- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Kempingezés és sátrazás
- Flashback: Építsünk PC-t akciós alkatrészekből, lassan. upd: 05.28
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
BMizutani
tag
válasz
#63718632 #12937 üzenetére
Üdv. Köszönöm de éppen a régebbi verzió kellene nem a legfrissebb . Pl 1.1.0 a másik fö hddn az van csak ha frissitem a mintet az hozza a legfrissebb verziót a szoftverkezelö a legfrissebbet listázza . Flatpaket ha lehet kerülöm . A handbrakeböl , mkvtoolnixböl van nativ változat csak egy alkalmazást használok makemkv flatból .
-
J.C.G.
aktív tag
-
válasz
#63718632 #11911 üzenetére
Hol van említve, hogy jobb a Mint-nél?
Ezt írtam volna? Arra voltam kíváncsi, mi ez a sallangmentes dolog.
Majd kipróbálja, ha tetszik megtartja, ha nem tovább lép rajta.
Gyakorlatilag ugyanezt írtam én is.
Én is leírtam, mennyit mutatott nálam a htop, nem utaltam ezzel semmire.
Nem véletlen ajánlottam, van vele tapasztalatom.
Biztos vagyok benne, nekem Mint-ekkel van inkább tapasztalatom. Az biztos, hogy jó pár éve egy Fujitsu-Siemens Amilo laptopra egyetlen egy disztró volt hajlandó felbootolni és az a Mint 17.3 XFCE 32bit volt, se Lubuntu se más meg se nyikkant. De elég gépfüggő ez, mi hogyan fut, azért írtam, hogy mindkettő XFCE, olyan nagy különbség nem lehet közöttük.
Nem is akartam írni, de mivel a kolléga említette, hogy rakott fel Mint XFCE-t, Te meg azt írtad, MX-et rakjon fel.......meg sallangok, stb. Szóval metakommunikációja az volt, hogy mégis jobb az MX.
Azért off, mert Mint topikban MX-hez hasonlítgatunk.
-
válasz
#63718632 #11906 üzenetére
Elég bizonytalan, hogy jobb lenne-e a Mint XFCE-nél, de ha kolléga azt már kipróbálta, majd látja melyik jobb az ő gépén.
Sallang mentesebb rendszer, kevesebb erőforrás igénnyel.
Ezt a sallangmentességet se értem, de az erőforrásigény erősen vitatható, nálam totál install utáni MX 438MB-ot evett, ugyanezen gépen XFCE jóval kevesebbet. Gyakorlatilag két XFCE között nem lehetne észrevehető különbség, anno sok gyenge gépen nekem Mint XFCE volt a megmentő, de tényleg nem opponálás miatt mondom, csak hogy több irányból legyen megközelítve a kérdés.
-
-
-
válasz
#63718632 #11485 üzenetére
Nem lenne jobb a
inxi -Fxxx
kimenet? Persze Programkód gombbal!valami ilyen lesz:
ubyegon@ubyLMCin192HP:~$ inxi -Fxxx
System:
Host: ubyLMCin192HP Kernel: 5.0.0-36-generic x86_64 bits: 64
compiler: gcc v: 7.4.0 Desktop: Cinnamon 4.2.4 wm: muffin 4.2.2
dm: LightDM 1.26.0 Distro: Linux Mint 19.2 Tina
base: Ubuntu 18.04 bionic
Machine:
Type: Laptop System: Hewlett-Packard product: HP EliteBook 8570p
v: A1029D1102 serial: <root required> Chassis: type: 10
serial: <root required>
Mobo: Hewlett-Packard model: 17A7 v: KBC Version 42.38
serial: <root required> BIOS: Hewlett-Packard v: 68ICF Ver. F.62
date: 04/07/2015
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 42.2 Wh condition: 43.5/43.5 Wh (100%)
volts: 12.4/10.8 model: Hewlett-Packard Primary type: Li-ion
serial: 33254 2013/03/12 status: Unknown
CPU:
Topology: Dual Core model: Intel Core i7-3520M bits: 64 type: MT MCP
arch: Ivy Bridge rev: 9 L2 cache: 4096 KiB
flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 23147
Speed: 2893 MHz min/max: 1200/3600 MHz Core speeds (MHz): 1: 2835
2: 2842 3: 2858 4: 2798
Graphics:
Device-1: Intel 3rd Gen Core processor Graphics vendor: Hewlett-Packard
driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:0166
Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: modesetting
unloaded: fbdev,vesa resolution: 1600x900~60Hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel Ivybridge Mobile v: 4.2 Mesa 19.0.8
compat-v: 3.0 direct render: Yes
Audio:
Device-1: Intel 7 Series/C216 Family High Definition Audio
vendor: Hewlett-Packard driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1b.0
chip ID: 8086:1e20
Sound Server: ALSA v: k5.0.0-36-generic
Network:
Device-1: Intel 82579LM Gigabit Network vendor: Hewlett-Packard
driver: e1000e v: 3.2.6-k port: 4060 bus ID: 00:19.0 chip ID: 8086:1502
IF: enp0s25 state: down mac: 88:51:fb:c6:eb:de
Device-2: Intel Centrino Ultimate-N 6300 driver: iwlwifi v: kernel
port: 4040 bus ID: 24:00.0 chip ID: 8086:422b
IF: wlo1 state: up mac: 24:77:03:ec:d6:00
IF-ID-1: wwp0s26u1u5i6 state: down mac: da:f5:38:d7:ba:04
Drives:
Local Storage: total: 232.89 GiB used: 57.35 GiB (24.6%)
ID-1: /dev/sda vendor: Samsung model: SSD 860 EVO 250GB size: 232.89 GiB
speed: 6.0 Gb/s serial: S3YJNX0K609165E rev: 1B6Q scheme: MBR
Partition:
ID-1: / size: 19.56 GiB used: 14.51 GiB (74.2%) fs: ext4 dev: /dev/sda2
Sensors:
System Temperatures: cpu: 64.0 C mobo: N/A
Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
Processes: 218 Uptime: 1d 12h 43m Memory: 7.65 GiB
used: 2.42 GiB (31.6%) Init: systemd v: 237 runlevel: 5 Compilers:
gcc: 7.4.0 alt: 7 Shell: bash v: 4.4.20 running in: gnome-terminal
inxi: 3.0.32 -
jézusom
addikt
válasz
#63718632 #11482 üzenetére
Azt hiszem értem. Szóval githubról mindig fordítani kell.
Milyen szofvercsatornán találtad? Én a synapticot meg a szoftverkezelőt néztem.
CPU: Dual Core Intel Pentium G3420 (-MCP-) speed/min/max: 800/800/3200 MHz
Kernel: 4.15.0-54-generic x86_64 Up: 1h 13m Mem: 1662.6/7903.5 MiB (21.0%)
Storage: 931.51 GiB (1.2% used) Procs: 193 Shell: bash 4.4.19 inxi: 3.0.32 -
jézusom
addikt
válasz
#63718632 #11467 üzenetére
Köszi! Tetszik amúgy ez a mint. A lényeg, hogy ezt a pyflashert el kell indítanom. Van pár flashelő kábelem bizonyos projektekhez, és windózon eléggé sz@rakodnak. Rendeltem még, ami remélhetőleg windózon is menni fog, de közben mondták, hogy linuxot gond nélkül menne, és így belevágtam. Hát a gond nélkül az már bukta
Szóval letöltöm a zip állományt, meg ki is tudom bontani, eddig oké. De semmi nem indul rajta, és leírás sincs. Elvileg valami pytont feltettem mert parancssorba bemásoltam valamit és akkor feltelepült, ez kell hozzá. -
válasz
#63718632 #11460 üzenetére
A dd nem túl praktikus, mert
- a fájl mérete a merevlemez méretével lesz azonos, függetlenül attól hogy adott esetben félig sincs megtöltve.
- nem tudod inkrementálisan frissíteni (csak a változásokat lementeni), ami mik-pak megvanWindows alatt mivel csatolod fel a lemezképet?
-
zizidor
őstag
válasz
#63718632 #11285 üzenetére
Egy bizonyos életkor felett már a lustasági és főleg a feledékenységi faktort is figyelembe kell venni, ezért jobb az a módszer, ami nem igényel felhasználói beavatkozást.
Úgy néz ki, hogy tapasztalatszerzésnek jó volt ez a téma, de a technikai marhaságok miatt kénytelen leszek mégiscsak virtuális gépet használni. Egyik Linux a wifit nem kezeli, a másik a monitorral akad össze, ezek mellett a rendszerindítás mikéntje nem annyira lényeges.
-
zizidor
őstag
válasz
#63718632 #11283 üzenetére
Mindössze annyi előnye van, hogy egy kernel update esetén nem kell az elsődleges rendszert külön is frissíteni, mert az csak behúzza a többi fájlrendszerről az ott lévő GRUB-ot, amit viszont a hozzá tartozó rendszer naprakészen tart.
A GPT meg csak egyszerűbbnek tűnt így. Eredetileg ugyanazon a meghajtón volt a Windows és a Linux. A Windows GPT/UEFI módban települt, így került fel a Mint is, de megőrült tőle a BIOS, minden indításnál létrejött egy újabb Linux bejegyzés, ezért inkább újratelepítettem legacy-ként, így nincs keveredés. Aztán kapott a Linux egy saját SSD-t, és mivel nem volt kedvem újratelepíteni az azóta jól bejáratott rendszert, egyszerűen csak átraktam rá a Linuxos fájlrendszereket. A Mint UUID-vel hivatkozik rájuk, szóval mindegy hol vannak. A GPT itt nem jelent előnyt, de hátrányt sem. A GRUB-nak van (kell!) egy saját 1 MB-os partíció, nem csak úgy benyomva a partíciók közti kihasználatlan helyre.
-
zizidor
őstag
válasz
#63718632 #11281 üzenetére
A GRUB-nak van egy ilyen parancsa, a megadott helyről betölt egy fájlt vagy adott számú szektort és elindítja bootloaderként. Gyakorlatilag annyi, mintha alapból onnan indulna a boot. Pl:
menuentry "Másik oprendszer" {
insmod chain
insmod part_gpt
chainloader (hd0,gpt4)+1
} -
zizidor
őstag
válasz
#63718632 #11275 üzenetére
"Úgy is csak az mbr-ben lévő grub fog bootolni."
Alapból igen. De ha onnan betöltöm a többit [chainloader (hd2,gptx)+1], akkor mindig az adott rendszer saját, friss, aktuális GRUB-ját használja. Akkor nem kell manuálisan frissítgetni a Mint-et.
Legalábbis ez az elképzelés...
-
zizidor
őstag
válasz
#63718632 #11273 üzenetére
Köszi, akkor a legpraktikusabbnak az látszik, hogy mindegyiknél a saját partícióra megy a GRUB, os prober mindenhol letiltva, és a Mint-nél csinálok mindegyiknek egy chainloader-es menüt. Akkor mindegyiket a saját GRUB-ja fogja indítani, amit kernel frissítésnél úgyis aktualizál.
UEFI-vel nem akarok próbálkozni, mert volt már hogy megszivatott. Windows is van a gépen, az úgy indul, de amikor UEFI módban telepítettem a Mintet, akkor mindegy indításnál kreált egy újabb bejegyzést, végül volt már vagy 25, akkor nekiálltam kigyomlálni és inkább legacy módban használom.
Az normális, ha a gép boot menüje a külső, USB3-as SSD két NTFS partícióját is felkínálja EFI bootként? Az nem csak FAT32 lehet??? Egyiken sincs rendszer, de még EFI mappa sem. BIOS hiba?
-
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #11096 üzenetére
Két hétből nem lesz gond, de még valószínűbb, hogy 4-8 hétből sem. Ami problémás, ha valaki 6-12-24 hónap után frissít, de még ilyenkor is általában valami könnyen megoldható probléma merül csak fel, hogy kézzel kell törölni valamit, vagy feltenni egy függőséget szintén manuálisan.
-
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #10837 üzenetére
Sokat particionáltam, formáztam Windowszal és Linuxszal is NTFS-t (fdisk/cfdisk + mkfs.ntfs). Mindkettő egyformán jól megcsinálja, nincs különbség, a linuxszal készített is teljesen rendben működik akárhányas Windows alatt. Tapasztalat.
(#10835) Necronom: én nem adtam volna fel ilyen könnyen. Engem a helyedben már csak azért is érdekelne, hogy miért nem látja a Windows.
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #10760 üzenetére
Alaplapfüggő, hogy ki tudod-e választani, hogy mivel bootoljon egy telepítő UEFI vagy Legacy. De amelyik lapon nem is lehet választani, ha a telepítőt UEFI módban írtad ki (pl. FAT32-es partícióra, MBR nélkül), és a BIOS-ban bekapcsolod az UEFI only bootot (a biztonság kedvéért), akkor nincs az az isten, hogy ne UEFI-n bootoljon már a telepítő, és ilyenkor az OS is UEFI boottal települ. Így tehát ki tudod kényszeríteni.
Csak elvi síkon írom, mert ahogy nézem, megoldottad. Most, ha így működik, valóban nem kell belebarmolni.
-
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #10752 üzenetére
Az ingyenes frissítési akció lejárt, de nem hivatalosan a mai napig lehet Win7-et ingyen Win10-re frissíteni. Az OEM-et is lehet, a 32 biteset is 64 bitesre frissíteni. A MS oldaláról a legutolsó Win10 telepítő kiír, egy a tartalmát egy FAT32-re formázott pendrive-ra kibontod. Bebootolod UEFI boottal, feltelepíted a Windowst. Mikor kéri a termékkulcsot, beadod neki a Win7 termékkulcsát, simán el fogja fogadni, be fogja aktiválni. Utólag meg senki nem tudja bizonyítani a MS-on kívül, hogy még az ingyenes időszakban vagy már utána frissítettél. Arra kell csak figyelni, hogy mindenképp 64 bites Win10-et telepíts, és olyan Win10 változatot, ami megfelel a Win7-ednek. Tehát ha Win7 Home-ról van szó, akkor azt csak Win10 Home-ra tudod frissíteni. Ha Win7 Prof, akkor azt csak Win10 Prof-ra. A MS nyitva hagyta ezt a lehetőséget, mert nekik így is megéri, több ember vált Win7-ről, Win8/8.1-ről, kevesebben ragadnak be régi verzión.
A Linuxot meg felteszed a másik meghajtóra, szintén UEFI boottal. Nálam is így van megcsinálva, a két rendszer két külön SSD-n van, két külön EFI partíciójuk van, mindkettő 64 bites és EUFI-vel bootol, nincs GRUB, nincs bullshit. Nem is tud egymás létezéséről a két rendszer. Alapból automatán az Arch Linux indul, de ha úgy gondolom, hogy Win10 kell (mert mondjuk Win only game-mel játszok vagy 1080p-s Netflixet akarok nézni), bootkor rátaposok az F12-re, előjön rá az UEFI boot menü, abban még le sem kell mennem a listaelemeket kiválasztani, mert a kurzor azonnal a Windows Boot Manageren van, az a lista eleje. Tehát F12+Enter és máris a Win10 indul. Nem zavar be semmilyen GRUB, Windows frissítés sem cseszi szét a bootot.
Win10+Linux dualbootnál lehetőleg arra figyelj, hogy a Secure Boot ki legyen kapcsolva és a Windowsban a Gyors rendszerindítást az Energiagazdákodásnál kapcsold ki. A Win10 alapból Gyors indítást használ, leálláskor félhibernációs állapotba teszi le a gépet, bootkor innen éleszti fel. Ez jól hangzik, mert a bootot meggyorsítja, de az NTFS partíciókat nem csatolja le rendesen, így ha a Linux bootol, akkor hiba miatt nem fogja tudni felcsatolni az NTFS partíciókat!!! Erre figyelni kell, ahogy arra is, hogy néhány alattomosabb évszakos nagy Win10 frissítés sunyi módon visszakapcsolja a Gyors indítást, te úgy fogsz emlékezni, hogy kikapcsoltad, igazából meg bekapcsolódik, időnként nem árt ellenőrizni.
-
-
válasz
#63718632 #10752 üzenetére
OK, nem akarlak semmire rábeszélni, hiszen a gépeidet te jobban ismered..
De szerintem az UEFI telepítés minden szempontból jobb, és egyformán megy a pendrive elkészítése akár linux akár windows. Ennél egyszerűbbet elképzelni sem tudok. Nincs szükség már a régi idők trükkjeire, programjaira.
-
válasz
#63718632 #10745 üzenetére
"Nem választhatok, hogy legacy vagy uefi."
Ez csak azt jelenti hogy mindkettőt tudja.
Ha MBR lemezt kap akkor Legacy-ba bootol, ha gpt-t kap akkor uefi-be bootol.. (telepítés módja pedig a külső gyors bootválasztó menü szerint történik, legalábbis win esetén így megy)Gondolom azért rontotta(d) el mert nem particionálatlan lemezt adtál meg telepítési célnak.
-
-
válasz
#63718632 #10742 üzenetére
ha az egyik legacy-s a másik meg uefi-s környezetből jön.
Na ez lehet az, amire nem nagyon lehet megmondani, miként fog működni, nagyon gépfüggő maga az UEFI kezelés. Az sincs kizárva, hogy Legacy-s Linux betallózza a GPT-s UEFI-vel telepített oprendszert, mivel Windows-zal ellentétben MBR rendszer alól is kezeli a GPT sémát.
-
válasz
#63718632 #10740 üzenetére
Igaz, a
sudo update-grub
is elég lenne elméletileg ilyenkor, de előtte nem árthat, ha új GRUB-ot generálunk, az a biztos, legalábbis én régebben gyakran használtam, mivel több disztró volt a meghajtókon és ha nem a fő disztró frissített kernelt, át is vette a GRUB-ja a hatalmat és az indult elsőnek, ami frissült. -
galaxys80
veterán
válasz
#63718632 #10605 üzenetére
Kérdezgetve a tulajt kiderült, hogy ez egy régi céges laptop, amin szerintem nem is sima win van, hanem valamilyen win server. A cég azóta megszűnt. Gyanítom most lőtték le a szervert.
Pillanatnyilag nincsenek olyan beléptető kiszolgálók amelyek teljesíthetnék a belépési kérelmet.
Eddig jut el a rendszer. -
válasz
#63718632 #10560 üzenetére
Persze, meg lehet oldani, de nem hosszú távra tettem fel a disztrókat, így nincs jelentősége, de mikor először futottam bele, eléggé bosszantó volt és ugye ott van a kezdő, aki kipróbál több disztrót is, nem live-ban.
de ahogy nézem a 19.1 bugjait és problémáit. Erősen hajlok az Antergos-Manjaro-Arco irány felé.
Érdekes ez, mert az én gépeimen inkább az Archklón vonalon jönnek elő problémák, Antergos konkrétan eltüntet mindent a meghajtóról már második esetben. Arco/Merge meg annyira változik folyamatosan, hogy sok idő kisilabizálni, mit is kéne most nekem letölteni vagy felrakni és honnan? Manjaro KDE-vel már kiegyeztem, az ottani, vélhetően KDE-s bugot kiküszöbölve akarom most megnézni a KDE-s kedvencemet, ami amúgy Kapitány és még valaki kedvence Mo-n. Chakra RC3 most még.
-
válasz
#63718632 #10556 üzenetére
Valóban ez a normálisabb út, hogy ott van, elérhető akár a grafikus Szoftverközpontból is a dolog, ha valakinek ez az egységes dolog kéne, a Mint ezt szerintem jól csinálta. Engem ez a Snap nagyon zavart, mikor felraktam valamelyik Ubuntut, már az elején bootkor elkezdett a háttérben ügyködni.....
A Manjaro.....na igen, nagyon népszerű lett, sokan használják, de akik csinálják, kicsit belefulladtak az elvárásokba. Wifit nem ismeri fel már több esetben is, akkor ott egy régebbi bug, amivel 2 napja is összefutottam, a Mint kernelt frissített és utána a Manjaro kernel hibával nem indult. Eddig azt hittem, ha utoljára telepítem a Manjaro-t, akkor egy apt rendszerű GRUB nem rontja el a Manjaro GRUB-ot, de elrontotta. Egy kezdő ezzel mit fog kezdeni?
Írtam egy blogot(végül nem fejeztem be), aminek ugyan nem ez volt a témája, de a bevezetőben feltettem egy-egy kezdőképet a Manjaro KDE-ről és a Mint Cinnamonról.....10-ből 8-an a képek alapján a Manjaro-t akarnák.
Ja, madarakról esik szó, mert a cím :
Ja a Manjaro-t követő képek.....
Szóval ebből flame lett volna, így ment a többi okos blogom mellé.........
Amúgy a Snap is hasznos lesz, csak ki kellene találniuk a végső használati módját, mert így nem az igazi.....de az irány ez, nem véletlen vannak már hárman is az Appimage-val együtt meg az említett Flatpack-kal.
Nekem akkor se rakjon fel majd egy gigányi adatot egy kis program miatt, még ha ezt később már nem is teszi. -
válasz
#63718632 #10387 üzenetére
Értelek! Egyébként ha követed az összes topikot, láthatod(láthattad), hogy a Kezdő ami pörög amolyan gyüjtőtopikként, a Mint topik alvó általában Manjaro topik is Belecsöppentél inkább most ebbe a nagy átrendeződésbe, ami inkább hangalapú, mert a hagyományosabb oldalon működik minden, így csendesebb, a hűdefriss hype részleg meg beleakad a frissítés frissítésébe, így sok a zavar. Ettől még nem mindenki archklónt használ persze.
Ettől még, mint a példád is mutatja, akár hype-olt disztró is lehet használható, teljesen hardverfüggő, mi min fut optimálisan. Lényeg, hogy sikerült megoldani, amit kellett.
(#10385) csixy
Csak óvatosan rétegezd egymásra a bootloadereket, mert még a gyakorlatilag ugyanazon GRUB-ok is arcidegzsábát tudnak kapni egymástól. Nálam most 5 disztrónál járva újra a Debian GRUB-ja vette át a parancsnokságot (nem tudom mitől függ pontosan, hogy megy ez náluk) és igen nyögvenyelősen akarja beadni a bootmenüt. Erre a meghajtóra már nem is teszek nem apt rendszerű disztrót, mert megölik egymást. Valószínűleg egy kernelfrissítés után, amikor másik GRUB veszi át a hatalmat, minden bootloadert frissíteni kéne....
-
Frawly
veterán
-
-
Amazonas
senior tag
válasz
#63718632 #10373 üzenetére
A Manjaro-nak is van topikja, egyébként.
-
Amazonas
senior tag
válasz
#63718632 #10371 üzenetére
Szia,
valamilyen GUI-s filekezelőben nem lenne ezt egyszerűbb megcsinálni?
Rá lehet keresni a csak ".doc" és csak ".xls" file-okra, utána a találatokat sorba lehet rendezni elérési útvonal szerint, és aztán csak az adott mappákban lévőket átmásolod a célmappába.
Milyen DE-t használsz? KDE-en a Dolphin-ban ezt meg lehet csinálni. -
sonar
addikt
válasz
#63718632 #10367 üzenetére
félreértelmezed egy picit. itt a -r nem sokat jelent. Gondolom a file-ok nem a mentés2-ben vannak hanem alatta lévő könyvtárakban.
Ilyenkor a find parancs lenne kézen fekvő. Viszont a struktúrát nem viszi át, csak a fileokat.find /home/recovery/mentés2/ -type f -iname "*.doc" -exec cp {} /home/recovery/Válogatás2/ \;
-
-
válasz
#63718632 #9799 üzenetére
Nekem nincs gondom a Frissítéskezelővel, a 1-5 szinteket kicsit feleslegesnek tartom, az Ubuntuét nem sűrűn használtam, egy időben egyiket sem, a Debian miatt megszoktam, hogy nincs is olyan.
A mostani állapotában teljesen jó amúgy a Mint Frissítéskezelője, áttekinthető könnyen kezdőknek is, könnyebben, mint Ubuntunál.
-
válasz
#63718632 #9795 üzenetére
Vannak igazságok abban, amit írsz, de a Mint frissítése dolgában lev258 látja jól. Fő verziót most sem frissíthetek Frissítéskezelőből sem 18.3-on, nemrég még alverzió frissítése sem volt megoldható innen.
A Debian - Arch vonal kérdését jól látod nagyrészt, de a terminal használata azért mégis csak fontos lehet, mondjuk ha valami nincs a tárolókban.
-
lev258
veterán
-
válasz
#63718632 #9792 üzenetére
Nyilvánvaló, de ezt most melyik hsz-re írod válaszként vagy mihez kapcsolódik?
A kernel frissítéshez nem kapcsolódik, mert az default beállításokkal rendelkező Frissítéskezelőből frissül, ugyanakkor terminalos update && upgrade-nél nem jelenik meg, több esetben tapasztaltam ezt.
-
growler
őstag
válasz
#63718632 #9647 üzenetére
Alapvetően, nincs vele gond ! De a saját tárolóiból próbáltad már telepíteni
rá a qBittorrentet ? Gond nélkül elindult ? Vagy az Unetbootint ?
Sok olyan alkalmazás csomag van ami nem, vagy nem megfelelően
működik rajta. - Később, ez valószínű meg fog változni - ezért fogalmaztam
úgy, hogy most még nem ajánlanám a telepítését.
(Annak idején, a 18-as is valahogy így kezdte - de mostanra már egész
jól kiforrott.) -
King Unique
titán
válasz
#63718632 #9622 üzenetére
Használok több Windows & Linux dual-boot megoldást, sőt átlagos usereknek is telepítettem már nem egyet, de nem szokott csak úgy elkefélődni a GRUB, pláne nem egy sima update után. Max. egy build upgrade (amiből van évi 2, de akár halaszthatók is) lehet esetleg problémás, esetleg. De pont mostanában volt aktuális az is és nem volt utána semmi gondom, nem zargattak emiatt. Amire célszerű odafigyelni, az a fast startup kikapcsolása a telepítés előtt, illetve build upgrade után, ami csak pár kattintás. Szóval tud ez bőven működékes lenni. Ha nagyon akarjuk, akkor persze ráfoghatjuk, hogy mert átlagos user és ezért + azért nem. De ennyi erővel 1 db OS-nél is belefuthat ilyen-olyan problémákba, amihez lehet, hogy külső segítséget kell kérnie...
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #9589 üzenetére
Ilyenről nem is hallottam, hogy csak x ideig érvényes Windows. Elég LOL. Elvileg lehet olcsón refurbished OEM licencet venni, ami az EU-n belül legálisnak számít, meg addig is, amíg nem érkezik meg, fel lehet tenni az MS oldaláról a Win10-et, és a projekt erejéig beaktiválatlanul használni pár napig. De ha megy a Linux, akkor nincs értelme ilyenekkel szívni, jobb választás. Jobban bánik a gép erőforrásaival, nem fenyegetnek folyton vírusok meg befoltozatlan, de bejelentett sérülékenységek. Sok éve én is úgy vagyok vele, hogy semmire nem teszek Windowst, ha annyira nem muszáj, hanyagolom, ahol csak lehet. Egyre lassabb, egyre használhatatlanabb hulladék. Minden értelmes, átlagos felhasználói dologra van épkézláb linuxos alternatíva.
A LibreOffice meg szerintem még jobb is mint az MS Office, pláne egy kisebb szervezetnél. A titka az, hogy a saját open forumátumaival kell használni, és nem az MS formátumokat ráerőltetni minden áron.
(#9596) apszi: mindenképp érdemes a 64 biteset használni. Elvileg néhány program gyorsabban is futhat 64 biten, meg nem kell PAE-vel vergődni, hogy mind a 4 GB-ot ki tudd használni. Plusz egyre több disztró és szoftver dobja a 32 bites támogatást. Egyelőre még a Mint támogatja, de nem tudni meddig. A Chrome, Skype, stb. már dobták a 32 bites támogatást. Hacsak a kényszerűség nem visz rá (túl régi gép, 2GB vagy kevesebb RAM), akkor inkább hanyagolni kell a 32 bitet, nem jövőtálló már.
-
apszi
őstag
válasz
#63718632 #9589 üzenetére
(bocsánat, nincs szívem off topikba tenni)
Csak megerősíteni tudom egy régi gép kapcsán, kezdő linuxosként...ja, és már a terminált is használtam, nagyon tetszik...
Ez persze nem azt jelenti, hogy nem fogok kihívásokba ütközni...sőt...GYERTEK CSAK, GYERTEK...
A lényeg, úgy döntöttem, elkezdem aktívan használni a többi gépen is. Meglátjuk, de a jelek szerint egy újabb szerelem van kibontakozóban. Tisztára úgy érzem magam, mint mikor életem első Pc-jére haver felrakta az első oprendszeremet. Első héten vagy kétszer jött újrahúzni a masinát...de belejöttem, és imádtam mikor valamilyen felmerülő problémát sikerült megoldanom magamnak...mert már kínos volt havert újra hívni.
Nos, akkor KEZDJÜK is... -
válasz
#63718632 #9512 üzenetére
Ja, hogy verziófrissítés is bejött a képbe.....fel sem tűnt.
Na azt valóban ritka marhaság lenne idekeverni, bár már megjelent a Frissítéskezelőben, de a parancssoros végrehajtása korántsem egyszerű és problémamentes. Viszont ahhoz totál semmi köze nincs a TS-nek.
(#9509) zoli62
Nekifutnánk újra, miről is lenne szó most akkor?
-
Frawly
veterán
válasz
#63718632 #9477 üzenetére
Nem ismerem a Solust, még nem próbáltam ki. Kicsit morbidnak tűnik, bár lehet az a helyzet, amit írsz. A legtöbb linux telepítője valami fdisk vagy parted-frontendet használ, és még nem láttam olyat, ami elbökte volna a partíciók alignálást, mivel a parted/fdisk fel van erre készítve. Valahogy iparági sztenderd lett (nem csak Linuxon, de modern Windows-okban is), hogy mindent 1024K-s (egész MB-os) határon particionálnak, mert az minden meghajtónak megfelelő. Ilyen WinXP/2k-s telepítők, progik voltak az utolsók, amelyek ezt elrontották.
Fontos, hogy SSD-nél ne 4K-s alignálás legyen, hanem nagyobb, mert a legújabb 3D TLC-s SSD-knek 16k-s alignálás kell, persze az általánosan alkalmazott 1024K-s jó, mert az osztható nem csak 4K-val, de 16K-val, meg 32K-vel, stb.-vel is, tehát jövőtálló.
Modern HDD-knek is kell a 4K-s alignálás. Ennek a 63-mal osztható szektoron partíciókezdésnek utoljára a régi HDD-knél volt értelme, ahol optimálisabb volt így particionálni, mivel a CHS (Cluster-Head-Sector) séma miatt egy sávban 63 szektor volt, és így szektorok nem tolódtak át a sávhatárokon. De ezek kopnak ki, vagy mert tönkrementek, vagy mert átkerültek az ilyen HDD-k retró gépbe, modern gépeken ennek már nincs relevanciája.
-
válasz
#63718632 #9479 üzenetére
Nem akartam kétségbe vonni, csak hitetlenkedtem a dolog miatt, mert ennek már régóta nem volna szabad megtörténnie.
Épp a múlt héten említették a Kezdő topikban, hogy kéne egy saját topik a Solusnak. Még nincs neki, de ilyen hibák miatt jó lenne, mert amúgy elsikkad az infó. Főleg ebben a topikban.
-
válasz
#63718632 #9477 üzenetére
Az elég durva hiba lenne, ilyen már nagyon régóta elképzelhetetlen a disztrókban. Ha mégis, akkor az egy meglepően furcsa disztró.
amúgy ezekkel lehet ellenőrizni a particiók align-ját: forrás
sudo blockdev --getalignoff /dev/sda
-ez a parancs terminalból leellenőrzi, hogy az alignálás rendben van- e. Itt a nulla az érték, ha jó az alignálás, de ez a másik módszer is jelzi, ha rendben van:
sudo fdisk -l /dev/sda | grep -E sda[0-9]+ | sed s/*// | awk '{printf ("%s %f ",$1,$2/512); if($2%512){ print "ROSSZ" }else {print "OK"} }' | column -t
Ha azt írja a partíciókra, hogy OK, akkor jó, de ha nem, akkor rendbe kell tenni az alignálást. Kivétel, ha a kiterjesztett partícióra jelzi, hogy ROSSZ
a parancssorban az sda értelemszerűen cserélendő! (ha valaki nem tudná)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Musk azt ígérte, hogy 24/7-ben dolgozik tovább a cégeinél
- Milyen routert?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- PlayStation 5
- Energiaital topic
- Drón topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged