- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
daninet
veterán
LTT időnként előveszi, van a csapatukban egy-két hardcore linuxos ember illetve sysadmin hátterű mérnök. Viszont ők egy teljesen profit orientált business és csak annyit foglalkoznak a témával amennyit a piac felvesz. Pedig ők nagyban hozzájárulhatnának a népszerűsítéshez. Utoljára 2 éve volt erről téma náluk amikor egy hétre megpróbáltak átállni és szerintem egyébként egy szépen dokumentált példa lett a közösségnek hogy egy naív kezdő milyen gyorsan tudja a rendszert tönkretenni
-
válasz
urandom0 #95295 üzenetére
Linux Mint-ről eltávolítani a Cinnamont? Érdekes lesz, eléggé egybe van drótozva a Nemoval, Xapps-szal és mindezek függőségeivel.
Mivel Gnome alapú a Cinnamon, egyszerűbb átgyúrni Gnome-má, igaz az elég babrás meló.
Cinnamont Gnome-ra cserélni Mint-en...amúgy ez is elég fura igény.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
LTT - 10 Weird Versions of Linux that ACTUALLY Exist
olivera88: na de mitől fagy le egy Debian?
journal napló mit mond? És mivel oldottad meg?
-
olivera88
veterán
A lefagyó Debianom miért nem hajlandó reagálni semmilyen billentyűzet kombinációra? A 11 nél máskor működött at alt sysrq K majd alt sysrq R utána ctrl alt F1. És vissza tudtam hozni e lefagyott guis rendszert.
Most viszont csak a reisub segít.
:O
Amúgy reisub okozhat adatvesztés? Mert reisub után boot közbe mindig kiírja cleared orphaned inodest, azaz ugyanazt amikor elmegy áram és úgy kapcsol ki gép, be power gombák kapcsolom ki -
I02S3F
addikt
válasz
urandom0 #95288 üzenetére
ne hari! Visszaolvasva nem hülyének nézel. Ezt benéztem! Bocsi!
Jó lesz a F40! Friss is, nem is muszáj forrásból forgatni hozzá a programokat és - ami egyáltalán nem illik rá, azal ellentétben, hogy olvastam, hogy a RH béta tesztelőnek hasznlja a felhasználóit. Én nem ezt érzem! És stabil is!
-
I02S3F
addikt
válasz
CPT.Pirk #95279 üzenetére
A Fedora-val vannak kellemes tapasztalataim! A Battle.net launchert fel tudtam tenni rá, amíg az Ubuntu 22.04 alatt elhasalt.
Összességében az a Fedorával a tapasztalatom, mint a Linux Mint-el. Az, hogy csak működik. Vajsimán, összeomlások, hibák nélkül. Ráadásul friss csomagokkal!A Mint-el az a "bajom", hogy a Gnome Shell jobban fekszik, mint a Cinnamon.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
I02S3F #95276 üzenetére
Én sima Arch-ot sosem használtam. Manjaro KDE-t olyan 2 évig, de azzal akkoriban voltak bajaim pl. lejárt hitelesítési kulcsok miatt.
Aztán váltottam Endeavour-re, szerintem másfél éve használom, de minden happy. Alapból nagyon kevés dolgot telepít, az egész KDE-s telepítés mérete valami 8GB volt mindössze, szóval nem nagyon lehet rá mondani, hogy bloat lenne.
-
urandom0
senior tag
válasz
I02S3F #95273 üzenetére
De miért akarsz bétát használni? Az Ubuntu 23.10-ben szerintem eléggé frissek a csomagok. Ha annál frissebbek kellenek, akkor valóban valami rolling disztrót válassz, Arch, OpenSuse, stb. Vagy esetleg várj egy hetet, mindjárt kijön a Fedora 40, abban is elég friss csomagok lesznek.
Flatpak/snap bármelyik disztróból kiírtható.
-
I02S3F
addikt
válasz
CPT.Pirk #95274 üzenetére
Köszönöm!
Vacilállok az Arch mellett.
-Fontosak a friss csomagok és a
-snap/flatpak sem túlzóan nyert meg engem magának.Csak az Arch-al mindig van valami baj.
-Egyik telepítésem során nem volt jó a magar mirror (http 404).
-Egy másik elhasalt, ki tudja miért (az install script).Jól gyanítom, hogy az Edevour OS-t javaslod? lehet kirpóbálom, mert
-a pacman-t tudom kezelni.
-Az Arch-ot install script nélkül is tudom telepíteni egyéként. -
growler
őstag
válasz
I02S3F #95273 üzenetére
Ha felteszed a Betat, es folyamatosan frissited, ugyanott lesz
mint a vegleges kiadas.
Persze, a vegleges kiadasban is lesznek(lehetnek) meg egy
ideig bogarak. Ezeket is a frissitesek javitjak.Szerk.: Ma neztem meg az Ubuntu Cinnamon 24.04 Betat.
A nyelvi beallitasok hianyoznak belole - a vegleges kiadasban
remelhetoen bent lesz. -
I02S3F
addikt
Erre valakinek van véleménye?
-
urandom0
senior tag
válasz
5leteseN #95271 üzenetére
Neem, nem kell mindenből csomagot csinálni. A csomag azért jó, mert a csomagkezelő lehet kezelni, azaz:
- (egy adott disztrón belül) egységes módon lehet telepíteni, frissíteni, eltávolítani
- lehet a csomagba olyan szkripteket tenni, amiket a csomagkezelő le tud futtatni telepítés előtt/után, vagy eltávolítás előtt/után
- a telepített csomagok listáját ki lehet exportálni, és át lehet vinni másik gépre, így nagyon gyorsan fel lehet húzni ugyanazokat a programokat a másik gépre
- vagy csinálhatsz magadnak olyan szkriptet, ami újratelepítés után a legfontosabb csomagokat feltelepíteni neked, stb.Igen, a Synaptic tud csomagokat kezelni. De végső soron a Synaptic is csak egy grafikus felület, ami a paranccsoros apt programmal. Vannak más grafikus felületek is a csomagkezeléshez, pl. a Muon, Discover, Gnome Software...
De mint ahogy Windows-on vannak portable programok, amiknek a futtatásához általában semmi más nem kell, mint egy Windows, és nem kell őket telepíteni, ugyanúgy Linuxra is lehet írni olyan programot, ami bármilyen disztribúción elfut.
-
5leteseN
senior tag
válasz
urandom0 #95270 üzenetére
Csak úgy jött ide, hogy nem tudtam arról --mert nem általánosan használt-- ez a "mindent beleintegrálok és nem kell csomagot csinálnom", ezért én azt hittem, hogy ilyen lehetőség nincs is, és csomagot kell csinálni mindenhez-mindenből, ez az egyetlen út.
Ami "csomagból telepítés" funkciót nálam a Synaptic végez.
-
urandom0
senior tag
válasz
5leteseN #95268 üzenetére
Nem értem, hogy jön ide a Synaptic?
Ez a Githubos amdvbflash ez tulajdonképpen egyetlen darab futtatható fájl (meg mellette egy README.md, de abban csak a leírás van).
A Synaptic pedig pedig egy grafikus felület az apt csomagkezelőhöz.
De az a amdvbflash nem csomag, csak egy sima futtatható fájl. Statikusan van fordítva, ami azt jelenti, hogy benne van szinte minden, ami kell a futtatásához.
-
-
daninet
veterán
Most találtam meg, hogy ez a videokártya olyan öreg, hogy nem támogatja a VAAPI-t sem a VP9 kódolást. Szóval többszörösen hátrányos helyzetű a dolog
Még youtubon oké lehet, mert lehet a h264-et erőltetni, de más oldalakon sokszor nincs lehetőség.
Ezt a környezeti változó dolgot megpróbálom még reggel de nem sok esélyt látok.
Windowson a driver csinál valamit amitől ez a jelenség ott nem jött elő. Úgyhogy valszeg ez a gép megy majd vissza win10-re. Kár érte, jó ügynök volt -
válasz
daninet #95258 üzenetére
Mivel az aláírás hiányáról panaszkodik, csak tippelek: Secure boot be van kapcsolva?
[link]
Az Nvidia RPM postin script helyi privát kulcsot/certet generál, aláírja vele a modult, törli a privát kulcsot, megtartja a certet a /var/lib/nvidia-pubkeys könyvtárban, és importálja a MOK-on keresztül. Következő újraindításkor be kell írni a MOK-ot és meg kell adni a root jelszót. -
daninet
veterán
Sziasztok,
Gondom van hardveres video gyorsítással egy régebbi laptopon. Suse Leap, Quadro 1000M.
Látszólag minden webes video playback szoftveres módban fut és pörgeti a procit ezerrel.
FF-ban kényszerítettem a hw gyorsítást, de nem segített.
Alábbi hibát találtam, de fogalmam sincs innen hogy tovább:~ vainfo
libva info: VA-API version 1.16.0
libva info: Trying to open /usr/lib64/dri/nvidia_drv_video.so
libva info: va_openDriver() returns -1
vaInitialize failed with error code -1 (unknown libva error),exit
✘ ~ sudo dmesg | grep nvidia
[sudo] password for root:
[ 6.092743] audit: type=1400 audit(1712648598.004:2): apparmor="STATUS" operation="profile_load" profile="unconfined" name="nvidia_modprobe" pid=761 comm="apparmor_parser"
[ 6.092750] audit: type=1400 audit(1712648598.004:3): apparmor="STATUS" operation="profile_load" profile="unconfined" name="nvidia_modprobe//kmod" pid=761 comm="apparmor_pa
rser"
[ 6.120288] nvidia: loading out-of-tree module taints kernel.
[ 6.120307] nvidia: module license 'NVIDIA' taints kernel.
[ 6.142370] nvidia: module verification failed: signature and/or required key missing - tainting kernel
[ 6.203841] nvidia: externally supported module, setting X kernel taint flag.
[ 6.204006] nvidia-nvlink: Nvlink Core is being initialized, major device number 240
[ 6.222502] nvidia 0000:01:00.0: vgaarb: changed VGA decodes: olddecodes=io+mem,decodes=none:owns=io+mem
[ 6.418252] nvidia_uvm: externally supported module, setting X kernel taint flag.
[ 6.418771] nvidia-uvm: Loaded the UVM driver in 8 mode, major device number 239
[ 6.539783] nvidia_modeset: externally supported module, setting X kernel taint flag.
[ 6.539871] nvidia-modeset: Loading NVIDIA Kernel Mode Setting Driver for UNIX platforms 390.157 Wed Oct 12 09:15:25 UTC 2022
[ 6.558222] nvidia_drm: externally supported module, setting X kernel taint flag.
[ 6.559167] [drm] [nvidia-drm] [GPU ID 0x00000100] Loading driver
[ 6.559170] [drm] Initialized nvidia-drm 0.0.0 20160202 for 0000:01:00.0 o
n minor 0
-
5leteseN
senior tag
válasz
PCProfessor #95256 üzenetére
Köszönöm, holnap "ráfordulok"! Itt van előttem a GPU2: RX550!
-
PCProfessor
aktív tag
válasz
5leteseN #95255 üzenetére
Hirtelen ez jutott eszembe, nem túl bonyolult. Azt viszont nem tudom, hogy működik-e még.
Mindenképp legyen nálad egy igpus proci vagy dupla gpus setup ha valami nem sikerülne. -
5leteseN
senior tag
Sziasztok!
(MX-)Linux alatt vellantanék egy AMD VEGA 56-tra BIOS-t.
1, Lehet-e?
2, Igen válasz esetén: Hogyan?Mintha lenne valaki által ajánlott vmelyik Linux MINT is letöltve, de nem esküszöm rá. Az MX-Linux itt van az orrom előtt, remélem tuti még.
-
Synaptic
senior tag
válasz
PCProfessor #95252 üzenetére
Ha jól emlészem a Nobara -ban ami fedora alapú , alapból benne van a DaVinci és működik is.
-
urandom0
senior tag
válasz
RaZroX #95250 üzenetére
ERROR: ld.so: object '/usr/lib64/libglib-2.0.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded (cannot open shared object file): ignored.
/opt/resolve/bin/resolve: symbol lookup error: /lib64/libgdk_pixbuf-2.0.so.0: undefined symbol: g_task_set_static_nameItt az volt a baj, hogy a Davinci a
g_task_set_static_name
függvényt szerette volna meghívni (ez a GLib 2.76-os verziójától érhető el), de a /lib64/libgdk_pixbuf-2.0.so.0 fájlban nem találta meg.A Fedorában ugyan 2.78-as libglib van, úgyhogy ennek elméletileg jónak kellene lennie. VISZONT a Davinci mellé odacsomagoltak egy rakat libet (a libs mappában), és balfék módjára sikerült nekik a 2.68-as libglib-et mellécsomagolni, amiben valóban nincs benne a
g_task_set_static_name
függvény. Ezért kell elmozgatni vagy kitörölni a libs mappából ezt és az ezzel kapcsolatban álló libeket, és akkor már a Davinci a rendszer libjét fogja használi, ami viszont teljesen jó.Egy másik megoldás, ami jó lehetett volna, a disztró által biztosított lib átmásolása a Davinci mappájába:
sudo cp /usr/lib64/libglib-2.0.so.0 /opt/resolve/libs/
, felülírva az ott lévőt libet.
Hogy ez miért nem műkődött, azt nem tudom, lehet, hogy még több libet is át kellett volna másolni, vagy valamiért nem írta felül a Davinci libglib-jét...Ez a megoldás pedig:
LD_PRELOAD="/usr/lib64/libglib-2.0.so" /opt/resolve/bin/resolve
Ez arra utasítja a resolve-t, hogy a /usr/lib64/libglib-2.0.so-t töltse be a sajátja helyett.A libpango esetében majdnem ugyanez a szitu, a program a
g_string_free_and_steal
függvényt hívná, viszont a libpango nem volt telepítve. Ezért írtam, hogy ha már így is egy rakat libet odacsomagoltak a program mellé, miért nem voltak képesek odarakni a libpango-t is?
Eléggé elbszott egy terjesztési forma ez, de szerintük ezzel így nincs probléma... hát, oké.
Csak annyit kell bemásolni a Google-ba, hogy g_task_set_static_name, és látszik, mennyire nincs probléma vele (kb. kétezer topik van, ami erről a hibáról szól). -
RaZroX
addikt
válasz
PCProfessor #95245 üzenetére
Na közben "megvilágosodtam".. ezt (rocm-opencl) telepítettem terminálból még és most működik! Legalábbis elindul, majd pénteken kell használnom élesben.
Hálásan köszi mindenkinek a segítséget!
-
RaZroX
addikt
válasz
PCProfessor #95245 üzenetére
-
PCProfessor
aktív tag
-
urandom0
senior tag
válasz
RaZroX #95241 üzenetére
Próbáld meg ezt a két csomagot feldobni:
sudo dnf in gdk-pixbuf2 glib2-devel
Esetleg próbáld meg a /opt/resolve/libs/ mappából az összes olyan fájlt, ami úgy kezdődik, hogy libglib-2.0.so, azokat átmozgatni máshova. Ha ezután sem indul, a rendszer által biztosított libglib fájlokat átmásolni oda:
sudo cp /lib64/libglib-2.0.* /opt/resolve/libs/
-
RaZroX
addikt
Youtube videó alapján találtam egy megoldást, terminalban látszik miket csináltam. Segített, elindul de most meg gpu baja van..
-
urandom0
senior tag
válasz
PCProfessor #95239 üzenetére
Valamelyik megoldás csak segít.
El nem tudom képzelni, kinek az ötlete volt az, hogy 2024-ben ilyen scriptes-telepítő megoldással terjesszék a programot. Vagy csináljanak hozzá csomagokat legalább a népszerűbb disztrókhoz, vagy ha ezt nem akarják vállalni, akkor legyen egy appimage, flatpak vagy snap csomag, de ez így nagyon gáz.
De egyébként ha már egyszer ilyen formában terjesztik, és eleve oda van téve egy rakat lib, akkor miért nem lehetett volna odatenni a libxcrypt-compatot, meg a libpango-ból egy aktuális változatot?Az a vicc egyébként, hogy már 2017-ben kérték, hogy legyen appimage, de ők azóta is csak kötik az ebet a karóhoz, hogy a jelenlegi shell script tökéletes, nincs szükség semmi másra.
-
RaZroX
addikt
válasz
urandom0 #95236 üzenetére
Első nem változtatott semmin sajnos.
Másodikra ezt dobja:ERROR: ld.so: object '/usr/lib64/libglib-2.0.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded (cannot open shared object file): ignored.
/opt/resolve/bin/resolve: symbol lookup error: /lib64/libgdk_pixbuf-2.0.so.0: undefined symbol: g_task_set_static_name
-
válasz
5leteseN #95238 üzenetére
...mert 65 felett már lazán sikerül az öregúrnak elmenni a boltba/bárhova az elfelejtett 2-3-4 egérkattintás nélkül, a "lapos" meg majd fűti a nyári szobát.
Te írtad, én nem néztem hülyének, csak gondoltam ha bekapcsolja a gépet, a böngészőt tuti akarja majd használni.
Bőven elég akkor frissíteni, amikor el tudod hozni, de azt írtad, két hónapja nem frissül semmi, erre írtam, hogy az utóbbi 30 napban háromszor is frissült a Firefox.
De egyébként minden OK így, működik a rendszer, használni is tudja az öreg, ez a lényeg.
A tálcára rakott Firefox parancsikonra egyszer kattintva indul terminálban.
Jajjjjj...ha már tálca ikonról indít az ember, akkor mi értelme van ennek a terminalos megoldásnak? Ez akkor jó, ha valaki érti is, ha kiír valamit a terminal. Jelen esetben a figyelmeztetés is csak idegesíttette az öreget!
-
5leteseN
senior tag
válasz
ubyegon2 #95237 üzenetére
ubyegon2
nagyúr:
Valamit nem jól nézel, neked kell frissítened a rendszert, nem magát fogja, nem Win! Március közepe óta háromszor frissült a Firefox Linux Mint-en, szerintem MX-en is frissült utóbbi két hónapban.
* Ha két-három hetente el kellene hoznia egy hétvégére frissülni, akkor olyankor nincs neki net(gyerek-unoka).
Bőven elég (gondolom én) 3 havonta kb elvenni tőle egy hétvégi frissítésre.Amúgy mi ez a terminalból indítás? Nem azt javasolták, hogy rakd be autóindítóba a FF-ot és akkor bootolás után elindul a böngésző, nem kell szegény embernek terminalból indítania!
* A tálcára rakott Firefox parancsikonra egyszer kattintva indul terminálban.
Nem csak azt használja(Ff), még 3-4 programot is! Minek induljon el neki mindig? Öreg, nem hülye. Elindítja ami éppen kell neki!Amit említettél, az nem hibaüzenet, hanem csak egy figyelmeztetés és csak terminalban jelenik meg, normál indításnál nem, így nem idegesítené az idős usert ez sem!
* ...ami "zavaró" terminált uszkve 0,724s alatt eltakar az indított teljes képernyős Firefox!
Poénkodtam.Azért kösz!
-
válasz
5leteseN #95231 üzenetére
2 hónapja állítottam be a terminálos indítást, azóta se frissítés, se újabb kiegészítő...
Valamit nem jól nézel, neked kell frissítened a rendszert, nem magát fogja, nem Win! Március közepe óta háromszor frissült a Firefox Linux Mint-en, szerintem MX-en is frissült utóbbi két hónapban.
Amúgy mi ez a terminalból indítás? Nem azt javasolták, hogy rakd be autóindítóba a FF-ot és akkor bootolás után elindul a böngésző, nem kell szegény embernek terminalból indítania!
Amit említettél, az nem hibaüzenet, hanem csak egy figyelmeztetés és csak terminalban jelenik meg, normál indításnál nem, így nem idegesítené az idős usert ez sem!
-
urandom0
senior tag
válasz
RaZroX #95232 üzenetére
Dobd fel a libxcrypt-compat csomagot (
sudo dnf in libxcrypt-compat
).Amikor ilyen hibával találkozol, az azt jelenti, hogy hiányzik egy fájl, ami a futtatáshoz kell. Ilyenkor a dnf meg tudja keresni:
dnf whatprovides libcrypt.so.1
dnf whatprovides <az a fájlt, amit hiányol>
Valami ilyesmit fogsz kapni eredményül:
[root@Lenovo-Thinkpad-X240 ~]# dnf whatprovides libcrypt.so.1
Az utolsó metaadat lejárati ellenőrzés ennyi ideje volt: 0:00:08, ekkor: 2024. ápr. 8., hétfő, 18:13:13 CEST.
libxcrypt-compat-4.4.36-2.fc39.i686 : Compatibility library providing legacy API functions
Tároló : fedora
Találat a következőtől:
Biztosítja: libcrypt.so.1Itt látszik, hogy a libxcrypt-compat-4.4.36-2.fc39.i686 csomag biztosítja a libcrypt.so.1 fájlt. Ekkor már csak fel kell telepíteni az adott csomagot,
dnf in libxcrypt-compat
(verziószám, meg fc49, meg i686 nem kell, elég megadni a csomag nevét), és ha minden igaz, akkor működni fog, -
5leteseN
senior tag
Köszönöm mindkettőtöknek!
Várakozok akkor, és visszaadom a gépet.
Azért volt furcsa egyébként, mert kb 3-4 hónapja telepítettem/frissítettem, és akkor a több napos tesztelgetéseim alatt nem volt ilyen hibaüzenet.
Múlt héten vettem észre ezt a plussz sort.
2 hónapja állítottam be a terminálos indítást, azóta se frissítés, se újabb kiegészítő... Nem emlékszem, hogy akkor láttam volna, pedig össze-vissza indítottam, néztem a terminál-sorokat és csak valami 4 sor mesa-s gondokat írt ki, ami szerintem a radeon driver miatt van. Ez viszont "átugrós" probléma lett nálam, mert minden jól megy, ami kisöregnek kell, és működő rendszert ugye nem bactatunk...Az is lehet persze, hogy benéztem, bár szinte tökéletes vagyok, meg szerény is!
Ez előző nyilván poén volt.
Köszönve, várakozunk a javításra...
-
RaZroX
addikt
-
urandom0
senior tag
válasz
5leteseN #95227 üzenetére
Több bugreportot is nyitottak erről a hibáról az elmúlt időszakban (itt, itt és itt).
Én a helyedben nem csinálnék semmit, várnék, amíg javítják. Esetleg ha nagyon zavaró, addig használd a snap verziót, állítólag annál nem jön elő a hiba.A hivatkozott fájl forráskódja egyébként itt van: https://fossies.org/linux/firefox/ipc/chromium/src/base/process_util_posix.cc
A Firefoxban van némi Chromium forráskód, a sandboxinghoz és a processzek közti kommunikációhoz. Még évekkel ezelőtt vettek át ezeket a Mozilla, azóta saját maguk fejlesztik.
A Gecko pedig a Firefox (és a SeaMonkey, és a Thunderbird, és más programok) rendering engine-je. -
5leteseN
senior tag
válasz
PCProfessor #95226 üzenetére
Sziasztok!
Érdekes Warning... sor jelent meg a kisöreg DELL-lapostopján, a Firefox indító terminálban.
Az az érdekessége, gecko/Chromium-ot emleget, holott csak Firefox van telepítve.
Attól tartok, hogy a kisöreg böngészés közben belefutott valami kíváncsiskodó oldalba, vagy hasonló.Jön az érdekes sor a terminálból:
Warning: Process 3081exited on signal9: file/builds/worker/checkouts/gecko/ipc/chromium/src/base/process_util_possix.cc:265Mija bánat ez?
Érdekeséég, hogy csak az újraindulás utáni első Firefox indításkor írja ki, utána nem.
Ha újraindítom a lapost, akkor az első Firefox induláskor ismét kiírja, a további Firefox indításokkor már nem. -
válasz
daninet #95216 üzenetére
A Balena nekem még sose mondott csődöt, nem tudom mi van nálad.
Windowst nem olyan egyszerű kiírni mert az install.wim fájl nagyobb 4GB-nál, nem mennék bele itt a linux topikba hogyan kell darabolni.
Lehet ezen hasal el a Balena.Ha normális korszerű gépre kell a telepítő, formázd meg a pendrivet NTFS-re, a kicsomagolt vagy felcsatolt iso tartalmát drag&drop egérrel húzd át a pendrájvra és kész vagy a Win telepítővel.
NTFS bootpendrájvot eddig nekem 10+ éves gépek is támogatták UEFI szinten.
-
RaZroX
addikt
Hali ismét,
Frissen telepített DaVinci Resolve nem akar indulni, rákattintok és semmi.
Van ötletetek esetleg, hogy merre induljak el? -
-
urandom0
senior tag
válasz
daninet #95216 üzenetére
WoeUSB-vel kell az ilyet csinálni. Biztos bent van a repódban, keress rá. GUI is van hozzá, én mindig paranccsorból használom.
woeusb --device Windows10.iso /dev/sdX
Mindig működik, bár a Rufusnál lassabban ír (vagy csak a Linuxos disk cache beállításai miatt lassabb).
szerk:
Fedora Media Writer, Mintstick, Gnome Multi Writer, Gnome Disks és hasonlók nem alkalmasak Windows lemezkép írására. Unetbootin elméletileg alkalmas, viszont vannak vele rossz tapasztalatok, ezért nem szokták ajánlani. -
daninet
veterán
[rant]
Miért nincs linuxra egy olyan egyszerű és sokoldalú lemezkészítő mint a rufus windowson?
Ma azt az egyszerű feladatot kellett megoldani, hogy csináljak egy linux majd egy win telepítőt és fogalmam sincs miért ennyire nehéz:Balena etcher a starting felirtatnál nem jut tovább, gondolom emelt jogokra vár de nem dobja fel a jelszó mezőt. Több éves fórumtémákat találtam hogy hát ez igen gond, majd javítják (és elvileg javították is
)
gnome multi writer mindenféle számokat írt ki, hogy másol 20-50Mb/s sebességgel, de 20 perc alatt nem tudott elkészíteni egy meghajtót és tűzforró volt a flash drive mikor megszakítottam
Image Burner a suse repóból: összeomlott másolás közben. De még a system monitor is összeomlott tőle mikor ki akartam lőni
Ventoy - ok legyen ventoy, mindenki ezt dícséri. Felrakom az install scripttel, rámásolom az iso-t. bootolok róla, kiválasztom az ISO-t, felvillant egy hibaüzit amit nem lehet elolvasni mert 1 tized másodpercig van ott majd grub rescue
tudom, user error, skill issue stb. De miért kell ennyire nehéz legyen ez?
Bekapcsoltam asszony laptopját és rufussal megcsináltam 2 perc alatt a meghajtót amivel 1.5 órát coptam előtte
[rant over] -
CPT.Pirk
Jómunkásember
No, jó hír a Mint világában élőknek!
Az Ubuntu 24.04 LTS-re épülő Mint 22 végre egyből elérhetővé teszi majd az Ubuntu-s HWE kernel stack-et, mikor kijön egy új 24.04 kiadás az Ubuntuból, akkor azzal együtt a Mint is fogja frissíteni a kernelt, így az Edge kiadások szükségtelenné válnak és végre nem lesz szívás modern hardvert tenni a gépbe Mint mellett.
Persze megmaradnak az 5 éves támogatású LTS kernelek is.
-
törölt tag
válasz
tompa torma #95212 üzenetére
Ez részemről nem vita. Csak a tényeket közöltem, hogy miért és hogy a heti trimmelés. Ismerem az MX-et.
-
Rimuru
veterán
Az megvan hogy az openbox az ugyan ugy stacking wm mint ami pl gnome, kde, windows, stb alatt van? Lxde/lxqt pl default openboxot hasznal.
Lenyegeben ugyan ugy kell hasznalni, egy tiling azert elegge kulonbozik tole. De ez izles kerdse, ahogy a berussal beszelt gaps is.berusbacsi: arra ott van a border.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Srácok, van ám OFF topic is.
-
urandom0
senior tag
Az Openbox sima floating wm, nem tiling.
A tilinget olyan helyen tudom elképzelni, ahol az ember csak terminált vagy szinte csak terminált használ. Mert ott tök jó, hogy leütsz egy bill kombót, és nyílik egy új terminálod úgy, hogy nem takarja ki a többit, és ha már nem kell, egy újabb bill kombóval bezárod.
De átlagos felhasználáshoz, ahol az ember böngészik, szöveget szerkeszt, fotókat szerkeszt, stb., én nem találom annyira praktikusnak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE H77-DS3H H77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Nincs még weboldala, vagy szeretne újabbat? 50.000-ért teljes oldalt kap
- BESZÁMÍTÁS! MSI X470 R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD ROG STRIX RTX 2080 Super 8GB Rampage SHIVA 650W
- Samsung Galaxy S10+ 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest