Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#77501) CPT.Pirk válasza I02S3F (#77500) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Azért messze nem normális, amit átélt. Ilyen alap dolog, hogy egy Steam nem működik azon a disztrón, amit a gamerek többsége használ Linux alatt Steamre?

Ez a GPT-s szívás meg... A magam részéről minden gépemen MBR-es partíció kiosztást csináltam, mert számomra nincs olyan előnye a GPT-nek, ami miatt megérné a kínlódás vele. És ez független az oprendszertől, mindegyik alatt szívás.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#77502) Rimuru válasza CPT.Pirk (#77501) üzenetére


Rimuru
veterán

Milyen szivas van ami csak GPT related? (ne az efi-t mondd link ;))

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#77503) Rimuru válasza anorche1 (#77498) üzenetére


Rimuru
veterán

dmesg-ben latszodnia kellene valaminek.

Vigyázat, csalok!

(#77504) tordaitibi válasza madrac (#77495) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Mintha magamat olvasnam.
Kollega ha van kedved olvasd el a blogomat a Linuxokrol.
2 azaz ketto evig heti szinten szenvedtem olyasmikkel amiket leirtal.
Tobb disztro tobb variansaval. Debian, Mint, Manjaro, Magyarch, meg a fene tudja meg mi, es ezek eltero kiadasaival.
Csereltem az alaplapon es a procin kivul lemezeket, ssd-ket, ramot, tapot, mindent.
Es kb. 10 honapja beprobaltam kinomba egy oreg Ubuntut ami azota hibatlan.
Magyarazat nincs es neked se lesz, talan valami megmagyarazhatatlan hardver inkompatibilitas.

Ne add fel, ha en oreg fejjel 2 evig bombaztam forumokat, telepitettem 30-40x es viseltem a koznep haragjat (termeszetes emberi reakcio hogy amiket leirtam az a hihetetlenseg hatarat surolja es a sok segitseg nem hasznal akkor marad hogy en vagyok a hulye) akkor te se futamodj meg.
Hogy nalad mi lesz a megoldas arrol gozom sincs.

[ Szerkesztve ]

(#77505) kw3v865


kw3v865
senior tag

Sziasztok!

Adott egy Ubuntu 16.04-es desktop rendszer, egy VirtualBox-os merevelemezre telepítve. A problémám az, hogy csak recovery módban működik. Az újratelepítés nem járható út, mindenképp szükségem lenne a rendszerre, minden beállítás, alkalmazás stb. miatt. Azzal nem megyek sokra, ha csak az adatokat lemásolom, a bekonfigurálása a kritikus tényező, és mivel nem én állítottam be, nem szeretném 0-ról újrakezdeni.

A kérdésem az lenne, hogy miként kezdjek hozzá a javításhoz? Van esetleg egy olyan leírás, ami alapján végig tudok menni a tipikus problémák javításán?

(#77506) CPT.Pirk válasza kw3v865 (#77505) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Dmesg kimenet kellene először. Azon a disztrón azt hiszem megtalálod a /var/log/kern.log fájlban is, meg ott mellette van egy két log fájl, pl. az xorg logja. Ezeknek a tartalma érdekes lehet.

Mi ennek a telepítésnek az előélete? Egyszer fel lett telepítve a 16.04 és azóta ott lett hagyva, vagy pl. frissítéseket kapott? Mi okozta a problémát?

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#77507) madrac válasza I02S3F (#77500) üzenetére


madrac
őstag

Köszönöm, de nem az ismerkedés volt a cél, se nem gondolkodtam a Windows leváltásán. Leírtam, hogy mi. Azért ennél már nagyobb rálátásom van. Többször próbálkoztam már desktop linux-okkal, raspberry-ket is használok, szigorúan desktop nélkül, csak SSH-val, forgattam már módosított forráskódból kernel modult (mert a hivatalos hibás), próbálkoztam a cross compile-al, és perverzkedek a docker-rel, sőt Windows-on is van egy konzolos Debian WSL2-vel, de azért közel sem tartom magam profinak...
Azért grafikus felülettel rendelkező linux-on nem gondoltam, hogy belefutok egy ilyen szívás cunamiba, és tényleg csak azért írtam le, hátha valakinek hasznára válik.
Pont ez a baj, hogy beleettem magam, ezért sikerült megoldani a problémákat, de őszintén szólva sokszor megbánom utólag, hogy ennyi időt áldoztam rá és a vérnyomásomon se segített :DDD Embernek nincs annyi ideje, hogy minden hibát kinyomozzon ami ezekben van...

(#77508) kw3v865 válasza CPT.Pirk (#77506) üzenetére


kw3v865
senior tag

Köszi a tippet, belenéztem a log fájlokba, azonban az a fura, hogy augusztus 28-i az utolsó bejegyzés. Igazából egy volt kollégám konfigolta ezt be elég régen, azóta ő már nem dolgozik. Én pedig csak tippelni tudom, hogy mi okozza a gondot. Szerinted, ha az újratelepítést választom úgy, hogy a fájljaim megmaradjanak, az egy járható út lenne? https://www.howtogeek.com/196740/how-to-fix-an-ubuntu-system-when-it-wont-boot/
PostgreSQl, Apache, ilyesmik a lényeg. Maguk a rendszerbeállítosk nem igazán fontosak.

(#77509) madrac válasza tordaitibi (#77504) üzenetére


madrac
őstag

Köszönöm szépen, majd ránézek.
Én is úgy gondolom, hogy a különböző disztrók között sokkal nagyobb eltérések lehetnek mint azt sokan gondolnák. Ezért gondoltam én is naívan, hogy felpattintok egy másikat emellé, hátha minden gondom 1 csapásra megoldódik és csak a Manjaronak van valami nyűgje, de ez nem teljesen jött be, csak más dolgokkal szívtam.
Illetve az a summás véleményem, hogy ennek az uefi-nek a szoftveres támogatása is nagyon gyerekcipőben jár még, pedig nem is új technológia. De majd 20 év múlva, mikor már hajam se lesz...
Naívan azt gondoltam, hogy a Linux felzárkózott már a Windows-hoz felhasználóbarátság és stabilitás szempontjából, de még mindig szakadékot látok a kettő között. Persze sokaknak meg más a véleményére erről, nekem ez. Nincsenek egzotikus hardvereim, és azt gondolom, hogy ma már egy Linuxnak is alapból tudnia kellene azt, hogy elsőre valami nagyon alap, de mindennel kompatibilis driver-ekkel indul, főleg a kritikus komponensek tekintetében. Valahogy a linux mindig is sokkal széttagoltabb volt, és sokkal több hardver kezelési hibát tartalmaz, ami semmit nem változott érzésem szerint. Persze a reklámokban lehet villogni, hogy mekkora királyság már, hogy linux live rendszerről bebootol az ember, és minden hardvert felismer, full grafikus felbontás stb.... Ja igen, ha olyan konfiguráción futtatod amivel épp nem bugos a hardver kezelésben valami, valamilyen nagyon új bug miatt ami épp abba a legújabb verzióba került bele amivel te próbálkozol... aztán ha az embernek mondjuk nem olyan hardverei vannak a gépben mint amivel a fejlesztők dolgoznak, máris összeomlik az egész rendszer mint a kártyavár, és bújhatja az ember a netet napokig, és ha szerencséje van és nagyon kitartó, pont rátalál a jó megoldásra a sok félrevezető infó mellett.
Lehet hogy én is túl régimódi vagyok, hogy agyrém dolognak tartom azt is, hogy mi a fenének kell alapból elrejteni rendszerindításnál a konzolt, hogy az ember ne lássa azt se, hogy mi van... Ez sok szívástól megkímélhetett volna engem is. Nem tudom miért erőltetik, hogy mindenben a Windows-ra kell hasonítani.
Amit igazából megakartam csinálni azt megcsináltam, szóval nincs gond. Manjarot meg lehet majd leszedem, mert fölöslegesnek érzek a fő Windows 10 mellé 2 hobbi linux disztrót is, de ez ráér. Azon nem idegesítem magam, hogy a Manjaro alatt miért nem ment a Steam, mert nincs tengernyi időm. Ennek is nyilván lehet ezer oka... akár maga a Steam is.

[ Szerkesztve ]

(#77510) orc88


orc88
őstag

Sziasztok!
Remélem tudtok segíteni.

Adott egy Dell laptop SSD-vel, Win10-Ubuntu 18.04 dualboottal.
Az SSD első partícióján van a Win10, van egy köztes az adatmentéshez, illetve egy harmadik az Ubuntunak.

A köztesből szeretnék leválasztani Windows lemezkezelőben pár gigát, és hozzácsatolni az Ubuntuhoz.

Van erre valami faék egyszerű megoldás, vagy jobban járok ha újrahúzom az Ubuntut? :U

"Life's simple: You make choices and you don't look back."

(#77511) #05413120 válasza madrac (#77509) üzenetére


#05413120
törölt tag

Üdv a Linugz desktop évében! :)
Azért az egységesítés nagyban segít az önszopatás elkerülésében, én már évekkel ezelőtt átálltam EFI/GPT-re egységesen (ahogy megboldogult blogomban írtam is róla), teljesen probléma mentesen használom.
És kicsit vitatkoznék is a Kapitánnyal, ma már semmi nem szól az MBR/MSDOS mellett, inkább csak gondot okoz...
Azért akad egy kis user error is, azon pl. hogy egy MBR-ben betöltött telepítő nem csinál neked EFI-s rendszertöltőt, nem nagyon kéne csodálkozni... ;)

(#77512) #05413120 válasza orc88 (#77510) üzenetére


#05413120
törölt tag

Rakd újra! :K

(#77513) Istju válasza orc88 (#77510) üzenetére


Istju
senior tag

Gparted live iso lesz a barátod.

A bonyolultság elrejtése még bonyolultabb rendszert eredményez, és ezért kerülendő. KISS

(#77514) aujjobba válasza madrac (#77495) üzenetére


aujjobba
addikt

Eleve nem ertem minek eroltetik a grafikus feluletet a Linux-nal, szerintem totalisan tavol all tole ez, arra sokkal jobb a Win vagy a MacOS.
Szerverkent viszont kivalo, hazi NAS-t epitettem UbuntuServer alapra, mindent konnyen fel tudtam ra tenni ami kell (VPN, nextcloud, plex, transmission, flexget, stb.), eszembe se jutott volna barmifele grafikus OS erre a feladatra.

(#77515) ubyegon2 válasza #05413120 (#77511) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Azért akad egy kis user error is....

Ennyire kár finomkodni. ;) Kolléga bevallottan kiderítette, mit csinált rosszul ő maga, ennek ellenére persze a Linux a szar(ilyen összekutyult Windowsos particiós sémát minek is tudna kezelni a Linux GRUB?), de ahogy látom ilyenkor be is indul az is, aki értelmeset ide még sose írt...... Ilyenkor nem bánom, hogy csak ritkán nézek be már ide.

(nem rád gondoltam tordaitibi koma) ;]

(#77516) CPT.Pirk válasza kw3v865 (#77508) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Aug 28? Azóta nem is megy a gép? Valami gyanús dolgot nem találtál?

Szerintem, először csinálj egy mentést a vbox fájlról, hogy nyugodtan tudj garázdálkodni az eredetin. Aztán az eredetin a recovery módban indíts el egy frissítést a szokott módon:

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
reboot

aztán lássuk mi történik. Egy kis ideig a 16.04 még támogatott, szóval kell kapnod frissítéseket. Hátha egy kernel meg minden frissítés megoldja az elindulási gondot magától. - lehet, hogy kézzel kell a dhcp-t elindítanod a recovery módban, hogy legyen netetd.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#77517) Rimuru válasza CPT.Pirk (#77516) üzenetére


Rimuru
veterán

+initramfs ujrageneralas

(#77515) ubyegon2: pedig johetnel gyakrabban es rendet rakhatnal. ;]

Vigyázat, csalok!

(#77518) ubyegon2 válasza Rimuru (#77517) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

johetnel gyakrabban es rendet rakhatnal

Igaz, végül is a népszerűségemet tuti nem kezdené ki! ;] Már a totál null perces kezdőtől kezdve a veteránig (jómunkásemberig) mindenki elküldött valamerre, ez nekem belefér, a betűvetés enyhe ismerete nem annyira..... egyébként én kb 8-15 hónapra, max 5 évre tettem az idejét annak, hogy valaki hiányolni fog. ;]

(#77511) gbgb

Ha már így visszatértél, hadd kérdem meg, hol okoz gondot az a galád MBR/legacy? Főleg ha valaki csak Linuxot használ? UEFI jóval több gondot okoz még a mai napig, főleg olyan 8-10 éves gépeknél/notebookoknál, amikor hibridálták a két sémát és ahány gyártó, annyi módszert követett. Nekem még működőképes UEFI-s rendszert nem sikerült összehozni, OK, hogy örökkezdő vagyok, de akkor is érdekes.

[ Szerkesztve ]

(#77519) #05413120 válasza ubyegon2 (#77518) üzenetére


#05413120
törölt tag

Nyilván, ahol nem kompatibilis a cucc 100%-ban, oda nem rakunk...
A probléma, kezd kihalni, van egy rakás limitációja, 0 redudancia...

(#77520) ubyegon2 válasza #05413120 (#77519) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Mire kihal, addigra lesz EFI-képes gépe mindenkinek, a limitáció meg inkább elméleti, legalábbis user szinten. Persze a 4 elsődleges particióra figyelni kell, de ha már van extended partició, nem lehet gond. Sokan használják még ezt vígan. Én kb addig, amíg meg lesz a HP Elitebookom.

Nyilván, ahol nem kompatibilis a cucc 100%-ban, oda nem rakunk...

Na ja, de ezt ugye egy mezei user majd csak utólag fogja megtudni. ;)

[ Szerkesztve ]

(#77521) growler válasza ubyegon2 (#77518) üzenetére


growler
őstag

EFI-s telepítést így szoktam kezdeni: Indítom a telepítőt, majd azon a GParted-et.
- A céleszközön létrehozok gpt-s partíciós táblát.
- Ezután, egy 300MIB-os Fat32-es fájlrendszerű partíciót.
- A GParteddel ehhez hozzáadok "boot", és "esp" jelölőket (flegeket)
- Bezárom a GPartedet, és indítom a telepítést (magyar nyelvű varázslóval.)
- A további megfelelő méretű/fájlrendszerű/csatolási pontú partíciókat ( /, és /home)
már a telepítővel készítem el.
- A rendszerbetöltő helyének, a 300MIB-os boot/esp (efi) partíciót adom meg.
- -> Telepítés

- A BIOS-ban a "CSM"-et Enabled-re állítva, mind a Legacy, mind az EFI-s telepítésű

rendszerek indulnak. (Itt hozzáteszem, hogy nálam egy lemezen egy telepített

rendszer van - több lemez/rendszer között indítás után a boot-választóban választom
ki hogy melyik induljon.)

(#77522) ubyegon2 válasza growler (#77521) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Köszi a lépésenkénti leírást, anno valamiképpen megcsináltam ezeket én is, de a HP 8570p hibrid megoldása nagyon nem díjazta, fél óráig bootolni sem volt hajlandó! Pedig nem csak Mint volt rajta, aminek valami furmányos EFI particiós nyűgje van, ahogy olvastam. No meg ez a bootidős furcsaság is ráadásul!

(#77523) ubyegon2 válasza GrotESC (#77490) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Xiaomi mindkét teló, de nem kell belépni, ill csak akkor, ha át akarom állítani, hogy ne csak töltsön, viszont egyik telónál ebben az opcióban is felugrik az említett ablak. Mivel alapokban a gépek, a telók és az OS is ugyanaz, csak arra gyanakszom, hogy a Note 8T-ben van valami, ami miatt felugrik mindig az ablak. Egyébként simán tallózza a Nemo a mappáit, ha oda van állítva a telón az USB opció. (sajna a telót nem nagyon kaptam meg vizsgálatra, így bakfitty) ;]

(#77524) csixy válasza ubyegon2 (#77520) üzenetére


csixy
addikt

Annyira azért nem rossz az UEFI szerintem. A GPT partíciós séma meg linux számára kifejezetten ideális. Én már a Legacy telepítést is GPT sémára teszem, s az MBR helyett kell legelejére egy 1 Megás formázatlan partíciót csinálni és a bios_grub jelzőt hozzá kell rendelni és ide írja be a linux a grub2 core.img-t és ez fut az MBR helyett. Ennyi a trükkje. Innentől kezdve annyi partíciód lehet majdnem amennyit akarsz és mind primary. Biztonságosabb is az MBR-től, mert ha lemez eleje bexarik, akkor a túlsó végén ott a tartalalék partíciós tábla.

#77522 ubyegon2 :
" de a HP 8570p hibrid megoldása nagyon nem díjazta, fél óráig bootolni sem volt hajlandó! " Az azért van , mert egy őskövület BIOS van a gépeden és azt kellene windows segítségével frissíteni.. Semmi ideig nem tartana beledobni egy kis vinyót, vagy SSD-t átmenetileg. Rárakni egy aktiválatlan windowst és lehetne vele überelni a BIOS-át. Közben tudom , hogy az ember beszarik ötször, de táp alatt legyen és addig nem szabad hozzányúlni amíg végleg újra nem indul és beléptet a windowsba. Közben többször újraindulhat. Én pár napja frissítettem a HP 250 G7-est F23-ról F35 verzióju BIOS-ra és is majd bexVrtam közben, de sikerült.

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#77525) K0zm0 válasza csixy (#77524) üzenetére


K0zm0
aktív tag

"Közben tudom , hogy az ember beszarik ötször"

Ahh, igen! A BIOS-frissítés az informatika extrémsportja! :DDD Minél drágább a cucc, annál nagyobb az adrenalinlöket. Ha ilyesmit kell csinálnom, folyamatosan a "Ne most legyen áramszünet!" mantrát mormolom! :DDD

"A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne." - PKD \\\ CTRL+ALT+BAKANCSTALP ///

(#77526) ubyegon2 válasza csixy (#77524) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Annyira azért nem rossz az UEFI szerintem.

Szerintem sem, de a premium diesel üzemanyag is nagyon jó. Csak hát az én gépeimbe nem jó egyik sem, ez van.

Semmi ideig nem tartana beledobni egy kis vinyót, vagy SSD-t átmenetileg. Rárakni egy aktiválatlan windowst és lehetne vele überelni a BIOS-át.

Ezt már lefutottuk régebben. :D Hogy miért nem leszek mégsem akkora supermarha, hogy Windowst rakjak bármire és úgy frissítsek bios-t? Azért, mert azon a még mindig igen jó kis üzleti notebookon rohadt tökéletesen fut az MBR/Legacy pároson minden Linux! :K capisci?

Biztonságosabb is az MBR-től, mert ha lemez eleje bexarik, akkor a túlsó végén ott a tartalalék partíciós tábla.

Csak hát életemben még soha nem olvastam olyant, hogy valakinek beszart volna a part table. De persze komoly veszély ez is bizonyára.

(van most 3 nem használatos SSD-m éppen, de inkább szétverem mind samukalapáccsal, mintsem Wint raknék ezekre)

(#77525) K0zm0

Minél drágább a cucc, annál nagyobb az adrenalinlöket.

Egy minél drágább cucchoz marhaság venni egy alap szünetmentest 10-15 rugóért. Jó abba a Vargháné tápegység. :DDD RGB futkosson körbe, kívül-belül, az a király!

[ Szerkesztve ]

(#77527) I02S3F válasza ubyegon2 (#77526) üzenetére


I02S3F
őstag

"Csak hát életemben még soha nem olvastam olyant, hogy valakinek beszart volna a part table." - Hát persze, mert Blikket olvasol :)

(#77528) ubyegon2 válasza I02S3F (#77527) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Hát persze, mert Blikket olvasol

Miért, ott nem írnák meg szerinted? :P De gondolom linkelsz most legalább egy forrást akkor, hogy ez valós veszély. Amúgy mi van, ha ez történik? Csinálok másik particiós táblát. Telepíteni meg 10 perc.

6milliószor nagyobb veszély, hogy más baja lesz a meghajtónak magának, mint a particiós táblának épp azon a kis területen. Ezt is a Blikk-ből tudom.

Amúgy ha nagyon ráérsz, sasold meg majd, mire is jó a TestDisk program.

[ Szerkesztve ]

(#77529) Cirbolya_sen válasza ubyegon2 (#77526) üzenetére


Cirbolya_sen
aktív tag

"Vargháné tápegység. :DDD " te sem vagy egy mai kezdő ;]

[ Szerkesztve ]

Cirbolya_sentinel

(#77530) ubyegon2 válasza Cirbolya_sen (#77529) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nem láttam még élőben, de az időtájt akár lehetett is valamelyik gépemben, csak nem volt rajta a neve. Pár gagyi tápom nyírt már ki pár eszközömet. :(

Vargháné táp viszont igazi legenda! :D

Amúgy régóta nyúzom már az ipart home user szinten, ja. Mondjuk első saját gépemre Win 98-at rakott kollégám, net nuku.....nem semmi így visszagondolva.

te sem vagy egy mai kezdő

Én örök kezdő vagyok! ;)

[ Szerkesztve ]

(#77531) I02S3F válasza ubyegon2 (#77528) üzenetére


I02S3F
őstag

Nos én nem akartam állást foglalni. Csak vicces akartam lenni. Megyek a kardomba dőlök! :)

(#77532) ubyegon2 válasza I02S3F (#77531) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Vicces is voltál nagyon! :D A Blikkes poen nagyon ült, azóta is kacajgok, már felrepedt az ajkam is.
Remélem a következő évben is mondasz valami vicceset! :D (értem én a viccet.....)

Viszont a TestDisk nem vicc, helyreállítható vele az MBR és a GPT partitions table is!

How to Fix a Managed Partition Table on Linux

(hoppa, elhasználtam félévnyi hsz keretemet itt.....) :-(

[ Szerkesztve ]

(#77533) csixy válasza ubyegon2 (#77528) üzenetére


csixy
addikt

Nekem volt már anno kettyegős majdnem új vinyóm Seagate Barracuda. Túl nagy baja nem volt, csak épp az első útjelző tábla biztos nem oda mutatott rajta ahova kell. Egy kőbalta segített rajta és jól mutatott a betonjárda aljában vasbeton adalékként. A biztonság kedvéért előbb kb 3 helyen átfúrtam 8-as acélfúróval, hogy majd az utókor el ne olvassa. :P ;] :DDD

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#77534) csixy válasza Cirbolya_sen (#77529) üzenetére


csixy
addikt

Nekem is megvolt Vargháné, úgyhogy ez részemről kipipálva. :D ;]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#77535) ubyegon2 válasza csixy (#77533) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nagyon profi vagy, tényleg csak az átfúrás megbízható ilyen esetekben! :D Seagate nekem is majdnem kipusztult ganaj táp miatt, a WD Black HDD viszont 100/100-ra visszahozható lett ugyanabból a gépből.

(#77536) CPT.Pirk


CPT.Pirk
Jómunkásember

A Kodegány táp és az ontopic legyen veletek. :)

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#77537) K0zm0 válasza ubyegon2 (#77526) üzenetére


K0zm0
aktív tag

"RGB futkosson körbe, kívül-belül, az a király!"

Jajj ne! Kinek mi jön be, de én nem akarok egy villogó-világító kaszinógép mellett ülni! :DDD Még a végén aprót kér a bekapcsoláshoz!

"A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne." - PKD \\\ CTRL+ALT+BAKANCSTALP ///

(#77538) madrac válasza #05413120 (#77511) üzenetére


madrac
őstag

Hozott anyagbol dolgozom. Korabban csak MBR-t hasznaltam rendszer lemezkent, amikkel sosem volt ilyen teren gond. Ezert nincs nagy tapasztalatom uefi-vel es nem is akartam mindenaron megszivatni magam egy teljes atallassal amire nem is volt szuksegem, de ugy latszik ezzel egyedul vagyok, es teljesen magatol ertetodonek kellett volna lennie annak amit irsz, ahogy ubyegon2 is megkovezett ezert. En viszont ugy gondolom, hogy nem egy uj dologrol beszelunk, ezert elvarhato lenne mar a programoktol, hogy felismerjek azt, hogy milyen modban lett inditva a gep, es meg mielott nekiallna az egesz rendszert feltelepiteni, szoljon, hogy nincs rendben igy, nem pedig a telepites kozepen kiakad program hibaval amin csak a reset gomb segit. (LOL) Ugye nem gondoljatok, hogy ezt nem lehet lazan megoldani szoftveresen... De persze ubyegon2 szerint is ez a helyes mukodes, a lenyeg, hogy minden user error, ellenben a linux mindig szep es jo meg felhasznalobarat.. (LOL) Es akkor igy akar a szines, szagos, grafikus feluletu linux a windows baberjaira torni... Ez minden csak nem felhasznalo baratsag es stabilitas. Legalabbis ez a resze. Veletek ellentetben baromira nem gondolnam, hogy egy meg kevesebb tapasztalattal rendelkezo tudni fogja ezeket vagy hogy elvarhato egyaltalan tole, vagy megoldja, ha igy elakad..

(#77539) #05413120 válasza madrac (#77538) üzenetére


#05413120
törölt tag

Mint arra finoman utaltam, sztem sosem jön el a Linugz desktop éve, legalább annyi sebből vérzik mint a Win. Pont a PH fórumokon jelenlévő Linux evangelisták és megmondóemberek (nem Ubira gondolok!) voltak az egyik ok, amiért takarékra tettem magam...
Nem akartalak megkövezni, csak jelezni, hogy a Linux filozófia egyik alapvetése (volt), hogy a rendszer feltételezi, tudod mit miért csinálsz...
Egyébként Ubuntu és leszármazottai szólnak a particionálásnál erről, kifagyás nélkül, nálad ha jól emlékszem Manjaro volt, azt nem nagyon ismerem, messziről kerülöm az ilyen Arch alapú "szakértői" disztrókat, szívjanak velük csak a szakértők...

Az átállás egyszerű, a gdisk gyk. automatikusan megcsinálja a lemezek GPT-re konvertálását. Ha esetleg az segít, kiteszem valahova az erről írott bejegyzésemet...

(#77540) growler válasza madrac (#77538) üzenetére


growler
őstag

Ha dd-vel (vagy ezt használó segédprogrammal - pl. Etcher) kiírsz pen.-re egy iso-t,
és a gép indítása után előcsalogatod a boot-választót, (pl. F12 ?) akkor azt látod
hogy a pen. 2 választható opcóban jelenik meg.
- UEFI: előtaggal
- Előtag nélkül
Ha az UEFU-set indítod, akkor UEFI módban indul a telepítő.
Ha az előtag nélkülit indítod, akkor Legacy módban indul a telepítő.

[ Szerkesztve ]

(#77541) CPT.Pirk válasza #05413120 (#77539) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

A Manjaro nem szakértői disztró. Ha azonos asztali környezettel nézzük, akkor nem sok különbség van közte és egy Mint között. Se használat során, se telepítéskor.

Madrac-nál olyan problémák jöttek elő, amit másnál még nem láttunk. Jó ég tudja, hogy miért.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#77542) ubyegon2 válasza madrac (#77538) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Célszerű felkészülni arra, hogy egy OS bizonyos hardveres és BIOS szintű dolgokkal nem tud mit kezdeni, például leírtad, hogy bott során se kép se hang, ebben az esetben kár az OS-t kárhoztatni, mivel még nincs is kapcsolatban a hw környezettel. Nem csak a Linuxra, hanem a többi OS-re is állíthatjuk ezt. Az OS nem látóasszony és nem oldja meg azokat a user gondokat, ami nem rá tartozik. Mint írtam, nálam fél óráig se kép se hang nem volt UEFI/CSM váltáskor, de ehhez volt-e köze, éppen melyik Linuxot használtam? volna

Számtalan esetben vesznek az emberek M.2 csatlakozós SSD-t a gépükbe, mert olvassák, hogy van olyan az alaplapjukon. Az már nem érdekli őket, hogy az AHCI protokollos Sata3 csatolós csak és nem NVME protokollos. Erre sem fog figyelmeztetni az OS, mivel még nincs kapcsolata a hardverekkel!

Amúgy ha már fut a Linux, onnantól kezdve elég sok hibát jelezni fog, más kérdés, hogy ez a mód, ahogyan teszi, mennyire olvasható home userek számára. Egyszóval kitartás, végy példát Tordaitibi ft-ról, ő is szídja a rendszert a saját bénázásai és létező OS hülyeségek miatt, de emellett harcol is, hogy megnyerje a csatát! ;]

Egy laikus usernek az általad leírt user error átélések ugyanúgy gondot jelentenének WIn alatt is. Nem? De! Amit leírtál, abból az a tanulság, hogy egy béna usert semmilyen OS nem véd meg a saját hülyeségeitől. Azért ez is hasznos tanulság mindenképpen! :R

(#77539) gbgb

Blogolj, amit tudsz, úgy látom megszűnt a legutóbbi bloghelyed nemrég.

[ Szerkesztve ]

(#77543) vadkörte válasza ubyegon2 (#77532) üzenetére


vadkörte
addikt

Járt már nálam pár sérült/döglött partíciós táblás eszköz, HDD, de leginkább USB stick és SD kártya. Valahogy az összes ismerős megtalál a szarjaival. Egy kivételével "javítható" volt mind, arról az egyről utólag derült ki, hogy nem a partíciós táblát vitte el a pusztulat, hanem az eszközt... 90%-ban adatokat is lehetett menteni, mióta a TestDisk-et megismertem, kicsit egyszerűbb a dolog.

Amúgy ha szeretnél egy Vargháné & Tsa. Co. LTD. által kreált gyönyörűséget, egy atom stabilan működő 235W-os AT-m még rejtőzik valahol. Egy P2-es Cerkáról bányásztam ki és csak azért működik atom stabilan, mert legfőképp nehezéknek használtam, bekapcsolni még terheletlenül sem mertem.

ui.:
Nekem már hiányoztál. NEM FÉLREÉRTENI! Egy színfoltja vagy a topiknak és még segítőkész is, csak nem mindenki érti elsőre a stílusod.


#77538 madrac:
Ne hidd, hogy csak a liunux alapú OS-rek tudnak "érdekességeket" produkálni. Futottam már bele W10 telepítéskor olyan maflásba, aminek a megoldása órákba telt. Csak UEFI-ben akart telepedni, de UEFI-ben nem látott háttértára a telepítőn kívül, legacy-ben látta a háttértárakat, de nem volt hajlandó telepedni.

[ Szerkesztve ]

Üdv. V. Körte

(#77544) I02S3F válasza ubyegon2 (#77542) üzenetére


I02S3F
őstag

Erről amit írsz eszembe jut a vád, hogy a Windows nem ír ki hibaüzit. (Nem ezt írtad, csak amit írtál, arról jutott eszembe). Ír az hibaüzit, csak az eseménynaplóba, ami nincs szemelőtt.

[ Szerkesztve ]

(#77545) ubyegon2 válasza vadkörte (#77543) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nekem már hiányoztál.

Pedig pont félre akartam érteni! ;] Nagyjából tiszta, kiknek hiányzik ez a barátságos stílusom, egyszerű pszichológia ez is, alapból akik ide járnak rendszeresen, azok megszokják a légkört és ha a kezdeti nehézségeken túljutunk, egész használható kommunikáció tud kialakulni. :K

Ezek a halott/tetszhalott eszközök engem is üldöztek egy időben, szerencsére ma már annyit tudok, mikor kell elengedni egy meghajtót vagy pendrive-ot, mert nem fog szuperálni.

Ezek a régi horror tápok is működtek azért valameddig, csak sokan azt nem vették tudomásul, hogy az egyre jobb VGA-k beszerelésével mit okoznak, mert ugye a fogyasztás jelentősen megnőtt sok esetben. Anno VGA-m is füstölt már el, alaplapom is és mindnek a táp volt az oka, az tuti! Mégis a HDD megnyekkenése érinti rosszul a usert, mert azon voltak/vannak az adatai meg a rendszer....

Kicsit megértem ám azokat is, akik értetlenkednek és a saját ügyetlenkedésüket kivetítik az OS-re, mert hát miért nem szól!!!! ? Csak azt felejtik el, hogy akiknek minden klappol, azok odafigyelnek a részletekre is, főleg a megfelelő hardverkörnyezetre.

(#77546) ubyegon2 válasza I02S3F (#77544) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ír az hibaüzit, csak az eseménynaplóba, ami nincs szemelőtt.

Na igen, egyszerű user ott se nagyon oldja meg a gondokat, anno napokig nem indult a gépem, aztán találtam a minidump nevá programot, ami a hibakódot lefordítja érthetőre, mindjárt más lett a helyzet! Főleg ha nem volt kikapcsolva a dumpolás, mert találkoztam olyannal is már. :N

Azért a hibák nagy részét Linux alatt is tudni kell megtalálni és még meg is kéne érteni. Ha egy gépben hiba van, akár hw, akár sw forrású, az mezei usernek ritkán kezelhető probléma, ezt el kell fogadni.

[ Szerkesztve ]

(#77547) ace05


ace05
senior tag

Helló
Nem találtam megfelelő topikot, így ide írom. Van egy régi Dlink dns 323 nas-unk (kb 11 éves). Most cseréltem le egy dell poweredge t20-ra amin freenas megy. A Dlink nast backupra megtartanám, de azt hogy tudnám ütemezni a freenasban, hogy egy héten egyszer csak a friss fájlokat másolja rá a dlinkre? Tehát nem az egész meghajtó tartalmát, csak a friss fájlokat.

(#77548) Rimuru válasza ace05 (#77547) üzenetére


Rimuru
veterán

Linux programok topic - (Milyen program, ami..? Linux verzio) - oke hogy bsd de na. :DDD

Pl rsync, arch wiki

Vigyázat, csalok!

(#77549) #05413120 válasza CPT.Pirk (#77541) üzenetére


#05413120
törölt tag

Nekem minden rolling, half-rolling szakértői... :DDD
Tudom az én hibám, meg hülye is vagyok a Linuxhoz (főleg), de leragadtam az LTS, meg a "kiadjuk ha elkészült" vonalnál, és mindig mosolyogva nézem, ahogy a népek rolling disztrókkal, meg tiling ablakozókkal szopatják magukat, mert ugyi ezekről ismerszik a Linux szakértő (nyilván ez nem Madrac kollégáról szól)...l

#77542 Ubi: baromira elégedetlen voltam a Kugli Bloggerével, ezért költözni akartam, de aztán erőforrás hiány miatt elmaradt a dolog... Összeszedem magam, és majd kipakolom valahova azokat, amik nem túl elavultak.

[ Szerkesztve ]

(#77550) ubyegon2 válasza #05413120 (#77549) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Gondoltam, hogy költözteted megint őket, szerintem nagy része a blogjaidnak hasznos olvasmány, az SSD-s persze avulgat, de még akkor is jobb, ha van, mint ha ennyi sem lenne. (meg ugye mi alapján írtam volna a kezdőknek szóló SSD-s blogomat)

LTS....akkor kocaLinuxer vagy Te is! ;] (meg még vagyunk egy páran így ezzel)

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.