- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
paolinho
őstag
-
válasz
paolinho #97897 üzenetére
Ha már létrehozta a NAS könyvtárat az /mnt könyvtárban, persze hogy méltatlankodik, hiszen már ott van.
Megint furán lecsípted az általam mutatott parancsot. Hiányzik az :users, ami a csoport tagságot állította volna be.
Így csak a felhasználód vette tulajdonba a mappát, a csoport (users) nem. Ez később még jogosultsági probléma lehet. Ha egyedül használod, valószínű így működni fog.Jónak tűnik az fstab fájl. Ha kiadod a
sudo mount -a
parancsot, újra végrehajtja az fstab fájlban felsorol csatolásokat. Ha minden jól megy az /mnt/NAS mappádban megjelenik a NAS tartalma. -
paolinho
őstag
Az első két parancs (sudo mkdir /mnt/NAS és sudo chown paolinho /mnt/NAS) után ezt kapom:
[kép]
Ezt követi a sudo nano /etc/fstab parancs. Eredménye:
[kép]
Ezután: //a.nas.ip.címre/megosztásneve /mnt/NAS cifs username=felhasználó,password=jelszó,iocharset=utf8 0 0
Illetve: CTR+O, kilépsz (CTRL+X), de nem lép ki
Eredménye:
[kép] -
válasz
paolinho #97895 üzenetére
Utána hogy jutok a végére? Csak simán a Le nyillal?
Pontosan! Lemész a /swap sor alá, és oda beírod /bemásolod azt a szép hosszú sort.
Az username=felhasználó,password=jelszó a NAS megosztásához tartozó felhasználónév/jelszó, és nem a Linux felhasználód adatai.Az utolsó fotón hiányzik az user= és a password= bejegyzések.
A # jel nem kell az elejére, ezzel jelzed a rendszernek, hogy abba a sorba írt további parancsokat ne vegye figyelembe. Ahogy a képen is látod, angol magyarázó szöveg is a # jellel kezdődik, hogy a rendszer azt ne próbálja értelmezni. Ez arra is jó, hogy inaktívvá tegyél egy bejegyzést, ha mégse lenne rá szükséged, de kitörölni sem szeretnéd, mert később még kellhet.
-
paolinho
őstag
Igen, a gyárival gond nélkül látni:
[kép]Azt jelenti az elakadásom, hogy nem történik semmi utána. Idáig eljutok probléma nélkül:
[kép]Utána hogy jutok a végére? Csak simán a Le nyillal?
Mert ha igen, akkor hiába írom be az Általad írtakat behelyettesítve az aktuális adatokkal, semmi nem történik. [kép]
Nem kell esetleg egy # a sor elejére? Mondjuk nálam akkor sem történik semmi változás. -
Honnan tudná, hogy ez a rengeteg makró szándékosan van ott? Ezért is mondja rá hogy PUA. Potenciálisan kéretlen alkalmazás, azon belül is dokumentum.
Ha tudod, hogy azok biztonságosak, figyelmen kívül hagyod, de meg is kérheted, hogy hagyja figyelmen kívül --exclude-pua=Doc -
-
A ClamAV megbízhatóságáról... Kíváncsiságból lefuttattam a USR mappán. 137 darab false positive, mind a LibreOffice makróira mutat.
-
paolinho
őstag
Bedugtam a pendrive-ot, nyomtam egy Escape-t, lelapoztam az UEFI-s Kingston-hoz. Itt kiválasztottam a Mint-et. Valahogy így ment a telepítés. Csak a Mint van a gépen, nincs más rendszerem és dual boot sem.
De korábban sok minden más is ki volt rajta próbálva, gondolom, ez lehet a baj.cigan: Köszi, próbálkozom vele így, ahogy írtad, de még egyelőre elakadtam a sudo nano /etc/fstab parancs után. Valamit rosszul csinálok.
-
válasz
sh4d0w #97880 üzenetére
Köszi!
Ehhez a TPM chiphez van szabványos hozzáférés? A Linux tud kommunikálni vele?
Közben kipróbáltam, és a helyreállítási kulcsa simán feloldható a titkosítás, ezek után pedig hozzáférek, fel tudom csatolni a fájlrendszert.paolinho
Előbb tapasztald ki, hogy a rendszer alapértelmezett fájlkezelőjében hogyan működik az elérés. Ott látod-e a NAS-t, tudsz-e kapcsolódni. Ha ott felcsatoltad, eléred, megjelenik a DC-ben is.DC-ben nekem sem működik a hálózat elérése. Se akkor, ha belemegyek a "Windows Network"-be, sem akkor, ha a "Hálózat" menü "Hálózati csatlakozás..." pontjára bökök.
A legegyszerűbb, és legbiztosabb, ha készítesz neki egy mappát pl. /mnt/NAS és minden boot-kit ide próbálja majd felcsatolni a NAS-t. Ehhez kell készítened egy könyvtárat:
sudo mkdir /mnt/NAS
Ezután hozzá kell aki a felhasználódat, és csoportodat, hogy Te is hozzáférj:
sudo chown felhasználóneved:users /mnt/NASAztán szerkeszteni kell az fstab fájlt:
sudo nano /etc/fstabÉs a végéhez egy új sorban beírni:
//a.nas.ip.címre/megosztásneve /mnt/NAS cifs username=felhasználó,password=jelszó,iocharset=utf8 0 0Elmented (CTR+O), kilépsz (CTRL+X), és a
mount -a
paranccsal leteszteled működik-e. Ha minden jól ment a /mnt/NAS mappa alatt eléred a NAS-t. A DC alatt is. -
paolinho
őstag
Háát..., ezt ugyan megolvastam ugyan, de sajnos nem tudom kivitelezni. Ezek a GVfs cuccok mind fent vannak a Synaptic szerint, de hogy miként tudom összehozni a DC-vel, az nekem hottentotta.
Más. A számítógép bekapcsolását követően, mielőtt a rendszer betöltődne EZ a kép jelenik meg a monitoron. Hogy lehet ezt megszüntetni?
-
válasz
paolinho #97885 üzenetére
Volt egy ilyen gyanúm, mert a Nemo eleve látta nálad a NAS-t. Talán itt lesz segítség: [link] Idézem:
Q: Can I get access to network resources like in Nautilus or Thunar?
A: Yes, DC can use GVfs. GVfs supports many protocols: NFS, SMB, FTP, SFTP, WebDAV, MTP, mobile phones (Windows, Android, Apple), media players and other.
First, packages gvfs, gvfs-backends and gvfs-fuse should be installed. Keep in mind that some distributions have not packages gvfs-backends and gvfs-fuse, because they are part of package gvfs, or it can be several packages with names gvfs-backends-* or gvfs-*.
Now insert GVfs path in the address bar: click by right mouse button at address bar to edit it (or call internal command cm_EditPath).
For example, access to
FTP:
ftp://ftpuser@ftpserver
SMB:smb://servername/sharename/
WebDAV:davs://servername
For a list of supported protocols, see the GVfs documentation.
Well, for access to FTP (for SSH+SCP too) and SMB you can use default WFX plugins FTP and Samba.
-
válasz
paolinho #97881 üzenetére
Csak tippelni tudok, bár nem derült ki, hogy milyen rendszerről van szó. Debianon futottam már bele olyanba XFCE-n, hogy a Thunar nem látta a NAS-t, ott a "gvfs-backends" csomag telepítése megoldotta a dolgot.
Ha Debian alapú rendszert használsz, akkor érdemes lehet erre rákeresni, hogy telepítve van-e? Bár lehet, hogy a Double Commander más tészta, nem tudom.
-
paolinho
őstag
Abban tudnátok segíteni, hogy a Double Commander-ben hogy tudnám elővarázsolni a hálózaton csüngő NAS-omat?
A Nemo fájlkezelő alatt simán látható a Hálózatra kattintva, viszont a DC alatt a Hálózati csatlakozásra ha kattintok, az alábbiak ugranak elő:
FTP
Lomtár
Windows NetworkDe ezek alól nem találok a NAS-hoz. Mit csinálok rosszul?
-
-
válasz
Dhampir #97875 üzenetére
ubyegon@Mint-C-22-Latitude-5520:~$ sudo dmesg | grep microcode
[ 0.642007] microcode: Current revision: 0x000000b6
[ 0.642008] microcode: Updated early from: 0x000000b4
ubyegon@Mint-C-22-Latitude-5520:~$ sudo dmesg | grep -i microcode
[ 0.139422] GDS: Mitigation: Microcode
[ 0.642007] microcode: Current revision: 0x000000b6
[ 0.642008] microcode: Updated early from: 0x000000b4Érdekes, reboot után ezt írja, a kapcsos zárójelben lévő számok eltérőek:
Az a
[ számsor]
a bootprocessek betöltési ideje a dmesg-ből! Gyorsabb lett nálad. -
Dhampir
félisten
Ubin nézve frissült az Intel mikrokód:
sudo dmesg | grep microcode
[ 1.074396] microcode: Current revision: 0x00000433
[ 1.074399] microcode: Updated early from: 0x00000432Érdekes, reboot után ezt írja, a kapcsos zárójelben lévő számok eltérőek:
sudo dmesg | grep -i microcode
[ 0.963480] microcode: Current revision: 0x00000433
[ 0.963485] microcode: Updated early from: 0x00000432(#97874) ubyegon2
:-D -
válasz
tordaitibi #97869 üzenetére
Ti ketten csixykomával sportot űztök a flexeljünkssdtagépbe témában!
Amúgy a controller chipet kéne kilógatnod jobban, akkor lenne igazi a hűtése. De egyedi, az tény.
-
-
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2 #97851 üzenetére
Érdekes hír.
"ha ezek közül a legújabbakat, a lehető legjobb minőségben és az AMD egyik legújabb processzorán, egy Ryzen 7 9700X-en futtatják."
Nobara Linuxon (Fedora alapú) tesztelték a német cikkben:
"Tehát nézzük meg közelebbről a Zen 5 CPU-t Nobara Linux 40 alatt a következő szoftvercsomagokkal." -
5leteseN
senior tag
válasz
tordaitibi #97869 üzenetére
Átmentél a "teszten", te voltál a leggyorsabb! (
).
...+ "vettem"!Egyébként az eBay-en 15€ körül vannak a 20-30cm körüli toldók(ami magyarul szerintem jobban illik rájuk, mint kiemelő, de nem ez a lényeg):
-
-
5leteseN
senior tag
Ah... Értem! Ez jó hír!
Nálam "alapból" ki van kapcsolva a Security Boot, és a Rufus-os beállítású "Ablakok" nálam nem s hiányolják.
Redmont hozzáállása továbbra sem szimpatikus, a magam kis porszem módján igyekszem kijavítani rendszeres próbálkozásaik eredményét.
Azért megdobnám pár-tíz $-ral azt a fogyasztóvédő (amcsi) non-profit szervezetet, amelyik feljelentené ezért a Windows-t!
...ha van még ilyen szervezet!OFF-vége
#97867 , Rowon
Cserélhető PCIex4 csatornás SSD M.2 megoldás(rack), egy toldóval(reiser) bekötve.
"Kici kínaiaknál" nincs még ilyen?Addig is(ha nincs még ilyen rack) egy 30-40-60 cm-es reiserrel ki lehet hozni az(általában M-key-es) SSD-foglalaltot az alaplapról ház hátulján, csak óvatosan kell bánni vele.
-
Hétköznapi usernek ez a BitLocker dolog szerintem egy szükségtelen kínlódás, viszont egy fejlesztőnek biztosan mások a szükségletei, ott még megértem. Ez a dual boot is annyi sebből vérző történet, én is gondolkoztam már sok mindenen, hogy mivel lehetne kiváltani, főként hardveres oldalról.
Jelenleg két m.2 SSD van a gépben, egy Fedorás és egy Win10-es. Alternatív megoldásként egy 3,5" vagy 5,25" baybe beépíthető mobil rack, pl.: [link] Ebben szabadon cserélhetőek az SSD-k, akár több rendszerrel is. Nyilván ez egy drága megoldás, viszont az esélye, hogy bármi, bármivel összeakad kereken nulla. 120 gigás satás SSD-ket már pár ezerért kapni Aprón.Cserélhető külső SSD-s M.2 ház. Jelenleg van egy ilyenem: [link] Nagyon jó cucc, gyorsan cserélhetőek benne a meghajtók, viszont egyelőre még ez is drága történet. Olcsón kis tárhelyű SSD-ket könnyen be lehet szerezni, viszont nagyobb adat tárolásához megint kell egy gazdagép, vagy egy NAS, ami megint pénz.
Nem tudom mi lenne a legjobb.
-
válasz
5leteseN #97864 üzenetére
Nagy trükk nem kell, ha csak a Linux-oknak kiadott kulcsot frissítették, elég lesz - ahogy írták is - egy új kiadást készíteni, az új kulccsal. Persze elegánsabb lett volna jóval korábban kiadni a fejlesztőknek ezt az infót. Plusz semmi nem történik (még!), ha utólag kikapcsolod Secure boot-ot.
-
-
5leteseN
senior tag
válasz
tordaitibi #97862 üzenetére
Remélem, hogy sürgősen lesz erre Redmonti lépésre (Linux-os)
megoldásválasz.
Annak még jobban örülnék, ha lenne egy tömeges tiltakozást követő visszavonás.Nem várható(sajnos)!
-
válasz
tordaitibi #97860 üzenetére
A BitLocker nem a fájlrendszert titkosítja, hanem a lemezt. Ebből következik a dual boot problémája is. Ha titkosítva van a lemez, hogyan oldala fel a titkosítást a Linux, ha csak a Windows ismeri a kulcsot?!
Pendrive/külső lemez esetén egyszerűbb a dolog, ott csak egy jelszó kell a BitLocker titkosítás feloldásához.Szóval miután kötelezővé válik, valószínű CsengődiGeri megoldása lesz csak járható(2 külön lemezen a két külön rendszer), hacsak fel nem fújják magukat a fejlesztők, és a kulccsal titkosított Bitlocker dekódolást is fel tudja oldani.
-
"a Windows értelemszerűen friss rendszerindító kódja lép életbe, és az tölti be a Linux-ot is, ha a felhasználó ezt kéri."
Én ilyet még az életemben nem láttam, és nem tudtam elérni hogy egy Win felvegyen az indítómenüjébe Windowson és Windows VHD VHDx lemezképeken kívül bármilyen más oprendszert.
25 év óta most eljutottunk oda hogy a winloader képes lesz erre...?
Vagy nem jól értelmezem?
Az külön it aranyérmet érdemel hogy ezután gyakorlatilag lehetetlen bármi mást indítani a gépeken, se live, se rendszermentő se semmi külső adathordozó. -
válasz
CPT.Pirk #97845 üzenetére
Ezt én is olvastam, csak a mechanizmusát nem értem. Ez nem csak akkor jön elő, ha a Secure boot be van kapcsolva? Hogyan képes a Windows az UEFI Secure boot "adatbázisát" frissíteni? Ez nem biztonsági rés? Ennyi erővel "bármelyik" program képes átírni az UEFI NV-RAM-ban tárolt adatait.
-
válasz
CsengődiGeri #97859 üzenetére
Ennek köze nincs az általad említett külön lemezekhez.
Én 6 éve vagyok dualbootba, írja-olvassa az össes Windows partíciót mindegyik linux.
Ha bitlocker van akkor természetesen nem de olyan híreket hallottam félfüllel hogy kezeli a linux a feloldó jelszó megadása után.
Winen kötelező kikapcsolnia Fast startup-ot, és arr figyelj ha szoktál hibernálni vagy hibrid-suspend, ne indítgasd a lefagyasztott rendszereket egymásra. -
CsengődiGeri
tag
https://www.hwsw.hu/hirek/68036/windows-windows11-24h2-bitlocker-titkositas-ssd-hattertar.html
Ha ez tényleg igaz, akkor az hogy fog működni amikor a win az egyik ssd-n van a linuxom meg a másik ssd-men és a F8-cal a BIOS-ban választom ki melyik induljon. Akkor ha a linux-ot indítom nem fog menni mert titkosítva lesz? Vagy a linux alól nem fogom látni a win-es ssd-n levő összes particiot vagy csak a win C-jét? A cikkben semmi infó nincs erről.
-
válasz
tordaitibi #97853 üzenetére
Debian-t meg kéne hagyni Debian-nak szerintem is, így lassan már nem is stable Debian lesz stabil csomagokkal, hanem egy preUbuntu mindenféle szutyok homokozókonténeres megoldással, mintha nem lenne trágyahordó targoncányi Ubuntu és Arch, Fedora alapú disztró játékosoknak.
Ne a játékokat futtassa gyorsabban hanem a fájlkezelőt meg a pdf olvasót.
Meg legyen atomstabil.
-
válasz
tordaitibi #97855 üzenetére
Nem tudom, mindenesetre már a snapet is környékeztem tegnap, mert elég jó a szoftverválasztéka. A flatpak viszont népszerűbb, így nyilván az felé húzok. Több ember használja, több figyelmet kap, ami jó dolog.
-
-
moleculez
veterán
válasz
tordaitibi #97850 üzenetére
Jaja, elég unortodox megoldás, de működik🤷🏼♂️
Linux, így szeretem -
válasz
ubyegon2 #97851 üzenetére
Ezaz, Debianra Flatpak...?? közben a Snap felkészül...
More, ebbű' még baj lehet
Ne a játékokat futtassa gyorsabban hanem a fájlkezelőt meg a pdf olvasót.
Én nem játszok, pontosabban csak régi nosztalgiákkal, azzal nekem sincs bajom, pörögnek rendesen Linuxon, még Wine alatt is teljesen oké. -
válasz
Mi baj lenne belőle?
Tudod hányan használják így? A Flatpaké a jövő, nagyon úgy nézki. Olyan rendszerekre is fel tudsz rakni vele fontos csomagokat, amikre más módon korlátozottak a lehetőségek, pl. Enterprise Linuxok, Immutable disztrók és a Debian Stable. A Red Hatnek és a Fedorának saját flatpak tárolói vannak.
A Debian népszerűségén NAGYON sokat dobott, hogy végre a non-free firmwarek mellett betették a disztróba a flatpakeket is.
-
válasz
Hát igen, szentségtörésnek is felfogható meggondolatlanság, no de mindegy, Debianon még ez is működik!
amúgy meg:
Megmérték: Gyorsabban futtatja a játékokat a Linux, mint a Windows
Pont a PCfórumon jelent meg!
A cím elég idiótára sikerült, de egye fene...
-
-
baloo79
tag
válasz
paolinho #97696 üzenetére
Más. Lehet hogy hülyét kérdezek, de a Double Commander-ben hol találom a Letöltés mappát? Totál elvesztem benne.
A legegyszerűbben úgy tudsz Double Commanderben a home mappába menni, ha a jobb felső részen rányomsz a tildére ( ~ ), az oda fog vinni, úgy már látni fogod a Dokumentumok, Letöltések, Zene stb. mappákat.
(Ha az egeret csak a tilde jel fölé viszed, akkor is kiírja, hogy "Ugrás a saját mappába")
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
moleculez #97846 üzenetére
Nincs ilyen sípolás, miután most 6. éve megjelent a proton a Steamben. Azok a játékok nem mennek, amik anticheat megoldását nem akarják portolni Linuxra, vagy ugyan portolták, de a játéknál nem engedélyezték (ilyen is van, mert a kiadó nem akart foglalkozni a supporttal). Ezek jellemzően a fiataloknál menő lövöldözős játékok.
Minden más tök faszán megy, ráadásul az OS overheadje jelentősen kisebb így itt-ott még FPS-ben is jobban megy a játék, mint Windows alatt. És itt Cyberpunk szintű AAA játékokra gondolok, évek óta csak Linux alatt játszom.
-
moleculez
veterán
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Amelyik gépen Windows és secureboot is van, ott Linux telepítő bebootolást lehetetleníti el az egyik friss Windows frissítés. A dolog az Ubuntu 22.04-et is érinti. https://pcforum.hu/hirek/28106/windows-kb5041571-linux-iso-bootolas-hiba-windows-frissites
moleculez: gondolom a felújított, Definitive edition.
-
moleculez
veterán
Játszani támadt kedvem: felpattintottam a Steamet, onnan AoE2 vaj siman megy🤷🏼♂️
Annyi hogy a Steamet flatpakból kellett telepíteni. (Debi alatt legalábbis) -
Felraktam a minigépre egy Alma Linuxot és beállítottam neki a dnf-automaticot. Elméletileg most már rendben vannak a frissítések, be van állítva a timer is, nem kell hozzányúlni a géphez, csak használni. Szeretem, ha egy rendszer szinte gondozás mentesen beállítható. Nincs folyamatosan útban, csak megy a háttérben, én meg használom, kb. mint egy Android telefont. Az Alma régebbi csomagjai miatt nem igazán tartok az XZ-hez hasonló fiaskóktól sem.
-
válasz
paolinho #97839 üzenetére
Igazán nincs mit!
Igaz, mindig elfelejtem, hogy a
smartctl
használatához előbb fel kell telepíteni egy csomagot:sudo apt install smartmontools gsmartcontrol
De van GUI-s app is ugyanerre (gsmartcontrol), így azt is beírtam a fenti sorba. Érdemes ezekkel nézegetni a meghajtóidat, teszteld le a programokat.
Telepíteni több programot is tudsz egy terminal parancs alkalmazásával, egymás után beírogatod őket, mint fent is láthatod.
-
paolinho
őstag
Ha egy SD kártyára vonatkozóan szeretnék információt róla, milyen parancsot kell kiadnom a Terminálban? Köszi!
-
válasz
Rimuru #97833 üzenetére
Intel SGX nem volt bekapcsolva, hát ugye...persze ez igen ritka probléma amúgy, laikusnál gond lett volna.
Akkor értelemszerűen nem a iso kiírás volt a gond. De ez a swap fájl és Mint 22, hát elég érthetetlen. Nálam nem csinált 32GB mellé, az tuti. Vannak itt azért rejtélyes dolgok.
Mindegy, azért ügyi voltál és már egy Linux Mint -et is telepítettél!
-
válasz
paolinho #97832 üzenetére
Gyanítom, azért van, mert ez a fájlkezelő Nemo névre hallgat, viszont az MX alá a Dolphin volt beépítve
OK, ez mind igaz, de hogyan befolyásolná az MX Dolphinja a Linux Mint Nemo működését? Nem értem, miért nem magyar nálad, nekem magyar teljesen, de már az install elején a magyar lokációt választottam...A Rendszerbeállítások/Nyelvi beállításoknál a Nyelvi támogatás-ba bemenve nem írja a magyar nyelv sorában, hogy hiányos telepítés?
Synapticban még ezeket érdemes megnézni, hogy telepítve van-e...
Szerintem próbálgasd külön mindkettőt, de ne kavard még egyelőre a GTK-s és a QT-s programokat. Egyébként lehet ezeket keresztbe telepíteni.
-
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #97829 üzenetére
Btw, Intel SGX-et hianyolta boot soran.
Live rendszer tempoja ertelemszeruen nem kritika (ugy ahogy a tobbi se), nem is szamit csak egy erdekesseg. Es nem egy arch/gentoo/alpine liveokhoz hasonlitom, hanem pl fedorahoz (workstation, gnome)> mivel írtad ki az iso-t...
ez kerdes? persze hogy dd-vel> de ha hozott létre swap file-t, akkor az nem a Mint 22.
32gb ram melle csinalta, ezt az isot toltottem: linuxmint-22-cinnamon-64bit.iso -
paolinho
őstag
válasz
ubyegon2 #97800 üzenetére
Igen, köszi utólag pótoltam ezt, de sajnos ez sem oldotta meg a Fájlok problémáját. Gyanítom, azért van, mert ez a fájlkezelő Nemo névre hallgat, viszont az MX alá a Dolphin volt beépítve, és az az app mélyebbre hatóan volt lefordítva. Próbáltam itt is telepíteni a Dolphint, de ez sajnos nem jött össze, nyilván ennek megvan az oka.
-
válasz
tordaitibi #97830 üzenetére
97804-ben én is írtam, hogy javasolt a swap sok RAM mellé is. Nekem nem csinált a rendszer meg én sem. Mindent beirányítok RAM-ba cache-elni, de nehogy már 32giga RAM ne legyen elég. Pedig ezt a dinamikus swap-ot megnézném kíváncsiságból...
-
válasz
CsengődiGeri #97822 üzenetére
Én Winről jöttem ahol némely szoftver 32GB ramnál is ordítozik hogy kell neki a lapozó.
(igaz W10-en már hálistennek különvették, van swapfile és hiberfile, user dönthet mik az igényei)
Ezokból, meg mivel én sokat hibernálok, mindig ram méretű swap partíciót alkalmazok. Valamint próba disztrókat is sokszor tesztelek és akkor ott a swap partíció, mindegyik ugyanazt használja, nem kell vacakolni swapfájllal.
Ha nem hibernálsz, elég nagy a ram, én véleményem szerint akkor se árt valamenyi swap, ez lehet akár swapfájl is.
Más ezt érthetően máshogy gondolja, mások az igényei, én így csinálom. -
válasz
Rimuru #97828 üzenetére
Old school...
meg nem bootol, lassú a live. Nem lehet, hogy pálcika WM-hez hasonlítod?
Ugye nem tudjuk milyen nokedli gépre rakod, mivel írtad ki az iso-t...
A két partíció az OK, de ha hozott létre swap file-t, akkor az nem a Mint 22.
Jó lesz az, nyilván neked nem jön be, mivel Gentoohoz meg Sway pálcikaWM-hez vagy szokva.
-
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #97827 üzenetére
Kesz van
Live nem bootolt es nem ad hibat splash screenen (persze en tudom hogy nezzem meg mi baja de ha valaki elsonek lat linuxot akkor meddig fog ra varni?)
Valamiert eleg lassunak tunt a live rendszer, mas porgosebb szokott lenni (egy lassu pendrive-on).
Efi bejegyzest Ubuntu nevvel hozta letre
Default csak 2 particiot hoz letre efi es root (ext4), viszont csinalt swapfile-t (2GB)
Az egesz rendszer old schoolnak erzodik, x11, blueman-manager, synaptic, stb., default setupbol hianyolok is egy power profiles implementaciotRoviden ennyik az elso benyomasok.
-
válasz
CsengődiGeri #97822 üzenetére
A Linux Mint, ahogyan az Ubuntu is 17.04 verzió óta, swap file-t készített telepítéskor, ami sok szempontból jobb, mint a swap partició, de annyiban dinamikus csak, hogy változtathatod a méretét, egyébként van dinamikus swap file is, az egy harmadik swap változat. Elméletileg akkor is elkészíti a rendszer a swap file-t, ha van swap partició. A swap lényege röviden annyi, hogy a RAM-ban kezelt éppen nemhasznált fájlokat a rendszer swap-ba rakja, így csinál helyet a következő processzeknek.
A swap sokkal lassabb, mint a RAM, még SSD-re swapolás is nagyságrendekkel lassabb, így a legjobb, ha van elegendő fizikai memória és nem kell swap. Úgy vettem észre, hogy 8GB RAM-ig célszerű a swap, időnként használta a rendszer, de 12GB esetén is használja minimálisan, ha látja, hogy ott van, emiatt célszerű a swappiness default értékét 60-ról levenni mondjuk 10-re.
Egyébként swap helyett használhatunk még zram-ot, főleg ha lassú a swap! [link]
Ebben van két link, ami érdekes lehet, ha valakit jobban érdekel a swap.
-
CsengődiGeri
tag
válasz
ubyegon2 #97804 üzenetére
Bocsi a butaságot kérdezek. Valahol azt olvastam, hogy a mint ha nem csinálok külön swap particiót akkor a root particióba swappol valoszinüleg dinamikus filebe és ezért nem is kell külön swap partició. Persze lehet csinálni de ha dinamikusan kezeli és ssd-n van a rendszer kell a swap partició egyáltalán? gyorsabb lesz vagy mi lehet az előny ill.a hátrány ha van ha nincs.
-
-
urandom0
senior tag
Azt ne kapcsold ki, hanem tekerj lejjebb az ablakban, a jobb alsó sarokban ott a jelszókezelő elindítása gomb. Arra klikk rá, az ablakban lesz olyan, hogy jelszó megváltoztatása. Arra klikk, és itt van a trükk: nem szabad jelszót megadni, akkor sem, ha hápog, hogy túl gyenge a jelszó. Csak okézd le az üres ablakot.
-
válasz
Rimuru #97812 üzenetére
Van külön Szoftverközpont vagy mi, de a Flatpakot külön engedélyezni kell...
Akár tehetsz egy próbát a gnome sw-vel is...fogalmam sincs, hogyan működne, de szerintem akár használható is lehet.
(#97813) csixy
Azt nem elég kikapcsolni, mivel így csak nem lesznek jelszótárolók, sőt, így még rosszabb is! Amit linkeltem, ott kapcsolgass, amit lehet. Vagy töröld magát a kwallet csomagot.
-
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #97810 üzenetére
Fedoran azert jo a gnome software mert az intezi a frissiteseket* de csomagot is lehet vele telepiteni (legyen az flatpak/repobol jovo). Jo lenne ha utobbira is lenne valami, pl gnome sw tokeletes lenne.
*sot, csak ez a hivatalosan tamogatott release upgrade path (pl 39-rol 40-re)...
-
csixy
addikt
válasz
Rimuru #97808 üzenetére
Igen. A frissítéskezelő egy piros pöttyel jelzi, hogy rá kell nézni és onnantól két katt a frissítés.
A frissítéskezelő fejlécében menüjében is nézz szét , be lehet állítgatni sok mindent.
Mindenképp cinnamont rakj fel.És pontosan amikor a letöltési tükör x@rakodik, akkor dühíti fel a tulajt kikapcsolás helyett az automata fríssítés pampogása.
-
válasz
Rimuru #97808 üzenetére
Gondoltam, hogy nem a telepítés mikéntje érdekel, hanem a helyi sajátosságok!
Gondolom nem gnome software van fent de van masik UI ugye? tehat menni fog 1 click update akkor ha nem kapcsolom be az auto update-et?
A Frissítéskezelőre gondolsz remélem...elég egyszerű, én időnként azt szoktam lefuttattatni külhonban lévő gépen hölgy userrel. Pár katt valóban, de a jelszavát jó lenne, ha megjegyezné a delikvens, mert az itt is kelleni fog. Ebben lehet a tükröket is váltogatni
Ritka mostanában a tükörváltás szükségessége, legutóbb volt egy rövid kihagyás valamelyikben, de elég stabilak.
Az Inditópultban is érdemes kikapcsolgatni, ami felesleges, ha úgy döntesz, akkor a Frissítéskezelőt hagyd benn, ahogy csixy is írta, jelezni fog, ha van mit frissíteni.
(#97807) CPT.Pirk
Utóbbi KDE-s próbáknál nálam se volt gond a Kwallettel egyébként, azelőtt hol volt, hol meg nem. Fogalmam sincs, mitől függ, de Cinnamonom a Chrome az felugrasztja a jelszókezelőt, az tuti.
(#97809) csixy
Igazán nincs mit, tényleg jó lenne, mert valóban könnyen érthető még egy kezdő számára is, amit elmagyarázol! Szóval várjuk a blogod! Tibikomámat is mindig biztatpm blogolásra, de azt hiszi, hogy gonoszkodásból mondom, pedig nem!
-
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #97799 üzenetére
Magaval a telepitessel biztos hogy nem lesz gond, csak azert kerdezek mert egy informatikai analfabetahoz fog kerulni szoval a lenyeg hogy minel problemamentesebb legyen es hogy "kesz" rendszert kapjon. Amugy meg Chrome a lenyeg, netflix stb menni fog es boldogsag van.
> Ami hosszabb idő alatt előfordulhat, az az, hogy a kiválasztott letöltési tükör megszűnik és másikat kell beállítani, ezt nem árt megjegyezned, hol kell megcsinálni, így már jártam én is távollévő géppel.
Ez jo, akkor keresek majd valamit ami stabilnak tunik, az se baj hogy kicsit lassabb. Egy kicsi swapfilet is kapni fog de csak biztonsag kedveert.
Gondolom nem gnome software van fent de van masik UI ugye? tehat menni fog 1 click update akkor ha nem kapcsolom be az auto update-et? -
hogy lehet ezt a jelszókezelőt végleg kussoltatni benne?
Hívd elő a Kwallet ablakot, ott ki tudod kapcsolni szerintem. Lehet be kell menned a Beállításokba, ez a képen lévő Bezárás nem tudom, mit csinál...
más
Minap raktál fel cigam ft-nek egy videót a sovány EFI partició növeléséről és volt már pár hasonló megoldásod, szerintem ezeket egy blogban érdemes lenne összegyűjtened, mivel hasznosak, de így topik hsz-ként eltűnnek ezek a süllyesztőben!
-
válasz
I02S3F #97803 üzenetére
Az én gépem tud alvóba menni, ahhoz nem szükséges a swap?
Nem, suspend az RAM-ba dolgozik, hibernálni nem tudnál swap nélkül. Dell Latitude 5520 is megy szépen alvóba lecsukáskor.
Amúgy minimális swap file-t érdemes csinálni, azt írják mindenütt, ha nem akarod dobni a helyet, akár dinamikus swap file-t is csinálhatsz, bár 1GB normál swap nem annyira vészes. Ezt a dphys-swapfile lehet érdemes lenne kipróbálni, lehet kell hozzá a swapspace is, nem láttam még működés közben.
-
-
csixy
addikt
Nézegetem a waylandos rbos-t
a waylandos plasma használható belőle egyedül
hogy lehet ezt a jelszókezelőt végleg kussoltatni benne?
tud valaki egy működő screenrecordert wayland támogatással a plasmához?
A plasma túl sok nekem, de gyűrögetem , hát nem cinnamon az biztos! A nem belevaló dolgokat meg csakazértis belepakolásztam ....synaptic, nemo, spectacle (ez alapból nem volt benne), satöbbi.
-
válasz
tordaitibi #97795 üzenetére
Nagyon kedves tőled, de nagyon távol állok a vérprofitől, használom egy évtizede, emiatt jobban kiismerem magam benne. Amúgy a beállítási opciók 90%-át sose próbáltam.
Minap is találtam két olyan beállítási opciót, amit azelőtt sose láttam, ezért is jó, ha olvasom a kérdéseket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Antivírus szoftverek, VPN
- OLCSÓ MONITOROK
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- BESZÁMÍTÁS! Asus H110M i5 7400 8GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD GTX 1650 4GB ZALMAN S3 TG Chieftec 600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged