- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Kempingezés és sátrazás
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petya XT
senior tag
válasz
tordaitibi #96297 üzenetére
Most egy pár napig nem olvastam, neked most Kubuntu van fent? Manjaro alatt nálam nincs baj Spectacle progival, KDE6. Teszi a dolgát.
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #96297 üzenetére
(Gonosz on)
Nálad is frissült ma a yt-dlp 2024. 05. 27-1-re? [link] -
Jóemberek.
KDE hiba vagy bug vagy nemtudommi.
reboot XFCE és a Spectacle nem veszi fel saját magát, nem omlik össze, pontosan úgy múködik ahogy kell.Próbáltam eltávolítani hogy esetleg újratelepítsem de vinné magával az egész KDE-t.
Vagy valami idióta függőségi baja van az ártatlannak. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Warton
őstag
válasz
tordaitibi #96270 üzenetére
Oda se neki én épp egy WIn 11-es laptopon nuke-oltam az OP rendszert úgy, hogy semmit nem piszkáltam rajta és volt rajta kb. 1 Steames játék összvissz, minden egyéb progi a Windows Store-ból és ma este már úgy gondolta, hogy nem indul el.
Viszont nagyon erősen gondolkodom, hogy belevágok egy standard Arch telepítésbe már csak a buli kedvéért, most már legalább megvan a hardver is hozzá.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96292 üzenetére
Hehehe.
Közben megtaláltam, a python 3.11-ről 3.12-re váltással egy adag deprecated függvény megszűnt létezni, ezért borul meg az Onboard. https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/onboard/+bug/20630411 hónapja már ott a megoldás, gondolom majd valamikor lecsorog a halandókhoz is.
A videód meg töjk jó volt, az alapján lecseréltem a tappancsra az ikont. Viszont továbbra is megvan a cover flip, nem tudom mivel lehet elrontani.
-
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96288 üzenetére
Megerősítem, az Ubuntu 24.04 tárolóiban lévő Onboard nem működik. Terminálból indítva látszik, hogy szintaxis hibái vannak, ha pedig rányomsz egy gombra, akkor szegmentálási hibával meghal. Ezt Xubuntu és Kubuntu alatt is reprodukáltam.
Ugyanakkor a saját gépemen EndeavourOS KDE alatt hibátlan az Onboard.
#96286: viszont akkor még mindig nem tudom, hogy mi cseréli le a KDE gomb kinézetét a tappancsra.
-
törölt tag
válasz
growler #96264 üzenetére
Hhha, pont Tibi koma jutott eszembe. Ránéztem én is erre a káoszra.
Nem lesz jó neki. Ezer meg egy ok miatt.
Egy rohadt screenfetch sincs a tárolóikban, nem hogy ami Tibinek még kéne.
Alapból nem telepít Grub-ot, ellenben választhatsz másik három opció közül, default a / partíciót extfs-re hozná, ha figyelsz átkattinthatod ext4-re.
Szóval nem, nem a Tibi disztrója. -
Mégegyszer megkérmém a T. topiktagokat, ha van idejük [innen] kapják már le a Xubuntu 24.04 LTS verziót, és nem kell telepíteni, Live módba nézzék meg az Onboardot.
Ha mindenkinél rossz akkor eleve rossz.
Ha nem, akkor persze megint csak nálam -
Oké.
Leállítottam egyik céges W10 gépet, majd megdugnak érte, remélem nem veszik észre.
Simán bootolt az usb ssd-ről a ubuntu, a hiba ugyanaz.
Xubuntu telepítő boot, hiba ugyanaz. A telepítőbe már rossz az Onboard.
A két szoftver pontosan ugyanúgy száll el.
Akkor a céges gépbe is ratyi a ram?
De csütörtökön más melóhelyen leszek, ott is kipróbálhatom, meg a fiam laptopjába is. Ha mind az 5 pc ramhibás én feldarabom, bepanírozom és megeszem a nemlétező kalapomat. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96257 üzenetére
Beépítettem, és minden ikon beváltott arra a nagyon retro régi megjelenítésre. Viszont a tálcán ettől még nem lett tappancs, és továbbra is működik a cover flip nevű task switcher.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96276 üzenetére
Meg kéne próbálni a Spectacle-t úgy, hogy ez a robbanás animáció ki van kapcsolva.
-
válasz
tordaitibi #96280 üzenetére
Én annyit írtam csak, hogy memtestnél az 1 pass nem ér semmit De manapság már nem csak memtest86-ot használnak, hanem van valami más, mert az előbbiről kiderült, hogy nem az igazi.
-
Tim82
félisten
válasz
tordaitibi #96280 üzenetére
Pedig nem olyan régen egy régebbi notin nekem is hasonló fura hibákat produkált a Linux Mint. Mondjuk ott Memtest azonnal elkezdte dobálni a RAM hibákat, de mindenesetre 6-7 pass legalább ajánlott, még ha nem is két hét (6-7 pass a memóriamérettől függően 8-12 óra alatt azért megvan).
Ha ennyi időd vagy türelmed nincs, régebben Windows alól a Prime95 blend testjének futtatását szokták javasolni, az fél-egy óra alatt már kihozta a hibákat.
-
válasz
sh4d0w #96278 üzenetére
És Rowon,
Tőlem mehet egész éjjel de mint írtam ezen a gépen a Win 7 giga ramokat szokott nyaldosni és 2016 óta még nem szállt el ram hiba miatt.
Meg az otthonin is pont ott a ramhiba amit a rosszul működő appok használnak...?
Átdughatom még 3 céges gépbe is de milliós összegbe fogadnék hogy nem a ram a baj. -
válasz
Én kipróbálnám growler ft KaOS javaslatát mindenképpen, eddig nálad minden disztró kaosz volt, most legalább a nevében is az lenne!
SSD javaslatok mentek még reggel privátban, ne felejtsd el megnézni, mert elfogynak a super ajánlatok
-
válasz
Futtasd meg, ez nem volt ket het...
-
válasz
1 pass nem pass.
-
Memtest:
Videó a rossz alkalmazásokról,
Spectacle mivel be van állítva hogy ne csináljon képet indulásnál, kicsibe indul. Rányomva a Teljes képernyő, ott van a képbe saját maga.
Ezután bármire nyomva összeomlik.
Másik, Onboard képernyőbill, elindul, semmit nem lehet vele csinálni, se betűt kattintani, se átméretezni, se arrébb vonszolni egérrel mert ahogy hozzáérek összeomlik.
[link]
Bocs a video vacak, telefonnal készült mert ugye a Vokoscreen is halott, meg bocs a gomolygó füst miatt, a cigarettám -
válasz
urandom0 #96273 üzenetére
6 éve használom, most kipróbáltam, kb. 50x nyomtam le a printscreen gombot. Hibátlan. Persze a a régi Ubuntun.
Az új Spectacle egyébként gyárilag tényleg kissé gyökér de a legelső volt hogy a beállításainál kivettem a pipát hogy indulásnál a printsreen gombra azonnal képernyőképet csináljon.
Tojik rá de ezután amúgy is bármire nyomok, teljes képernyő mentése, téglallap alakú terület stb, szó nélkül kilép úgyhogy ez tökmindegy. -
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #96243 üzenetére
Spectacle meg van hülyülve, képernyőképnél beleveszi saját magát is
Ez egyébként akkor van, ha egynél többször egymás után nyomod meg a PrtScrt. Elsőre megjelenik a Spectacle ablaka, benne a képernyőképpel, másodikra viszont már nem jelenik meg új ablak, hanem csak csinál egy újabb képernyőképet, és azt rakja be a már megnyitott Spectacle ablakba.
Ahányszor lenyomod a PrtScr-t, annyiszor lesz benne a Spectacle ablaka -> [kép] -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Amúgy igen, urandom0 javaslatát szerintem csináld meg a memtest86+ futtatásával. Ezt az iso-t írd ki egy penre, miután letöltötted és kitömörítetted: https://www.memtest.org/download/v7.00/mt86plus_7.00_64.iso.zip
BalenaEtcher, Suse Studio Imagewriter kiírja, vagy terminálban dd-vel.
Bebootolsz róla, elkezd tesztelni és legalább egy teljes mérési kört engedj neki végigmenni. Ha közben piros sorokat fogsz látni, akkor ott ram hiba van.
-
urandom0
senior tag
válasz
Én csinálnék azon a gépen memóriatesztet...
-
-
Warton
őstag
válasz
tordaitibi #96265 üzenetére
Erről az jutott eszembe, hogy valaki csinálhatna egy BrOkieLinuxot. Amit feltelepítesz kalimarival vagy mittomén, de egyébként minden el van rontva benne: nem tudsz programokat letölteni, ha steamet telepítesz akkor véletlenül törli a DE-det, a printscreen program saját magát fényképezi ha programot telepítesz akkor mindenképpen valami 2010-es verziót ismerjen fel legfrissebbnek és a user feladata megtalálni a hiba okát és kijavítani azt. Már így elmondva is szórakoztató.
-
growler
őstag
válasz
Mar sok-sok eve a "GtkHash"-t hasznalom. [link]
Az "Ellenorzes:" melle kell bemasolni a net-rol letoltott ell. osszeget.
A "Fajl" soraban mutatod meg hol van a letoltott .iso
A jobb also sarokban a "Hash"-ra katt, inditja az ellenorzest.
(Ajanlatos annyira szethuzni az ablakot, hogy a bemasolt ell.
osszeg utan maradjon annyi hely, hogy egyezes eseten
megjeleno zold potty, vagy pipa kiferjen.)Elkestem !
-
válasz
Sikerült, szerencsére a Kde szállítja a GTKHash guit különben hagytam volna a terminálzsonglőrködést a fenébe.
Ez az első a GtkHash, alatta az Ubuntu.hu-ról leszedett hash, szerintem egyformák de nézétek meg ti is.8c47b15c4089473bcc58e369a472cabf83d137c7bf8ad7d9465ad086e7bd5272
8c47b15c4089473bcc58e369a472cabf83d137c7bf8ad7d9465ad086e7bd5272
Akkor ilyenkor mi van ha sértetlen az ISO és a Live Spectacle, meg az Onboard úgy száll el mint a sasmadár? Nem lehet telepítési hiba ezekszerint mival a Live ugyanezt produkálja.
-
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #96263 üzenetére
Most masoltam ki Ventoy pen.-re a KaOS 2024.05-ot. [link]
Meg nem neztem meg, - de eszembe jutottal. -
Sajnos az itthoni gépen is rossz a Kubuntu.
Nem lhet valahogy újratelepíteni az Onboardot, a Spectaclet meg a többit ami vacakol? Tudom Wines szokás de hátha segíthet. -
válasz
5leteseN #96259 üzenetére
Igazán nincs mit!
Ha majd próbálgatod az IGP és dVGA használatát, mindenképpen indítsd el terminalban a
watch sensors
parancsot a hőmérséklet miatt! De tényleg nem igazán lesz hátrány home user használatnál az IGP-nek, évek óta Intel IGP-vel használom a notikat, most is sokat gondolkodtam a használtüzleti notebook vásárlásánál a Dell Precisionon, de végül a Dell Latitude maradt, amiben nincs dVGA, nem játszom a notin, így feleslegesnek tartottam a külön VGA-s gépet.Ha nVidia VGA van a gépben, annak van külön programja, amiben tudod managelni a kártyát ill váltani is lehet használati profilokra, viszont nVidia-nál érdemes a pontosan hozzá való drivert felrakni! Ha nem tudod pontosan kiválasztani a drivert, inkább szólj!
Amúgy ezerszer írtam már, hogy egy inxi -Fxxx kimenetet csinálj végra, most is mondom. De legyen inkább
sudo inxi -FGmxxx
kimenet! -
válasz
tordaitibi #96252 üzenetére
Azannya! Ez akkor mégiscsak egy tök jó vétel volt! Szerencséd, hogy nem tudtalak lebeszélni róla, de megérdemled, hogy legalább hardverfronton szerencséd legyen!
Viszont elég jól időzítettél, mert pár hete felfedezés volt SSD fronton, de előbb a Linuxos Ventoy disztrók tartóját említeném meg, egész pofás keskeny külső házikó, a Axagon EEM2-UG2, pont nem volt jó a kábele, mert mindkét oldala Type-C, meg rövid is, egy Ikeás Type-C - USB-A kábellel használom, de van több M.2-es megfelelő ház Axagonnál. De ezeket mindenki ismeri... Az új favorit, amit Samsung-fanként legalább annyira jó SSD-nek tartok, ez az SK Hynix Platinum P41! OK, nem nagyon kapható itthon és PCIe 4.0 csatolóval túlzás is Linuxos külső házba, de én tuti ezt venném, illetve amíg nem láttam, hogy ez is van a HA-n, ennek az OEM változatán agyaltam. Viszont konkrétan leírom neked mindkét tipus HA-s beszerzési forrását, így átugrok privátba...
-
5leteseN
senior tag
válasz
tordaitibi #96252 üzenetére
Szerencsés csapatmunka! Szép, +Gratula...
-
válasz
CPT.Pirk #96253 üzenetére
Gnome ikonokat [itt találod] ez az amit évek óta használok de így konkrétan nem letölthető.
Ki kell csomizni, a benne lévő gnome mappát berakni a /usr/share/icons/ alá.
Ezután ha megnyitod a beállítások, ikonok, ott kiválasztható a Gnome ikonok. Így neked is lehet tappancsod
reboot nélkül is ott kell lennie. Bocs a favágó módszerért...Nem ez okozza szerintem, a mini pc okozza.
Holnapig kap haladékot a Kubi, megnézem az otthoni gépen is jelentkeznek-e az anomáliák.Nagyon rendesek vagytok ennyit foglalkoztok velem.
-
-
togvau
senior tag
Sziasztok! Linux mintet használok, és kellene egy jóféle képnézegető, ami képes a beállításokat mejegyezni (hogy méretezze a képeket, gyorsbillentyűkiosztás, stb).
Alapon ugye az Xviewer van, ami néha megjegyez beállítokat egy ideig, aztén elfelejt mindent, de többnyire nem jegyez meg semmit, másik a pix, ami hasonló.Ráadásul olyan idióta alap billentyűkiosztásuk van, hogy a lefelé, meg oldalra nyilak is képek között váltanak, vagy a görgetés fölé van bindelve a képváltás is, nomacs ugyanez.
Van valami normális?
Komolyan már kezdem azt hinni, hogy jobban járok wine-n irfanview-et futtatva... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96250 üzenetére
A Gnome ikonkészletet azt merre találom? Még azt megpróbálnám, hogy az mit okoz...
PCProfessor: de az a csomag alapból része a telepítésnek... -
válasz
ubyegon2 #96251 üzenetére
Uby dejó hogy látlak,
bocs az off de el kell újságolnom hogy azért néha szerencsém is van, na nem a Linuxokkalhanem a hardverekkel.
Kb. 6 hónapja kértem itt kis segítséget, vettem egy akkor fél éves Adata 2TB külső NVME ssd-t. 25ezer magyar forintért mikor ez 63ezer ft volt újan.
És bajok voltak vele, te is írtad hogy kuka, gariztatni kell ha lehet.
Ezt megtettem mivel az eladó minden papírt adott hozzá.
Egy hónapja leadtam az ssd-t és ma hívtak hogy valóban kuka, de ilyen már nincs új, csere kiesett, és mivel javíthatatlan, visszadták a vételárat.
Nem volt annyira rossz biznisz, 25000 kiadás kontra 63000 bevételNagy ssd bubus vagy, lenne 50-60ezer környékén tipped egy 2TB külső usb3 adattárolóra? Ha már majdnem ingyé lesz...
Az is jó ha vékony ház+m2 formátum sőt még jobb is mint a nagyobb téglalap alakúak gyáriak. -
válasz
5leteseN #96241 üzenetére
glxinfo -B
glxinfo | egrep -i 'device|memory'
sudo inxi -Gxxx
lspci -vnn | grep VGA -A 12Nincs most dVGA-s gépem, de Dell Precisionnál fenti parancsokkal nézegettem, melyik drivert használja a gép, video memory infók is vannak, jelenleg nem látom, mert IGP van csak. De futtasd le ezeket és nézegesd, ott van bennük, amire szükséged van.
Ez a parancs talán az IGP által használható RAM -ot mutatja...
GPU=$(lspci | grep VGA | cut -d ":" -f3);RAM=$(cardid=$(lspci | grep VGA |cut -d " " -f1);lspci -v -s $cardid | grep " prefetchable"| cut -d "=" -f2);echo $GPU $RAM
Ezt vajon hogyan tudom(MX-Linux) megnézni, hogy a Firefox alatt melyik dolgozik?
Ezt szerintem sehogy, azt tudod megnézni ill változtani, melyik VGA-t használja a rendszer, Linux Mint-nél volt egy panelapp, ott lehetett 3 állásban váltani, MX-nél nem tudom, hogyan válthatsz. (MX-es kollégák megmondják majd)
A böngészőben természetesen bekapcsoltam a Ffox-Beállítások-nál a hardver gyorsítást.
Pár éve már alapból be van kapcsolva a hardver gyorsítás, ha jól tudom. Egyébként ha nem dVGA dolgozik és nem túl kevés a RAM, nem vesz le az IGP túl sok memóriát a rendszertől. Napi használatban sem biztos, hogy zavaró, ha nem a dVGA megy, sőt sok esetben csendesebb is a gép. De ez nyilván gépfüggő is, én böngészéshez alapból nem használtam a dVGA-t a Dell Precisionhoz, igaz sokat nem is használtam, de nVidia VGA-hoz fel kellett tenni a gyári drivert játékok miatt. Aztán rá is bíztam arra, aki játszani akart rajta, azóta nem kell foglalkoznom a géppel.
Nem tudom mennyit tudtam segíteni így, hogy már nincs dVGA-s gépem, de bogarászd a parancs kimeneteket.
Csak előrebb vagy kicsit azzal is.
-
válasz
CPT.Pirk #96247 üzenetére
Téma a Breeze-Dark, a tappancs meg attól van hogy felpakoltam a Gnome ikonkészletet, nekem nagyon bejön, olyan kellemes ikonok vannak benne.
Majd Alkalmazásmenü jobb klikk, Az Alkalmazásmenü beállítása és itt kiválasztottam a tappancsot, hivatalos neve gnome-badge-symbolic.Ne is akard előidézni...
nekem 6 éve erre ráment az idegrendszerem.. Ez AZ a mini PC amiről litániákat meg blogokat írtam, ezen semmi nem megy rendesen csak a 18.04.
Még annyit adok neki esélyt, mivel ez a Kubuntu teszt, a portable ssd-men van, én meg vele együtt a kritikus melóhelyi mini PC mellett, holnap megnézem az egyik otthoni gépemen. Most már tudom melyik szoftvereket kell kipróbálnom.
Ma használtam volna először képernyőkép mentést, képernyővideó rögzítést meg a képenyő bill-t.Most nézem mindegyikbe benne a képernyő szó, lehet itt van a kutya elásva, amikor valami ilyen segédprogramot használnék?
Valami videodriver bibi van ezen a mini pc-n az tuti. -
Devuan lett XFCE-vel.
..,,;;;::;,.. ****@devuan
`':ddd;:,. -----------
`'dPPd:,. OS: Devuan GNU/Linux 5 (daedalus) x86_64
`:b$$b`. Host: ESPRIMO P3521
'P$$$d` Kernel: 6.1.0-21-amd64
.$$$$$` Uptime: 30 secs
;$$$$$P Packages: 761 (dpkg)
.:P$$$$$$` Shell: bash 5.2.15
.,:b$$$$$$$;' Resolution: 1280x1024
.,:dP$$$$$$$$b:' DE: Xfce 4.18
.,:;db$$$$$$$$$$Pd'` WM: Xfwm4
,db$$$$$$$$$$$$$$b:'` WM Theme: Clearlooks-Phenix-Sapphire
:$$$$$$$$$$$$b:'` Theme: Clearlooks-Phenix-Sapphire [GTK2]
`$$$$$bd:''` Icons: Deepsea [GTK2]
`'''` Terminal: xfce4-terminal
Terminal Font: Monospace 12
CPU: Intel Core 2 Quad Q8300 (4) @ 2.499GHz
GPU: AMD ATI Radeon HD 5670/5690/5730
Memory: 360MiB / 7939MiB -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Melyik témát kapcsoltad be, amitől tappancsra változott a KDE gombja? Mert ilyen alapból nincs benne. Próbálok rájönni, hogy mi ment félre nálad, de még nem sikerült elődizénem.
-
urandom0
senior tag
válasz
sh4d0w #96235 üzenetére
Én most lecseréltem a Slackware-t Suse-ra, mert az open build service-t nyúzom, azzal meg voltak problémák Slacki alatt. De végső soron a Suse a Slackware-ből evolválódott ki, és ez meg is látszik rajta, mert eddig két olyan disztróval találkoztam, ahol van
/etc/profile.d/lang.sh
, Slackware és Suse -
Warton
őstag
válasz
Épp akartam írni, hogy a jobb alsó sarokban fel lehet venni még másmilyen feladatváltókat... De látom már mindegy. Kár érte, kiváló ügynök volt...
-
válasz
CPT.Pirk #96240 üzenetére
Megnyugtattál teljesen hogy nem én vagyok a teljesen béna.
Ott nekem ennyi van, a Breeze egyedül:
De szerintem tárgytalan mert jelentem a 2 napos Kubuntu ugyanúgy kezd megdögleni ezen a gépen mint a régi Linuxok 6 évvel ezelőtt.
Spectacle meg van hülyülve, képernyőképnél beleveszi saját magát is, így elég mókásak a screenshotok.
Escape-re meg elszáll, azért is készült a fennti kép telefonnal.
Onboard ha megnyomok egérrel egy betűt elszáll és a Kubuntu valami súlyos hiba jelentését akarja elküldeni, rányomtam küldjed.
A Vokoscreen indításnál megfagy és úgy marad rebootig, és még sorolhatnám.
Ezen gépen amíg nem tér meg a teremtőjéhez, nem lesz más mint W10 meg a 18.04-es Ubi én már látom.
Köszönöm a segítségeket, ez a Linux is eljutott a format:C sorsára. Ez 1 hét alatt a 4. azt nem is mondtam hogy közbe egy Manjarot is kikukáztam mert meghülyült. -
5leteseN
senior tag
Köszönöm a javaslatokat az MX-Linux-os Firefox chromium Warning-jához!
Várakozunk akkor a hibajavításra a kis-öreggel, és mondom neki, hogy vásárolhat nyugodtan ettől a dologtól függetlenül!
Egyébként a kb 2 héttel ezelőtti (122 db-os) nagy frissülés óta nem mindig írja ki ezt a terminálba, hanem 5-ből 1-szer.
Haladás!A kicserélt CPU ventivel üresjáratban 40 C-ok lettek, max 70-ekkkel a csúcson a korábbi 70/hőtrotty-os újraindítás helyett!
8€ volt a venti egy DELL 7520(vostro nemtommenyi, +még sok típusos) laposhoz.
Még jó hogy nem az első találatnól nézegettem az eBay-kersőben, mert a későbbiek között volt, ennyiért, szállítással együtt.
Ha valakinek kell, privátban el tudom küldeni!Elméletileg az lenne még érdekes, hogy a 7730M-es grafikát használja, vagy fele(sem) sebességű HD4000-es IGP-t.
Igazán nem, is csak a VGA-teljesítmény miatt lenne jó tudni, hanem azért, mert a HD a rendszer-RAM-ot használja, a 7730M pedig saját 2GB-ot, ami a dupla sebesség mellett a RAM-gazdálkodás szempontjából is sokkal jobb megoldás. Ezt vajon hogyan tudom(MX-Linux) megnézni, hogy a Firefox alatt melyik dolgozik? A böngészőben természetesen bekapcsoltam a Ffox-Beállítások-nál a hardver gyorsítást. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96239 üzenetére
Rendszerbeállítás -> Ablakkezelés -> Task Switcher
-
-
urandom0
senior tag
Azért írtam Slackware-t, MX-et és Antixot, mert azok systemd mentesek, és egy ilyen régi gépnél szerintem számít, hogy a systemd ne egye az erőforrásokat.
Egyébként Slackware-hez van függőségeket kezelő csomagkezelő, a slapt-get, és ott az sbo, ami forrásból fordít SlackBuilds alapján.
-
Rimuru
veterán
válasz
sh4d0w #96223 üzenetére
> nem is tul nehez
Egyaltalan nem nehez, lenyegeben minden keszen megvan hozza. Most jott uj release tok friss csomagokat, gnome 46, kde 6, stb.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96215 üzenetére
Megnéztem virtualbox alatt a Kubuntu 24.04 LTS-t.
A telepítője elég angol volt, és alapból nincs bekapcsolva, hogy telepítés után keressen frissítéseket. Ennek nem tudom mi az értelme, de aztán mégis a tálcán jelzett, hogy harminc valamennyi frissítés van. Rányomtam, discover feljött, lefrissítettem a csomagokat, aztán újraindítottam.
Ezt követően 11 különböző Task Switcher volt a beállításokban, amit keresel az is, "Cover Switch" néven.
Ezt kivéve minden más magyarul van.
-
Köszi a válaszokat!
Egzotikus rendszerekkel az a bajom, hogy egy jó része valami kérész életű és "one-man" projekt, ami abszolút felejtős.
Feldobok rá egy Debiant... abból baj nem lehet. Esetleg, amit urandom0 kolléga ajánlott Slackwaret megnézem, de már sok "rosszat" hallottam róla.A telepítés se egyszerű.
-
urandom0
senior tag
Csak úgy eszembe jutott erről az időeltolódásos dologról, hogy valamelyik setupban láttam olyan opciót, hogy meg lehet adni, UTC-ben vagy helyi időre van-e beállítva az óra. És igen, ma az egyik telepítettem Suse-t, és ott meg lehet --> kép.
Arra is emlékszem, hogy Slackware-ben is meg lehet adni, mert azt meg kb. 3 hete telepítettem -> kép.
Jó lenne, ha lenne ilyen opció Buntuk telepítőjében is. -
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #96225 üzenetére
Megfogadtam a tanácsom, várt
5leteseN
Nem próbáltad egy teljesen tiszta Firefox telepítéssel? Én megpróbálnám, lementeném a profilom, és kitörölném, illetve újratelepíteném a Firefoxot is, megnézni, hogy úgy is előjön-e a hiba.
Én most kipróbáltam Debian, Mint, OpenSuse és Fedora alatt, terminálból indítottam a Firefoxot, de nem sikerült elővarázsolnom ezt a warningot.
-
De miért használnám? A tökfőzeléket is utálom, legutóbb volt egy ibrikkel a tűzhelyen, de nem ettem belőle!
Jelenlegi gépen alapból ott van az SSD-n és azért hagytam meg, hogy megnézzem, milyen particiós műveleteket csinál a telepítés Meglévő OS mellé install módja, utána megnézem a Valami más módban is, hátha végre valami minimál szinten elsajátítom ennek a nyamvadt UEFI-nek a dolgait.
Max erre alkalmas ez a nyűves Windows 11.
-
válasz
5leteseN #96218 üzenetére
Aligha hiszem, hogy itt barmi is vasarolgatni akar, mashol is lattam ezt a konyvtar szerkezetet.
Hibanak hiba, ezt biztos, raadasul kezeletlennek tunik, esetleg reportold a Mozilla fele.
-
válasz
5leteseN #96218 üzenetére
Warning: Process 3081exited on signal9: file/builds/worker/checkouts/gecko/ipc/chromium/src/base/process_util_possix.cc:265
Jajjjjjjjj........
Ugyanezt kérdezted másfél hónapja is.
Most is ugyanazok a válaszok érvényesek: [link] [link]
A korábban is írt hiba (Warning: Process 3081exited....
A warning az nem hiba, elég sok program ír ki terminalos indításnál különböző warning-okat. Ha a warning helyett azt látod valami terminalos kimenetben, hogy error, no az hiba!
Fenti hsz-ek linkjeit mentsd el szerintem, ha egy-két havonta eszedbe jut újra ez a probléma!
-
Köszi a válaszokat! Ezt a musl dolgot nem igazán vágom, de akk. inkább nézek valami könnyű rendszert. LGA775-ös gép, Q8300 (4 mag 4 szál) proci, HD 5670 VGA, 2x4 GB DDR3 ram és egy SSD. Csak ki szeretném hozni ebből is a maxot, de azért legyen egy olyan kezelőfelület, amit nem kínlódás használni.
Valószínűleg XFCE-t fogok feltenni neki, csak még a rendszeren agyalok, hogy melyiket? Minél könnyebb, bloatmentes legyen, az Alpine pedig nevetségesen kevés RAM-ot használ, de igazából nem csak a ram lenne a fontos, hanem a procit se terhelje semmi háttérben futó, szükségtelen folyamat. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96215 üzenetére
Nem, az nem normális. Régebben Ubuntukon úgy volt, hogy csak pár dolog volt magyar a telepítés után és az első rendes frissítéssel szedte le a teljes magyarítását a felületnek. Megvolt az első rendes frissítés?
Már egy ideje nem raktam frissen ilyen disztrót, nem tudom még így van-e.urandom0, ubyegon2: értem, thx!
-
5leteseN
senior tag
válasz
sh4d0w #96188 üzenetére
"...cirkumveniálni!!!"
... a film-klasszikusból!Csapjunk bele a lecsóba:
A korábban is írt hiba (Warning: Process 3081exited on signal9: file/builds/worker/checkouts/gecko/ipc/chromium/src/base/process_util_possix.cc:265) éltűnni látszott egy komoly Mx-linux frissítés után, majd véletlenszerűen ismét jelentkezget a korábbi mindig jelentkezgetés helyett a terminálablakban.
Mindez a chromium izé előjön a FIREFOX alatt!!!
Azon aggódok, hogy ez valami biztonsági hiba, és a kisöreg szeretne a neten vásárolni! Nem biztos, hogy egészséges egybeesése a két dolognak!
Emlékeim szerint vannak (bőven) IT-biztonsági ismereteid, ezért gondoltam arra, hogy elsődlegesen neked címzem a kérdet, de mindenkitől szívesen várok válaszokat és megoldásokat.
-
5leteseN
senior tag
Bár nem azt használom, de raktam fel gyengébb vassal rendelkező ismeretségnek az MX-Linux-ot. Az átlagos, W-ról átirányított "felhasználóim" nagy elégedettséggel használják kb 1000-es (CPU-)Passmark-pont értéktől és felette. Ez az érték elég gyengusz, kb a 15 évvel-ezelőtti-asztali-PC/10-éves-laptop átlagérték, olyan "Cerka-szint".
-
Alpine Linuxot használtok-e? Állítólag régebbi, mai viszonylatban gyengébb képességű számítógépekre nagyon jó. XFCE asztali környezet a legkönnyebb, amit tud.
-
válasz
CPT.Pirk #96212 üzenetére
Eredménytelen.
Asztali effektekbe rákeresve borító és cover meg a saját szemem is eredménytelen.
Az Ablakkezelés--> Task switcher menübe is csak a Breeze effekt választható, a régi Kubuntuba itt van még sok,
Fedett váltódoboz, Billenős váltódoboz stb.
Az normális hogy a kb. a negyede angol egyébként a beállítási felületnek? -
urandom0
senior tag
válasz
kézi telepítésűre állítva
Ez csak annyit jelent, hogy az a konkrét csomag a te utasításodra települt, nem pedig más csomag függőségeként. Ennek akkor van jelentősége, ha eltávolítasz egy olyan csomagot, aminek ez az adott csomag a függősége, mert ha az kézire van állítva, akkor nem fog törlődni.
Pl. a plasma-desktop csomagnak a függősége akactivitymanagerd
. Ha telepíted aplasma-desktopot
, akkor felmegy vele akactivitymanagerd
is, ha eltávolítod aplasma-desktopot
, akkor törlődik akactivitymanagerd
is. Kivéve, ha kézi telepítésűre van állítva a kactivitymanagerd, mert akkor nem fog törlődni.apt-mark showmanual
parancs megmutatja a kézi telepítésűre állított csomagokat,apt-mark manual
beállít egy adott csomagot kézi telepítésűre,apt-mark auto
pedig auto telepítésűre állítja. -
válasz
Engem is meglepett, épp kíváncsi lettem a plasma 6-ra, de azt láttam a DW-n, hogy 5.27.11 a plasma verzió a Kubuntu 24.04-ben!
Neon-ban viszont már nyilván ez van:
kdeplasma-addons-data 4:6.0.4-0xneon+22.04+jammy+release+build42
testing Neon
kdeplasma-addons-data 4:6.0.4+p22.04+vstable+git20240505.0020-0
plasma 6.0.4 a verzió, ha valakit megzavarna a 4-es a számsorban
Tárolóban ott figyel a plasma-widgets-addons is:
plasma-browser-integration 5.27.11-0ubuntu2
plasma-calendar-addons:amd64 4:5.27.11-0ubuntu3
plasma-dataengines-addons:amd64 4:5.27.11-0ubuntu3
plasma-desktop 4:5.27.11-0ubuntu2
plasma-desktop-data 4:5.27.11-0ubuntu2
plasma-discover 5.27.11-0ubuntu2
plasma-discover-backend-fwupd 5.27.11-0ubuntu2
plasma-discover-backend-snap 5.27.11-0ubuntu2
plasma-discover-common 5.27.11-0ubuntu2
plasma-discover-notifier 5.27.11-0ubuntu2
plasma-disks 5.27.11-0ubuntu3
plasma-distro-release-notifier 20220915-0ubuntu6
plasma-firewall 5.27.11-0ubuntu3
plasma-framework 5.115.0-0ubuntu4
plasma-integration 5.27.11-0ubuntu3
plasma-nm 4:5.27.11-0ubuntu2
plasma-pa 4:5.27.11-0ubuntu3
plasma-systemmonitor 5.27.11-0ubuntu2
plasma-theme-oxygen 4:5.27.11-0ubuntu2
plasma-thunderbolt 5.27.11-0ubuntu3
plasma-vault 5.27.11-0ubuntu2
plasma-wallpapers-addons:amd64 4:5.27.11-0ubuntu3
plasma-welcome 5.27.11-0ubuntu3
plasma-widgets-addons 4:5.27.11-0ubuntu3
plasma-workspace 4:5.27.11-0ubuntu4
plasma-workspace-data 4:5.27.11-0ubuntu4
plasma-workspace-wallpapers 4:5.27.11-0ubuntu1Amúgy a "kdeplasma-addons-data kézi telepítésűre állítva." esetén meg a társán újra ki kéne adni a parancsot, hogy ne maradjon kézin?
Szokta írni ezt a kézi telepítésű szöveget, de ez szerintem csak azt jelenti, hogy nem az installer rakta fel, hanem a user, de saját tárolóból. Semmi gondot nem jelent ez, frissülnek ugyanúgy.
-
válasz
tordaitibi #96210 üzenetére
Negatív bármilyen próbálkozásom,
Neked ez kell, ami már fenn van!
plasma-widgets-addons már a legújabb verzió (4:5.27.11-0ubuntu3).
Az
kdeplasma-addons-data
annak a csomagnak része, itt a lista, miket tartalmaz:https://packages.ubuntu.com/noble/all/kdeplasma-addons-data/filelist
Az a szerencséd, hogy még a Kubuntu 24.04 nem állt át plasma 6-ra!
-
válasz
CPT.Pirk #96208 üzenetére
Bocs hülye voltam,.
Negatív bármilyen próbálkozásom,tibi@tibi-AERO-UBI:~$ sudo apt install kdeplasma-addons-data
[sudo] tibi jelszava:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése... Kész
Állapotinformációk olvasása... Kész
kdeplasma-addons-data már a legújabb verzió (4:5.27.11-0ubuntu3).
kdeplasma-addons-data kézi telepítésűre állítva.
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
tibi@tibi-AERO-UBI:~$ sudo apt install plasma-widgets-addons
plasma-widgets-addons már a legújabb verzió (4:5.27.11-0ubuntu3).
plasma-widgets-addons kézi telepítésűre állítva.
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
tibi@tibi-AERO-UBI:~$ sudo apt install kdeplasma-addons
E: Ez a csomag nem található: kdeplasma-addons
tibi@tibi-AERO-UBI:~$
-
Warton
őstag
válasz
tordaitibi #96207 üzenetére
lehet elé kellett volna írna valami apt-ot vagy valamit...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96207 üzenetére
Érdekes módon a webes kereső nem adja ki, de van egy
kdeplasma-addons-data
csomag 24.04 LTS-en, tedd fel azt. Az valszeg húzza magával amit kell. -
válasz
CPT.Pirk #96202 üzenetére
öööö
ez a teszt Kubuntu 24.04, a Mintet elengedtem egyelőre.
A régibe 18.04 benne volt minden ilyen effekt, ebből meg hiányzik.
Hogyan kell ezt, én tudom hogy tök vagyok de itt erről egy szó sincs,
[link] hogyan kell telepíteni.
Terminál erre sem barát,tibi@tibi-AERO-UBI:~$ plasma-widgets-addons
plasma-widgets-addons: a parancs nem található
tibi@tibi-AERO-UBI:~$
-
válasz
urandom0 #96205 üzenetére
Ezért is érdekes, hogyan jött elő ez mégis CirrMee fórumtársnál! Minap láttam Debian expert mode installnál, hogy választható volt a timesync, de azelőtt tényleg nem találkoztam ilyen problémával, persze napi használatú desktop és notebook Windowsless volt így nem is kellett találkoznom vele.
-
válasz
urandom0 #96203 üzenetére
Te használsz Windowst azon a gépen?
Nem, de kéne?
Előző Dell Precisionban és a mostani Latitude 5520-on is van Windows, egyik egy külön meghajtón, a mostani gépnél meg még csak mellételepítettem két disztrót a gép tesztelgetése miatt. De így se találkoztam még a jelzett problémával. Elég régen olvastam róla, de a rendszer kezeli, ha az install elején jelölsz megfelelő lokációt.
Ezt a Linux Mintes könyvet ki kéne tűzni az összefoglalóba.
Bizony! Nagyon komoly és részletes kézikönyv, magyar nyelven ráadásul! Az install adatok megadása és particionáló része meg Ubuntukhoz is jó, mivel Ubiquity-t használ a Mint is. De sok minden más is van benne, ami nem kizárólag Linux Mint felhasználóknak hasznos.
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #96200 üzenetére
Te használsz Windowst azon a gépen?
Az óraidő gond akkor van, amikor dualboot felállás van. A Windows feltételezi, hogy az idő, amit az RTC mutat, helyi idő, a Linux viszont feltételezi, hogy az UTC idő, ezért hozzáad +2 órát (ugye mivel Europe/Budapest időzóna az GMT+2), ezért van az eltolódás. A legegyszerűbb megoldás, amit írtam, meg kell mondani a Linuxnak, hogy az RTC bizony a helyi időt mutatja, és akkor nem fogja korrigálni azt az időzona eltolással.
Egyébként ha NTP-ről kapja az időt a Windows és a Linux is, akkor elméletileg nem lehetne probléma.Ezt a Linux Mintes könyvet ki kéne tűzni az összefoglalóba.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #96201 üzenetére
Őőő végül is milyen disztrót használsz most?
Azt hiszem régebbi kiadásokban plasma-widgets-addons a csomag ami kell neked.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- One mobilszolgáltatások
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Honda topik
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Telekom mobilszolgáltatások
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- Samsung Galaxy A41 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest