- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Freeman007 #99938 üzenetére
Na igen, a szokásos Linux dilemma, az OS-hez kell hardvert venni... Van, ami sosem változik. Lehet rászabtál az A4 egérrel, de azért még érdemes bújni a fórumokat, hátha...
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
Freeman007 #99894 üzenetére
-
urandom0
senior tag
válasz
Freeman007 #99891 üzenetére
KDE Wayland alatt van egy minimális támogatás a plusz egérgombokhoz, az egérbeállítások között nézz körül, lehet, hogy az is elég.
-
válasz
Freeman007 #99891 üzenetére
A Piper GTK alá lett megírva, szóval lehet érdemesebb lenne Flathubon megnézni, hogy ott fent van-e?
-
válasz
Freeman007 #99888 üzenetére
Sajnos ebben nem tudok segíteni, ilyen egerem még nem volt. Elvileg van egy Piper nevű csomag, amivel meg lehet oldani a programozást, de nem merek rá mondani semmit. Körül kellene járni a témát jobban.
Melyik disztribúciót használod, illetve milyen asztali környezettel? -
válasz
Freeman007 #99885 üzenetére
Driverrel? Eddig csak olyat láttam, amit rádugok a gépre, és működik. Linux alatt sincs szükség driverre az egér használatához.
-
cami][us
senior tag
válasz
Freeman007 #99502 üzenetére
Próbáld meg az xbindkeys-t.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Freeman007 #99500 üzenetére
Figyelj, nem vagyunk varázslók... Elég lett volna annyit mondanod, hogy KDE neon.
A rendszerbeállítások -> egér -> extra gombok hozzáadás menüben már jártál?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Freeman007 #99494 üzenetére
Ehhez kellene tudni, hogy milyen disztró milyen asztali környezettel. A komolyabbakban valszeg lehet GUI alól ilyet csinálni.
-
cami][us
senior tag
válasz
Freeman007 #96952 üzenetére
... illetve a kde számológépe használtatalan - nem tud 10000es helyiértékű számokat kezelni.
Ilyen igényekre a bc alkalmasabb. -
válasz
.."bár szerintem 3 éves Linuxos háttérrel nincs is sok gondja." - kivéve amikor igen és a néhai frissítésekkor a breeze halála
Ennyi használati idő alatt mindenkinek beugrik azért néhány megoldandó feladat! Nem is a legegyszerűbb disztrót használod, szóval ez a gond nálad 1 tordaitibi. Nyugodtan alkothatunk itt a topikban a felmerülő gondokra új mértékegységet és hát ezt csakis Tibikomámról nevezhetjük el!
Ez alapján ha nálad 3 év alatt 1 tordaitibid volt, akkor Tibikomámnak utolsó 3 hónap alatt kb 120 tordaitibije volt. Ő viszont ezeket imádja, ha nem is vallja be!
Ez is elég Windows-szerű elrendezés amúgy...(Linux Mint Cinnamon 22 beta)
Rendes Startmenü, kétpaneles Fájlkezelő, ami 100x egyszerűbb használatot nyújt, mint az agyonbonyolított KDE Fájlkezelő, talán Dolphin a neve.... -
urandom0
senior tag
válasz
... illetve a kde számológépe használtatalan - nem tud 10000es helyiértékű számokat kezelni.
Ez biztos? Ha a beállításokban átállítod a pontosságot, akkor sem?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nem azt kérik, hanem az a minimum ami kell neki, annál régebbi nem jó.
-
válasz
Freeman007 #96942 üzenetére
A kde meglehetősen hasonlít a megszokott windows-os felületre, így viszonylag könnyű volt átállnom 2-3 éve.
Ez így van, épp a KDE miatt javasoltam a Cinnamon felületet, az szintén kifejezetten Windowsos elrendezésű. Az Ubuntuk is futtathatók természetesen live-módban pendrive-ról, talán kicsit nehézkes megtalálni, melyik verzióra van szükséged! Ez nem a Te hibád.
Anno a distrowatch oldalon keresgéltem és ott a táblázatos résznél mindig megtalálható a download link az adott disztrónak. Ubuntunál erre visz: https://ubuntu.com/download Ha itt rámész a zöld download ubuntu desktop gombra, épp a 6GB méretű default Ubuntura visz...ja de neked nem az kell.
A régebbi kiadások linkjeit elég jól elrejtik amúgy, a Kubuntunál a lap alján apró betákkel találtam rá a past release sorra! Pár lépésből ide vezetett azért:
http://cdimage.ubuntu.com/kubuntu/releases/20.04.6/release/
Úgy látom a KDE felület miatt ez lesz jó neked.
De ha nem ez kell, akkor itt az egyik általánosan használt tükör: http://ftp.heanet.ie/mirrors/ Teljesen megbízható, innen a Linux Mint beta verzióit szoktam leszedni. (ha nem igazodsz el ezen, jelezd)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Freeman007 #96942 üzenetére
Mindegyik Linux telepítőt be tudod bootolni live módban, ezért nincs külön kiemelve.
"Ubuntu 20.04 LTS 64 bit or SteamOS (other distributions may work, but are not officially supported)" - ez alapján kb. bármelyik disztrón menni fog.
-
válasz
Freeman007 #96934 üzenetére
Ha KDE és Ubuntu, próbálj rá egy Kubuntura.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Inkább a Kubuntut mondanám.
Egy-két GUI-s megoldása Gnome-nak fájdalmas, független attól, hogy KDE fan vagyok.
-
válasz
Ubuntu 20.04.6 LTS -ről vélemény? Mezei júzer számára mennyire kezelhető egy kde neon után?
Rohadt szokatlan lesz KDE után a Gnome kezelőfelület, mivel lebutított eléggé, így a KDE-nél megszokott legegyszerűbb beállítási opciókat sem tudod a default állapotban megtalálni. De kezelhető, csak át kell állnod rá.
A 22.04 szerintem is jobb lenne, de nyilván a 20.04.6 se rossz, kb a legstabilabb kéne hogy legyen, de tényleg csak ez támogatja az adott játékot? Semmi ismeretem nincs játékok terén, de sokaknak van itt is, ha leírod, milyen játék, tudnak segíteni.
2025. 04 hóig még támogatott a 20.04.x is.
-
válasz
Freeman007 #96910 üzenetére
No ennek örülünk, sok esélyét nem láttam, hogy megjavul, de akkor mégis!
A kde neon-ból a stable verziót tettem fel anno - mivel elvileg azon az ehhez hasonló hibák nem jönnek ki...
Nem volt az annyira elvetemült ötlet, csak ugye közbejött a plasma főverzióváltás, ez amúgy többi disztrónál is okozott plusz arcidegrángásokat...egy darabig nyugodt lehetsz, a plasma7 még igen távoli jövő!
Ami szomorú ebben, az az, hogy nem ismered meg a Linux Mint Cinnamont!
Viszont nem adtad fel és érdemes volt megkűzdened a problémával! Tibikomám már leszedte volna helyedben a szenteltvizet még a pingvinek öregannyáról is!
-
Freeman007
senior tag
válasz
Freeman007 #96904 üzenetére
Az első képen látható hibaüzenetet figyelmen kívül hagyva, monitor felbontást beállítva, 1-2 reboot után csak egy pár kB-os file-t kellett frissíteni, most teljesen naprakész - rendesen működik.
A kde neon-ból a stable verziót tettem fel anno - mivel elvileg azon az ehhez hasonló hibák nem jönnek ki... muhahaha
Mostmár így néz ki - sajna előtte nem tudtam képet készíteni, hogy miről lett frissítve.
Köszönöm mindekinek a segítséget, tippet, konkrét linux parancsokat
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Freeman007 #96902 üzenetére
És most mit mond egy sima apt upgrade? Vagy a sudo pkcon update? Legalább egy problémán jussunk túl, mert ez így most két külön ügynek látszik.
-
válasz
Freeman007 #96899 üzenetére
Annyit megtehetsz, hogy kiírsz pendrive-ra egy live Linux Mint Cinnamont mondjuk és megnézed, mennyire tudsz hozzáférni a menteni szükséges dolgokhoz! (lehet nem is kell jelszó)
Viszont ha bebootol a live, első dolgod legyen terminalban kiadni a
setxkbmap hu
parancsot, a jelszó beírása miatt lényeges ez, előtte a terminalba leírhatod a jelszavad és látni fogod, ha nem megfelelő karaktereket ír!A mentés próbálgatása közben meg is nézheted a Linux Mint Cinnamont, ki tudja, lehet meg is tetszik!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Freeman007 #96895 üzenetére
A Neon két fórumából egyikben sem találtam ilyen hibaleírást, ami furcsa, pedig ketten is produkáljátok. Ez azt jelenti, hogy valakinek meg kellene tennie az első lépést a hiba jelentésével.
Azon kívül elvileg létezik egy felülírási lehetőség az apt-nál, de még sosem kerültem ilyen helyzetbe és valszeg nem is ez lenne a megoldás, de ki tudja... Nem tudom mit fog eredményezni:
sudo apt --fix-broken install -o DPkg::options::="--force-overwrite"
-
válasz
Freeman007 #96891 üzenetére
Ahogy májkimiki írja, sajnos ezt nem tudod kiváltani sehogyan sem. Próbáltam a breeze-t parancssorból törölni, cserélni, reinstallálni, a végén reboot után recovery konzolból is ugyanígy, hátha onnan nagyobb eséllyel sikerülhet, de tényleg nem ment sehogyan sem.
Amúgy a plasma-desktop-data lecserélése sem sikerült a rendszernek, manuálisan sem. Lehet az a legnagyobb gond!
Lélekben fel kell készülnöd egy új telepítésre, az új disztrót live-ból futtatva majd tudsz menteni a mostani Neon-ról, ha vannak olyan fájlok, amit nem akarsz elveszíteni!
-
törölt tag
válasz
Freeman007 #96895 üzenetére
A másodikra nem tudom a választ. Ha annyira nem zavar és tudod használni a rendszered. Akkor várjál.
Vagy tegyél fel egy probléma mentesebb disztrót. Pl. valamelyik LinuxMint-et. Ha nagyon KDE kell, akkor kilőve a Mint.
-
törölt tag
válasz
Freeman007 #96891 üzenetére
A breeze-t nem nagyon tudod megkerülni. Default része a plasma-nak. Vsz. a plasma6 váltással kapcsolatban van ez az anomália. Nem minden csomag-összetevő kerül egy állapotba.
-
válasz
Freeman007 #96887 üzenetére
Ugyanide jutottam én is, ami a képeiden látszik, mindenféle dolgot kipróbáltam, függőségeket egyenként törölni, újra felrakni, de eszerint hibás a csomag, amit Kapitány is ír...
Amúgy nem a KDE-vel van baj, csak éppen belefutottál Neon-nál ebbe ill belefut szerintem még sok mindenki és egyértelmű most már, hogy ez a plasma6 áttérés nagyon nem megy simán a KDE-nél.
Érdemes kipróbálnod a Linux Mint Cinnamont, szerintem jóval problémamentesebb és kicsit egyszerűbb is a kezelése a KDE disztróknál. KDE akkor jó, ha nagyon ki tudod használni azt, hogy eszméletlen konfigurálási opciója van, normál felhasználónak bőven jó a Cinnamon felület és azért ebben is rohadt sok beállítási lehetőség van. A Cinnamon 5.8-ról Cinnamon6-ra való áttérés viszont totál problémamentes volt!
Erre mondják, hogy aki nagyon nem ért a Linuxhoz, érdemes ezt használnia! Igaz lehet, én már 10 éve ezt használom.
-
válasz
Freeman007 #96865 üzenetére
KDE Neon egy hibrid disztró, maga az Ubuntu core az LTS, de a disztró lényege épp a KDE tesztelése, lévén ez a KDE fejlesztők disztrója, így maga a KDE az rolling!
Emiatt egy bizonyos eltelt idő után az Ubuntu core frissítésekkel nem tudja összehozni a rendszer a KDE frissítéseket, épp pár napja állt át szerintem a stable verzió a plasma6-ra, de ezt nem tudja frissíteni az apt csomagkezelővel!
Elég baj, hogy sok helyen javasolják a full-upgrade módszert, mert az csak egy ideig tudja kezelni a frissítéseket! Mint látod, nálad 506 csomagból 504 nem is kerülne frissítésre, ami már alapból előrevetíti, hogy valami nagyon nem OK!
Én se tudtam a lényeget, pár hete egyből el is akadtam az apt csomagkezelős frissítéssel, akkor néztem utána, mi a fene lehet.
sudo apt update
helyett sudo pkcon refreshsudo apt upgrade
helyett sudo pkcon update nem tévedés, itt nem upgrade, hanem update kell!parancsokat kell használni!
most rá is néztem a dologra....
ubyegon@NEONp5-8570p:~$ sudo pkcon refresh
Gyorsítótár frissítése [=========================]
Gyorsítótár betöltése [=========================]
Frissítési információk letöltése [=========================]
Fut [=========================]
Befejeződött [=========================]
Tiltva file:/var/lib/preinstalled-pool jammy InRelease
Engedélyezve file:/var/lib/preinstalled-pool jammy Release
Engedélyezve file:/var/lib/preinstalled-pool jammy Release
Engedélyezve http://archive.neon.kde.org/user jammy InRelease
Engedélyezve file:/var/lib/preinstalled-pool jammy Release.gpg
Engedélyezve https://ppa.launchpadcontent.net/mozillateam/ppa/ubuntu jammy InRelease
Engedélyezve http://security.ubuntu.com/ubuntu jammy-security InRelease
Engedélyezve http://archive.ubuntu.com/ubuntu jammy InRelease
Engedélyezve http://archive.neon.kde.org/user jammy InRelease
Engedélyezve https://ppa.launchpadcontent.net/mozillateam/ppa/ubuntu jammy InRelease
Engedélyezve http://archive.ubuntu.com/ubuntu jammy-updates InRelease
Engedélyezve http://security.ubuntu.com/ubuntu jammy-security InRelease
Engedélyezve http://archive.ubuntu.com/ubuntu jammy InRelease
Engedélyezve http://archive.ubuntu.com/ubuntu jammy-updates InRelease
ubyegon@NEONp5-8570p:~$ sudo pkcon update
[sudo] password for ubyegon:
Frissítések lekérése [=========================]
Befejeződött [=========================]
Módosítások tesztelése [=========================]
Befejeződött [ ] (0%)
A következő csomagokat kell telepíteni:
accounts-qml6-module-doc-0.7+p22.04+vrelease+git20240304.0310-0.all Online Accounts QML6 - documentation
breeze5-4:6.1.2-0xneon+22.04+jammy+release+build71.amd64 Default Plasma theme for Plasma 5.
espeak-ng-data-1.50+dfsg-10ubuntu0.1.amd64 Multi-lingual software speech synthesizer: speech data files
ffmpeg-7:4.4.2-0ubuntu0.22.04.1.amd64 Tools for transcoding, streaming and playing of multimedia files
firebird3.0-common-3.0.8.33535.ds4-1ubuntu2.all common files for firebird 3.0 server, client and utilities
firebird3.0-common-doc-3.0.8.33535.ds4-1ubuntu2.all copyright, licensing and changelogs of firebird3.0
gstreamer1.0-alsa-1.20.1-1ubuntu0.2.amd64 GStreamer plugin for ALSA
.....A teljes kimenet alapján látom, hogy 604 csomagot frissíteni fog és előtte eltávolítja azokat, amit az apt módszer nem tudott. Ez nyilván egy friss rendszer, remélem az eddigi apt csomagkezelő használata nálad nem okozott olyan kavarodást, hogy ne működne a pkcon-os módszer...de ez majd ki fog derülni.
Aki Neon-t használ, mindenképpen a pkcon csomagkezelőt alkalmazza! Semmi apt, azt el kell felejteni!!!
-
válasz
Freeman007 #96870 üzenetére
Probald a Kapitany modszeret.
sudo apt remove --purge sddm-theme-breeze
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Freeman007 #96867 üzenetére
Szedd le az sddm-theme-breeze csomagot, aztán próbáld a fix brokenes parancsot. Úgy nézem abban van valami, ami van a plasma-desktop csomagban is és ilyen nem lehetne.
-
válasz
Freeman007 #96867 üzenetére
Inkabb azt probald, amit a hibauzenetben van:
sudo apt --fix-broken install
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Freeman007 #96865 üzenetére
Először szerintem szabadulj meg attól a nagyon sok már nem kellő csomagtól.
sudo apt autoremove
Aztán megpróbálnám a hibás csomagok javítását ezzel:
sudo apt update
sudo apt install -f
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Nintendo Switch bazár (Okosított Nintendo Switch konzolok, játékok, tartozékok)
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! Intel I7 6700/ RX 580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- Dell Latitude 5300 5310, 5400, 5410, 5420, 5430, 7480, 7490
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest