Hirdetés

2024. május 14., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

A Linux Mint bemutatása

A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.

Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#9444) Frawly válasza King Unique (#9443) üzenetére


Frawly
veterán

Nem kell neked túrni a registyt, írja a Windows a háttérben nonstop, mint az állat, valami service vagy folyamat mindig ír oda. Meg az NTFS is eléggé töredező, elavult fájlrendszer, ez főleg azon érezni, ha régebbi, lassabb HDD-t használsz, és csak úgy röcögteti a Windows, ugyanaz a HDD Linuxon meg teljesen csendes, lemezvisszajelző led is halványabban pislog, sokkal gördülékenyebben kezeli a fájlokat (másolás, törlés, indexelés nélküli keresés sok fájlon), igaz ez nem csak a fájlrendszer miatt van (főleg amiatt mert nem nagyon töredeznek), hanem a linuxos cache-kezelés is jobb. SSD-vel már ezt nem érezni, mert az mindkét rendszer alatt gyors. A linuxnak a swap-kezelése is sokkal kulturáltabb, a Windows már akkor tekeri a swap-ot, ha még lenne bőven szabad fizikai memória.

Egyébként az átlag felhasználónak a Linuxnál ott van a legnagyobb előny, hogy azalatt nem kell vírusirtót futtatnia. Ezt azért egy high-end gépen is meg lehet érezni adott esetben. Meg Linuxnál nem szemetelődik tele, lassul be a rendszer idővel, nem kell mindenféle cleaner vackokkal pucolgatni. A frissítési mechanizmusa is jobb, gyorsabb a disztróknak, mint a Windowsnak, gyorsabban is keresik meg a frissítéseket, gyorsabban töltik le, gyorsabban telepítik (az egész frissítési folyamat alig pár perc vagy másodperc, közben meg nyugodtan lehet használni mellette a gépet, mert egyáltalán nem fogja, SSD-nél lényegében csak az idő, amíg tölti le a frissítéseket, a megtalálás, telepítés csak pillanatok műve), nincs az, hogy kapcsolnád ki meg be a gépet és még percekig, órákig írogatja, hogy Frissítés... ne kapcsolja ki a gépet.

Szerintem mára már a felület csiliviliségében is jobbak a nagy DE-k, már rég lehagyták a Win7-et, amihez képest a Win8.x/Win10 még vissza is fejlődött, igaz legutóbb a DE-k is fejlődtek vissza valamennyit, mióta flat designosítják meg butítják vissza őket, de még így is az aktuális windowsos szint előtt járnak.

Tény, hogy más a két rendszer, más a filozófiájuk, a szoftverek is mások. Egy egész más világ, szokni kell, de nem nehéz megtanulni használni meg karbantartani rendszerként. Utána, hogy átszokott az ember, és átáll az agya egy más koncepcióra, és hosszabb kihagyás után Windows elé ül, akkor fogja látni, hogy mekkora trágyahalom igazából. Előtte azért nem látja, mert azt szokta meg, meg nem nagyon ismer mást, így természetes lesz neki.

Persze ahogy mondtam, a Linuxnak is van itt-ott hiányossága. Régebben főleg driverek voltak azok, mára ebben nagyon felzárkózott, de pl. driverektől függetlenül is pl. a Windows nyomtatókezelése szerintem jobb, mint a CUPS-os bénázás.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux Mint
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.