- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Kempingezés és sátrazás
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kár, hogy nem tudtad...mondjuk a következő 10 évet is ellébecolom enélkül az infó nélkül. Win10 és 11-et még sose telepítettem, amik meg vagy már rajta voltak a SSD-n vagy magukat telepÍtették, mint más bootképet mutatott Linux alatt. Ezek miatt is éreztem úgy régebben, hogy képtelen vagyok eligazodni ezzel az UEFI rettenettel. Ma már legalább tudom használni, akármilyen kutyulás is van a meghajtókkal, particiókkal, aztán ha totál egységes lesz minden gyártó megoldása, akkor majd felfogom, miről van szó.
-
-
válasz
CPT.Pirk #97558 üzenetére
Fent áll az esélye, hogy a 24.04-et is érinti.
Szerencsére már működik default az os-prober, a Mint 22-ben ezer%, de amikor kipróbáltam egy Ubuntu 24.04-et, akkor is lefutott a GRUB update és betallózta a rendszereket, mióta sikerült visszaraknom az eredeti miniatűr 2230-as SSD-t is, azóta elég sok minden van, még az echte Win is, ami eredetileg volt.
ubyegon@Mint-C-22-Latitude-5520:~$ sudo update-grub
Sourcing file `/etc/default/grub'
Sourcing file `/etc/default/grub.d/50_linuxmint.cfg'
Generating grub configuration file ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-6.8.0-39-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-6.8.0-39-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-6.8.0-36-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-6.8.0-36-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-6.8.0-35-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-6.8.0-35-generic
Warning: os-prober will be executed to detect other bootable partitions.
Its output will be used to detect bootable binaries on them and create new boot entries.
Found Linux Mint 21.3 Virginia (21.3) on /dev/nvme0n1p2
Found Ubuntu 24.04 LTS (24.04) on /dev/nvme0n1p3
Found KDE neon 6.0 (22.04) on /dev/nvme0n1p5
Found Windows Boot Manager on /dev/nvme1n1p1@/efi/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
Found Linux Mint 21.3 Virginia (21.3) on /dev/nvme1n1p5
Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...Ami érdekes volt még a 22.04 alapú Mint-ben, hogy a rolling disztrókat nem tallózta be, azt csak a Debian hozta be.
-
törölt tag
válasz
galaxy55 #97586 üzenetére
Persze, amióta behozták a gyors rendszerindítást a Windowsnál, azt ki kell kapcsolni. Amúgy ez egy időben a Win11-ben nem volt elérhető. Most látom megint a lehetőséget. Win verzió függő is sok minden.
Most meg bejött a Pro kiadásoknál a fentebb említett bitlocker dolog is.
Szóval a redmondi világ mindig változik, ami tegnap igaz volt, az ma már nem biztos, hogy az.Egy Linux/FreeBSD dualboot egy lemezen. Na az is egy érdekes téma.
-
válasz
galaxy55 #97582 üzenetére
Kicsit ellentmondásba keveredtél, nagytudásúnak nevezel és utána leírod, hogy fingom sincs!
Ha ahhoz, hogy több rendszert natívan használjon valaki, nagy tudás kell...
Attól, hogy évekig virtuálban használtad a Linuxot, még nem biztos, hogy követendő. Igaz én kipróbálásra is natívban használok minden telepítést, így ha gondok lennének, azok megoldását is meg fogom ismerni, így vagy úgy. De nyilván mindenki úgy használja a rendszerét, ahogy akarja, ha Te fejen állva tükörből nézve használod, az se zavar, csak ne tedd követendő példává.
Amúgy ha valaki mást mond, azt ne nevezzük már "szakértés"-nek! Komolytalanná válik így az egész thread.
Mekkora tudás kell már egy
sudo grub-install /dev/xxx
parancs futtatásához!?drága kenyér....
-
törölt tag
válasz
galaxy55 #97583 üzenetére
Uefi óta nem kell ilyenekkel küzdeni. Külön efi partíció a linuxnak, a Win meg azt csinál a sajátján amit akar. Uefi előtt mbr-es időkben is meglehetett oldani, hogy ne a vinyóra tegyen indítót a linux. Bárhová telepítheted a linux indítóját.
A driverek kérdése meg már nem annyira releváns a mai időkben. -
törölt tag
válasz
galaxy55 #97578 üzenetére
Nem parázok a Windowstól, azt is lehet viszonylag biztonságosan használni. Csak nem úgy, mint az átlag userek. Jelszó nélkül, rendszergazda fiókkal, stb.... .
Egyébként Debian a fő rendszerem, néha kell Windows is. Arra jó a dualboot. Van egy notim azon Free BSD van.
Tutujgatok jó pár Windowsos felhasználót, így nem árt képben lennem a redmondi világgal.
Az épített, összerakott gépeken kívűl szinte biztos, hogy kapsz Windowst is a vásárláskor. Annak az árát meg nem érzed. Átlag ember, ha nincs Windows-a, akkor vesz valami olcsó liszencet. Persze van aki kifizeti a teljes árát is.Annak nem sok értelme van, amit felvetettél. Win hoston linux guest. Ha sűrűbben használod a linuxot, akkor inkább dualboot.
A VirtualBox próbálgatni nagyon jó, meg beletanulni a linuxba. Aztán úgy is dualboot lesz belőle.
-
válasz
Dhampir #97563 üzenetére
sudo grub-install /dev/
meghajtó azonosító
A fő rendszerem után ha még egy rendszert feltelepítek, akkor a fő rendszer GRUB-ja inaktív lesz, így ha azon a frissítés újabb kernelt rak fel és lefut a
sudo update-grub
, akkor sem fogja azt használni a rendszer! Az aktív GRUB azé a rendszeré, amit utoljára felraktam. Ha a fő rendszer új kernelét akarom használni, két lehetőségem van, bebootolok az utoljára telepített rendszerrel és ott adom ki a sudo update-grub parancsot vagy a fő rendszeren aktiválom újra a saját GRUB-ját.Neked a Linuxodon futtatnod kell a
sudo grub-install /dev/nvme1n1
parancsot, így normál esetben már működni fog az update-grub.galaxy55
Ez a virtuális telepítés...arra talán éppen jó, hogy megnézzünk valamit, de normál használatra ne szórakozzunk már!
Indítsam el a Windows, hogy Linuxot tudjak használni?
Bocs, de ekkora marhabaromságot életemben nem hallottam!
De továbbra is ott tartok, hogy párhuzamosan két rendszert használni miért jó?
Ezt csak Te tudod, mivel éppen azt csinálod.
#GRUB aktiválás
-
válasz
Dhampir #97568 üzenetére
Ajvé, a Linuxod UEFI/GPT, a Windows BIOS/MBR telepítés, a uefibe meg 101% hogy be van kapcsolva a CSM mode így mindkettőt el tudja indítani de a bootmanegerben nem látják egymást.
Ez marad így, marad a bios/uefi választómenü.
16MB partíció Microsoft Reserved néven, szerepe a rendszervisszaállításnál és a mbr/gpt konvertnél van, amúgy nem kell vele foglalkozni.
Szerintem hagyd így, a mbr/gpt konvert nem veszélytelen mutatvány.
Bár a ha a Win lemezen csak ő maga van, mentsd le ami neked fontos adat és a Win beépített konvert eszközével hajtsd végre a konverziót.
A korkát nem a Linux és nem a GRUB hanem maga a bios, mivel ha egyszer elindult UEFI módban, linux, akkor nem utána már tud MBR loadert betölteni, csak reboot után, egyébként ez teljesen érthető.De mégegyszer mondom, teljesen felesleges csak a bootmenü miatt, ha amúgy mindkét os jól működik.
Ha van kedved ezt megfuthatodde ezt még én se csinálnám meg, nem és ennyit az egész.
pláne ha minden okés amúgy.
És itt is agyon lehet ütni a Wint pillanatok alatt.
[link] -
törölt tag
-
Dhampir
félisten
válasz
#63718632 #97567 üzenetére
Igen, mindegyik oprendszer remekül működik.
A Windows titkosítása már fel lett oldva.
A telepítés nem kézi particionálással történt, hanem automatikus installációval ment, rá lett bízva a telepítőkre, mindenféle mókolás nélkül.
Az Ask Ubuntun olvastam a válaszban érdekes dolgokat:
Is it safe to format msftres, msftdata and hidden partitions?Például:
"msftres -- This flag means "Microsoft reserved." It's used as "scratch space" by certain Microsoft tools, so it should not be deleted or re-purposed unless you're deleting Windows. See the Wikipedia entry on this partition type for more information."A fenti idézet az msftres-ről éppen a titokzatos 16 MB helyfoglalással kapcsolatos.
-
törölt tag
válasz
Dhampir #97563 üzenetére
Látok még ott egy-két érdekességet.
Az a 16MB-os win partíció biztos nem a boot partíciója a Windowsnak, attól nagyobbat csinál a telepítője. Hol van a többi? Működik a Win11?
Az Ubuntu meg 1GB-os efi partíciót csinál? Rég telepítettem ubit, de azt én meg sokallom.Mesélhetnél bővebben a tevékenységekről. Itt valami több volt, mint szokványos telepítés.
-
törölt tag
válasz
Dhampir #97563 üzenetére
Ez egy gyári Win11-Home partíció sémája:
Device Start End Sectors Size Type
/dev/nvme0n1p1 34 262177 262144 128M Microsoft reserved
/dev/nvme0n1p2 264192 878591 614400 300M EFI System
/dev/nvme0n1p3 878592 868898815 868020224 413,9G Microsoft basic data
/dev/nvme0n1p4 1917474816 1919318015 1843200 900M Windows recovery environment
/dev/nvme0n1p5 1919318016 1953523711 34205696 16,3G Windows recovery environment
nvme0n1
├─nvme0n1p1
├─nvme0n1p2 vfat FAT32 SYSTEM 7ABE-0B06
├─nvme0n1p3 ntfs Windows 4DD8C9D43EC20C26
├─nvme0n1p4 ntfs WinRE tools 45FD84858679CC93
├─nvme0n1p5 ntfs BIOS_RVY 846079A05959829A
-
törölt tag
válasz
Dhampir #97563 üzenetére
A Windows "boot" partíciójával valami bibi lehet. Annak fat32-nek kellene lennie és boot-esp jelölők kellenének. Bár gpt a lemez, de ez inkább úgy néz ki, hogy a Windows CSM-Legacy módban volt telepítve, a Linuxod meg tiszta UEFI-ben. Ha lett mókolva a bios beállításokban. CSM-Legacy-ban ugyan gpt tábla jön létre, de mbr séma szerint megy végbe a telepítés.
A Linuxod ext4-es partíciójának a csatolási pontjai is "érdekesek".
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dhampir #97560 üzenetére
A # az elején azt jelenti, hogy ez a sor nem aktív, így nem tudom mi az alapértelmezése ennek az opciónak. Én kitörölném onnan az andráskeresztet, hogy ez biztosan jó legyen. Aztán mehetne a sudo update-grub
Egyébként amit csixy írt, ha egyik oprendszert MBR, a másikat meg UEFI módban raktad fel mert véletlen nem úgy bootoltál a pendriveról, akkor ők nem fogják látni egymást. Ha véletlen ez történt, ott csak az újratelepítés a megoldás. Egyszer jártam így, mikor nem figyeltem oda.
-
csixy
addikt
válasz
Dhampir #97556 üzenetére
3 oka lehet, hogy miért nem veszi fel az update-grub parancs az UEFI Windowst a grub menübe.
1. Nincs telepítve az os-prober
megoldása: sudo apt install os-prober2. Le van tiltva az os-prober működése
megoldása:Just do the following
user@ubuntu:~$ sudo nano /etc/default/grub
and uncommentGRUB_DISABLE_OS_PROBER=false
or add it if not exist then executeuser@ubuntu:~$ sudo os-prober user@ubuntu:~$ sudo update-grub
and then restart your laptop to see changes3. A linuxod nem UEFI, hanem legacy , avagy MBR telepítésű
megtekintése:
fájlmededzserrel nézd meg a /sys/firmware/ tartalmát, ha van benne efi mappa, akkor EFI a linuxod, ha nincs akkor legacy illetve MBR , ekkor csak 3 mappa van benne , a dmi, memmap és mégegy , már nem tudom, hogy mi., ebben az esetben nem fogja felvenni a legacys grub az uefis windowst, mert nem látja. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dhampir #97556 üzenetére
Nézd meg, hogy nem-e van letiltva az OS-Proper. Az egy Ubuntus dolog volt a 22.04 idején ami átkerült a Mintbe is... Fent áll az esélye, hogy a 24.04-et is érinti.
Ezt a parancsot add ki
cat /etc/default/grub | grep PROBER
És akkor jó, ha ezt látod:
# documentation on GRUB_DISABLE_OS_PROBER, if still want to enable this
GRUB_DISABLE_OS_PROBER="false"
Ha true-n van, akkor azt át kell állítani false-ra és utána csinálni egy sudo update-grub parancsot.moleculez: én sem tudtam, de nem túl rég szembejött egy youtube videó a témában.
-
moleculez
veterán
válasz
CPT.Pirk #97555 üzenetére
Ezt nem gondoltam amúgy, azt hittem simán csak elengedték. De örülök a hírnek. Foxi az viszont nem megy le vhogy, böngetőnek az új Edge maradt. (Amivel most kicsit copok, mert telón Safarit használok és minden jelszó az iOS Keychainen van), dehát ez van, pár hét és minden lényeges jelszót átviszek ahogy épp jön)
-
Dhampir
félisten
válasz
tordaitibi #97553 üzenetére
Köszönöm a segítséget!
Nem jelent meg, a cikkben írtak szerint korábbiakban a Grub update-t is elvégeztem.
UEFI-ben az Ubuntu volt az elsődleges.
Nem tudom, hogy ez lehet-e a gond forrása; 2 darab SSD van, de amire a Windows lett telepítve, az később lett behelyezve a laptopba és installálva rá a Windows operációs rendszer.
Még egyszer lefuttatom a Grub update-t, hátha valamit elnéztem.
sudo update-grub parancs kiadva, és amit ezután lehet látni:
Sourcing file `/etc/default/grub'
Generating grub configuration file ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-6.8.0-39-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-6.8.0-39-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-6.8.0-38-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-6.8.0-38-generic
Found memtest86+ 64bit EFI image: /boot/memtest86+x64.efi
Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...
done -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
moleculez #97554 üzenetére
Azért nézett ki úgy ahogy nagyon sokáig, mert a komplett TB az csak egy mappa volt a Firefox forráskódjai között... Egy vagy két éve álltak neki szeparálni a Firefoxtól, érdemben fejleszthetővé tenni a TB-t és mostanra érett be a dolog, innentől már gyakori fejlesztésekre lehet számítani.
Amúgy a plasma-t én sem szoktam szét hekkelni, alapból is tök jó. Egy-két hardver specifikus widgetet használok meg pár fasza effektet, aztán ennyi.
-
moleculez
veterán
válasz
CPT.Pirk #97546 üzenetére
Na ez már egész élhetően néz ki.
Pedig már tökre elengedtem. Az a helyzet nem szeretek olyan szoftvereket használni ami nem “tetszik”. macOS-n el lettem kapatva hogy szinte minden esztétikus
Nagy igényeim nincsenek pl a Plasmám sincs rommá moddolva (még
), csak egy téma váltás volt azt eriggy🤷🏼♂️, az már nem zavaróan csúnya, meg nem is tolakodóan giccses. Pl a Deepin az már túl műanyag nekem.
-
válasz
Dhampir #97552 üzenetére
"Megvolt minden, csak a Windowst még nem tudtam becsempészni a menübe."
Leírtam, nyitsz egy terminált,
sudo update-grub
ezzel még a grub-cusomizert is ke lehetett volna hagyni mivel ha van + OS a menü automatikusan megjelenik
--> reboot uefibe -->Linux elsődlegesnek beállít.
Fel kéne vegye a Wint a menübe.
Ha nem, küzdünk tovább. -
Dhampir
félisten
válasz
tordaitibi #97543 üzenetére
Végül szövegszerkesztővel átírtam a Grub bejegyzését. Kiestem ebből a gyakorlatból, de a következő cikk kicsit segített, amit a Linux Mint közösség honlapján fedeztem fel:
A GRUB menü láthatóságaMegvolt minden, csak a Windowst még nem tudtam becsempészni a menübe.
Igen, a Windows gyors indítását ki szoktam kapcsolni a Linuxtól függetlenül is.
Ami érdekes, hogy a Windows 11 kéretlenül titkosította is a fájlrendszerét (de még nem a BitLocker-el). Ki kellett kapcsolnom, hogy fájlműveleteket végezhessek közvetlenül Ubuntu Linux alól a Windows felé.
-
shadow1901
aktív tag
nvtop-ot megöli a heroic games launcher. [kép] Előtte is működik, utána is, közben nem.
Berohadt 21.3-22 upgrade után teljesen új 22 telepítés.
21.3 alatt nem ölte meg, sőt ssh-n is működott.
Ez most
-driver? Ajánlott 535. Eddig volt 545 is a listában azt használtam. Nvidia oldalon 550 is van...
-heroic? Ugyan ez a verzió volt 21.3 alatt is.
-mint?
-Valami hiányzó gyász, mint a beépített tömörítőnek az unrar?Másik kérdés:
alias lapoff='ssh shw@lapos.local "sudo -S shutdown now"'
lapoff után kéri a jelszót, viszont a jelszó karakterek látszanak. Nem pontozza/csillagozza ki.
Jelszókérést át lehet hidalni? Ha már kéri, kipontozná? -
válasz
moleculez #97545 üzenetére
mutt
esetleg mailspring
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
moleculez
veterán
Nézegettem email klienseket. Tudom, most mindenki csípőből tüzelné hogy viharmadááár, de nekem az a design nagyon 2006, a KMail sem egy esztétikum. (first world problems)
Ránézésre tetszik pl a Mailspring, de az pl nem enged be, plusz a Google nem áll szóba vele, security concern miatt, na mondom akkor hagyjuk. Nem mission critical mert most webappként ki van tűzve az Outlook meg a Gmail, de csak jobb lenne vmi natív cucc.
-
válasz
Dhampir #97527 üzenetére
Ha utólag tetted be a lemezt és még nem volt kernel upgrade, pontosabban update-grub, akkor nem is fogja látni a Wint.
Futtass le egysudo update-grub
parancsot és ha megtalálta, rebootnál állítsd be a uefibe a linuxot elsődlegesnek, így lesz választómenüd.Egyébként magánvéleményem hogy a biosba, ill. uefibe választás a legtisztább megoldás.
Windowsba ne felejtsd el kikapcsolni a Fast Startupot különben érdekes dolgok lesznek, pláne ha véletlenül a linuxot is hibernálod. -
-
csixy
addikt
Ha a pendrájv elég nagy, akkor az első ventoy patrtíciót NTFS-re formáznám és a két partíció mögé csinálnék egy kb négy vagy hat gigás ext2-es partíciót, ebbe tenném bele a live-linux mappát (nálam ez a csilinx), de az első partíción kell maradni a /ventoy/ventoy_grub.cfg fájlnak. Így már swájci bicska. Persze jó, ha két ilyen pendrájv van, melyekből az egyik Legacy, MBR-es , míg a másik GPT-s partíciós sémájú, ekkor nagy eséllyel legalább az egyik elindítható bármelyik inteles, vagy AMD-s vason.
-
csixy
addikt
válasz
ledgeri #97534 üzenetére
De egyébként tudsz magadnak csinálni. Telepítesz magadnak egy debiánt. Kipengeted, hogy minden benne legyen amire szükséged van és [ezzel] csinálsz magadnak belőle egy buildet. A buildelés előtt a config fájlban írd át a készülő builded nevét neked tetszőre, én csilinx nevet adtam neki pl. A buildben 3 mappa lesz , az első a boot, a második a changes üres, a harmadik a modules, ebben van a squashfs builded. A bootból mindent radírozz ki, csak az initrfs.img és a vmlinuz maradjon benne, az efi mappa sem kell bele. Ezután készíts egy ventoyos pendrájvot, aminek az első ventoy nevű partícióját gparteddel formázd át ext2 fájlrendszerűre. A többi a következő kép alapján könnyen megalkotható. Bootoláskor F6, vagy fn+F6 hívja elő a bootmenüdet. Legyen legalább 6 giga ramod, 8 már ideális. ... Hajrá !!
-
-
ledgeri
nagyúr
Üdv!
Van olyan mini distro, amit lehet úgy használni, hogy miután USB drive-ról bebootol, azt a drive-ot le lehet választani, és nem ír belső lemezre/nem kell neki belső lemez?
10 .eml fájlt -amire a vírusítrtó azt mondta, hogy bajos- szeretnék megnézni, de úgy, hogy ne kelljen telepítgetni, és még az boot USB se legyen bizalomvesztett, így ha akad más ajánlat, elfogadom! (jelszavas 7zip fájlban vannak) -
Dhampir
félisten
válasz
CPT.Pirk #97531 üzenetére
Hozzászólásodhoz kapcsolódóan, ablak effektezésre GNOME-hoz ajánlom a Burn My Windows programot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
I02S3F #97528 üzenetére
De ha van grub, akkor nem kell az alaplappal vacakolni. Még talán sosem választottam oprendszert az alaplap uefi dolgain keresztül.
urandom0: haverjaim nem rég meglátták nálam a széthulló ablakok effektet. Az arcukra kiült a döbbenet, ugye a Windows alatt ilyet nem láthattak.
-
válasz
Dhampir #97527 üzenetére
A grub customizer a barátod. Ezzel grafikus felületen szerkesztheted a boot menüt.
Érdekes, hogy a 20-asban alapból benne volt, az újabbakban meg csak ppa-val lehet feltenni. -
Dhampir
félisten
Sziasztok!
Ubuntu Linux 24.04 az elsődleges operációs rendszer a gépen, de egy utólag behelyezett második meghajtóra felkerült egy MS Windows 11 is, ha szükség lenne valamilyen spéci program futtatására.
Azonban a gép bekapcsolása után csak az UEFI Bios boot menüjében lehet váltani az elindítani óhajtott operációs rendszerek között.
Régebben volt egy bolondbiztos megoldás a Grub könnyű szerkesztésére az Ubuntu Tweak nevű program eszköztárában.
Szerintetek mi a legkönnyebb megoldás arra, hogy egyszerűen lehessen kiválasztani az elindítani kívánt oprendszert?
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #97518 üzenetére
Megmondom őszintén, sosem szerettem ezt az ablakváltó dobozt és a csodalámpa effektet. Nekem a Plasma alap ablakváltója teljesen jó.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #97518 üzenetére
Nekem ennyi szemcukorka nem kell!
-
válasz
urandom0 #97515 üzenetére
Épp nézegettem a fontokat és ott láttam olyanokat, amik kb úgy jelennek meg, mint nálad. Pár éve melóhoz használt böngészős szerkrendszer-ben jelentek meg érdekes karakterek, akkor egy csomó távolkeleti fontkészletet le kellett szednem, úgy jött csak helyre. Azért elég fura nálad ez a jelenség.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #97511 üzenetére
Írták, hogy a Linux Mint + KDE nem annyira jó barátok, így nem is akartam ráerőltetni. Mondjuk én pont azt a megoldást nem szeretem, amit te használsz.
-
válasz
tordaitibi #97511 üzenetére
Az összevonás az ugyanaz KDE-nél is, ahogy látom, csak kevésbé szolid effektekkel, próbáltam szofisztikáltan fogalmazni.
urandom0 kollégának pont nem erre van szüksége, hanem arra, hogy ikon melletti kiírás is legyen. Ezt a Cinnamon kezeli is, csak nála valamiért néha összeugranak ezek, nálam meg sose. Igaz nem is használom így!
Mivel itt csak a panel bal oldalára tudnak dolgozni az ikonok, kénytelen vagyok összevonni. Lehetne még variálni magával a panellal is, de nekem már annyira megszokott minden, hogy install után nem szoktam variálni, a témát sötétre váltom, fontokkal variálok ennyi.
De mint látod, mindannyian mást szoktunk meg és azt próbáljuk újra elérni egy új telepítésnél is. Nagy szerencse, hogy elég sok lehetőségünk van a testreszabásra, például ami nálad van, attól én félóra alatt arcidegzsábát kapnék!
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #97509 üzenetére
Pedig amúgy a kernelek között túl nagy eltérés szerintem nincs, legalábbis ami azt indokolná, hogy egyik disztró tök jól fut egy adott hardveren, másik disztró meg olyan bugokat csinál, hogy az ember csak les...
Na, még egy dolog így estére
Ha valamelyik virtuális konzolról indítom újra a rendszert, kapok jó pár sor, szép narancssárgás hibaüzit, meg betűk helyett négyzeteketVideó >> https://streamable.com/6sje1n
-
válasz
urandom0 #97508 üzenetére
Gondoltam, hogy így szereted látni, különben miért állítottad volna be ilyenre, de egy próbát megért.
De egyébként sem szeret engem az a Mint
Én már ebben se kételkedem, hogy ilyen van, engem a Manjaro szivat állandóan, pedig nagyon sokszor felraktam. Valami oka tuti van annak, hogy ez a kilépek-visszalépek jelenség vanb nálad. Nálan ezen a Dell Latitude-on a bootsplash rengeteg acpi meg egyéb hibát kiír, de a működés során meg semmi gondom nincs. Tényleg az van, hogy egy adott disztrónak egy adott hardverösszetevő lesz tökéletes, nálam eddig csak a Linux Mint meg a Debian hozta ezt. Fura, de már beletörődtem.
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #97507 üzenetére
Sima full HD-s monitorom van, de ha sok ablak van megnyitva, kicsit összetömöríti, hogy kiférjenek a gombok:
Azt az elrendezést, amit mutatsz, én nem szeretem. Én azt szeretem, ha lehetőleg mindig látom, hogy melyik ablakban mi fut. Minden oprendszeren az első dolgom kikapcsolni ezt az csoportosítósdit.
Fedora-n működött Cinnamonnal ez a szövegkiírás?
Nem, ott is pont ezt csinálta.
De egyébként sem szeret engem az a Mint
Most azzal szórakoztat, hogy itt, Firefoxban fel akarok tölteni egy képet, rákattintott a fájl kiválasztására, a fájlválasztó ablakban a képek mappára, és néha nem tölti be a tartalmát. Ha kilépek-visszalépek, akkor jó. Nemoban közben mindvégig jó. -
válasz
urandom0 #97505 üzenetére
Ránézésre külön vannak az egyes ikonok nálad, default ezt csoportosítva csinálja:
2 FF és 5 terminalablak.
Fedora-n működött Cinnamonnal ez a szövegkiírás? Mondjuk ha ennyi ikont kiraksz és elférnek a szövegek is a terminal ikonok mellett, akkor valami rohadt széles curved monitorod lehet!
Lehet több panelt kéne csinálnod az asztalon, alul, felül vagy kétoldalt...
Az nem jó, ha az ikonok fölé viszed az egeret, akkor piciben egymás mellett látható minden azonos tipusú ablak? Ha azok fölé viszed az egeret, akkor megjelenik a tartalommal, de nem nyílik meg...bár ezt biztosan ismered már.
-
Manjaroék is kezdik: Manjaro Immutable Out Now for Community Testing
-
-
válasz
urandom0 #97503 üzenetére
Ez szerintem ilyen lesz, ha beállítod, hogy írja ki a szöveget minden ikon mellé, akkor össze fog ugrani. Sose használtam még így, de szerintem kapcsold ki ezt, úgyis tudod, melyik ikon micsoda, anno még volt csoportosított panelikonok applet is default, ott alapból nem ment az ikonszöveg.
Vagy itt állítgatsz a méreteken, de szerintem a tuti, ha nincs szöveg, alapból a terminalhoz hosszú is a szöveg, szóval nem lesz így jó semmiképpen.
Nálam nem is rakja ki külön, csak aláhúzza, amit használok.
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #97499 üzenetére
Ja, valószínűleg dolgozott valamit a cache-n...
De most megint van egy nyűgöm
Mondjuk ez csak apróság, és csak nagyon ritkán jön elő. A panelen néha összeugrik egy-egy ablak gombja:Ha bemegyek a kisalkalmazás beállításaiba, és átállítom, hogy ne legyenek ablakcímkék, és visszaállítom, akkor megint jó.
-
válasz
tordaitibi #97501 üzenetére
Nincs FB fiókja.
Az igen pozitív! Anno én is szakmai okokból csináltam profilt, sajna most meg időnként azért kell benéznem, mert a társasházunk oda infózik. Amúgy a hátam borsódzik az egész FB-tól.
Mondjuk sok éve beléptem a blackPhanter nagymagyar OS FB oldalára, na az kemény volt! Nem nagyon toleráltak a vérfanok.
Voltak persze kritikus jellegű kérdéseim.
-
válasz
ubyegon2 #97500 üzenetére
Nincs FB fiókja.
Én meg még az életemben sehova nem léptem be se fb. se google accountommal, pláne nem ergya oldalakra.
Ja de. A Facebookra meg a mailfiókomba
Fb.-t amúgy csak 3 szakmai csoport miatt tartom, asszem perpill 14 ismerősöm van. Utolsó posztom a saját hírfolyamomba 2023 októberi, megköszöntem a szülinapi köszöntéseket.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- 127 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080 (ELKELT)
- Apple iPhone 14 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- PS3 Játékok 1500Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Maximális teljesítmény és biztonság, csak az ARCTIC mx-4-el! Adj új erőt a gépednek!
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged