- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #95697 üzenetére
Miután folyamatosan emelkedik a desktop elterjedtsége a Linuxoknak, nem az ördögtől való elképzelés, hogy legyen normális program a hardver ellenőrzésére, nem is kell ehhez tuningolni a gépet. Amit Rowon kifogásol, az sajnos jogos.
Kerülő megoldások meg egyszerű programok vannak, vagy pl. ilyen-olyan KDE widget kirakása az asztalra... De az nem az igazi.
urandom0:
Ez ismerős valamennyire. Igaz én Lazarus alatt portoltam progikat Linuxra, de ott a környezet sok multiplatform megoldást tartalmaz, nem volt nehéz dolgom. Nyilván persze ha külső lib kell valamihez, az problémás lehet. -
urandom0
senior tag
válasz
sh4d0w #95691 üzenetére
De használják, nem? Hát akkor meg? Kit érdekel, hogy lassú, szar, bugos, ha egyszer használják?
A trend most meg az, hogy Teams appokat írnak, mert a cégnek kell, és olyanokat írnak meg, amiket az ERP-t 25 évvel ezelőtt is tudnak. ERP-t csinálnak a Teamsből, olyan funkciókkal rakják tele, amiket egy Lotus Notes a 90 években már simán hozott. Csak ugye egy ilyen webes szar, mint a Teams, ezt 20x akkora erőforrásokkal csinálja meg, 30x lassabban...
-
-
-
-
-
válasz
CPT.Pirk #95689 üzenetére
Egy dolog nekem nagyon hiányzik Linuxról... Bocsánat, 2, 3... HWiNFO64 és egyéb tuningszoftverek. Meg lehet lenni nélkülük, de alternatíva az egészen egyszerűen nincs. Linuxos szoftverek nem tudnak annyi adatot kiolvasni a hardverekből, mint a Windowsosok, ezen még van mit dolgozni.
-
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #95689 üzenetére
Az eredeti írást olvastam el. Sajnos abszolút meg is értem a fejlesztőt, ezek tényleg olyan problémák, amikkel szinte mindenki szembesül, ha Linuxra akar portolni valamit. Az külön gáz, hogy 2024-ben ott tartunk, hogy plusz libet kell használni, ha dekorációkat is szeretnél az ablakodra.
Én csak egy tized ekkora kis grafikus jelszókezelőt írtam Linuxra, Vala nyelven, GTK-val. Már az elején gondoltam, hogy ha Windowsra akarom portolni, akkor meggyűlik a bajom azzal, hogy valószínűleg Windows-on nincs libsecret, márpedig erre építettem az egészet. Igazam is lett, valóban nincs, úgyhogy áttértem a fájlban történő tárolásra (AES256-tal titkosítva, base64-gyel kódolva).
Ha valaki cross platform alkalmazást fejleszt, jó előre utána kell járni, hogy melyik platformon milyen lehetőségek vannak, mert utólag ezzel rengeteg plusz munkát spórolhat meg az ember.Amúgy én utálok mindent, ami Javascript, meg az összes Electronos cuccot, de azt el kell ismerni, hogy ilyen technológiákra építve nagyon könnyen lehet cross platform alkalmazást fejleszteni, és ezzel sok-sok munkaórát, és az ezzel együtt járó szívást lehet megspórolni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Brodie videója a Factorio játék egyik fejlesztőjének kapcsán elég érdekes: The Nightmare Of Porting Software To Linux
-
daninet
veterán
Segítség kellene permission téren, mert nem teljesen értem mi történik.
Felraktam nextcloud docker verziót. Official konténer nem a linuxserveres, azzal elég sok bajom volt.
A nextcloudnak szüksége van egy könytár allokációra bárhol amit ő data mappának hív, ebbe rakja a user fájlokat. Úgy állapítja meg, hogy egy könytvár data mappa, hogy egy .ocdata fájlt hoz létre benne és írni tud bele.
Ez eddig mind tiszta.A konténerben van egy www-data:www-data (33:33) user/group kombó aki ezeket az írásokat elvégzi. Ugye ez a konténeren belül van, a rendszeremen nincs ilyen user.
Namost futtatni kellene egy cron job-ot 5 percenként ami frissíti többek között a fájlok listáját. Ez a cron job arra panaszkodik, hogy nem éri el a data mappa tartalmát.Az én rendszeremen nem létezett a www-data user/group úgyhogy létrehoztam ugyanezzel a névvel egyet.
Utána chown -c www-data:www-data ./nextcloudroot@TEVENAS:/mnt/user/Private# ls -ld ./nextcloud
drwxrwx--- 1 www-data www-data 142 May 6 13:20 ./nextcloud/
Ha 777-re állítom ezt a hibát dobja és nem fut le:Your data directory is readable by other people.
Please change the permissions to 0770 so that the directory cannot be listed by other people.
Na jó, akkor átállítom 770-re.
chmod -R 770 ./nextcloud
Nézzük a cron-t:{"reqId":"SByZL69SQ7z4okt1dkSV","level":3,"time":"2024-05-08T07:00:56+00:00","remoteAddr":"","user":"--","app":"PHP","method":"","url":"--","message":"fopen(/var/www/html/data/data_dir_writability_test_663b2328486ea.tmp): Failed to open stream: Permission denied at /var/www/html/lib/private/legacy/OC_Util.php#572","userAgent":"--","version":"29.0.0.19","data":{"app":"PHP"}}
Your data directory is invalid.
Ensure there is a file called ".ocdata" in the root of the data directory.
Your data directory is not writable.
Permissions can usually be fixed by giving the web server write access to the root directory. See https://docs.nextcloud.com/server/29/go.php?to=admin-dir_permissions.
{"reqId":"SByZL69SQ7z4okt1dkSV","level":3,"time":"2024-05-08T07:00:56+00:00","remoteAddr":"","user":"--","app":"PHP","method":"","url":"--","message":"fopen(/var/www/html/data/nextcloud.log): Failed to open stream: Permission denied at /var/www/html/lib/private/Log/File.php#82","userAgent":"--","version":"29.0.0.19","data":{"app":"PHP"}}
Mi a fene történik?
-
-
-
5leteseN
senior tag
válasz
CPT.Pirk #95683 üzenetére
Köszönönöm! Nézem.
Közben felbukkant kérdés: emlékeim szerint a CPU-venti korábban jobban, erősebben fújt, kicsit nagyobb zajjal is, mint most.
Lehetséges, hogy a BIOS CPU-venti vezérlését a Linuxban valami felülbírálja?
Thermo-trottyol a gép, alig észlelhető venti-zajjal =>nincs fordulat, tehát(szerintem) nem a hűtőlamellák tömítődtek el, mert attól függetlenül lenne venti-fordulat, hiszen azt a hőmérséklet szabályozza alaphelyzetben, azonban nincs venti-fordulatszám(és ebből adódóan ennek zaja sem)!Ez alapján a (nekem logikus) gondolatmenet alapján vélem, hogy a szabályzással van valami gond,
- mert magas CPU-hőfok van,
- venti-fordulat nincs,
- rendellenes zaj sincs
- => nincs lapáttörés, hasonlók...Most első lépésben nézem a javasoltakat!
-
5leteseN
senior tag
Sziasztok!
Túlmelegszik a korábban is emlegetett DELL Inspiron CPU(3230M) és nem is érzem, hogy erősen fújna ki a "laposból" CPU-hűtő. Az MX-Linux Érzékelők alatt is valami 1000rpm-et ír, pedig 3.200rpm a legmagasabb fordulat!
Le is állogat, pedig amikor korábban(kb. fél évvel és 2 frissítéssel korábban) néztem a CPU-hőfokot, alapjáraton 60 körül volt és a legtöbb 85 körül(Celsius, természetesen).
Mivel tudnám a megfelelő működésre bírni?
-
-
Warton
őstag
Egyébként félretéve a hülyeséget, ezeknél a nem rollingos disztroknál tényleg úgy van, hogyha lejár a támogatása egy verziónak akkor újra kell rakni az egészet? Nincs valami patch vagy valami? Pl.: anno a Windows8-ról simán fel tudtad patchelni Windows10-re kb. észre se vetted a dolgot. Talán linuxmintnél rémlik, hogy volt valami parancs amivel verziót tudtál frissíteni.
-
-
K0zm0
aktív tag
válasz
tordaitibi #95658 üzenetére
Mondjuk yt-dlp-t tudsz frissíteni pip-el. Nekem legalább is azért szokott könyörögni, mikor frissíteni akar.
-
PCProfessor
aktív tag
válasz
Sweet Lou 6 #95671 üzenetére
Sok egérnél nem lehet megoldani ezt/hasonlót linux alatt. Egyetlen megoldás ami bármelyik egérnél működött;(ha az egéren a memória megjegyzi) átadni usb portot vm-ben és windows alatt beállítani.
-
natë
nagyúr
24.04-nél miért nem működik az auto update?
-
Sweet Lou 6
addikt
Valaki használ Logitech egeret linux alatt? solaar-ban szeretnék custom rule-t beállítani (konkrétan a back/forward gombokat copy/paste-re állítani), de nem igazán találok a custom rule-ra pontos leírást. Logitech Lift az eszköz.
-
Írásvédett fájlrendszerrel, mint pl. egy felcsatolt ISO, vagy mint egy CD rom lemez, van egy sanda gyanúm hogy a Nemo se tudna mit kezdeni írás terén.
Pontosan ugyanilyen a Snap konténer.
Boot során csatolja és csak read, nem lehet a tartalmát módosítani.
Csak úgy mint pl. egy Android apk-t, kicsomagolod, végrehajtod a módosítást, visszacsomagolod. Én ezt tettem, óriási szerencse hogy egy apk-t ilyenkor újra kell hashelni és kell egy célszoftver amivel aláírod hogy hiteles mert az életbe nem tudod telepíteni ha ezek hiányoznak. Snap konténernél (még) szerencsére nincs ez de ami késik nem múlik mivel így pl. én az Operámba akármit beletehettem volna, a rendszer nem ellenőriz se hash sem semmi más alapján hogy eredeti-e a konténer tartalma. -
-
csixy
addikt
válasz
Spiral linuxon gyönyörűen megy az apt-os yt-dlp és a yt-dlp gui.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #95631 üzenetére
Felteszel egy Nemo-t. A mappát rendszergazdaként nyitod meg , satöbbi. Ez hoz egy kis lomot a rendszeredbe, de nincs nála kényelmesebb.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #95664 üzenetére
Ha a terminál "úgy szál el mint a győzelmi zászló", az szerintem nem jelent jót. De legalább is annyit biztos, hogy a rendszer szét van hekkelve és megérett az újratelepítésre.
-
válasz
sh4d0w #95663 üzenetére
Azt nem, mivel simán települt a több verzióval újabb is akár, viszont a rendszer nem vesz róla tudomást, megállt 3.6-on a tudománya.
Be van drótozva szerintem az agyába és ettől nem lehet eltéríteni.
Van több leírás hogyan lehet(ne) hadra fogni újabb verziót, végigküzdöttem magam ezeken de egyik sem sikerült és írják is hogy nem garantált a siker. -
válasz
tordaitibi #95662 üzenetére
Probaltad forrasbol leforditani? Nehany perc alatt lefordul az egesz.
-
válasz
sh4d0w #95660 üzenetére
Nekem nem lenne bajom, de sok szoftvernek igen
Ez már kb. 7 hónapja bajom, de sehogy sem lehet rávarázsolni 18.04-re a python3.6-nál újabbat, napokig szenvedtem vele, nem megy.
Viszont snap-ba mindig ott a legfrissebb python, mármint mivel konténeres, az appok amiknek kell hozzák magukkal. innetől két marék symlink és lőn öröm-bódottá, megy minden vajsimán.
Megoldva már régen, köszönöm a segítőkészséget. -
ÉÉÉSSSSS MEGCSINÁLTAM!!!
Snap opera unmount, kicsomagol egy könyvtárba, a benne lévő ffmpeg.so fájl kicserélve a githubról levadászott frissre, visszacsomagol, helyére tesz a /var/lib/snapd/snaps/opera_303.snap mappába, mountol, indít és örülMinden video megy végre.
Mindezt terminálba, kb. 300 sort pötyögtem kopiztam sudoztam, ebből 275 sor természetesen szintaktikai hiba de nem adjuk fel, nemám!
Csak ízelítő, mert a művelet vége felé a terminál úgy szállt el mint a győzelmi zászló gondolom megunta szegény.
Ez a visszacsomi meg a helyére tétel és a visszacsatolás. A "bizerga" a ki-becsomagolás és matatás munkamappájatibi@TibiXubuntu:~/bizerga$ sudo mksquashfs snap /var/lib/snapd/snaps/opera_303.snap -noappend -comp lzo -no-fragments
[sudo] tibi jelszava:
Parallel mksquashfs: Using 4 processors
Creating 4.0 filesystem on /var/lib/snapd/snaps/opera_303.snap, block size 131072.
[==========================================================================================================================================/] 2904/2904 100%
Exportable Squashfs 4.0 filesystem, lzo compressed, data block size 131072
compressed data, compressed metadata, no fragments, compressed xattrs
duplicates are removed
Filesystem size 159393.21 Kbytes (155.66 Mbytes)
48.59% of uncompressed filesystem size (328007.55 Kbytes)
Inode table size 15265 bytes (14.91 Kbytes)
51.72% of uncompressed inode table size (29515 bytes)
Directory table size 6759 bytes (6.60 Kbytes)
52.37% of uncompressed directory table size (12907 bytes)
Number of duplicate files found 41
Number of inodes 555
Number of files 420
Number of symbolic links 14
Number of device nodes 0
Number of fifo nodes 0
Number of socket nodes 0
Number of directories 121
Number of ids (unique uids + gids) 1
Number of uids 1
tibi (1000)
Number of gids 1
tibi (1000)
tibi@TibiXubuntu:~/bizerga$ sudo systemctl start snap-opera-303.mount
tibi@TibiXubuntu:~/bizerga$
Tudom ez eléggé istenkáromlás itt de ha valakinek mégis kedve támad snap appokat buzerálni,
[itt a Reddit mélyén megtalálja a lomplett leírást] -
válasz
Jol ertem, az a bajod, hogy a Python nem a legfrissebb?
-
Petya XT
senior tag
A Canonicalnak az Ubuntu már csak egy üzlet, lásd a Pro-t. Van az a közeg, ahol probálkoznak, és tudnak is labdába rúgni. Ennyi. A többieknek meg marad az LTS alap, amire építhetnek. De állítom, bármelyik fork használhatóbb, mint az Ubuntu maga. Sajnos!
Én repo párti vagyok..... Én is, ezért költöztem Manjaro-ra az egyik gépen. De érik a másikon is. Valahogy besokaltam ettől az LTS ubi fork cuccoktól.
-
Nézd.
Nem részletezett okokból vagyok 18.04-en és még egy darabig maradok is.
Ha Te vagy bárki repóból megcsinálja nekem hogy naprakész és működőképes(!) legyen a
Python és összes függőségei valamint azok a szoftverek amik igénylik a legfrissebbet azaz
Opera böngi
yt-dlp
videobuzerálóm
legfrissebb Gnome gtk cuccok, ikonpakkok és egyebek
chromium kiegészítők és kodekek
és még pár cucc
akkor meghajtom fejem és maradok a repónál.
Mivel ez = a lehetetlennel repós szoftverekkel, maradt a Sbnap és a Flatpak.
Tudom mindenki utálja őket de nálam ez a kényszerhelyzet állt elő sajnos. Hidd el hogy nekem is 1000x egyszerűbb lenne a gyári Szoftverkezelőbe rákeresni a Fogpiszkáló-hegyező applikációra és 1 kattintással telepíteni. és megelégedetten használni. -
K0zm0
aktív tag
válasz
tordaitibi #95655 üzenetére
Nézd, kinek mi! Én repo párti vagyok, kerülöm a snapet és a flatpakot is. Nagggyyyonnn ritka esetben vagyok hajlandó AppImage-t használni, de a Canonical az utóbbi időben visszafelé fejlődik komolyan mondom.
-
-
-
K0zm0
aktív tag
Ha Buguntun maradsz, akkor meg kell tanulnod együtt élni vele, mert az egészet snappesíteni akarja a Canonical.
-
válasz
tordaitibi #95651 üzenetére
Ha 32 bites a gép, akkor egy friss Debiant is érdemes megfontolni, de persze megértem, hogy egy 6 éve belakott gépet már nem akarsz újrahúzni.
-
-
Warton
őstag
válasz
tordaitibi #95648 üzenetére
Erre a megszokott dologra csak annyit, hogy nagyon régóta használtam Firefoxot, még abban az időben amikor mindenki InternetExplorerezett, szerintem bőven 15 éve. Aztán miután egyre több bugot tapasztaltam a működése közben, és már az adblockja sem tudta szűrni a youtube reklámokat, váltottam Brave-re. Egy kattintással áthozta a könyvjelzőket, a jelszavakat meg mindent, szinte egyik napról a másikra váltottam, és ugyanúgy be van lakva, mint a Firefox, csak nem bugzik, meg blokkolja a reklámokat.
Ez a snap amúgy tényleg nagy marhaság. Nálam a repo az első, ha ott nagyon nincs valami akkor flatpak, ha ott se akkor AUR. Itt meg szoktam állni, mert ha ideáig eljutok akkor valószínűleg snap megoldás nincs is.
-
válasz
tordaitibi #95648 üzenetére
Frissebb Ubuntu nem játszik?
-
válasz
Sweet Lou 6 #95646 üzenetére
Nem megy, illetve megy de felesleges, használhatatlan mert kb. 10 verzióval korábbi megszűnt 18.04-re a deb támogatás.
Más,
/var/lib/snapd/snaps/ innen csatolja fel a /snap/alkalmazás_neve könyvtárba a nem tudom mit, ezek ebben a könyvtárba 1 fájlok, az Opera pl. 158MB méretű, ez valami tömörítvény vagy iso-szerűség, ezért nem lehet írni bele hiába van csatolva.Van persze több böngészőm de ha bárkitől elveszik a megszokott kedvenc kocsiját feleségét vodkáját stb. és mással pótolja az nem az igazi.
XP-n már Operát használtam, durván be van lakva ez a mostani is és kezemreáll. kb. 50 dolog van benne úgy konfigolva ahogyan az utolsó 10 évbe megszoktamMeg kell várnom úgylátom a libffmpeg.so frissülését mert ebbe nem lehet kívülről sehogy beletúrni.
-
PCProfessor
aktív tag
válasz
tordaitibi #95638 üzenetére
Ubuntu, snap, flatpak. KEKW
Viccet félre téve, használj másik, egyszerre több böngészőt. -
Sweet Lou 6
addikt
válasz
tordaitibi #95644 üzenetére
Snap verzióból nem fogsz tudni törölni, szerintem próbálj feltenni inkább egy .deb Opera-t.
-
válasz
tordaitibi #95644 üzenetére
[link] Ebben csak a válasz van benne, hogy miért? De ez sem megoldás a problémára.
Szerk.: jók ezek a snapes dolgok, de "kár", hogy nekem ezek kimaradtak. -
R@haggyon meg. Ez nem engedi roottal se, ilyenkor mi van...??
root@TibiXubuntu:/snap/opera/current/usr/lib/x86_64-linux-gnu/opera# rm ./libffmpeg.so
rm: './libffmpeg.so' nem törölhető: Írásvédett fájlrendszer
root@TibiXubuntu:/snap/opera/current/usr/lib/x86_64-linux-gnu/opera# -
válasz
tordaitibi #95642 üzenetére
Tegyél fel a frissítésig egy másodlagos böngészőt. Firefox, Chromium, Brave, G. Chrome.. van ott elég sok lehetőség.
-
Szrkesztettem olvass feljebb, most elmerülök e terminál gyönyöreibe, miért nincs ilyen root fiók guival, a ropsseb egye meg, ez nekem terminálba félóra gépészkedés meg gugli lesz, másol parancs meg elérési út, bakker 2024 van.
Nem, a nyüves *********** nem akarok jelzőket, ffmpeg.so fájlt kell kicserélnem mert a az Operáék 1 hét késéssel, a a chromium-coecs karbantartói meg 2 hét késéssel reagálnak, az opera meg ma reggel frissült és enélkül nincs mp4 lejátszásom weben,. Gyakorlatilag a fél internet videóktól így el vagyok vágva. -
válasz
tordaitibi #95640 üzenetére
[link] Nem tudom fog-e működni, még csak ki se tudom próbálni, mert Wines gép előtt ülök.
Ha működne, akkor kijelentkezel a fiókodból, majd bejelentkezel a rootba. Felhasználónév értelemszerűen "root", a jelszó meg amit beállítottál.
Mit akarsz törölni az Opera könyvtárból? APT-vel nem lehet legyalulni? -
Nem tudom, 6 éves telepítés. Nem emlékszek.
Annyit biztosan tudok hogy megkérdezte, a felhasználói és a root fióknak ugyanez legyen a jelszava, én meg rábólintottam.
Szerk, vááá, eddig eljutottam, prompt jelzi hogy root vagyok.
De bakker én mire eljutok a /snap/opera/current/usr/ könyvtárba meg törlök, meg az asztalról átmásolok egy fájlt... Még azt se tudom, egyáltalán roottal sikerül-e tényleg szabad kezet kapnom, mindjárt gépészkedek tovább. -
válasz
tordaitibi #95637 üzenetére
Telepítéskor az Ubuntu nem kínálja fel, hogy a root fióknak is állíts be jelszót?
-
-
-
lck
senior tag
válasz
tordaitibi #95634 üzenetére
Ilyen snappoktól meg flatpakoktól sikítozva menekülök. Ha valami csak azzal megy, akkor az sajnos nem lesz.
-
válasz
tordaitibi #95634 üzenetére
Jelentkezz be a root fiókba és úgy. Ubuntun fogalmam sincs mi hogy van.
-
válasz
Warton #95633 üzenetére
és Rowon, nem.
Nem megy emelt jogú grafikus fájlkezelővel, nem megy sudoval terminálba sem. sehogy nem lehet beleírni se törölni. Nem kérdeztem volna ha nem próbálkozok több módon 20-30 perce.
Ennyit találtam, mi a fene az az ONTAP?
"
No, files in snapshot directories cannot be deleted.
Snapshot directory content is read-only.
Snapshots are managed in ONTAP."tibi@TibiXubuntu:/snap/opera/current/usr/lib/x86_64-linux-gnu/opera$ sudo rm ./libffmpeg.so
[sudo] tibi jelszava:
rm: './libffmpeg.so' nem törölhető: Írásvédett fájlrendszer
tibi@TibiXubuntu:/snap/opera/current/usr/lib/x86_64-linux-gnu/opera$
-
válasz
tordaitibi #95631 üzenetére
Gondolom terminálból "sudo rm ********" kombinációkkal. Megnyitod a mappában a terminált, LS-sel megnézed, hogy mi van benne, copy + sudo rm paste és enter.
Szerk.: az RM töröl, ha áthelyezni akarod annak más parancsa van. Esetleg sudoval megnyitsz terminálból valami duplapaneles fájlkezelőt, de olyat még nem próbáltam (pl. MC). -
Nyüves istenverte Snap könyvtárba hogyan lehet fájlt törölni, és áthelyezni mert semmi módon nem tudok.
Minden kísérletre "Írásvédett könyvtár " a válasz, hogy roh@ggyon meg. -
Félig-meddig témába vág, de inkább offba rakom: #36993 Linuxos benchmarkok és hűtő teszt.
Úgy tűnik a GTKStressTesting kínozta meg a legjobban. -
Synaptic
senior tag
[link] Hátha érdekel valakit.
-
RaZroX
addikt
válasz
urandom0 #95608 üzenetére
Mennyivel több van mint gondoltam
Rustdesk-et kipróbáltam, de rájöttem, hogy nem a remote lesz a megoldás arra amit szeretnék. Elég alacsony a bitrate és nem is folyamatos a kép, pedig elég erős a hálózat/net itthon. Olykor meg is torpan a kapcsolat, kicsit olyan mintha betelne időnként valami buffer.Valszeg marad a VirtualBox azokra az esetekre amikor itthonról dolgozom, az ettől gyorsabb és stabilabb volt.
-
válasz
CPT.Pirk #95615 üzenetére
Jó az az LTS, csak azt szokták mondani, hogy az első pár hónapban ne frissíts rá amíg le nem tisztul.
LTS helyett nem inkább az Ubuntut magát akartad említeni?
Ubuntunál is inkább az új főverzióra érvényes, amit írsz, nem véletlen javasolt megvárni a 24.04.1-et.
Az Arch említése is elég pongyola mostanában, mivel 97%-ban nem az Arch-ról van szó, hanem valamely Archklónról. Nagyon durván nem ugyanaz a két kategória itt sem meg LTS-nél sem,
-
daninet
veterán
válasz
urandom0 #95608 üzenetére
btw helyi hálózaton melyik a legalacsonyabb latencyvel rendelkező remote kliens? A gépek ugyanarra a switchre vannak dugva egy subneten. Windowst kellene Linuxról elérni. A VNC alapúak elég lassúk, próbálgattam párat, tigerVNC illetve volt egy aminek saját magam kellett dockerben a szerverét hostolni nem emlékszem a nevére.
Parsec lenne az egyetlen ami gyors? Valami ingyenes nyílt forráskódú dolog nincs? Az sem zavar ha nem tömörít, van sávszél amennyi kell.
-
I02S3F
addikt
válasz
Sweet Lou 6 #95612 üzenetére
A fene szenvedne vele! Állítólag az Arch kevésbé stabil, mint egy lts! Miközben köszöni szépen, jól elvan!:) És friss, mint a hajnalban a harmat a füvön :)!
-
natë
nagyúr
válasz
Sweet Lou 6 #95612 üzenetére
Dettó -
urandom0
senior tag
válasz
I02S3F #95609 üzenetére
Én azután kezdtem el használni a Rustdesket, hogy a Teamviewer 5 percenként eldobta a sessiont. Amúgy tényleg jó, nyílt forráskódú, nagyrészt Rustban és Dartban írták, és alapvető felhasználásra ingyenes.
Ha van közvetlen IP kapcsolat a gépek között, akkor az NX NoMachine is nagyon jó. Én a cégen belül ezt használom, Windowstól kezdve a Fedorán át, még az oldschool Slackware-en is fut, képes zárolni a gépet, ha valaki csatlakozik rá, és dinamikus állítja a képminőséget a hálózat sebességéhez képest, így nagyon gyors tud lenni a képátvitel.
-
natë
nagyúr
Ha a gnome néha crash-el, aztán újraindul a felület (Ubi 24.04) mennyire problémás? Eddig 2x volt 1hét alatt. Kell vele foglalkoznom?
-
RaZroX
addikt
Hali,
Az asztali gépről (amin Fedora 40 van) szeretném "remote desktop" által használni a laptopom.
A laptopon W10 home van, tehát a távoli asztali elérés nem megy rajta és nem lesz frissítve Pro-ra. Van erre ingyenes, egyszerű 3rd party megoldás ami Linuxon is menni fog?Köszi!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Most jártam úgy yay-el, hogy a régebben telepített Protontricks a normál frissítés után egyszer csak nem indult el, csak dobott egy, a pythonra jellemző nem túl értelmes hibaüzenetet.
Néztem az Aur-t, ott írták, hogy újra kell forgatni a protontricks-et is meg a függőségét, a python-vdf csomagot is yay-al. Így is lett, mindkét gépemen ez oldotta meg. Érdekes.
-
I02S3F
addikt
Sziasztok!
Számomra van egy negatív hatása a vanilla Arch-nak. Pár propiretary programot az aurból tudok csak beszerezni és ezek hosszú ideig fordulnak. Mind telepítéskor, mind frissítéskor.
Beavatkozás nélkül nem lehet ezeket futtatni, egyetlen paranccsal, olyan kapcsolókkal amikor nem kérdez vissza semmit?
-
válasz
growler #95594 üzenetére
Igen közbe rájöttem hogy az Opera böngi is de csak jobb lenne egy dedikált képnézegetővel mert ebbe nem lehet egyszerűen lapozni nagyítani stb.
Többiek, köszi, ránézek a Dthumbra bár megszoktam a Gwenviewet.
libavif nekem nincs de a szoftvertelepítő meg a Synaptic se talál ilyet. -
Petya XT
senior tag
Cinnamon alatt van valami billentyű kombináció kijelzőváltásra? Egyszerűen nem tudom kényelmesen átváltani, a Win+P csak kiterjeszti, ez a minimum négy öt gombnyomás a kijelző menüben meg kezd kikészíteni. Van erre valami megoldás? Nekem olyan kellene, ami vagy az egyik, vagy a másik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen légkondit a lakásba?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Kerékpárosok, bringások ide!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Xbox Series X|S
- Futás, futópályák
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- iPhone topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép játékra! I5 14400F / RX 6900 XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Samsung Flip 2.0 PRO 65" WM65R + Connectivity tray + Gurulós állvány
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- Xiaomi Redmi A3 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest