- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Kempingezés és sátrazás
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
ubyegon2 #96987 üzenetére
"Amúgy jobb is így, mert a drága Windowsod nem fogja elbarmolni a GRUB-ot, mikor épp olyan kedve van"
Ez pontosan így van. De csak MBR alat, ott egyébként nyvajoghatnának a Windowst is használók a tipikus hiba miatt.Mmikor valamiért gyalulod a Linuxot, meghal a boot. Mivel az Linux grubra utaló útvonal megmarad az mbr-ba de tovább ugye nem tud lépni nincs hova.
És ez triviális, uefi előtt a fórumok tele voltak azzel, jajj a Linux belebarmolt a bootba és most nem indul semmi.
A fennti kijelentésed értelmét veszti UEFI alatt mivel ott nem felülírja hanem az efi partícióra melléteszi a boot bejegyzését akár 10-20 OS is.
Olyan még nem volt az univerzumba hogy egy Windows törölte egy bármilyen más os boot bejegyzését az efi partícióról.
Amire te gondolsz, hogy átveszi az uralmat, nem, max. előre sorolja magát a boot sorrendbe. De ugyanazt megteszi egy friss Linuxos efi telepítés is és ez nem a rendszerek hibája hanem nagyon sok uefi amikor a boot során talál egy új bejegyzést az efi partíción, automatikusan azzal indít.
Amit leírtál az uefi alatt lehetlen, soha nem töröl semelyik os se más os bejegyzést.
Sőt gyakran saját magáét sem, ha gyalulsz 10 os-t amik uefisek, utána manuálisan kell törölgetni a bejegyzéseiket az efiből mert felsorolja bootnál, holott az os amire a bejegyzés már rég nincs.
Ezeket én a legutóbbi disztrópróbálgatás után manuálisan takarítgattam el, az efin ott maradt a Deebian, a Mint, a Kubuntu és a Manjaro bejegyzése is, és bootnál fel is sorolta. -
csixy
addikt
Folyt köv, csak átbootolok linuxba. Aztán a másolt rendszer /etc/fstab fájl végére beírni egy ilyesmit természetesen a te EFI partíciód UUID-jét használva:
UUID=0FA5-67BF /boot/efi vfat umask=0077 0 1
Aztán indítasz egy másik UEFI linuxot és a grub menüjébe felveszed a gyógyítás alatt álló linuxodat:
sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg , de linux mint és debian esetén jó a sudo update-grub is erre a célra.
Aztán a segítő UEFI linuxodat indítva a grub menüjéből bebootolod a gyógyítás alatt álló linuxodat.
Aztán telepíted a grub-efi-amd64 és a grub-efi-amd64-signed csomagokat a függőségeikkel együtt, ezt az első csomag telepítésekor egybe meg fogja csinálni a synaptic.
Aztán másolod a /usr/lib/grub/x86_64-efi mappát a /boot/grub/ mappába.
Aztán linux mint ill. debian esetén egyszerűen
sudo grub-install /dev/sdX
sudo grub-install --recheck /dev/sdX
sudo update-grubés győztél.
-
Petya XT
senior tag
Most másként csináltam, mint ahogy szoktam. Egy lemez, kézi particionálás, mert nem akartam swap-pot. Egy ext4 partició "/". Ennyi. Igen, közben én is összeraktam. Pont azok maradtak ki, amiket említettél. Nem figyeltem oda, a laposon egy lemezen van, ott nem volt gond, mert nincs mellette más ugye.
Pedig nem jellemző, de most sikerült elrontani.
-
amúgy annyira nem fontos ám, csak gondoltam én is kicsit abajgatlak a már-már vallásos cinnamon-áhitat miatt
Persze, hogy áhitat van, mert tökéletes nekem a Mint, már megint. 10 éve soha semmi gondom nem volt vele, még jó, hogy imádom. Ez a billentyűs waylandos dolog meg tényleg nem ért el idáig, de majd az új gépen megnézem mennyire működnik a tapipadon a többujjas használat. Legutóbb azzal is volt valami prücök.
Gnomeban alapértelmezett a wayland, ami igen fontos, mert amúgy az Ubuntu Gnome nem is lehetne már ennél lepucoltabb DE. Meg aztán arra gondoltam, hogy ezek a Mintes komák nem magyar billencset használnak, persze, hogy nem foglalkoznad a problémáddal!
Ettől még Cinnamon-fan maradok úgyis! Lehetnék KDE fan is, talán majd ha a plasma6 összehangolja önmagát valamikorra...
Szóval a Windowst rühellem, a Linux Mint Cinnamont meg imádom! Kell az egyensúly meg a harmónia, nem? De!
-
válasz
Petya XT #96990 üzenetére
Ebben a punnyasztó hőségben tuti nem fogunk senkivel sem összekapni még Windows miatt sem! Tibikomám egy igazi hagyományőrző és én ezt tisztelem is benne, csak éppen nem értem, miért egy modern OS-ben akarja őrizgetni a hagyományt!
Nekem is Win7 volt, amiről aztán lepattantam, de a későbbi verziókat nem is ismerem, májusban az új használtüzleti Latitude-on is Widámkodott ez a nagyszerű Win11, de alig találtam meg benne, hol vannak a hardverösszetevők tulajdonságai, szóval maga volt a rettenet. Anno párom hívott mindig, hogy segítsek, mert elakadt, neki Windows 8 volt, felraktam az akkori desktopomra és azt se tudtam, hogyan szabadulok ki a rengeteg csempe közül. Amikor párom is kapott egy új használtüzletit, mondtam is neki, hogy nincs Win, Linux Mint Cinnamon lesz a gépeden. Nyilván nyekergett, de amikor elkezdte használni, semmi gondja nem volt vele, 7 éve Mint-et használ...
Megértem én azért, ha az emberek WIndowst is tartanak, csak engen ne terrorizáljanak vele.
-
csixy
addikt
válasz
Petya XT #96990 üzenetére
Azért egy Gparted képet feltehetnél arról a lemezről. Valószinüleg MBR lemezre telepítetted. A gyógyítás picit bonyolult, de egyszerű, ha UEFI telepítésnek akarod átalakítani. Először egy live linux bebootolása után Gparteddel másolni kell a /partíciót egy másik lemezre. Aztán az eredeti lemezt újra kell inicializálni GPT lemeznek. Csinálni az elejére egy kb 320 megás Fat32 partíciót , amire rá lehet aggatni boot , ESP jelölőket. aztán Gpateddel az előző Fat32-es partíció mögé vissza másolni az előzőleg elspájzolt /partíciót. ... Folyt köv, csak átbootolok linuxba.
-
lck
senior tag
válasz
ubyegon2 #96986 üzenetére
Háát, nem tudom..
Az Ubuntu ugye alapértelmezetten Gnome asztalt használ. Abban alapértelmezett a wayland ( talán 21.04 óta ) Ott a nemzetközi billentyűzetet hibátlanul kezeli.
Akkor nem értem hogy a 6os Cinnamon mit reszel félre, rá két évre - ráadásul az Ubuntu hibájából?!
Annál is inkább, hogy ez a probléma pl. Arch, Fedora és minden egyéb 6os Cinnamon esetén ugyanúgy fennáll. Ezt tudom, mert teszteltem.( amúgy annyira nem fontos ám, csak gondoltam én is kicsit abajgatlak a már-már vallásos cinnamon-áhitat miatt
)
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #96989 üzenetére
Nehogymá itt egymásnak essetek.....megint. Nah nem mintha a topiklakók nem szeretnék olvasgatni, magam is jókat mosolygok
Mondjuk így kerek a világ.
Egyébként azt vettem észre, hogy nekem, aki annyira nem vágja ezt a linux témát, muszáj Windowst is tartanom, mert van, hogy át kell lépnem gyorsan, hogy megcsináljak valamit. És sokan vagyunk gyanítom.
Azért kezdtem linuxozni, mert érdekelt, nem szerettem a Windows adatvédelmi dolgait, idegenné vált a 10-estől. A 7-est a Mint váltotta. De mára megszoktam a Win-t is, tudom hogyan kell megfojtani, hogy ne pofázzon mindent haza, és nem egy rossz rendszer. Mind a kettő másban erős. És akkor ott vannak azok az emberkék, akik nagyon komoly hardverrel tolják kompromisszumokkal valamelyik linux disztrót, ez számomra érthetetlen. Van csak linuxos gépem, van ilyen vegyes felvágott, és van csak Windows-os. És ha valaki segítséget kér, akár gép összeszerelésben, akár telepítésben, vagy hálózati dolgokban, ne égjek már mint a rongy, hogy fogalmam sincs, mert évek óta nem láttam Windows-t.
A boot így marad, ha már így alakult. De ez egy produktív nap volt ezzel a a LM 22-vel. Tényleg f@sza lett. Ha már nagyon unatkozok, flagelláns módba váltok, és előveszem az Endeavour-t. Jelenleg pihenőidejét tölti egy külső SSD-n.
-
válasz
Petya XT #96984 üzenetére
Ha ritkán használod azt a rettenetet, akkor nem olyan vészes a jelenlegi boot módszer sem.
Talán kétszer fogtam hozzá kézzel drivert telepíteni, több lett a halott, mint sebesült rendszer. Nem kísértem a sorsot.
Akkor tényleg ne bíbelődj vele, amúgy biztosan oka van, hogy LTS-en nincs fenn nagyon új driver. Anno Dell Precisionra raktam fel egy olyan gyári drivert, ami a leírások szerint nem is volt jó a VGA-hoz, de ugyanúgy ment vele a gép, valami jó kis 3D tervezésre használt nVidia kártya volt benne, nem volt nagyon finnyás a driverekre.
nVidia kártyáknál ez azért nincs így alapból.
-
5leteseN
senior tag
A titkosítást itt toljam, vagy menjek a Haladóba?
-
válasz
tordaitibi #96985 üzenetére
Kollégának az égvilágon semmi de semmi gondja nem akadt sem a UEFI, se CSM mode, sem a Windows terén.
Már kb leesett, hogy akkor gyakorlatilag még boot előtt kell kiválasztani az adott meghajtót!
Ha ez a UEFI meg a Win hibája, akkor ám legyen igazad.
Ilyent nem mondtam, a Windowsnak egyetlen hibája van, az maga a Windows!
És végre egy értelmes emberke, mármint Petya XT.
Persze, hogy az...de akkor én már alapból nem lehetek értelmes, mert nekem egyetlen meghajtóm van mindkét gépemben?
brühühü.... Amúgy jobb is így, mert a drága Windowsod nem fogja elbarmolni a GRUB-ot, mikor épp olyan kedve van!
-
válasz
ubyegon2 #96981 üzenetére
Te tényleg zsigerből utálod a Windowst. Kollégának az égvilágon semmi de semmi gondja nem akadt sem a UEFI, se CSM mode, sem a Windows terén.
A Mintet véletlenül MBR módban telepítette egy teljesen külön ssd-re. Ha ez a UEFI meg a Win hibája, akkor ám legyen igazad.És végre egy értelmes emberke, mármint Petya XT.
1 lemez-Windows,
mégegy külön lemez=adatok
3. lemez-Mint
Ez így a korrekt. -
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #96981 üzenetére
Igazából nem nagy gond ez a grub kavar( plusz nem tudom, hogy most konkrétan mi a probléma, eddig ezzel a metódussal nem volt baj), csak kényelmesebb menüből kiválasztani, nem kell a gombócot nyomkodni. Ezen a gépen csak azért van Windows, hogy tudjak néha a Steam-en játszani (ez kb havonta 3-4 óra), így nem is nagyon kell az az SSD, de még gyurmázok rajta egy kicsit, emiatt nem telepítem újra.
Talán kétszer fogtam hozzá kézzel drivert telepíteni, több lett a halott, mint sebesült rendszer. Nem kísértem a sorsot.
Csak furcsáltam, azt gondoltam, hogy már lesz újabb. A 20.x-től ez a verzió van a Minthez. De egyébként teljesítményre rendben van, FPS ugyanannyi, mint Windows alatt a Valleyben, de ezen úgysem játszok.
-
-
válasz
Petya XT #96977 üzenetére
Super! Örülök, hogy nálad is jól superál!
Ez az nVidia driver dolog meg LTS-nél kicsit lassú, amikor nálam volt az nVidia-s Dell Precision, akkor is be kellett néznem az Illesztőprogram-kezelőbe és ott volt valami még, de bőven messze volt a legfrissebb verziótól az is. Igazából nem volt szükség a legújabb driverre, de az nVidia hivatalos oldaláról azért letöltöttem egy hozzávaló frisset, de elég furmányos volt a driver frissítése. Ha nálad így is működik vagy a Rendszerbeállításokban találsz frissebb illesztőt hozzá, azt érdemes felrakni, de nem feltétlen szükséges a legújabb. szerintem
Aham, most látom van pár napos frissítés a driverhez amúgy, 550.100 Ha raktál már fel ilyen gyárit, akkor felrakhatod ezt is, amúgy is célszerűbb még belakatlan disztróra rápróbálni.
Jó lesz ez a 22, de április óta csiszolgatták a Mintesek, nem is nagyon lesz már ezzel gond.
Oppa, közben olvasom, hogy kis gubanc is akadt az MBR installal! Ahol Win van, ott problema is van mindig!
Ezek a dolgok nekem is elég nyűgösek, UEFI-hez is süle vagyok, de mondjuk hamar likvidáltam is a Windowsos SSD-t!
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #96976 üzenetére
Egy dolog furcsa, hogy nem találja a Windows Boot Managert. Egy SSD, ezen Windows van(EFI), egy NTFS vinyó, ezen média és cuccok, lehet elb@sztam, mert a harmadik HDD re telepítettem a Mintet (MBR) és a rendszerbetöltőt is oda, nem akartam megkavarni a Windows SSD-t.
sudo update-grub
Ezzel ezidáig működött dual bootban, a Mint HDD-ről indul a gép. Apró kellemetlenség egyenlőre.
Induláskor ki tudom választani F8-al.
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #96976 üzenetére
Fogjuk rá, hogy elkészült. Kellemes meglepetés a rendszer, kicsit hiányolom az Nvidia 550.x drivert, egyenlőre a régi van benne. Viber megy .deb-ből, ami külön dicséretes. Semmi anomália nem történt. Hybrid grafika is szuper. Nálam jobban indított, mint a 21-es széria. Köszi a tippeket!
-
válasz
Petya XT #96975 üzenetére
https://fototrend.hu/tema/linux_abszolut_kezdoknek/hsz_96944-96944.html
Tegnap be is raktam a letöltő linket az utolsó bekezdésbe!
Nem könnyű megtalálni a bétákat, pedig már a distrowatch oldalán is jelzik a 22 béta verziót.VM-et én se használok soha.
-
Petya XT
senior tag
válasz
I02S3F #96973 üzenetére
Régebben próbálgattam VM-ben rendszereket, de valahogy soha nem volt az az érzésem, hogy ez most így kellene nekem, soha nem láttam azt, amit natívan hozott volna. Nyilván régen próbálgattam, valószínűleg már más a helyzet. Megmondom őszintén, kicsit rá is untam erre a linux témára, felhasználói oldalról be tudom állítani őket, mélységében továbbra sem értek hozzá. Legutóbb az Endeavour videó hardveres gyorsításra ment rá 2 órám. Meg a virtuális géphez hardveroldalról is kevés az a gép, amivel lehetne kísérletezgetni.
-
válasz
Petya XT #96971 üzenetére
Igazán nincs mit! Minap kerestem valamit én is és találtam egy 4 éves bejegyzésemet, meg is lepett, mert ismeretlen volt elsőre a téma!
No mindegy, használgasd nyugodtan, ha valami nem tiszta, szólj, mert ez már csak tesztelésre van, bármit ki tudok próbálni, amit persze a hardver enged. dVGA nincs a gépben, szóval nVidia drivert nem tudom kipróbálni.
-
válasz
Petya XT #96967 üzenetére
Igazán nincs mit!
Tényleg nem kell újratelepíteni, már évek óta rácuppanok a beta-ra és utána azt használom és frissítem a további alverziókkal.
Flatpak-kal ez van, amit minap screenshotoltam.
Viszont jobban megnézve simán engedélyezve van ez mégis, ha lejjebb görgetek, rá lehet kattanni...akkor amit linkeltem, csak egy figyelmeztetés volt.
Qbittorrent megy fel éppen...el is indult rendesen.
3,6GB hely kell a programnak! Super!
Nincs ebben a beta-ban tiltva semmi.
Ha nem szokott a gépeden semmi gond lenni a Linux Mint telepítésekkel, akkor nyugodtan felrakhatod a 22 beta-t és futtasd a frissítéseket, mielőtt telepítgetsz programokat.
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #96966 üzenetére
Köszönöm!
Eddigi beta tapasztalataim alapján azt mondom, mivel pár napja minden Mint fejlesztés frissült, így nemsoká véglegesnek minősítik a beta-t, lesz még talán egy nagyobb upgrade és ennyi. Nem is kell semmit tenni, 100%-ban azonos lesz a friss Mint 22 install-lal.
Ez tök jó, ezért nem nagyon akartam feltenni, mert nem tudtam, hogy újra kell e majd telepíteni... A Flatpak-et engedik már? Azt olvastam, az tiltva van a bétában. Akkor lehet rászánom az időt, kicserélem a régit, ha nincsen nagy zűr vele. Nálam is csak főleg iroda és média. Semmi extra.
-
válasz
Petya XT #96962 üzenetére
Mivel kb pár nap különbséggel telepítettem a Mint Cinnamon 21.3 és a 22-es verziót, azt kell mondjam, hogy teljesen ugyanúgy fut mindkét rendszer gond nélkül, most éppen a régebbi notin bogarászom* a 22 beta-t, mindent ugyanúgy be tudtam állítani és minden működik. Alap home user használat, semmi extra, semmi game.
Frissebbek az Ubuntu alapok értelemszerűen, egyetlen érdekességet vettem észre csak:- a boot splash folyamat során a le/fel nyíl nem működik már, viszont ez Esc gomb láthatóvá teszi a bootfolyamot!
Eddigi beta tapasztalataim alapján azt mondom, mivel pár napja minden Mint fejlesztés frissült, így nemsoká véglegesnek minősítik a beta-t, lesz még talán egy nagyobb upgrade és ennyi. Nem is kell semmit tenni, 100%-ban azonos lesz a friss Mint 22 install-lal.
*ezeken megyek végig, ez a gép már úgyis csak tesztgép, de előző főverziónál is végigmentem ezeken, nyilván csak pár opciót alkalmaztam, de semmi gond nem volt (ha valakinek nem tiszta, mi micsoda, inkább hagyja vagy kérdezzen, jó része ezeknek nekem is elég kínai)
System hacks for advanced Linux Mint users
Speed Up your Mint!
50 Tips and Tweaks for Linux Mint - PART ONE
PART TWO
PART THREEFirefox: optimize its settings
SSD: how to optimize your Solid State Drive for Linux Mint and Ubuntu -
Petya XT
senior tag
válasz
CPT.Pirk #96961 üzenetére
Abszolút. Én a saját példámat tudom felhozni, amikor fent maradt a lapos a vonaton. Meglett, de be volt kapcsolva.... és nem én kapcsoltam be, pedig a telszám rajta volt a táskán.
Szerintem nagyon jó, hogy natívan ott van minden telepítőben a lehetőség. A mai CPU szörnyetegek meg fel sem veszik a többletet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Petya XT #96960 üzenetére
Nézőpont kérdése. Még telefonos zárképernyőt sem használtam soha, mert nincs türelmem minden pillanatban a feloldómintát végighúzni a kijelzőn... Mondjuk nem is kötöttem össze a telefonomat a fontosabb dolgaimmal.
Ha valami meg elromlik, azt megoldom, hogy ne legyen olvasható többet. -
Petya XT
senior tag
válasz
CPT.Pirk #96958 üzenetére
Kérdés, szükséged van erre?
Ez nem is kérdés szerintem. Elhagyod, elromlik(nem tudod törölni) stb. Nem kell ehhez paranoia sem, egészséges adatvédelem. Adja magát telepítéskor, én nem vettem észre lassulást soha, minden disztrót így használok, használtam nagyon régóta.
-
válasz
cog777 #96957 üzenetére
LVM gyorstalpaló
Nem szükséges "újratelepíteni", elég a LogicalVolume-okat átméretezni.CPT.Pirk
Az már bőven elég ha X polgártárs, vagy a Tolvaj 1.0 elöl elzárja a számára fontos, érzékeny adatokat. Nem hinném hogy bármelyik 5-10 évnél fiatalabb processzornak ez érezhező problémát okozna. -
-
cog777
senior tag
Titkositott taroloval kapcsolatban lenne kerdesem. Talaltam egy videot (Debian 11) illetve (Debian 12) ahol elmagyarazzak hogyan kell a telepitoben (tehat nem terminal alatt) letrehozni LVM-et titkositva.
Teljesen ertheto, a Guided valtozat szamomra nem megfelelo aranyokkal akarja felosztani a lemezt.
Viszont a kerdesem:
- milyen nehez ujratelepiteni egy meglevo titkositott LVM-es disk-et, ha meg akarom orizni a home-ot? Csak kivalasztom a volume group-ot es a logical volume-okat mintha nem is lenne titkositva es next next finish? Vagy szukseges terminalban mokolni, feloldani a titkositast stb?
- milyen nehez titkositott LVM-es disk eseten bekapcsolni a hibernalast? -
válasz
Freeman007 #96952 üzenetére
.."bár szerintem 3 éves Linuxos háttérrel nincs is sok gondja." - kivéve amikor igen és a néhai frissítésekkor a breeze halála
Ennyi használati idő alatt mindenkinek beugrik azért néhány megoldandó feladat! Nem is a legegyszerűbb disztrót használod, szóval ez a gond nálad 1 tordaitibi. Nyugodtan alkothatunk itt a topikban a felmerülő gondokra új mértékegységet és hát ezt csakis Tibikomámról nevezhetjük el!
Ez alapján ha nálad 3 év alatt 1 tordaitibid volt, akkor Tibikomámnak utolsó 3 hónap alatt kb 120 tordaitibije volt. Ő viszont ezeket imádja, ha nem is vallja be!
Ez is elég Windows-szerű elrendezés amúgy...(Linux Mint Cinnamon 22 beta)
Rendes Startmenü, kétpaneles Fájlkezelő, ami 100x egyszerűbb használatot nyújt, mint az agyonbonyolított KDE Fájlkezelő, talán Dolphin a neve.... -
urandom0
senior tag
válasz
... illetve a kde számológépe használtatalan - nem tud 10000es helyiértékű számokat kezelni.
Ez biztos? Ha a beállításokban átállítod a pontosságot, akkor sem?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nem azt kérik, hanem az a minimum ami kell neki, annál régebbi nem jó.
-
Freeman007
senior tag
válasz
CPT.Pirk #96943 üzenetére
Köszi az infót. Ez jó hír, így ki tudom próbálni.
Valószínűleg megy is bármelyik disztrón, csak kifejezetten az ubuntu 20.xxxx verziót kérik - ha azon is gond van akkor a pc-vel lesz gond..#96944 ubyegon2
Neked is köszönöm az infókat. Egyelőre még alszok jópárat az esetleges újratelepítésre, bőven az érdeklődési fázisban vagyok.#96947 ubyegon2
.."bár szerintem 3 éves Linuxos háttérrel nincs is sok gondja." - kivéve amikor igen és a néhai frissítésekkor a breeze halála
... illetve a kde számológépe használtatalan - nem tud 10000es helyiértékű számokat kezelni.
Ezeket leszámítva elégedett vagyok a kde-vel, számomra jól használható felület, windows-os logika alapján elrendezve. Netezés, film, torrent, néha szövegszerk, az említett játék - jelenleg másra nincs szükség. -
válasz
CPT.Pirk #96948 üzenetére
Nincs nagyon mit beszélni a játék helyzetről, ősi elvárásai vannak annak a játéknak.
OK, de én egyetlen játékot nem ismerek, mióta nincs Winem, csak arra hagyatkozhattam, amit fórumtárs írt, azért is mondtam, hogy írja meg a játék nevét, mert ti képben vagytok.
Így már nincs is értelme ragaszkodnia a régebbi Ubuntu kiadáshoz! Ez egyértelmű számomra is, ez ki is derül cigam ft-nak írt válaszomból.
Albion online...no erről tényleg sose hallottam. Anno CoD meg MOHAA fan voltam.
-
válasz
galaxy55 #96946 üzenetére
Miért ne? A 4 évvel ezelőtti kiadást mennyivel könnyebb kezelni, vagy megtanulni?
Jó dallam, hogy várjuk meg a következő (al)verzió frissítést, de tudnál mondani három olyan problémát a 24-ről ami lehetetlenné tenné a napi használatát? Tényleg kíváncsi vagyok rá mi baja lehet.
No és mi garantálja, hogy a 24.0.4.1-ben már jóval kevesebb hiba lesz? Mert az abban javított hibákat (hamarabb)megkap(hat)ja a 24.0.4 is. + az új kiadás hozhat mégújjabb hibákat.Én jobban félek a W11 havi frissítéseitől, mint a 24-es Ununtu(vagy bármelyik másik LTS linux) hibáitól.
Persze belefutni néha vicces/siralmas dolgokba, aminek a javítása időbe telik: https://hup.hu/cikkek/20240710/25_eves_bugreport_hibajat_javitja_a_firefox_128
ubyegon2
Akkor bocs! Úgy gondoltam az újabb jobb... -
Fórumtárs a Ubuntu 20.04.6 verziót szerette volna, közben javasolták a Kubuntut, de maradtam a verziónál. Írtam is, hogy nem ismerem a játékhelyzetet Linuxon. De igazából nem halat akartam adni, hanem halászni megtanítani, bár szerintem 3 éves Linuxos háttérrel nincs is sok gondja.
Ezt linkeltem ugye...
http://cdimage.ubuntu.com/kubuntu/releases/20.04.6/release/
No most innen két katt ide eljutni:
http://cdimage.ubuntu.com/kubuntu/releases/
Ez akkor jó lesz így?
ftp szerveren mindenki navigált már, a Parent Directory a kulcs. De a heanet ftp szerveren meg minden fontosabb disztró iso-ja fent van.
No de megint ott tartunk, hogy kritizálod, amit csinálok, de ugyanakkor semmit nem javasolsz!
Nyilván egyszerűbb pár szóval belekötni abba, aki próbál összeszedettebb segítséget nyújtani! -
válasz
ubyegon2 #96944 üzenetére
Miért nem az idei LTS kiadást linkelted?
-
válasz
Freeman007 #96942 üzenetére
A kde meglehetősen hasonlít a megszokott windows-os felületre, így viszonylag könnyű volt átállnom 2-3 éve.
Ez így van, épp a KDE miatt javasoltam a Cinnamon felületet, az szintén kifejezetten Windowsos elrendezésű. Az Ubuntuk is futtathatók természetesen live-módban pendrive-ról, talán kicsit nehézkes megtalálni, melyik verzióra van szükséged! Ez nem a Te hibád.
Anno a distrowatch oldalon keresgéltem és ott a táblázatos résznél mindig megtalálható a download link az adott disztrónak. Ubuntunál erre visz: https://ubuntu.com/download Ha itt rámész a zöld download ubuntu desktop gombra, épp a 6GB méretű default Ubuntura visz...ja de neked nem az kell.
A régebbi kiadások linkjeit elég jól elrejtik amúgy, a Kubuntunál a lap alján apró betákkel találtam rá a past release sorra! Pár lépésből ide vezetett azért:
http://cdimage.ubuntu.com/kubuntu/releases/20.04.6/release/
Úgy látom a KDE felület miatt ez lesz jó neked.
De ha nem ez kell, akkor itt az egyik általánosan használt tükör: http://ftp.heanet.ie/mirrors/ Teljesen megbízható, innen a Linux Mint beta verzióit szoktam leszedni. (ha nem igazodsz el ezen, jelezd)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Freeman007 #96942 üzenetére
Mindegyik Linux telepítőt be tudod bootolni live módban, ezért nincs külön kiemelve.
"Ubuntu 20.04 LTS 64 bit or SteamOS (other distributions may work, but are not officially supported)" - ez alapján kb. bármelyik disztrón menni fog.
-
Freeman007
senior tag
válasz
ubyegon2 #96937 üzenetére
A kde meglehetősen hasonlít a megszokott windows-os felületre, így viszonylag könnyű volt átállnom 2-3 éve. Esetleg az ubuntunak is elérhető olyan live verziója (mint a kde-nek) ami pendrive-ra rakható, kipróbálható? ..a hivatalos weboldalon nem találtam, vagy vak vagyok..
A játék egyébként: Albion online
-
válasz
Freeman007 #96934 üzenetére
Ha KDE és Ubuntu, próbálj rá egy Kubuntura.
-
válasz
sh4d0w #96933 üzenetére
Dehogy aludtam át, személy szerint az androidos vonalat utálom legjobban ebből a szempontból bár az utóbbi 1-2 évben Redmond remeke is jön fel erősen.
Sajnos ha így folytatják a dobogó 3. helye se marad üresen, a'la linuxos featurek. Tudod, a feature az mikor legalizálják a bugot.Kérem Uram azért ne feledje hogy ez mégiscsak egy Linux
Ennek működnie kell.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Inkább a Kubuntut mondanám.
Egy-két GUI-s megoldása Gnome-nak fájdalmas, független attól, hogy KDE fan vagyok.
-
válasz
Ubuntu 20.04.6 LTS -ről vélemény? Mezei júzer számára mennyire kezelhető egy kde neon után?
Rohadt szokatlan lesz KDE után a Gnome kezelőfelület, mivel lebutított eléggé, így a KDE-nél megszokott legegyszerűbb beállítási opciókat sem tudod a default állapotban megtalálni. De kezelhető, csak át kell állnod rá.
A 22.04 szerintem is jobb lenne, de nyilván a 20.04.6 se rossz, kb a legstabilabb kéne hogy legyen, de tényleg csak ez támogatja az adott játékot? Semmi ismeretem nincs játékok terén, de sokaknak van itt is, ha leírod, milyen játék, tudnak segíteni.
2025. 04 hóig még támogatott a 20.04.x is.
-
válasz
I02S3F #96931 üzenetére
A mai Elitebook sorozatok a 10+ éves 8xxx sorozathoz képest nagyon gyengék felépítésre legalábbis, de ugyanez van a Dell Precisionnál is. Most ugyan a Latitude 5520-at tudom hasonlítani a Precision M4700-hoz, kívülről ugyanolyan a Latitude, mint a 3 éves Precision...az akkukat összehasonlítva se vagyok boldogabb.
Nyilván jobb paraméterei vannak a 3 éves Elitebook meg Latitude gépeknek, de utóbbi semmivel sem gyorsabb, mint a Precision M4700, a súlya a harmada nyilván, szóval írhatják, hogy kompozit anyagok meg MIL szabvány...de pengevékony a noti alsó része, mert ez a trendi.
A kijelző mérete az más kérdés nyilván, a 15,6"-os az elég azért.
(#96932) tordaitibi
Azt elképzelni se nagyon merem, hogy egy kombájnnal kell parkolnom valahol! A harcjármű az inkább bejönne, no annak ne adják meg a jobbkéz szabályt!
-
Freeman007
senior tag
válasz
ubyegon2 #96914 üzenetére
Meglehet mégis váltani kényszerülök...
Ubuntu 20.04.6 LTS -ről vélemény? Mezei júzer számára mennyire kezelhető egy kde neon után?
Egy játék ami minden platformon megy (mobil, win, linux) hivatalosan a fenti ubuntu verziót támogatja. Teljesen random módon (se játékszerver, se linux frissítés nem történt mégis veszettül sok lett a töltési idő egyes map-ok között), próbálom kideríteni, hogy mitől, illetve redukálni a lehetséges okokat - emiatt esélyes a linux csere...
-
válasz
tordaitibi #96917 üzenetére
Szerintem ataludhattad az elmult 20 evet, mert szinte minden szoftvert agile szerint fejlesztenek azota - ezert fos mind. Nem csak a Linuxos, mindegyik - a webappok is.
-
-
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2 #96930 üzenetére
"szóval jóval gyengébb már a minőség..." - Szomorúan hallom! Kollégám egy pár éves használt Elitebook-ot kapott. Talán G840-et. Panaszkodott, hogy kevés rajta az USB port. És nem is hozzáértő, de mégis egy jó kritikát fogalmazott meg! A kijelző méretét is kritizálta azt hiszem.
Mondtam neki, hogy ez a trend. De hát gondolod érdekli őt? (Felteszem, jogosan!). -
válasz
CPT.Pirk #96929 üzenetére
Ez okozhatja a "mióta átváltottam Linuxra, esett a kapacitás 30%-ot" példákat.
Nincs nekem ezzel bajom, de azért érdekességképpen megemlítettem, hogy gyakorlatilag ugyanazon a napon Win11-en excellent 100% az akku, Linuxon meg 72,4%. Mivel 3 éves használtüzleti gép, így hajlamos voltam az utóbbu adatnak hinni. Lehet eddig félreérthetően fogalmaztam, de nem azt akartam írni, hogy mióta Linuxra váltottam esett a kondíció. Május óta viszont valóban esett elég sokat.
Nem bánnám, ha 5 év után csak annyi kondícióromlás lenne, mint az Elitebooknál. Használva van, nyilván degradálódik, de milyen tetüség már, hogy egy OS meg ennek ellenére excellentnek írja!
Megemlítem azért újra, az Elitebook akksija 11+ éves már!
A Dell akksija meg 3 éves, szóval jóval gyengébb már a minőség...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #96928 üzenetére
A li-ion cellák degradálódása amúgy nem lineáris. Egy darabig az elején elég lassan degradálódnak, aztán hirtelen gyorsan. Az típus függő, hogy a degradálódás gyorsulása mondjuk 200 vagy 500 ciklus után jelentkezik.
Ez okozhatja a "mióta átváltottam Linuxra, esett a kapacitás 30%-ot" példákat.
-
válasz
galaxy55 #96926 üzenetére
Nem nyírja szerintem a Linux az akkukat, hirtelen egy 2019-es adatot meg egy mostanit tudok mutatni:
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 41.3 Wh condition: 43.2/43.2 Wh (100%) volts: 12.4/10.8
model: Hewlett-Packard Primary type: Li-ion serial: 33254 2013/03/12Battery:
ID-1: BAT0 charge: 35.0 Wh (97.2%) condition: 36.0/36.0 Wh (100.0%)
volts: 12.4 min: 10.8 model: Hewlett-Packard Primary type: Li-ion
serial: 33254 2013/03/12 status: not chargingHP Elitebook 8570p a gép 2018. 08 hó óta átlag napi 14 óra bekapcsolt állapot/aktív használat 99%-ban hálózatra dugva. Erről mondják sokan, hogy nagyon árt az akksiknak! Egy 11 éves, általam 6 évig intenzíven használt akku ahhoz képest elég jó kondíciójú.
A Dell Latitude 5520 akksuja kicsit jobban öregszik!
Májusban 100%-os Windows 11-en, ugyanekkor Linuxon 72,7%, ma meg 56,4%
Dell Latitude 5520 akksija 2024. 05 hó
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 45.3 Wh (100.0%) condition: 45.3/62.3 Wh (72.7%)
volts: 16.3 min: 15.2 model: SMP DELL 75X1611 type: Li-poly serial: 239
status: FullOlyan érzésem van, hogy 10+ éve enyhén jobb akkukat raktak az üzleti notikba, mint az utóbbi években.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
galaxy55 #96926 üzenetére
Ehhez egyébként nem sok köze van az oprendszernek. Az aksi minden adatát, beleértve a valós kapacitását is a FuelGauge IC méri és jelenti SM buszon az oprendszernek. Az oprendszer meg egyszerűen csak megjeleníti az adatokat.
Abban lehet eltérés, hogy egyik-másik oprendszerben hogyan van beállítva a töltés, pl. engedi-e a töltést olyankor, amikor 80..100% között van a töltöttség. De ez meg állítható.
-
válasz
galaxy55 #96924 üzenetére
Atyaég...ez még hiányzott a zenei műveltségemhez!
Cukorral nem jó viccölni, nekem is van valami ujjszurka berendezés, igaz meg kéne keresni, míg le nem járnak a lapocskák, amit bele kell dugni...
(#96916) csixy
Ha Tibikomám is választana egy papogányos avatart, meg is alakíthatnánk a vén papogányok egyesületét!
Igaz az én kalózom válláról valahogy eltűnt a papogány, de mindegy, ott van az!
-
válasz
tordaitibi #96917 üzenetére
Kb. így van mostanság Linuxéknál, globálisan, szinte disztrófüggetlenül van mindegyikbe valami oltári gebasz.
Nálad legalábbis, ezt tegyük hozzá, meg persze azt is, hogy addig kavarod az összes disztró életét a sokévtizedes XP appjaiddal, amíg azok fel nem adják. No meg a miniPC csodagépeid...'18 óta elég sok használtüzleti notira raktam már Linuxot, a sajátjaimra ezernyifélét, de azt nem igazolhatom, hogy mindegyikbe van gebasz. De persze tízezernyi apró komponensből összerakott OS-nél nem zárható ki a hiba lehetősége.
Mondok egy egyszerű példát, mikor megvettem a Dell Latitude 5520-at, az eladó külön említette is az akku excellent 100%-os állapotát, csodálkoztunk is, hogy az hogy lehet, de ott volt a Windowsos hardvernéző akármilyében valóban, külön megnéztem itthon is, mert azért 3 éves gép volt 28TB írással az SSD-n. De az eladó tényleg jóhiszeműen mondta ezt. Aztán felraktam az első Linuxot...pedig itt is többször olvasni, hogy a hardvermonitorozás az Windowson az igazi. No ekkor szedtem ki a gépből a kis fittyfene méretű SSD-t Windowsostúl és tartós tárolásba helyeztem szépen.
56,4% lett a 100%-ból Linux alatt.
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 35.1 Wh (100.0%) condition: 35.1/62.3 Wh (56.4%)
volts: 16.4 min: 15.2 model: SMP DELL 75X1611 type: Li-poly serial: 239
status: fullAzér' ez a villanyszerelős példa eléggé inarogyi volt.
Amúgy ha a kombájnnal nem tudsz leparkolni rendesen a korcsma elé, akkor nyilván szar a kombájn!
-
válasz
ubyegon2 #96914 üzenetére
"Tibikomám már leszedte volna helyedben a szenteltvizet még a pingvinek öregannyáról is! "
Így van mert jogos.
1 hónapja lettem kész keresztapám kisházával, villanyszerelés.
Milyen frappáns lett volna,
'Józsi bácsi minden kész, csak meg kell várnod pár updatet meg patcet.
Lesz majd áram a nappaliba, mindjárt kihozom a konnektor2.1-et, a wcvilágítás 1.0.1-et és lesz nemsokára melegvized is, a bojler1.1.4 javítás sajnos még nincs kész, Paksig leveri a kisautomatákat de ne csüggedj!
Két hét múlva jövök upgradelni
Kb. így van mostanság Linuxéknál, globálisan, szinte disztrófüggetlenül van mindegyikbe valami oltári gebasz. -
válasz
Freeman007 #96910 üzenetére
No ennek örülünk, sok esélyét nem láttam, hogy megjavul, de akkor mégis!
A kde neon-ból a stable verziót tettem fel anno - mivel elvileg azon az ehhez hasonló hibák nem jönnek ki...
Nem volt az annyira elvetemült ötlet, csak ugye közbejött a plasma főverzióváltás, ez amúgy többi disztrónál is okozott plusz arcidegrángásokat...egy darabig nyugodt lehetsz, a plasma7 még igen távoli jövő!
Ami szomorú ebben, az az, hogy nem ismered meg a Linux Mint Cinnamont!
Viszont nem adtad fel és érdemes volt megkűzdened a problémával! Tibikomám már leszedte volna helyedben a szenteltvizet még a pingvinek öregannyáról is!
-
válasz
Dr. Akula #96909 üzenetére
Most, hogy mondod...régóta az van amúgy, néha meg is lepődöm a pingvines nickemen! Tényleg jobb a papagájos, köszi a megerősítést!
Érdekes amúgy, ha Prémiumhoz kötött avatarod van és lejár az előfizetés, az avatar maradhat, de csak addig, amíg nem változtatsz az adatlapon. Mivel írtam az aláírás részbe, egyből el is vették az avatart!
-
Freeman007
senior tag
válasz
Freeman007 #96904 üzenetére
Az első képen látható hibaüzenetet figyelmen kívül hagyva, monitor felbontást beállítva, 1-2 reboot után csak egy pár kB-os file-t kellett frissíteni, most teljesen naprakész - rendesen működik.
A kde neon-ból a stable verziót tettem fel anno - mivel elvileg azon az ehhez hasonló hibák nem jönnek ki... muhahaha
Mostmár így néz ki - sajna előtte nem tudtam képet készíteni, hogy miről lett frissítve.
Köszönöm mindekinek a segítséget, tippet, konkrét linux parancsokat
-
válasz
urandom0 #96907 üzenetére
Az én Neon installom gyakorlatilag nullperces, egy kiadással ezelőtti user edition verzió. A mostani frissítés az első művelet rajta. Láttam a fórumtárs problémáját, gondoltam ránézek, nálam mi történik.
Abban egyetértünk, hogy nem KDE Neon az ideális kezdő szinten. Kicsit beugrató a honlapján az User Edition megnevezés...
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #96906 üzenetére
Erre utal, mégis csak egyetlen breeze van ami releváns lehet és pontosan itt
Arra gondolok, hogy lehet, hogy van egy Breeze téma, ami apt-vel lett telepítve, és van egy, ami pkconnal, és talán a kettő keveredik össze. Én megpróbálnám eltávolítani az apt-s változatot, persze, megfelelő körültekintéssel, nehogy elvigyen olyasmit, amit nem kellene.
Azért az OK, hogy a testing, unstable és developer verziók ilyenek, de amit próbáltunk, az a user edition!
Hát, pedig itt azt írják, hogy "Though KDE developers endeavor to minimize bugs and maximize stability, using the latest software the moment it’s released will inevitably result in a less stable experience compared to distros that delay software by days, weeks, or months."
-
válasz
urandom0 #96905 üzenetére
Ez a hibaüzenet általában arra utal, hogy két olyan csomagod is van, amely biztosítja az adott fájlt.
Erre utal, mégis csak egyetlen breeze van ami releváns lehet és pontosan itt:
/usr/share/sddm/themes/breeze/Background.qml
Nem nagyon értettem én sem, de ez van csak, de nem engedi törölni konzolból sem.
A Neonnál egyébként, tesztdisztró jellege miatt
Azért az OK, hogy a testing, unstable és developer verziók ilyenek, de amit próbáltunk, az a user edition! Az alapból plasma 5.x verzióval jött, nem is volt eddig gond vele, csak ugye a plasma6 váltás... Ami érdekesmód a Kubuntu 24.04-nél sem plasma6 még, szóval ott is gond lehet meg a többi KDE disztrónál, ha nem alapból plasma6-tal indít. De abban igazad van, hogy a Neon a KDE csapat disztrója és nyilván...no de azért szerintem a User Editionba már nekik is akkor kéne berakni a plasma6-ot, amikor már stabil! Ott van a tesztelési szintekhez a három másik változat.
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #96886 üzenetére
Ez a hibaüzenet általában arra utal, hogy két olyan csomagod is van, amely biztosítja az adott fájlt.
Próbáld meg ezt:dpkg -S /usr/share/sddm/themes/breeze/Background.qml
Ez kiírja, mely csomagok tartalmazzák a Background.qml-t. Utána eltávolíthatod azt a csomagot, amelyik bezavar.
A Neonnál egyébként, tesztdisztró jellege miatt, számítani kell az ilyen hibákra, főleg, ha apt-t is használod.
-
Freeman007
senior tag
válasz
CPT.Pirk #96903 üzenetére
Sudo apd full-upgrade paranccsal kb 10 percet szüttyögöt, alsó sorban zölddel "haladás x%" infóval. Hiba nélkül végigment, reboot parancs után már bejön az asztal és utolsó munkamenet is (böngésző elcsúszva). Illetve a tv/ monitor miatt összevissza jeleníti meg az asztalt, mellékelve a két kép.
[kép]
[kép]
Szóval van hiba is, meg működik is.
Nem jó, de nem is tragikus -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Freeman007 #96902 üzenetére
És most mit mond egy sima apt upgrade? Vagy a sudo pkcon update? Legalább egy problémán jussunk túl, mert ez így most két külön ügynek látszik.
-
Freeman007
senior tag
válasz
CPT.Pirk #96898 üzenetére
Egyszer élünk...
A parancssorba beírva elindult a folyamat, közben több sorban is sárga színű figyelj/figyelem felirat volt. Hibát nem írt a folyamat végén. Újraindítás után azonban sajnos az eddigi hibajelenség még mindig fennáll. Kde tölt, asztal bevillan, aztán semmi, csak a kurzor látszik. -
válasz
Freeman007 #96899 üzenetére
Annyit megtehetsz, hogy kiírsz pendrive-ra egy live Linux Mint Cinnamont mondjuk és megnézed, mennyire tudsz hozzáférni a menteni szükséges dolgokhoz! (lehet nem is kell jelszó)
Viszont ha bebootol a live, első dolgod legyen terminalban kiadni a
setxkbmap hu
parancsot, a jelszó beírása miatt lényeges ez, előtte a terminalba leírhatod a jelszavad és látni fogod, ha nem megfelelő karaktereket ír!A mentés próbálgatása közben meg is nézheted a Linux Mint Cinnamont, ki tudja, lehet meg is tetszik!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- OLED TV topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- DOOM - The Dark Ages
- Villanyszerelés
- Milyen légkondit a lakásba?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Autós topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Melyik tápegységet vegyem?
- További aktív témák...
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- SZÜNETMENTES TÁPOK
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- CarPlay / Android Auto adapter meglévő Android alapú fejegységhez
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest