Hirdetés
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Rap, Hip-hop 90'
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- tordaitibi: Chatcontrol
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
-
PROHARDVER!
(rögzített hozzászólás)
Legyetek szívesek az offtopik témákat ne ebben a topikban tárgyaljátok ki. A topikgazda is jelezte, most törölni kellett jópár hozzászólást, most már maradjatok a (szakmai) topik keretei között.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
urandom0 #94794 üzenetére
energy-full: 14,91 Wh
energy-full-design: 23,2 WhEz a két érték a lényeg valóban, ezt sok parancs kidobja egyébként, például ezek is:
cat /sys/class/power_supply/BAT0/charge_full
cat /sys/class/power_supply/BAT0/charge_full_design14,91/23,2 * 100 = 64.2%
Szerintem felesleges ezekkel operálni, ha a kolléga elmegy megnézni egy notebookot, elég ha az általad már leírt
inxi -Fxxx
parancsot megjegyzi, az kiír minden lényeges infót, akksira külön ez is eléginxi -Bxxx
Lenovo dupla akksival:
Battery: ID-1: BAT0 charge: 21.6 Wh condition: 21.6/23.9 Wh (90%) volts: 12.8/11.4
model: LGC 01AV489 serial: <filter> status: Unknown
ID-2: BAT1 charge: 21.9 Wh condition: 21.9/24.0 Wh (91%) volts: 12.8/11.5
model: SMP 01AV452 serial: <filter> status: FullViszont vannak trükkös notik is, amiknél a jelenlegi kapacitást veszi minden battery app gyártói kapacitásnak, szóval célszerű tudni egy adott notebook akksijának Wh értékét, de lehet csak a régi HP Elitebookok ilyen viccesek. (maga az akku 55Wh értékű)
ID-1: BAT0 charge: 31.9 Wh (95.8%) condition: 33.3/33.3 Wh (100.0%)
volts: 12.3 min: 10.8 model: Hewlett-Packard Primary type: Li-ion
serial: 33254 2013/03/12 status: not chargingDell Latitude is kiírja normálisan.
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 41.2 Wh (100.0%) condition: 41.2/78.0 Wh (52.8%)
volts: 12.5 min: 11.4 model: BYD DELL 2K0CK96 type: Li-poly serial: 4714
status: FullEgyszóval terminalba beírjuk
inxi -Bxxx
parancsot és ott van, ami kell: condition: 41.2/78.0 Wh (52.8%) -
-
urandom0
senior tag
válasz
SunMount3r #94793 üzenetére
Akksival kapcsolatos infókat az
upower
program megjeleníteni. Ha nincs fent, telepíteni kell:apt install upower
Utána a
upower --enumerate
parancs kilistázza az elérhető akksikat, valami ilyesmit fogsz látni:
/org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT0
/org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT1
/org/freedesktop/UPower/devices/line_power_AC
/org/freedesktop/UPower/devices/DisplayDeviceA BAT0 az első akksi, a BAT1 a második (ha többakksis a gép).
Majd így tudsz lekérni infókat az adott akksiról:upower -i /org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT0
Többek közt ilyeneket fogsz látni:
energy: 14,35 Wh
energy-empty: 0 Wh
energy-full: 14,91 Wh
energy-full-design: 23,2 WhHa jól tudom (de lehet, hogy ebben tévedek), az energy-full azt a kapacitást jelenti, amit az akksi ténylegesen el tud tárolni, az energy-full-design pedig azt, amit a gyártó megad maximum kapacitásként (tehát egy új akksi elméleti maximum kapacitása ez). Én azt gondolom, a kettő különbségéből lehet következtetni arra, hogy milyen állapotban van az akksi.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
urandom0 #94767 üzenetére
Ezekkel ki lehet íratni az akumlátor "állapotát" is? Csak mert mintha láttam volna ilyen bejegyzéseket, miközben próbálgattam. Amire konkrétan kíváncsi lennék, hogy mennyi "kakaó" maradt még az aksiban. Vagy van erre egyáltalán valami program, hogy ezt kijelzi?
(A HA-n kezdem nézegetni a használt, olcsóbb laptop-okat és ott találkozok ilyenekkel, hogy pl. "aksi: 50%". Akkor gondolom ezt mérni is lehet valahogy, hogy még mennyit bír milyen a kondíciója?)
-
ViZion
félisten
Sziasztok!
debian server SMB megosztást felcsatoltam egy másik debian-ra. Minden szép és jó, de a mentős programom (Luckybackup) permission error miatt kilép. Lehet ezzel valamit kezdeni?
jah, rsync-el ment amúgy, ez csak fancy felület, ahol pár kattal beállítható.Illetve minden megoldás érdekel, a szituáció:
destination: debian backup server, itt egy HDD csatolva
source: másik debian, CasaOS-el, de az csak webui, ide nem kavar be. Itt az "éles" smb megosztás a családnak, ezt kellene a fentire HDD-re eljuttatni... lehetőleg webUI vagy Xforward, nem szeretnék 40 féle mentést végigpötyögni, átláthatatlan. -
válasz
Keef_Lee #94785 üzenetére
Igazán nincs mit, örülök, hogy megoldódott, szerintem régebben ez a linkelt hsz-ben leírt módon simán megoldódott, ez a mostani megoldás nekem is új volt, vagyis nem, mert már megvolt a törlő parancs egy régebbi hsz-ben, de valami változás is volt... Azt hittem, hamarabb megtalálom a megoldást, ha átbootolok LMDE6-ra, de ez most nem jött be!
Ez a weboldal meg nagyon jó, rengeteg hasznos tipp, megoldás van benne, főleg Linux Mint-re:
Jó az új LMDE valóban, sokan dícsérik, mondjuk én hagyományosan az Ubuntu alapú Mint Cinnamont használom, napi használat során nem nagyon veszek észre különbségeket.
-
válasz
Keef_Lee #94781 üzenetére
Először szkeptikus voltam, de bootoltam egy LMDE6-ról, felraktam a Chrome-ot...és elkezdte, amit nálad is! Utána csináltam úgy is, ahogy Tim82 ft írja, de úgyse ment, reboot után ugyanúgy volt Google jelszó. Indítópultban is találtam egy Gnome-keyring appot, azt is töröltem, de semmi.
Innen másoltam ki ezt a parancsot :
rm -v ~/.local/share/keyrings/*.keyring
Ez törölte a kulcsokat. Reboot után a Chrome indításakor feljön a kulcstartós ablak, de már azt írja, hogy hozzon létre új kulcskezelőt, ekkor semmit nem írtam be és továbbléptem, Enter után figyelmeztető szöveg, hogy jelszó nélkül... továbbléptem és úgy néz ki most már reboot után simán indul a Chrome. Elég
érdekesidegesítő egy helyzet, az tuti!Közben megtaláltam a blogban az érintett bekezdést is:
45 Tips and Tweaks for Linux Mint - PART ONE
Disable the keyring password
-
válasz
tordaitibi #94768 üzenetére
Tegyuk fel, vmelyik komponensben hiba van, amit egy felkeszult tamado felhasznalhat. Mivel a program emelt szintu jogosultsagokkal fut, a tamadonak is illyenje lesz, tehat akarmit csinalhat a gepeddel.
-
Tim82
félisten
-
Keef_Lee
senior tag
válasz
ubyegon2 #94777 üzenetére
Köszönöm, de:
Először megtaláltam a kulcstartó kezelőt. Kitöröltem belőle a chromiumosakat. Örül... Aztán Mint újraindítás után ismét kéri.
Utána megkerestem a jelszó kezelőt. Remove... seahorse Le is szedte. Mint újraboot után mégis megint kéri. Pedig már nincs is fent. -
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #94775 üzenetére
Elnézést kívánok!
@94779 - A win 7 nem biztonságos!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
SunMount3r #94773 üzenetére
Na de a LibreOfficeban kb. minden pont ugyanott van, mert az OepenOffice-ból évekkel ezelőtt kivált a fejlesztői gárda nagyja és azóta van LO. Szóval szerintem nulla energiába kerülne neki az LO használata, amivel egy jobb programot kapna.
Egyébként eddig nem csak tesztelgetni akartad azt a gépet? Nem járna jobban egy használt géppel ami legalább pár évvel modernebb hardvert hordoz?
-
válasz
SunMount3r #94773 üzenetére
Eddig se értettem, mi a célod ezzel a live Linux teszteléssel egy öreg 2GB RAM-os gépen, mivel két napja tudod, hogy WD Green SSD lesz a gépben, miért nem várod meg azt? Azzal lehetne normálisan tesztelni.
No de amitől félrenyeltem a reggeli pálinkámat, az ez a rész:
...ragaszkodik az Open Office-hoz, mert azt szokta meg (még Windows-on ugye)
Tehát a Windows helyett felraksz egy neki random, ismeretlen Linuxot, azzal nincs semmi gond, de az Office csomaghoz ragaszkodik!
Na ne fárassz már...
Szerinted hogyan fogja használni az ember a Linuxot? Túl nagy segítség nem leszel neki szerintem.
-
-
urandom0
senior tag
válasz
Én Fedorán próbáltam ki ezt a ddccontrol-t, Xfce-ben beállítottam gyorsbillentyűkre, teljesen jól működik. Ki akartam próbálni Ubuntu live-on is, de a kernel modul telepítés miatt nem ment.
Valaki távolról állítgatja a fényerőt vagy a kontrasztot, vagy hogyan lehet egy ilyen szoftver által bármi kár csinálni?
A hibákra kell elsősorban gondolni. Minden programban lehetnek hibák, és akár véletlenül is történhet baleset, erre nem is olyan régen volt egy példa: https://www.reddit.com/r/openSUSE/comments/1biunsl/hacked_installed_a_global_theme_it_erased_all_my/
Annyi a történet, hogy a csávó letöltött egy KDE témát a KDE beállítóalkalmazásán keresztül (tehát nem random ilyen-olyan weboldalról), ami a Plasma 5-höz készült, viszont Plasma 6 alatt futtatta. Emiatt egyik változó nem kapott értéket (Plasma 5 alatt kapott volna), ezért a témában lévőrm -Rf "$configFolder/"
sorból valami ilyesmi lett lett:rm -Rf " /"
És törölte a csávó össze lemezén lévő összes adatot, ami a saját tulajdonában volt.Nagyon kicsi az esélye annak, hogy a ddccontrol olyasmit csináljon, amit tényleg veszélyes lehet, de sosem lehet tudni. Olyan is előfordulhat (bár ennek is kicsi az esélye), hogy egy kártevő kerül a gépedre, és célirányosan rákeres a setuid bites programokra, és azokkal próbál meg operálni.
-
urandom0
senior tag
válasz
SunMount3r #94770 üzenetére
Ahogy írták előttem, ne a neten keresgélj programokat, hanem van szoftverközpont, illetve annak a parancssoros változata, az apt. A szoftverközpontban eleve fent van egy rakat program, netről letöltött programokat csak akkor szoktunk használni, ha valami nincs fent a tárolókban, vagy túl régi.
Itt egy Mintes kézikönyv, most "jött ki" nem rég, szépen le van írva benne sok minden: https://linuxmint.hu/sites/default/files/fajlok/linux_mint_kezikonyv.pdf
-
I02S3F
addikt
válasz
SunMount3r #94770 üzenetére
Van egy szoftverközpont alkalmazás. Ott keresgélj. Nem érdemes külön a gyártótól letölteni arhívokat!
szerk.: Ami neked szükséges az a libre office, ami azt hiszem telepítve is van!
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #94764 üzenetére
Tehát ha már "full telepítve" van mondjuk a Linux Mint Xfce a gépre, akkor elég csak pl. letölteni ezt a file (.gz) és ugyan úgy telepíthetem pár kattintással az Open Office-t, mint Windows-on szokás?
-
I02S3F
addikt
válasz
Figyelj!Az Ubuntu pro-val el lehetsz még + 5 évig.
-
válasz
urandom0 #94765 üzenetére
Igen jól tudod, régi az Ubuntum. Lehet van változás, meg fogom nézni az újabb rendszeremen.
Tudod mennyire tök vagyok ezekhez, egy ilyen app mi rést tud ütni a rendszeren, ezekkel sose voltam tisztába.
Valaki távolról állítgatja a fényerőt vagy a kontrasztot, vagy hogyan lehet egy ilyen szoftver által bármi kár csinálni? -
urandom0
senior tag
válasz
SunMount3r #94763 üzenetére
Ehelyett a színes-szagos program helyett, ajánlom inkább az lshw, lspci, lsusb, htop, sensors és főleg az inxi nevű programokat. Oké, ezek parancssorosak, de nem nehéz őket használni.
Telepítés (terminálban):sudo apt install inxi
Telepítés után lehet frissíteni az adatbázisát:inxi -U
Gyors rendszeráttekintés:inxi -b
CPU infók:inxi -C
Szenzorok értékei:inxi -s
Mindent megmutat mód:inxi -Fxxxrz
Illetve ott a sensors nevű program:
Telepítés:sudo apt install lm-sensors
Első futtatás előtt meg kell mutatni neki a szenzorokat:sudo sensors-detect
(és itt mindenre nyomj y-t)
Használat:sensors
Ha folyamatosan akarod monitorozni, akkorwatch -n 1 sensors
parancsot add ki.
Igaz, ez ilyan fancy grafikont nem fog neked rajzolni...
Illetve ott az Xfce beépített feladatkezelője, egy-két dolgot az is meg tud mutatni.Itt vannak még hasznos parancsok: https://gist.github.com/vpiotr/ce4d636b3f2db1a6912ec4e638856a06
-
Warton
őstag
Anno lemondtam a TV szolgáltatásomat, viszont tegnap néztem a meccset az m4 honlapján keresztül aztán felmerült, hogy van-e erre valamilyen linuxos progi. Eddig a Hypnotixot próbáltam, de nem működik valamiért csak homokórázik, ha kiválasztok egy csatornát, három különféle gépen próbáltam, mindegyiken ez volt a helyzet. Esetleg tud valaki valami működő használ progit?
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #94745 üzenetére
Van itt egy leírás arról, hogy lehet a ddccontrolt mezei userként futtatni, nem tudom, próbáltad-e már: https://frdmtoplay.com/using-ddccontrol-as-a-non-root-user/
Ezen kívül két dolgot lehetne még megpróbálni. Az egyik, hogy beállítod a setuid bitet a ddccontrolnak:
sudo chmod u+s /usr/bin/ddccontrol
Innentől fogva, ha mezei userként futtatod a ddccontrolt, az rootként fog futni, viszont azt tudnod kell, hogy ez biztonsági rést nyit a rendszereden, úgyhogy nem ajánlott a használata!!!
A másik megoldás a PolicyKit lenne, de egyébként én úgy látom, hogy már megoldották, hogy root nélkül lehessen állítgatni. De ha jól emlékszem, te valami régebbi Ubuntut használsz, 18.04-et talán?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
SunMount3r #94763 üzenetére
Ne a Windowst keresd a Linuxban. Itt csomagtárolók vannak, ahonnan ha letöltesz valamit akkor az utána frissül is. Mint a Store Windowson.
Te most egy nagyon light disztrón vagy, ezért kicsit macerás ezt-azt elérni. A komolyabb disztróknál amik pl. Gnome-al vagy KDE-vel jönnek, ott egy kattintás lenne ennek a proginak a telepítése a disztró szoftverközpontjában.
Add ki terminálban azt a parancsot, amit ír. Utána asszem be fog kerülni a menübe is.
Parancsikont felesleges csinálnod rá, mivel live disztrót használsz úgy sem marad meg semmi abból, amit most csinálsz. -
SunMount3r
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #94756 üzenetére
"Asszongya", hogy igen, a Mint alatt már van alapból Flathub, akkor itt a "parancssorba" elég, ha csak "RUN" rész alatti parancsot írom be?
(Sorry, de ez az első komolyabb próbálkozásom a Linux-al úgy általában).
És ennek hogy csinálok "parancsikont", amint bármikor egy kattintással futtathatok...?
(Nem is értem, miért nem lehet ezeket egy .exe-hez hasonló módon futtatni, vagy telepíteni)?
-
-
Keef_Lee
senior tag
Igen, ezt tudom, de én most nem úgy használom és azt keresem, hogy miért csak ezekkel a progikkal foglalkozik. Hozzáteszem, ha 3x azt válaszolom a kulcskéréskor, hogy mégsem, akkor is elindul a harmadik féltől származó progi. De ez így amcerás. Én csak klikkelni szeretnék.
-
válasz
tordaitibi #94757 üzenetére
Nagyon szivesen.
Egyebkent a Windows az, ami nem csinalja jol. A Unix rendszereket majmolta a Windows - es teszi egyebkent ma is -, de mindig csak annyit valtoztat(ott), hogy nehogy veletlenul kompatibilis legyen barmivel is. Nehany pelda:
- \ a / helyett az utvonalakban
- a: b: c: meghajto-betujelek, mikozben egyebkent pont ugyanugy a device-ra hivatkozik a melyben (safe mode-ban latszik is bootolas soran)
- ma mar powershellben pont ugyanugy kell meghivatkozni az allomanyokat, mint amin eppen disputazunk
- a gyakran hasznalt unix-parancsoknak megfelelo alias be van allitva powershellben (van ls, cp, cat, mv stb.).Alighanem batran jelenthetem ki, hogy inkabb a Microsoft-fele megoldas a rossz, mert oket csak az vezerelte, hogy ne teljesen ugyanolyan legyen, mint a megszokott rendszerek, de egyre inkabb ugy tunik, hogy ok tettek rossz lora.
Ha adhatok egy jo tanacsot: lehet vele nem egyeterteni, hogyan kell meghivni egy allomanyt, de tanulj meg egyutt elni ezzel.
-
Keef_Lee
senior tag
Debian alapú L Minten a külső forrásból származó progik indításánál elkezdte, hogy a bejelentkezéskor nem adtam meg a kulcstartó nyitását és hitelesítést kér. Erről hogy tudom lebeszélni? Mintha eddig ilyet nem csinált volna (Bejelentkezéskor nem kér jelszótra van állítva az oprendszer.)
-
válasz
sh4d0w #94750 üzenetére
Nagyon köszönöm.
A path és társait megértettem, a másodikon, a passwordos témán még rágódok.Magánvélemény, paraszti ész.
A Windows csinálja jól.
A másik kettő nekem bután jár el.
Ha bennt van a szobába egy pohár, meg én és a feleségem és szól az asszony hogy add ide a poharat, teljességgel logikusan AZT adom neki oda, nem az előszoba/konyha/konyhaszekrény/másodikpolc/pohár útvonalon lévőt. Pedig ott tartjuk a poharakat, de pontper nélkül is megértettem hogy nem arról van szó.Ha állok egy könyvtárba, akár cd-vel mentem oda, akár ott nyitottam terminált, akkor én ott akarok valamit, nem a bin usr/bin snap/bin stb alatt.
Még jó grafikus felületen nem így működik, mekkora lenne már hogy a másodmeghajtóm 25. alkönyvtárába
rákattintok egy portable/appimage vagy bármi Opera nevű fájlra és ehelyett megnyitná a telepített webböngészőt.A teljes elérésú út, az igen, az egy teljesen logikus megoldás, adott könyvtár ellenére ezt a környezeti változót előtérbe helyező az nekem nem. De minek a teljes elérési utat bepötyögni ha 25. alkönyvtár alján állok?
Az ls példádnál maradva, ha lenne egy ls nevű bash szkriptem vagy egy végrehajthatóm az adott könyvtárba akkor azt kéne indítania, amit lehet én írtam és véletlenül ezt a nevet adtam neki. Ha nincs, mehet a keresgélés a leírt path útvonalakon.
Ez a normális.A 3. bekezdésedre nem tudok mit mondani, elfogadom hogy nem jó ez a systemd, ezekszerint az Ubuntum is ezt használja, ami kell az nálam működik.
Köszönöm mégegyszer a gyorstalpalót.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
SunMount3r #94755 üzenetére
Erre van szükséged: [link]
Ez Flatpak (Flathub)-on keresztül egyből telepíthető, a Mint-en meg asszem alapból van Flathub.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #94754 üzenetére
Jó, de ehhez olyat tudtok ajánlani, mint pl. a HW Monitor Windows alatt?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
SunMount3r #94752 üzenetére
-
5leteseN
őstag
Én 2-3 évig használtam Linux-ot "tollról"(pendrive: 3.1 Gen1), semmi baja nem lett.
Ez biztos, magam teszteltem az állapotát az USB 3-asnak a napokban, a "feladata" végeztével. Nem sokkal pendrive-os Linux-futtatás munkája előtt lett a pendrive vásárolva, újként kezdte az ideiglenesnek induló Linux-futtatási karrierjét egy régi "lapossal", együttműködve, egy USB 3-ba dugva.Viszont egy 2 hónapja USB 3-as SATA-SSD-re történt teszt-próba után a SATA-SSD maradt is a papiron szintén USB hármas "toll" helyett, mert különösebb mérés nélkül is 3-5-szörös lett a SATA-SSD-vel a Linux indulás sebessége, és a böngészés is sokat gyorsult.
Ideiglenesen, biztonsági tartaléknak(Rescue-/Security-Linux) "elmegy" az a pendrive-os üzemmód, de tartós használatra reménytelen sebesség-hátránya volt az új pendrive-nak egy 10+ éves, szintén USB 3-ra rakott SATA-SSD-vel szemben is.
Tapasztaltam ezeket, és ezek után gondolom így.Azóta be is került a "laposba" a SATA-SSD a végleges helyére.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #94748 üzenetére
Elindult rajta Mint Xfce Pendrive-ról, hát volt ami még elviselhető gyorsasággal (pl. Firefox) futott rajta és volt ami már nem, pl. a Libre Office Write-ot sehogy se akarta megnyitni. Ill. nem vártam ki, kimentem kajálni és mire vissza jöttem tök fekete képernyő fogadott, a gép még futott, de bármit nyomogodtam, semmi reakció nem vol rá...
Ez mitől lehet?A másik kérdésem, mert, hogy tesztelni akarom hardver-t, hogy milyen "Hardver monitoring" alkalmazást javasoltok ehhez (Linux Mint Xfce ugye)? Proci hőfok, Voltok, ilyesmik. És ha ajánlotok valami tutit azt hogyan kell így telepíteni rá?
-
válasz
tordaitibi #94747 üzenetére
Pendrájvra ne telepítsen linuxot szerintem, mert nem tesz jót neki.
-
válasz
tordaitibi #94739 üzenetére
Noh, akkor egy kis gyorstalpalo (nem bonyolult).
1.
Linux, MacOS nagyon hasonloan mukodik, Windows picit elter (miert is ne...), de az alapveto mukodes a kovetkezo, amikor terminalbol inditasz vmit:
- user beirja, hogy "start.sh" / "start.exe"
- elso ket rendszer eseten rendszer megnezi, hogy mi van a PATH kornyezeti valtozoban, nalam ez igy nez ki:echo ${PATH}
/home/coresec/bin:/home/coresec/bin:/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/games:/usr/games
- ezutan az elso ket rendszer vegigjarja ezeket az utvonalakat, keresve a user altal megadott allomanyt; Windows eloszor megnezi az aktualis konyvtarat, majd ugyanugy vegigjarja a PATH valtozoban megadottakat, mint a masik ketto
- ha van talalat, elindul a program, ha nincs, file not found lesz a vege.Jogos kerdes: mi van, ha tobb utvonalon is megtalalhato ugyanolyan nevu allomany? Semmi, a rendszer az elso talalatot inditja es pont. Ha usernek specifikusan a masodik kellene, akkor megadja a program neve elott a teljes utvonalat es akkor az fog indulni:
- tegyuk fel, van egy fdisk a /usr/bin alatt, meg egy a /usr/sbin alatt es egyik sem link a masikra; ilyenkor a nalam levo PATH alapjan a /usr/bin-ben levo fdisk indulna; ha azt akarom, hogy a masik induljon (mert ujabb, mert kezeli a GPT semat, mert jobbabb), akkor "/usr/sbin/fdisk" parancsot kellene megadnom (tetelezzuk fel, hogy userkent van jogom ehhez - by default egyebkent nincsen).Masodik jogos kerdes: miert nem kell az ls parancs elott semmi? Nyilvan azert, mert az ls parancs rajta van az egyik utvonalon, ami a PATH-ban meg van adva; ha azonban a sajat home-odban allva azt irod be, hogy ./ls, ugyanugy file not found lesz. Miert? Mert a . reprezentalja az aktualis konyvtarat, ahol allsz, tehat a fenti parancs arra utasitja a rendszert, hogy az aktualis konyvtarban levo ls parancsot futtassa (tetelezzuk fel, hogy nincs ilyen ott) - es pontosan ugyanez az oka, amiert a PTH-on kivul levo allomanyoknal meg kell adni a "./"-t (aktualis konyvtar), vagy a teljes eleresi utat (fenti peldaban /usr/sbin/fdisk).
2.
Jelszo a kornyezeti valtozokba:
set CRED = "TestPassword" - ezzel a CRED nevu valtozoba teszed a jelszavadat
echo $CRED | sudo -E /usr/sbin/fdisk (egyebkent hibat dob, de az fdisk, nem a sudo, tehat a jelszo atmegy) - ezzel meg kiolvasod a CRED valtozo tartalmat (azert van a $ jel az elejen), majd elkuldod a kimenetet a sudo-nak, ami utana meghivja emelt szintu jogosultsagokkal a hivatkozott programot. Nem kovetendo egyebkent ez a megoldas, de latszik, hogy nem csak ketfele modon lehet a jelszot tarolni, vagy bypass-olni.3.
Van systemd az Ubuntun, meg Debianek is voltak olyan ostobak, hogy belelepjenek ebbe.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
SunMount3r #94746 üzenetére
Régebben az volt, de utoljára mikor néztem akkor már kicsit nagyobb igénye volt, mint a Lubi LTS-nek. De bármelyiket foghatod, nem lesz érdemi különbség közöttük, mindegyik takarékos, a gép meg lassú.
-
válasz
SunMount3r #94746 üzenetére
Mindegyiket lehet futtatni Live módban és mindegyiket lehet telepíteni is pendrájvra. Így nem statikus hanem dinamikus, élő, frissíthető, szoftverezhető lesz a rendszer, a Live az minden indításnál alapról indul, nem írható.
Ehhez 2 pen kell, egyiken az ISO másikra telepíted.USB2 eléggé korlátozó tényező, +mellé még egy lassúcska pc vagy laptop, háát... ha van türelmed fuss neki
-
válasz
urandom0 #94743 üzenetére
Ubuntu. De mindegyiken így működik a DDCControl.
Guin tudom huzigálni a csúszkákat, ha pl. ezt ami a 35% fényerő és 65% kontraszt. hozzárendelem egy billentyűparancshoz akkor nem fut le.ddccontrol -r 0x10 -w 35 dev:/dev/i2c-4
sleep 1 ;
ddccontrol -r 0x12 -w 65 dev:/dev/i2c-4
Vagy hozzáadom a ddccontrolt a sudoershez, vagy beleirkálom a jelszavamat a szkriptbe:echo jelszavam | sudo -S ddccontrol -r 0x10 -w 35 dev:/dev/i2c-4
sleep 1 ;
echo jelszavam | sudo -S ddccontrol -r 0x12 -w 65 dev:/dev/i2c-4
Ha nem, akkor nem működik.
A többire,
Okés. Meg nem vagyok győzvede legyen igazatok.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
SunMount3r #94742 üzenetére
C2D proci, 2GB ram. Tulajdonképpen bármelyik népszerű disztróval meg tudod ezt csinálni, mondjuk egy Linux Mint-et írj ki penre és bootolj be róla. Gondolom Windows alól kellene, fogd a Rufus progit és azzal mikor kérdezi, akkor DD módban írd ki.
Ha lassúnak érződik, mert USB2 portról biztosan nem lesz gyors semmi se, akkor lehet egyszerűbb disztrókkal is próbálkozni, pl. Lubuntu LTS.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #94732 üzenetére
Őszintén kérdezem, milyen disztró vagy asztali környezet az, ahol a fényerőszabályzáshoz root jogosultság meg parancssor kell? Én legutoljára i3 alatt csináltam ilyesmit, de szerintem te nem azt használsz.
A pendrive-os dolog az esetek többségében nem okoz problémát, mert a legtöbb disztrón az első létrehozott nem root felhasználó id-je 1000, a fájlrendszeren pedig a felhasználó id-je tárolódik el, mint tulajdonos. Tehát ha átdugod másik gépbe a pendrive-ot, nagy valószínűséggel ott is 1000 lesz a felhasználó id-je, így simán tud írni a rajta lévő fájlba. Akkor van probléma, ha többfelhasználós a rendszer, és mondjuk a második user akar írni a fájlba, neki már 1001 lesz az id-je, ezért nem fog menni.
Mondjuk nem lenne butaság, ha lenne olyan beállítás a fájlkezelőkben, hogy a külső eszközön létrehozott fájlok jogosultságát be lehessen állítani. Mert így, ha beállítanál neki egy 766-ot, máris nem lenne gond a fájlba írással.A ./-nek jó oka van, én ebből nem engednék semmiképp sem. Egyébként újabban Windows alatt PowerShellben is csak így működik.
-
SunMount3r
nagyúr
Hello!
Egy elég régi laptop-ot kellene életre kelteni és mivel nem érzékleni a benne lévő winyót, kellene valami OS, amit USB Pendrive-ról tudnék "futtatni" rajta, hogy csekkolgassam a szokásos dolgokat. És valami Linux-ra gondoltam. Milyen lehetőségek vannak erre?
Köszi!
-
válasz
Rimuru #94737 üzenetére
Ez a DDCConrol amivel bill.parancsokkal és egérkattintásokkal tudok fényerőt, kontraszot mindent állítani.
Nekem ami érthetetlen, van egy GUI-ja, amibe mindent szó nélkül lehet állítgatni.
Parancssorba meg sudo nélkül semmit mert nincs neki semmihez joga. Ezáltal a vezérlő szkriptjei se működnek.
Ez is egy kissé fura nekem. Gui kétkattra megy, alapszoftver terminálba nem. -
válasz
sh4d0w #94735 üzenetére
Nem bántottál meg, egyáltalán.
Csak nekem ezek még mindig bonyolultak, tehát a brightness és a kontraszt állításhoz valami környezeti változót kellene babrálnom amit nem tudom micsoda.
Az AD2-re is az a válaszom hogy nem érdekel, ls parancsra kiírja hogy az adott könyvtárba ott van a nemtudommi.deb vagy sh, utána meg ugyanabba a mappába nem találja, ez paradoxon számomra, és nem tudom mi az a PATH. Csak azt tudom hogy kőbuta eljárás ez így.
A systemd-t sokan szidják, ebben nem tudok állást foglalni.
Azt se tudom az én Ubuntumon van-e, eszik-isszák, egyelőre működik rajta minden.
Ezért 100%-ban igazat adok neked ebbe a témakörbe. -
-
Rimuru
veterán
válasz
Fenyeroszabalyzas egy nagyon jo pelda arra hogy ezeket nem ugy szoktak ahogy te mondod.
Vegyuk a most nepszeru brightnessctl-t, ez tartalmaz egy udev rule-t ami group hozzaferest ad a megfelelo fileokhoz. Fenyero eseten ha tagja vagy a video csoportnak akkor lesz jogod irni mindenfele sudo/stb magia nelkul is.
Persze ez csak egy resze, mas megoldasok is vannak pl systemd csomo ilyesmire ad apit. -
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
st3v3np3t3r #94734 üzenetére
Megtaláltam a gyógyírt.
Célgépen kell megcsinálni(ne legyen autologin):
Sudo nano /etc/udev/rules.d/41-cvs-permission.rulesIde be kell írni:
SUBSYSTEM=="usb", MODE="0666"
elmenteni
Restart
RDM login
És a linuxos HP kezelő látja az eszközt usb-n Remote Session-ben.Látja az eszközt,működik a scannelés,mentés,mentett doku törlése.
-
válasz
Tényleg komolyan mondom, hogy előre is bocsánat, ha megbántlak vele, de az ismeretanyag-hiányod komoly szorgalommal párosul.
Ad1: a jelszót beállíthatod környezeti változóban is - nemigen szokás desktop appoknál (de nem is példa nélküli), inkább webappoknál.
Ad2: mélyedj el kicsit a PATH környezeti változó használatában és azonnal megérted, miért kell a ./
Ad3: azért nem akarom, hogy népszerűbb - és egyféle - legyen a Linux, mert akkor a saját gépemen már nem én leszek a kiskakas, másrészt elcsesznék, ami jól működik. Tipikus példa a systemd: nagy lépés a corporate Linux felé, egy process, ami nem a kernel, kapja meg a teljes vezérlést, text logolás helyett van bináris, ami csak saját magával kompatibilis, a jól megszokott screenben indított, sokáig futó remote sessionöket agyonlövi kilépéskor, a hálózatot meg akkor is felhúzza, ha vmi hiba miatt a tűzfal nem áll fel, viszont nem szól róla, satöbbi.Ha elég sokszor leírom, akkor átmegy végre a mondanivalóm?
Ad4: azt is érdemes megtanulni, mi a különbség a sudo és a su parancsok között.
-
st3v3np3t3r
nagyúr
Szép napot. Kis technikai segítség kellene.
Linux Mint 21.2 xfceEz egy zota zbox minipc gépen fut print serverként, ami 2 nyomtatót kezel,egy színes tintasugaras multi HP-t és egy fekete lézert.Eljutottam odáig, hogy a nyomtatás működik hálózatról mind2 nyomtatóval laptopról vagy telefonról, a scanneléseknek a mappát megosztottam sambán ketesztül a windows-al, a cups és a samba szépen teszi a dolgát , ám a scannelést is hálózatról csinálnám egy win RDM és linux xrdp-n keresztüli remote session-ön keresztül. A problémám: közvetlenül a gépről a HPLIP látja a multis gépet, de RemoteSession-ön keresztül nem.
Mit hol kéne még konfigurálnom?
Keresgeltem ez ügyben, de eddig megoldást még nem találtam. -
cooi11
senior tag
Sziasztok!
Ubuntu ( Ubuntu 22.04.4 LTS) Google Chrome (123.0.6312.58,- 64 bit) a frissítés követöen nem jeleniti meg a mozgó képet: Youtube streaming stb.
A JavaScipt be van kapcsolva.
Esetleg tudtok segíteni? -
válasz
#63718632 #94731 üzenetére
Megintcsak ellentmondok.
Egy nyamvadt fényerőszabályzó alkalmazás gyorsgombjaihoz hogy működjenek, 2 lehetőség van.
Vagy szkriptbe beleírkálod nyíltan a saját jelszavadat vagy hozzáadod az alkalmazást a sudoershez.Melyik, és miért emberbarát, egyik se, és melyikhez nem kell su, sudo, root hozzáférés, terminál, szkriptírási tehetség, pilótavizsga...?
Egy fényerőappról beszélek.
Itt a defekt miatt nem a futóművet hanem jóformán az egész autót cseréltük.A mai napig tartoma kijelentésemet hogy a leglehetetlenebb pillanatokba tesz keresztbe a rendszer biztonságra hivatkozva. Olyan helyzetekbe amikor totál értelmetlen, csak végletekig felidegesíti a felhasználót.
Én anyázva ordítottam nemegyszer a számítógépemmel.
A másik marhaság a ./
Ot állok a könyvtárba, kilistázom, ott a bármi.sh
beírom bármi.sh, nem, beírom sudo bármi.sh, erre közli hogy nincs lyen nevű fájl.
Hát r@haggy@meg. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #94729 üzenetére
Nem az a probléma, ha egy bizonyos fájlt futtathatóvá kell tenni és bizonyos fájlokat rendszergazdaként kell módosítani.
Az említett két példa a mindenre is alkalmazását tartom aggasztónak. Hiszen én is azt tapasztaltam az eddig eltöltött linuxos éveim alatt, hogy szentgrálként dobálták be fórumokba ezeket. Úgy, hogy az adott problémát meg lehetne oldani szofisztikáltan is.
Kvázi, mintha egy defekt miatt. Az egész féltengelyt cseréltetnék ki fékestül, felnistül, stb.... . -
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #94727 üzenetére
Ehhez nem is kell öreg motorosnak lenni. Ha én tudom, hogy X disztrót szeretem használni, akkor nem fogok Y disztrót használni. Ha holnaptól azt mondanák, hogy csak Y disztró létezik, akkor én elköszönnék a Linuxtól, és átállnél BSD-re vagy Macre, és szerintem nagyon sokan vannak ezzel így, cégek is! És ez fontos, mert a Linuxba a kódok nagy részét a techcégek adják.
Szerintem a Linux asztali részesedése simán visszaesne 1% körülire, ha csak egy disztró létezne.Azért használunk Linuxot, mert olyan, amilyen. Ha másmilyen lenne, nem használnánk.
A Linux nagyon nagy részben annak köszönheti azt, amit elért, hogy nyílt forráskódú és szabad licencű. És amíg ez így lesz, addig annyi disztró fog létezni, mint égen a csillag. -
válasz
#63718632 #94728 üzenetére
De Miki ha ezeket nem teszik közkinccsé, nem lehet használni pl. egy nyüves appimaget. Mivel Fájlkezelőbe történő Futtatható-->pipa be nem mindig működik.
Meg mi van akkor ha tényleg mindenki Linuxot használna, ext4 pendrájvról hogyan szerkesztenél egy nyomorult text fájlt..? Ha nem te hoztad létre hanem a szomszédnál akarsz beleírni 5 karaktert? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #94726 üzenetére
A régi motorosok közül sokan munkaeszköznek tekintik a Linuxot, nem játszanak rajta, nem szórakozásra használják... Így attól félnek, hogy a könnyen használható asztali disztrók megoldásai felpuhítják, rossz irányba viszik el a Linuxot ami kihat majd a munkaeszközükre is. Már azt hiszem a sudo parancs hétköznapi használata is ilyen.
urandom0: igen, 2023-as gép volt. Btw nem ThinkPad, csak Lenovo...
-
válasz
sh4d0w #94708 üzenetére
Tldr majdnem, bocs.
Nem tudom miért vagy ennyire ellene hogy teljes 1R userek között is terjedjen valamelyik Linux disztró.
Ezt a részét tényleg nem értem a hozzáállásodnak, mi baj lehet belőle?
Másik amiért lehetne nagyobb felhasználói tábor, az a visszajelzések, a visszacsatolások száma, mennyisége.
Nem tudom ezt máshogy magyarázni csak példával.
Ha én bármit hozzá tudnék tenni a Linuxhoz, akár egy nyúlfarknyi jól működő szoftver formájában is, kellene valami visszajelzés hogy
"Hé te hülyegyerek, bár itt és itt és ez meg ez szarul működik benne, korrigáld, amúgy maga az alapötlet szuper, csak így tovább.
Ez egy nagyon kis felhasználói tábornál kis mennyiség lesz.
És engem, bár tényleg hobbiból írtam a szoftvert, az nem fog motiválni hogy a szoftver már évek óta jól működik és eddig összesen 7darab visszajelzést kaptam. Ezért szépen lassan elengedem és ennyyi volt.
Talán ezért is van ennyi elárvult szoftver. És egy ilyen amikor a fejlesztő elengedi a művét, az annak a kis tábornak is elég nagy probléma akik használták.
Lehet keresni alternatívát, átállni másra stb.
Erre jó példa a linuxmint.hu-n T.István aki nagyon lelkes, Ő írta a legújabb Linuxmint kézikönyvet.
Brutál energiát és időt tett bele, a visszacsatolás pedig eddig 6 azaz hat darab köszönő megjegyzés.
Így a lendülete előbb-utóbb abbahagy.
Ugyanezt az oldalt Kami vezeti, ő is mindent megtesz, heti több vezércikket, blogbejegyzést, hírt stb. publikál.
A legnagyobb, legismertebb magyar linuxos oldalon ezek 95%-ára nulla visszajelzés érkezik.
Bele fog fáradni és akkor lőttek az oldalnak.
Míg ha az oldalt 10000-100000x többen olvasnák (mivel ennyivel több lenne az általad elutasított amatőr Linux használók száma), egyenes arányban nőne a a hozzászólások, megjegyzések száma. És ezzel egyenes arányban a posztolók, segítők, cikkírók motivációja is.
Amit felhoztam példának szerintem valós, és nagyba is, kismillió elárvult disztró és szoftver van amik szerintem ezért is lettek halott projektek.
Én elhiszem hogy a Linux szabad és ez a szép benne. És akár én is összedobhatnák egy disztrót a számíze szerint. De mi értelme?
Ha értenék hozzá inkább beletenném az energiámat egy már meglévő és bevált koncepcióba. Mindenki jobban járna, de ez az én magánvéleményem, tévedhetek is de fenntartom a véleményem.
Nem tettem offba, talán a Linuxos témába vág. -
daninet
veterán
válasz
urandom0 #94705 üzenetére
CPT.Pirk leírta a régi kernellel a dolgot. Ha lenne egy disztró ami kezdőknek "A linux", akkor ott nem lehetne hardveres kompromisszum. Új hardvernek is mennie kell. Erre utaltam a Mint-el kapcsolatban.
Egyébként a Mint teljesen jó lenne a definitív desktop linuxnak minden más szempontból. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
urandom0 #94712 üzenetére
Amivel semmi baj nincs, mert van náluk az Edge telepítő is, hogy én is tudjam használni... Itt a gond az, hogy túl sok idő telt el két Mint Edge verzió kiadása között, a céges ThinkPad billentyűzetéhez meg kellett volna frissebb kernel tavaly év végén, mint amit az akkori Edge tartalmazott... Az újabb kernelhez meg kellett volna újabb libc6, az meg akkor nem volt megoldható... Végül feladtam.
-
urandom0
senior tag
válasz
Warton #94709 üzenetére
Energiabefektetés nélkül pedig semmi sem működik
Egyébként anno a Debian is pont azért indult, mert az akart lenni "A Linux". Kezdetben mindig nagyon friss szoftvereket szállított.
Aztán az Ubuntu is "A Linux" akart lenni, neki sem sikerült. Aztán volt még a Mandriva, meg a többiek, mind-mind "A Linux" akart lenni. Most a jogi oldalától eltekintve, szerintem nem is működne az, ha csak egyetlen disztró lenni, kb. ott lenne, mint a ReactOS vagy a Haiku. -
-
Warton
őstag
válasz
urandom0 #94705 üzenetére
1. bekezdés: kb. leírtad a jelenlegi helyzetet. A linux nagyon széttöredezett műfaj épp a jellegéből következően. De alapvetően a magja ugyanaz, ha valaki az apt-ot megértette akkor már nem kell nagyon erőket kifejteni, hogy a pacmant megértsd.
2. bek. kb. ja, tökmindegy melyik disztro, a mag ugyanaz.
3. Kezdő linuxosoknak az a baja, hogy energiákat kell fordítani abba, hogy megismerjék a rendszert, mert van egy tanulási görbe. Ha valaki el tud érni egy szintet akkor már úgyahogy el lehet lenni linuxon, de az elején egy kicsit vad a dolog, szokni kell egy pár dolgot. No meg, ha pont bejön egy kezdőnek egy ilyen plasma6-os frissítés mint a mostani akkor aztán biztos, hogy menekül vissza winre. Meg akkor is ha valaki görcsösen ragaszkodik valami olyan dologhoz, ami egy kicsit másképpen működik linuxon. Pl. a páromnak hiába mutatom a libreoffice-t vagy az onlyofficet, mert neki MS office kell, hiába mondom, hogy a gimp tud mindent, neki a PS kell.
A linuxos DE-k olyan szinten testreszabhatóak, amiről a windows csak álmodozik. A MacbookProm DE-je úgy néz ki mintha windows11 lenne, a nyomtatós gépem meg pont úgy mintha macOS lenne. De tényleg olyanra csinálja az ember a kinézetet, amilyenre szeretné, csak a fantázia és a tudás szabhat határokat. Meglepő, hogy mennyi widget, meg app van, amivel tweekelni lehet a kinézetet, legalábbis KDE-n.
-
válasz
tordaitibi #94697 üzenetére
Ne legyen (szerencsere esely sincs ra). Vannak rendszerek, amik 1 fele disztribuciot kinalnak - nev szerint Windows es macOS -, ha nem tudjatok megemeszteni a Linux altal biztositott szabadsagot, lehet visszamenni rabigaba a masik 2 rendszerhez.
-
-
-
urandom0
senior tag
válasz
daninet #94698 üzenetére
Na igen, itt kezdődnének a problémák. Te azt mondod, friss kernel legyen. Más meg azt mondaná, legyen inkább régebbi, de stabil kernel.
A harmadik azzal jönne, hogy legyen apt a csomagkezelő, a negyedik meg azzal, hogy legyen rpm-es a csomagkezelő. Az ötödik kiírtaná a flatpakot, a hatodik a snapot, a hetedik meg mindkettőt.
És akkor jönne a nyolcadik, aki azt mondaná, legyen Cinnamon az alapértelmezett De, a kilencedik azt, hogy legyen a KDE, a tizedik pedig azt, hogy legyen a Gnome, és így tovább...Én persze értem, hogy a kezdőket zavarja, hogy ilyen sok disztró van. De a kezdők legyenek szívesek leszarni, hogy ilyen sok disztró van, és telepítsék fel, amit a fórumokon ajánlanak nekik (ami ugye általában Mint vagy Ubuntu), ismerkedjenek meg vele, és éljenek vele boldogan, ha úgy érzik, hogy az nekik megfelel. Ha nem, akkor lehet distrohopolni.
Az az igazság egyébként, hogy a legtöbb kezdő Linuxosnak az a baja a Linux-szal, hogy nem olyan, mint a Windows, úgy, hogy egyébként épp a Windows-ról menekülnek át Linuxra. A legtöbben nem is a Linuxot akarják, hanem egy gyors, karbantartásmentes Windowst, ami nem zaklatja őket frissítésekkel meg popupokkal.
Igazából, ha lenne egy tényleg tökéletes Linux, akkor sem tudnál megfelelni mindenkinek, mert egyszerűen nem lehet.
Sokan szidják például a Linuxos DE-ket, mert nem olyan "szép" a felületük, mint a Windowsnak. De ha megnézed azokat a Linuxokat, amik Windows copy DE-vel jönnek ki (pl. LinuxFx), sehol sincsenek a népszerűségi listán. -
-
válasz
daninet #94695 üzenetére
Értem én, mire gondolsz, de egyrészt a 10 évvel ezelőtti helyzethez képest szinte megvalósulni látszik, amit említesz, másrészt meg elképzelhetetlen, amire gondolsz. Arra gondolok, amit a nem terminalos csomagkezelésről írtál.
Mint el is hangzott, a desktop Linux quasi egy melléktermék és akármennyire is tolják a Snap, Appimage, Flatpak appokat, maga az alaprendszer az ettől még nem lesz más. Egy példát említek, az apt csomagkezelő az ugyan terminalban is használható, de GUI-s forntendek is vannak, direkt a nagyon noobok számára.
De ott a Linux Mint, ami említve lett, nemrég jelent meg magyar nyelven egy 170 oldalas Kézikönyv, de eddig is volt képekkel végigvezetett telepítési/használati útmutató és valóban nooboknak való, tipikusan nagyanyámnakiseztraknámfel disztró.
De itt a terminalos csomagkezelő éppen Frissítéskezelő álruhában a nagyon öreg 6.5.x kernelt akarja frissíteni( ami az Edge verzióben már induláskor ott van, de a telepített verziók is frissültek erre)
Ez a Frissítéskezelő kb mindent megcsinál egy kezdőnek, de tényleg mindent. (egy ideje terminalos update mellett már én is használom, a panelappok innen frissülnek)
Ha egy Linux Mint Cinnamon nem egy populáris noob-barát disztró, akkor semmi nem az.
(#94697) tordaitibi
Atyaég, Te tényleg rohamosan öregszel!
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- 3D nyomtatás
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Fotók, videók mobillal
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Google Pixel 10 Pro XL – tíz kicsi Pixel
- További aktív témák...
- MINI PC HP PRODESK 600 G2 G3 G4 G5 i3 és i5 6-9. gen gar. Budapest MPL Foxpost
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Honor MagicBook 16 Ryzen 5 5600H 16GB 512GB FHD 144Hz
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Ryzen 5 8400F / 32GB DDR5 / RX 7800XT 16Gb / 1TB SSD!
- HP 15S FHD LED Matt Ryzen5 5500U 4.0Ghz 8GB RAM 256GB SSD Radeon RX Vega7 Win11 Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest