- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Kempingezés és sátrazás
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
sh4d0w #97998 üzenetére
Nem akarom elhinni, hogy annyi diskurzus utan TE meg mindig nem erted.
Nem a deb a bajom. Hanem hogy valószínű nincs rá ember vagy nemtudommi, és azt hogy nálam leszerepelt, azt nem a formátumának köszönheti!!! Hanem hogy elavult 3 éves csomagokkal van tele a gyári tárolója minimum 3 disztrónak. Mivel nemrég ennyit próbáltam ki.
A Skypot azért nem tudom mert kb. 6-7 éve nem használtam, amúgy legjobb tudomásom szerint nem lokálisan hanem szerveren tárolja a kontaktokat, mindent. (Viber tuti nem tárol csak lokálisan, a telefonon van minden és onnan húz be szinkronba mindent a desktop Viberekre)
Holnap feltelepítem az otthoni winre, kíváncsivá tettél.
Konkrétan egyik barátom mai napig W8-on tolja, megtámogatva egy külső virnyakergetővel.
Nekem nagyon is teljes értékűnek tűnik az W8. -
válasz
tordaitibi #97996 üzenetére
a W7 x64 (ami lejárt lemez 11 éve), kompromisszumokkal de használható operációs rendszer jelenleg 2024-ben.
Így van. A kompromisszum az az, hogy nem mész fel vele a netre.2024-ben semmi értelme neki, kivéve, ha valami olyan programot futtatsz offline, ami nem lett semmi másra megírva. Állítólag az egészségügyben még vannak ilyenek, iparban meg XP.
-
válasz
tordaitibi #97996 üzenetére
Nem akarom elhinni, hogy annyi diskurzus utan meg mindig nem erted.
Eloszor is: nincs az a kompromisszum, amivel egy Windows 7 hasznalhato lenne manapsag es Windows 8-ra pont ugyanez igaz. A vegtelen kompatibilitas fenntartasa nem kifizetodo es nincs az a szoftverceg, ami ezt bevallalna.
Masodszor: a Linux olyan marad, amilyen most, esetleg vedd meg a RHEL-t es minden ugyes-bajos dolgoddal foglalkozni fognak (mar ami szabvanyos resze a disztribucionak).
Harmadszor: a deb-re tett megjegyzesed azert kulonosen rohejes, mert a rettenetesen sikertelen Android is azt hasznalja - ennyire idejetmult. Nem mellesleg az Android is egyseges.
Negyedszer: attol feltjuk, hogy tele lesz olyan automatizalt okorsegekkel, mint a Windows.
Ekletans pelda: anyosom megkapta a vadiuj kis 10 colos Lenovo laposat, kerte, hogy allitsam be a Skype-ot. Mivel anno a Windows 10 resze volt, gondoltam elinditom es amint belepek, ott lesz minden kontakt. Lofaszt, kozolte velem, hogy ez Metro-s alkalmazas, a desktop alkalmazasban keressem a korabbi kontaktokat (jo kis visszafele kompatibilitas). Desktop Skype letolt, telepitenem, nem lehet, mert fent van a Metro-s, elobb szedjem le azt. Nos, csak a Store-bol lehet eltavolitani es egyesevel nem, csak az osszes Metro-s cuccal egyutt - hat legyen. Nem hianyzik, hogy a napi hasznalatu rendszerem ennyire ellenem dolgozzon - ez nem user experience, hanem fos. -
válasz
urandom0 #97991 üzenetére
Oké.
Megint én példám.
Szokásos yt-dlp, jelenlegi függősége a python 3.7xx.
Oké, igen öreg a rendszerem, a python megállt a 18.04-en 2.7xx verziónál. Mindent elkövettem, és igen, igazad van, pár órai gugli és terminál után telepítettem a pthonv 3.7-et. Békésen megférnek egymás mellett.
Egyetlenegy bökkenő van. A rendszer képtelen használni, mintha nem is lenne.
Vagyis egy linux alapú, függőségekre épülő rendszert
vagy eldobsz x év múlva
vagy ha van lelkes brigád, az karbantartja a csomagokat, lásd SmPlayer, jelenlegi legrégebbi támogatott verzió Ubuntu14.
Csak ez ugye irgalmatlan meló.
Mondom mégegyszer, én nem vagyok mérvadó, ugye őskövület.
deviszont a W7 x64 (ami lejárt lemez 11 éve), kompromisszumokkal de használható operációs rendszer jelenleg 2024-ben.
A W8 teljesértékűen használható, minden W10 drivert megeszik stb.
Az is lejárt már 7-8 éve.
Az Appimage írásaddal maximálisan egyetértek. A Snap az én magánvéleményem szerint, a könyvtárszerkezete stb. alapján egy olyan appimagere hasonlító konténer formátum, amit összefog egy keretrendszer, az frissíti, az adja meg az appok jogait és felügyeli.
Ezt alátámasztandó, amikor régebben kicsomagoltam a snap Opera böngészőt, és usb lemezen átvittem másik gépre, elindult.
Persze keresgélte a /home/config könyvtárát egyebeket de elindult. Mint egy appimage.
Tudom istenkáromlás de a Linuxnak nagyon-nagyon kéne valami egységesítés. Igen ezzel elveszik az amitől szabad stb.
De az átlagusert egyáltalán nem érdekli hogy létezik 100 csomagkezelő, meg 500 disztró, 50 ablakkezelő, 100DE, 50 féle csomagformátum, snap flatpak deb rpm arch fedora debian vonal, meg a jóisten tudja micsoda.
A keményvonalasok maradjanak a megszokott dolgaiknál.
De legyen egy egységes valami mert ez így, ez szar. Már egy egyszerű disztróváltásnál, vagy disztró próbálgatásnál belegabalyodik a halandó, lásd most a kolléga aki hetek óta kérdezget.
Hogy ez, "A" Linux amelyik 1R userbarát, melyik, Mint, Arch vonal, rolling, stable, lts, Ubuntu vagy Debian vagy ajóistentudja mi a neve, az mindegy . Csak legyen már.
És ehhez amiról megint pofázok itt, KELL, alapja egy egységes csomagkezelés.
deb halott, nem részletezem sokadszorra miért.
Marad valami más, ami rugalmas, mindenen elfut, frissül, visszafelé kompatibilis, és ez a Linuxok 10000 féleségén csakis valami konténerformátum lehet. Mert a többibe már nemcsak halandó gabalyodik bele de szerintem a csomagok fejlesztői, karbantartói is.
Fogadom nagy összegbe hogy a 3%-ról megugrana a részesedése. Bár.. megint mindjárt megkapom hogy nem, dehogyis kell a szélesebb felhasználói tábor, neeem, ááá, szenvedjen meg érte aki akarja használni, és egyáltalán, dehogy is kell elterjednie, a hülyék maradjanak Winen.
Mintha féltenék. Mitől...? -
csixy
addikt
válasz
paolinho #97993 üzenetére
Akkor tedd már fel ide légyszives a sudo efibootmgr parancs lefuttatásának a végeredményét, ahogyan korábban az ls parancs kimenetét feltetted ide.
Ha elbóklásztál volna a legutóbb általam felrakott link tartalmában, amiben az efibootmgr keresőszóra talált hsz-ek vannak rendre, akkor kb ki tudnád találni, hogy mit kérünk Tőled.
-
paolinho
őstag
Okay, megcsináltam, de nem változott semmi sajna.
Kipróbáltam ubyegon2 által ajánlott boot-repair-t is, de ezután is megmaradt a legelől felugró "Failed to open \EFI\ubuntu\ - Not Found" szöveg. Plusz bejött még egy újabb ablak is valami GNU GRUB 2.1.2, ami a Linux Mint valamiféle indítója lehet, de ha nem bántom akkor tovább lép, és feláll a rendszer.
-
totron
addikt
Környezetek helyett ablakkezelőket kell használnotok és eljő a boldogság kora.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #97988 üzenetére
Lényeg, felpakolsz valamit aminek kell a libakarmi1.1, az legyalulja a libakarmi1.0 -t, és a csomagkezelő legyalulja azt a 5-10 programodat aminek a ez a függősége. Ez így brilliáns.
Ez csak akkor igaz, ha a csomagkészítőnek szándékosan ez volt a célja. Minden további nélkül fent lehet egy csomag több különböző verziója, szépen megférnek egymás mellett. Ilyen pl. a python, amiből van 3.11, 3.12, stb., és mind telepítve lehet párhuzamosan. Vagy a GTK, amiből most nekem is telepítve van libgtk-2_0-0, a libgtk-3-0 és a libgtk-4-1.
Meg lehetne csinálni azt, hogy mondjuk az Ubuntu 24.04-ben bent legyen az összes addigi Ubuntu verzió összes csomagja. A probléma az, hogy nincs, aki a régi csomagokat karba tartsa.
A Windowsban is rengeteg régi kód van, ezért is tud a korábbi verziókkal kompatibilis maradni. De ott a Microsoft megoldja házon belül, nagyon ügyelnek a visszafelé kompatibilitásra. Linuxnál ezt így nem lehet eljátszani. -
-
válasz
tordaitibi #97988 üzenetére
Ékes saját példám, legyalultam egyszer a KDE vágólapját, Klipper, 1 azaz EGY darab szoftverről van szó! és elvitte a 3/4 Plasmát. Hát ez tényleg tökfasza így.
A fullos DE-k eléggé összedrótozzák a hozzájuk tartozó programokkal magukat, de ez nem ugyanaz, mint amit ezelőtt írtál, gondolom előfordulhat olyan is, de én 10 év alatt még nem találkoztam ilyennel.
erre gondoltam:
..a libakarmi1.1, az legyalulja a libakarmi1.0 -t, és a csomagkezelő legyalulja azt a 5-10 programodat aminek a ez a függősége
Szóval ezt az elméleti hibalehetőséget ne keverjük a másikkal, nyilván ha én le akarom szedni a Nemot vagy valami Xappot, az egész Cinnamont repüljpávát fog játszani.
Uby, nem, nem erre vágyom mielőtt a szokásost megkapom tőled
csak leírtam.
Eszembe nem jutott volna ezekre reagálni!
-
Ettől függetlenül a a Linux-féle függőségek a rendszer legnagyobb rákfenéje, és a visszafelé kompatibilitás ellensége.
sh4d0w jól leírta ezt nemrégiben.
Lényeg, felpakolsz valamit aminek kell a libakarmi1.1, az legyalulja a libakarmi1.0 -t, és a csomagkezelő legyalulja azt a 5-10 programodat aminek a ez a függősége. Ez így brilliáns.
Meg lehet igen kerülni de nem fehér embernek való módon.
Ékes saját példám, legyalultam egyszer a KDE vágólapját, Klipper, 1 azaz EGY darab szoftverről van szó! és elvitte a 3/4 Plasmát. Hát ez tényleg tökfasza így.Winen ezt megoldották, hátránya van az biztos, 30-80GB winsxs könyvtár.
Viszont W11-n fut a W2000 programok fele legalább.
Uby, nem, nem erre vágyom mielőtt a szokásost megkapom tőledcsak leírtam.
A konténerbe (legalábbis Snap vonalon) nem vagyok tisztába az igazi függőségekkel.
De szerintem minden csomagba minden benne van amit ő használ, benne kell lennie. Mivel ha nem, ha szintén egy rendszert épít a rendszeren belül egymásra támaszkodó függőségekkel, akkor ezt is megette a fene. -
válasz
paolinho #97982 üzenetére
Terminal parancs az efibootmgr, akár az imént az ls kimenetét, úgy tudod berakni ide...ha azt írja, nincs ilyen, akkor Synapticból fel kell raknod. (közben csixy már leírta a lényeget...)
Nagyon kínai nekem is ez az EFI téma, de az a boot-kor megjelenő bejegyzés szerintem a Kubuntu után maradt meg a meghajtódon. Mikor pár hete ilyesmivel szívtam, a Dell Latitude 5520 EFI setup boot szekciójában volt csomó EFI/ubuntu bejegyzés, onnan törölgettem, de ez más gép, mint a tied, plusz én egy másik SSD-t is beraktam, amin volt EFI és több disztró is.
Nekem ha jól emlékszem a szintén Synaptic-ból telepíthető boot-repair program rakta rendbe a bootot, hogy nálad is ugyaez-e a helyzet és rendberakja-e a bootot, nem 100%, de magát a programot érdemes lefuttatni ettől függetlenül és a megjelenő ablakban ha aktív a felső rész, azaz javíthatónak látja a program...én megnyomnám azt a gombot, de mondom, nem ugyanaz a helyzet.
Ha feltelepíted, a Menü keresőben boot javítása néven fog megjelenni a program. Futkározni fog egy kisablakban a csík egy ideig, utána ez jeleniki meg...
De ez legyen az alternatív megoldás, előbb rakd be a efibootmgr terminal kimenetét, a többiek jobban értenek az EFI dolgaihoz ill ha azt mondják, nyugodtan nyomd meg a fenti ablakban a javítás gombot...
Ja igen, van egy Haladó füle a programnak, ilyen...ne kérdezd, mi mit csinál.
-
csixy
addikt
válasz
paolinho #97982 üzenetére
Az infóidból az látszik , hogy most nincs /EFI/blablabla mappád. Valószinűleg egy korábbi systemd bootos telepítés hagyott egy felesleges bejegyzést az UEFI firmware-dben. Jelenleg valószinüleg grub bootos telepítésed van. Az efibootmgr segítségével ki lehet listázni az UEFI boot bejegyzéseidet és majd ezután ki lehet vele takarítani azt az egy felesleges zavaró uefi bootbejegyzést.
Konzolba
sudo efibootmgr
ha nem működik, akkor
sudo apt install efibootmgr
ezután akkor
sudo efibootmgr -
A hsz-em kivastagított részét is olvastad?
...telepítő fájl meg csak 427,4KB, no de telepítsük fel szépen ezeket, akkor mekkora lesz a méret?
Amúgy nyilván akkora idióta vagyok, hogy azt gondolom, egy fullos asztali felület félmega méretű!
Kizárt, hogy ezeket komolyan írod.
-
válasz
ubyegon2 #97980 üzenetére
Ugye te sem hiszed el, hogy a cinamon belefér egyetlen 500kb-os csomagba?! Nézd csak meg a függőségeit.
A többi konténerese megoldásban nem találtam meg a Nemot, pedig voltak fájlkezelők is.
-
paolinho
őstag
A file system alatt mit értesz? Illetve ezt az efibootmgr kimenetet hol találom?
-
válasz
Warton #97979 üzenetére
Egyébként korábban valaki írta, hogy a Krusader lehúzza a KDE-t magával Cinnamonra.
Itt azért más a helyzet, mert míg a Gnome DE alapú Ubuntura telepítesz egy GTK-s progamot, az OK, de a Krusader QT-s program, így érthetően hoz magával nem is KDE-t, hanem QT-s csomagokat.
Ha Kubuntura raknál fel Nemo-t, az is húzna magával csomó GTK-s csomagot. De ezeket bevállalja, aki egy adott programot csak QT-val találja. Azt hiszem ilyen Mint Cinnamonra a Qbittorrent is, az sincs GTK-s, ha jól rémlik...
-
A Cinnamon nyelvi fájl azért kell, mert nincs külön nyelvi fájlja a Nemo-nak a Linux Mint Cinnamonban.
Ez a 73,32MB telepítőfájl szép, de akkor mutatok neked egy érdekeset, a
cinnamon_6.0.4-4_amd64.deb
telepítő fájl meg csak 427,4KB, no de telepítsük fel szépen ezeket, akkor mekkora lesz a méret? Bár én a flatpak meg a snap vonalon gondolkodtam...De a lényeg még mindig az, hogy a Nemo húzza-e magával a teljes Cinnamont vagy nem?
-
Warton
őstag
válasz
ubyegon2 #97977 üzenetére
Egyébként korábban valaki írta, hogy a Krusader lehúzza a KDE-t magával Cinnamonra. Na erre mondhatjuk azt, hogy igaz, tegnap este megpróbáltam és kb. 430 MB-ot és valami 100 csomagot húzna le a Krusader telepítése a Linux Mint Cinnamonra. Ami valóban irreális egy egyszerű kétablakos fájlkezelő esetében.
-
-
válasz
Warton #97976 üzenetére
Kb ez a lényege, amit írtál.
Egyébként az alapkérdésnek semmi köze a konténeres megoldásokhoz, egyszerűen kekeckedni akar cigam kolléga, szokás szerint.
A kérdés az volt, húzza-e magával Ubuntura telepítve a Nemo fájlkezelő a Cinnamon DE-t. Inkább csak annyit kellett volna írnom, hogy nem, nem húzza magával a Cinnamont. De ezt kb mindenki meg is értette szerintem, kivéve cigam kollégát.
Dhampir kolléga az infók alapján majd eldönti, hogy felesleges szemetelés-e szerinte a 35MB méretű filekezelő. Lehet egy 1,5GB-os csomagot már annak tartana, ahogy én is. De 35MB? Maga a telepítő ISO-ja 6GB az Ubuntunak, igaz telepítve nem éri el a 20gigát...
-
A Nemo nem 1MB-os program, az alap Nemo a Cinnamonon 20MB, de ott is hozzájön még sok egyéb, az Ubuntura úgy tudták szétszedni a Cinnamon mellől, hogy telepítve 35MB és így egy működőképes komplett fájlkezelő. Nem nagyon értem az összehasonlításodat, mintha nem láttad volna, hogy egyes önállóan működő programok a függőségeikkel együtt alkotnak egységet és úgy van egy adott telepítési méretük. Ugyanez a Nemo mondjuk konténeresen 1GB méretű lenne. Szóval itt nem szemetelésről van szó szerintem.
Ennyi minden jön még az alap Nemo-hoz Cinnamonon, lehet nem is 1GB, hanem 2GB lenne mindez konténeresen, ha szerinted ez mindegy, akkor OK. Mondjuk 20 hasonló program konténeresen lenne 35GB, az szép lenne. (nyilván ez nem így növekszik lineárisan, de mivel nagyon egyszerűen gondolkodsz ma, ezért egy egyszerű összeadással operáltam)
Mitől kettős mérce ez?
-
-
-
Komolyan 35 megán vagy kiadakva? Amikor egy 1 terás NVMe SSD 20k forint körül megkapható??? Nemá... Lemaradtál 30 évet? Fejlődött azóta a technika nem keveset. -
-
válasz
Dhampir #97962 üzenetére
A nemo klassz, de úgy tűnik, hogy magával rántaná a Cinnamon desktopot is,
Dehogy rántja, pár desktop konfig fájlt húz csak magával, amiből az egyik például kezeli a
.desktop
fájlokat...nézd meg, miket rak fel:35MB az egész, ebbe a cinnamon-desktop-environment nem nagyon férne bele. Nyugodtan felrakhatod a Nemo-t.
-
-
Feltelepítettem a Fedora Workstationt (az alap zászlóshajó Gnome verzió) újra és immáron kifejezetten ügyeltem rá, hogy csak is kizárólag GTK-n megírt csomagok kerüljenek fel rá. Igen széleskörű csomagválaszték van GTK-ra is megírva, amiből lehet válogatni, érdeklődő fórumozók kedvéért becsatolom ide ezt a szép "kis" listát: [link] Az alap Gnome csomagok is természetesen lefednek szinte majdnem minden igényt: [link]
Lényegében ugyanazt értem el, mint előtte, de most egyetlen különbséget azért véltem felfedezni. Képnézegetőnek Shotwellt használok és korábban fénykép módosítás, majd mentést követően belefutottam egy grafikai bugszerűségbe. A kép nem mentődött el rendesen, többször megkérdezte a Shotwell, hogy akarom-e menteni, majd a kép előnézete is torzítva jelent meg. Ezt nem tudom hová tenni, hogy valami angolosan
package collision
(csomag ütközés?) miatt fordulhatott-e elő, vagy pedig egy alap bug volt, ami azóta javítva lett? Nem tudom, viszont reggel egyelőre ez most elmaradt. Délután még próbálom részletesebben tesztelni.Ami viszont furcsa volt, - de szerintem csak nekem, laikusnak az - hogy telepítést követően az első dnf update behúzott QT5 csomagokat is. Ez gondolom azért lehetett, hogy a szoftverfejlesztéshez szükséges alap csomagokat felrakja a rendszer magának. A Fedorát tudtommal elsősorban programozóknak írták meg, azt követően pedig hétköznapi júzereknek.
-
Dhampir
félisten
válasz
totron #97953 üzenetére
Sőt, akár GhostBSD rendszert (a FreeBSD-n alapszik) a hozzáadott hivatalos MATE asztali környezettel.
Egyébként ettől függetlenül általában UNIX-ot is érdemes lehet tanulni.
Különösen a Jurassic Park révén ismerős lehet sokak számára az elhíresült mondat:
"It's a UNIX system! I know this!"Nosztalgia, régi videó:
AT&T Archives: The UNIX Operating System -
Dhampir
félisten
válasz
tordaitibi #97958 üzenetére
Gnome alatt még kevesebb kattintás is elegendő. Persze attól is függ, hol kezdi a felhasználó a kattintásokat.
Például az általános útvonal:
Beállítások / Wi-Fi / Wi-Fi hotspot bekapcsolása / BekapcsolásNagyjából ennyi lenne.
(#97959) csixy
A nemo klassz, de úgy tűnik, hogy magával rántaná a Cinnamon desktopot is, amit szintén kedvelek, de az Ubuntuban alapértelmezett Gnome 46 (ablakkezelő-rendszer a Wayland) felületét használom.
(#97963) Warton
Talán jobban is járt a Minttel? Feltehetően több benne a hozzáadott hazai fűszer, a lokalizáció és egyebek, habár már régebben futtattam MX Linuxot, és akkoriban még a gyorsan működő Xfce kiadással.
-
csixy
addikt
válasz
paolinho #97960 üzenetére
A Nemoval a file system-ről illetve a / (a gyökérkönyvtár) -ról készíts egy képernyőfotót és tedd be ide légyszi. A másik egyszerűbb lehetőség, hogy nyiss egy konzol ablakot és ird be
cd /
ls
és az ls parancsra kiadott listát másold be ide.Egy efibootmgr kimenet is nagyon informatív lenne.
-
Nagyon kellemes meglepatés, lehet másoknak ez természetes de egy újszülöttnek minden vicc új, tudjátok.
Nem részletezett okok miatt (villámcsapás a melóhelyemen) az lett a szitu pár napig hogy a Linuxos gépemmel csak egy külső TpLink usb wifi stickkel tudok csatlakozni a netre.
Nade a kollégák máris nyavajogtak hogy deamobiltelefonom hogyan, fogy a drága mobilnet stb.
Nem számoltam de kb. 8-9 kattintással lehet létrehozni wifi hotspotot KDE alatt.
Ez nagyon nagyon szimpatikus.
Hogy a fikázás se maradjon el, 3000x könnyebb Linuxon wifi hotspotot létrehozni gui alatt kattingatva mint egy nyamvadt smb megosztást terminálba meg smb.conf szerkesztése.
-
-
törölt tag
-
totron
addikt
Aki igazán menő az BSD-t használ.
-
-
Értem a szándékodat, meg a magyarázatot is, de igazából most szerinted mit csináljak, ha nincs más alternatíva? Ez van. Flatpakot se Snapot nem fogok feltelepíteni, akkor maradnak a QT-s csomagok. Fedora Workstation alapból Gnome-mal jön, amiből hiányoznak olyan fontos dolgok, mint egy normális videószerkesztő (pl. Kdenlive - QT), vagy egy alap rajzolóprogram (pl. Kolorpaint - szintén QT), vagy éppen a telefonnal való összeköttetés (KDE Connect).
A KDE nekem nem jön be, nem akarom használni, így marad a csomagkeverés. Mint írtam is, nekem ebből bajom még nem volt.
-
-
Soha semmilyen összeakadásom nem volt, pedig Gnome alatt is használok KDE-s alkalmazásokat, mivel nincs más GTK-s alternatíva.
-
Mert nem egészséges keverni a különböző grafikus felületek programjait, pláne a Qt-t a gtk futtatókörnyezeteket. Magával hoz függőségként olyan programokat, futtatókörnyezetet (akár a komplett KDE-t), amire a jelenleg használt ablakkezelő rendszernek nincs szüksége. Ez nem csak feleslegesen nagy helyfoglalást okoz, adott esetben össze is veszhetnek 1-1 felülírt konfiguráción/szolgáltatáson. Itt is sokan méltatlankodnak a konténer formátumok miatt, mondván feleslegesen pazarolják az erőforrást. Hát ez is egy ilyen felesleges pazarlás. 1 program miatt telepítesz 100 másik csomagot.
Mivel alapból más környezetben futtatod (Qt kontra gtk), nem ér el olyan rutinokat, szolgáltatásokat, amiket a másik grafikus környezetben talán nincsenek is, vagy másképpen kell őket elérni. Általában látszik a "tájidegen" megjelenés.
Nem véletlen, hogy egy csomó programnak - pl. a DC-nek is - van Qt ill. gtk kiadása. -
válasz
ubyegon2 #97939 üzenetére
A Bonjour is az Apple nevéhez kötődik, egyfajta automata hálózati tallózó.
"Az Avahi megkönnyíti a szolgáltatások felderítését a helyi hálózatban, mDNS/DNS-SD protokoll segítségével. Ha csatlakoztatunk egy laptopot vagy egy számítógépet a hálózatra, azonnal láthatóvá válnak más emberek nyomtatói, fájlmegosztásai. Kompatibilis a az Apple MacOS X („Bonjour” vagy „Zeroconf”) technológiájával." Forrás: [link]
-
Ez érdekes, köszi! Nem nagyon garázdálkodtam a Syno beállításaiban, de lehet, hogy emiatt volt két külön hálózati mappa a Nemo-ban akkor? No mindjárt kiderül...
És tényleg, sose értettem, miért van két külön elérés a NAS-hoz, de más csak egy van!
Még egyszer köszi a tippet, láthatod, hogy tényleg tök nokedli vagyok a hálózatos dolgokhoz.
Működött eddig is, így nem zavart, hogy ilyen...
Találtam még érdekes dolgokat, ezeket a pipákat is kivehetem szerinted? Windows hálózatot tuti nem használok, de ez a bonjour mi a fene lehet?
-
-
válasz
paolinho #97934 üzenetére
Mivel több disztrót is kipróbáltál, nem csoda, ha nem emlékszel minden javaslatra!
Az is sejthető volt, hogy a megszokott TC helyett akartál valami nagyon hasonlót, anno én is így voltam ezzel, de hamar rájöttem, hogy a Nemo kifejezetten komfortos és jól használható. Neked is kell egy kis idő, mire teljesen átállsz Windows után, de meglátod, nem fog hiányozni egy idő múlva.
-
-
válasz
paolinho #97932 üzenetére
Már csak az lene jó, ha minden indításnál megmaradna a korábbi kétablakos mód, és nem nekem kellene minden alkalommal a Nézet - Extra ablaktáblát bekapcsolni.
""Érdemes a Nemo-t kétpanelesre állítani amúgy. Default kis méretben jelenik meg és egyablakos, de amit a Beállításokban megváltoztatsz, nem kell menteni, bezár/kinyit és már olyan, amit beállítottál.""
Ezt épp neked írtam pár napja.
Nemo megnyit...Szerkesztés / Beállítások - Viselkedés fül, amit itt beállítasz, az a Nemo újraindításakor már úgy fog megjelenni! Elég sok beállítási opció van még, nézegesd meg őket.
-
paolinho
őstag
Nem akar ez összejönni, de lehet igaza van ubyegon2-nek, végül is a Nemo is lehet kétabalakos módban, és az stabilan kezeli, és látja a NAS-t.
Már csak az lene jó, ha minden indításnál megmaradna a korábbi kétablakos mód, és nem nekem kellene minden alkalommal a Nézet - Extra ablaktáblát bekapcsolni. -
OK, hogy a Synology eszköz ismeri a samba-t, de ez a Mint szerintem nem azt használ, nem is aktív rajta, ezt találtam az afp-ről: Netatalk. Tényleg az Apple protokollja, elég érdekes...
Megnéztem és nincs telepítve ez a netatalk meg semmilyen afp-s csomag. A nemo-share extension viszont azt írja, hogy samba-t használ. Fene se érti ezt.
Tibikomám gépe HW-esen át van alakítva?
Ez nagyon jó, végül is a flexelés is hardveres átalakítás!
tordaitibi
A tegnapi vihar a tüzijátékot ugyan nem zavarta meg, de a csodamasinádat igen!
-
válasz
tordaitibi #97928 üzenetére
Ez a gép ami HW-esen át van alakítva? pl. kilóg belőle az SSD? Lehet boot közben bekadt egy forgács darabba az egyik fogaskereke
Hiba kód nélkül bármi okozhatta, de kilazult kábelre/kártyára, kontakthibára gyanakodnék. -
Halló skacok, mi volt ma, napkitörés?
Eddig atomstabil mini pc-m produktuma:Bármi, ismétlem bármi indítási kísérletre (linux, windows telepítők, clonezilla, memtest, telepített Winek, telepített Linuxok, azaz minden.
Tünet, amíg a karakteres felület megy, grub, választómenük, minden oké, ahogy állna fel a rendszer, reboot.
Bios tökéletes, Ventoy tökéletes. De ahogy bejönne a guis rész, ott mindegyiknél, kb. 15 rendszerrel és live-val kipróbálva a tünet ugyanez. Spontán reboot.Fél órig szórakoztam ezzel, már eltemettem mini pc-met amikor is a memtest elindult. Utána a Clonezilla is. Utána a Mint telepítő is. Utána a telepített Linuxok. és a telepített Winek is, a VHD lemezképek is. Minden OS megy, működik, bootol. Live és telepítettek is.
Ez volt ma délelőtt 9 óra környékén, azóta kb. 40 rebootot csináltam, mindent elindít.
Hardveres hibát kizárnám.
Táphibát kizárnám, egy litium ion akkupakkról megy amit folyamatosan tölt egy tápegység, plafonon van az akkufeszültség.
Egy akkus fúrót fél napig tudna működtetni.Ez most mi?
-
No igen, csak ugye a Mint-re azért pörögnek rá a népek, mert nagyon egybe van gyúrva az alaprendszer meg a DE+fájlkezelő+Xapps, így lehet mindent pát kattintással megoldani flottul. Nem sok értelme van ilyen OS-t használni, ha egyik fő elemét le akarjuk cserélni valamire, amival ráadásul csak szívni lehet.
Akkor már érdemesebb egy Debiant felrakni és ott építkezni a megszokott programokból.
Megkérdezhetem miért afp-el vannak megosztva az erőforrások nálad?
Fogalmam sincs, sose használom innen a NAS-t, Synology NAS rendszere böngirnyóból fut. Én is csodálkoztam, mi az a afp... Nincs samba, nem ahelyett van? Sorry, de hálózati dolgokat nem vágom. Ha bejelentkezem a Nemo-ban, akkor az afp-vel oldja meg...
DC meg Marvel....
-
-
válasz
#78522999 #97923 üzenetére
Azt nem írtad, hogy mikor volt a "korábban". Szinte tegnap volt 2023... És mint írtam, csak egy tipp volt.
Itt egy kicsit másképpen írják felül, lehet ez is számít.
Azt nézted már, hogy a /sys/class/drm/card1/device/gpu_od/fan_ctrl/fan_curve fájlnak mik a jogosultságai, ki a tulajdonosa? Nem lehet, hogy SElinux vagy hasonló plusz jogosutlság kiosztás is van a rendszeren?ubyegon2
Akkor ennek a logikának a mentén hálózati erőforrást is kitehetsz az asztalra, vagy a saját mappádba, és ha megnyitod, megjelenik a megosztott erőforrás. Ez akár DC-ben is működhet, és akkor nem kell az fstabb-al szívnia. -
törölt tag
Mint fentebb emlitettem, a dolog mar mukodott es volt is ra egy sajat script-em, de elvesztettem. Gyakorlatilag a 6.8 kernel ota (pontosabban 6.9, mert a 6.8 meg bugos volt, folyton patch-elgettem a kernelt mert black screen is volt boot kozben) mukodott a dolog.
Allitottam a venti profilt, TDP limitet (6.9-ben mar helyesen), min/max orajeleket.
Mindezt raadasul zen kernel alatt, amit most is hasznalnek.
Na es persze zenpower+dkms.A lenyeg, hogy mennie kellene, mert ezelott is ment.
Most egy teljes nullarol epitkezes utan nem sikerul megcsinalni. Ugy gondolom en rontok el valamit, amiert nem enged hozzaferni.
Talan helytelen a kernel parameter???Rowon:
Kiemeltem, hogy konzolbol akarom csinalni. A flat cuccokat pedig nem hasznalom. -
Tudom "jókor" jut eszembe, de a gyári fájlkezelőben tudsz parancsikont létrehozni az asztalon, vagy a mappádon belül? Ezt a parancsikont be tudod húzni az indítópultba? Nem tudom Mint alatt vane- ilyesmi, vagy hogy működhet-e. Csak egy ötlet, hogyan tudsz megszabadulni a termináltól. Mert olyan is van, hogy váltig állítják, hogy GUI-n minden megoldható Mint alatt
.
Szerintem azért nem minden oldható meg terminal nélkül, de amire egy átlag homeuser-nek szüksége van, az megoldható könnyedén. Például kiraktam az asztalra egy fekete Firefox ikont...
Jobbgomb a desktopon...
&paolinho
Nemo amúgy szintén mindenre jó, nem nagyon értem ezt a DC erőltetést.
Ha kijelölsz valamit Nemo-ban és a bal ikonra kattintasz, mit látsz a keresőablakban?
Ilyesmit kéne látnod:
-
válasz
paolinho #97916 üzenetére
Pedig jó helyen jársz. Az a "NAS" az egy gépet(eszközt) szimbolizál a hálózatodon. Ha lenne több eszközöd, amiken van smb megosztása, akkor több ilyen ikont látnál.
Nyisd meg, és akkor fogod látni, hogy az adott eszközön milyen megosztások vannak beállítva. Ezek közül kell választanod egyet, és ennek a megosztásnak a nevét kell beírni az fstabba, az ip cím után. -
törölt tag
Help Me!
A gépemben egy RX 7800XT van.
Sikerült elkevernem a régebben begyüjtött megfelelő doksikat és megírt script-emet.
Szeretném konzolból állítani a venti profilt és gpu/vram órajeleket, de elakadtam.Odáig eljutottam például venti profil esetén, hogy a "amdgpu.ppfeaturemask=0xffffffff" kernel paramétert megadtam, így a "/sys/class/drm/card1/device/gpu_od/fan_ctrl" elérhetővé vált. Van fan_curve profil is.
$ cat /sys/class/drm/card1/device/gpu_od/fan_ctrl/fan_curve
OD_FAN_CURVE:
0: 0C 0%
1: 0C 0%
2: 0C 0%
3: 0C 0%
4: 0C 0%
OD_RANGE:
FAN_CURVE(hotspot temp): 25C 100C
FAN_CURVE(fan speed): 15% 100%
Azonban amikor elkezdeném állítani, akkor nem engedi.
$ sudo echo "0 60 30" > /sys/class/drm/card1/device/gpu_od/fan_ctrl/fan_curve
bash: /sys/class/drm/card1/device/gpu_od/fan_ctrl/fan_curve: Permission denied
Mit rontok el?
-
paolinho
őstag
Hát most tökre megfogtál. A gyári fájlkezelő nincs a segítségemre. Ugyanis ha csak egyszerűen rányomok a Hálózatra, azonnal feldobja a NAS-t. Itt én nem látom az odavezető utat. Lehet, meg kellene néznem Windows alól is, bár kétlem, hogy az a rendszer e témában okosabb, mint a Linux.
[kép] -
válasz
paolinho #97914 üzenetére
Ne "valamit" hanem a megosztás nevét. Ha most a "gyári" fájlkezelőben megnyitod a NAS-t (nem a helyi mappát, hanem a hálózaton keresztül), milyen megosztásokat mutat? Azok még nem a mappák, csak a megosztások nevei.
Ez kb úgy néz ki, hogy
a.szerver.ip.cime.vagyaneve/amegosztásneve/ezekmáranasmappái,fájljai -
válasz
paolinho #97911 üzenetére
Még1 hibát észrevettem: Az IP cím után nincs megadva a megosztás neve, amit fel szeretnél csatolni.pl
192.168.1.2/mozi /mnt/NAS ....Necronom
Ha jól tudom a SkyShowTime-on kívül mindegyik megy böngészőből. A 4k-ban nem vagyok biztos, abban viszont igen, hogy ezt a helyi hálón nem továbbítod sehova. -
válasz
paolinho #97909 üzenetére
Aha... Kell még egy parancs
sudo systemctl daemon-reload
Ahogy írja is, mert a régi van használatban.Ha abból a sorból törölted ki, akkor mi írja hogy 'Nincs ilyen fájl, vagy könyvtár"?
Ne részletek mutass, vagy az utolsó hibaüzenetet, hanem a kiadott parancsot is.Most hogy néz ki az a sor, amit beírtál az fstabba?
-
-
Necronom
senior tag
Sziasztok,
Mi az ami PC-n tamogatja a Widevine L1-et, SW, HW vagy mindketto kell hozza?
De kerdezhetnem ugy is, hogyha Linux teszek fel, az jo? Vagy mas oprendszerrel jobban jarnek? (No Windows PLS!)
Kell-e mas videokartya, vagy eleg az IGP (N100, 200) -
sky8304
csendes tag
Sziasztok!
Először is azzal kezdeném hogy annyira kezdő vagyok hogy még a linuxot se raktam fel
Linux Mint Cinnamon-t néztem ki magamnak.
Egy Plex media server gépet szeretnék,12x16Tb hdd lenne benne (2x6 hdd raid6-ba).
A kérdésem az lenne hogy ez a raid zfs fájlrendszerrel nekem megfelelő lenne?
Azokon a hdd-ken csak videók meg mellettük feliratok lennének semmi más és vagy 20-30 felhasználó használná. -
válasz
paolinho #97902 üzenetére
Alakul a dolog. most hogy néz ki az a bizonyos sor? Lehet csak egy vessző, szóköz hiányzik, kell még.
Lehet ki kellene törölni belőle az
,iocharset=utf8
részt?
Ha kitörölöd, rámentesz, úgy is panaszkodik?Igen, ezért szenvedünk most picit az fstabb-al, hogy minden induláskor megpróbálja felcsatolni.
Tudom "jókor" jut eszembe, de a gyári fájlkezelőben tudsz parancsikont létrehozni az asztalon, vagy a mappádon belül? Ezt a parancsikont be tudod húzni az indítópultba? Nem tudom Mint alatt vane- ilyesmi, vagy hogy működhet-e. Csak egy ötlet, hogyan tudsz megszabadulni a termináltól. Mert olyan is van, hogy váltig állítják, hogy GUI-n minden megoldható Mint alatt
.
-
paolinho
őstag
-
válasz
paolinho #97900 üzenetére
Az a jó, ha nem üzen semmi hibát. Ezután mit látsz az /mnt/NAS könyvtárban?
Ha újra megnyitod az fstab-ot, benne van a bejegyzésed?
De hát ezt írtam neked az elején:
paolinho
Előbb tapasztald ki, hogy a rendszer alapértelmezett fájlkezelőjében hogyan működik az elérés. Ott látod-e a NAS-t, tudsz-e kapcsolódni. Ha ott felcsatoltad, eléred, megjelenik a DC-ben is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Elektromos cigaretta 🔞
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Vicces képek
- Milyen házat vegyek?
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- További aktív témák...
- LG 45GR95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Új Apple iPhone 16 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G5 32 144Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Apple iMac Pro (2017) 5K - Xeon W-2140B 64GB DDR4 RAM 1TB SSD Radeon PRO Vega 56 8GB
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z370 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX6600 8GB Cooler Master MB510L Chieftec 500W
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest