- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
dbius
veterán
válasz
King Unique #8816 üzenetére
Nekem nem volt vele gondom, de arra már nem emlékszem, hogy 18.3, vagy 17.1 alól csináltam.
De az a szép a Linuxban, hogy nem csak egy módszer van, hanem több is, ahogy Te is említetted: [link]
-
dbius
veterán
Köszi srácok! A közeljövőben kipróbálok egy friss live disztrót, hogy az alatt ugyanúgy előjön-e ez a probléma. Ha nem, akkor megy fel, ha igen, akkor marad a jelenlegi.
-
dbius
veterán
Látszólag nem "felejti" el, mert ahogy a korábbi hozzászólásomban a képen láthatod, az értéket "megtartja" a grafikus felületen, de nem tudja azt alkalmazni. Keresgélésem során találtam jó pár hasonló bugreportot, 2009-től kezdődően egészen kb. 2015-ig ebben a témában, tehát nem egyedi eset, sajnos úgy tűnik hiába van látszólag beépítve ez a funkció, a gyakorlatban nem működik.
-
dbius
veterán
válasz
growler #8294 üzenetére
A helyzet az, hogy pont ott nem próbáltam, de saját szkriptet írtam, ami lefutott rootként jelszókérés nélkül, viszont ezzel pedig az volt a baj, hogy ha azelőtt állítottam be a ppp0 eszköz mtu értékét, mielőtt létrejött a kapcsolat a hálózatkezelővel, akkor a kapcsolat létrejötte után már megint default értéke lett az mtu-nak a ppp0 eszköznél...
Tehát ebből kiindulva ha le is futna az rc.localban a szkript hibamentesen, akkor az még szerintem a kapcsolat létrejötte előtt történne és ugyanott lennék vele. Bár hangsúlyozom nem próbáltam, most csak okoskodok a tapasztalatok alapján.
Azonban mivel a gép tulaja nem igazán ér rá csak kb. négy naponta, így adtam egy esélyt a pppoeconf-nak, ami úgy tűnik, egyelőre működik, csak ahogy lev258 kolléga is írta, tönkrevágja a beépített hálózatkezelőt.
-
dbius
veterán
Közben találtam egy javaslatot, miszerint az
/etc/ppp/options
fájlban, a 190. sorban kell beállítani az mtu értékét.
Kipróbáltam, sajnos ez sem állítja be, újraindítás után ismét az alap mtu érték lesz, nem pedig a kívánt érték.
Felhagytam a próbálkozással, inkább a
pppoeconfig
használatával konfigoltam a kapcsolatot, mert ebben ugye a beállítás során lehet változtatni az mtu értékét. Így most jó, újraindítás után is elérhetőek a https kapcsolatok.
De ennek is van hátulütője, a tálcáról eltűnt az nm-applet, és nem is tudtam visszarakni. A lényeg, hogy megy, de hihetetlen, hogy mindig van valami apróság...
-
dbius
veterán
Nos, megvan a ludas, valóban az MTU értéke okozza a hibát. Alapból 1500 az eth0 eszköznek, a pppoe kapcsolat létrejöttekor pedig a ppp0 eszköznek 1492.
Ezeket átállítva 1476-ra (a netes keresgélések alapján van ahol 1480-at javasolnak) működik a https oldalak elérése!!!
Terminálban kézzel be lehet állítani:
sudo ifconfig eth0 mtu 1476
sudo ifconfig ppp0 mtu 1476ÉS a gép újraindításáig, vagy a kapcsolat megszakításáig és újraépítéséig ismét működik a https oldalak elérése.
Azonban, hogy ne legyen olyan szép a történet: A grafikus hálózatkezelő alkalmazásban hiába állítom be, hogy az MTU értéke 1476 legyen, a gép újraindítása után ugyanúgy 1500 és 1492 az MTU értéke.
Próbáltam keresgélni, hogyan lehetne ezt a kézi beállítást rendszerszintűvé tenni, ezt találtam:
So the DHCP is actually setting the MTU size. In Ubuntu, you can edit the following file: /etc/dhcp/dhclient.conf
Just BEFORE the request line set this two commands:
default interface-mtu 1500;
supercede interface-mtu 1500;Viszont ezt hiába csinálom meg, mentem el (szerk:1476-os értékekkel), újraindítás után ismét 1500 és 1492 az MTU értéke. Más javaslatot most hirtelen nem találtam, így ismét hozzátok fordulnék, hogy hogyan tudnám beállítani, hogy 1476 legyen az MTU alapértelmezett értéke minden újraindítás után?
-
dbius
veterán
válasz
growler #8274 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a javaslatokat!
Nagyon jó ötleteket adtatok, de párat már most ki tudok zárni, mint hibaforrási lehetőséget.
Az MTU értéke tűnik számomra jelenleg a leggyanúsabbnak, ezt próbálom ki legközelebb, amikor lesz rá lehetőségem. Korábban sima kábelnetre volt kötve a gép, ott elvileg az mtu értéke nem bonyolít, de a pppoe kapcsolatoknál ahogy most belemélyedtem igen könnyen okozhat ilyen problémát.
Egyébként azt elfelejtettem írni, hogy router nincs, közvetlenül csatlakozik a gép a netre. A ca-certificate csomagokat újratelepítem.
A https oldalak egyetlen böngészőben sem mennek, tehát nem böngésző specifikus a probléma (chromium és firefox voltak tesztelve).
A böngészőkben nincs olyan plugin, ami ezt okozhatná.
Specifikus tűzfal szabályok nem lettek generálva sem frontenddel, sem kézzel, ill. az iptables sem lett piszkálva.
-
dbius
veterán
válasz
ubyegon2 #8268 üzenetére
Köszi
Megnézem mindjárt
Viszont kipróbálni lehet csak napok múlva tudok bármit is, mert a tulaj dolgozik és nem lesz lehetőségem még csatlakozni sem a géphez.
Még egy dolog jutott eszembe, amit nem próbáltam, az MTU értéke nem tudom jelenleg mennyi (alapból), esetleg azt még lehet megpróbálom változtatni.
-
dbius
veterán
Sziasztok!
Érdekes problémával kapcsolatban fordulnék hozzátok ötletért, tanácsért.
Adott egy gép, amin Linuxmint 17.1 van (Mate vagy cinnamon ezt most nem tudom pontosan) és eddig problémamentesen üzemelt. A gép tulaja új helyre költözött, ahol kábeles PPPOE internet van.
A kapcsolat sikeresen létrejön, lehet böngészni.
DE
Itt jön az érdekes része, mégpedig az, hogy bizonyos oldalak, mégpedig a https kapcsolattal rendelkező oldalak nem töltődnek be, csak próbálkozik a kapcsolat létrehozásával és a végtelenségig csinálja, néha egy idő után leáll és nem tudja betölteni az oldalt. Amit biztosan tudok, hogy pl. a Teamviewer oldalát sem tölti be https kapcsolaton.
A szolgáltató oldalán semmilyen információ nincs feltüntetve a kapcsolat részleteivel kapcsolatosan (titkosítás, esetleges sajátos beállítási szükséglet). A szolgáltató részéről ma annyi történt, hogy mivel natolva volt az adott előfizetői hely, kapott egy publikus IP címet, de a probléma továbbra is fennáll, a https oldalak java része nem hajlandó betöltődni, egyetlen böngészővel sem.
Távolról ránéztem a gépre, de a logokban nem találtam hibát, ill. pontosabban semmit, amin el tudnék indulni valamerre. Jelenleg sajnos logot nem tudok ide berakni, de később megoldható szükség esetén.
Látszólag rendben van, a http oldalak elérésével nincs probléma, de a https oldalakkal igen.
A kapcsolatot nem pppoeconf-al állítottuk be, hanem az alap hálózati kapcsolatok kezelőjével.
Próbálkoztam google dns használatával, a szolgáltató dns címeivel is a névfeloldást, de egyikkel sem megy (mármint a https oldalak elérése).
Nem találkoztatok valami hasonló problémával, vagy nincs esetleg ötletetek merre lehetne elindulni, hogy megtaláljuk a problémát?
-
dbius
veterán
válasz
adamch4 #3473 üzenetére
Ha csak annyi a problémád, hogy eltűnt a hálózatkezelő ikonja a többivel együtt, akkor a panelen kattints jobb egérgombbal egy üres helyen, majd hozzáadás a panelhez, és a listából az értesítési terület-et válaszd.
Abban van benne a hálózatkezelő ikonja is, a hangerő, valamint az egyéb, háttérben futó programok, amelyeknek van ikonja az értesítési területen.
-
dbius
veterán
Köszi, hogy megnézted.
Közben én meg a kid3-t próbáltam ki, de nagyon elüt a felülete, tiszta kde feeling, elvetettem, az easytag kézreállóbnak tűnik nekem.
easytag: Most én is kibróbáltam úgy, hogy a menüsor alatti ikonok közül a "változtatások mentése a kijelölt fájlokba" lehetőséget választottam, így nekem elmentette a tageket az összes kijelölt fájlhoz! Eddig nem is ezzel az ikonnal próbálkoztam, hanem a jobb oldali ablakban az egyes boxok melletti ikonokkal.
Viszont amikor a jobb oldali ablakban átváltok a "képek" fülre és ott hozzáadom a borítót és az ablak alatti jobb szélső ikonra kattintok "a kijelölt fájlok címkézése ezekkel a képekkel", akkor lefut látszólag hibamentesen, de mégsem csinál semmit.
Szóval alakul ez, csak mélyebben kell tesztelni úgy tűnik. Köszi még 1*
, azt hiszem marad az easytag, ill. a beets is!
-
dbius
veterán
Igen, ez előfordulhat, de esetemben a gond nem ez, hanem az, hogy - és ezt eddig nem tudom miért nem írtam le, vagy nem vehető ki az eddig leírtakból - a fájlok érintetlenek maradnak miután látszólag megírja az id tageket, tehát gyakorlatilag a fájlokba fizikailag egy bitet sem változtat meg.
Szerk: természetesen próbáltam különböző kulcsszavakkal googlen keresni, de nem igazán találtam használható dolgot (jogosultsági problémák felvetésén túl), ezért gondoltam, hogy megkérlek titeket, hogy próbáljátok már ki akár egyetlen fájlon, hogy nálatok képes-e taget beleírni egy mp3-ba.
-
dbius
veterán
A beetset használom terminálban főként, de valahogy lusta disznó vagyok - 10 évnyi linux használat után is - és jobban esne csak kattogtatni...
Ezért ki akartam próbálni valamilyen GUI-t használó cuccot is, így találtam rá az easytagre és ezt próbáltam ki. Mindjárt ránézek azokra is, amiket linkeltél, köszi
Szerk: az mp3tag-et használtam korábban win alatt, jó cucc.
-
dbius
veterán
Megnéznétek, hogy az easytag alkalmazás nálatok képes-e bármilyen mp3 zenefájlt tagelni?
17.1 Mate van fent, 2.2.5-ös verzió települ alapból.
Látszólag megcsinálja a tagelést, nem ír ki semmilyen hibát akkor sem, ha terminalban indítom, mégsem menti bele a tageket a fájlokba. Akkor sem, ha emelt szintű jogosultsággal futtatom.
A jogosultságok rendben vannak a szerkeszteni kívánt fájlokon, elvileg nem ez az akadály. (home mappába másolva fájlokat tesztelés céljából ugyanez az eredmény)
ppa-ból telepítve a 2.2.6-os verziót ugyanez a szitu nálam.
Köszi!
-
dbius
veterán
válasz
Babetta-X #3144 üzenetére
Ezek alapján egy LVM kiterjesztett partíció van a vinyón. Próbáld meg ez alapján live cd alól csatlakoztatni, hogy elérd a rajta lévő adatokat.
Ha nem megy, akkor ez alapján pontról pontra kellene a testdisket próbálnod.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Tőzsde és gazdaság
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- VR topik
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- EAFC 25
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Projektor topic
- PlayStation 4
- Autószerelők, autószerelés
- További aktív témák...
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G8 - i5-11GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Dell Inspiron 7400 - i7-1165G7 I 8GB I 512SSD I 14,5" 2K I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- PS3 Játékok 1500Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R5 3550H / GTX 1650 / 8GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest