- Argos: Szeretem az ecetfát
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
nemurea #9242 üzenetére
Örülök, hogy sikerült végül a tisztogatás.
Nem tudom megmondani neked, mi lehet a gond, kijelentkezés után lehet választani, ha rendben fenn van a másik felület is. Szerintem írj privit a remasternek, mert nem tudom, mikor olvas be ide, más nem fog ebben segíteni, ez az egyik hátránya most, hogy ezt használod.
-
válasz
nemurea #9240 üzenetére
Nem tudom, mi lehetett a gond, de az egyik gépre kizárólag egy disztró volt hajlandó bootolni, a 17.3. Azzal kéne megpróbálnod. Fujitsu-Siemens laptop volt, bővítettük 3/4-ed GB-ra a memóját és SSD-t raktunk bele.
Ezért fut a remaster is, mert 17.3 alapú.Most látom, hogy Cinnamont írtál!
Az eleve esélytelen.
Amúgy érdemes a Synapticot használnod, ha nem akarsz parancssorozni, jól áttekinthetők ott is a függőségek, törött csomagok.
-
válasz
nemurea #9237 üzenetére
Akármilyen jók is ezek a remasterek, ebben az esetben célszerűbb lenne az eredeti Mint XFCE 17.3 32bit-et megpróbálnod. Két rendkívül gyenge laptopra is raktam már fel, most amiatt érdemes megpróbálni, mert a remasterben sok plusz csomag van, a képen is valami pluginnal van probléma.
-
Rimuru
veterán
válasz
nemurea #5821 üzenetére
Engedi mountolni igy is csak read only modban, nehogy seruljon a faljrendszer.
"próbaképp érdemes olyat csinálni, hogy a Win-t rendesen leállítod, tehát nem restart" - tudomasom szerint mikor windows alatt a kikapcsolasra mesz akkor felhibernalasos allapot lesz viszont ha ujrainditod akkor nem, rendesen kikapcsol, tehat ilyenkor csont nelkul tudni kene csatolni. Ha cli kapcsolod ki akkor se hibernal:
shutdown -s -
válasz
nemurea #5821 üzenetére
Ezt én is megpróbáltam, és valóban, w8 esetén hibernált a fájlrendszer, és ezt az üzenetet vissza is adta a Linux (mint13, 64bit), ezért nem tudja mount-olni.
Azt nem tudom, hol kell kikapcsolni azt a gyors elindítást, de nagyon nincs is kedvem/időm vacakolni vele; főleg amilyen sűrűn használatban van a w8... két hetente kislányom gyakorolja a paint használatát. -
Bohus
aktív tag
válasz
nemurea #5749 üzenetére
Másfél évig gond nélkül használtam Mint-et KDE környezettel. (Családban van még 1-1 noti ill. netbook Xfce, és 1-1 noti ill. desktop MATE felülettel.) Nekem személyes kedvencem a KDE, elsősorban a KWin és a Gwenview miatt. Fórumokon látom, hogy egyes KDE hibák javítása akár évekig is elnyúlhat, ami nem túl biztató, főleg ha a 4-es vonalat egyre inkább hanyagolják majd, mert a Plasmara koncentrálnak. Egyenlőre várok, időm sajnos nincs sok a nyomozásra csak használni szeretném a rendszert.
Az nem zavar, ha a frissítések érdemben nem hoznak semmi újat (mert legtöbbször ez a helyzet), talán csak biztonsági foltozás van a háttérben. De ha a frissítés tönkrevágja az addig működő rendszert, az bizony bosszantó. -
Lasersailing
senior tag
válasz
nemurea #5518 üzenetére
(És 5515 lev258-nek is válasz)
Live-on használtam a 16.04 Ubuntu Mate-t. Három egymástól különböző alkalommal is live-ról indítottam, ez alapján írom:
sajnos a hűtés gyakorlatilag ugyanolyan (gyakran kapcsol be, kb 50%-ban megy), mint Mint Cinnamon 17.3 alatt. Talán minimálisan kevesebbet megy, de ez max 1-2% különbség...Most Win alól vagyok ott viszont (hasonló használat /egy-két ablakos böngészés/ mellett) lényegesen ritkábban kapcsol be a ventillátor (idő kb. 5-10% ában hallható a ventillátor)
Persze linux meg általában gyorsabb (és nekem szebb...).
Még gondolkozom, de valószínűleg 17.3-as Mint Cinnamon megy vissza (és mindenképp marad a dual boot)
-
-
Bohus
aktív tag
válasz
nemurea #5412 üzenetére
Én mindig a Menü indítópultjába teszem be a conky-t, DE-től függetlenül. Amikor indul a grafikus környezet, akkor betölt a conky. Valahol, vmi., miatt szükségem volt késleltetésre, ezért így adom meg az elérését: "conky -p 10 -c" (és persze a conkyrc útvonal a végére).
-
nemurea
aktív tag
válasz
nemurea #5335 üzenetére
Kb. egy hete kérdeztem rá, hogy mit tehetek a Mint-en, hogy a bluetooth-os fülhallgatóm A2DP-n (Hi-Fi mód) csatlakozzon. Ha valaki hasonló cipőben járna ( bluetooth-os hangfal vagy fejhallgató nem működik, csatlakozik, csak hangot nem lehet rá kiadni, Streaming failed vagy ilyesmi hibaüzenettel), leírom címszavakban:
Több szint van, sokaknak sikerült megoldani egy egyszerű paranccsal vagy szerkesztéssel (főleg egy-két verziószámmal korábban):
-) /etc/bluetooth/audio.conf fájlba Disable=Socket szöveg beírása
-) pactl load-module module-bluetooth-discoverCannot select A2DP profile on headset - Linux Mint 15 (ez elég régi)
PulseAudio not allowing A2DP for Bluetooth headset (ez egész friss)Nekem ezek nem működtek, de ez már igen (a lényeg a már telepített blueman upgrade-je egy alpha állapotú verzióra, külön ppa-ból):
$ sudo add-apt-repository ppa:blueman/ppa
$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get upgrade bluemanFix “stream setup failed” error with blueman audio sync on Ubuntu
Bár az upgrade parancsot nem mertem végigengedni (elkezdett kérdezősködni, hogy engedem-e változtatni különböző, fontosnak látszó text-fájlokat), de utána a normál grafikus frissítő már gond nélkül felajánlotta az új verziót és le is töltötte.
Jelenleg (remélem, így is marad) szépen működik, még váltani is lehet a Hi-Fi és a Telephony profil között, persze nem nagy élmény telefon minőségben zenét hallgatni
Kb. elfogytak a 'helyrehozandó' dolgok a rendszeren... Uncsi...
-
spammer
veterán
válasz
nemurea #5344 üzenetére
A kernel tartalmaz drivereket, de intel esetében pl. az xf86-video-intel vagy hasonló néven szokott futni a drivercsomag. A login manager lehet különálló (külön telepíthető is), de a DE-k alapból tartalmaznak logint managert.
"XFCE/KDE/Gnome stb: OK, ezek DE-k, de videó terén milyen függőséget hoznak?"
Ezt a kérdést így nem nagyon értem, de a konkrét függőségeket a csomagkezelő mutatja vagy rákeresel az adott disztró oldalán. A DE-k általában elég sok cuccot behúznak magukkal, mert ott az a lényeg, hogy kész környezetet kapj és ne kelljen a alapvető komponenseket még külön felrakni. Csak a "gond" az, hogy így sok olyan dolog is települ, amire lehet, hogy az embernek semmi szüksége nincs.
Xorg: tömören fogalmazva a grafikus felületért felel, a megjelenítésért, az ablakok kirajzolásáért stb. Xorg nélkül konzol van csak. A Xorg leváltására készül a Wayland, illetve Ubuntuéknál a Mir, de ezek még gyerekcipőben járnak.
-
válasz
nemurea #5347 üzenetére
Látod, csak érdemes volt kinlódni, ha egyből kipróbálod spammer ft javaslatát, lemaradsz egy csomó új infóról!
a kérdéseidre itt a válasz ebben,
csodálnám, ha az Összefoglalóban nem lenne ott ez-benne volt, csak nem direktben, de már úgy is láthatóTán a mesa-vdpau nincs konkrétan benne, de az az amire gondoltál a hw gyorsítást végzi, he érdekel, hogy fenn van-e nálad, megnézheted a VGA adatait:
lspci | grep VGA
glxinfo | grep OpenGL
dpkg --get-selections | grep vdpau
dpkg --get-selections | grep mesa -
spammer
veterán
válasz
nemurea #5335 üzenetére
20-intel.conf-ban megpróbálhatsz egy TearFree opciót, lásd: AW:Intel_graphics#Tear-free_video
-
Raynes
tag
válasz
nemurea #5230 üzenetére
Hát, elég furcsa, amit írsz a Kubunturól. Nálam minden jól működött azon is, ha nem kellett volna eladnom a gépem, még mindig az futna rajta, míg ki nem rohad alóla a gép. Pláne az USB, szkennelés, hálózati másolás az, ami nem is KDE specifikus, hanem általános linuxos téma. Szerintem nálad elcsesződött valami, vagy túl kevés memória volt a gépben, vagy valami más anomália okozhatta ezeket a tüneteket, mondjuk grafikus driver vagy hasonló. Hasonlóképp a Mint KDE-vel sem volt bajom, az is működött volna az idők végezetéig, de nem bírtam kivárni, mire megjelent volna a következő verzió, így váltottam Kubuntura. Egyedül a Debian KDE-vel szívtam anno, de hát az ügye Debian, nem a KDE-vel volt ott a gond.
Igazából most is Arch KDE-t használnék, de túl gyenge és túl ótvar a gép a KDE-hez, így pótmegoldásként most LXDE-vel van fent az Arch, és egyelőre eddig beválik ez is, de szerintem az Xfce is menne rajta ugyanolyan jól.
Mindegy, azért nem akarom Lathronostól elvenni a sikerélményt, biztosan örül, hogy egy rajongója akad, múltkor már teljesen maga alatt volt 1-2 kritikától, aztán megfogadta, hogy soha többé remaster, meg semmi más sem.
-
misimagaki
aktív tag
válasz
nemurea #5216 üzenetére
Hát igen...
Pár éve, amikor először kezdtem foglalkozni ezzel a kérdéssel, akkor azt javasolták, hogy Ubuntu szerver és minden jó lesz. Aztán pár évig el voltam a nas4free-vel egyéb okok miatt.
Most összeállt minden feltétel, tv, felszabadult az alaplap, találtam egy viszonylag normális házat a cuccnak. Így hajrá.
Win7-tel kezdtem. Mindent megoldottam amit akartam, wake on lan - mondjuk ez évek óta működik, szinte nem is kapcsoltam be a gombjával, Kodi, smb, ftp, torrent, automatikus leállás időzítetten. Bárhonnan elértem távoli asztallal.
Egy dolog nem tetszett: random elindította azt a lemezt, aminek nem kellett volna mennie - nem találtam biztos megoldást, vagy csak nem kerestem elég kitartóan.Plusz a winre rendszeresen rá kell nézni.Mintből utoljára az Xfce-t telepítettem, az eléggé fapados, így pont megfelelőnek tűnt.
Mondjuk a Kodi alatt akadnak a komolyabb felbontású filmek, amíg a saját médialejátszójával nincs gond. Lehet csak beállítás kérdése.
Win alatt nem próbáltam a Kodival a lejátszást, de MPC-HC- vel nem volt gond a 3D tartalmakkal sem.
Nagyon hajlok a Linux felé, mert alkalmasabbnak látom a céljaimra, de hirtelen sok gondom lett vele. Időm persze annál kevesebb a megoldásukra....Illetve az sem tetszett, hogy egy lemezen van a rendszer és a torrent mappa. SSD-re gondoltam helyette, de újat nem akartam erre a célra szánni. A használt használható méretűek, meg egyszerűen nem érik meg az árukat az újak ára mellett - túl drágán adják az emberek pl. a használt 120-as ssd-ket, szerintem.
Aztán találtam egy 32 GB-ost, ami teljesen megfelelt a Mintnek. Ez volt az utolsó lökés a Mint felé... -
zodo
nagyúr
válasz
nemurea #4930 üzenetére
Vezetékes egérrel teszteltem az adott usb portot, hiba mentes.
Ez egy előlapi port melyből kettő van így a másodikba került a bill+egér adó-vevője ami szükséges a bill-hez amivel szintén nincs gond.
Kizárólag az egér mozgása a probléma az is csak időszakosan.
Viszont ha megakad mutató akkor még a restart se segít, minden esetben. -
Raynes
tag
válasz
nemurea #4897 üzenetére
A Google tárolóját kell felvenni, majd telepíteni a google-chrome-stable csomagot, Debian/*Ubuntu alapú leírást itt találsz hozzá.
A stable helyett ajánlom a google-chrome-beta csomagot, a bétás Chrome sem instabilabb, mint a végleges, és az újdonságokat hamarabb kapod meg vele, és gyakrabban is frissül. Akármelyiket is választod, mindegyik felteszi a Pepperflasht is, nem kell neked szenvedned vele. Utána már elvileg jó lesz Chromium alatt is.
Egyébként nekem pozitívak a tapasztalataim Pepperflashsel, szerintem gördülékenyebben fut, mint az Adobe-féle NPAPI-s, amit én csak nagypapisnak hívok. Mondjuk most már Archon vagyok, így még nem tettem fel, Archon a nagypapis flash is gördülékenyebben fut alapból, de majd sort kerítek a borsos flashezésre is.
-
ltpalermo
csendes tag
válasz
nemurea #3299 üzenetére
köszi, később rátaláltam itt a topikban, hogy pont te próbálkoztál vele
#3300 spammer LiLi-vel csináltam, eddig csak azt ismertem, de rápróbálok ezekre is, mert a pendrive-ot nem szívesen nyírnám ki, jelenleg ez az egyetlen használható (mindig minden egyszerre megy tönkre
)
-
Bohus
aktív tag
válasz
nemurea #3230 üzenetére
Mint KDE alatt is Dolphin az alapértelmezett fájlkezelő, és úgy működik ahogy leírtad. A context menüben a "leválasztás" opció jelen van, de mountolnom még soha nem kellett: az USB-s eszközök automatikusan csatlakoznak, a fix meghajtónál pedig fstab-ban rögzítettem melyik partíció legyen felcsatolva, míg az /etc/udev/rules.d alatt készítettem egy szabályt, hogy melyek maradjanak rejtve.
-
nemurea
aktív tag
válasz
nemurea #3229 üzenetére
Ebédnél ezen gondolkodtam, hogy az Ubuntu vagy a Mint topicban jött a kérdés, de mivel itt, ezért a Mint KDE környezetét érintette a dolog, én meg a Kubuntu KDE-ről beszéltem, bocsi
Itt valószínűleg nem a Dolphin az alapértelmezett fájlkezelő. Ettől még persze működhet úgy, ahogy leírtam
-
Bohus
aktív tag
válasz
nemurea #3034 üzenetére
Megoldódott, vissza tudtam állítani a Mint-et, bár volt olyan pillanat amikor azt hittem, hogy mindkét telepített rendszernek búcsút inthetek.
Nem én voltam az egyetlen akinek a windows installer elnyalta az ext4 partícióját, de szerencsére a testdisk program segítségével vissza tudtam állítani a partíciót.
Megelőzésképp annyit tudok javasolni, hogy a régi win partíciót törlését és az új winnek szánt NTFS-t létrehozását is linux alól érdemes elvégezni. Így minimalizálható a veszély, valamint nem fog a win rendszerindító partíciót készíteni magának (üres terület felajánlása esetén két partíciót készít magának).
Másrészt az eredeti mbr-ről a telepítés előtt javasolt másolatot készíteni, hogy a win mbr söprését vissza lehessen állítani. Ennek elmulasztása esetén sincs nagy baj, mert a grub live DVD-ről is visszaállítható. -
Dhampir
félisten
válasz
nemurea #3037 üzenetére
Szerintem ez is egyéni, hogy kinek mi jön be a választékból.
A Gearyt is szerettem, de bugos volt. Az Evolution nekem bevált egyszerű használatra. Sokan a Thunderbirdet használják, régen kipróbáltam, akkor valahogy nem jött be. Szerintem a Windows Live Mail az összes felsoroltnál jobb, de az egy másik "dimenzióban" használható.
A KMailről nem tudok véleményt mondani, azt egyáltalán nem ismerem.
-
Bohus
aktív tag
válasz
nemurea #3034 üzenetére
Hétfőn lesz fejlemény, nem hoztam haza a munkahelyi gépet.
Nem írtam, de előzetesen volt némi szokatlan a partíciók sorszámozásában (amiatt, hogy a Mint előtt jó pár disztrót kipróbáltam). A kiterjesztett partíción fizikailag első volt a linux ext4 partíciója (sda7), a második - és egyben utolsó - egy NTFS partíció (sda5). Úgy lett volna elegáns, hogy az ext4 az sda5, majd az azt követő NTFS az sda6, azaz a fizikai sorrendet növekvő számozás követi. Nem így volt, de ez egyébként nem okozott problémát. Talán ez a malőr is független ettől, de az is lehet, hogy emiatt értelmezett félre valamit a windos installer partíciómanipulátora. -
Bohus
aktív tag
válasz
nemurea #2116 üzenetére
Világos, tényleg a Puppy való neked! Puppy alatt keresd meg az universal installert, ott találni fogsz "usb install" opciót, azzal fel tudod telepíteni a pendrive-ra. Ha a grub telepítést nem bízod rá a Puppyra, akkor az install utolsó szakaszában informál majd, hogy mit kell beszúrni a meglévő grub config-ba.
-
válasz
nemurea #2112 üzenetére
A hivatalos oldalán kívül itt is körül nézhetsz, rengeteg magyar/egyéb progikkal felhízlalt vagy éppen még tovább karcsúsított, esetleg régebbi vagy nagyon régi gépen is jól futó verzió (Turbo Puppy) is fellelhető rajta.
-
-
spammer
veterán
válasz
nemurea #2109 üzenetére
Perzisztens pendrive-on megmaradnak az adatok. De mivel live-ban fut, ott sem lesz azért csúcssebesség. Alapvető multimédiás képességek nem nagyon számítanak szerintem, hiszen ha perzisztens a pendrive, akkor teszel fel egy normális médialejátszót, aztán csókolom. Valami lightweight disztró biztos belefér a 4 GB-ba, talán egy Lubuntu (?). Vagy egy Crunchbang esetleg, de ott nincsenek a legfrissebb csomagok, mert régi, stabil Debianra épül. Viszont az még live-ban is villám.
-
nemurea
aktív tag
válasz
nemurea #2108 üzenetére
Látom, fent mindenki azzal sz*v, amivel én is: flash és boot
Szóval csúcs, hogy sikerült feltennem a pendrive-ra a teljes Mint oprendszert, de USB2-n lassú, mint a bűn. Ha egyszer betölt (5 perc), akkor még egy-két perc a Firefox. Amikor USB-ről live Mint-ként töltöttem be, sokkal gyorsabb volt a boot is, és a működése is (gondolom, sokminden a ramdisken volt). Ja, meg nem tesz jót a PD-nak az állandó írás-olvasás.
Szóval most azon gondolkozom, hogy inkább egy live verziót rakok az éles helyett a PD-ra
Persistency-vel. Mit javasoltok ezzel kapcsolatban? Unetbootin nem jön számításba, mert a Windows csak a PD első partícióját látja, és én nem oda akarom rakni. A dd paranccsal szerintem meg tudom csinálni, de hogy teszem hozzá a persistency-t? VAGY: kiírok Unetbootin-nal egy persistency-s live-ot (a progi mondjuk Ubuntu persistency-t ír, de lehet, hogy működik Mint-nél is)? VAGY tudtok egy másik olyan disztrót, ami nem 4 giga telepítve, de tud alapvető multimédiát?
Ha lesz persistency a live rendszeren, akkor valóban megmaradnak a beállítások, pl. az elavult Adobe Flash helyett egy másik használata?
Bocs a sok kérdésért! Köszi!
-
Bohus
aktív tag
válasz
nemurea #2077 üzenetére
Nem kell kézzel visszaállítani a grub.cfg-t, a sudo update-grub újra fogja generálni az állományt. Láttam kézzel állítottad át uuid-ről label-re ami nem túl szerencsés, mivel a grub.cfg-t " (a régi grub menu.lst-jével ellentétben) nem javasolt kézileg szerkeszteni. Hivatalosabb - és kevesebb hibalehetőséggel jár - ha az /etc/default/grub állományban kiveszed a #-t a GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true sor elől, és engedélyezed - vagy ha nincs, akkor beszúrod - a GRUB_ENABLE_LINUX_LABEL=true sort, majd sudo update-grub.
Ha visszaállítod a telepítés utáni állapotot, akkor ugye marad az eredeti probléma, hogy miért nem indul a Mint. A chainload után a GRUB2 menüben kellene parancssorra váltani, - ami nem bash, itt nem fog minden linux parancs működni - és manuálisan megpróbálni boot-olni. Ha ez sikerül, akkor már ki lehet következtetni, hogy hol a hiba a boot.cfg-ben. -
Bohus
aktív tag
válasz
nemurea #2074 üzenetére
A képernyőfotóból az lehet kiszűrni, hogy a megadott címke szerint nem tudja beazonosítani a root partíciót. Vélhetően azért nem, mert rossz helyen keresi. A grub.cfg bejegyzéscímeiben az sdb7 utal a betölteni kívánt kernel helyére, ami ugye már a második merevlemezen található, a hd1 hd0-ra állítással szerintem csak rontottál a helyzeten. A hdd lehet az első lemez a gépben, a pendrive csak a második.
Update-grub paranccsal vissza kell állítani az eredeti állapotot és ott nyomozni, hogy hol akad el a folyamat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Autós topik
- Formula-1
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Androidos tablet topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Motoros topic
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Toshiba P300 SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest