Új hozzászólás Aktív témák

• King Unique

titán

válasz tboy93 #9272 üzenetére

Ha linuxos rendszerpartíciót akarsz átméretezni, akkor azt Linux alól, illetve annak egy pendrive-ról futtatott ún. Live változatával célszerű megoldani pl. a GParted segítségével. A Windows az Ext4 fájlrendszert eleve nem kezeli, max. külső programokkal képes rá. A másik válaszban említett AOMEI, MiniTool stb. külső particionáló programok ugyan támogatják névlegesen az Ext2/3/4 fájlrendszereket is, de nem feltétlen teljes körűen. Azokkal ezen fájlrendszereknél már egy sima gyorsformázás is tovább tart a megszokottnál és némelyiknél jártam már úgy, hogy utána a Linux hibát dobott a felcsatolásnál. Tehát nem feltétlen tanácsos keverni ezeket és a linuxos fájlrendszereket elsődlegesen Linux alól javasolt piszkálni! Ahogyan a Windowson használatos fájlrendszereket, illetve egy rendszerpartíciót is az ott elérhető beépített / külső programokkal.

Ha klónozni kell a Linuxot, akkor opció lehet a Clonezilla és egyéb módszer is. De erre vonatkozó leírást pl. az ArchWiki is tartalmaz. Alternatív megoldásként én mondjuk pl. a Macrium Reflect szoftvert szoktam használni, legalábbis ha Windows & Linux dual-boot rendszert kell lementeni, illetve klónozni. ;]

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés