Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  macOS PC-re (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!

Tartalomjegyzék:

1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#33861) kushwavez válasza rsanya87 (#33859) üzenetére


kushwavez
Topikgazda

az indítóparancsok a bootarg-hoz mennek, ez config.plist-ben:
PlistEditorral nézve:

TextEditorral nézve (pl Win alatt notepad++, mac alatt TextMate):

vagy lehet a Clover bootmenüből is: ha a numpad-on megnyomod a 0-t, vagy alul kiválasztod a "Boot options"-t (teljesen nem emlékszem rá), előjön egy rész ahol a boot argumentumok vannak, oda is be lehet írni őket manuálisan.

Én megértem, hogy nehéz, én még régen a chameleon bootloader-nél voltam úgy, hogy semmit nem értettem belőle kb. Clover után kezdtem jobban megérteni és jobban utánanézni a dolgoknak. Sajnos legtöbbször türelemjáték ez a dolog, nagyon sokat kell próbálgatni\változtatgatni, hogy működjön. Ha valamit nem értesz miért van a config.plist-ben érdemes wikiket olvasgatni a Clover működéséről pl.https://sourceforge.net/p/cloverefiboot/wiki/Configuration/#configplist-structure
Érdemes kezdés előtt csinálni egy keresést az adott gép típusra, processzorra, vidikarira hogy esetleg volt-e már valaki akinek sikerált a dolog (lehetőleg minél újabb). Ha van egy kész EFI ami az illetőnek működött, szerintem egyáltalán nem gáz ha azt használod.Tanulmányozni így is lehet (pl ha nem tudom mi a fityfenét csinál a Lilu vagy a Whatevergreen akkor utánanézek, hogy mi az és mit csinál, vagy a config.plist-ben van egy Kexttopatch vagy egy DSDT Patch amiről nem tudok, szintén utánanézek).
Nagyjából amik eszembejutnak leírom neked ide:

DSDT Fixes/patches: Az adott laphoz/chipsethez nélkülözhetetlen "rename" patchek amik nélkül néhány funkció nem működne pl.: HDAS to HDEF (hangeszköz patch) -> itt a DSDT-ben megkeresi a HDAS-t és átnevezi HDEF-re, ezáltal észleli a macOS a hangeszközünket. a HDAS az alap PC-s neve a hangeszköznek, ezzel nem tud mit kezdeni a macOS, mert nem tudja mi az, ezért szükség van az átnevezésre. Az átnevezés HEX-ben történik (vagy ha notepad++-t nézzük akkor base64).

DSDT, SSDT: Ezek a gép működéséhez nélkülözhetetlen "táblák" amik ACPI (Advanced Configuration Power Interface) "nyelven" vannak íródva. Annyira nem megyek bele, a fizikai hardwerekhez szükséges utasításokat, identitásukat, stb. tartalmazza.

KernelToPatches: kernel szintű patcheket tartalmaz, ezzel nem nagyon kell foglalkozni, ide ált. nem megy semmi.

KextToPatches: Kext(driver) szintű patcheket tartalmaz, pl ha hozzá kell adnunk egy hangkodeket ami alapból nem szupportált, itt hozzá tudjuk adni, módosítani tudjuk. Leggyakoribbak az USB port limit patchek, Framebuffer patchek.

A kexteket telepíteni személy szerint én csak a Clover/kexts/Other-be szoktam, de valakik azt állítják ez hülyeség és a /Library/Extensions-ba (L/E/) kell. Szerintem egyáltalán nincs jelentősége, te döntöd el, hova telepíted. Ha a L/E-be telepíted, utána kell egy kext cache (kext gyorsítótárazás) rebuild. Ez a sudo kextcache -i /
majd egy restart után jó vagy.

SMBIOS: Fontos a jó power management-hez, és az iMessage működéséhez is. Ajánlott Clover Configurator-ral kikeresni a leginkább procihoz illő modellt (megnyitod a config.plist-et CC-vel, majd SMBIOS fül és két kis nyíl asszem. (Pl Skylake generációhoz Skylake, Ivy Bridge-hez szintén Ivy, stb)

SIP (System Integrity Protection): Egy biztonsági beállítás ami a nem engedélyezett hozzáférést és a nem aláírt kext-eket tiltja. Hacklinál ez általában mindig ki van kapcsolva. (0x67)

ig-platform-id: pl nekem 0x191b0000 -> az integrált grafikádnak az azonosítója, procifüggő, CC-ben ez is megtalálható a "Graphics" fülön az ig-platform-id-t kinyitva.

Most így hirtelen ezek jutottak eszembe. talán segítségedre lesz valamennyire a megértéshez.

Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13 

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  macOS PC-re (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.