattila01 válasza kushwavez (#34193) üzenetére


csattila01
tag

Ma megjött a Cooler Master CK550. Minden gond nélkül működik, tökéletes. :)
Érdekesség, hogy az Asusnak fehér, míg a CM-nek kék az USB csatlakozója. Tudtommal a fehér az USB1.0. Lehet ez a probléma, lehet nem. Mindegy is, megoldódott. :)
Köszönöm szépen mindenkinek :R

(#34195) kushwavez válasza csattila01 (#34194) üzenetére


kushwavez
Topikgazda

fehér 2.0 is, a 3.0 pedig kék. nagyon réginek kell legyen ahhoz, hogy 1.0 legyen. :D még a powermac g5-ben is 2.0 van, pedig az már jópár éves azért
na de örülök neki!

Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13 

(#34196) RaZroX


RaZroX
addikt

Hali!

1155-ös lapba az alábbi procik közül melyiket lenne érdemes megvennem ?
Dedikált vga egyenlőre nem lesz mellé.

i5-3570
i5-3550
i5-3550S
i5-3470
i5-3450
i5-3470S
i5-3330

Vagy..

Nézegettem Tonymacx86 oldalán, hogy miket lenne érdemes venni, de csak a legújabb szériákból van fent, én meg otthoni egyszerű használatra megelégednék egy picit régebbi de olcsóbb vassal. Tudtok relatív olcsón konfigot ajánlani ami kapható még boltban ?
DDR3-mas érdekel elsősorban, mert van itthon egy 1155-ös gép aminek a nagy részét fel tudnám használni.

[ Szerkesztve ]

This is the way

(#34197) Máté94 válasza RaZroX (#34196) üzenetére


Máté94
addikt

#34164

(#34198) Ron Swanson válasza RaZroX (#34196) üzenetére


Ron Swanson
senior tag

Sok különbség nincs köztük, mindegyik működni fog. Ha választani kell, akkor 3570, amúgy meg azt amelyik a legjobb áron van. :)

(#34199) kushwavez válasza Ron Swanson (#34198) üzenetére


kushwavez
Topikgazda

Mivel nem szeretne dedikált kártyát hozzá így nem fog mindegyik működni, csak amelyiknek HD 4000 iGPU-ja van:
Ezek pedig:
Core i3-3225
Core i3-3245
Core i5-3475S
Core i5-3570K
Core i7-3770
Core i7-3770K

Én az i7-3770-t használtam, nem volt vele semmi gondom. Megfelelő ig-platform-id kellett, Lilu+Whatevergreen és készen is volt.

[ Szerkesztve ]

Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13 

(#34200) RaZroX


RaZroX
addikt

Hát akkor már jobban járok hosszú távon ha lapot cserélek.

This is the way

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  macOS PC-re (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.