- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: Low budget (50.000 forint) light gémer gép összerakása
- Archttila: SMART tesztelés automatizálva: smartctl poller script Zsh-ban, RPi-re
- tatabike: Vinted - ahol debilnek néznek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Nyuszit otthonra, kedvencnek!
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-05-07 05:50 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
kislaci
senior tag
Ez a gép olyan helyen van ahol egy héten csak két napot vagyok, szóval időm sem volt rá nagyon meg kedvem sem. A másik gépemet frissítettem 18-rol 19-re, lehet kénytelen leszek ezt is. De az az igazság, hogy csak használni akarom, nem szarakodni, nincs rá időm/kedvem.
-
kislaci
senior tag
Mint 17.3 Cinnamon kernel: 3.13.0-xxx ... Az utolsó 4 kernelfrissítés,
nálam használhatatlan. A boot folyamat során megjelenő Mint logo
kb. dupla méretű. a bejelentkező ablak pedig sem a bill.-re, sem az
egérre nem reagál.
Próbáld meg az előző kernel visszaállítását.
Egyébként a 17.3-nak a múlt hónapban megszűnt a hivatalos támogatása.És ezt hogy tudom megtenni? Mármint milyen terminál paranccsal tudom vissza rakni a régi kernelt? Köszi
-
kislaci
senior tag
Hali, 17.3 mint van a gépemen cinnamon környezetben. Valamilyen frissítés után 640*480 felbontásban jön be az asztal, majd kiirja hogy a cinnamon összeomlott, tartalék üzemmódban fut tovább. Menü sincs, csak a terminált tudom szinte behozni. Mit csináljak, hogy visszaálljon normális felbontásra, illetve cinnamon működjön?
-
kislaci
senior tag
-
kislaci
senior tag
Lemezhasználat elemzővel megnéztem, és kb 15GB-ot foglal a var/cache/apt/archives mappa

Ez mi a szösz, törölhető? Csomó .deb file van benne. -
kislaci
senior tag
-
kislaci
senior tag
Leszedtem minden kernelt, a futót kivéve, most így néz ki:
Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
udev 1,4G 4,0K 1,4G 1% /dev
tmpfs 288M 1,5M 286M 1% /run
/dev/sda1 28G 23G 3,8G 86% /
none 4,0K 0 4,0K 0% /sys/fs/cgroup
none 5,0M 0 5,0M 0% /run/lock
none 1,5G 17M 1,4G 2% /run/shm
none 100M 24K 100M 1% /run/user
/dev/sda5 263G 33G 217G 13% /home
overflow 1,0M 56K 968K 6% /tmp
/dev/sdb1 932G 883G 50G 95% /media/slaca/My PassportEgyébként nem tudom mi foglal 23GB-t, nem rakok rá semmit, csak a frissítéseket.
-
kislaci
senior tag
Mindkettőre:
Kövesd végig a Jackal-el folytatott beszélgetést: [link], ez alapján meg tudod csinálni.
Mondjuk a 26GB az kicsit sok. Nem tudom a 17-es Mint mennyi kernelt tart meg, 18.3-on ahogy néztem, csak egy LTS és az aktuális kernel kerül tárolásra. Ha lesz helyed, lehet érdemes lenne frissítened...
Addig meg keresd meg a csomagkezelőben a kerneleket és szerintem csak a legnagyobb verziószámost hagy meg. Aztán ha az megvan, megint add ki azt a parancsot amit lentebb írtam.
Köszi, csinálom. 17.3 ról hogy tudok frissíteni 18.3-ra? Nem szeretném újrarakni a gépet.
-
kislaci
senior tag
-
kislaci
senior tag
Pl. a már nem használt de még megmaradt csomagokat és az apt cache-t.
sudo apt-get autoremove && autoclean
Aztán még esetleg a home könyvtáradban lehetnek maradék dolgok, ott ugye sok rejtett mappa is van mindenféle progi meg szolgáltatás konfigjához, ott is lehet olyan, amit már töröltél, de még megmaradt a gépen.
Ezen kívül még azt tudod csinálni, hogy ha van mögötte egy partíció vele azonos logikai szinten, akkor hozzáadsz onnan üres helyet.
Hogy állsz most hellyel? Mit mond a df -h parancs?
home könyvtár külön partíción van, egy vinyó van benne 320gb, abból vagy 30 a root többi home:
lefuttattam az autocleant amit írtál, most így néz ki:Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
udev 1,4G 4,0K 1,4G 1% /dev
tmpfs 288M 1,5M 286M 1% /run
/dev/sda1 28G 26G 908M 97% /
none 4,0K 0 4,0K 0% /sys/fs/cgroup
none 5,0M 0 5,0M 0% /run/lock
none 1,5G 13M 1,4G 1% /run/shm
none 100M 24K 100M 1% /run/user
/dev/sda5 263G 33G 217G 13% /home
overflow 1,0M 28K 996K 3% /tmp
/dev/sdb1 932G 883G 50G 95% /media/slaca/My PassportHogy tudnék a homeból átrakni a rootra adatvesztés nélkül helyet?
-
kislaci
senior tag
Sziasztok, mint 17.3 cinnamon van egy laptopom már nagyon régen. Annyira nincs hely a root partíción hogy már alig indul el valami. Mit törölhetnék vagy mit csináljak? Köszi
-
kislaci
senior tag
Na több órás szarakodás után megoldódott, windowsban kellett ezt a parancsot beirni rendszergazdaként, azóta jó, bár fogalmam sincs mi ez:
bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\linuxmint\grubx64.efi
Még annyi, hogy win újabb buildre (1607) való frissítése cseszte el.
-
kislaci
senior tag
Két külön ssd-n van a Mint és a win, el is indul mind a kettő, tehát azzal nincs baj, csak az a baj, hogy a win megváltoztatja a boot ordert, és a windows boot managert berakja magától az ubuntu elé az uefi menuben, így mindig a win indul el, csak akkor nem ha bemegyek az uefibe és átállítom ubuntura. De ezt minden win indulás után meg kell csinálnom.
-
kislaci
senior tag
-
kislaci
senior tag
-
kislaci
senior tag
Sziasztok, megint lenne egy kis problémám a dual boot rendszerrel. Mint megy tökéletesen, de amint egyszer bebootolok win10-re grubból, onnantól a win10 indul automatikusan grub feljövetel nélkül. Ha linuxot akarok indítani mindig be kell mennem a biosba és a boot #1 -et átállítani ubuntu-ra a windos boot managerről. Amint egyszer elindítom a wint, megint át kell állítanom a biosban, mert felcseréli a biosban a bootsorrendet.
-
kislaci
senior tag
Tehát arra gyanakszom hogy a le nem húzott ext4-es hdd nem tetszhet a win telepitőknek.
Ilyet nem hallotttam még, hogy ez zavarná a Wint, nem tud mit kezdeni az ext4-gyel, de ennyi, attól ő települ, ha van hová. Inkább az szokott lenni, hogy a saját kis boot/rescue partícióját felrakja oda, ahová szeretné.
Mindenesetre egy próbát megér, hogy lehúzol mindent és úgy próbálod. Akkor már nem zavarja semmi és kizárható a hardverhiba is!
Gondold végig, hogy a bios-ban nem állítottál-e el valamit a Linux telepítés idején mondjuk.Valamelyik win nem is települt, valamelyik az első belépésnél kapcsolta ki a gépet.
Kizárt, hogy ez egy másik meghajtó miatt lenne, amit fentebb írtam, csak az lehet. Vagy hardver hiba...

Na sikerült. Én voltam a láma, rufusban fat32 volt a fájlrendszer ntfs helyett, most már felment minden, frissítettem a grubot is. Megy mind a két rendszer. Még esetleg annyi lenne, hogy grubban lehet állítani a sorrendet? Arran gondolok, hogy első sor Linux mint, utána még egy mint, és utána van két efis valami, és úgy jön csak a Win bootloader. Feljebb lehet vinni valahogy a windowst a mint alá? Az a két efis valami azt sem tudom mi.
-
kislaci
senior tag
Nem egyszerű, amit írsz, most a Windowsok nem működnek vagy a Linux nem települ?
Mivel említettem, hogy húzd le a másik SSD-t, mert a Win belebarmol, ebből sejthetted volna, hogy az elfelejtett HDD-be is bele tud barmolni, de ez a Winnek nem gond, ettől még indulna békésen. Az se értem, hogyan kerülne a a Linux /home-ja a HDD-re? Milyen módszerrel telepítettél?
A legfelső opciót választottad, hogy telepítse a meglévő rendszer mellé? Ja, leesett, már volt Linuxod telepítve. Külön volt a /home?
Csináld úgy, ahogy először írtam, de ha valami nem fog menni, akkor részletezd kicsit, mit csináltál, mert anélkül nehéz rájönni a hiba okára. Ha csak a felét mondod el a szükséges infóknak, akkor csak félmegoldások fognak születni.

Szóval volt egy ssd meg hdd a gépben. Mint 18 Ssd-n, a home csatolási pontja pedig a hdd. Vettem egy új ssdt amire próbáltam win7-t és 10-t is telepíteni, úgy hogy lehúztam a régi mintes ssdt. Valamelyik win nem is települt, valamelyik az első belépésnél kapcsolta ki a gépet. Hármat próbáltam és egy sem jó. A Linux továbbra is tökéletes, a winnel van a gond, csak az az érdekes, hogy amíg nem volt linuxom, a winek is simán működtek. Tehát arra gyanakszom hogy a le nem húzott ext4-es hdd nem tetszhet a win telepitőknek. Lehuzzam azt is és próbáljam úgy is felrakni vagy felesleges és más gond lehet?
-
kislaci
senior tag
Hogy kéne telepítenem, hogy grub megmaradjon, mint is működjön, ne csak a win?
Az egyszerű megoldás az, hogy teljesen kiiktatod a régebbi SSD-t, a Win ugyanis belebarmol, ha ezt nem teszed!
Telepíted a Wint, utána kikapcsolod, visszateszed a régi SSD kábeleit, bebootolsz BIOS-ban kiválasztva a Linuxos SSD-t és a futó Linux alatt frissíted a GRUB-ot a sudo update-grub
parancs kiadásával. Így bekerül a választó menübe a másik SSD és a Win is.Ha mindennel megvagy, akkor ellenőrzöd az új SSD-t, hogy minden OK-e vele. [link]
Szia, megpróbáltam úgy ahogy mondtad de a telepítések befejezésénél vagy hiba van, vagy az első bejentkezésnél kikapcsol a gép. Több Windowst is próbáltam, egy sem jó. Nem lehet hogy azért mert a sima hdd amit nem húztam le valójában a /home - om? Ezt nem mondtam, de már csak erre tudok gyanakodni, mert mint előtt simák voltak a win telepítések nálam. Húzzam le a hdd-t is?
-
kislaci
senior tag
Hogy kéne telepítenem, hogy grub megmaradjon, mint is működjön, ne csak a win?
Az egyszerű megoldás az, hogy teljesen kiiktatod a régebbi SSD-t, a Win ugyanis belebarmol, ha ezt nem teszed!
Telepíted a Wint, utána kikapcsolod, visszateszed a régi SSD kábeleit, bebootolsz BIOS-ban kiválasztva a Linuxos SSD-t és a futó Linux alatt frissíted a GRUB-ot a sudo update-grub
parancs kiadásával. Így bekerül a választó menübe a másik SSD és a Win is.Ha mindennel megvagy, akkor ellenőrzöd az új SSD-t, hogy minden OK-e vele. [link]
köszi, majd megcsinálom, ha lesz rá időm
-
kislaci
senior tag
Szeretnénk Wint felrakni egy újonnan vásárolt ssd-re, a gépben van egy másik ssd, ezen 18.1 cinnamon van. Hogy kéne telepítenem, hogy grub megmaradjon, mint is működjön, ne csak a win?
-
kislaci
senior tag
Na rendbe jött a gép ezzel a bootrepair módszerrel, köszi mindenkinek. Most annyi van, hogy minden gép bekapcsoláskor bejön a grub. Ezt visszaállíthatom valahogy, hogy ne jöjjön be, hanem egyből indítsa a rendszert? Vagy ne bohóckodjak vele? Egy héten úgyis csak egyszer van bekapcsolva, utána csak alvóba rakom.
-
kislaci
senior tag
Na jelenleg ugy allok, hogy ocsemnel csinaltam egy live pendriveot, megprobalom ezt a bootrepair cuccot. Jelenleg is live alol irok, itt nincs magyar bill? Na mindegy, ez nem fontos, majd irok a fejlemenyekrol.
-
kislaci
senior tag
Hiába nyomogatom, nem jön be semmi. Csak ha az f2, akkor bejonni az uefi menü, grub nem.
-
kislaci
senior tag
Az a baj hogy nem tudom mert az asszony használta, nyomtatott valamit a gyerek meg YouTubeozott. Ők nem frissítenek.
-
kislaci
senior tag
Sziasztok, reggel még jó volt a mint 18.1 cinnamon 64bit, aztán egy kikapcsolás után nem bootol be. Bal felső sarokban villog a kurzor. Bemenetem uefi menübe ott látja az ssdt meg hddt is. Ssd-n van a rendszer, más os nincs a gépen. De boot menüben mintha eddig Ubuntut írt volna boothoz most meg az ssd típusát. Mit csináljak?
-
kislaci
senior tag
Azért van ez a chromiummal, mert a 17.3 alapja a trusty (-update), amiben csak ez a verzió van, amit írsz, a 18.1-ben ill. annak alapjául szolgáló Ubuntu tárolóban meg már a magasabb verziószámú chromium van.

volt egy ilyesmi sejtésem, köszi
-
kislaci
senior tag
Sziasztok, van egy olyan gondom 17.3 cinnamó alatt, hogy nem megy a frissítéskezelő:
Kiirja hogy a viber csomagot újra kell telepíteni, de nem található hozzá archívum. Addig nem mutat semmilyen frissítést. Synapticba nem tudok belépni, mert ugyanazt írja ki. Terminál:
~ $ sudo apt-get purge viber
sudo: unable to resolve host Laptop-Mint
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
E: A(z) viber csomagot újra kell telepíteni, de nem található hozzá archívum.Úgy néz ki rendbe jött a sudo dpkg -i viber.deb paranccsal
Chromium 17.3 alatt miért csak 53-as verziójú? 18.1 alatt 55-ös van nekem. -
kislaci
senior tag
Sziasztok, van egy olyan gondom 17.3 cinnamó alatt, hogy nem megy a frissítéskezelő:
Kiirja hogy a viber csomagot újra kell telepíteni, de nem található hozzá archívum. Addig nem mutat semmilyen frissítést. Synapticba nem tudok belépni, mert ugyanazt írja ki. Terminál:
~ $ sudo apt-get purge viber
sudo: unable to resolve host Laptop-Mint
Függőségi fa építése
E: A(z) viber csomagot újra kell telepíteni, de nem található hozzá archívum. -
kislaci
senior tag
Nekifogtam annak, amit javasoltál. A virtuális gép kiesett, mert a CPU miatt eleve csak 32 bites rendszer virtualizálható és annál nem EZ, hanem EZ az indítóképernyő van. Szóval fogtam az Arch ISO-t és kiírtam pendrive, majd bebootoltam róla, illetve csak akartam... kapásból a már fentebb említett Secure Boot hibaüzenet fogadott. Ezen a notebookon egyébként Win7-nél is most ugyanez van UEFI-ben [link].
Tehát az Arch esetében sincs meg a Secure Boot digitálisan aláírás

Nekem az alaplap leírásában volt egy fejezet a jumper-ről, hogy milyen állásba kell tenni, hogy resetelje a biost. Elem ki vársz egy kicsit, jumper átrak meg elem, és akkor belépett a biosba nekem. Esetleg még ezt próbáld meg.
-
kislaci
senior tag
Beállítások/Viselkedés/Fájlműveletek sorban állításának letiltása-pipa
-
kislaci
senior tag
Nektek sincs tray ikon spotifyhez? Bezárom x-el és nem viszi traybe, mint a transmissiont, hanem becsukja.
Illetve a transmission másnak is az összes torrent számánál 2 jegyű számot ír ki maximum? Futtatok 136 torrentet és csak annyit ír ki, hogy 13 a bal oldali görgethető sávban. Mint 17.3 alatt még jó volt. -
kislaci
senior tag
Próbáltam már azt is, meg egyebeket, de eredménytelen...akkor sem tudok belépni a BIOS-ba.

Igen, valóban vannak az UEFI-s telepítésnek előnyei, az is frankó, hogy a GPT nincs 4 db elsődleges partícióra korlátozva, mint az MBR stb. Viszont előbbivel rengeteg szívás is akadhat és van amikor a sima Legacy boot problémamentesebb. Legalábbis dual-boot megoldásnál az én esetemben mindenképpen.Nekem akkor volt ilyen, hogy nem tudtam belépni a biosba, amikor wint felraktam és bekapcsoltam a biosban/uefiben a fastboot-ot. Elemet kivettem, majd vissza, és miután beléptem az uefibe, kikapcsoltam a fastbootot és innentől jó lett. Ekkor még nem volt linux a gépen.
-
kislaci
senior tag
Ti melyik ablakkeretet és vezérlő elemket használjátok a témálnál? Nekem tetszene a mint-y dark de pl libreofficenál az ikonok alig láthatóak.
-
kislaci
senior tag
A hibernálás elmenti a rendszer jelenlegi állapotát a rendszermeghajtóra, esetedben az SSD-re, alkalmanként cc. 2-3 GB adatot írhat rá. SSD-nél nem használunk hibernálást.
Indítás előbbiek alapján értelemszerűen lassabb az alvó állapotból való visszatérésnél.
a képen láthatod, hogy be kellene kapcsolnod !

Nekem szürke a Meghajtóbeállítások, így nem tudok rámenni és bekapcsolni sem
-
kislaci
senior tag
Ez leginkább a külső merevlemeztől, illetve annak firmware beállításaitól függ. Nálam a rendszert alvó módba kapcsolva (felfüggesztés) leáll benne a merevlemez & a LED kialszik Linux és Windows alatt is egyaránt. Viszont van, amelyiknél csak a LED alszik ki, de a HDD pörög tovább, vagy mindkettő aktív marad. Aztán olyan is akad, amelyiknél leáll a HDD, de a LED 2 másodpercenként villog stb.
Nem adtad meg, hogy pontosan milyen modellről van szó, de amúgy nem nagyon tudsz vele mit kezdeni. Illetve, ha egyes típusoknál lehet is firmware-t frissíteni + ezt-azt beállítani, általában az is csak Windows alatt kivitelezhető.Egy 1Tb-os My passport ultraról van szó. A meghajtóbeállítások nálam nem aktív, nem tudok rákattintani. Lehet marad a szigszalag. Éjszakára szoktam felfüggeszteni a gépet, a vinyó meg villog néhány másodpercenként. Eddig leválasztottam és kihúztam, de elég nehézkes, előtte még le kell állítani a torrenteket hogy ki lehessen hűzni. Lehet hibernálnom kéne? Hibernácíóból mennyivel lassabban ébred a gép mint felfüggesztésből? Illetve ssd-nek jó a hibernálás?
-
kislaci
senior tag
Valahogy meg lehet oldani hogy felfüggesztetett módban külső vinyo ledje ne villogjon? Néhány mp-kent felvillan rohadt erős fénnyel
-
kislaci
senior tag
Te döntöd el, hogy EFI módban telepítesz-e. Ezt a boot eszköz kiválasztásánál teszed meg. Szokott lenni sima és UEFI opció.
Ha UEFI módban indítod a telepítőt, akkor kell egy ~100 MB-s EFI partíció, amit arra a lemezre készíts, amiről indul majd a gép. Ezen partíciónál arra kell figyelni, hogy a fájlrendszer beállításnál van EFI partíció opció, azt kell kiválasztani. Nincs semmilyen csatolási pont neki.
Ha lesz még valami, az holnapra marad.Jó lett, köszi
-
kislaci
senior tag
Valami ilyesmi lehet a probléma, mert most sikerült telepítenem úgy hogy nem a valami mást pipáltam be. Csak így az ssd-n van a home is. Szóval újrapróbálom. Az ssd-n csináljam az EFI partíciót? Mekkora méretű legyen? Milyen csatolási pontot adjak meg? És milyen fájlrendszer? Köszi
-
kislaci
senior tag
Sziasztok. Próbáltam telepíteni a mint 18 64bit cinnamont, de amikor a grub2 csomag telepítésénél jár összeomlik a telepítés: kiirja hogy a gurb2-efi-amd64 nem került a target könyvtárba. Mi lehet az oka? Többször próbáltam de mindig ez történik. Van egy 60gb ssd és 500gb hdd. Telepítésnél "valami másra" megyek az ssd-t formázom ext4 csatolva /.
A hdd formázva ext4-re csatolási pont /home
Eddig 17.3 volt fent ugyanígy. Most azt így már leformázta, más oprendszer nincs fent. Valami az efi móddal lehet vagy mit csináljak? -
kislaci
senior tag
Köszönöm, szeretnék kérni megerősítést valakitől akinek már fent van a 18, hogy teljesen magyar e. Köszi
-
kislaci
senior tag
Sziasztok, én is leszedtem a 18 cinnamont, pendrivera kiirtam és kipróbáltam a liveot, ami angol volt és amikor át akartam állítani magyarra, akkor ilyen csomaghibákról hablatyolt. Kérdésem, hogyha feltelepítem akkor jó lesz? Tehát csak a live miatt nem lehetett magyarra rakni?
-
kislaci
senior tag
Sziasztok, feltettem 4.4 kernelt, hogy tudnék visszaálni a 3.19-re ami a 17.3-hoz default?
-
kislaci
senior tag
-
kislaci
senior tag
Most még azt letölteni meg ilyenek nincs időm, köszi azért, majd csütörtökön hazamegyek és megnézem mégegyszer az ottanin, majd lementem és megformázom.
-
kislaci
senior tag
Ott jó volt, onnan húztam, ki, leválasztva szabályosan. Az egy asztali gép, sosem volt ott semmi gond. Most hogy a laptopba dugtam volna, ezt írja ki. Miután kiírta, bedugtam egy wines gépbe, ott is jó volt.
-
kislaci
senior tag
Sziasztok, lenne egy olyan gondom, hogy amikor bedugok a külső vinyóm ezt dobja fel:

Másik Mintes gépbe dugva teljesen jó, windowsoson is. Viszont a laptopomon ezt dobja fel. Mit tudnék csinálni vele? Nincs wines gépem a közelben. Rajta lévő adatok kellenének, formázás kizárva. Köszi
-
kislaci
senior tag
Véletlenül lehet hogy töröltem egy könyvtárat a nemoban. Kukában nem találom, vissza lehet azt valahogy állítani???
-
kislaci
senior tag
Ha van 8GB ram a gépben, és még a felét sem használja fel sosem, akkor felesleges swap partíció, ugye?
-
kislaci
senior tag
Köszi mindenkinek, altatom továbbra is éjszakánként.
-
kislaci
senior tag
SSD ide vagy oda, én szívesen használnám a sleepet. Rühellem a programokat leállítani majd újra elindítani, dokumentumokat megnyitni stb.
A gép fogyasztása sleep és shutdown között minimális, csak a memóriafrissítés megy pluszban.A 12.04-es ubuntu korszakban évekig ment a gépem úgy, hogy csak sleep-be raktam. Ez újabban nem működik. Ubuntu 14.04 vagy újabb és egyéb variációk (pl. mint) 10 esetből 7x lemegy sleep-be, és 5 mp után felébred
Debian 8.2 csak simán sz*rrá fagy sleep helyett.
Ugyanaz az alaplap, ugyanazon generációs i3, ugyanúgy csak Intel HD2500, ugyanúgy csak egy SSD.(#4800) Mtbsrác
Freemake Video Converter stílusú egyszerűséget én is szívesen vennék. Használom az avidemux-ot, de pl. ha egy videóból részletet vágok ki, akkor tologatnom kell alatta a hangot

A sleep nem teszi tönkre az ssd-t, csak a hibernáció?
-
kislaci
senior tag
Ti használjátok az alvó módot, vagy kikapcsoljátok a gépet? Én mostanában alvó módba teszem, éjszakára is, ha tudom, hogy másnap fogom használni a gépet. Így körülbelül mennyit fogyaszt a gép, hány százalékát a normál fogyasztásnak? SSD-nek nem ártok vele, annak csak a hibernáció nem tesz jót? Mondjuk az meg nem is választható nálam a kikapcsolási módoknál. Kíváncsian várom a ti kikapcsoló szokásaitokat.
-
kislaci
senior tag
Köszi mindenkinek, szerintem a teljes név ugyanaz mint a név csak a fedoraban az a neve mintben meg ez. A felhasználó nevét nem lehet átírni szerintem. Auto login nem jó nekem, de egyébként már azt is megtaláltam, hogy hol lehet megváltoztatni a bejelentkező képernyőt, és ott vannak olyan képernyők is, ahol csak egy nevet ír ki.
-
kislaci
senior tag
Syl Képregényéből emeltem ki a képet:

Bejelentkezéskor a nagyobb betűvel látott név a felhasználó név, az utána lévő név pedig, amit megadtál az első Ön neve sornál. Ha ugyanaz, mint a képen is, akkor csak ugyanazt tudja kiírni a rendszer.

Akit érdekel/érint, bekerült az Összefoglalóba Syl fórumtársunk Képregény - Windows mellé Mint c. blogbejegyzése! Szerintem egész jó lett, kezdőknek kifejezetten életmentő. Emiatt természetesen a Kezdő topikban is benne van.
Ha van ilyen írásotok vagy láttok valahol valakitől, szóljatok mindenképp, mert már nem jelenik meg a nick alatt a Blog jelzés, csak friss írásoknál 5 napig!

Köszi, most már világos. Ugye ezt már nem lehet megváltoztatni? Mármint az ön nevét.
-
kislaci
senior tag
Srácok, az miért van, hogy a bejelentkezési képernyőn kétszer van a felhasználónevem? Az egyik kisebb egy kicsit, mint a másik.
-
kislaci
senior tag
-
kislaci
senior tag
Hali cinnamon 17.3-ban hol tudom azt beállítani, hogy felfüggesztésből való visszatérés után ne kérjen jelszót?
-
kislaci
senior tag
Sziasztok, tegnap frissítettem 17.2-ről 3-ra , 64bit cinnamon. Azóta az Openttd-nek nincs ikonja a panelem, szóval ha, minimalizálom utána már vissza sem tudom hozni. A képen amit mutatok, a pirossal karikázott részen ott kéne lennie a játék ikonjának stb. Mi lehet a gond? Arra gondoltam, hogy összefüggésben van azzal, hogy lett ez az új preview kép a panelen. Itt a kép:
Na közben beigazolódott a gyanúm, ha kikapcsolom a preview képet a panelen, akkor mutatja az ikont. Magyarul lehet valahol bugot jelenteni?
-
kislaci
senior tag
Sziasztok, tegnap frissítettem 17.2-ről 3-ra , 64bit cinnamon. Azóta az Openttd-nek nincs ikonja a panelem, szóval ha, minimalizálom utána már vissza sem tudom hozni. A képen amit mutatok, a pirossal karikázott részen ott kéne lennie a játék ikonjának stb. Mi lehet a gond? Arra gondoltam, hogy összefüggésben van azzal, hogy lett ez az új preview kép a panelen. Itt a kép:
-
kislaci
senior tag
-
kislaci
senior tag
Na így már jó lett, köszönöm

Nem értem docky miért laggol
-
kislaci
senior tag
Radeon Hd 7660D integrált
laci@lacipc ~ $ sudo apt-get install xserver-xorg
[sudo] password for laci:
Függőségi fa építése
xserver-xorg már a legújabb verzió.
A következő csomagok automatikusan lettek telepítve, és már nincs rájuk szükség:
libetpan15 libgldi3
Ezeket az „apt-get autoremove” paranccsal törölheti.
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 33 nem frissített.
laci@lacipc ~ $ sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
laci@lacipc ~ $ ^C
laci@lacipc ~ $ -
kislaci
senior tag
Kikapcsol a gép? Annak aztán nem sok köze van a videókártya driveréhez. Vagy legalábbis én még nem hallottam ilyenről.
Egyébként a nyílt driver telepítésében/újrakonfigurálásában ez segíthet:
sudo apt-get install xserver-xorg (esetleg a reinstall kapcsoló szükséges lehet)
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
Továbbá hasznos lehet a sudo apt-get purge fglrx* parancs is.szerintem azért kapcsol ki mert túlforrósodik a proci a terheléstől
-
kislaci
senior tag
Sziasztok, olyan gondom lenne, hogy a xorg drivert át váltottam ati driverre, de a docky lagolt ezért visszaváltottam. Innentől kezdve jobb felső sarokban írta a mint, hogy a cinnamon hardweres gyorsítás nélkül fut. 2 percnél nem is kell több és kikapcsol magától a gép. Hogy tudnám visszaállítani?
-
kislaci
senior tag
-
kislaci
senior tag
Mint 17 frissítéskezelőjéből tudok frissíteni valahogy 17.1-re? Nem látok ilyen lehetőséget. Köszi
-
kislaci
senior tag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy újra szeretném rakni a mintet, de úgy, hogy már van home partícióm. Újra raktam, de arra a partícióra csinált home-ot ahova a rendszer ment. Én úgy akarnám, hogy egy másik partíció legyen a home, ami már létezik az előző installból.
-
kislaci
senior tag
A deluge tálca ikonja nektek is eltűnik, ha elkészül egy torrent? Nekem láthatatlanná válik az ikonja, de ha oda kattintok akkor bejön a program, csak az ikon nincs ott.
-
kislaci
senior tag
Fat32 is jó lehet, ha nem gond, hogy 4GB-nál nagyobb méretű fájlt nem tud kezelni (ill. maga a pendrive nem nagyobb 32GB-nál), ellenben a win9x és 2k/XP is tudja majd kezelni a pendrive-ot, exfat-ot a Win Vista SP1-től tudja (egyébként a live telepítők is fat32-es fájlrendszert használnak).
Windowsban megformáztam exFat-re, erre Mint alatt nem csatolható. Nem támogatott fájlrendszer
HD filmeket is szoktam rá másolni, ezért Fat32 nem jó. -
kislaci
senior tag
-
kislaci
senior tag
Pendriveot milyenre érdemes formázni, ha windowsos gépen is lesz használva? NTFS?
A gép bekapcsolásánál Nvidia 3.31-gyel a Linux Min 17 felirat alatt bejön egy csomó hülye felirat, ugyanez történik kikapcsolásnál is. Xorg driverrel ez nem történik meg. Ezt nem lehet kikapcsolni valahogy? -
kislaci
senior tag
Van 8GB Ramom, és nem nagyon szeretnék hibernálni, ebben az esetben is érdemes swap? Ha igen, akkor milyen méretű legyen?
-
kislaci
senior tag
Hali!
Van egy 60gb-os SSD-m és 500GB HDD, azt szeretném, hogy a hdd legyen a home egy az egyben, de viszont a 60GB-ot sokallom a rendszernek. Vagy ne foglalkozzak vele és legyen 60GB a root? Hogy csinálnátok? Más rendszert nem szeretnék feltenni, csak a mint17 64bit cinnamont.
-
kislaci
senior tag
Termeszetesen igy is jo lesz, a 30gb eleg a rendszernek ahogy irtam a tobbit pedig akkor rakhatod home-nak.En csupan azert irtam a masik megoldast mert ha valami miatt gyalulni kell esetleg a home particiot is akkor masolgatassal jar majd.En mindent egy kulon data particion tarolok ami meg megy felhobe is ,persze ez csak az en paranoiam miatt van igy :-)
ok, köszi, és mi a helyzet a swappal? kell az?
-
kislaci
senior tag
A 30gb biztosan eleg a rendszernek,de en a home-nak is kulon csinalnek minimum annyit,es a tobbit meghagynam data-nak mondjuk ntfs-ben formazva,mivel a linux latja majd az ntfs-t de a windows pld nem az ext particiokat vagy csak kiegeszitokkel, es meg nem tudhatod hogy lesz -e szukseg ra.
ja azt kihagytam, hogy ezen a laptopon csak ez a rendszer lesz fent, szóval windowsnak nem kell látnia semmit, egy külső vinyóra rá tudom rakni a dolgokat és onnan felmásolni esetleg a windowsos gépre. Én úgy gondoltam, hogy a home partícíó lenne maga data, szóval oda mindent feldobnék, nem jó ötlet?
-
kislaci
senior tag
Hali, van egy 300GB-os HDD-m, erre szeretném felrakni a mint17 cinnamon 64bitet. Kérdésem az lenne, hogy hogy lenne érdemes particionálni a vinyót. 30gb root többi meg home az jó? 3gb ram van, hibernálni nem akarok, swapot csináljak? köszi
-
kislaci
senior tag
-
kislaci
senior tag
-
kislaci
senior tag
Sziasztok, ha csatlakoztatom a digitális fényképezőmet nem történik semmi, a gép természetesen be van kapcsolva, de a fájlkezelő nem látja, illetve értesítés sem ugrik fel. Canon Ixus 510HS
-
kislaci
senior tag
Aki felrakta a 17 Rc-t meg tudná mondani, hogy melyik Libre office verzió van beleintegrálva?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Asus ROG Strix G16 Notebook! i9-14900HX / RTX 4060 / 16GB DDR5 / 1TB NVMe! BeszámítOK
- ÚJ ASUS Vivobook 15 - 2.8K OLED 120Hz - i5-1335U - 16GB - 1TB - Win11 - Garancia
- Apple iPhone 15 Pro / 128GB / Null Perces / Kártyafüggetlen / Gyári Gari 2027.02.19-ig Akku : 100%
- INTIMACY MEN SPORT 125 ml parfüm bontatlan, fóliás
- AKCIÓ! Philips 223V5LHSB2/00 22 75Hz FHD TN 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Debian 8.2 csak simán sz*rrá fagy sleep helyett.

HD filmeket is szoktam rá másolni, ezért Fat32 nem jó.
Rowon